Dodaj do ulubionych

Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole...

30.05.12, 22:04
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kuba Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.alfanet24.pl 30.05.12, 22:10
      A dostałeś kiedyś od kierowcy w mordę ?
      • Gość: rok Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.96.245.16.tvksmp.pl 30.05.12, 22:15
        dlaczego , bowiem nie patrzy się na bezpieczeństwo pasażerów za pana Matyjasczyka ani straży , policji ani akcji czyszczącej z bandziorów w tramwajach czy autobusach
        • yanoooosh Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 30.05.12, 22:23
          Mści się kilka lub kilkanaście lat traktowania pasażerów , nie dziwi mnie to , w co niektórych sam bym czymś rzucił.
        • Gość: zapytanie Zmierza w kierunku prywatnego przeds. komunikacji? IP: *.ice-net.pl 30.05.12, 22:25
          nie jestem specem od miejskiej komunikacji, ale na dzisiaj jest przydawka "miejskie" przedsiębiorstwo komunikacji, w którym emeryci płacą 50%, a strasi mają gratis.
          a może to wszystko zmierza w kierunku całkowitej prywatyzacji? Zniknie "miejskie" a pojawi się "prywatne przedsiębiorstwo komunikacji"? znikną ulgi, podskoczą bilety a miasto będzie miało "z głowy" transport. Tak jak władza w W-wie pozbywa się panstwowych spółek?
          skoro może być prywatny zakład oczyszczania miasta. to dlasczego nie "prywatny zakład transportu"?
      • mig_line Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 02.06.12, 19:35
        miałem przyjemność z burakiem w berliecie pare lat temu.
        Obok Iska na Placu Europy miałem auto zaparkowane na łuku prowadzącym od Wolności do ronda. Moje auto stało w obrysie wymalowanych miejsc parkingowych dla aut w tym miejscu.
        Od strony drogi miałem tylne drzwi otwarte i miałem dzieciaka paromiesięcznego w rękach chcąc go zapiąć w fotelik. I właśnie w tym momencie owy burak postanowił udowodnić mi że on nie uznaje oznakowania poziomego i tak złamał berlieta, że otwarte owe drzwi (cały czas w obrysie miejsc parkingowych wymalowanych na drodze) zblokował autobusem napierając na nie tak że zablokował mnie trzymającego dzieciaka w rękach miedzy drzwiami rozwartymi i trzeszczącymi w zawiasach, a końcem mojego auta zablokowanego końcem autobusu.
        Zacząłem się drzeć bojąc się o mojego dzieciaka i o siebie że mnie zgniecie zaraz jakiś przygłup. Jednak ten przygłup robił to z premedytacją, by mi pokazać. Jak dzieciaka położyłem w foteliku i przeskoczyłem przez maskę do niego przez przednią szybę debil!!!! spojrzał w lusterko i się zorientował że jak wezwę policję będzie miał ciepło - wycofał auto z pasażerami na pokładzie i normalnie złamał zakręt odjeżdżając na przystanki autobusowe.

Od wielu lat nie korzystam z MPK - bo nie muszę się poniżać do ich poziomu. Tylko okazjonalnie - sporadycznie. I mi się trafia odjeżdzający przed czasem autobus z przystanku. Autobus z kierowca który przejeżdża obok przystanku po woli mimo że jest przed czasem. Kierowca palący papierosa w trakcie kursu. Albo na ostatnim przystanku 24 na Północy - idę z psem. A tam w zatoczce stoi toytoi dla "kierofców". A "kierofca" nie wysiadając z auta, stojąc na stopniach samochodu leje przez otwarte drzwi....

Chcesz jeszcze jakąś opowieść.
        I do tego te ceny za przejazd z kosmosu - 5 PLN za siebie i dzieciaka wrającego z kina dwa przystanki?!?!?

Jaką mają kulturę i standardy, tak ich traktują.
    • erykartowski Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 30.05.12, 22:55
      Powody są pewnie przynajmniej dwa. Pierwszy to sytuacja ekonomiczna miasta i regionu. Wysokie bezrobocie, niskie płace, rosnące koszty życia, marne lub żadne perspektywy, sprzyjają wzrostowi poziomu agresji. Drugi to totalna bezkarność. Trudno zapomnieć bezradność byłego prezesa MPK p. Nabrdalika, który po zniszczeniu kamery monitoringu w nocnym tramwaju nawet nie zawiadomił policji, uznając to za bezcelowe. Jak się okazuje nowa władze nie radzą sobie lepiej.
    • Gość: patriot Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.12, 22:56
      podpisuje się pod tym ,jak czytam co się dzieje w naszym mpk (autobusy co 40minut niektóre) ludzie nie mają cierpliwości i proszę nie zganiać na młodzież ale częstochowa schodzi na psy ,zróbcie coś drogi urzędzie miasta bo tylko bedzie gorzej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: zee Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 30.05.12, 23:37
      też tak uważam. Mpk sobie zasłużyło wieloletnim olewaniem ludzi.
      • Gość: xyz Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.net.stream.pl 31.05.12, 21:36
        Ceny wysokie, jakość usług rewelacji nie robi, zwłaszcza jak autobusy się spóźniają 30 minut, a mpk nie raczy wysłać z powodu "awarii" w zastępstwie autokaru zastępczego tylko każe czekać - nie wiadomo ile na kolejny.. totalne lekceważenie klienta. Częstotliwość jazdy autobusów nawet na często uczęszczacznych głównych trasach wiele pozostawia do życzenia.
        Druga sprawa, porozklejane naklejki i plakaciki "jadący bez biletu jadą na Twój koszt.." za każdym razem mam swój bilet, ale szlak człowieka trafia jak podczas kontroli ktoś jadący bez biletu rzuca tekst, że on właśnie już wysiada..i jest puszczany bez konsekwencji. Żenada pracowników kontrolujących. Jak pracować to chyba rzetelnie, a nie na "odwal się" uzewnętrzniając innym klientom, że sprawdzanie biletów to kolejny paradoks..
    • medalik0484 Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 30.05.12, 23:50
      Oj tak właśnie kultura kierowców szkoda gadać matoły ale co się dziwić jak takich buraków zatrudniają to tak mają spóźnianie się autobusów regularnie to robią a jak przyjedzie na przystanek spóźniony to później jedzie jak szalony jakby z ziemniakami jechał.
    • oszrany Tak sie konczy tolerowanie kiboli, graficiarzy 31.05.12, 00:15
      To jest zbrodnicza tolerancja, przynosi więcej zlego niż dobrego. Rozbestwiliscie cholote, pokazaliście im ze sa bezkarni to teraz macie !
      • Gość: as Re: Tak sie konczy tolerowanie kiboli, graficiarz IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 10:39
        osrany uspokój się .ja wiele razy widziałem jak kierowcy mpk specjalnie uciekali starszym ludziom jak nie zdążyli jeszcze wejść do autobusu .dobrze im
    • angrusz1 Skutek bezstresowego wychowania 31.05.12, 06:30
      w szkole .Wychowania , gdzie pedagog , tzw dobry nowoczesny pedagog , postępowy nauczyciel uświadamia ucznia o jego prawach .

O odpowiedzialności i karze za złe , chuligańskie zachowanie nie należy mówić , bo to niewychowawcze .

Taaak, tak jedna z dyrektorek gimnazjum odpowiedziała na moja sugestię, aby zorganizować apel i na apelu udzielić publicznie nagany za bójkę w szkole .

Postępaki - mieszanina lewaka i liberała - udzielają nagany na ucho w gabinecie dyrektora , ze względu na ochronę danych osobowych .

Skutki tego widać .
      Pora odsunąć tych postępaków od władzy .
      • Gość: cece Re: Skutek bezstresowego wychowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 09:07
        brawo angrusz,,zło trzeba publicznie napiętnować ale niektórzy nauczyciele za wręcz chuligańskie zachowanie potrafią nagradzać uczniów i taki "bohater" czuje się przez lata bezkarny ,może gdy pójdzie do gimnazjum tam się nim zainteresują w odpowiedni sposób,szkoda tylko pozostałych uczniów że mają tak beznadziejnego wychowawcę który ma inne priorytety
    • Gość: zakręcona Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.prenet.pl 31.05.12, 06:31
      Ok, może kultura kontrolerów, czy kierowców często nie powala na kolana, ale oni nie biją pasażerów, więc nie mówcie, że MPK ma za swoje, bo tak samo nie traktowali pasażerów. Ostatnimi czasy chołota już nie boi się wyjść na ulicę i wariować, a policja jest bezradna...
      • Gość: policja Re: służby porządkowe i sądy IP: *.net.stream.pl 31.05.12, 07:26
        gdzie jest policja i straż miejska ? gdzie komunikacja radiowa bezpośrednio z policją ???? kierowcy tacy jak z mpk i taxi powinni współpracować i zgłaszać wszystko bezpośrednio, widzą więcej i są praktycznie wszędzie, dlaczego inne miasta walczą jak mogą nawet z takim wandalizmem jak graficiarstwo na mieniu publicznym a w naszym mieście nie mogą sobie dać rady nawet z niszczeniem przystanków?, wsadzić jednego gnoja z drugim na dołek parę razy i tam im przetłumaczą, niech płacą odszkodowania a nie to do koszenia trawników i zbierania psich kup, docenią wtedy cudze mienie i zdrowie
      • temur78 Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 31.05.12, 07:50
        To normalne, że ludzie zaczynają reagować w ten sposób. Rosnące ceny połączone z mierną jakością usług (chociaż w pewnych aspektach się to poprawia), dużym bezrobociem i mizernymi pensjami w naszym mieście powodują wzrost agresji. W średniowieczu taka polityka niechybnie doprowadziłaby do buntu, powstania i innych linczów. A że z opisanych przypadków dwa zdarzyły się na Dąbiu to wcale nie jestem zdziwiony - zapewne chodzi o autobus linii nr 19, o której regularności można powiedzieć tylko tyle, że regularnie się się spóźnia. I nie o minutę, czy dwie, ale nawet 5-10 minut. Osoby odpowiedzialne za układanie rozkładu jazdy powinny ponieść konsekwencje. Bo jak wytłumaczyć sytuację, w której autobus na przystanek w centrum przyjeżdża w miarę punktualnie, a już na Wrzosowiaku ma ok. 4-5 minut spóźnienia (jadąc "normalnie")? Wracając do agresji to uważam, że ta fala przemocy może jeszcze wzrosnąć, ponieważ "władza" ma gdzieś, to co się dzieje. Dodzwonienie się do dyspozytora graniczy z cudem (od razu przypomina się sławna "Błękitna linia TP"), a jeżeli nawet się to uda, to jesteśmy traktowani jako zło konieczne. W podobny sposób jak na posterunku policji, gdzie przeważnie usłyszymy "zajmiemy się sprawą" - i na tym koniec. Można spokojnie oczekiwać na pismo zawiadamiające o umorzeniu postępowania. "Góra" sama kształtuje mentalność ludzi i sprawia, że na ulicach robi się co raz bardziej niebezpiecznie.
    • Gość: antykibol Zlikwidować RKS Raków! IP: 85.202.144.* 31.05.12, 07:24
      Zamknąć stadion, zlikwidować drużynę i nie będzie problemu! Pieprzeni kibole! Banda agresywnych chuliganów! Jak Raków nie grał, to nie było problemu. Teraz są mecze i znowu zaczyna się robić syf.
      • Gość: Pablo_79 Re: Zlikwidować RKS Raków! IP: *.183.132.196.dsl.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 07:56
        Gość portalu: antykibol napisał(a):

> Zamknąć stadion, zlikwidować drużynę i nie będzie problemu! Pieprzeni kibole! B
        > anda agresywnych chuliganów! Jak Raków nie grał, to nie było problemu. Teraz są
        > mecze i znowu zaczyna się robić syf

A co znowu to wszystko na kibiców Rakowa zgonimy? hhehe

Swoją drogą ten kibic co został wywieziony na Odrzykoń to kawał dobrego deb...a, no chyba, że był pijany albo naćpany - no ale przecież takie rzeczy to tylko na stadionie Włókniarza razem z kiełbaskami...
        Czyli idiota...
        hehhehe
        Jest drugie wytłumaczenie - wierny kibic nie wie gdzie jest stadion swojego klubu- nie - ale to chyba niemozliwe...
        • Gość: kolender Re: Zlikwidować getto klub LKS na Polnocy!! IP: 2.26.67.* 31.05.12, 11:08
          Getto polnocne przyjezdza na Rakow robic zadyme!!
    • Gość: ludzik Ja wiem w czym problem IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 31.05.12, 07:55
      Nie wiecie skąd ten problem? Przecież to wielu z Was wychowało bezstresowo (czyt. bez jakichkolwiek zasad i norm społecznych oraz wartości) swoje potomstwo. teraz zbieramy wszyscy żniwo, które jest zepsute. Agresja, publiczne pijaństwo i wandalizm to zmora dnia codziennego, które nie tylko jest problemem MPK. Spójrzcie na ulice, place zabaw i inne miejsca publiczne. Młoda hołota robi co chce i nie boi się niczego i nikogo. W Częstochowie jest bardzo źle, a będzie zapewne gorzej.
      • angrusz1 Re: Ja wiem w czym problem . Do ludzika 31.05.12, 13:33
        Taaak, ludziku . Masz rację .

Ale jeśli rodzic nie jest wydolny wychowawczo to winna go zastąpić szkoła w pewnym stopniu .
        Ale jeśli szkoła jest bezbronna , bo osoby stanowiące prawo ( wszyscy zarządzający oświatą - takie reguły narzucili - np zakazano tzw łap , bo uznano , że to agresja ) , pozbawili nauczycieli skutecznych narzędzi dyscyplinujących i wychowawczych , to chuligaństwo nie ma tamy , chuligaństwo , jak chwasty , rozplenia się .

Pora tych ludzi z oświaty wyeliminować - to tzw postępaki - czyli mieszanina lewaka i liberała - to ci od " nowoczesnej " i " postępowej " oświaty .
    • Gość: Zofia Perowska Tak Rządzi "Lewica". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 08:10
      Od 2 lat zwiekszył się poziom agresji bo i od 2 lat rozpleniło się kanarstwo. Mnie tam wsio radno - statystycznie co drugi dzień dostaję mandat. Łysego i tak nie strzyżom. Ale byłem świadkiem gdy całe rodziny z dziećmi uciekały przed kanarem. Więc wcale się nie dziwię - bida jak piszczy . I weś tu kub bilet albo jeszcze rodzinie. Jak widać Lewica ma takie samo zrozumienie dla ludzkiego losu jak i Prawica. Jedyne zaś rozwiązanie widzą problemów finansowych mieszkańców widzą w wysłaniu tam komornika. A jak mówi stare ludowe przysłowie "Kto zabije komornika temu w winę Bóg nie wnika" I w brew pozorom nie jest to wezwanie do przemocy ale do samoobrony przed taką. Dziś tak jak i każdą inną władzę można by bez problemu odwołać w referendum. Żadna bowiem nie czyni nić dla mieszkańców. Jedynym możliwym rozwiązaniem w tak kryzysowej sytuacji (oraz w o wiele gorszej która nadejdzie) jest darmowa komunikacja oraz budżet partycypacyjny. W innym wypadku nie ma się co dziwić - będzie jeszcze gorzej.
    • Gość: bolo Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.12, 08:18
      A słyszał ktoś żeby kierowca pobił pasażera? Bo ja nie.
    • poszfa554 "to dobre miasto"!! 31.05.12, 08:22
      A Jasiek PawełII powiedział "Częstochowa to dobre miasto"!!
      • Gość: kicha Re: "to dobre miasto"!! IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 20:25
        tak- to prawda.Nawet regularnie odwiedza je ojciec święty Tadeusz no i święta Maryja z dzieciątkiem zamieszkała tu na stałe.A o urżędnikach boskich nawet nie wspomnę.
      • Gość: normal_33 Matyjaszczyk obudził energię Częstochowy :((( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 21:11
        szkoda ża tą negatywną
    • przem0_25 Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 31.05.12, 09:02
      O młodzieży dzisiejszej i nastolatkach lepiej nie będę mówił bo widać że demokracja dzisiejsza i prawa z nią związane za dużo jej pozwalają. Podobnie dorośli zapomnieli co ludzie doświadczyli za komunizmu i co to jest znęcanie się , donosy , ośmieszanie i bicie . Ja wiem że mamy ciężkie czasy, ale chyba i lata Solidarności , i JP II, i przykłady z Zachodu miały nas nauczyć solidarności z innymi a tym bardziej z ludźmi takiego samego pokroju . Czyli zarabiających co dzień na chleb (robotnikami). A my stajemy się coraz bardziej zabiegani , popadamy w depresje i odsuwamy się od siebie, i nie widzimy tego że w mieście samochodów mamy co 15 min , lub przespacerujemy się pół kilometra i następna linia jedzie, a zaledwie 10 km od miasta chłop piechotą zasuwa do przystanku te pół kilometra albo i więcej , a wymarzony autobus ma co godzina lub co dwie . I z tej głupoty ludzi czasem chce mi się śmiać, bo mieszczuchy uciekają na wieś, a nawet w mieście nie umią się zachować.
    • Gość: ene Obudziła się "energia" częstochowian.... IP: *.ice-net.pl 31.05.12, 09:25
      Obudziła się "energia" częstochowian......
    • tanczacy.z.myslami Za napaść i pobicie - powództwo cywilne ?! 31.05.12, 09:54
      "na końcowym przystanku autobusów podmiejskich przy ul. Piłsudskiego podszedł do kierowcy mężczyzna, zapytał, czy go poznaje, po czym... zaczął bić. Kierowca stracił przytomność. Okazało się, że krewki pasażer jechał tym autobusem z centrum na Raków na mecz piłkarski. Jednak z powodu remontu trasy szybkiego ruchu autobusy omijały tamtejsze przystanki; kibol się nie zorientował i został wywieziony aż na Odrzykoń. (...) Pseudokibic został ukarany: kierowca wytoczył mu proces z powództwa cywilnego. Ale w innych przypadkach sprawców nie złapano."

Sprawca złapany i za napaść + ciężkie pobicie ma proces z powództwa cywilnego?! Czy policja prokuratura i sądy w tym zacnym mieście to też kibole?
    • 25cz Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 31.05.12, 10:48
      A może ci ludzie nie czują, że żyją we wspólnocie? Może takiej wspólnoty, już nie ma? Skoro zaakceptowaliśmy reguły agresywnego kapitalizmu i bezwzględne prawa rynku/dżungli/ to nie dziwmy się, że nasi współplemieńcy, reagują jak przystało w dżungli. Po pierwsze społeczeństwo - głupcze!
      • Gość: Krzysztof Efekty rządów SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 11:26
        Widzimy po dwóch latach jakie są efekty rządów lewicy w mieście, co będzie za następne dwa ? Sytuacja w mieście jest coraz gorsza, Prezydent tnie wydatki na drogi, komunikacje miejską ale przede wszystkim na bezpieczeństwo, ostatnia afera z nieprzyjęciem ludzi do Straży Miejskiej czy też redukcja etatów na monitoringu miejskim.
        Ale kasa żeby pchać swoich ( czytaj czerwonych) do wszystkich spółek miejskich jest. Ludzie którzy chociaż trochę orientują się w sprawach samorządu i miasta wiedzą że takich jaj jeszcze nie było. Mówiono że Wrona był złym prezydentem to mamy teraz super włodarza miasta!
        Jakie ma sukcesy po dwóch latach rządów?? Jakie inwestycje chociaż planowane?? Teraz chełpi się nowymi tramwajami ale jako radny SLD był przeciwny budowie nowej linii na Błeszno, krytykował ówczesnego prezydenta.
        • Gość: brek Re: Efekty rządów SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 14:36
          spółki samorządowe to kłębowisko żmij od ptaszyska i grubej platformy,szkoda że Matyjaszczyk nie wywalił ich na zbitą twarz,to krety co robią złą opinię naszym urzędom
    • noteboo Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 31.05.12, 12:34
      Darmozjady chcą jeździć na gapę w MPK i dlatego nie lubią kontrolerów .... fakt autobusami nie jeżdżę, ale kiedy już wsiadam to zawsze mam bilet i mam w nosie kontrole, bo co mi mogą zrobić kiedy mam bilet??? A kierowca że się spóźnił,to co??? Przecież to nie jego wina że tyle strupów naściągali z Niemiec i tworzą się korki.Każdy kierowca powinien mieć gaz....i po oczach dziada jak szura lub jedzie bez biletu, lub niszczy autobus.
    • Gość: sceptic Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 12:45
      Uważam, że bicie to już przesada, ale z drugiej strony jest efekt takiego a nie innego traktowania klientów przez MPK i Zarząd Dróg. Ludziom siadają już nerwy i wcale się nie dziwię.
      Trasy autobusów są tak ustawiane, aby kierowcom było wygodnie. Głos mieszkańców w wytyczaniu tras, umiejscowieniu przystanków nie jest w ogóle uwzględniany. Przykład? Linia 24 o której już wcześniej pisano na forum.
      Nie wspomnę już o niepunktualności (i to tej gorszej czyli odjeżdżaniu przed czasem) i zwykłym chamstwie zarówno kierowców jak i pracowników MPK.
      Dlatego nie dziwcie się, że na chamstwo odpowiada się chamstwem.
      • najlepszygeorge Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 31.05.12, 13:18
        Usprawiedliwasz przemoc fizyczną w takiej sytuacji? Kierowcy biją pasażerów? Autobus ma opóźnenie to należy dać w mordę kierowcy?

To wina kiepskiego prawa, które po prostu chroni bandytę - za atak na kierowcę czy kontrolera prokurator powinen wszczynań postępowanie z urzędu. Teraz bandyci czują się po prostu bezkarni.
        • Gość: sceptic Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 13:46
          Nie usprawiedliwiam przemocy w żadnej postaci. Ale rozumiem powód wkurzenia - sam nie raz byłem zdrowo wk..... na bezczelnych, chamskich kierowców i całą tą firmę. A przestrzeganie prawa przydałoby się również w MPK - zwracam uwagę, że kupno biletu (np.: miesięcznego) jest równoznaczne z zawarciem umowy cywilno-prawnej. MPK nie raz tego typu umowy naginało lub ich nie realizowało. Oczywiście, domyślam się, że w milionach regulaminów zabezpieczyli się przed odszkodowaniami.

Tak jak pisałem - bicie uważam za przesadę, ale z drugiej strony może skłoni to MPK do przemyślenia zmiany swojego wizerunku. Na razie MPK to firma której głównym celem jest utrzymanie pracowników i ich rodzin, a przy okazji czasem kogoś gdzieś przewiezie. Jak się załapie w terminie.
          • Gość: ja Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.net.stream.pl 31.05.12, 14:15
            Powinna być ochrona w autobusach, ale mpk na to nie stać
    • 25cz Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 31.05.12, 14:28
      A kto dzisiaj korzysta z komunikacji publicznej - sami nieudacznicy życiowi i biedna młodzież. Nie wszystkie nasze problemy, da się wytłumaczyć biedą. Obawiam się, że częściej ludzie ubodzy, bardziej szanują drugiego człowieka i wspólne dobro, niż ci syci. Problem jest w filozofii tworzenia wspólnoty, na szczeblu lokalnym jak i ogólnopolskim. Należałoby by raczej stwierdzić, że to brak filozofii, rodzi chaos, dyktat siły i sprytu. Bogaci próbują sie izolować i zamykać w swoim małym szczęśliwym światku, a ci którym życie ucieka w atmosferze beznadziei, reagują agresją.
      • rod00 Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 31.05.12, 14:57
        To wina głównie MZDiT, a obrywa się bogu ducha winnym kierowcom. Trasy i rozkłady w większości zostały zmienione na gorsze. Coraz rzadsze kursy, niedopracowane trasy, remonty, a punktem kulminacyjnym tego wszystkiego podwyżka biletów. W cywilizowanym kraju kiedy coś drożeje to dostajemy ulepszenie, a nie jak w przypadku MZDiT i MPK gorsze, ludziom brakuje już nerwów i efekty są jakie są.
        • Gość: do w/w Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.31.17.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 15:50
          Jest dokładnie tak jak napisałeś.Skoro taka modernizacja i postęp to dlaczego te kanary ,zwykle zapijaczone mordy lub kobiety cuchnące alkoholem i potem kontrolują bilety?Podziękować tym państwu ,zrobić zabezpieczenia i takie tam .Jade 24 ok 35 min. i dwa razy potrafią bilety sprawdzić.Coś tutaj nie teges .Jle jest tych firm kontrolujących ?bo moim skromnym zdanie sporo.Kierowcy to zazwyczaj bezczelne kmioty,stare dziady mrugające do młodych panien ,żygać się chce!
        • Gość: Boss W MPK jest 3 Prezesów . IP: 91.210.242.* 31.05.12, 15:56
          A dlaczego nikt nie wspomni, że MPK rządzi 3 prezesów ???
          Bajzel z rozkładami jest nie do przyjęcia. Pozabierali kilka aut np.na 12, 24 itd, a reszta ma jeździć w koło , aby zapchać lukę . Przerwy na pętlach w godzinach szczytowych wynoszą po 1 , 2 albo 3 minuty, a autobus w rozkopanym centrum łapie z 10-15 minut opóźnienia ... I stąd te nieporozumienia . Autobusów odjeżdżających przed czasem nie ma, to są te opóźnione z poprzedniego kursu. Ale MZDiT widać to nie obchodzi, niech obrywają inni .
          A ma być jeszcze gorzej, bo kierowcy zaczną jeździć przepisowo, bez wymuszonego pośpiechu, z zachowaniem czasu pracy - 9 godzin, w tym 45 minut przerwy . I będzie można spokojnie sprzedać bilet, poczekać na kogoś dobiegającego , i wszyscy będą uśmiechnięci i szczęśliwi ...
          • Gość: re Re: W MPK jest 3 Prezesów . IP: *.204.19.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 16:14
            Moim zdaniem wszystko wróci do normy bo to chwilowe,ale kierowca powinien mieć ten ,,mundurek-dużurek;;przy nim kontroler w takim samym gajerku ''i zrobi sie spokój nikt na bezczela by nie jechał,bilety sprawdzał by owy kontroler co przystanek i wtedy ład porządek i spokój .a jakiś obleśny kanar lub niemiły kierowca nie dostał by w tz.czape.
            • Gość: policja Re: IP: *.net.stream.pl 31.05.12, 16:40
              dobre, tańsze, mniej skomplikowane i skuteczniejsze niż system monitoringu czy łączności no i dodatkowo świadek ewentualnego zdarzenia ... popieram takie rozwiązanie szczególnie na kursach nocnych i weekendowych ...
              • Gość: re Re: IP: *.204.19.53.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 16:48
                Całodobowo i już po sprawie ,trzech prezesów dobre,dobre tylko od jakich spraw?Masakra słów i klawiatury szkoda.
              • Gość: kanar Re: IP: 109.95.31.* 31.05.12, 16:52
                poczytałem te posty i powiem tak dużo prawdy w tym co tutaj piszecie - ale nie do końca. Opóźnione autobusy - fakt przez korki, przez rozkopane ulice nawet kierowców to denerwuje. Co do postu iż kontrolerzy to zapijaczone mordy i cuchnące alkoholem kobiety-totalna bzdura. Codziennie kontrolerzy są na bazie MPK na ul. Źródlanej. Nikt po alkoholu nie wyjdzie z tam tąd- notabene straci prace od razu. Ale w głowie utkiwł mi najbardziej post kto jeżdzi autobusami więc z autopsjii odpowiem WSZYSCY osoby z każdej sfery życia częstochowskiego. I proszę o jedno nie wrzucajcie jesli oceniacie wszystkich kontrolerów do jednego worka - nie tędy droga. Co do pobicia dodam to na samym końcu. Za pobicie kontrolera grozi 3lata pozbawienia wolności gdyż kontroler jest traktowany jako OSOBA PEŁNIĄCA FUNKCJĘ PUBLICZNĄ podobnie jak pani w okienku na poczcie czy urzędnik.
                • Gość: kanar Re: IP: 109.95.31.* 31.05.12, 16:58
                  Dla dociekliwych
                  Osoba pełniąca funkcję publiczną – to zgodnie z art. 115 § 19 kk funkcjonariusz publiczny, członek organu samorządowego, osoba zatrudniona w jednostce organizacyjnej dysponującej środkami publicznymi
                  • Gość: blebleble Re: IP: *.204.69.185.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 17:27
                    No i znów mamy ,,kiche''-a miało być tak pięknie.....!
    • big.panda Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontrole... 31.05.12, 18:02
      Jednym z przejawów agresji w mieście jest wręcz niespotykany przyrost sklepów z alkoholem. To co się dzieje za Matyjaszczyka to można spokojnie nazwać mega demoralizacją . Na każdej ulicy po kilka sklepów z wódą, jeden obok drugiego i hordy rozpitej i agresywnej młodzieży. To jest właśnie przykład osiągnięć bezideowej tzw.( czyt. byłych nierozliczonych po 89r. komunistów) lewicy i nihilistycznego prezydenta.
      • Gość: kicha Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 20:38
        jesteś w błędzie fanatyku .Przykład idzie z góry,znaczy od samego Jarosława.To on razem z ojcem świętym Tadeuszem rozpentał falę nienawiści.Przyrost kościołów też miał znaczny wpływ,bo zamiast na tacę trzeba dać na bilet.No i jak to robią księża że nie przacują a stać ich na samochód i nie muszą korzystać z MPK.
        • Gość: gość Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 21:41
          Ja "przacuję" nad kichą i on czasami da głos.
          • 4_czerwiec_1992 Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro 31.05.12, 22:02
            Niestety nadchodzi czas, kiedy życie nam wystawia rachunek za ostatnie dwudziestolecie w wychowaniu naszych dzieci, wnuków. W dorosłe życie wkraczają już roczniki wychowane w III RP. Niestety okazuje się, że jest to nasza wielka porażka. Młodzi nie mają autorytetów, brak perspektyw, przyszłości. To rodzi właśnie agresję, flustrację i brak poczucia więzi ze swoim miejscem. I do tego jeszcze dochodzi morze alkoholu którym próbuje się zalać nasze dzieci. Z drugiej strony sami rodzice, często nie z własnej winy, mało interesują się swoimi pociechami. Przyczyn tego stanu rzeczy jest wiele. Główne narzędzie kształtowania młodego człowieka jakim jest szkoła też poniosło klęskę. Natomiast nasi włodarze naszego kochanego miasta zwiększają dostępność do alkoholu, znoszą prohibicję i nic więcej nie mają do zaproponowania młodym ludziom. Jesteśmy w takim czasie gdzie ci młodzi ludzie wchodzą w dorosłe życie i za chwilę również będą rodzicami i problem będzie się powielał.
            I nie można tego zjawiska sprowadzać do relacji pasażer komunikacji miejskiej kontra pracownicy. Bo to akurat nie w tym problem.
            Żeby coś zmienić w tej dziedzinie wychowania ludzi to trzeba powiedzieć wprost - żarty się skończyły. Władze powinny ograniczyć dostępność do alkoholu, wprowadzić ograniczenie w poruszaniu się niepełnoletnich w godzinach nocnych, za ewentualne akty zniszczenia mienia społecznego obciążać rodziców, wzmocnić system edukacyjny (szkoły zawodowe z prawdziwego zdarzenia). W tej chwili trzeba zacząć twardo postępować w tej materii, żeby coś zmienić. A przede wszystkim stworzyć miejsca pracy dla młodych ludzi. Tak, żeby młody człowiek miał perspektywy na starcie. W mojej wypowiedzi uczepiłem się tego alkoholu. Nie jestem wrogiem alkoholu, ale niestety młodzi ludzie nie powinni mieć zbyt prostego dostępu do tej używki. Oczywiście nie wspomniałem o narkotykach i innych środkach.
            I na koniec sam jestem rodzicem. Egzamin z wychowania młodego człowieka dopiero przede mną. I sam się czasem zastanawiam czy zdam go, bo nie jest łatwo we współczesnym świecie. Pozdrawiam wszystkich

#### 04/06/1992 - 04/06/2012 ####
    • Gość: pankasztan Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 21:50
      rozwiązanie tego problemu jest banalne.
      kamery.
      w Krakowie stosowane od pewnego czasu, a jak mieszkam tam już jakiś czas - to mało który autobus czy tramwaj jest zdewastowany, albo może duża część Częstochowian nie ewoluowała na tyle by wyjść z lepianek? Nagrywać, łapać, karać. I problem z głowy.
    • Gość: zezem Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 22:29
      Wreszcie jakiś prominent obecnej "władzy" miasta - Mr Bolczyk - coś jednak zauważył i trafnie oraz dobitnie nazwał po imieniu:
      "- O tych przypadkach trzeba mówić głośno - uważa prezes MPK Roman Bolczyk. - Coś złego się dzieje w mieście, bo w poprzednich latach takich wydarzeń nie było albo zdarzały się incydentalnie. A teraz mamy falę agresji".

Oj dzieje, dzieje... i beznadzieje...
      • Gość: tylko pytam Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.12, 23:03
        Piąty rok Polską rządzi Platforma Obywatelska. Naprawdę dziwi was agresja ludzi pozbawionych pracy, sensu życia i nadziei na lepszą przyszłość ?
        • Gość: Zofia Perowska Re: Skąd ta fala agresji? Biją kierowców i kontro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 09:49
          Może by podano dane jaka jest ściągalność kar? Podejrzewam ze niewielka. Poza tym wątpię czy przez ten okres wzmożonych łapanek zmniejszyła się liczba gapowiczów. Bowiem gapowiczami zostają nie ci którzy mają taką fantazję lecz z konieczności - z braku środków do życia. Lewicowe władze wykazują wyjątkową wrażliwością społeczną utrzymując owe polowanie - w wpychając ludzi w spirale zadłużenia. I taka jest alternatywa jaką stwarza lewica dla liberałów. Jeśli nie widać różnicy to po co zmieniać? Po politykach niczego dobrego nie można się juz spodziewać. I tak niestety będzie dopóki nie pogonimy tej bandy od prawa do lewa. Kanarów mi nie zal - to pasożyty tuczące się na czyimś nieszczęściu. Zał kierowców - ci są miedzy młotem a kowadłem.
    • Gość: as dokładnie.kierowcy uciekają starszym ludziom IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.12, 10:41
      .ja wiele razy widziałem jak kierowcy mpk specjalnie uciekali starszym ludziom jak nie zdążyli jeszcze wejść do autobusu.i z tego co słyszałem wielu ludzi widziało takie przypadki.to chamy i buce
      • Gość: kanar Re: dokładnie.kierowcy uciekają starszym ludziom IP: 109.95.31.* 01.06.12, 12:45
        Zofia Perowska a gdybyś to ty był/a kanarem to co???? Też było by ci szkoda???? a jak ci powiem że kanary niemają pensji , tylko samą prowizję?? A gapowiczami są osoby które nie tyle niestać na biet ( chodź i takie są) ale w wiekszości młodzież i osoby którym wisi to dzisiejszy cytat
        " poproszę bilet. Nie mam. Poproszę dokument. Masz ty H***, wisi mi to i tak k**** tego nie zapłace. W H** już mam tego ale mandat przyjmuje , se ściany powylepiam nimi zamiast tapety"
        to mówi człowik którego niestać. Jak kolwiek wykształcony?? Mający chodź trochę oleju w głowie?? Nie. a co do kierowców i starszych ludzi- kierowca gdy zamyka drzwi patrzy juz w LEWE lusterko od strony jezdni czy może bezpiecznie opuścic przystanek i niewidzi jak ktoś dobiega. Przepraszam ale jesli stoję na przystanku D.H Centrum i pani stojąca pod McDonlaldem orientuje się że autobus lini 23 odjeżdza z przystanku a stał tam około20sekund i biegnie krzycząc zatrzymajcie go-to sorry ale to już pasażerowie częśto są winni sami sobie.
        • Gość: Zofia Perowska Re: dokładnie.kierowcy uciekają starszym ludziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 13:29
          No to Kanary są winni sami sobie. Nie dość ze zabierają pieniądze innym to godzą się na pracę na śmieciowych warunkach. Jak kapo w obozie. I tak pójdzie do gazu ale trochę później.
          • Gość: ango7 Re: dokładnie.kierowcy uciekają starszym ludziom IP: *.play-internet.pl 01.06.12, 18:56
            wina rzadko leży po jednej stronie a problemu nie rozwiąże się szybko i radykalnie, ponieważ obecnie światem rządzi agresywny marketing i podporządkowana mu reklama bazująca na niskich
            instynktach(chodzi o wyłączenie ludziom myślenia i skupienie ich na konsumpcji), nie zapominajmy jednak, iż elementem medialnej propagandy jest epatowanie negatywną informacją, która przyciąga uwagę i wywołuje frustracje, czyli pożądane przez marketing emocje,
            pośrednio wywołujące agresję, do tego oczywiście kryzys, bezrobocie, brak perspektyw, problem nie leży tylko w wychowaniu a bicie "po łapkach" nic nie zmieni ( jak postulują ludzie o tradycyjnie prostym obrazie świata, krytykujący " postępaków", znałem jednego podobnego, który był przekonany, iż w tej sytuacji "tylko Adolf" może zrobić porządek ), agresja zawsze wywoła agresję, prawo i konsekwentne karanie to co innego, należy walczyć z agresją w życiu społecznym w szerszym wymiarze.
            • Gość: Zofia Perowska Re: dokładnie.kierowcy uciekają starszym ludziom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 09:00
              Choć nasza gospodarka na tle Europy rosła w ubiegłym roku w imponującym tempie, to ludziom żyło się gorzej. Najnowsze dane GUS pokazują, że pieniądze, które mieliśmy do dyspozycji, były warte mniej niż w 2010 roku. To znaczy, że nasze zakupy realnie się kurczyły.

- Złożyły się na to dwa zjawiska. Po pierwsze, nasze dochody rosły znacznie wolniej, a dopłaty dla rolników były wręcz niższe. Po drugie, wartość naszych pieniędzy uszczuplała wysoka inflacja - wyjaśnia prezes GUS prof. Janusz Witkowski.

Różnice w zarobkach między poszczególnymi grupami społecznymi są bardzo duże. W rękach jednej piątej najbogatszych Polaków jest 41,6 proc. dochodów nas wszystkich.

W skrajnym ubóstwie żyje dziś 6,7 proc. Polaków. Ich dochody nie wystarczają na pokrycie podstawowych biologicznych potrzeb: niedojadają, mieszkają w zimnie. Trwanie w takim stanie prowadzić może do wyniszczenia organizmu. W ostatnich latach odsetek żyjących poniżej minimum egzystencji spadał lub się stabilizował. W 2011 r. wzrósł o 1 pkt proc.

Gdyby jednak spojrzeć na ubogich uprawnionych do pobierania świadczeń społecznych, to okaże się, że ich odsetek po raz kolejny spadł. - To dlatego, że rząd nie zmieniał progów dochodowych, poniżej których można otrzymać zasiłek - mówi prof. Stanisława Golinowska, ekonomistka z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych.

Zdaniem Golinowskiej ubogich przybywa, bo pogarsza się sytuacja na rynku pracy. - Gospodarka zwalnia, ale wzrost gospodarczy mamy wciąż przyzwoity. To jednak nie przekłada się na sytuację na rynku pracy - mówi prezes GUS. W I kwartale PKB rósł o 3,5 proc.

pokazują, skąd czerpiemy dochody i na co przeznaczamy swoje pieniądze. Najwięcej - co oczywiste - na żywność. To pozycja, która w naszych wydatkach stanowi aż 25 proc.

Im bogatsze społeczeństwo, tym ludzie mniej wydają na jedzenie i inne podstawowe potrzeby, a więcej na zdrowie, edukację, rozrywkę. W Polsce część pieniędzy przeznaczona na jedzenie z roku na rok regularnie malała. Aż do ubiegłego roku. - To kolejny znak, że jakość życia przestała nam się poprawiać - mówią ekonomiści.

- W tym roku żywność znów może mocno drożeć. Zima spowodowała olbrzymie straty w uprawie zbóż, nie wiemy, jakie będą zbiory, dodatkowo ceny mogą podbijać mistrzostwa Euro 2012 - mówi Wiktor Wojciechowski, główny ekonomista Invest Banku.

W Polsce 6,7 proc. ludzi żyje w skrajnym ubóstwie, niemal 17 proc. wydaje tylko połowę tego co przeciętny Polak.

Najwięcej ubogich jest wśród:

• utrzymujących się z niezarobkowych źródeł, czyli np. zasiłków (ponad jedna piąta żyje poniżej minimum egzystencji);
              • rodzin wielodzietnych, z czwórką i więcej dzieci na utrzymaniu (jedna czwarta nie zaspokaja podstawowych potrzeb);
              • rolników (13,1 proc.);
              • rencistów (13 proc.);
              • rodzin z przynajmniej jedną osobą bezrobotną (12,5 proc.);
              • mieszkańców ściany wschodniej (około 11 proc.);
              • żyjących na wsiach (10,9 proc.);
              • rodzin posiadających niepełnosprawne dziecko (9,7 proc.)

GUS podaje, że mieszkańcy wsi stanowią ponad 60 proc. osób żyjących poniżej granicy ubóstwa skrajnego i ustawowego (czyli ich dochody uprawniają do sięgnięcia po zasiłek), podczas gdy udział ludności wiejskiej w całej ludności Polski wynosi 40 proc.

Bogata Warszawa mocno ciągnie w górę pozycję województwa mazowieckiego. Wśród jego mieszkańców jest 4,6 proc. żyjących w skrajnej biedzie, ale jak wyłączymy Warszawę, to odsetek ten wzrośnie do 6,4 proc.

Zdaniem prof. Stanisławy Golinowskiej z Instytutu Pracy i Spraw Socjalnych ochrona bezrobotnych w Polsce jest bardzo skromna. Nie dość, że zasiłki nie zależą od wcześniejszych zarobków, to wypłacane są krótko. A znakomitej większości zarejestrowanych w pośredniakach nie przysługują.
              • Gość: Zofia Perowska cdn.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 09:18
                Przy czym Częstochowę na tej mapie ubóstwa należy umieścić na ścianie wschodniej - lub obok takich miast jak Wałbrzych. Jeśli przeciętnie jest 6% ludzi poniżej min egzystencji to u nas będzie ich przynajmniej o połowę więcej. Tak więc abstrahując od tych danych łatwo sobie wyobrazić ze co najmniej 1/5 społeczeństwa nie strać na codzienne bilety a dla jeszcze większej liczby osób jest to poważny wydatek. po lewicy należało by się spodziewać wrażliwości społecznej - niestety nic takiego nie ma. Co więcej utrzymując polowanie na gapowiczów spycha wielu z nich w ubóstwo. (mandat 200 zł , nie spłacony w terminie to spotęgowanie tej kwoty na rzecz komorników). Z takich to warunków społecznych "lewica" w Częstochowie dorwała się do władzy. jak widać zupełnie nie uzasadnionych przyczyn - bowiem są to tacy sami liberałowie jak PO.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka