Dodaj do ulubionych

Pessar a infekcja

07.03.12, 16:12
Jestem w 23 tc. mam miękką i skróconą szyjkę macicy. Wczoraj lekarz prowadząca założyła mi pessar, natomiast nie miała jeszcze wyników posiewu. Dziś wyniki przyszły do gabinetu faksem, z tego co dowiedziałam się przez telefon jakaś bakteria zaczęła mi rosnąć. Zadzwoniłam do ginki kazała mi zastosować gynalgin i czekać do piatku wtedy oceni sytuację, jak dostanie wynik do ręki. Wyczytałam w necie, że pessaru nie powinno zakładać się przy infekcji. Czy ona powinna zdjąć mi ten pessar? Czy mogę mieć pessar i jednocześnie leczyć infekcję?
Obserwuj wątek
    • natalinek.j Re: Pessar a infekcja 07.03.12, 17:20
      Wiesz... no ciężko powiedzieć co w takiej sytuacji powinien zdecydować lekarz.... na logikę wydaje się, że nie powinnaś mieć pessaru jak jest infekcja, dlatego lekarze zawsze czekają na wynik posiewu - jałowy wynik! No a tu u Ciebie to jakaś masakra - dlaczego ona się zdecydowała założyć przed wynikiem posiewu? No chyba, ze źle interpretujesz ten wynik, jakie wyszły Ci bakterie? Przecież nie wszystkie są złe, są też bakterie w naturalnej florze...

Ja przed wynikiem posiewu byłam odsyłana z kwitkiem mimo, iz szybko potrzebowałam krążka. Lekarze w szpitalu mówili, że nie ma takiej opcji, żeby założyc krążek kiedy nie ma pewności, że nie ma infekcji.
      Może zadzwoń na IP do lekarza dyżurującego i zapytaj co w takiej sytuacji powinnaś zrobić. Wg mnie lekarka popełniła błąd zakładając pessar, więc masz prawo jej teraz nie ufać.
      • hopsasanka Re: Pessar a infekcja 07.03.12, 17:50
        Koffetko napisałam Ci na naszym forum Czerwcowym. Czasem nawet jak wychodzi bakteria, to i tak mimo wszystko zakładają pessar i leczą. U mnie wyszła Candida i po 3 dniach leczenia bez kolejnego posiewu założono mi pessar. Są syutuacje w których czas odgrywa rolę, jeśli będzie coś się dalej działo zdejmą pessar. Ze szwem okrężnym pewnie by tak nie postąpili. pozdrawiam
        • koffetka Re: Pessar a infekcja 07.03.12, 18:36
          Nie mam wyników posiewu jeszcze w ręku. Tak jak pisałam Pani z laboratorium telefonicznie powiedziała: "jedna bakteria rośnie". Ja zrozumiałam, że infekcja dopiero się rozwija, zresztą nie mam narazie objawów infekcji.
          • niebioska Re: Pessar a infekcja 07.03.12, 21:36
            "Jedna bakteria rośnie" oznacza, że tą bakterią już jesteś zainfekowana.
            A wracając do tematu dyskusji - spotkałam się z opinią (ponoć dobrego ginekologa), że nawet streptococcus nie jest przeciwwskazaniem do założenia pessaru. Przy czym jest to pojedyncza opinia - mój ginekolog właśnie z powodu potencjalnej obecności steptococcusa (miałam drania w poprzedniej ciąży) krążka mi nie założył.
            Za to od kilku miesięcy mam założony pessar ramkowy - ale o tym z kolei niewielu ginekologów w ogóle słyszało. Ten szyjki nie zamyka, a jedynie podpiera macicę.
    • katarzynaoles Re: Pessar a infekcja 08.03.12, 00:45
      Opnie lekarzy w tej sprawie są podzielone. Proszę się nie denerwować i spokojnie poczekać do piątkowej wizyty - bo ani nie wiadomo co "rośnie", ani ile tego - proszę poczekać na decyzję lekarki, ewentualnie wziąć jutro lactovaginal. Pozdrawiam :)
      • koffetka Re: Pessar a infekcja 10.03.12, 17:57
        Pani Kasiu dziękuję za radę. Oczywiście panikara naczytalam się już w necie negatywnych opinii na ten temat zupełnie niepotrzebnie. Moja Pani dr powiedziała, że bakteria, którą mam nie jest niebezpieczna i powinna być łatwa do wyleczenia. Kazała codziennie brać Gynalgin na noc, pessaru nie zdejmujemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka