Dodaj do ulubionych

Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili

15.10.10, 22:52
teraz Gamoń, wyborcza będzie mieliła temat. Ciekawe czemu podczas referendum plakaty referendarzy zawieszone na każdym słupie, latarni, znaku drogowy czy sygnalizacji świetlnej nie przeszkadzały. A przecież to działanie niezgodne z prawem. Wyborcza ma dziwnie wybiurczą postawę do swych obywateli. Na temat Rozpondka powołanego przez Komisarza z Platformy jakoś cichutko żeby ciotuni szefowej platformy nie urazić.
Obserwuj wątek
    • 4dagome1 Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 16.10.10, 04:41
      banery Leszczyny są niemal wszędzie ale to oooooo... PO to prawidłowo ..teraz jacyś czeęstochowianie poustawiali swoje reklamy w całych Alejach ale oczyweiscie nieprawidłowe są tylko Wrony .
      • Gość: A Bo WRONA Musi Odejść IP: 89.108.218.* 16.10.10, 06:22
        BO WRONA MUSI ODEJŚĆ
        • dyziek_o Re: Bo WRONA Musi Odejść 16.10.10, 07:10
          I z tym hasłem jak bym się zgadzał;
          Won z Wroną.
          Dyzio.
          • Gość: krzyś Re: Bo WRONA Musi Odejść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 10:18
            Wrona nam pokazał jak traktuje prawo i mieszkańców- Panie Tadeuszu-przestaw Pan tę lawetę w III Aleję koło fontanny-ślimaka,albo na ulicę 3-go Maja obok redakcji NIEDZIELI,- i nikt się wtedy nie będzie czepiał,-Infułat Pana obroni
            • Gość: Sali Re: Bo WRONA Musi Odejść IP: *.chello.pl 17.10.10, 14:06
              wsz.czym ryj komuchu!
              • Gość: obserwator Re: Bo WRONA Musi Odejść IP: 188.33.22.* 17.10.10, 14:39
                Tadeusz dość już tych opowieści o twojej świetności czas pożegnać się z korytem
      • Gość: Q007 Re: Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili IP: *.rev.inds.pl 16.10.10, 07:45
        Jest rozwiązanie. Lawety przestawić na koperty i miejsca dla niepełnosprawnych. Od czasu wejścia nowej ustawy, niepełnosprawny już tam nie zaparkuje, bo wielu kierowców uznało oznakowane miejsca jako swój prywatny parking. Nasuwa się pytanie, co na to policja i straż miejska? - ano nic, udają,że nie widzą. Lepiej wlepić mandat za handel pietruszką, niż zainkasować 500 zł.
    • 4dagome1 Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 16.10.10, 12:43
      czy Straż miejska wlepiła już mandaty zazaśmiecanie komitetowi częstochowianie którzy porostawiali dechy w Alejach ?Jesli nie to dlaczego jeszcze nie ?
    • Gość: lolo Wronia agencja PR z Warszawy nie popisuje się ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.10, 12:53
      Wrona wynajął agencje PR z Warszawy ale ta nie popisuje się póki co.
    • Gość: gość Re: Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili IP: *.net.stream.pl 16.10.10, 14:20
      Wrona, Twoją jedyną szansą na wygranie wyborów na prezydenta jest wyjazd do takiego miasta w którym Cię nie znają, tam może Ci się jeszcze udać mydlenie oczu mieszkańcom. W Częstochowie dałeś się za bardzo we znaki ludziom, myślałeś że wolno Ci wszystko (potwierdzają to nawet pracownicy UM których znam) i skończyłeś w wielkim wstydzie odwołany w referendum.
    • Gość: jasiu... Wartość propagandy! IP: *.dip.t-dialin.net 16.10.10, 15:37
      Kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą. Wymyślił to Josef Goebbels, ale nie miał racji. Bo samo powtarzanie kłamstw nie przynosi żadnego efektu, jeśli tych powtórek nikt nie słucha.

Jestem przekonany, że wartość niektórych czynności reklamowych jest bardzo wymierna w złotówkach. Wynosi tyle, ile firma reklamująca wzięła za daną czynność pieniędzy i ani grosza więcej. O ile mają sens debaty, w których kandydaci na stanowiska usiłują pokazać swoje poglądy, to już wożenie czy stawianie pojazdów z plakatami może budzić jedynie złość, bądź niechęć.

Może nie mam racji? Apeluję, niech się przyznają wszyscy - kto z was to czytający wierzy w hasła i reklamy? Może są tutaj osoby, które zamiast szukać krzyżyka, którym internetową reklamę da się zamknąć wczytują się w jej treść? Podobnie jest z tą lawetą. Niektórzy zwracają uwagę, by o nią nie zawadzić, innym przeszkadza, bo akurat nie pozwala zaparkować. Zadowolony jest jedynie sztab (bo cokolwiek robi) i firma, zarabiająca na reklamie pieniądze.

Osoby, które widziały kampanie reklamowe w krajach zachodnich wiedzą, że najlepsze efekty daje rozdawnictwo gadżetów. Po długopis, czy zapalniczkę wiele osób podejdzie, a wtedy jest możliwość króciutko z nimi pogadać, zainteresować kandydatem. Poza tym taka reklama jest wybiórcza - trafia do niezdecydowanego wyborcy, który podejdzie, a nie do spacerujących osób, które i tak wiedzą, czy i na kogo oddadzą głos. Również w Polsce ten typ reklamy bywa często z pozytywnym skutkiem stosowany. Rozdawnictwo płyt z discopolo, czy kiełbasy było w określonych kręgach popularne. Na zachodzie wchodzi w modę by gadżet dawać w zespole z lnianą torbą na zakupy (oczywiście z nadrukiem partii promującej kandydata). Skoro ludzie nie wstydzą się takiej torby wziąć, to znaczy, że będą jej używać, a więc szansa, że trafiono do konkretnego wyborcy jest.

Oczywiście taka reklama kosztuje więcej, niż wystawienie lawety, ale działania efektywne są z reguły droższe od efektownych. W te pierwsze warto zainwestować, te drugie, to strata pieniędzy.

Niestety, jakość reklamy w powiatowych miasteczkach jest taka, jaka będzie wkrótce jakość rządów reklamujących się obecnie kandydatów. Szkoda, że kandydaci swoich wyborców mają za gamoni, co to na lep sloganu z lawety będą się łapać. To nie świadczy dobrze o szacunku do wyborców i nie rokuje dobrej, przyszłej pracy kandydata. Ot takie strzelanie na wiwat z nadmuchanej, papierowej torby. Kogoś może śmieszyć, inny poczuje się zażenowany. Mnie laweta drażni, bo pokazuje, że kandydat ma mnie za durnia, któremu wystarczy pokazać podfotoszopowany portret, a on już poleci krzyżyk stawiać. Dlatego apeluję, więcej szacunku dla wyborców panowie lokalni politycy. Więcej szacunku!
    • rompirs Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 16.10.10, 15:53
      Szkoda gadać...a Palikot w III Alei nie przeszkadza? Teraz przesunął się z miejsca parkingowego na chodnik i tym się nikt nie zainteresuje....dlaczego tam GW nie spojrzy? za daleko czy może tam nie ma Wrony i nie warto?
    • jedynyrive-ride Re: Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 16.10.10, 17:16
      Panie Redaktorze dlaczego udaje Pan że nie wiadomo o co chodzi.
      Sam Pan podaje datę czerwiec 2009. To właśnie pod koniec ubiegłego roku ta samowolka spodobała się referendarzom. A teraz ani platforma ani sld nie będą pozbawiać się tak doskonałego sposobu komunikowania się z częstochowianami.

Ale wy widzicie problem tylko wówczas gdy korzystają z niego wasi adwersarze.
      Oj stronniczością śmierdzi na kilometr.

A Dyrektor w MZD chyba nie okazał się lekiem na "Całe zło". Ale to już inna historia.....
    • ziomal101 Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 16.10.10, 23:52
      Przeanalizowanoe prawa. ? Pewnie chodzi o to, żeby zrobić prawu anal'a. Tak to jest w pseudopaństwie. Niech żyje Wolność i Praworządność.
    • skorpionn6688 Czas usunąć lawety. Inni już to zrobili 17.10.10, 04:31
      Czego wymagać od byłych i obecnych władz skoro od wielu lat nie potrafią zrobić porządku z parkowaniem samochodów zgodnym z zasadami wyznaczonymi znakami w III Alei Potrzeba chyba Chucka Norrisa aby zaprowadził w tym miejscu porządek .A sprawę lawet to rozwiązał by tylko Pan Bareja
    • ulisses_czwa Odpowiedź dla Redaktora Mamonia 17.10.10, 16:06
      Szanowny Panie Redaktorze,

Przeczytałem Pański artykuł i nie mogę się zgodzić z pewnymi sformułowaniami, które dotyczą mojej osoby, jak i Rady Miasta Częstochowy.
      Szkoda, ze przed napisaniem/publikacją artykułu nie skontaktował się Pan i nie zapytał "co zrobiono w tej sprawie" - tak byłoby profesjonalnie i w porządku z Pańskiej strony.
      Otóż zgodnie z deklaracją na mój wniosek zwołano posiedzenie Komisji Infrastruktury i Ochrony Środowiska, na którym poruszyliśmy temat zaparkowanych lawet w obecności przedstawicieli Straży Miejskiej, MZD i pozostałych przedstawicieli UMCz. Niestety, ale żadnej SKUTECZNEJ poprawki nie mogliśmy w uchwale dokonać, ponieważ nie pozwoliły na to względy prawne. Proszę pamiętać, że działamy na podstawie i w granicach prawa. Nasze uchwały muszą być zgodne z aktami wyższego rzędu, a w tym przypadku nie możemy rozszerzać uchwałą rady miasta katalogu przewinień i kar zawartego w kodeksie wykroczeń. Zatem jak widać podjęliśmy temat, jednakże z naszego poziomu nie ma możliwości tego rozwiązać.
      W związku z tym wystąpiłem do MZD oraz Straży Miejskiej o przygotowanie propozycji zmian przepisów ustawowych (celem przekazania parlamentarzystom konkretów), tak aby można było pozbyć się uciążliwych lawet reklamowych - przynajmniej z centrum miasta w płatnej strefie parkowania. Niestety, ale pomimo kilku monitów propozycje nie zostały nam dostarczone. Po zmianie władz miasta i dyrekcji MZD (referendum) ponownie wystąpiłem z prośbą o propozycje zmian, które warto przekazać parlamentarzystom. Mając na uwadze ogrom prowadzonych porządków i zmian w samym MZDiT sprawa się przeciągnęła. Nie otrzymałem ponownie odpowiedzi, choć zapewniono mnie, że rozważana jest "metoda poznańska", która niekoniecznie musi być skuteczna u nas (może być inna interpretacja SKO, wojewody etc.). Być może powinienem zrobić to wszystko w formie interpelacji – wówczas pismo miałoby swój określony termin, co zmusiłoby służby miejskie do konkretniejszych działań i można byłoby sprawę przekazać dalej. Na najbliższej sesji Rady Miasta tak zrobię. Nie uznaję jednak stwierdzenia, że "na dobrych chęciach się skończyło", bo pewne działania zostały podjęte, o które nawet Pan nie zapytał. Sformułowanie w artykule sprawia wrażenie, jakbym się tematem nie zainteresował i nie podjął nawet żadnych starań w tej sprawie. Uważam również, że swoje zobowiązanie wypełniłem, więc trudno obarczać mnie za problematykę wykraczającą poza kompetencje samorządu, a dokładnie Rady Miasta.
      Ponadto informuję Pana, że osobiście w międzyczasie podjąłem działania, które napiętnują tzw. laweciarzy. W jednym z przypadków złożyłem interpelację z wnioskiem o ukaranie właściciela pojazdu z podpiętą lawetą reklamową stojącego na zakazie. Na właściciela nałożono mandat, ale ponieważ go nie przyjął sprawa została skierowana do Sądu Rejonowego o ukaranie - obecnie jest w toku.
      Doskonale znam powyższą problematykę i to nie tylko lawety „wyborcze”, ale i lawety reklamowe zaparkowane w innych częściach miasta powodują bałagan - m.in. na Rynku Wieluńskim, przy basenie na Dekabrystów, przy skrzyżowaniu Św. Rocha i Św. Jadwigi oraz pojedynczo pojawiające się w Alejach.
      Wobec powyższego artykułu, jestem przekonany że zamiarem Pana było zwrócenie uwagi na nierozwiązany i dokuczliwy problem, jednakże zrobił Pan to sposób nie do końca właściwy. Liczę, że w przyszłości w podobnym przypadku zada sobie Pan więcej trudu, aby sprawdzić daną sprawę i jakie ewentualnie działania podjęły określone osoby lub służby, aby ją rozwiązać.
      Akcję "Gazety Wyborczej", której celem jest słuszna walka z tandetnymi lawetami w centrum miasta popieram i nie zamykam tematu ze swojej strony. Dowodem na to będzie wspomniana interpelacja mobilizująca MZDiT i Straż Miejską do intensywniejszych działań.

z wyrazami szacunku
      Jacek Krawczyk
      • Gość: pfe Re: Odpowiedź dla Redaktora Mamonia IP: 94.254.165.* 17.10.10, 16:27
        I ble ble ble ... a dobrymi chęciami ... ach Ty Panie polityku
        • Gość: bb Re: Odpowiedź dla Redaktora Mamonia IP: *.toya.net.pl 17.10.10, 17:56
          Jak zwykle :D
      • Gość: gość Re: Odpowiedź dla Redaktora Mamonia IP: *.net.stream.pl 17.10.10, 16:44
        Ulisses mogłeś namówić swojego szefa do startu w wyborach prezydenckich.
        • Gość: kolo Re: Odpowiedź dla Redaktora Mamonia IP: *.182.0.6.nat.umts.dynamic.eranet.pl 17.10.10, 20:36
          Czemu nikt nie czepia się lawety Palikota czyli referendarzy - kamieniczników. Czyżby wybiurcza tak mocno bałą się tej hołoty nowobogackiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka