galela 11.06.08, 23:28 To moja druga ciąża więc znam swoją grupę krwi; A Rh+. Wiem, że nie ma niezgodności ale czy mimo to nie powinnam robić badań na przeciwciała, bo słyszałam, że tak? Jestem w 20 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiak39 Re: Rh + a badanie przeciwciał 12.06.08, 13:31 ja też mam rh+ i lekarz mi zlecił, mówiąc że przy drugiej ciąży warto zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilcia23 Re: Rh + a badanie przeciwciał 12.06.08, 15:49 Ja tez mam rh+(B) ale nic takiego nie slyszalam a tez jestem przed drugim porodem Odpowiedz Link Zgłoś
meliana Re: Rh + a badanie przeciwciał 12.06.08, 20:11 Przy RH dodatnim matki nie zachodzi ryzyko niezgodności serologicznej (a tym bardziej konfliktu), jednak podobno poza konfliktem w zakresie czynnika RH może zaistnieć konflikt w zakresie głównych grup krwi - może to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
pongielka Re: Rh + a badanie przeciwciał 13.06.08, 10:40 ja mialam przy 1 dziecku konflkt wlasnie grup glownych, ja mam 0 + maz B+ a dzidzia miala B+ JEDYNE CO Z TEGO KONFLIKTU BYLA TO WIELKA ZOLTACZKA i lampy ok 5 dni do naswietlania malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
tasiaanunia Re: Rh + a badanie przeciwciał 13.06.08, 11:06 My razem z mężem mamy tą samą grupę krwi B Rh+ i o dziwo w wynikach wystąpił konflikt, wiec na następną wizytę muszę powtórzyć badanie -Mój lekarz ma zasadę lepiej sprawdzić niż potem żałować- dla mojego dobra i dzidziusia.pozdrawiam (ania 23tc) Odpowiedz Link Zgłoś
galela Re: Rh + a badanie przeciwciał 13.06.08, 12:01 A wktórym tyg. powinnam zrobić te przeciwciała? Następną wizytę mam za 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Rh + a badanie przeciwciał 14.06.08, 01:12 Witam. Jak sądzę chodzi o wykluczenie sytuacji, kiedy pomimo zgodności czynnika Rh matki i ojca dziecka organizm kobiety zaczyna produkować p/ciała przeciw niektórym rodzajom białka, z których jest zbudowany czynnik Rh - dzieje się tak jednak wyjątkowo rzadko. Mozliwe jest też, że matka wytwarza przeciwciała przeciw innym antygenom - np. A,B,Kell,Lewis,Duffy - ale to jeszcze rzadsze i nie grozi tak poważnymi konsekwencjami. Wiadomo, że w takim wypadku można się spodziewać nasilonej żółtaczki u malucha. Badanie robi się po 25tc. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolach77 Re: Rh + a badanie przeciwciał 15.06.08, 00:02 w sytuacji gdy oboje rodzice są Rh+, nie zachodzi niezgodność w antygenie D z układu Rh. Ale układ Rh ma wiele innych antygenów: C,c,E,e... Dość niebezpieczny jest konflikt z przeciwciałami anty-K z układu Kell. Z kolei Lewis zupełnie niegroźny. Warto sobie zrobić badanie przeciwciał, choćby dla własnego spokoju. Te badania powinien zlecić ginekolog każdej kobiecie w ciąży, niezależnie czy jest ona Rh+, czy Rh-.... Ale wiadomo, oszczędności... A z tego wszystkiego najczęściej zdarza się konflikt w zakresie antygenu D z układu Rh, więc kierowane na badanie są głównie kobiety Rh-. Ryzyko pojawienia się konfliktu wzrasta wraz z kolejną ciążą, czy przetoczeniem krwi. Ale w swojej praktyce serologicznej miałam panią grupy Rh- która bedąc w siódmej ciąży nie miała przeciwciał, a poprzednie dzieciaczki rodziła Rh+. Odpowiedz Link Zgłoś