14.12.15, 21:18
Dzień dobry, mam takie pytanie dotyczące zapisu ktg. Mianowicie miałam wykonane je dwukrotnie w odstępie 5 dni. Zapis trwał za każdym razem około 30 minut i był prawidłowy. Jednak mnie zaniepokoiła jedna rzecz. Za pierwszym razem średnia wartość uderzeń serca na minutę wynosił 138. I poza oczywistymi skokami utrzymywał się na poziomie w okolicach 140. Za drugim razem też było ok, ale średnia liczba uderzeń serca wynosiła już 157. Generalnie zapis utrzymywał się na wyższym średnim poziomie. Czy taka sytuacja może się zdarzyć? Czy powinno mnie to zaniepokoić? Taka ogólnie wyższa wartość...
Obserwuj wątek
    • mart-a1984 Re: Zapis ktg 14.12.15, 23:38
      Hej, wydaje mi się że 157 to nie jest wysoka średnia. Raczej normalna. Ja miałam ktg trxy razy dziennie przez miesiąc. Raz zdażył się średnia 180 do 190. Dopiero tę wartość uznano to za tachykardie płodu. Ale był to jeden epizod który nie okazał się groźny.
      • 0drey Re: Zapis ktg 15.12.15, 09:07
        Tak, mam zaufanie do położnej, która stwierdziła że ten drugi zapis też jest OK. Mimo iż jest wyżej. Zastanawia mnie tylko takie ogólne podniesienie tętna. Jednego dnia serduszko bije na poziomie 140, a po kilku kolejnych już na poziomie 157? Przy górnej granicy normy, a w zasadzie według niektórych norm - to powyżej... Kolejne badanie będę miała w okolicach świąt i tak zastanawiam się czy w związku z tym podwyższeniem nie powinnam go powtórzyć wcześniej. Może z maluszkiem coś się dzieje... A może takie sytuacje się zdarzają i mogą się zdarzać..
        • kiddy Re: Zapis ktg 15.12.15, 09:29
          Twoje serce też nie bije stale z taką samą prędkością. Dziecko mogło być akurat aktywniejsze, mogło być zdenerwowane, podekscytowane, może zjadłaś np. coś słodkiego, co je pobudziło. Nie martw się. Mojemu synowi na KTG tętno skakało w góre i w dół, bo był ruchliwy, a ja niestety zestresowana. Jest zdrowy, bardzo energiczny.
          • mart-a1984 Re: Zapis ktg 16.12.15, 15:24
            Taka różnica w zapisach jest normalna. Jak pisałam, miałam 3xdziennie badanie i bywało różnie. Czasami niżej, czasami wyżej. W zależności od aktywności Małego, zauważyłam że moje własne ciśnienie też miało wpływ na zapis. Ale nikt nigdy nie miał zastrzeżeń.
    • katarzynaoles Re: Zapis ktg 21.12.15, 17:44
      Koleżanki mają rację - dziecko może mieć inną wartość podstawowej czynności serca i zależy to od bardzo wielu czynników. Jeśli inne składowe wykresu KTG nie budziły wątpliwości to spokojnie może Pani przyjąć, ze wszystko jest w jak najlepszym porządku. Pozdrawiam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka