majka.majka 21.07.05, 15:19 Mam pytanko! Co oznacza skrót z badania USG AFI - 16 pkt i łożysko GI. Niestety nigdzie nie mogłam znaleźć wyjaśnienia czy te wyniki są prawidłowe. Pozdrawiam (34 tydz. trwa) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koala.mb Re: badanie USG 21.07.05, 15:40 Wyniki sa w porządku. AFI to indeks płynu owodniowego - określa ilość wód płodowych, G I - stopień dojrzałości łożyska ( skala trójstopniowa) Odpowiedz Link Zgłoś
diana1 Re: badanie USG 21.07.05, 15:46 Pani dr, a co oznacza "0 stopień Grannuma" przy ocenie łożyska? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: badanie USG 21.07.05, 21:15 Jest to najnizszy stopień dojrzałości łożyska swiadczący o zupełnym braku zmian wstecznych obserwowany pomiędzy 20-24 tygodniem ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
diana1 Re: badanie USG 22.07.05, 10:00 Pani dr, czy to oznacza ze jest dobrze? Te usg robiłam w 29 tyg. dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: badanie USG 22.07.05, 14:33 Dobrze. Skala Granumma jest dość umowną skalą i zależy kto łozysko ocenia i co przyjmuje za kolejny stopień dojrzałości. W 29 tyg powinien byc opisany jako I, ale nie ma to większego znaczenia. Ważne jest żeby łożysko nie było "za stare" a nie "za młode" Odpowiedz Link Zgłoś
diana1 Re: dziękuję pani dr. 22.07.05, 14:56 Własciwie to opis wygląda tak: dojrzałość łożyska I, 0 st Grannuma. uspokoiła mnie Pani tym postem. Dziękuję bardzo i ślę mnóstwo radości i usmiechów od maluchów!!!! Odpowiedz Link Zgłoś