Dodaj do ulubionych

I znów o pośladkowym;)

02.06.11, 21:15
Nie jestem w ciąży, ale pracuję nad tym;) i tak sobie czytam.
Wiem już, że w PL lubią cc przy pośladkowym, wiem też, że u pierworódek w zasadzie nie pozwala się na sn przy takim ustawieniu płodu, ale że przy kolejnym porodzie jest to możliwe (a nawet zachęcają).

A jak to jest po pierwszym porodzie cc?
Czy można próbować/czy może się udać drugi poród sn jeśli dziecko ma ułożenie pośladkowe?

I na marginesie. Od początku roku rodziły moje 3 koleżanki. Każda miała dziecko ułożone pośladkowo. To przypadek czy teraz częściej dzieci nie chcą się obracać?
Można temu jakoś zapobiec?
Obserwuj wątek
    • gos85 Re: I znów o pośladkowym;) 02.06.11, 22:59
      Można próbować dziecko namówić do obrotu zwisając brzuchem w dół. Jestem pewna że na forum już były takie wskazówki. A jak nie tu to na porodzie domowym..

Wiesz, jak się uprzesz i znajdziesz sprzyjającego lekarza i położną to urodzisz i pierwsze dziecko pośladkowo i po cc też ;)
      Czego życzę ! :)
    • sanpja Re: I znów o pośladkowym;) 03.06.11, 11:14
      Właśnie a do którego tygodnia ciąży maluch powinien się obrócić główką w dół? Aby można było liczyć na poród sn?
      Osobiście wolę rodzić, ale gdyby mój maluch się nie obrócił to nie ryzykowałabym porodu sn dużego dziecka pomimo że to moje 3 dziecko.
      • ciociacesia zalezy. 03.06.11, 12:13
        moja osobista corka obrócila sie w 38tygodniu a tydzien potem sie urodzila :)
        obrot tak zaawansowanego dziecka to ciezkie przezycie bylo :)
        • miriam.hendumorne Re: zalezy. 03.06.11, 15:07
          Mój osobisty syn w 36 tc, tak mimochodem, że nie zauważyłam. Ale ja biodrzasta a on nieduży był ;) pomagałam mu wisząc pupą w górę i świecąc latarką (jest o tym dużo na porodzie domowym).
      • gos85 Re: I znów o pośladkowym;) 06.06.11, 21:26
        może się obrócić nawet w trakcie porodu.
    • katarzynaoles Re: I znów o pośladkowym;) 04.06.11, 00:48
      Nie wydaje mi się, żeby było więcej porodów pośladkowych - to chyba przypadek z tymi Pani koleżankami. O reszcie napisały juz Pani forumowiczki, więc nie będę się powtarzać. Życzę, żeby maluch szybciutko odwrócił się jak trzeba i nie niepokoił mamy :). Pozdrawiam :)
      • katarzynaoles Re: I znów o pośladkowym;) 04.06.11, 00:50
        Oj, noc już i mi się pomieszało - przecież Pani pisze, że nie jest jeszcze w ciąży! To życzę żeby jak najszybciej Pani była i żeby maluchowi nawet nie powstała w głowie myśl o ustawianiu się do wyjścia pupą :)!
        • dimeah Re: I znów o pośladkowym;) 07.06.11, 22:10
          Nie zdecydowałabym się na rodzenie sn dziecka ułożonego pośladkowo.
          Mój brat właśnie tak się rodził i konsekwencje były bardzo przykre.
    • boyorgirl Re: I znów o pośladkowym;) 04.06.11, 12:57
      Ja miałam odwrotną sytuację - moje dziecko do 38 tygodnia na pewno było ułożone główkowo (i to już od 20 tygodnia), a 2 tygodnie później - w czasie porodu, okazało się, że się obróciło. Przez te 2 tyg. niczego nie czułam, więc byłam zupełnie nieświadoma jego obrotu i nawet nie przyszło mi do głowy, że coś takiego może się wydarzyć. Teraz wiem, że nawet jak ma się odwrócone dziecko głową w dół, to nie można być pewnym, że tak będzie do końca ciąży:-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka