Dodaj do ulubionych

Odchody połogowe

30.12.13, 02:57
Jak długo powinny się utrzymywać ze świeżą czerwoną krwią ?
Bo u mnie leci 12 doba i wciąż na nowo pojawia się krew , trochę ciemniejsza ale "żywa"
Karmię piersią i macica bardzo szybko się obkurczyła, bo ssak konkretny a ja po 4 porodzie , ale ból też ciężki do zniesienia ....i do tej pory przy karmieniu odczuwam jeszcze lekkie bóle...
I czy dźwiganie mogło spowodować powrót świeżej krwi, bo parę dni temu było już prawie czysto, a trochę zdarzyło mi się biegać i wysiłku ?
I generalnie co może się stać w konsekwencji właśnie nadmiernego wysiłku po takim upływie czasu od porodu ?
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: Odchody połogowe 30.12.13, 08:29
      U mnie tak było- szczególnie po drugim porodzie. Podnoszenie ciężkich rzeczy może spowodować powrót krwawienia- choć nie radzę podnosić ciężkich rzeczy żeby potem nie mieć problemów natury ginekologiczno-urologicznych. Z bieganiem i ciężkim wysiłkiem to poczekaj przynajmniej do zakończenia połogu. W razie czego odwiedź położną środowiskową bo przez internet to trudno zdiagnozować.
    • katarzynaoles Re: Odchody połogowe 30.12.13, 10:29
      Zazwyczaj dość wyraźne krwawienie utrzymuje się 2-3 dni, ale to jednak sprawa dość indywidualna, zależna między innymi od tego, który był to poród, czy było łyżeczkowanie macicy (jednak dość częste w szpitalach), czy karmi się piersią. W Pani przypadku ciągle jeszcze może zdarzać się większe krwawienie - to znaczy takie, że widać krew na podpasce, a nie tylko brudzenie. Najczęściej dzieje się tak po wysiłku - dobrze Pani zaobserwowała. W macicy jest spora rana po odklejeniu się łożyska. Macica kurcząc się po porodzie zamyka naczynia krwionośne, które łączyły się z łożyskiem, ale podczas wysiłku (zmienia się wtedy ciśnienie w jamie brzusznej) któreś z naczyń może doznać drobnego urazu. Krwawienie może się pojawić na krótko - niepokojące byłoby, gdyby robiło się obfite, jasnoczerwone albo ze skrzepami. Podczas wysiłku, szczególnie podnoszenia, naraża Pani aparat podtrzymujący macicę, co może skutkować jej obniżeniem, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dlatego też byłoby najlepiej, gdyby udało się Pani tego uniknąć. Pozdrawiam serdecznie :)
      • juliette2010 Re: Odchody połogowe 30.12.13, 13:52
        bardzo dziękuję za odpowiedź, troszkę się wyciszyło, chociaż przy karmieniu wciąż lubi pojawić się krew, a objawy miałam właśnie takie jak by obniżyła się macica, bo zaczęłam częściej toalete odwiedzać i mieć wrażenie braku kontroli nad zwieraczami...
        Mam jeszcze jedno pytanie - jak dużo można bezpiecznie dźwignąć- chodzi mi raczej o krótkie dźwignięcie a nie długo trwałe noszenie ...muszę przenieść np zakupy do samochodu, albo podnieść coś przy porządkowaniu....
        • katarzynaoles Re: Odchody połogowe 31.12.13, 00:00
          Za bezpieczny uznaje się ciężar w okolicy wagi dziecka. Ale trzeba pamiętać, że szalenie ważna jest technika dźwigania ciężkich przedmiotów. Dobrze jest przestrzegać kilku zasad:
          1. jak nie trzeba koniecznie - nie podnosić
          2. ciężar rozdzielać mniej więcej równo na obydwie ręce
          3. podnosząc coś uginać kolana, a nie schylać się krzywiąc kręgosłup
          4. podczas wysiłku starać się oddychać przeponą, jak podczas porodu
          Jeśli czuje Pani ciągnięcie w dół i trzeba częściej korzystać z toalety to jest to wyraźny sygnał, że wysiłek był zbyt wielki. W razie konieczności noszenia np. albo długiego stania należy zadbać o podtrzymanie brzucha (pas elastyczny lub zwykły bawełniany szal związany mocno), nie należy go jednak nosić cały czas. Sensowne jest odpoczywanie w pozycji z uniesioną miednicą, można też dodatkowo ułożyć dłonie w pachwinach i "podnieść" macicę. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka