Dodaj do ulubionych

Pro-retinol a ciąża ?

15.02.06, 13:33
Jestem w ciąży i stosuję krem z Pro- retinolem roślinnym firmy Yves Rocher.
Troche się martwie bo poczytałam że retinolu nie powinno stosować się w
ciązy. Pani w salonie w którym nabyłąm krem poinformowała mnie, ze ten krem
można. Co mam o tym myślęć. Czy powinnam się denerwować. Dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • mamasebunia Re: Pro-retinol a ciąża ? 15.02.06, 14:01
      Chciałabym jeszcze dopisać, że stężenie retinolu w tym kremie jest 0,2.
    • mamasebunia Re: Pro-retinol a ciąża ? 15.02.06, 14:15
      pani doktor to znalazłam na temat mojego kremu:
      Kremy z serii Pro-retinol 100 % Vegetal Yves Rocher
      Jak już sama nazwa serii wskazuje, kremy zawierają tzw. pro-retinol roślinny, a
      z pierwszej części artykuły wiadomo, że rośliny nie produkują witaminy A w
      postaci retinolu tylko w postaci jej prekursora czyli beta-karotenu. Kremy te
      zawierają więc witaminę A w postaci beta-karotenu oraz plamitynianu retinylu.
      Przykładowo jeden z tej serii krem na dzień i noc "Soin auto defense jour nuit"-
      zawiera oprócz stosunkowo niedużej ilości witaminy A w dwóch powyżej
      wymienionych formach, witaminę E, natłuszczający i odżywczy wyciąg z orzeszków
      makadamia, wyciąg ze słonecznika, papai oraz nawilżający sorbitol. Kremy te
      polecane są w każdym wieku.
      A to o retinolu:
      Pomimo, że prawdopodobieństwo jest znikome, ale przecież dla dobra dziecka
      trzeba brać wszystko pod uwagę, to jednak na ten okres 9 miesięcy lepiej nie
      ryzykować i zrezygnować całkowicie ze stosowania kosmetyków z retinolem.
      Natomiast przyszłe mamy, mogą spokojnie pielęgnowac swą skórę w okresie ciąży,
      każdym preparatem zawierającym witaminę A w łagodnej postaci estrowej, o której
      będzie mowa poniżej. Na pudełeczku w składzie trzeba szukać nazwy - retinyl
      palmitate czyli palmitynian retinylu, poza tym mogą one używać kremów z każdą
      inna witaminką np. C czy E.

• carlascuzo Re: Pro-retinol a ciąża ? 15.02.06, 22:56
        napisz mi dokładny skład kremu to Ci odpowiem (przepisz). Jestem kosmetologiem.
        Karina
        • mamasebunia Re: Pro-retinol a ciąża ? 16.02.06, 08:12
          Yves Rocher, Pro-Retinol 100% Vegetal, Eclat 3D Energiseur Jour (krem
          energizujący na dzień):
          aqua, butylene glycol, propylene glycol, glycerin, ethylhexyl cocoate,
          squalane, vitis vinifera, stearic acid, caprylic/capric trigliceride, stearyl
          alcohol, behenoxy dimethicone, ceteareth-2 phosphate, sodium ascorbyl
          phosphate, carbomer, parfum, methylparaben, sodium chloride, allantoin,
          tocopheryl acetate, retinyl palmiate, macadamia terniforia, ethylparaben,
          propylparaben, butylparaben, tetrasodium edta, sorbitol, carica pa as citrus
          limonium, beta-carotene, helianthus annuus, mica, silica, cl 77891, cl 19140,
          cl 160 35

Dziękuję bardzo za pomoc. Z tego co wyczytałam w składzie nie ma retinolu tylko
          palmitynian retinylu.
          • carlascuzo Re: Pro-retinol a ciąża ? 16.02.06, 18:41
            jest to krem nawilżający (ja wiem czy energizujący...?????), ma w składzie
            substancje pochodzenia roślinnego, m.in. olej z pestek winogron i olej
            słonecznikowy, pochodne witaminy C, E i A (ale otrzymywane najczęściej
            chemicznie - inaczej byłyby nietrwałe), oprócz tego ma 3 barwniki i dużo
            konserwantów.
            Myślę, że znajdziesz na rynku kremy o dużo lepszym składzie.
            Zresztą to co jest dostępne w sklepach ma tak znikome ilości retinolu, że
            spokojnie możesz używać każdy.
            Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz
            Karina
            • mamasebunia Re: Pro-retinol a ciąża ? 16.02.06, 20:57
              Baedzo dziękuję. Czyli nie powinnam się zamartwiać, ze mogłam zaszkodzić
              dziecku (uzywałam od początku ciązy)? Krem na wszelki wypadek odstawiłam.
              Pozdrawiam. A tak na marginesie to znając się na tych wszystkich składnikach
              można coś sobie odpowiedniego dobrać, prawda. Nie masz pewnie z tym
              najmniejszego problemu :)
              • mamasebunia Re: Pro-retinol a ciąża ? 16.02.06, 21:00
                I jeszcze jedno pytanie. Czy to wszystko z mojej buzi wchłania się do
                krwioobiegu czy jednak pozostaje tylko w skórze czy naskórku?
                • carlascuzo Re: Pro-retinol a ciąża ? 17.02.06, 13:16
                  To co jest w sklepach pozostaje w naskórku... Bądź spokojna. A jak masz
                  wątpliwości co do pielęgnacji ciała i nie tylko to napisz: carlascuzo@interia.pl
                  Pozdrawiam
                  Karina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka