Dodaj do ulubionych

Podróż w ciąży 32 tydz

04.04.14, 14:54
Witam,Jestem w 30 tc,chcielibyśmy z mężem pojechać na święta do jego rodziców, wtedy będę gdzieś w 32 tc. Koleżanka powiedziała mi,że jest to niewskazane w tak zaawansowanej ciąży, aby siezieć dłuższy czas,a z tym wiąże się podróż, ponieważ moge uciskać dziecko,a po drugie mogę spowodować u siebie zły przepływ krwi, a w związku z tym i u dziecka. Droga trwa około 2 godziny. Czy to prawda,że siedzenie dłuższy czas może mieć taki zły wpływ na dziecko i tak naprawdę jaki według Pani? Co ile powinnismy robić postój, czy tylko jak się źle poczuję?
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: Podróż w ciąży 32 tydz 04.04.14, 16:19
      2 godziny to żadna dłuższa podróż, zawsze możesz zrobić sobie przerwę 15 minutową na pooddychanie świeżym powietrzem.
    • ashraf Re: Podróż w ciąży 32 tydz 04.04.14, 16:29
      Myslalam, ze chodzi o 10 godz podroz... 2 godz to zadna wielka wyprawa i nie wiaze sie z zadnym ryzykiem, poza takim, ze mozesz zaczac rodzic i na tym etapie nikt juz raczej nie bedzie powstrzymywal porodu. Postoje z gimnastyka nog i chodzeniem sa zawsze wskazane, przy 2 h wystarczy pewnie jeden. Bez przesady, 8-my miesiac ciazy nie rowna sie siedzeniu bezczynnie w domu i wysiadywaniu jajka ;)
      • madziab83 Re: Podróż w ciąży 32 tydz 04.04.14, 16:53
        w 32 tc jak najbardziej powstrzymuje się poród, mi powstrzymano po skończonym 33 tc i dotrwałam do 37t3dc rodząc zdrową i donoszoną dziewczynkę.
        • kogelmoge Re: Podróż w ciąży 32 tydz 04.04.14, 20:00
          Przestraszyłam się, że dłuższe siedzenie może szkodzić. do tej pory ogladałam tv, siedziałam u znajomych itp i nie zastanawiałam się ile konkretnie czasu, po prostu instynktownie jak cos mi doskwierało wstawałam, zmieniałam pozycję. Czy teraz powinnam jednak to jakos kontrolować czy dac sobie spokój,a gdyby cos miało zagrozić dziecku to ja to najpierw poczuję? Czy w ogóle jest zagrożenie dla dziecka przez siedzenie?
          • ashraf Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 11:13
            Nie ma. Zagrożeniem przy dłuższym siedzeniu jest choroba zakrzepowa, ale po pierwsze długie siedzenie to nie 2 h w samochodzie, a po drugie stosuje się profilaktycznie ćwiczenia nóg (w trakcie jazdy i postojów).
        • ashraf Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 11:12
          Zależy gdzie, u nas (przy zdrowej, niepowikłanej ciąży, bez hipotrofii płodu itd.) nie powstrzymuje się od 33 tc. Ups, właśnie doczytałam, że chodzi o 32...
          • katarzynaoles Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 16:13
            Poród powstrzymuje się często jeszcze w 35tc, zdarza się, ze i później, jeśli np. dziecko nie jest zbyt duże.
            • ashraf Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 21:58
              Nie orientuje sie w praktykach innych krajow, w Szwajcarii w szpitalu uniwersyteckim przekazano mi takie wytyczne z zaznaczeniem, ze dotyczy to niepowiklanych ciaz i plodow o standardowych wymiarach. Na pewno kazda sytuacja jest oceniana indywidualnie, ale mnie zagrazal porod od 29 tc i lekarze walczyli o dotrwanie do 33 tc, potem odpuscili i syn urodzil sie w 37 tc zdrowy jak ryba :) Natomiast od 33 tc mialam w razie rozpoczecia akcji porodowej, przykazane zglosic sie na (wczesniej umowione) cc, a nie na patologie.
    • katarzynaoles Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 16:11
      Dwugodzinna jazda samochodem nie jest żadnym specjalnym obciążeniem - przecież nieraz siedzimy w ciągu dnia dwie godziny, to co za różnica czy na kanapie czy w samochodzie? Jak będzie Pani niewygodnie albo maluch zacznie się kręcić to staniecie i pospaceruje Pani chwilkę. Znam dziewczyny, które z powodzeniem podróżowały samochodem w ciąży na wakacje na południe Europy. Może też Pani dla własnej wygody i bezpieczeństwa kupić adapter do pasów. Pozdrawiam serdecznie :)
      • konwalia_maj Re: Podróż w ciąży 32 tydz 05.04.14, 19:09
        To ja się podczepię pod temat. Też planujemy wyprawę do rodziców na Święta, z tym, że moja podróż potrwa ok 6 godzin a ja będę w 35-36 tygodniu. Szczerze to miałam nadzieję, że z kilkoma postojami spokojnie damy radę, ponieważ tak jak Pani Kasia pisze, na co dzień też siedzę po 6-7 godzin w pracy przy biurku z małymi przerwami na spacer do toalety. Jedyne czego się boję, to aby dzieciątko nie zechciało wtedy przyjść na świat, bo nie za bardzo chcę rodzić poza moim miejscem zamieszkania.
        • iciako konwalia_maj 24.04.14, 15:28
          jak udała się podróż ??
          nie zrezygnowaliście ?
          • iciako Re: konwalia_maj 14.05.14, 10:30
            jak podróż ??
            • pstrabiedronka Re: konwalia_maj 15.05.14, 14:34
              :)
              w 7 miesiącu pierwszej ciąży jechałam 36 godzin busem :) z postojami ale spokojnie dałam radę i ja i dziecko, obecnie juz prawie 8-letnie :)

oczywiście - ciążę miałam wzorową, wykupione ubezpieczenie na max świadczeń (w razie czego) i podróż odbywała się z życzliwą mi grupą, gotowa na postój w kazdej chwili gdy potrzebowałam.
              Bez przesady - podróż 2 godziny - znam osobę, która do pracy dojeżdżała codziennie 2 godziny w jedną stronę i pracowała do końca 8 miesiąca.
              • iciako Re: konwalia_maj 19.05.14, 13:17
                z tym że ja chcę wyjechać na początku 9tego miesiaca i wracać w połowie 9tego
                ciąża narazie wzorowa i gin nie widzi przeciwwskazań
                chcę jechać 660 km od domu samochodem osobowym
                więc szukam osób które spraktykowały jeżdżenie dalej w 9tym miesiącu ciąży
                • minka.b Re: konwalia_maj 19.05.14, 21:00
                  Jechalam na pogrzeb ojca prawie 5 godzin z jednym postojem w 36 tygodniu wracalam tyle samo 2 tygodnie później i spokojnie dałam radę.
                  Wszystko jednak jest w takich sytuacjach sprawą indywidualną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka