klarci
09.07.11, 20:44
nie wiem ile w I trymestrze.
ze starszakiem schudłam w I trymestrze 5 kilo, potem przybrałam 16 (po porodzie 5 kilo na minusie). waga urodzeniowa syna - 4190 (pdn)
teraz (stanowczo w nadwadze) schudłam w II trymestrze jakieś 8 kilo. dziecko mniejsze według usg, w porównaniu do starszego brata. jakoś sie ani ja ani lekarze nie przejmowali tym faktem biorąc pod uwagę moje zdrowe (choć mało jem) żywienie w ciąży i jak zapewnai usg - prawidłowy rozwój dziecka.
ale się trochę wystaraszyłam kiedy lekarka bknęła coś o cukrzycy ciężarnych.
nie udostępniono mi jeszcze dokłądnych wyników - odbiorę kopię w poniedziałek. ale z tego co zrozumiałam dostane skierowanie do diabetologa.
ostatnie trzy dni mierzyłam w szpitalu cukier po śniadaniu (z palca).
pierwszy dzień:
na czczo - 97, po śniadaniu i siedzeniu 2 godziny(nisko, ale bez przesady-glikemiczym) - 100
drugi dzień:
bardzo dietetyczne śnaidanie i spacer, 2 godziny później - 90
trzeci dzień:
odważniejsze śniadanie, z kakaem na fruktozie, z kawałkiem jajecznicy na maśle (ale bez przesady - z Wasą zamiast pieczywa i pomidorami) - 109
i teraz mam kilka pytań:
-czy to chudniecie ma związek z podejrzeniem cukrzycy?
-czy mogę wyciągnąć jakieś wnioski z podnaych tu wyników badań (ciężko nie jeść nic smażonego itp.) dbam bardzo o jakość jedzenia, a tu doszło jeszcze myślenie o IG :(
-wizytę mam dopiero pod koniec lipca, w diabetologa prawdopodobnie podobnie wypadnie - na co zwracać szczególną uwagę do tej pory. jakieś niepokojące rzeczy? boję się o malucha, ale też trochę przeraża mnie to co czytałam o porodach cukrzycowych.
-mogę okazyjnie pić kawę?
z góry Pani dziękuję za odpowiedzi - bardzo mi na nich zależy