mloda11113 14.12.07, 13:55 prosze o odp.w ciazy nie bylo mowy o konflijkcie krwi ale po porodzie dostalam zastrzyk z imunoglobuliny,dlaczego skoro mialo nie byc konfliktu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: immunoglobulina 14.12.07, 19:13 Dlatego,że to profilaktyka czyli zapobieganie aby konflikt nie wystąpił. U Was była tylko niezgodność serologiczna w zakresie czynnika RH. Po porodzie immunoglobulinę dostałaś ponieważ Twoje dziecię odziedziczyło czynnik Rh po ojcu czyli (+) Zapobiega ona wytworzeniu przez Twój oraganizm sie p/ciał w następnej ciąży,które by niszczyły krwinki Twojego dziecka czyli wtedy mam do czynienia z konfliktem. Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_janiuk Re: immunoglobulina 14.12.07, 21:40 malgosiek2 dobrze to wytłumaczyła.Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: immunoglobulina 15.12.07, 12:43 gdyby byl zrealizowany konflikt wtedy bys nie dostala immunoglobuliny-zak ze ciesz sie!pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: immunoglobulina 15.12.07, 14:01 Kochana ciesz sie że dostałaś immunoglobuline bo mi jej nie podali mimo że powinnam ją dostać. Teraz będę się modlić o to żeby w następnej ciąże dziecko nie odziedziczyło RH po ojcu Asia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: immunoglobulina 16.12.07, 21:18 j.ostopinka napisała: > Kochana ciesz sie że dostałaś immunoglobuline bo mi jej nie podali > mimo że powinnam ją dostać. Teraz będę się modlić o to żeby w > następnej ciąże dziecko nie odziedziczyło RH po ojcu > Czyli co? Nie podali tobie immunoglobuliny mimo iż dziecko odziedziczyło Rh(+) po ojcu? Pzdr.Gośka Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: immunoglobulina 06.02.08, 11:58 no niestety nie podali mi immunoglobuliny bo jak twierdził ordynator nie było jej w centrum krwiodawstwa w łodzi co nie dokońca jest prawdą bo moja koleżanka tego samego dnia urodziła w łodzi i dostała zastrzyk z immunoglobuliny. Byłam zrozpaczony a ten palant ordynator kazał mi dzwonic do Religi czemu nie ma no i jeszcze okłamał mnie w sprawie jej podania. Powiedział mi jeżeli minęły 72 godz. to nie sensu jej podawać mimo że tego dnia jeszcze nie miałam przeciwciał. Straszny facet ale to już nie ważne, teraz dla mnie najważniejsze bedzie jeszcze kiedyś urodzić następne dziecko bo to było moje pierwsze. Mam pytanie może ktoś z was wie co zrobić żeby obniżyć lub zlikwidować poziom tych przeciwciał, żeby mogła sie utrzymać następna ciąża? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: immunoglobulina 06.02.08, 12:33 Najpierw tzreba wiedzieć, czy przeciwciała się pojawiły - to wcale nie dzieje się często. Po drugie, kolejny maluch może mieć takie Rh jak Pani - wtedy w ogóle nie będzie tematu. Naprawdę nie martwiłabym się na zapas :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: immunoglobulina 08.02.08, 11:45 przeciwciała pojawiły sie napewno bo w 12 dobie po porodzie miałam powtórnie robione badanie i miałam ich bardzo wysoki poziom. Zgadza sie że następne dziecko może mieć po mnie RH chociaż z moim szczęściem nie liczyłabym na to. Poza tym moja ciocia która kiedyś nie dostała rówież immunoglobuliny była po pierszym porodzie jeszcze 4 razy w ciąży i żadnej nie donosiła dwie straciła w 6 m-cu. Dlatego chciałabym jakoś temu zapobiec. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: immunoglobulina 08.02.08, 12:25 Statystyczne prawdopodobieństwo, że kolene dziecko będzie Rh minus to około 40%, więc nie tak mało. Ale już w ciąży wykonuje się badania, które mogą to zdiagnozować - w razie konieczności mozliwe jest wewnątzrmaciczne leczenie dziecka (najczęściej transfuzje). O ile wiem, zdarza się też, że pomimo obecności p/ciał immunizacja sie jesnak nie pojawia - nie potrafię jednak nic bliższego na ten temat powiedzieć. Trzeba poszukać dobrego fachowca i z nim zawczasu opracować plan działania. Myślę, że im prędzej , tym lepiej - bo trudno żyć w poczuciu zagrożenia. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: immunoglobulina 08.02.08, 14:26 Dziękuje Katarzyno za informacje dałaś im iskierkę nadzieji że może sie uda, nikt nie potrafi mi powiedzieć co mam zrobić z tym problemem. Muszę teraz sie jeszcze dowiedzieć czy są jakieś leki które obniżają poziom przeciwciał i pod opieką jakiego specjalisty powinnam sie znaleźć, słyszałam że powinnam sie skonsultować z hematologiem. Jeśli koś może mi coś doradzić to będę naprawdę wdzięczna pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
987ania Re: immunoglobulina 08.02.08, 13:28 A możesz mi napisać gdzie rodziłaś, tzn. w którym szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
j.ostopinka Re: immunoglobulina 08.02.08, 14:21 Rodziłam a właściwie miałam cesarkę (bo mój leniuszek nie odrócił się) w słynnym ostatnio Sieradzkim szpitalu w którym obecnie nie ma żadnych porodów gdyż odeszli z pracy wszyscy neonatolodzy, wiec teraz nie ma obawy, a ja sie załapałam na czerwcową falę strajków. Moja rada dla was jeśli macie zamiar rodzić to warto sie dowiedzieć czy szpital posiada immunoglobuline tudzież regionalne centrum krwiodawstwa żeby nie zostać z ręką w nocniku tak jak ja. Poza tym mój lekarz jakiś miesiąc przed porodem zapweniał mnie ze immunoglobulina jest bo akurat wtedy było o tym głośno w TVN bo w jakimś innym mieście też zabrakło. Dziewczyny wiec domagajcie sie wcześniej informacji na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś