Dodaj do ulubionych

obciążenie glukozą 75g - drugie podejście

05.03.14, 21:29
Jestem w 25 tc. Miałam badanie obciążenia glukozą 75g. Wynik jest nieco podwyższony: 142,2 (norma do 140). Lekarz powiedział, że badanie należy powtórzyć. Zastanawiam się czy na mój wynik miało wpływ zjedzenie suszonych śliwek zjedzonych ok godz. 18.00, czyli aż 13 godz. przed pierwszym pobraniem krwi. w przeciągu tych dwóch godzin nie jadłam, nie piłam i nie chodziłam, kolację zjadłam o 19. 30. Czy to co zjadłam wieczorem przed, ma wpływ na wynik badania??????
Obserwuj wątek
    • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 06.03.14, 08:30
      Nie wiem po co powtarzać i katować się tym ulepkiem - wyszła ci nietolerancja glukozy i tyle...powinien dać ci skierowanie do diabetologa i to już ten specjalista powinien dalej decydować...
      • katarzynaoles Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 06.03.14, 17:23
        A po co katować się spędzaniem czasu w kolejkach w poradni diabetologicznej i wysłuchiwaniem opowieści innych mam? Różnie można spojrzeć na tę samą sprawę... Pozdrawiam :)
    • katarzynaoles Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 06.03.14, 17:35
      Nie wydaje mi się , żeby śliwki zjedzone tyle wcześniej mogły jakoś znacząco wpłynąć na wynik badania. Ale z drugiej strony przekroczenie jest normy jest nieznaczne, więc warto powtórzyć i zobaczyć jakie będą wyniki. Przed kolejnym badaniem dobrze byłoby uważnie przyjrzeć się diecie. Pozdrawiam :)
    • kfffiatek Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 06.03.14, 21:07
      Ja bym powtórzyła. Za pierwszym razem też miałam wynik w granicy normy (140), zapomniałam ze mam badanie i hmmm zjadłam pół tabliczki czekolady w przeddzień wieczorem. Zarządzono powtórkę, pamiętałam już żeby nic słodkiego nie ruszać i wynik wyszedł w normie.

Wolę sto razy bardziej dwa razy katować się ulepkiem niż do końca ciąży kłuć się trzy razy dziennie w palec ;)
    • peleryna23 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 13.03.14, 15:34
      Właśnie dzisiaj otrzymałam wyniki z mojego drugiego podejścia do glukozy (75g), który wynosi 139,5. Trochę się uspokoiłam, że nie przekroczyłam normy, ale byłam baardzo blisko. Wcześniej lekarz dał mi skierowanie do szpitala, jeśli przekroczę dopuszczalną normę mam się tam zgłosić. Jeśli nie przekroczę, mółwił że mam z tym skierowaniem nic nie robić, tylko widzimy się na następnej wizycie. No i co???? Czy tak może zostać?? Znowu te wątpliwości;(
      • sno_oki Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 13.03.14, 18:42
        Moim zdaniem twoje wyniki nie są dobre. Pierwszy wyszedł zły, teraz tez na granicy... Ja przed badaniem ( wieczorem) zjadłam całe opakowanie tofifi a i tak wyszło w normie. Ty po prostu masz cukrzycę ciążową i trzeba coś z tym robić zamiast liczyć na cud.
      • anna.wasil Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 15.03.14, 00:57
        Diabetolog odpowie na Twoje pytania :)możesz mieć cukrzycę ciążową.
        Pozdrawiam
      • katarzynaoles Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 18.03.14, 10:09
        Może mieć Pani takie wyniki do końca ciąży, ale może się też rozwinąć cukrzyca. Na razie sensowne jest zastosowanie diety, tak jak radzą koleżanki i pod czym podpisuje się Pani lekarz. Może się okazać, że wystarczy a jak nie to konieczna będzie konsultacja z diabetologiem. Pozdrawiam serdecznie :)
    • 77daria Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 15.03.14, 07:35
      Byłam w podobnej sytuacji wyniki obu badań po dwóch godzinach po ok 140 - diabetolog rozpoznał cukrzycę ciążową (stwierdził, że największe cukry "generuje się" pomiędzy 28 a 32 tygodniem ciąży) więc cukrzyca się zaczyna. Zaczęłam stosować dietę i badanie glukometrem 4 razy dziennie i diagnoza się potwierdziła. Do diety i glukometru można się przyzwyczaić a nie wyobrażam sobie zastanawiania się do końca ciąży czy mam cukrzycę czy nie.
      • peleryna23 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 15.03.14, 09:01
        Byłam już nastawiona na zgłoszenie się na oddział, ale postanowiłam skontaktować się z moim lekarzem i zapytać co mam zrobić (wcześniej zaznaczał, że mam się zgłosić do szpitala jeśli wynik będzie ponad 140). Oto co mi powiedział, że mam ograniczyć węglowodany i zastosować specjalną dietę. No więc liczę wszystko co jem. Za 2,5 tygodnia mam wizytę u gin. pewnie dostanę skierowanie na kolejne badanie glukozy i zobaczymy czy jest lepiej.
        • 77daria Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 15.03.14, 11:14
          Po wpisaniu w wyszukiwarkę hasła: szpital karowa cukrzyca - "wyskoczą" informacje odnośnie założeń diety cukrzycowej i przykładowe posiłki. Polecam tą stronę bo na początku trudno jest się zorientować co można a co niekoniecznie :)
          • peleryna23 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 15.03.14, 15:16
            Dzięki:) na pewno się przyda.
            • ziarenko-piasku Peleryna 19.03.14, 10:18

Spytam z ciekawości...byłas u diabetologa? Co powiedział?
              Pytam bo właśnie PTD opublikowało nowe normy dla testu obciążenia glukozą...i norma po 2 godzinach jest teraz do 152...jednakże niewątpliwie ten wynik jest wg mnie do tego by kontrolować cukier dietą.
              • peleryna23 Re: Peleryna 20.03.14, 09:54
                Hej, Właśnie przedwczoraj byłam u mojego ginekologa, i zapytałam co dalej z moim nieszczęsnym wynikiem i czy sama dieta bez pomiaru cukru glukometrem ma jakiś sens. Powiedział to co Ty, ze wg nowych norm nie ma tu cukrzycy. Na następne badanie mam zrobić zwykły pomiar glukozy na czczo. Ale dietę będę stosować dalej.
          • klarci Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 29.06.14, 16:48
            przykładami diety z Karowej bym się za bardzo nie sugerowała.
            makrela wędzona to nie najlepsze jedzenie w ciąży :/ szczególnie jak się nie ma tokso igg i nie mieszka nad morzem.
            za to wszystkie rzeczy, które były tam wypisane mi windowały bardzo cukier
            ja bardziej skłoniłam się ku diecie Montignca, po prostu niskogliemicznej i dzięki temu miałam dobre wyniki cukrów i regulowanie samą dietą
    • peleryna23 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 22.03.14, 17:07
      Może któraś z Was zna normy glukozy po posiłkach? Stosuję dietę, glukometrem kontroluję poziom cukru, ale w internecie jest taki bałagan, ze nie wiem ile właściwie powinno być na czczo, badać 1 godz. czy 2 godz. po posiłku? I jakie są wytyczne?
      • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 23.03.14, 13:04
        Faktycznie z normami w necie bałagan ale nowe zalecenia PTD 2014 zalecają na czczo 60-90, zaś > 120 godzinę po posiłku.kilku
      • lusi1984 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 02.04.14, 18:35
        Jedną cukrzycę ciążową mam już za sobą, druga już chyba potwierdzona (jestem w 6 tyg. ciąży, przy pierwszym dziecku też miałam cukrzycę ciążową). Według mnie wynik na granicy 140 jednostek po obciążeniu powinien być do końca ciąży kontrolowany! Przecież tu chodzi o dziecko i jego zdrowie a nie nasze kłucia i wyrzeczenia w trakcie ciąży! O ile dobrze pamiętam przy pierwszej ciąży miałam nieco ponad 140 jednostek i do końca ciąży miałam dietę i kontrolowałam cukier na czczo rano, 1h po każdym posiłku i 2h po każdym posiłku, oraz przez pierwsze tygodnie o 3 w nocy. Cukry nie mogą spadać zbyt nisko np. w nocy (hiperglikemia, która jest jeszcze bardziej niebezpieczna dla dziecka niż podwyższony cukier) i orientacyjnie o ile dobrze pamiętam nie wyższa niż 120 jednostek po 1h po posiłku i spadek po 2h, na czczo 60-90 . Kontrolujcie cukry dla zdrowia Waszych dzieci. Po co ponowne obciążanie dziecka taką ilością cukrów, jeśli wynik jest na granicy? Co do diety to miałam wyeliminowany chleb (on najbardziej podnosił cukier). Jadałam głównie warzywa, serki wiejskie, mięso z grilla lub gotowane. Dziecko jest zdrowiutkie a mi wyszło to na dobre bo przytyłam tylko 9 kg :) W tej chili jestem w 6 tyg. ciąży i już skierowano mnie na obciążenie 75 i mam kontrolować cukier do końca ciąży i będę to robić dla dziecka, aby urodziło się zdrowe!
        • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 10:03
          Prawie ze wszystkim się zgodzę...ale wyeliminowanie pieczywa to glupota. Należy znaleźć taki chleb, po którym cukier będzie ok-wystarczy czytać etykiety!
          • lusi1984 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 10:25
            Niestety u mnie cukier skakał na 240 jednostek po pół kromki pieczywa, przetestowałam chyba wszystkie z możliwych. Wolałam zrezygnować :)
            • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 11:24
              To faktycznie bardzo wysoki poziom!
              Ja mam powiedziane, ze chleb musi być, tzn węglowodany sa konieczne, więc znalazłam dwa idealne chleby i ich się trzymam.
              • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 11:26

Dodam jeszcze, ze jak tylko eliminowałam nawet w małym stopniu pieczywo, od razu rano w moczu pojawiał się acton głodowy - a to mówi samo za siebie?
                Sprawdzałaś mocz co rano?
                • lusi1984 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 12:21
                  Nie, nigdy przy pierwszej ciąży nie miałam takiego badania. A co to za badanie i czy zły wynik jest bardzo szkodliwy dla dziecka? Mój synek ma 3 latka i jest zdrowy jak ryba :)
                  Teraz niestety cukier mnie niepokoi, wczoraj miałam obciążenie 75 g, jutro wyniki. Ale jak sprawdzałam glukometrem to po godzinie 194 (norma 180) po dwóch 145 (norma jak wiadomo 140). Ale niestety od dwóch dni rano na czczo mam 111, dzisiaj 107. Dość wysoko :( A to dopiero 6 tydzień ciąży! Przy pierwszej ciąży zawsze miałam rano dobry cukier (w granicach 60-70).
                  • ziarenko-piasku Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 03.04.14, 13:06
                    Są specjalne paski diagnostyczne - Ketodiastix, ja do tej pory sprawdzam sobie obecność glukozy i ketonów w moczu rano.
                    A co do twoich cukrów na czczo, to faktycznie powinny się mieścić w granicach 60-90, nooo do 92 powiedzmy po tych zmianach.
          • klarci Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 29.06.14, 16:52
            hehe, dwa gryzy najprawdziwszego chleba, z pełnego żytniego przemiału, ekologicznego, pieczonego przez pasjonata, a nie naciągacza, bez dodatków i cukier chyba mi wyszedł ponad 160 albo ponad 170 - dziękuję bardzo
            to samo po kaszach
            za to pochłaniałam ogromne ilości jabłek i wielu owoców, które u innych często nie przechodzą - co mnie dziwiło, bo jabłko ma niski ig.
            podobnie z nabiałem, ja mogłam, wiem, że wiele dziewczyn nie, za to może pieczywo, a nawet ciasto na żytniej mące.
            każdy organizm reaguje inaczej, pierwsze 2-3 tygodnie, czasami miesiąc to jest obserwacja tak na prawdę, co u nas przejdzie
    • kalipka Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 28.06.14, 16:07
      dziewczyny a co mam myśleć o takich wynikach: na czczo 101 po godz 75g wynik 213 po dwóch 79. Aż taki spadek? Mój gin skierowal mnie do poradni bo 213 to już cukrzyca no i czekam na wizytę, zastanawiam się nad powtórzeniem żeby już na wizyte mieć wyniki.
      • klarci Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 29.06.14, 16:57
        a nie masz objawów niedocukrzenia? zasłabnięcia, apatia itp.
        nie znam się, wyniki dziwne, ale zastanawiam się, czy Ty nie masz jednak realnych problemów z trzustką. z tego co pamiętam, to właśnie niedocukrzenie polega na tym, że organizm domaga się słodkiego, po jego spożyciu cukier bardzo skacze (jest się pełnym energii) po czym na skutek dramatycznego wyrzutu insuliny, cukier znowu drastycznie spada i taka osoba ponownie ma potrzebę spożycia węglowodanów, żeby się 'normalnie' poczuć.
        to jedyne co mi przychodzi do głowy
        możliwe, że powtórzycie testy
        • klarci Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 29.06.14, 17:01
          tylko ten dziwny wynik na czczo - jakbyś za późno i za bardzo węglowodanowa kolację zjadła
          zapytaj lekarza i aż napisz, bo sama jestem ciekawa.
          może on uzna, że właśnie dobrze sobie radzisz ze skokiem cukru - już sama nie wiem.
    • mamamia26 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 28.06.14, 20:11
      Ja dzień przed badaniem zjadlam opakowanie toffifi i wynik wyszedł dobry. Nie oszukujcie się. Bez sensu jest powtarzanie badania tylko trzeba się z tym pogodzic.
      • kremka2014 Re: obciążenie glukozą 75g - drugie podejście 30.06.14, 23:32
        Ja bym powtórzyła badanie i wdrożyła dietę. Tu chodzi o dziecko! O sobie mogę powiedzieć tylko tyle,że przed testem obciążenia glukoza wieczorem jadlam slodycze i wynik niziutki....takze myślę,ze lepiej dmuchać na zimne....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka