Dodaj do ulubionych

intensywne ruchy dziecka

05.01.12, 09:59
Witam, Pani Kasiu od wczoraj moja córka zintesyfikowało swoje ruchy (zawsze była bardzo aktywna ale teraz to jakby miała ADHD) czy to normalne? czy mam się martwić? czy przed porodem dziecko szaleje czy uspokaja kumulując siły?
[img]https://www.suwaczki.com/tickers/9ewnvfxmkeoy8lu6.png[/img]
Obserwuj wątek
    • izazel Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 10:00
      Suwaczek coś nie zadziałał - dodam że jestem wg OM 35w5d
    • katarzynaoles Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 10:23
      Nie, takie pobudzenie nie jest normalne przed porodem, raczej wręcz przeciwnie. Nie musi to oznaczać niczego złego, ale może też być objawem niepokoju dziecka np. w związku z niedotlenieniem - dlatego radziłabym się wybrać na IP zrobić KTG. Pozdrawiam :)
      • nati-5588 Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 14:16
        nie chce straszyc jak lezalam na patologii (z innego powodu) milam ktg 2 razy na dzien i pewnego wieczoru gdy nadszedl czas na ktg maly bardzooo intensywnie sie ruszal szala doslownie tetno 180 do 190 i 172 ruchy zanotowane przez 45 min po tych 45 min tetno zaniklo... panika polozna siedziala przy mnie bo te tetno ja niepokoilo i te ruchy wpadla w panike zaczela szukac tetna ale tu nic po chwili serduszko zaczelo bic na poczatku bradzo slabo 40 uderzen po chwili 45 i tak roslo z chwili na chwile i wrocilo do normy 140 uderzen lekarz kazal mnie zawiezc na porodowke i przyszykowac w razie czego do cc mialam leze 24 na dobe po ktg i w razie takiej sytuacji cc ale ze przez dobe tetno bylo ok to przewiezli mnie na sale przedporodowa i urodzilam szczesliwie 2 dni pozniej przez ten czas prawie non stop pod ktg musialam lezec przeplywy byly ok lekarze podejrzewali ze maly musial wtedy trzymac pepowine w dloni i poprostu ja zacisnac i po chwili puscic bo urodzil sie nie owiniety pepowina. Dodam ze wody byly zielone czyli prawdopodobnie na skutek nie dotlenienia chwilowego maly oddal smulke wlasnie wtedy...
        • karolla808 Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 17:09
          To ja pociesze, ze u mnie tez tak było. Generalnie dziecko było ruchliwe, ale pod koniec ciąży myslalam ze czasami wyskoczy. Nasiedziałam sie pod ktg, że hoho, ale wszystko dobrze sie skonczylo. Porod przebiegal prawidlowo. Nie mniej jednak zgadzam sie, ze absolutnie nie mozna tego bagatelizowac i trzeba sprawdzic. Zawsze jak sie taka akcja zaczynała to jechałam na IP.
          • anetasandra Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 21:45
            No to teraz sie wystraszyłam.
            Ja mam tak samo jak autorka, mała tam tak szaleje, że czasem sie zastanawiam czy nie wyskoczy przez skore, wydaje mi sie ze niema godziny zeby sie tak nie ruszala albo tak mi sie tylko wydaje bo ma malo miejsca? Kurcze ja mam iśc na ktg w poniedziałek, a teraz sie bede zastanawiac czy nie podjechac do szpitala. Tez jestem w 36 tyg i w zasadzie odkad ruchy sa odczuwalne tak konkretnie to ciągle sie tak intensywnie rusza.
            • katarzynaoles Re: intensywne ruchy dziecka 05.01.12, 22:34
              Ale nie chodzi wcale o to, że dziecko dużo się rusza, tylko o to, że zachowuje się zupełnie inaczej niż przedtem - naglezaczyna się ruszać dużo więcej niż poprzednio albo, przeciwnie, dużo mniej. Właśnie taka zmiana, zresztą najczęściej budząca niepokój matki, powinna być powodem do sprawdzenia czy wszytko jest w porządku. Pozdrawiam :)
    • klemerka Re: intensywne ruchy dziecka 06.01.12, 09:21
      Miałam taki sam przypadek w 36 tygodniu. DZiecko zaczęło ruszać się ruszać dużo częściej i gwałtowniej. Instynktownie czułam, że jest coś nie tak. Pojechałam na IP. Tam zrobiona ktg i usg. Przepływy wyszły złe. Okazało się, że jest okręcone kilkakrotnie pępowiną. Zrobiono cc.
      • izazel Re: intensywne ruchy dziecka 06.01.12, 17:18
        Byłam sprawdziłam i wszystko jest OK. Córka dzisiaj spokojniejsza - nie wiem o co jej chodziło lekarka też nie potrafiła tego wyjaśnić (może to ten wiatr) Miałam KTG duża ilość ruchów, skurcze co 6min ale słabiutkie. Na USG pozycja niezmieniona nadal "nietoperz".
        PS Super IP na Żelaznej w W-wie.
        • anetasandra Re: intensywne ruchy dziecka 06.01.12, 18:18
          To nie musze sie martwic jeśli te ruchy są takie intensywne cały czas? Na szczęście w poniedziałek mam te ktg to ewentualnie mnie to uspokoi do końca, bo nie zauważyłam żeby nagle zaczęla sie mocniej czy bardziej ruszać, odkąd czuje takie poważne ruchy czuje je tak intensywnie.
          • karolla808 Re: intensywne ruchy dziecka 06.01.12, 19:03
            Tak jak pani Kasia napisała, że zmiany w ruchach dziecka powinny niepokoić- ich zanik lub zwiększenie. Tak jak pisałam, moje dziecko należalo w ciązyu do ruchliwych (cały brzuch mi chodził-to było na prozadku dziennym), ale czasami zaczynała się tak jakby rzucać, to wtedy jechałam na ktg. Zwykle w spzitalu juz bylo ok. W trakcie porodu tętno było idealne, więc nie wiadomo skad te moje przygody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka