Dodaj do ulubionych

Uderzenie w brzuch a łożysko?

15.02.14, 16:43
Dzień dobry, jestem w 6 miesiącu ciąży. Mam półtorejrocznego synka. Dziś synek dla zabawy podskakiwał delikatnie po łóżku, ale na kolankach . Podeszłam do niego i uderzył mnie głową w dół brzucha, w tym momencie w którym to zrobił poczułam to uderzenie, ale potem brzuch mnie nie bolał. Czy takie przypadki z racji Pani doświadczenia są niebezpieczne? Często skutkują odklejeniem łożyska? O dzidzię w brzuszku się nie martwię, bo jest jeszcze malutka i chronia ją wody,ale boje sie o to łożysko. Czy jeśli nic mnie teraz nie boli, nie krwawię to znaczy, że jest ok czy jednak powinnam jechać na IP?
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Uderzenie w brzuch a łożysko? 15.02.14, 23:27
      Z mojego doświadczenia wynika, że rzadko dzieje się z łożyskiem coś złego po uderzeniu w brzuch. Po pierwsze wody chronią wnętrze macicy, po drugie większości przypadków łożysko umiejscowione jest na tylnej ścianie macicy, od strony kręgosłupa, po trzecie jest mocno zespolone z macicą. Nie jest łatwo odkleić go przez przypadek. Jeśli dzieje się coś takiego to najczęściej jest to zbieg kilku okoliczności - na przykład mocne uderzenie + nadciśnienie mamy - ale jak rozumiem w Pani przypadku mówimy o czymś zupełnie innym. Jeśli więc czuje się Pani dobrze i nie plami to nie sądzę, żeby był powód jechać na IP. Choć jeśli miałaby się Pani w ten sposób uspokoić to zawsze można. Pozdrawiam serdecznie :)
    • soczi2 Pani Kasiu 15.02.14, 23:31
      Blagam o odp. Uderzenie mialo miejsce 8 godzin temu. Nie mam krwawien ani bolu . Do ilu godzin po takim zdarzeniu musza wystapic jakies niepokojace objawy sugerujace np odklejenie lozyska? W sensie po jakim czasie jesli nie nastapia zadne objawy moge czuc sie bezpuecznie? A po za tym jak silne tak naprawde musi byc uderzenie aby wywolac odklejenie lozyska?
    • soczi2 Pani Kasiu jedno pytanie 16.02.14, 08:46
      Dziekuje za odp. Mam takie pytanie na przyszlosc. Po jakim czasie od uderzenia w brzuch moga wystapuc niepokojace objawy swiadczace o odklejeniu lozyska . Ciekawa jestem po jakim czasie od incydentu jesli objawy zadne nie wystepuja moge byc spokojna ze nic sie nie stalo? Czy takie objawy wystepuja od razu czy np do tygodnia czasu?
      • dominikanj1 Re: Pani Kasiu jedno pytanie 16.02.14, 11:21
        najczęściej wystąpią od razu - w przypadku silnego uderzenia i nagłego odklejenia fragmentu łożyska nastąpi krwotok lub krwawienie. krew może się tez pojawić w trakcie korzystania z toalety. myślę, ze jeśli nic niepokojącego czyli ból, skurcze czy krwawienie nie wystąpiło to po kilku godzinach można o incydencie zapomnieć.
      • miacasa Re: Pani Kasiu jedno pytanie 16.02.14, 22:20
        kobiety po urazach (np. z kolizji drogowej) obserwowane są w szpitalu przez 48godzin
      • katarzynaoles Re: Pani Kasiu jedno pytanie 16.02.14, 23:25
        Jeśli coś miałoby się stać to objawy występują zwykle niedługo po incydencie, do 24h najczęściej. Oczywiście nie mogę Pani zapewnić, że tak jest w 100% przypadków. Pozdrawiam :)
    • soczi2 Re: Uderzenie w brzuch a łożysko? 17.02.14, 13:55
      Tak się tym wszytskim przejęłam, że pojechałam wczoraj na IP. Pani doktor zbadała brzuch i ktg wszytko ok. Dziękuję za odpowiedzi. Dziewczyny teraz mam trochę paranoję ochrony brzucha żeby dziecko się nie zbliżało,ale chyba przesadzam? Lekkie naciśnięcie na brzuch jak się przytula, albo dziś np stał koło mnie, ja siedizałam on stał między moimi nogami i odchylił głowę kładąc ją na brzuch , takie sytuacje są normalne, czy niebezpieczne?
      • katarzynaoles Re: Uderzenie w brzuch a łożysko? 17.02.14, 14:58
        Takie sytuacje są najzupełniej normalne. Przecież gdyby ciąża była taka delikatna to chyba żadne dziecko nie miałoby się szans urodzić... Warto trochę zaufać naturze, to wszystko jest naprawdę dobrze urządzone :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka