Dodaj do ulubionych

był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie?

09.07.11, 20:44
nie wiem ile w I trymestrze.
ze starszakiem schudłam w I trymestrze 5 kilo, potem przybrałam 16 (po porodzie 5 kilo na minusie). waga urodzeniowa syna - 4190 (pdn)
teraz (stanowczo w nadwadze) schudłam w II trymestrze jakieś 8 kilo. dziecko mniejsze według usg, w porównaniu do starszego brata. jakoś sie ani ja ani lekarze nie przejmowali tym faktem biorąc pod uwagę moje zdrowe (choć mało jem) żywienie w ciąży i jak zapewnai usg - prawidłowy rozwój dziecka.
ale się trochę wystaraszyłam kiedy lekarka bknęła coś o cukrzycy ciężarnych.
nie udostępniono mi jeszcze dokłądnych wyników - odbiorę kopię w poniedziałek. ale z tego co zrozumiałam dostane skierowanie do diabetologa.
ostatnie trzy dni mierzyłam w szpitalu cukier po śniadaniu (z palca).
pierwszy dzień:
na czczo - 97, po śniadaniu i siedzeniu 2 godziny(nisko, ale bez przesady-glikemiczym) - 100
drugi dzień:
bardzo dietetyczne śnaidanie i spacer, 2 godziny później - 90
trzeci dzień:
odważniejsze śniadanie, z kakaem na fruktozie, z kawałkiem jajecznicy na maśle (ale bez przesady - z Wasą zamiast pieczywa i pomidorami) - 109

i teraz mam kilka pytań:
-czy to chudniecie ma związek z podejrzeniem cukrzycy?
-czy mogę wyciągnąć jakieś wnioski z podnaych tu wyników badań (ciężko nie jeść nic smażonego itp.) dbam bardzo o jakość jedzenia, a tu doszło jeszcze myślenie o IG :(
-wizytę mam dopiero pod koniec lipca, w diabetologa prawdopodobnie podobnie wypadnie - na co zwracać szczególną uwagę do tej pory. jakieś niepokojące rzeczy? boję się o malucha, ale też trochę przeraża mnie to co czytałam o porodach cukrzycowych.
-mogę okazyjnie pić kawę?

z góry Pani dziękuję za odpowiedzi - bardzo mi na nich zależy
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 10.07.11, 07:38
      Moja znajoma ze znaczna nadwaga schudla w ciazy 12kg. Jej lekarka byla wrecz zadowolona z tego. MI sie wydaje, ze to nie najlepszy moment na chudniecie, ale sama po wykryciu cukrzycy ciazowej schudlam 1kg, i teraz od miesiaca nie moge nic przybrac na wadze - a jestem juz w 35 tygodniu...

Jedno jest pewne, nie mozesz sobie odmawiac jedzenia! Dlaczego jesz malo?
      • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 10.07.11, 10:09
        wiesz co, jem mało, bo nie mam ochoty na jedzenie.
        o ile normalnie uwielbiam jeść, w ciąży mam tak, że mogę nie jeść cały dzień - oczywiście staram sie nei dopuszczać. i tu niestety mój wielki błąd. bo i z synem i teraz potrafiłam zjeść małe śniadanie w południe (jestem w domu, więc nie wstaję rano), albo i po. za to obiad, czy kolacja bywały obfitsze. ale często zdarzały się dwa posiłki i wiem, że teraz nie mogę tego robić - 5 posiłków regularnie - to trudne, tym bardziej przy tak zawężonym menu :(
        często zdarza się, że mam ochotę na coś, czego itak nie wezmę do ust w ciąży - a właśnie w ciąży nie mam żadnego problemu zrezygnować z czegoś, co wiem, że nie jest zbyt zalecane.
        w każym razie w ciąży mam zupełnie inną pracę organizmu - nie czuję prawie wogóle głodu i jem trochę na siłę.
        no ale tak, szczupła nie jestem, szczególnie teraz, więc to schudnięcie mnie nie martwiło do tej pory - chociaż ciągle mam wątpliwości, czy przy takim chudnieciu nie następuje jakieś oczyszczanie organizmu, które nie powinno mieć miejsca w tym stanie. ale na to nie mam wpływu. nie będę jadła na siłę, ani niezdrowych rzeczy tylko po to, żeby nie chudnąć ;), tym bardziej, że nie ukrywam lżej mi bez tych zbędnych kg

zastanawiam sie tylko, czy to chudnięcie i pierwsze dziecko urodzone powyżej 4 kilo (38 tc.) nie powinno być jakąś wskazówką dla lekarzy i nie powinni mnie uczulić już dawno na dietę niskogliemiczną.
        no i do kiedy mogę nie przybierać. zaraz zacznę 27 tydzień i na razie waga się zatrzymała
        • aleksa51 Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 10.07.11, 19:41
          Samo wykrycie cukrzycy ciążowej nie powoduje chudnięcia. Chudnięcie z reguły powoduje przejście na dietę cukrzycową. Potem może masa długo utrzymywać się na tym samym poziomie.
          I dlatego robi się to ochydne badanie z obciążeniem glukozą, że pomiarami glukometrem w domu można przez dłuższy czas tego nie wychwycić. Słuchaj po prostu swojego lekarza - on ocenia twoją wagę i to na co w twojej sytuacji można sobie pozwolić.
    • katarzynaoles Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 13.07.11, 20:05
      Według mnie njrosądniej jest poczekac na wypowiedź diabetologa, on też pomoże ustalić dietę. Na razie można zacząć ogólnie stosowanej diety cukrzycowej i obserwoować reakcje na poszczególne pokarmy. Chudnięcie w ciąży - szczególnie u mam z nadwagą - zdarza się i dopóki maluch rozwija się prawidłowo to naprawdę nie ma się czym martwić. Trudno mi powiedzieć, czy w poprzedniej ciąży miała Pani cukrzycę, bo i bez tego mamy rodzą dzieci powyżej 4kg, choć zawsze w takiej sytuacji bierze się po uwagę zaburzenia wydzielania insuliny. Życzę zdrowia i pozdrawiam :)
      • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 13.07.11, 22:28
        dziękuję za odpowiedź.
        wizytę u diabetologa mam dopiero pod koniec lipca, ale miła pani ze szpitala dała się wyprosić o glukometr :)
        ze starszakiem miałam w normie wyniki glukozy (wtedy obciążenie 50), chociaż chyba z tych wyższych.
        teraz synek na usg wydawał się mniejszy od starszego - ale zobaczymy.
        wynik obciążenia glukozą 75 po dwóch godzinach - 145
        ale niestety dzisiaj kiepsko: na czczo - 110, po śniadaniu (godzinę) - 169, po obiedzie - 99, po kolacji - 131. czyli 3 z 4 wyników nie mieszczą się w zalecanych :/ i to na diecie - widocznie muszę jescze restrykcyjniej do tego podejść. nie ukrywam, że jestem zdołowana strasznie.

ale najbardziej boję się o poród.
        jak z Pani doświadczenia wynika? często wywołuje się porody po 38 tc., jak z Pani doświadczenia wynika, warto próbować czekać, czy jednak w razie najmniejszych wątpliwości co do łożyska poddać się lekarzom? często występuje żółtaczka? martwię się bardzo wiszącą opcją oskytocyny, ewentualnym przedłużeniem pobytu w szpitalu, no o cc już nawet nie wspomnę.
        już z brakiem opcji na poró domowy się pogodziłam, ale bardzo trzymam kciuki, zeby reszta była jak najbardziej fizjologiczna i bezproblemowa.

ciekawi mnie, czy te wszystkie komplikacje dotyczą przypadków cukrzycy ciążowej, czy raczej kobiet z cukrzycą już przed ciążą?

nadmienię, że u mnie w rodzinie nie było przypadków cukrzycy. za to ja sama mogłam chyba coś namieszać, bo zawsze świetnie się odchudzałam na diecie niskoglikemicznej (najlepiej z chromem - którego wiem, że w ciąży brać nie wolno). a w tą ciążę wchodziłam ze sporą nadwagą i małą ilością, ale dużych i późnych posiłków.
        • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 13.07.11, 22:33
          aha i jeszcze jedno pytanie.
          czy w związku z dzisiejszymi nienajlepszymi wynikami powinnam poczytać i już wprowadzić wynianę węglowodanową, czy zaczekać z tym do wizyty u diabetologa. z jednej strony dla mnei to czarna magia i wolałabym, żeby ktoś mi to jasno wytłumaczył. z drugiej 2 tygodnie dla maleństwa to masa czasu - nie chcę go marnować i martwić się o skoki i ich wpływ.
          • sanpja Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 14.07.11, 14:53
            Lepiej trzymaj dietę już teraz.
            • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 14.07.11, 17:04
              trzymać trzymam.
              chodzi bardziej o to, że na razie staram się wybierać produkty niskoglikemiczne, a prawidłowa dieta cukrzycowa z tego co czytałam polega tażke na stosowaniu wymienników węglowodanowych. jest to dodatkowe utrudnienie, ale podobno pozwala utrzymać mniejsze wachania cukru.
              • sanpja Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 15.07.11, 14:38
                No prawidłowa to taka jest, ale ja unikam w ogóle węglowodanów bo nawet najmniejsza ilość podnosi mi cukier. Lepiej mierzyć cukier i sprawdzić na sobie. Np na śniadanie dozwolone jest 6 ww a ja nie mogę ani 1 bo cukier wtedy mam ponad 140.
                • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 15.07.11, 15:01
                  ale ja kompletnie nie wiem jak liczyć co ma 6, co 2 a co 1 :(
                  masz moze linka do jakiegoś sensownego opracowania?

• sanpja Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 27.07.11, 11:48
                    Nie znam żadnego opracowania bo nie jem prawie wcale węglowodanów.
                    Mówiła mi tylko dziewczyna w szpitalu z cukrzycą na insulinie że ilość gramów dzielisz na 10 i wtedy wychodzi ile masz ww.
                    Czyli jak kromka chleba waży 50 gr to masz 5 ww. Trzeba pamiętać też że np. w białym serze też masz węglowodany, i w czym kolwiek jest jakaś zawartość węglowodanów.
                    Patrz po prostu na ulotkę.
                    Ja nie mogę sobie nawet na tyle pozwolić, więc tego nie przeliczam.
        • klarci Pani Kasiu 25.07.11, 18:13
          bardzo poproszę o jakieś informacje o tym co może być z porodem przy cukrzycy.

pierwszy poród dn - 38 tc.

i jeszcze dopytam z innej beczki - młode większość czasu siedzi z jednej strony brzucha - z drugiej jest chyba łożysko (na przedniej ścianie podobno). może pytanie głupie, ale mam wrażenie, że brzuch większość dnia jest asymetryczny i jak młody się wypina, to różnica jest spora - może to wpływać na kształt brzucha po porodzie? warto będzie poćwiczyć, żeby nie było widać jakiejś asymetrii? - dziwne pytanie, ale to tak pytam pobocznie, z ciekawości.

najbardziej interesuje mnie jakie mam szanse na sn wtedy kiedy to maluch zadecyduje i czy w związku z cukrzycą będę miała więcej badań pod koniec ciąży, albo nawet konieczność leżenia w szpitalu w przypadku przekroczenia terminu?
          i jeżeli pierwszy poró był w 38tc., to drugi też powinien być wcześniej? - ten maluch jest mniejszy od starszego brata.
    • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 15.07.11, 15:03
      Pani Kasiu, a czy można cokolwiek na regulację/obiżenie cukru?

ktoś podesłał mi nazwę Diaton - ale w ulotce jest, że kobietom w ciąży i karmiącym nie wolno :(

czy jest cos bezpiecznego?
      • sanpja Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 27.07.11, 11:44
        nic poza dietą nie kombinuj. Diabetolog zdecyduje jak bedzie trzeba.
        Sama cukrzyca nie jest wskazaniem do cc jeśli jest dobrze monitorowana i dziecko nie urośnie za bardzo.
        Jedynie przy cukrzycy może sie zdarzyć że łożysko dojrzeje szybciej i gdyby zaczeło sie starzeć to trzeba poród indukować lub cc ok. 38 tc.
        Nie dam ci żadnego linka, tyle wiem od lekarza ;)
        • klarci Re: był wątek o braku przyrostu - a chudnięcie? 27.07.11, 17:05
          no spoko, tylko indukcja przy itak podwyższonym ryzyku żółtaczki mnie przeraża.
          dlategeo chcę zrobić wszystko, żeby do tego nie doszło.
          jednocześnie ciekawa jestem jak często możliwe jest doczekanie do naturalnego rozpoczęcia porodu. czy częściej, czy rzadziej.
          lekarz powiedziała, że następnego dnai po terminie hospitalizacja :/ i wywoływanie najprawdopodobniej.
          chcę też znać opinię doświdaczonej położnej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka