optio11 26.04.14, 14:33 Aż 14 spośród 20 najbardziej ateistycznych krajów świata znajduje sie na liscie 30 najbardziej rozwiniętych krajów wg wskaźnika Human Development Index. boklazec.net/ateizm/tabela.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koyod Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 14:51 Tak, np. taka Korea Północna. Marzenie dla optio, nie męcz się w naszym światopoglądowym kraju, jedź do ich ambasady to przyjmą cię z otwartymi ramionami i będziesz się mógł wreszcie pławić w luksusach z dala od katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
kchrzanka Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 17:41 Najlepszą opcją dla "optio11" będzie potwierdzenie, że jest wujem dyktatora ! Odpowiedz Link Zgłoś
kchrzanka Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 18:29 "nastori" , - ja mam tatusia i mamusię, i rodzeństwo, i normalną rodzinę jak większość . Ty musisz "nastori" koniecznie udać się do psychiatry, radzę nie zwlekać - bo choroba postępuje . Różowe recepty zrealizujesz / podpowiadam/ w Lublińcu, - tam jest szpital psychiatryczny i mają pełny wybór leków, w Częstochowie mogą być kłopoty i leki trzeba zamawiać na Twoje dolegliwości. Taki przypadek rzadko się trafia jak Ty . Odpowiedz Link Zgłoś
nastori Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 18:36 Dziękuję "schrzanka", widzę, że jesteś dobrze zorientowany ale ciebie jakoś nie wyleczyli w tym Lublińcu....hahahahaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
medalik111 Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 18:41 Ale z was matoły. Wiara, poglądy polityczne czy orientacja seksualna to prywatna sprawa każdego człowieka, pod warunkiem że nie narzuca na siłę swoich poglądów innym. A z trollem optio 11 nie ma co dyskutować i wchodzić w polemikę, ponieważ trzeba by było zniżyć się do poziomu, który uwłacza normalnym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ateizm, to bogactwo 26.04.14, 20:03 Rano ich ośmieszyłem ,a kchrzanka dalej swoje .Nie ma z kim się wdawać w polemikę .Medalik dobrze prawi .Prawdziwy ateista nie pisze takich wypocin .Nie ma z kim i o czym . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 10:18 taniarada napisał(a): .Prawdziwy ateista nie pisze takich wypocin .Nie ma z kim i o czym . No a skad Ty katolik ateista możesz wiedzieć co ma w głowie prawdziwy ateista ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 10:16 kchrzanka napisał: > "nastori" , - ja mam tatusia i mamusię, No kazdy ma :)) >i rodzeństwo, i normalną rodzinę jak większość . Ponoć Jezusa wdowiec Józef adoptował Jezusa ,czyli byli normalną rodziną:)) > Ty musisz "nastori" koniecznie udać się do psychiatry, radzę nie zwlekać - bo choroba postępuje . Wstydzisz się pochodzenia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ateizm, to bogactwo 31.05.14, 22:59 kichrzanka napisał :nastori, sfera anormalna i piękny włodek musicie się udać do psychiatry .Popieram w miarę szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
nastori taniarada o kabel tego forum 31.05.14, 23:07 wypłakałeś się już moderatorce? Odpowiedz Link Zgłoś
optio11 Re: Ateizm, to bogactwo 27.04.14, 19:07 kchrzanka napisał: > Najlepszą opcją dla "optio11" będzie potwierdzenie, że jest wujem dyktatora ! Biologia – " kobiety są błędem natury (śmierdzącą kupą gnoju), z tym ich nadmiarem wilgoci i ich temperaturą ciała świadczą o cielesnym i duchowym upośledzeniu, są rodzajem kalekiego, chybionego i nieudanego mężczyzny.." ( św. Tomasz z Akwinu 1225 – 1274 ). Wspolczuje:-):-):-):-) Odpowiedz Link Zgłoś
koyod @ optio11 27.04.14, 20:45 Poczytaj trochę o losie kobiet w sowieckich łagrach i kołchozach. Wujek Stalin - ateista im taki los zgotował. A co powiesz o losie współczesnych kobiet sprzedawanych do domów publicznych w tej twojej nowoczesnej i ateistycznej cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: @ optio11 21.05.14, 10:27 koyod napisał: > Poczytaj trochę o losie kobiet w sowieckich łagrach i kołchozach. Wujek Stalin > - ateista im taki los zgotował. > A co powiesz o losie współczesnych kobiet sprzedawanych do domów publicznych w > tej twojej nowoczesnej i ateistycznej cywilizacji? Kto im to zgotował w waszej kulturze ? ano ten pajac ; (3) Chciałbym, żebyście wiedzieli, że głową każdego mężczyzny jest Chrystus, mężczyzna zaś jest głową kobiety, a głową Chrystusa - Bóg. (4) Każdy mężczyzna, modląc się lub prorokując z nakrytą głową, hańbi swoją głowę. (5) Każda zaś kobieta, modląc się lub prorokując z odkrytą głową, hańbi swoją głowę; wygląda bowiem tak, jakby była ogolona. (6) Jeżeli więc jakaś kobieta nie nakrywa głowy, niechże ostrzyże swe włosy! Jeśli natomiast hańbi kobietę to, że jest ostrzyżona lub ogolona, niechże nakrywa głowę! (7) Mężczyzna zaś nie powinien nakrywać głowy, bo jest obrazem i chwałą Boga, a kobieta jest chwałą mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: @ optio11 21.05.14, 16:06 Wypisując takie brednie jedynie potwierdzasz, że straciłeś już kontakt z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: @ optio11 21.05.14, 18:12 koyod napisał: > Wypisując takie brednie jedynie potwierdzasz, że straciłeś już kontakt z rzeczywistością. Twoja rzeczywistością jest świat urojeń i duchów -- www.youtube.com/watch?v=mH6NkFG0aPI Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 10:13 koyod napisał: > Tak, np. taka Korea Północna. Marzenie dla optio, nie męcz się w naszym światop > oglądowym kraju, jedź do ich ambasady to przyjmą cię z otwartymi ramionami i bę > dziesz się mógł wreszcie pławić w luksusach z dala od katolików. Polski katolik niczym się nie rożni obojętnością religijna od Koreańczyka Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: Ateizm, to bogactwo 27.04.14, 08:34 Większej głupoty dawno nie czytałem! ...... ale nie mam czasu Ci teraz tłumaczyć, może jutro:-:-) Odpowiedz Link Zgłoś
nastori Re: Ateizm, to bogactwo 27.04.14, 08:40 Wykąpałeś się już przed kanonizacją ? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Nie ateizm tylko agnostycyzm 27.04.14, 10:03 To przejawiają ci nieboracy zagubieni .Robią z ateizmu pośmiewisko ,a z nas ateistów idiotów.I kto to mówi ,sam Marcin Meller .O Hartmanie ,Palikocie i Ryfińskim .Tu też nie da się ukryć ,że spora część wpisów jest ograniczona tępotą .Po za włodzimierzem 55 i trzeba to docenić .Ma poczucie humoru facet. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz55 Re: Nie ateizm tylko agnostycyzm 27.04.14, 10:23 Popieram... ale z tymi ptakami to poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 10:21 wykress napisał: > Większej głupoty dawno nie czytałem! ...... ale nie mam czasu Ci teraz tłumaczyć, może jutro:-:-) No to wytłumacz fenomen gospodarczy np Grecji , kraju w którym kościół prawosławny jest kościołem państwowym . Odpowiedz Link Zgłoś
ja.s.i.u Ateizm, to bogactwo? 27.04.14, 13:11 Proponuję wpisać w wyszukiwarce: prof. Antony Flew. A on nie był ani pierwszy, ani jedyny. Może warto i na te tematy podyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ateizm, to bogactwo? 27.04.14, 16:35 Ja.s.i.u z kim tu dyskutować ? I o czym .Jak komuszki z kółka różańcowego sraczki dostali na temat papieża.Ale smród najlepiej smakuje w własnym gronie.Jak śmierdzi to od wszystkich.Żeby to forum upadłe było jakąś wyrocznią .Lub miało uznanie. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a forum 27.04.14, 20:18 taniarada, takie forum jakie użytkownicy :P To co mogę liczyć na merytoryczne odpowiedzi na moje pytania? taniarada, dasz radę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ateizm, to bogactwo? 27.04.14, 20:40 Na tym forum nie porozmawia się o ateizmie.Bo tu takich nie ma .I nie ma ateistycznych wartości.To jest zwykła nawalanka sprowokowana przez takich czubów jak optio ,czy dyzma .Który każe się całować po tyłku.Z papierami na Ruch Palikota przygłupa i SLD.Z takim się nie rozmawia.Jestem często na ateista pl ,czy Fronda.Tam można normalnie porozmawiać.Ci tylko dostali sraczki na widok kanonizowanego Papieża Polaka .Siema czuby. Odpowiedz Link Zgłoś
optio11 Re: Ateizm, to bogactwo? 27.04.14, 20:56 taniarada napisał(a): > Na tym forum nie porozmawia się o ateizmie.Bo tu takich nie ma .I nie ma ateist > ycznych wartości.To jest zwykła nawalanka sprowokowana przez takich czubów jak > optio ,czy dyzma .Który każe się całować po tyłku.Z papierami na Ruch Palikota > przygłupa i SLD.Z takim się nie rozmawia.Jestem często na ateista pl ,czy Frond > a.Tam można normalnie porozmawiać.Ci tylko dostali sraczki na widok kanonizowan > ego Papieża Polaka .Siema czuby. A kto to w/g ciebie czubie jest prawdziwy katolik, czy prawdziwy ateista? I co to sa ateistyczne wartosci? Czy apostazja, dla ciebie bedzie dowodem mojego ateizmu? To jest oczywiste, ze nie moge sie obrazic na swoich rodzicow, a oni na swoich itd., ale to oczywiscie ich wina, ze zaniesli mnie do pedofila. Podalem przyklad w innym watku, ze skoro bog gdzies jest i moze wszystko, to dlaczego nie ,,moze ugasic,, swojej plonacej chaty?:-):-):-):-) Oczywiscie jest to pytanie do zindoktrynowanych, bo racjonalisci i tak maja z tego beke. kontakt24.tvn24.pl/temat,plonie-kosciol-sw-wojciecha-w-bialymstoku,98858.html?categoryId=2 Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo? 21.05.14, 10:23 ja.s.i.u napisał: > Proponuję wpisać w wyszukiwarce: prof. Antony Flew. > > A on nie był ani pierwszy, ani jedyny. Może warto i na te tematy podyskutować? Proponuje poczytać o krajach bogatych i stosunku ich obywateli do wiary Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również :) 28.04.14, 08:27 Bogactwo państwa to jego zasoby i potencjał .... ekonomiczny technologiczny kulturowy cywilizacyjny itd .... sam fakt, że owe "bogactwo" to efekt wysiłku co najmniej kilku lub kilkunastu pokoleń jest dla człowieka realnie oceniajacego rzeczywistość, wystarczającym dowodem na to, rozwijająca sie, tak właściwie, od lat 60-tych XXw moda na ateizm nie mogła mieć większego wpływu na wytworzenie tegoż potencjału! Natomiast można by, a nawet powinno sie zastanowić nad przyczynami ciągnącego się od 2008r kryzysu gospodarczego.... być może Węgrzy maja racje?:-) (jesli wiesz o czym mówię?) Dla mnie najlepszym przykładem bogatego państwa o ustroju systemowo ateistycznym jest chociażby dobrze nam znany PRL!!!:-) ....... albo ZSSR i reszta bloku, świetnym materiałem porównawczym są też Niemcy wschodnie i zachodnie, gdzie owego bogactwa mimo ogromnych nakładów i potencjału tych zachodnich, zrównać nie mogą od 25lat! ..... rzeczywistość jest taka, ze najbogatsze państwa świata USA, GB, Niemcy, Francja, Włochy, Kanada jak również kraje skandynawskie, Australia ... to państwa systemowo i kulturowa zakorzenione w Chrześcijaństwie! ... o Izraelu czy Japonii też nie możesz chyba powiedzieć, że to państwa ateistyczne?! nawet w Chinach KK rozwija sie prężnie powiedziałbym, wprost proporcjonalnie do rozwoju gospodarczego, który chyba zgodzisz się, z systemem komunistycznym nie ma wiele wspólnego?! POZDRAWIAM! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 28.04.14, 12:38 Skąd on ma to wiedzieć .Jak nawet nie potrafi porządnie napisać .A co dopiero się wysłowić .Troll z porażeniem mózgowym I stopnia.Zwykły lamer .Szkoda klawiatury na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re:optio!.... brak odpowiedzi 28.04.14, 15:21 ..... mam traktować jako zgodę na moje argumenty? ..... czy tylko stchórzyłeś? p.s. sądzę, że raczej to drugie! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 10:36 wykress napisał: > ..... rzeczywistość jest taka, ze najbogatsze państwa świata USA, GB, Niemcy, Francja, Włochy, Kanada jak również kraje skandynawskie, Australia ... to państw > a systemowo i kulturowa zakorzenione w Chrześcijaństwie! ... Ale jaja :)) Francja oficjalnie odrzuciła wiarę ponad 100 lat temu USA konstytucja oderwała kościoły od mieszania się w politykę państwa ponad 200 lat temu Poza tym poza Francją pozostałe kraje nie są większościowo katolickie >o Izraelu czy Japonii też nie możesz chyba powiedzieć, że to państwa ateistyczne?! Izrael jest najbardziej ateistycznym społeczeństwem w Afryce ,Japończycy nie mają osobowego boga ateizm jest tam normą około 65 % społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 15:14 polska konstytucja uwzględnia rozdział Państwa od Kościoła... wniosek jest prosty (prawda Kolter?): jesteśmy potęgą gospodarczą :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 18:11 n.u.d.a napisał(a): > polska konstytucja uwzględnia rozdział Państwa od Kościoła... wniosek jest pros > ty (prawda Kolter?): jesteśmy potęgą gospodarczą :D Polska konstytucja to kompromis przez nikogo nie stosowany Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 22:20 rozwiń myśl... jakieś konkrety? w końcu chodzi o Ustawę Zasadniczą. Rozumiem, że ideałem rozdziału Państwa od Kościoła jest Francja, gdzie wszystko związane z budynkami kościelnymi finansuje budżet państwa :) Kolter, to co? jesteśmy potęgą gospodarczą czy nie? bo już się pogubiłem w tej "Twojej logice" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 22:35 n.u.d.a napisał(a): > rozwiń myśl... jakieś konkrety? w końcu chodzi o Ustawę Zasadniczą. Rozumiem, ż > e ideałem rozdziału Państwa od Kościoła jest Francja, gdzie wszystko związane z > budynkami kościelnymi finansuje budżet państwa :) > > Kolter, to co? jesteśmy potęgą gospodarczą czy nie? bo już się pogubiłem w tej > "Twojej logice" :) Masz kiepskie rozeznanie w temacie twierdząc ze wszystkie budynki ; " Francja Istniejący w tym kraju radykalny rozdział Kościoła i państwa uniemożliwia dotowanie go przez państwo. Jednakże ze środków publicznych pokrywane są koszty remontów i utrzymania budynków kościelnych. Dotyczy to budynków, które zostały zbudowane przed 1905 r. i upaństwowione na mocy ustawy z tego czasu. Katedry i pałace biskupie są utrzymywane z budżetu państwa, a inne świątynie - przez gminy. " www.niedziela.pl/artykul/96590/nd/Finansowanie-Kosciolow-przez-panstwo > Kolter, to co? jesteśmy potęgą gospodarczą czy nie? bo już się pogubiłem w tej > "Twojej logice" :) Pijesz czy tylko udajesz durnia ?? Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 22:50 czyli część jest finansowana z budżetu a część przez gminy... a to przepraszam, że wszystko wrzuciłem pod publiczną kasę :D no tak - to rzeczywiście szokujący rozdział państwa od Kościoła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 22:53 n.u.d.a napisał(a): > czyli część jest finansowana z budżetu a część przez gminy... a to przepraszam, > że wszystko wrzuciłem pod publiczną kasę :D no tak - to rzeczywiście szokujący > rozdział państwa od Kościoła ;) Jak widać nie zrozumiałeś prostego tekstu ; Państwo dotuje to co należy do niego !! "Dotyczy to budynków, które zostały zbudowane przed 1905 r. i upaństwowione na mocy ustawy z tego czasu." www.niedziela.pl/artykul/96590/nd/Finansowanie-Kosciolow-przez-panstwo Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:09 no tak - resztę finansują gminy :) prawda? :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:16 n.u.d.a napisał(a): > no tak - resztę finansują gminy :) prawda? :D Tak , nalezace do nich budynki kościelne zbudowane do grudnia 1905 roku. Tak trudno powiedzieć .Ok Kolter tak z ta Francją z niewiedzy chlapnąłem ? No a ty brniesz w śmieszność. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:33 Kolter, mam rację - źle zinterpretowałeś ten fragment. Katedry i zabytki finansowane są bezpośrednio z budżetu, a inne są finansowane przez gminy :) Z innej www: "Kolejnym przejawem skrajnej świeckości państwa jest również to, że budynki sakralne nie są we Francji własnością Kościoła. Należą do samorządów, a katedry bezpośrednio do państwa. Wyjątek we Francji stanowią Alzacja i Lotaryngia, w których Kościół funkcjonuje na zasadach podobnych do Kościoła w Niemczech, co ma przecież swoje historyczne uzasadnienie." www.przewodnik-katolicki.pl/nr/temat_tygodnia/kosciol_w_europie.html Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:41 n.u.d.a napisał(a): > Kolter, mam rację - źle zinterpretowałeś ten fragment. Katedry i zabytki finans > owane są bezpośrednio z budżetu, a inne są finansowane przez gminy :) > > Z innej www: > "Kolejnym przejawem skrajnej świeckości państwa jest również to, że budynki sak > ralne nie są we Francji własnością Kościoła. Należą do samorządów, a katedry be > zpośrednio do państwa. Wyjątek we Francji stanowią Alzacja i Lotaryngia, w któr > ych Kościół funkcjonuje na zasadach podobnych do Kościoła w Niemczech, co ma pr > zecież swoje historyczne uzasadnienie." Alzacja i Lotaryngia nie były francuskie w 1905 roku Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:42 kolter_mr napisał: > n.u.d.a napisał(a): > > > Kolter, mam rację - źle zinterpretowałeś ten fragment. Katedry i zabytki finans > > owane są bezpośrednio z budżetu, a inne są finansowane przez gminy :) Oj nieuk z ciebie a do tego ja widać zwykły katolicki łgarz Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:54 "Kolejnym przejawem skrajnej świeckości państwa jest również to, że budynki sakralne nie są we Francji własnością Kościoła. Należą do samorządów, a katedry bezpośrednio do państwa" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 23:59 n.u.d.a napisał(a): > "Kolejnym przejawem skrajnej świeckości państwa jest również to, że budynki > sakralne nie są we Francji własnością Kościoła. Należą do samorządów, a katedry bezpośrednio do państwa" No czyli jak już widzisz państwo nie płaci kościołowi za ich utrzymanie bo to własność państwa /samorządów jest. Pisałem to juz a pisałem tez ze za bystry nie jesteś . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 22.05.14, 00:05 czyli kto je utrzymuje skoro są własnością samorządów? :D Odpowiedz Link Zgłoś
storima Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 00:11 n.u.d.a napisał(a): > > > "Kolejnym przejawem skrajnej świeckości państwa jest również to, że bu > dynki > > sakralne nie są we Francji własnością Kościoła. Należą do samorządów, > a katedry bezpośrednio do państwa" Nuda, obiekty kultow sprzed 1905 roku naleza do panstwa badz gmin na ktorych sie znajduja. I jako zabytki sa utrzymywane z budzetu administracji francuskiej. Natomiast wszelki obiekty sakralne wybudowane po 1905 roku sa wzniesione i utrzymywane z kasy wiernych. Prawo z 1905 roku mowi wyraznie: Article 2 La République ne reconnaît, ne salarie ni ne subventionne aucun culte. En conséquence, à partir du 1er janvier qui suivra la promulgation de la présente loi, seront supprimées des budgets de l'Etat, des départements et des communes, toutes dépenses relatives à l'exercice des cultes www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=LEGITEXT000006070169&dateTexte=20080306 Strona francuskiej administracji panstwowej. Kolter tu ma racje. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 00:28 OK, jeśli tak to przyznaję, że nie miałem racji. We Francji nigdy nie byłem, więc jedyne informacje mam od znajomego księdza (który wspominał, że kościoły utrzymywane są z budzetu, bo są własnością Państwa a nie Kościoła) oraz z tego co Kolter wkleił i z tego również nie wynika jednoznacznie, czy kościoły są finansowane przez gminy czy nie. Z kolei na stronie, którą przytoczyłem było napisane wprost, że są finansowane przez gminy. Ale tak jak mówię, nie ma to większego znaczenia... bo i korelacja, którą wskazał Kolter nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 07:35 n.u.d.a napisał(a): > bo i korelacja, którą wskazał Kolter nie istnieje. No jakie to urocze :)) najpierw nie dociera do ciebie prosty przekaz z którego wynika ze we Francji wszystkie dobra kościelne sprzed 1905 roku należą do państwa , a dodatkowo wiem z e ksiądz mówił to można za nim bzdury opowiadać :)). No a ja jak zwykle niemerytoryczny :)) Mówi ci juz tu ktoś ze za obłudę należy ci sie 5+ ?? Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 14:52 prosty post? jak widzisz również wkleiłem Ci prosty post, z którego wprost wynika zupełnie coś innego... a podejrzewam, że Ty również nie zapoznawałeś się z dokumentami źródłowymi. Owszem Kolter, jesteś niemerytoryczny - skupiasz się na jakimś szczególe, żeby odejść od najważniejszego wątku: czy jesteśmy potęgą gospodarczą skoro konstytucja określa autonomię Państwa od Kościoła (W końcu podałeś ten warunek jako determinantę pozycji gospodarczej kraju). Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 20:13 n.u.d.a napisał(a): > prosty post? jak widzisz również wkleiłem Ci prosty post, z którego wprost wyni > ka zupełnie coś innego... a podejrzewam, że Ty również nie zapoznawałeś się z d > okumentami źródłowymi. Owszem Kolter, jesteś niemerytoryczny - skupiasz się na > jakimś szczególe, żeby odejść od najważniejszego wątku: czy jesteśmy potęgą gos > podarczą skoro konstytucja określa autonomię Państwa od Kościoła (W końcu podał > eś ten warunek jako determinantę pozycji gospodarczej kraju). Facet pozbierajmy do kupy ten twój bełkot . Przecież to Ty z triumfem ogłosiłeś ze we Francji państwo utrzymuje kościoły, I tym torem poszły moje merytoryczne argumenty i twój nielogiczny bełkot byle mi ateiście nie przyznać racji !! n.u.d.a 21.05.14, 22:20 Rozumiem, że ideałem rozdziału Państwa od Kościoła jest Francja, gdzie wszystko związane z budynkami kościelnymi finansuje budżet państwa :) Na co ja automatyczne zripostowałem ze to bzdura ; kolter_mr 21.05.14, 22:35 " Francja Istniejący w tym kraju radykalny rozdział Kościoła i państwa uniemożliwia dotowanie go przez państwo. Jednakże ze środków publicznych pokrywane są koszty remontów i utrzymania budynków kościelnych. Dotyczy to budynków, które zostały zbudowane przed 1905 r. i upaństwowione na mocy ustawy z tego czasu. Katedry i pałace biskupie są utrzymywane z budżetu państwa, a inne świątynie - przez gminy. " Amen Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 20:53 nie musisz nic zbierać, bo już przyznałem, że miałeś rację co do braku utrzymywania świątyń we Francji. Jednak Ty znów odchodzisz od głównego wątku: czy jesteśmy potęgą gospodarczą w związku z tym, że konstytucja uwzględnia autonomię Państwa i Kościoła - w końcu to wskazałeś jako determinantę pozycji gospodarczej kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:00 n.u.d.a napisał(a): > nie musisz nic zbierać, bo już przyznałem, że miałeś rację co do braku utrzymyw > ania świątyń we Francji. Nie mi a dodatkowo postawiłeś mi zarzut braku korelacji Jednak Ty znów odchodzisz od głównego wątku: czy jeste > śmy potęgą gospodarczą w związku z tym, że konstytucja uwzględnia autonomię Pań > stwa i Kościoła - w końcu to wskazałeś jako determinantę pozycji gospodarczej k raju. W tym kraju nie istnieje coś takiego jak oderwanie kościoła od państwa , dwa skrzyżowane patyki w sejmie tego dowodem !! Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:14 poważnie? rozumiem, iż krzyż jest dla ateistów na tyle istotny, iż nie mogą się skupić na ustalaniu prawa. Widać moc krzyża jest wielka :) - szkoda tylko, że jakoś ten krzyż nie przekłada się na troskę o dobro obywateli.... pewnie nawet niewielu o nim pamięta. No więc - konstytucyjnie Państwo jest oddzielone od Kościoła, więc... jesteśmy potęgą gospodarczą czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:23 n.u.d.a napisał(a): > poważnie? rozumiem, iż krzyż jest dla ateistów na tyle istotny, iż nie mogą się > skupić na ustalaniu prawa. Widać moc krzyża jest wielka :) Nie , to przypomina ze pewna zbrodnicza sekta nadal ma swoich agentów w kraju . Agentów wrogiego nam państwa watykan które zawsze kiedy tylko mogło wbijało nam nóz w plecy - szkoda tylko, że > jakoś ten krzyż nie przekłada się na troskę o dobro obywateli.... pewnie nawet > niewielu o nim pamięta. Na czym ta troska polegała ?? > No więc - konstytucyjnie Państwo jest oddzielone od Kościoła, więc... jesteśmy > potęgą gospodarczą czy nie? Nie manipuluj prymitywnie bo ci napisałem poprzednio jak jest . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:28 Kolter, przeklej proszę ten tekst będący odpowiedzią, czy jesteśmy, czy nie jesteśmy potęgą gospodarczą, bo nie widzę... :( Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:32 n.u.d.a napisał(a): > Kolter, przeklej proszę ten tekst będący odpowiedzią, czy jesteśmy, czy nie jes > teśmy potęgą gospodarczą, bo nie widzę... :( Nie widzisz bo ci oczy wafelkiem zaszły Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:37 rozumiem, że choć jesteś mistrzem kopiowania to również nie potrafisz tego znaleźć ;) nie znajdziesz, bo nigdzie nie odpowiedziałeś na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Strona francuskiej administracji panstwowej. 22.05.14, 21:41 n.u.d.a napisał(a): > rozumiem, że choć jesteś mistrzem kopiowania to również nie potrafisz tego znal > eźć ;) nie znajdziesz, bo nigdzie nie odpowiedziałeś na to pytanie. Masz pecha bo ja mam mózg i nie dasz rady wciągać mnie w swoje głupawe gierki i zmuszać do odpowiedzi na twoje tendencyjnie postawione pytanie . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a prosty wniosek 22.05.14, 21:47 :D :D :D czyli potwierdzasz, że nie odpowiedziałeś na moje pytanie, choć wcześniej twierdziłeś inaczej :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 21:56 n.u.d.a napisał(a): > :D :D :D czyli potwierdzasz, że nie odpowiedziałeś na moje pytanie, choć wcześn > iej twierdziłeś inaczej :D :D :D Nie kłam nie zmieniłem zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:07 n.u.d.a napisał(a): > zatem czekam... Na te przepisy które chorym nie pozwalają dostać świadczeń ?? Nie ,to ty masz to udowodnić. Bo ja od poczatku twierdze ze choremu się płaci. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:12 to inny wątek - tam to piszesz głupoty - ale tutaj czekam na Twoją odpowiedź... której nie było :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:16 n.u.d.a napisał(a): > to inny wątek - tam to piszesz głupoty - ale tutaj czekam na Twoją odpowiedź... > której nie było :) Skoro jej nie było to czekaj ... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:26 n.u.d.a napisał(a): > czekam :) No to skoro ja sobie zaprzeczam to po prostu to udowodnij , i nie pajacuj melodramatycznie Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:33 dowód jest tak prosty jak wniosek :) wystarczy kliknąć "Przeczytaj całą dyskusję" i szukać odpowiedzi na "tak" lub "nie" w kwestii potęgi polskiej gospodarki :) dowodem jest brak takiej odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:41 n.u.d.a napisał(a): > dowód jest tak prosty jak wniosek :) wystarczy kliknąć "Przeczytaj całą dyskusj > ę" i szukać odpowiedzi na "tak" lub "nie" w kwestii potęgi polskiej gospodarki > :) dowodem jest brak takiej odpowiedzi :) Po raz koleiny pokazujesz ze masz 12 lat :)) To ty chcesz mi wykazać ze ja zmieniam zdanie , ja wiem ze tego nie robię !! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 22:57 n.u.d.a napisał(a): > zatem czekam na odpowiedź... Miałeś udowodnić ze ja sam sobie zaprzeczam , czekam !! Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:03 zrobię to niezwłocznie jak tylko zacytujesz mi odpowiedź na pytanie czy jesteśmy potęgą gospodarczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:10 n.u.d.a napisał(a): > zrobię to niezwłocznie jak tylko zacytujesz mi odpowiedź na pytanie czy jesteśm > y potęgą gospodarczą :) Takie gierki to na plebani sobie stosuj . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:18 spokojnie Kolter, nie denerwuj się. I po co te drwiny? Wbrew temu co Tobie się wydaje - Twoje wypowiedzi wcale nie świadczą o mnie, tylko o Tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:25 n.u.d.a napisał(a): > spokojnie Kolter, nie denerwuj się. I po co te drwiny? Wbrew temu co Tobie się > wydaje - Twoje wypowiedzi wcale nie świadczą o mnie, tylko o Tobie. Nerwy :)) nie pocieszaj się to Ty kłamiesz a nie ja Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:29 mnie bardzo łatwo sprawdzić :) wystarczy rozwinąć całą dyskusję i znaleźć Twoje "tak" lub "nie" co do potęgi naszej gospodarki. Jeśli natomiast takiej odpowiedzi nie ma... tzn., że mówiłem prawdę. Prosta i szybka weryfikacja hipotezy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:34 n.u.d.a napisał(a): > mnie bardzo łatwo sprawdzić :) wystarczy rozwinąć całą dyskusję i znaleźć Twoje > "tak" lub "nie" co do potęgi naszej gospodarki. Jeśli natomiast takiej odpowie > dzi nie ma... tzn., że mówiłem prawdę. Prosta i szybka weryfikacja hipotezy :) Problem w tym ze ja nic nie muszę sobie udowadniać , to ty mnie kłamliwie pomawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:37 ja tego nie pisałem do Ciebie - zwracam się do innych forumowiczów :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: prosty wniosek 22.05.14, 23:42 n.u.d.a napisał(a): > ja tego nie pisałem do Ciebie - zwracam się do innych forumowiczów :) Ale jaja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a tolerancja 22.05.14, 21:18 PS. Krzyż ma prawo wisieć w sejmie, jeśli taka jest wola większości posłów. To się nazywa Kolter tolerancja. Dlaczego większość ma tolerować wolę mniejszości, ale mniejszość już nie musi respektować prawa większości do własnych przekonań? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 21:24 n.u.d.a napisał(a): > PS. Krzyż ma prawo wisieć w sejmie, jeśli taka jest wola większości posłów. To > się nazywa Kolter tolerancja. Nie Koleś to się nazywa dyktat niekonstytucyjny. Dlaczego większość ma tolerować wolę mniejszości, > ale mniejszość już nie musi respektować prawa większości do własnych przekonań? Bo sejm to nie cmentarz czy kościół Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 21:31 jaki dyktat, Kolter? Czy uważasz, że ten krzyż ma wpływ na stanowione przez posłów prawo? Owszem Sejm to nie kościół, ale miejsce pracy posłów i jeśli taka jest ich wola to dlaczego nie mogą mieć krzyża na ścianie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 21:34 n.u.d.a napisał(a): > jaki dyktat, Kolter? Spolegliwej dla kleru hołoty wszelkiej maści uzależnionej od ambony podczas wyborów. > Czy uważasz, że ten krzyż ma wpływ na stanowione przez posłów prawo? Jest tam wbrew konstytucji . Owszem Sejm to nie kościół, ale miejsce pracy posłów i jeśli taka je > st ich wola to dlaczego nie mogą mieć krzyża na ścianie? Niech sobie jełop jeden z drugim nawet na klacie taki wytatuuje . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 21:40 czyżby w Sejmie odbywały się jakieś Msze Św., o których nie wiem? a niby dlaczego powieszony na ścianie krzyż jest wbrew konstytucji? Wręcz jest wyrazem konstytucyjnego prawa do wolności przekonań i wyznania. A o Mszach Św. czy seminariach prowadzonych przez księży w Sejmie nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 21:45 n.u.d.a napisał(a): > czyżby w Sejmie odbywały się jakieś Msze Św., o których nie wiem? Nie wiesz ?? No a przygłupy z PIS o deszcz tam się nie modlili ?? >a niby dlaczego powieszony na ścianie krzyż jest wbrew konstytucji? Dlatego ; " Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym." Wręcz jest wyrazem konst > ytucyjnego prawa do wolności przekonań i wyznania. No to powieś obok gwiazde Dawida. > A o Mszach Św. czy seminariach prowadzonych przez księży w Sejmie nie słyszałem. www.google.pl/search?q=msza+w+sejmie&oq=msza+w+sejmie&aqs=chrome..69i57.3200j0j8&sourceid=chrome&es_sm=94&ie=UTF-8 Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 21:52 Kolter, ale chodzi mi o Msze Św. podczas ustanawiania prawa, aby wywrzeć nacisk na stanowione prawo. No co ja mam Ci powiedzieć o "przygłupach z PiS" - w tej kwestii to akurat zgadzam się z Tobą :D Co do gwiazdy Dawida - chyba nikt nie sugerował, a potem to kwestia woli większości pracowników czy chcą mieć jaki symbol w miejscu pracy czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 21:57 n.u.d.a napisał(a): > Kolter, ale chodzi mi o Msze Św. podczas ustanawiania prawa, aby wywrzeć nacisk > na stanowione prawo. No co ja mam Ci powiedzieć o "przygłupach z PiS" - w tej > kwestii to akurat zgadzam się z Tobą :D > Co do gwiazdy Dawida - chyba nikt nie sugerował, a potem to kwestia woli większ > ości pracowników czy chcą mieć jaki symbol w miejscu pracy czy nie. Tu nie nic do gadania załoga od tego jest konstytucja . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 22:02 Owszem, która każdemu obywatelowi - w tym także posłowi - gwarantuje wolność wyznania :) Poza tym sam twierdziłeś, że to "tylko deski czy płótna", więc w czym widzisz problem? czyżbyś zmienił zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 22:08 n.u.d.a napisał(a): > Owszem, która każdemu obywatelowi - w tym także posłowi - gwarantuje wolność wyznania :) Nawet mi w latach 70 PRL jej nie odbierał > Poza tym sam twierdziłeś, że to "tylko deski czy płótna", więc w czym widzisz problem? czyżbyś zmienił zdanie? Nie , w sejmie ta deska to siki dominatora który oszczał swój teren . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 22:15 Krzyż w sejmie - opinie ekspertów Kolter, a to Kościół nie chyli się ku upadkowi? Kolter, bądźże konsekwentny i spójny w wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 22:25 n.u.d.a napisał(a): > Krzyż w sejmie - opinie ekspertów > > Kolter, a to Kościół nie chyli się ku upadkowi? Kolter, bądźże konsekwentny i s > pójny w wypowiedziach. Ty naprawdę jestes idiotą :)) To sa ci eksperci :)) Według dr. Dariusza Dudka i ks. dr. Piotra Stanisza z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, pani kopacz nie jest bezstronna . Dobrała sobie takich ekspertów jakie odpowiedzi oczekiwała. " Dyskusja przed nami i chciałabym zmusić samą siebie, by patrzeć na to obiektywnie. Mnie jako marszałkowi Sejmu będzie trudno, bo nie raz, nie dwa mówiłam, że jestem katoliczką i mnie krzyż inspiruje, na pewno mi nie przeszkadza - powiedziała Kopacz." Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 22:36 Dyskutuj z argumentami a nie ludźmi (czy on jest z KUL czy UJ nie ma to znaczenia): "Orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego określa (...) charakter państwa jako neutralny światopoglądowo, świecki, zgodny jednak z tradycjami i współczesnymi polskimi uwarunkowaniami społecznymi, ale odpowiadający wymaganiom współczesnego państwa demokratycznego. W państwie o takim charakterze w sali posiedzeń Sejmu obecnej kadencji może znajdować się krzyż, jednak nie jako znak religijny, ale jako znak kultury, która jest »źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju«" czyli to co pisałem wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 22:43 n.u.d.a napisał(a): > Dyskutuj z argumentami a nie ludźmi (czy on jest z KUL czy UJ nie ma to znaczen > ia): > > "Orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego określa (...) charakter państwa jako ne > utralny światopoglądowo, świecki, zgodny jednak z tradycjami i współczesnymi po > lskimi uwarunkowaniami społecznymi, ale odpowiadający wymaganiom współczesnego > państwa demokratycznego. W państwie o takim charakterze w sali posiedzeń Sejmu > obecnej kadencji może znajdować się krzyż, jednak nie jako znak religijny > ], ale jako znak kultury, która jest »źródłem tożsamości narodu polskiego, > jego trwania i rozwoju«" > > czyli to co pisałem wcześniej. No ale czemu cytujesz mi tzw eksperta powołanego przez babę która pieprzy od rzeczy ze ją skrzyżowane patyki inspirują ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 22:59 n.u.d.a napisał(a): > bo jest to argument. Tzw eksperta który pisze to czego oczekuje od niego baba ,która publicznie pieprz od rzeczy ze ją krzyż inspiruje . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 23:04 eksperta czy nie-eksperta, nieważne - jest to argument. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 23:14 n.u.d.a napisał(a): > eksperta czy nie-eksperta, nieważne - jest to argument. Tak żeby potem PIS nie mógł razem z rydzykiem mohera mobilizować przeciwko tym co walczą z patykami. Czyli to żaden argument Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 23:21 Rozumiem, że w tym przypadku również nie masz kontrargumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 23:26 n.u.d.a napisał(a): > Rozumiem, że w tym przypadku również nie masz kontrargumentów. Zapominasz ja widzę cytatu z art 25 konstytucji Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 23:32 ale co ma art. 25 do znaku krzyża jako znaku kultury i tradycji Polski? no a poza tym jest art. 53 Konstytucji Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 23:36 n.u.d.a napisał(a): > ale co ma art. 25 do znaku krzyża jako znaku kultury i tradycji Polski? Tradycje to sobie zabierzcie do kościołów art 25 mówi ze państwo ma być wolne od fobii religiantów w budynkach państwowych . > no a poza tym jest art. 53 Konstytucji Nikt wam nie odmawia prawa do wiary Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 23:41 Kolter, nie denerwuj się. Nic to nie zmieni. Krzyż w sejmie nie narusza art. 25. Przeczytaj artykuł, który Ci podrzuciłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 22.05.14, 23:45 n.u.d.a napisał(a): > Kolter, nie denerwuj się. Nic to nie zmieni. Krzyż w sejmie nie narusza art. 25 > . Przeczytaj artykuł, który Ci podrzuciłem :) Możesz go sobie w buty ..a konstytucja jest łamana zna zasadzie kto tym ciulom w sejmie może coś nakazać ? Ta religiancka hołota szału by dostawała.Nawet gdyby Kopacz był rzeczywiście bezstronna to pozostaje chłopstwo z PSL które mogłoby w teatralnym geście odejść z koalicji. Polityka Synuś Polityka nikogo tam nie interesuje konstytucja Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 22.05.14, 23:52 "prof. Roman Wieruszewski z Instytutu Nauk Prawnych PAN zwrócił uwagę, że "prawo polskie, zarówno na poziomie konstytucyjnym jak i ustawowym, wymaga przestrzegania zasady bezstronności w kwestiach światopoglądowych i wyznaniowych oraz zakazuje stosowania dyskryminacji na tym tle", ale jednocześnie "nie ma prawnej regulacji odnoszącej się do eksponowania symboli religijnych w budynkach publicznych"." wiadomosci.onet.pl/kraj/koniec-walki-o-krzyz-w-sejmie-sa-opinie-ekspertow/kr87j Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 08:07 n.u.d.a napisał(a): > "prof. Roman Wieruszewski z Instytutu Nauk Prawnych PAN zwrócił uwagę, że "praw > o polskie, zarówno na poziomie konstytucyjnym jak i ustawowym, wymaga przestrze > gania zasady bezstronności w kwestiach światopoglądowych i wyznaniowych oraz za > kazuje stosowania dyskryminacji na tym tle", ale jednocześnie "nie ma prawne > j regulacji odnoszącej się do eksponowania symboli religijnych w budynkach publ > icznych"." > > rel="nofollow">wiadomosci.onet.pl/kraj/koniec-walki-o-krzyz-w-sejmie-sa-opinie-ekspertow/kr87j Samo z siebie jest logicznym ze skrzyżowany patyk tryk poganin Konstantyn dał wtedy już tzw chrześcijaństwu jest symbolem religijnym który nie powinien wisieć w urzędach świeckiego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 08:40 ale przecież dla ateisty to nie jest żaden symbol, więc w czym problem? ponadto masz opinie co do zgodności z Konstytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 08:46 n.u.d.a napisał(a): > ale przecież dla ateisty to nie jest żaden symbol, więc w czym problem? W chamstwie religiantów . >ponadto masz opinie co do zgodności z Konstytucją. Czyje opinie i zgodnie z którą konstytucją ? Było orzeczenie trybunału konstytucyjnego czy opinie jakiś parafialnych prawników Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 08:57 w chamstwie? jakim chamstwie? poczytaj swoje wypowiedzi... masz jakąś opinię, że jest to niezgodne z konstytucją? poczytaj artykuł - krzyż ma prawo wisieć w sejmie jako symbol tradycji i kultury narodu polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 09:02 n.u.d.a napisał(a): > w chamstwie? jakim chamstwie? poczytaj swoje wypowiedzi... masz jakąś opinię, ż > e jest to niezgodne z konstytucją? Nie bądź za żałosny ,mowa o prymitywnym chamstwie religiantów którzy wbrew konstytucji patyka bronią . > poczytaj artykuł - krzyż ma prawo wisieć w sejmie jako symbol tradycji i kultury narodu polskiego. Czytałem argument na zasadzie ;tak ma być i już bo to moja miedza. Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 09:10 Kolter, rozumiem, że nie masz kontrargumentów... nie tak ma być. Masz napisane, że krzyż jest symbolem tradycji i kultury Polski. A nie przeszkadza Ci, że odznaczenia państwowe też są spod znaku krzyża? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 09:15 n.u.d.a napisał(a): > Kolter, rozumiem, że nie masz kontrargumentów... nie tak ma być. Masz napisane, > że krzyż jest symbolem tradycji i kultury Polski. A nie przeszkadza Ci, że odz > naczenia państwowe też są spod znaku krzyża? No a kogo to obchodzi ze to symbol tradycji skoro jest to związane z konkretnym wyznaniem ,a co jest sprzeczne ze świeckością państwa . Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 09:23 no to obchodzi, ze nawiązuje do istnienia Polski - stąd też i odznaczenia państwowe nawiązują do krzyża Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 09:27 n.u.d.a napisał(a): > no to obchodzi, ze nawiązuje do istnienia Polski - stąd też i odznaczenia państ > wowe nawiązują do krzyża Sorry ale ty naprawdę jesteś idiotą skoro dajesz takie argumenty :)) Kogo to obchodzi jest to symbol religii a sejm ma być wolny od takich symboli. ponieważ tak stanowi art 25 konstytucji. Jednak ty masz klapki na oczach i do takich jak ty nic nigdy nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 10:17 jest to dowód na to, że krzyż jest zakorzeniony w historii Polski, abstrahując od tego, że jest to symbol również chrześcijaństwa. Ktoś mądry powiedział: "nie nazywaj nikogo idiotą nie mając pewności, że sam nim nie jesteś" :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 11:40 n.u.d.a napisał(a): > jest to dowód na to, że krzyż jest zakorzeniony w historii Polski, abstrahując > od tego, że jest to symbol również chrześcijaństwa. Krzyż nigdy nie był symbolem chrześcijaństwa. Chrześcijanie nie mieli bałwochwalczych symboli ,krzyż jest symbolem religii odstępczych od czasu Konstantyna czyli od IV wieku ,. Ktoś mądry powiedział: "nie > nazywaj nikogo idiotą nie mając pewności, że sam nim nie jesteś" :) Ja wiem ze nim nie jestem . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 12:09 n.u.d.a napisał(a): > więc w czym problem, Kolter? Na o w tym ze dwa skrzyżowane patyki w sejmie to tak jak obsikanie ścian w celu zaznaczenia swojej dominacji Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 12:17 myśl co chcesz - Twoja prywatna sprawa - konstytucja Ci to gwarantuje. Ale nie zmienia to faktu, że krzyż w sejmie wisi zgodnie z prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 12:24 n.u.d.a napisał(a): > myśl co chcesz - Twoja prywatna sprawa - konstytucja Ci to gwarantuje. Ale nie > zmienia to faktu, że krzyż w sejmie wisi zgodnie z prawem. Nie zgodnie z prawem ,ale zgodnie z polityczną poprawnością. Nawet te ci py z SLD nie ściągnęły by patyka ze ściany ze strachu ze znowu zawyjecie ze znowu z kościołem walczą Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 12:30 Jakbyś przeczytał artykuł, który Ci podrzuciłem to wiedziałbyś, że zgodnie z prawem. Polityczna poprawność nie ma tutaj nic do rzeczy - choć oczywiście fakt, że większość posłów jest katolikami to chyba rzeczywiście zasada tolerancji i politycznej poprawności są na miejscu - choć nie jest to powód nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: tolerancja 23.05.14, 14:00 n.u.d.a napisał(a): > Jakbyś przeczytał artykuł, który Ci podrzuciłem to wiedziałbyś, że zgodnie z pr > awem. Zgodności z prawem ustali trybunał konstytucyjny a nie wsiowy sędzia . Polityczna poprawność nie ma tutaj nic do rzeczy - choć oczywiście fakt, > że większość posłów jest katolikami to chyba rzeczywiście zasada tolerancji i p > olitycznej poprawności są na miejscu - choć nie jest to powód nr 1. Jesteś naiwniakiem nr 1 na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
n.u.d.a Re: tolerancja 23.05.14, 14:48 "wsiowy sędzia"? pozostawię to bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: nuda! 23.05.14, 14:56 Szacun za cierpliwość .......... i wyrozumiałość! ;-) pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: nuda! 23.05.14, 17:47 wykress napisał: > Szacun za cierpliwość .......... i wyrozumiałość! ;-) Nie za wrodzony idiotyzm ?? Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: dla tolerancyjnego ateisty .... 23.05.14, 06:25 ..... krzyż powinien znaczyć mniej więcej tyle, ile znak ograniczenia prędkości dla pieszego ...... czyli nic! p.s. wynaturzenia uznajesz za normalność, a przeszkadzają Ci "dwa skrzyżowane patyki"....... dziwna ta Twoja tolerancja, jakaś taka niekonsekwentna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: dla tolerancyjnego ateisty .... 23.05.14, 08:10 wykress napisał: > ..... krzyż powinien znaczyć mniej więcej tyle, ile znak ograniczenia prędkośc > i dla pieszego ...... czyli nic! Do czego ten głupawy argument przypiąć ? > p.s. wynaturzenia uznajesz za normalność, a przeszkadzają Ci No przecież tak stworzył ludzi twój bóg . "dwa skrzyżowane patyki"....... dziwna ta Twoja tolerancja, jakaś taka niekonsekwentna :)) Toleruje na cmentarzach i kościołach z życia publicznego won w świeckim państwie . Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 16:21 hmmm Francja ... oficjalnie Polska była państwem świeckim przez 50lat PRL-u .... a jaka była rzeczywistość? Izrael najbardziej ateistyczny w Afryce ..... hmmmm trudno żeby było inaczej jesli w praktyce wszystie państwa afrykańskie są państwami typowo wyznaniowymi ...... i trzeba być ślepym żeby forsować teorię ateistycznego Izraela ;-) .... "stany" tak sie oderwały od kościoła, że na dolarach do dzisiaj drukują słowa"In God we trust" tł. " W Bogu ufnośc" a prezydent w rocie przysiegi odwołuje sie do Boga i składa ją na Biblię! .... :-))) Chłopie jesteś oderwany od rzeczywistości, a Twoje argumenty to tylko pobożne życzenia! p.s. napisałem "chrześcijańskie" a nie "katolickie" .. czytaj ze zrozumieniem! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm to bieda! .... intelektualna również : 21.05.14, 18:20 wykress napisał: > hmmm Francja ... oficjalnie Polska była państwem świeckim przez 50lat PRL-u .. > .. a jaka była rzeczywistość? Nie myl zniewolenia gospodarczego PRL z wolnym rynkiem. > Izrael najbardziej ateistyczny w Afryce ..... hmmmm trudno żeby było inaczej jesli w praktyce wszystie państwa afrykańskie są państwami typowo wyznaniowymi . RPA też ?? > ..... i trzeba być ślepym żeby forsować teorię ateistycznego Izraela ;-) Koleś nie masz jak widać pojecia ze to państwo budowali ludzie którzy przeżyli horror chrześcijańskiego holocaustu . Ludzi wyprani kompletnie z uczyć do bóstwa które pozwoliło im mordować . > .... "stany" tak sie oderwały od kościoła, że na dolarach do dzisiaj drukują s łowa"In God we trust" tł. " W Bogu ufnośc" a prezydent w rocie przysiegi odwoł > uje sie do Boga i składa ją na Biblię! .... :-))) Tak a spod budynków administracji rządowej znikają symbole religijne . > Chłopie jesteś oderwany od rzeczywistości, a Twoje argumenty to tylko pobożne życzenia! Ochlałeś się czy jak? Pokaż na przykładnie Europy które państwo z silnymi tradycjami religijnymi kultywowanymi jest na czele listy najbogatszych. > p.s. napisałem "chrześcijańskie" a nie "katolickie" .. czytaj ze zrozumieniem! Protestantyzm zawsze miał inne podejście do pracy i pieniędzy , dlatego kraje typowo protestanckie są bogatsze . Odpowiedz Link Zgłoś
wykress Re: Optio, milczenie oznacza zgodę!!! 30.04.14, 14:54 .... a może któryś towarzysz Ci pomoże? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
optio11 Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 16:03 Boga można było uniknąć, gdyby ludzie zawierzyli swojej mądrości... Oto słowo Ateisty... :-) www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tR5GNsESYqg Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 16:10 Tak, jako przykłady tych co zawierzyli należy wskazać Stalina, Hitlera, Kim Ir Sena, ... Odpowiedz Link Zgłoś
optio11 Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 17:11 koyod napisał: > Tak, jako przykłady tych co zawierzyli należy wskazać Stalina, Hitlera, Kim Ir > Sena, ... Kościół katolicki w Niemczech pobłogosławił rozpoczęcie wojny w 1939 roku – uważa Heinrich Missalla. Historyk podkreślił że „po napaści na Polskę władze kościelne zapewniły reżim o swoim poparciu”. info.wiara.pl/doc/318790.Czy-Kosciol-wspieral-wojne-Hitlera Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 17:39 I w ramach tej owocnej współpracy kierowano kapłanów do obozów koncentracyjnych. Przeczytaj "Rozmowy z katem" Moczarskiego, są tam relacje Stroopa o relacjach NSDAP a kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 18:22 koyod napisał: > I w ramach tej owocnej współpracy kierowano kapłanów do obozów koncentracyjnych > . Przeczytaj "Rozmowy z katem" Moczarskiego, są tam relacje Stroopa o relacjach > NSDAP a kościół. Do obozów szli tylko ci którzy rad episkopatu nie słuchali i wdawali sie w politykę .Naziści tego nie tolerowali Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: kolter 21.05.14, 20:15 Czyli jednak duchowieństwo było przeciwne hasłom głoszonym przez Adolfa. Dzięki za przyznanie racji. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: kolter 21.05.14, 20:20 koyod napisał: > Czyli jednak duchowieństwo było przeciwne hasłom głoszonym przez Adolfa. > Dzięki za przyznanie racji. Jeden biskup i z 20-30 księży z 21 tysięcy w Niemczech. Nie rób z siebie większego wała niż musisz Odpowiedz Link Zgłoś
koyod Re: kolter 21.05.14, 21:52 W samym Dachau było więzionych około 3 tys duchownych. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: kolter 21.05.14, 22:10 koyod napisał: > W samym Dachau było więzionych około 3 tys duchownych. W Dachau było represjonowanych niecałe 450 duchownych różnych wyznań . W czasie wojny zginęło w Niemczech i Austrii i ziemiach okupowanych około 4 tys duchownych z czego w Polsce około 3600 . Zresztą podziękujcie za to waszej hierarchii w Niemczech , oni milczeli tak jak i Pius XII Odpowiedz Link Zgłoś
kolter_mr Re: Ateizm, to bogactwo 21.05.14, 18:13 koyod napisał: > Tak, jako przykłady tych co zawierzyli należy wskazać Stalina, Hitlera, Kim Ir Sena, ... ??? Odpowiedz Link Zgłoś