Dodaj do ulubionych

Szyjka 1,5 cm w 32 tc

28.07.11, 20:31
Witam

Zaczęłam 32 tc,dziś lekarz stwierdził,że szyjka ma ok.1,5 cm (palcami),jest "dość zwarta",zamknięta.
W ciągu ostatnich 4 tyg skróciła się ok 1 cm,wcześniej długość oceniał na ok.2,5 cm.

To moja 5 ciąża,mam dwoje dzieci,urodzone w terminie,pomiędzy porodami dwie ciąże obumarły w 11 tc (dwa łyżeczkowania),ostatni poród 19 mc temu.

Lekarz zalecił jedynie oszczędzanie się i powiedział,że dobrze żebym wytrzymała jeszcze miesiąc.

Czy taka długość szyjki na tym etapie to poważna sprawa?
Nie mam skurczy,żadnych bóli brzucha,ale główka napiera w dół,czuję sto dość wyraźnie.

Może są tutaj mamy,którym udało się dotrwać do bezpiecznego terminu bez ingerencji medycznych?
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 28.07.11, 22:04
      To pewnie sprawa indywidualna- moja znajoma w 33 tc miała szyjkę zupełnie zgładzoną i rozwarcie- poród wywoływany tydzień po terminie, a w między czasie opieka nad półtora-roczną córką.
      • dimeah Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 28.07.11, 22:07
        Twarda babka :)
        Obym też wytrzymała.
        • 1mzeta Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 29.07.11, 21:43
          Szczerze życzę dotrwania :)
    • langolier_maximus Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 29.07.11, 16:50
      Ja od 33 tygodnia mialam 1,5 cm, przy tym dosc silne skurcze przepowiadające kilka razy dziennie (raz w nocy myslalam,ze to juz bo byly czeste ;->) i donosilam- ku swojemu zdziwieniu bo nie wierzylam, ze mozna miec te skurcze przez 6 tygodni i nic ;-))..Także mysle,ze to zawsze jest sprawa indywidualna.Mi lekarz mowil, ze jak sie bede oszczedzac to donosze i mial racje.
    • gggoska Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 30.07.11, 09:25
      U mnie tak samo- zaczęłam 33 tydzień, szyjka ok 1,5 cm. Doktorek kazał się oszczędzać, nie wyjeżdżać daleko, w razie regularnych skurczy (rzadkich np co 15 min) brać nospe i leżeć i tyle. Powiedział, że mam nie odśnieżać (żarcik) i już. Także jestem dość spokojna i nie nerwowo czekam na termin
    • sanpja Re: Szyjka 1,5 cm w 32 tc 30.07.11, 10:06
      dimeah, moją sytuację już czytałaś, ja mam szyjkę zupełnie zgładzoną od połowy 25 tc, miesiąc w szpitalu, były skurcze kilkakrotnie uspokajane, mały z główką na spojeniu łonowym.
      Lekarze nie dawali mi szans na przetrzymanie tygodnia, potem miesiąca a teraz mówią że powinnam donosić do terminu.
      Nie zamierzam rodzić przed ukończeniem 36 tc ;) Oczywiście 1,5 cm to może trochę mało, ale my zbliżamy się już do porodu.
      Ja bym ci radziła jak najwięcej polegiwać oczywiście bez przesady bo leżenie plackiem to też nic dobrego, oszczędzać się, w domu nic nie robić , łykać magnez a w przypadku ewentualnych skurczów gnać na IP. Lekarz mi mówił że same twardnienia brzucha nawet do 15 dziennie jeśli są bezbolesne to mam bagatelizować bo to macica ćwiczy.
      3maj się, oszczędzaj i nie waż się urodzić przede mną ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka