kiki1981
28.10.11, 11:54
Witam, 18.10.11r; miałam drugie c.c. (odległość między porodami 23m). 8 dni pordzie usunięto mi szwy. Rana ładnie się goi. Na wizycie lekarz zalecił mi naklejanie na ranę plastrów STRIPS (krótkie plasterki naklejane pionowo na ranę) aby blizna się nie rozeszła. Byłam dziś w aptece i farmaceutka nie bardzo umiała mi pomóc. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje plastrów i nie wiadomo które są dobre na ranę po c.c.
1. Plaster Cosmos starr strips, (Hartm), 6 x 2 cm, 250 szt-Hipoalergiczne plastry opatrunkowe z wytrzymałej tkaniny przepuszczające powietrze, nie przyklejające się do rany.
2.Steri-Strip, paski, zastępujące nici, 6x75, 1szt - Hipoalergiczne, samoprzylepne paski do zamykania ran. Dają lepszy efekt kosmetyczny, ponieważ nie ma dodatkowych blizn po wkłuciu igły i po szwach. Bezbolesna, łatwa aplikacja, większy komfort dla pacjenta, zmniejszają ryzyko infekcji.
3.Nexcare Steri Strip, plaster, 8 szt - Plaster w formie pasków do zamykania ran. Zmniejszają ryzyko infekcji, przyśpieszają gojenie się ran. Bezbolesna i łatwa aplikacja
Sama nie wiem, które wybrać tym bardziej że ceny tych plastrów nie są niskie. Sensowne wydają się 2 i 3 ale ja miałam założone szwy. Proszę o poradę, może Pani położna lub inne mamy słyszały o tych plastrach? Chcę dodać, że mojego ginekologa już nie mogę się poradzić bo wczoraj ostatni dzień przyjmował i od dzisiał jest na urlopie (do 3.11) i telefon ma wyłączony.
Dziękuję, ża wszelki porady.