Dodaj do ulubionych

cholestaza?

12.12.11, 11:25
Boję się, że zaczyna startować... W poprzedniej ciąży chyba też miałam, ale nie zdiagnozowaną. Gin wtedy zrobił mi raz próby wątrobowe i były w normie, a ja się drapałam, drapałam.... Całe ciało miałam podrapane do krwi i myślałam, że umrę z tego swędzenia. Kiedy miałam powtórzyć badania to trafiłam do szpitala w 36 tc z odchodzącymi wodami. Syn urodził się bardzo chory m.in. sepsa. Teraz mam wizytę 29.12. Zamierzam zrobić niezbędne badania, ale właśnie jakie konkretnie skoro wtedy po samych próbach nic nie było widać? W necie czytałam też o poziomie kwasów, czy próby to to samo?
Czuję jak powoli zaczynają mnie swędzieć stopy i dłonie, czasem uszy. Na razie delikatnie, ale jestem bardzo wyczulona bo pamiętam co się działo w poprzedniej ciąży. Czy jeśli potwierdzi się cholestaza to jest równoznaczne z cc?
Obserwuj wątek
    • kariatyda79 Re: cholestaza? 13.12.11, 18:30
      Dołączam się do pytania. U mnie 34 tc (pierwszej) Enzymy wątrobowe i wydzielanie kwasów żółciowych zawyżone o ponad 3 x. Jem Proursan 3xdziennie 1 tabletka i trzymam tę nieszczęsną dietę wątrobową. Dzidziuś mocno wyrośnięty. Czy jest szansa na poród sn? Czy można rozszerzać dietę np. o owoce - bo biedny maluch dostaje właściwie tylko kurczaka i marchewkę :(
    • katarzynaoles Re: cholestaza? 14.12.11, 21:50
      Samo swedzenie nie pozwala zdiagnozować cholestazy - robi się to na podstawie badań laboratoryjnych - podwyższone są poziomy kwasów żółciowych, transaminazy
      (ASPAT, ALAT), fosfataza alkaliczna i bilirubina. Zwykle pod koniec ciązy objawy robią się słabsze, bo spada poziom estrogenów. Sporo informacji np. tu: www.ciazowy.pl/artykul,cholestaza-ciazowa-zagrozeniem-dla-dziecka,960,1.html.
      Nic mądrego nie wymyślę oprócz ogólnych informacji, bo każdy przypadek cholestazy powinien być traktowany indywidualnie - poród może odbywać się sn lub cc - w zależności od oceny klinicznej. Trzymam kciuki i pozdrawiam :)
    • malgorzata8228 Re: cholestaza? 14.12.11, 23:50
      Generalnie trzeba koniecznie zrobić tzw. transaminazy i bilirubinę - badania z krwi. Ja również miałam w ciąży cholestazę, na szczęście szybko rozpoznaną(tylko dzięki mojemu uporowi), bo lekarz trochę lekceważył moje swędzenie. Jest to poważna choroba, która mija prawie zaraz po porodzie. Oczywiście po otrzymaniu wyników badań natychmiast dostałam lekarstwo Ursopol. Bardzo skuteczny, wyniki badań znacznie się poprawiły, swędzenie ustąpiło prawie w 100 % po kilku dniach brania. Dzidzia na szczęście zdrowa. W ulotce piszą o skutkach ubocznych, ale zdrowie dziecka jest najważniejsze a bez leku mogłoby być znacznie poważniej.
      Porozmawiaj z lekarzem. Zrób badania. I nie denerwuj się, bo to szkodzi dziecku a są na to leki. Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka