Dodaj do ulubionych

plaster STRIPS na ranę po c.c

28.10.11, 11:54
Witam, 18.10.11r; miałam drugie c.c. (odległość między porodami 23m). 8 dni pordzie usunięto mi szwy. Rana ładnie się goi. Na wizycie lekarz zalecił mi naklejanie na ranę plastrów STRIPS (krótkie plasterki naklejane pionowo na ranę) aby blizna się nie rozeszła. Byłam dziś w aptece i farmaceutka nie bardzo umiała mi pomóc. W sprzedaży dostępne są różne rodzaje plastrów i nie wiadomo które są dobre na ranę po c.c.

1. Plaster Cosmos starr strips, (Hartm), 6 x 2 cm, 250 szt-Hipoalergiczne plastry opatrunkowe z wytrzymałej tkaniny przepuszczające powietrze, nie przyklejające się do rany.

2.Steri-Strip, paski, zastępujące nici, 6x75, 1szt - Hipoalergiczne, samoprzylepne paski do zamykania ran. Dają lepszy efekt kosmetyczny, ponieważ nie ma dodatkowych blizn po wkłuciu igły i po szwach. Bezbolesna, łatwa aplikacja, większy komfort dla pacjenta, zmniejszają ryzyko infekcji.

3.Nexcare Steri Strip, plaster, 8 szt - Plaster w formie pasków do zamykania ran. Zmniejszają ryzyko infekcji, przyśpieszają gojenie się ran. Bezbolesna i łatwa aplikacja

Sama nie wiem, które wybrać tym bardziej że ceny tych plastrów nie są niskie. Sensowne wydają się 2 i 3 ale ja miałam założone szwy. Proszę o poradę, może Pani położna lub inne mamy słyszały o tych plastrach? Chcę dodać, że mojego ginekologa już nie mogę się poradzić bo wczoraj ostatni dzień przyjmował i od dzisiał jest na urlopie (do 3.11) i telefon ma wyłączony.
Dziękuję, ża wszelki porady.
Obserwuj wątek
    • dominikanj1 Re: plaster STRIPS na ranę po c.c 28.10.11, 14:03
      śmiem wątpić w potrzebę wydawania pieniędzy na owe plastry. może lekarz po prostu jest powiązany jakoś z producentami i ma za zadanie polecać je pacjentkom? 10 dni po tu już chyba nawet rany i strupa nie ma tylko blizna? więc nie wiem co ma się rozejść.
      moim zdanie strata kasy.
    • anna_boleyn Re: plaster STRIPS na ranę po c.c 28.10.11, 14:37
      używałam tych środkowych Steri-Strip, mnie chirurg (członek rodziny - więc nie sądzę żeby chciał mnie naciąnąć na kasę) polecał, motywowała to tym że rana ładniej się goi jeżeli jest "trzymana" i szybciej i ładniej się zabliźnia - mniejsze ryzyko powstania bliznowca, jeżeli finansowo Cię to odstrasza, to odpuść, a zainwestuj w jakiś dobry żel na blizny on znacznie bardziej wygładzi i pomoże bliźnie
    • k_linka Re: plaster STRIPS na ranę po c.c 28.10.11, 15:37
      Pozwole sobie zauwazyc ze opakowanie 3-6 plasterkow steri-strip (sa rozne dlugosci i szerokosci i rozna ilosc plastrow w opakowaniu) kosztuje ok.4-5zl. I zapewne o te plasterki chodzilo
    • go-jab Re: plaster STRIPS na ranę po c.c 28.10.11, 21:01
      nie wiem czy cos pomoge czy nie... dla mnie w tej chwili to troche przypoznawo na klejenie blizny... ja mialam trzy cc... po kazdej skore mialam nie szyta ale zszywana takimi "zszywkami" metalowymi... przed pojsciem do domu pielegniarka mi je wyjmowala (tzn na 4-5 dzien po cc), przyklejala steri-strips z prikazem zeby samej nie odklejac a jak same odpadna to zostawic w spokoju... w zyciu niczym nie psikalam, nie smarowalam, w opatrunki sie nie bawilam... blizny mam takie ze czasem musze sie zastanowic czy ja faktycznie mialam cesarki :) mysle ze tutaj juz indywidualne tendencje wychodza - jedni sie goja blyskawicznie a inni mimo dbania i cudow/wiankow sie paprza i bliznowaceja... moja rada - nie panikowac... co ma byc to bedzie :) i powodzenia :)
    • malgosiek2 Re: plaster STRIPS na ranę po c.c 28.10.11, 21:49
      Nie sądzę, aby 8 dni po zdjęciu szwów rana się rozeszła.
      Przypuszczam, że był to szew kosmetyczny ciągły czyli taki, który zdejmując był jak jedna długa nić.
      Może one faktycznie mają dać tylko efekt kosmetyczny.
      Miałam takie plasterki po operacji piersi i były założone zamiast szwów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka