Dodaj do ulubionych

gazy, połóg

20.07.14, 11:08
Nie wiem, czy ta przypadłość była tu omawiana. Czy po porodzie sn występuje problek trzymania gazów? Czy powinno to minąć, czy raczej świadczy o czymś niepokojącym?
Obserwuj wątek
    • malutk-a1004 Re: gazy, połóg 21.07.14, 07:14
      Pani Kasiu, czy mogłaby Pani coś poradzić? Czy ćwiczenie mięśni Kegla i czas jaki upłynie od porodu.powinny ten problem rozwiązać?
      • mama.rozy Re: gazy, połóg 21.07.14, 13:23
        pani Kasia jest na urlopie, pewnie odpowie potem
        jak długo jest poporodzie?
        mogę napisac,że dużo zależy od przebiegu porodu (medykalizacja, pozycje, ułożenie dziecka), kondycji fizycznej matki przed porodem ( stan napięcia mięśni), i dochodzenia do siebie po porodzie
        i dieta,oczywiście-tzn.niektóre wzdymające pokarmy mogą nasilac dolegliwości
        jeśli problemy są poważne, polecam kontakt z ginekologiem
        i może warto pomyślec o jakchś cwiczeniach, powoli zwiększając ich czas i związany z tym wysiłek :)
        • malutk-a1004 Re: gazy, połóg 21.07.14, 14:04
          2 tygodnie po porodzie. I tak widzę, że jest trochę lepiej niż tuż po, ale jednak martwi mnie to. Przebieg porodu-szybki :-) od momentu wjechania na salę porodowa godzina i po wszystkim. Krocze bylo nacinane.
          • mama.rozy Re: gazy, połóg 21.07.14, 14:46
            ciało dochodzi do formy sprzed w róznym tempie, 2 tyg to bardzo mało, lekkie cwiczenia (może gdzieś w pobliżu jest sala cwiczeń) na ten czas powinny wystarczyc, co prawda w internecie można zneleźc mnóstwo cwiczeń w połogu, ale podchodziłabym do tego ostroznie-lepiej,żeby to ktoś kontrolował ;)
            inna rzecz-położna środowiskowa, czasem zdarzają się takie, które doradzą w tej kwestii
            polecam też ten portal www.siostraania.pl/artykuly/lista/kategoria/zdrowie/podkategoria/cwiczenia , można znaleźc dużo dobrych informacji :)
          • katarzynaoles Re: gazy, połóg 24.07.14, 01:02
            Sądzę, że to w pewnym stopniu efekt szybkiego porodu lub/i nacięcia. Jeśli jest nieco lepiej niż było na początku, to być może zmiany się cofną w miarę upływu czasu. Rację ma koleżanka pisząc, ze pomocne mogą być ćwiczenia. Jeśli po miesiącu od porodu nadal będzie Pani odczuwała dyskomfort to radziłabym wizytę u odpowiedniego fizjoterapeuty albo wyspecjalizowanej w rehabilitacji dna miednicy położnej lub lekarza. Na razie warto uzbroić się w cierpliwość i pamiętać o tym, że absolutnie nie wolno Pani dźwigać I pilnować, żeby nie miała Pani zaparć. Pozdrawiam :)
            • malutk-a1004 Re: gazy, połóg 24.07.14, 06:39
              Niestety nie mogę znaleźć takiego fizjoterapeuty u siebie :-(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka