Dodaj do ulubionych

Krótka szyjka

08.02.12, 23:05
28mm w 25tc - podczas gdy 25mm to dolna granica normy. Od miesiąca się nie skróciła, więc lekarz zakłada optymistyczny wariant, że taka moja uroda. Za miesiąc będziemy tę teorię potwierdzać. Ja za dużo nie czuję, podejrzanego ciągnięcia itp., ale też i nie zwracam uwagi szczególnie - mam bardziej absorbujący uwagę 2-letni obiekt, któremu poświęcam teraz jak najwięcej czasu. Próbuję za dużo nie podnosić tych 12kg i nie skakać. Lekarz zalecił testowo luteinę dopochwowo 2xdziennie (jak na kolejnej wizycie się szyjka nie skróci to odstawiamy) - stosować? Co innego mogę jeszcze zrobić? Nie zamierzam leżeć, ani się stresować :)
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Krótka szyjka 09.02.12, 09:54
      nie podmosic,nie sięgac za wysoko
      plackiem leżec nie musisz,ale nawet dwulatka da się posadzic na jakiś czas i siedziec razem z nim,co więcej,nawet i poleżec się da:)
      nie panikuj,ale i też rób tak,żeby potem sobie nie wyrzucac beztroski.sama tak przeżyłam dwie ciąże,da się.
      • jotka_k Re: Krótka szyjka 09.02.12, 10:14
        bez paniki, wazne że się nie skraca, ja w pierwszej ciąży od 20 tc miałam 25mm, po obserwacji i stwierdzeniu, że się nie skraca dalej nie musiałam się oszczędzać ani nic takiego
    • melancho_lia Re: Krótka szyjka 09.02.12, 10:18
      Normy normami, pytanie jaką masz "wyjściowo" szyjkę. I czy te 28mm to masz dlatego, ze Ci się skróciła, czy teraz po raz pierwszy miałas zmierzoną?
      Ja mam fizjologicznie 2-2,5 cm szyjkę i bez żadnych kłopotów donosiłam dwie ciąże. Szyjka cały czas była krótka.
    • katarzynaoles Re: Krótka szyjka 09.02.12, 11:10
      Ja bym podeszła całkiem spokojnie - po pierwsze przez miesiąc nic się nie działo, po drugie zachowuje Pani rozsądny stosunek do wysiłku fizycznego. Całkiem możliwe, że ta szyjka po prostu taka jest i już - mała ale jara :). Trzeba poczekać jeszcze ten miesiąc. Co do luteiny to nie pomogę - Pani sama musi zadecydować. Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki :)
    • ph78 Re: Krótka szyjka 15.02.12, 23:46
      Nie wiem, jaka jest wyjściowo długość mojej szyjki - pierwszą ciążę prowadziłam u lekarki, która nie miała USG w gabinecie i na podstawie badania nic nie stwierdziła. Nie ograniczałam się ruchowo, a z natury jestem skoczna ;)
      Teraz też wychodzę z założenia, że lekarze są nadgorliwi i uprawiam afirmacje co wieczór - mam nadzieję, że nie będę musiała za 3 tygodnie dopytywać dalej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka