endive 27.10.06, 21:36 jakie sa ostatnie ustalenia na temat kwestii usuwania nadzerki przed ciążą. Czy jest to wskazane? Czy warto ze względów zdrowia dziecka usuwać nadżerkę przed zajściem w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetka7444 Re: ciąża, a nadżerka 11.12.06, 10:11 Ja nie mogłam zajść w ciążę przez kilka miesięcy. Miałam dość dużą nadżerkę, niektórzy lekarze mówili, żeby leczyć inni nie. W końcu trafiłam do lekarza, który powiedział, ze jak jej nie wyleczę to nigdy nie zajdę w ciążę, bo ciągle będą jakieś stany zapalne lub inne nieprzyjemne rzeczy. Nadzerka moze też spowodować poronienie. Wyleczył mi tę nadżerkę i to przez wypalanie, i za pierwszym "podejściem" po wyleczeniu zaszłam w ciążę. Także znasz moją odpowiedź na Twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
evcik06 Re: ciąża, a nadżerka 04.01.07, 22:09 ja mialam nadzerke leczona w czsie ciazy .Lekarz przepisal mi tabletki dopochwowe ktore bralam na noc i to wszystko nazwy nie pamietam bo bylo to juz 4 lata temu 8 tyg po porodzie poszlam do swojego gin i mialam wypalanke wszystko jest ok sladu nie ma po nadzerce i jestem ponownie w ciazy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikkoll Re: ciąża, a nadżerka 24.01.07, 00:23 Ja natomiast troszkę namieszam. Mi lekarz powiedział, że dopóki nie urodzę dziecka (tego i ewentualnie kolejnych), to nie powinniśmy jej ruszać. Pomyślimy wtedy, gdy nie będę chciała już więcej dzieci. A to dlatego, że zabieg związany z usunięciem nadżerki może powodować wysuszenie pochwy co spowoduje utrudnienia z zajściem w ciążę. Stwierdził również, że decyzja o usuwaniu nadżerki jest przez lekarzy zbyt pochopnie podejmowana. Słyszałam również, że po porodzie nadżerka może się cofnąć. Ja bez problemu z nadżerką urodziłam dwoje dzieci. Ciąże przechodziłam bez problemu. Dzieci urodziły się zdrowe. A teraz oczekuję na trzecie dziecko. Powiem szczerze, że nawet zapomniałam, że ją mam. Tylko o badaniach kontrolnych staram się pamiętać. Myślę, że decyzja o usunięciu bądź nie nadżerki, w dużej mierze zależy od stanu nadżerki. Proponuję skonsultować to z lekarzem. Powinien podjąć słuszną decyzję w Twoim przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
nikkoll Re: ciąża, a nadżerka 24.01.07, 00:52 A tu link na dowód tego o czym pisałam, że nadżerka może się cofnąć. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=548&w=46549600&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś