Dodaj do ulubionych

Poród po terminie?

31.05.14, 17:34
Witam, jestem załamana, to moja druga ciaża, pierwsze dziecko rodziłam sn w 41 tyg z wagą 3850, dziecko miało zlamany obojczyk. Teraz bardzo się boje aby dziecko nie było za duże, bo boje się że tym razem może sie toskończyć nie tylko zlamanym obojczykiem, a czyms gorszym, zaklinowaniem, niedotlenieniem. Bardzo chciałabym urodzić wczesniej, tylko nie po terminie. Dzis na usg waga wyszła 2900, kolejna wizyta za 2 tyg, obecnie jestem w 37tc + 2dni. Niestety po dzisejszym badaniu jestem zdołowana-szyjka twarda, zamknięta, długa- czyli chyba muszę się nastawić na kolejny poród po terminie czyli z dużą wagą dziecka. Pa\ni Kasiu, dziewczyny czy jesli w 37 tyg + 2 dni szyjka jest bez zmian to oznacza, że poród będzie po terminie czy jest szansa , że do 2 tyg akcja się sama rozkręci?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Poród po terminie? 31.05.14, 20:20
      Waga 2900 prawie w terminie porodu? Czy to pomyłka i miało być 3900? Zresztą jak by nie było to nie bardzo widzę powód, żeby przyspieszać poród z powodu wagi dziecka. Urodziła Pani pierwszego malucha z dużą wagą, pzr drugim będzie znacznie łatwiej. Zadbałabym o szpital, w którym możliwe będzie rodzenie w aktywny sposób i o opiekę dobrej położnej - nawet, gdyby miała Pani szukać takiego miejsca dość daleko od domu. Uważam, że dojazd do szpitala to mniejsze ryzyko niż prowokacja porodu - szczególnie przy niedojrzałej szyjce. A propos szyjki, któa powinna a nie chce był wątek nie tak dawno. Pozdrawiam :)
      • panidoli pani Kasiu 31.05.14, 21:24
        prosze o jeszcze chwilke uwagi. waga 2900 dzis na usg w 37 tyg + 2 dni. Boje sie ze jesli szyjka nie ruszy to w koncu w 42 tyg bedzie trzeba rozwiazac ciaze przez indukcje a wtedy obawiam sie wagi dziecka bo w takim przypadku to jeszcze miesiac od dzisiaj. Rodze u siebie w szpitalu vo mam najblizej a mam male dziecko i maz bedzie mogl bez problemu zostawic corke na chwile pod czyjas opieka a do mnie wpadac,nie mamy auta,nie mamy tu rodziny wiec noe ma innej oocji po za tym ten szpital ma dobre opinie. niestety nie znam zadnej poloznej ktora jest godna zaufania wiec pozosgaje mi na chybil trafil a z reszta to jest na pewno dodatkowo platne a w tej chwili troche krucho u nas. mi nie chodzi o wywolywanie porodu wczesniej tylko o to ze gdyby dxiecko nie chcialo samo wyjsc to w koncu niestety mnoe to czeka po 42 tyg prawda? i w zwiazku z tym pimimo iz temat gdzies byl poruszany blagam Pania o opinie z wlasnego doswiadczenia czy jednak pomimo iz terazw 37+2 tc szyjka ani drgnela to czy jednak sa szanse, zdarza sie ze porod nastepuje samoistnie w terminie? pozdrawiam
        • katarzynaoles Re: pani Kasiu 01.06.14, 00:13
          Wg mnie waga całkiem ok - nawet gdyby dziecko miało czekać do 42 tc to nie powinno przybrać więcej niż 1000g - więc byłoby podobnej wielkości co to pierwsze, a to już kolejny poród i naprawdę powinno być łatwiej. Na zmiękczenie szyjki najlepszy jest olej z wiesiołka i współżycie, można też masować brodawki sutkowe (dość intensywnie kilka razy dziennie po kilka minut), sporo się ruszać - to powinno wywołać skurcze. Zresztą nie jest powiedziane, że szyjka dojrzeje w ciągu 1-2 dni, to wcale nierzadkie, szczególnie przy kolejnym porodzie. Nastawiłabym się jednak, że poród będzie po terminie, to dość prawdopodobne biorąc pod uwagę obecną sytuację i historię położniczą. Może Pani przy przyjęciu do szpitala powiedzieć położnej, która będzie się panią opiekowała, o swoich obawach i poprzednim porodzie, będzie uważniej obserwowała to, co się dzieje. Proszę się nie obawiać, drugi poród zwykle jest łatwiejszy. Trzymam kciuki i czekam na relację :)
          • tankky Re: pani Kasiu 04.06.14, 23:33
            Dlaczego poród po terminie jest prawdopodobny? Jakie są przesłanki? Sama pierwszy poród miałam wywoływany dwa tygodnie po terminie bez żadnych wcześniejszych objawów porodu. Boję się, że za drugim razem też tak będzie.
            • katarzynaoles Re: pani Kasiu 05.06.14, 08:25
              Bo często jest tak, nie zawsze oczywiście, że konkretna kobieta ma jakieś predyspozycje do rodzenia wcześniej lub później w stosunku do terminu. Czasem nawet działa to rodzinnie i na przykład wszystkie siostry rodzą sporo po terminie. Dlatego jeśli już raz ma się doświadczenie "opóźnionego" porodu to warto brać pod uwagę, że znów się tak stanie. Pozdrawiam :)
              • panidoli Re: pani Kasiu 05.06.14, 12:54
                Własnie ja się tak zastanawiam czy u mnie to jest predyspozycja, bo w sumie w 1 ciązy, szyjka zgładzona była już w 33 tyg, brałam wtedy luteine i nospę przez miesiąc, a jak odstawiłam to nic się nie ruszyło. Natomiast moja mama urodziła 4 dzieci kazde przed terminem, siostra też w 38 tc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka