justa725 24.07.09, 15:18 Witam wszystkie forumowiczki! Podzielcie się ze mną swoją wiedzą i napiszcie proszę jakim specyfikiem pielęgnuje się pępuszek noworodka? Z góry dzięki za odpowiedzi :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p4nterk4 Re: Pielęgnacja pępuszka 24.07.09, 21:31 Pioktanina czyli tzw. fiolet, stosowany kilka razy dziennie nawet przy każdej zmianie pieluszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Pielęgnacja pępuszka 24.07.09, 21:35 Najczęściej 70 % spirytusem. Patyczek(taki do uszu)nasączyć spirytusem i dookoła pępka oraz trochę w środku tym patyczkiem przecierać(nie wiem jak to nazwać;)) Najlepiej przy każdej zmianie pieluchy lub 3-4 x dziennie. Gaziki Leko sa za duże i za szytwne do pielęgnacji pępka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Pielęgnacja pępuszka 24.07.09, 21:37 A ja za bardzo nie polecam spirytusu na gencjanie,bo zamazuje nam obraz stanu pępka i jak coś sie z nim dzieje to jest to "zapaćkane"i nie można nic zobaczyć jak naprawdę wygląda pępek. Odpowiedz Link Zgłoś
andzia030184 Re: Pielęgnacja pępuszka 24.07.09, 22:12 spirytusem przemywałam przy prawie każdej zmianie pieluszki Odpowiedz Link Zgłoś
prochottka1 Re: Pielęgnacja pępuszka 25.07.09, 15:03 zasypywac zwyklym pudrem do pupy np. penaten Odpowiedz Link Zgłoś
olgakg Re: Pielęgnacja pępuszka 25.07.09, 15:47 ja swojemu synkowi przemywalam spirytusem, patyczek nasaczony w spirytus i dookola posmarowalam po kapieli raz dziennie.odpadl po 9 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Pielęgnacja pępuszka 27.07.09, 07:27 Spirytus czysty spożywczy rozcieńczony tak aby był 70% tak uczą na Szkole Rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
keiti26 Re: Pielęgnacja pępuszka 29.07.09, 17:48 Jest specjalny preparat - rozrobiony spirytus - Tribactic (do nabycia w aptece). Nie polecam patyczków do obmywania bo jest to watka,która może zostawac w ololicy pepka co powoduje stan zapalny - bardzo czesta przyczyna wizyt na pogotowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
perlitek Re: Pielęgnacja pępuszka 29.07.09, 21:52 ze zwykłego spirytu ( w spożywczaku) zrobić r-r 70% i tym przy każdej prawie zmianie pieluchy przecierać. U nas odpadł późno bo dopiero w 3 tyg. życia ale to przez to że małą kąpaliśmy codziennie i nie zważaliśmy że pępek się zamoczy. Później wysuszaliśmy i spirytusem. nic się nie działo. Odpowiedz Link Zgłoś
carmita80 Re: Pielęgnacja pępuszka 29.07.09, 21:57 Niczym, nie kapalam dzieci codziennie a obmywalam wacikiem nasaczonym przegotowana woda to i pepek obmylam, jesli kapalam to pepek tez sie kapal, po kilku dniach sam odpadl. Odpowiedz Link Zgłoś
maja_gal Re: Pielęgnacja pępuszka 29.07.09, 23:50 Podobnie jak poprzedniczka uzywalam przegotowanej wody do przemywania przy kazdej zmianie pieluszki...kapiel codziennie i pepuszek tez zamoczony. Odpadl wczoraj wieczorkiem w 6 dobie. Odpowiedz Link Zgłoś
justcam Re: Pielęgnacja pępuszka 30.07.09, 11:29 w Angli nie przemywa sie pępka żadnymi specjałami raczej dba się o to aby był suchy i tyle , odpada sam tak samo szybko jak te moczone w spirytusie :-)jeśli chodzi o moje i koleżanek doświadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
szampanna Re: Pielęgnacja pępuszka 30.07.09, 10:39 Ja przy pierwszym dziecku i teraz wybrałam spirytus 70%. Przy drugim była w użyciu gencjana, ale nie polecam - wszystko było poplamione na fioletowo :( W szpitalu pępek odkażali Octeniseptem. Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: Pielęgnacja pępuszka 30.07.09, 13:28 Jeśli ktoś ma dostęp polecam: www.weleda.de/Arzneimittel/RatgeberGesundheit/KindlicheEntwicklung/Nabelpflege/WecesinPulverNabelpflege.html Odpowiedz Link Zgłoś
igionly Re: Pielęgnacja pępuszka 30.07.09, 18:01 Nam polozna polecila spirytus 96% i przecieranie po kazdej zmianie pieluszki. Pepek odpadl bardzo szybko, teraz ma sliczny pepuszek. Odpowiedz Link Zgłoś
efi_2 Re: Pielęgnacja pępuszka 31.07.09, 22:22 Wogole nie tykalam pepuszka. Polozna przy wizycie sprawdzala tylko jego stan i przemywala delikatnie moim mleczkiem.W tym czasie malego nie kapalam,tylko przemywalam reczniczkiem.Pierwsza kapiel odbyla sie po odpadnieciu-troche ponad tydzien po porodzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Pielęgnacja pępuszka 10.08.09, 09:01 TRIBACTIC - w aptece 7 zł, w sprayu, jest to 70% roztwór alkoholu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Pielęgnacja pępuszka 10.08.09, 10:19 Ja zwykle zalecam pielęgnację bez żadnych specjalnych środków - najważniejsze jest utrzymanie kikuta pępowiny i tworzącego się pępuszka w suchości. Oczywiście nie wyklucza to kąpieli z moczeniem całego dziecka (uszu też)- tylko potem trzeba stosowną okolicę wysuszyć np. pałeczką do czyszczenia uszu (nie słyszałam, żeby ktoś musiał z tego powodu jechać na pogotowie). W którymś momencie pojawia się nieco żółtawej, gęstej wydzieliny, często nieładnie pachnącej - jeśli nie towarzyszy temu obrzęk i zaczerwienienie, czyli objawy zakażenia, to jest to normalny etap oddzielania się kikuta pępowiny - czyli postępowanie jak wyżej. W razie pojawienia się obrzęku i zaczerwienienia (w jednym punkcie lub wokół całego pierścienia pępkowego) należy zastosować któryś z polecanych przez Panie środków odkażąjących. Nie stosuje się fioletu , bo wszystko jest fioletowe i trudno ocenić rozwój sytuacji. Ja lubię środki mniej szczypiące niż spirytus - może być octenisept. Stanu zapalnego nie lekceważymy, bo może się uogólnić. W razie czego prosimy na konsultację położną rodzinną. Kikucik odpada zwykle po kilku- kilkunastu dniach. Czasem pojawia się nieco krwi (jeszcze przed odpadnięciem lub nawet parę dni po) - zwykle nie oznacza to niczego groźnego. Skonsultować trzeba też pojawienie się ziarniny, czyli grudkowatej różowo-czerownej tkanki rosnącej w miejscu gojenia się - to właśnie ona ma realny wpływ na wygląd pępuszka w przyszłości - żadne inne czynniki (sposób odcięcia pępowiny np) nie mają znaczenia. Pozdawiam wszystkie pępuszki :) Odpowiedz Link Zgłoś