Dodaj do ulubionych

Tu tvn uwaga- włącz manipulator!

30.05.14, 03:03

Zacna i mająca się za szanowaną stacja tvn wysłała swoich hunwejbinów z uwagi do Częstochowy, aby obnażyli i poddali osądowi publicznemu lekarską mafię, zwaną dalej kartelem "Parkitka". Rzeczona organizacja przestępcza powstała w 2012 roku i po roku swojej działalności zmusiła dyrektora Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Częstochowie do oddania władzy. Tiepier rządzi jak chce i kim chce. Nakazuje dyrektorowi posuwać z roboty zasłużonych pracowników, w tym byłego dyrektora ds. lecznictwa, a także przyznaje wynagrodzenia wedle członkostwa w ... klubie wiewiórki...
Śp. Rada Etyki Mediów przewraca się w grobie ... mam nadzieję...

Drodzy przyjaciele i wrogowie!
1/ Konstytucja RP w art. 58, pkt.1 stanowi: "Każdemu zapewnia się wolność zrzeszania się".
A zatem, co nie jest zabronione, jest dozwolone. Na fali protestu lekarzy w/w szpitala pod koniec ubiegłego roku, tekst porozumienia wypłynął do mediów oraz do prokuratury, która po zapoznaniu się z treścią tego dokumentu, odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie!
Ponowna dyskusja wywołana przez chłopca z dużym mikrofonem jest jakby odgrzewaniem starego kotleta.
2/ Porozumienie z komitetem negocjacyjnym lekarzy tego szpitala podpisał pod koniec ubiegłego roku dyrektor szpitala Jarosław Madowicz na polecenie vice- marszałka woj. śląskiego, Kleszczewskiego, który był jednym z negocjatorów tego porozumienia. Naiwne przekonanie, że dyrektor szpitala marszałkowskiego jest w stanie podejmować suwerenne decyzje bez wiedzy i zgody Urzędu Marszałkowskiego, jest niczym innym, jak próbą utwierdzenia społeczeństwa w wierze w garbate aniołki. Albowiem dyrektor szpitala marszałkowskiego nie może nawet podciągnąć sobie majtek powyżej pępka bez zgody marszałka...
3/ Zwolnienie dyrektora ds. lecznictwa z funkcji wynikało z jego stosunku do wykonywanych obowiązków, obowiązujących przepisów (które miał głęboko w tyle), mobbingu i nieustannego łamania zasad współżycia społecznego. Były dyrektor nadal jest pracownikiem tego szpitala jako starszy asystent na 1/2 etatu. A jego żałosne wysiłki udowodnienia, że lekarze WSS stanowią zagrożenie dla jego bezpieczeństwa kwalifikują się raczej do konsultacji specjalistycznej niźli do telewizji.
4/ Ujawnienie stawek płacowych i porównywanie ich w zależności od członkostwa w tzw. kartelu jest kłamstwem! W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Częstochowie wysokość wynagrodzenia nie zależy od przynależności do jakiegokolwiek stowarzyszenia lub innego kółka różańcowego, a od rodzaju umowy o pracę. Lekarze pracujący w systemie opt- out zarabiają netto ( na rękę) około dwukrotnie mniej niż lekarze wynagradzani z umów kontraktowych brutto ( na rękę). Różnica polega na tym, iż lekarz kontraktowy sam płaci wszystkie pochodne (podatek, ZUS, ubezpieczenie). Porównywanie tych kwot ze sobą przez dziennikarza i celowe manipulowanie opinią publiczną uważam za próbę podważenia zaufania społecznego do mojej grupy zawodowej oraz zamiar zniszczenia szpitala, w którym funkcjonuje opozycyjna względem władzy grupa lekarska.
5/ Brak porównania stawek wynagrodzeń kontraktowych z innymi rejonami Polski , np. województwem zachodniopomorskim, dolnośląskim, mazowieckim, itd...gdzie są one wyższe jest perfidnym pomówieniem lekarzy WSS o złodziejstwo!
6/ Lekarze WSS w Częstochowie w czasie ostatniego protestu, ani po nim nie domagali się podwyżek płac!
7/ Sprawy zgonów dwojga dzieci leczonych w WSS w Częstochowie, o których mowa była w programie, bada prokuratura oraz Izba Lekarska. Do czasu wydania odpowiednich decyzji dziennikarze powinni wstrzymać się z ferowaniem wyroków.
8/ Do zarządzających telewizją tvn zostały wysłane odpowiednie noty ze strony OZZL i Okregowej Izby Lekarskiej w Częstochowie.
9/ Chłopcu z dużym mikrofonem polecam lekturę Dziesięciorga Przykazań, zwłaszcza zaś ósmego...
Obserwuj wątek
    • n.u.d.a zasady współżycia społecznego :) 30.05.14, 08:47
      maverick, to na Parkitce zwalniają lekarza "za jego stosunek do wykonywanych obowiązków, obowiązujących przepisów (które miał głęboko w tyle), mobbing i nieustanne łamanie zasad współżycia społecznego"? :)
    • thorngorn Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 09:07
      Lekarz z Parkitki poucza o etyce - świat staje na głowie.

Ojciec Was nie uczył, żeby nie używać słów których znaczenia nie rozumiecie?

Osobiście dziękuję Bogu, ze ten materiał się ukazał - mam głęboką nadzieję, że temat będzie kontynuowany. Miałem dużą przyjemność widzieć Was uciekających przed kamerami, plączących się, robiących z siebie półgłówków ("zapomniałem czy należę do porozumienia"). Mam świadomość, że nikt Wam nie podskoczy - przynajmniej tutaj, w tym mieście. Ludzie będą zaciskać zęby i będą milczeć w obliczu Waszego panoszenia, buty i pogardy okazywanej na codzień tym, którzy nie umieją tak jak Wy się ustawić. I którzy zmuszeni są do kontaktów z Wami ze względu na chorobę - swoją lub bliskich. Nie każdy ma możliwość uciekać stąd na Śląsk. Nawet nie macie świadomości jak wielu ludzi, w skrytości ducha Wami gardzi.
    • komicznee Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 11:09
      wypierd...ich na bruk
      i przyjac nowych lekarzy
      Dziwnym trafem żaden lekarz z mafijnego porozumienia nie chciał
      przed kamerą odpowiadac na pytania ?
      dzwine?
      raczej planowane
      ZŁODZIEJSKA MAFIA LEKARSKA
      • barysznikow91 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 11:23
        lekarze może to i mafia, ale to jest publiczne forum i takie chamstwo jak twoje jest niedopuszczalne, więc kosz, wróć na forum jak wyjdziesz z obory
    • sindagca Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 14:25
      Drogi Panie doktorze, po prostu jak Panu nie wstyd?? Doskonale wszyscy pracujący w tym szpitalu wiemy że wam chodzi tylko i wyłącznie o kasę. Bierzecie za dyżury niebotyczne pieniądze które miały sie skończyć w momencie wygaśnięcia kontraktu na te właśnie dyżurki, na których to śpicie, leżycie i niejednokrotnie nie macie ochoty wyjść do pacjenta.......Nie macie ochoty sumiennie pracować za pieniądze które bierzecie i sumiennie i rzetelnie wykonywać swoich obowiązków. Czy nie mam racji twierdząc że niejedna pielęgniarka słyszała od was słowa : "a co nie wiesz co robić?? po co mnie budzisz??" przecież w tym szpitalu pracują ludzie którzy mają oczy i uszy i o dziwo rozumy i doskonale wiedzą o co chodzi......mydlenie oczu prawem , przepisami ?? Może iprawo jest po waszej stronie a co z tym co powinno sie nazywać sumieniem? etyką zawodową? honorem? Nikt wam nie zabrania i zazdrości wykonywanego zawodu, odpowiedzialności jaka powinna na was spoczywać( a niestety jakże często bezkarnie igracie z życiem ludzkim z lenistwa i bezczelnej pewności siebie ) Powinniście zarabiać godne pieniądze za swóją pracę ale powinniście godnie na nią zarobić i zarobione pieniądze powinny zobowiązywać do solidnej opieki nad powierzonym życiem a nie opieka ta uzależniona niejednokrotnie jest od wyskoości kwoty podarowanej wam w kopertce. Wasza postawa jest oburzająca , wstrętna i budząca obrzydzenie. I niestety taka jest prawda. A pan panie doktorze nie powinien zasłaniać się prawem tylko zastanowić się co z was lekarze z parkitki za ludzie.
      • lolo-2 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 18:13
        sindagca dokładnie się z tobą zgadzam;
      • maverick9991 Re: do singagcy 02.06.14, 20:27
        Siostruniu? proponowaliśmy pielęgniarkom, ale... one wolą trzęść portkami przed Wiolunią. Wolna wola!
        • sindagca Re: do singagcy 09.06.14, 17:03
          Drogi panie doktorze. Jeśli nim Pan jest. Po pierwsze kultura z Pana wychodzi . Nic dodać nic ująć. Doskonale świadectwo wystawia Pan sobie w ten sposób się zwracając. Ale czegóż wymagać kiedy na codzień kultura i szacunkiem do ludzi się nie grzeszy. Po drugie do Pana wiadomości jestem wykwalifikowana pielęgniarka po studiach i licznych kursach a nie jak pan pogardliwie raczył mnie nazwać siostrunia. Zdobycie tego wykształcenia proszę sobie wyobrazić było prawdopodobnie tak samo trudne jak i panskiego. Po trzecie czy w mojej wypowiedzi znajdzie Pan choć nutę zawiści o pańskie zarobki? Jeśli tak to widać jest Pan zaślepiony . Po czwarte doskonale zdaje sobie sprawę i ja i pan dlaczego trzęsiemy portkami jak pan ładnie raczył to nazwać. Czynników tego trzęsienia jest bardzo wiele i nie pora by je po kolei wymieniać. W mojej wypowiedzi czego nie raczył Pan zauważyć poruszylam zupełnie inne kwestie. O których nie sądzę byśmy mieli tu dyskutować. Po co ludzie maja wiedzieć co tak naprawdę dzieje się od drugiej strony ?? Tutaj tak naprawdę nikt nie jest anonimowy a wiedza jaka posiadamy my " siostrunie" tzn pielęgniarki tak pogardliwie nazywane i traktowane mogła by dostarczyć pracy nie jednemu prokuratorowi na lata a programów typu tvn uwaga można by kręcić trzy w miesiącu. I widzi pan panie Maverick9991 mnie chodzi o to ze nie zazdroszczę wam pieniędzy bo ciężka to praca oburza mnie tylko to co my widzimy na codzień. Na każdym dyżurze. Zastanawiam się czy przytaczać pewne słowa i opisywać konkretne obrzydliwe i odurzające zachowania??? Myślę że jednak oszczędze sobie tego. Przecież tak naprawdę oboje wiemy jakie to bagno. I żeby nie generalizowac czytelnicy forum proszę mi wierzyć na parkitce naprawdę są prawdziwi dobrzy lekarze , mądrzy i z empatia. Tylko jak te Mam utylizacja na wymarciu. I jeszcze słowo do P. Maverick9991 nie wiem do której grupy się Pan zalicza sądząc po " siostruniu" raczej v nie do tej zagrożonej. .... zarabiaj doktorze i trzy razy tyle bo życie ludzkie w Twoich rękach. Ale nie zapominaj za co zarabiasz. .... z innymi " siostruniami" czekamy kiedy znów się zwolnicie bo leków jak nie było tak nie ma. Sprzęt nadal ten sam i ten sam jego dotkliwy brak. Wiec pora się doktorzy zwalniać. Bo jak na oko głupiej siostruni to w tej kwestii o którą walczyliśmy nic się nie zmieniło. Pozdrawiam Pana serdecznie. Spokojnego dyżuru jednego po drugim życząc.
    • edyrob Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 19:35
      maverick9991 wez się nie ośmieszaj i przestań próbować wybielić siebie i swoich kumpli z mafii którzy przed kamerą nie wiedzieli czy do niej należą .Co do Konstytucji RP w art. 58, pkt.1 Każdemu zapewnia się wolność zrzeszania się TO CZEMU TO BYŁO TAJNE . Jesteście bandą która pacjentów traktuje jako bilet przetargowy a przepraszam jak to było w materiale robicie to dla POLSKI . ŻENADA.
      • maverick9991 Re: do edyroba 02.06.14, 20:25
        A mieliśmy to ogłosić w gazecie? Nie potrzeba statutu, można sobie podpisać, co się chce, byle zgodnie z prawem. Nie ma potrzeby niczego ogłaszać publicznie. Pół roku temu pisały o tym gazety. Nagle uwaga odkryła tajny pakt...
    • basiecza50 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 30.05.14, 20:08
      Bardzo dobrze że cała Polska mogła usłyszeć o mafii lekarskiej w tym szpitalu, oni są zupełnie inni, gdy wizyta i badanie na sprzęcie szpitalnym odbywa się jako prywatna. Nie wierzę, że sprawiedliwość dosięgnie tych bufonów,bo przecież "mafia" rządzi się swoimi, wyjątkowymi prawami. Szkoda tylko tego średniego personelu medycznego,który za marne grosze opiekuje się chorymi i wykonuje " rozkazy" wielebnych przełożonych zarabiających krocie.......
    • confiture ciekawe 30.05.14, 23:10
      Szanowny Panie Maverick,

Ciekawi mnie, czemu spółka Parkitka ciągle wygrywała przetarg na dyżury? Mieliście najlepszą ofertę? Czy może wiadomo było, że odejdzie nagle 140 lekarzy?

Spółka Parkitka z o.o. podlega kodeksowi spółek handlowych, a na rynku jakiekolwiek zmowy cenowe i praktyki monopolistyczne są zakazane.

• maverick9991 Re: do confiture 02.06.14, 20:22
        A nie wiesz, że nie było chętnych? Tzn jeden nawet był... samotrzeć chciał obsadzić 4x30 dyżurów na ginekologii i położnictwie...
    • bjb48 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 02.06.14, 14:13
      Panie doktorze, skoro tyle ma pan tu, na forum do powiedzenia, to dlaczego nie wystąpił pan wówczas przed kamerami i tego wszystkiego tam nie wyjaśnił?
      Jak tchórze uciekaliście przed „chłopcem z dużym mikrofonem” (to określenie też świadczy o Waszej kulturze).
      • 59tomtom Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 02.06.14, 15:47
        Szkoda, że to TVN bierze się za te "święte krowy" a nie prokuratura.
        • maverick9991 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 02.06.14, 20:20
          "Naszej, maverickowej" kulturze, to raczej niewiele można zarzucić. A ja się zastanawiam, czy wy śpicie, czy nie widzicie lodów kręconych przez tvn i ... no właśnie... Nie udało się tego szpitala rozpieprzyć w 2007 roku, nie udało się w 2013... Coś z tym trzeba zrobić. Nie mają województwa, po co im szpital? Do katowickiego zaborcy niedaleko, tylko 80 km. Rodzimi folksdojcze pomogą! A zwali się na doktorów! Niezwykle mądre społeczeństwo zaakceptuje.

Tak na marginesie: skończyła się kontrola Urzędu Marszałkowskiego. Kontrolery pytały, czemu to tak mało skarg na lekarzy? Jak myślicie, pacjenci boją się mavericka (capo di tutti capi) i pozostałych mafiozów?
          • thorngorn Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 02.06.14, 22:24
            Chyba jest kwestią czasu gdy okaże się, że Częstochowie lepiej będzie się opłacało zainwestowanie w dobrą bazę pogotowia ratunkowego z kilkoma helikopterami zdolnymi szybko przerzucić ludzi na śląsk albo do Łodzi, niż utrzymywać tego molocha z jego obsadą w postaci naszych "lekarzy"...

A co do odpowiedzi na pytanie mavericka - Tak, trafił Pan w sedno - pacjenci się Was boją, ponieważ ciężko mieć zaufanie do ludzi podpisujących takie zobowiązania jakie Wy podpisaliście. Ludzie honoru pod czymś takim podpisu by nie złożyli.
            • maverick9991 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 03.06.14, 22:10
              Pacjenci się nas boją? Wstrząsające!

Baza pogotowia z kilkoma helikopterami? To żart? Kilka to jest w całej Polsce, bo państwo ma to w... Ale dobrego samopoczucia życzę...
              • 59tomtom Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 04.06.14, 22:30
                maverick9991 napisał:

> Pacjenci się nas boją? Wstrząsające!
                >
                > Baza pogotowia z kilkoma helikopterami? To żart? Kilka to jest w całej Polsce,
                > bo państwo ma to w... Ale dobrego samopoczucia życzę...

A co nie boją się? każdy was unika jak tylko może.
                Poza tym, ty tylko piszesz z sensem czy tylko tak dla relaksu bąka śmierdzącego puszczasz aby powietrze zanieczyścić?
                • maverick9991 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 05.06.14, 21:23
                  Wyobraź sobie, że tylko ja, no i paru jeszcze piszemy tu z sensem. Reszta to pier...dzenie niedouczonych i chamowatych durniów!
                  Zakończyła się kontrola Urzędu Marszałkowskiego w tym szpitalu. Biurwy sa bardzo zdziwione, że tak mało jest skarg na lekarzy... Ciekawe dlaczego?...
                  • wykress Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 09.06.14, 09:38
                    maverick9991 napisał:

"Biurwy sa bardzo zdziwione .."

Dobrze, że Ty nie jesteś chamowatym durniem! ......

.... dalej bedziesz kłamał o stawkach za dyżury? ....

... a ilu z Was ma w prywatnym gabinecie kasą fiskalną i bez upominania się wydaje paragon ????.......

• laleczka2014 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 05.06.14, 22:31
                Bo taka prawda.Człowiek chory się niestety zawsze się bał.
                Nawet jeśli był niezadowolony też siedział jak mysz pod miotłą.Macie się
                za Bóg wie kogo,uważacie że wszystkie inne zawody z dyp.uk.studiów są niczym w porownaniu z waszym.
                Dzięki niektórym, możecie wykonywać swój zawód.Gdyby nie oni
                nie mielibyście aparatury i prochów,i od tego trzeba zacząć.Nie wspo,nę o personelu średnim i technicznym.
            • piesc_boga Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 05.06.14, 22:06
              thorngorn napisał:
              Tak, trafił Pan w sedno - pacjenci si
              > ę Was boją, ponieważ ciężko mieć zaufanie do ludzi podpisujących takie zobowiąz
              > ania jakie Wy podpisaliście. Ludzie honoru pod czymś takim podpisu by nie złoży
              > li.
              Gdyby nie ten dokument W.Sz.S. mielibyśmy na Śląsku.
              • thorngorn Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 06.06.14, 21:40
                >Gdyby nie ten dokument W.Sz.S. mielibyśmy na Śląsku.

Nie, szanowny Panie. Ten dokument służy tylko zainteresowanym a jego głównym celem jest wyciągnięcie jak największej kasy publicznej do lekarskiej kieszeni.

A szpital na śląsku? Dla wielu częstochowian i tak nie ma to znaczenia, bo kto może jeździ się tam leczyć. Nie chodzi o to, ze tam są cudotwórcy. Tam też zdarzają się lekarze niekompetentni, nieuprzejmi, chamowaci. Ale to tak średnia krajowa. Nasza parkitka jest grupo poniżej tej średniej. Daltego ludzie wolą wydawać kasę na paliwo i jeździć tam.
                • kzet69 Re: Tu tvn uwaga- włącz manipulator! 17.06.14, 23:16
                  thorngorn napisał:
                  "Nasza parkitka jest grupo poniżej tej średniej. Daltego ludzie wolą wydaw
                  > ać kasę na paliwo i jeździć tam. '
                  Powoedz to pajacu tym średnio rocznie 700 częstochowianom wyciągniętym po zawałach spod łopaty przez naszą hemodynamikę, dojazd na Śląsk zmniejszyłby ich szanse na powrót do pełni zdrowia o jakieś... 80%
    • angrusz1 Kolejna władza 06.06.14, 21:48
      może to być jesienią i może to być PiS nie pozwoli sobie na dyktat lekarzy , częstochowskich lekarzy .
      To raczej pewne .
      • maverick9991 Re: zwidy angrusza 07.06.14, 08:54
        Angruszu, angruszu, może idź na spacer... Jaki dyktat? Wszystko zgodnie z prawem. A co do władzy... kto jak nie wiceminister Piecha- sikawkowy z PiS przyjechał w 2007 roku zasikać strajk lekarzy? O kamaszach też już słyszeliśmy. Nikt nie ma koncepcji na polską ochronę zdrowia. Pieniędzy ze składek jest tyle, ile pracujących, a tych coraz mniej, ceny wyższe, leki droższe, sprzęt nowocześniejszy... Woda święcona z Jasnej Góry nie uleczy wszystkich chorób, choć na niektóre jest jak najbardziej wskazana. Czytasz ze zrozumieniem? Wypłaty brutto za wiele godzin spędzonych w robocie. Ja nie mam pretensji, że nauczyciele dorabiają korepetycjami. Większość w przeciwieństwie do mnie nie płaci z tego tytułu podatków... Ale nie napisałem, że to mafia, albo zgnilizna na zdrowej tkance narodu... Choć przecież mógłbym... Jedynym słusznym tu zarzutem, to fakt, że lekarze są niegrzeczni. Nie zawsze i nie wszyscy... Uogólnianie jest choroba, angruszu. A Częstochowa, to miasto wiecznie skrzywionych i niezadowolonych z życia ludzi. A standard obsługi pacjenta zależy od utrzymywania tych standardów przez dyrekcję, izbę lekarską... W całym moim zawodowym życiu nie usłyszałem jednego, jedynego tekstu, że lekarz ma być dla pacjenta grzeczny. Każdy prezentuje więc taką kulturę, jaką wyniósł z domu rodzinnego... I znów uogólnianie jest chore i krzywdzące. Tak sobie wyczytuję te wasze: "boja się was i nienawidzą" a w kolejkach w izbie przyjęć mnóstwo ludzi... To jak wolą Śląsk, czy zbiorowa awaria samochodów? Angruszu, władza przychodzi, przemija i odchodzi, naród pozostaje. szpitale również. Ja nie robiłbym wiele rewolucji, tylko nieco uporządkowałbym to, co jest. A płac nie zmienisz, bo lekarze odejdą. Maverick okazjonalnie pracuje w szpitalu klinicznym... Chcą tam mavericka na stałe. Ten kontrakt jest dla mnie bardziej opłacalny niz na Parkitce... Bedę miał dość tego czczego ujadania bezmózgów, to odejdę. Ja robotę znajdę, tylko inne bezmózgi zniszczą ten szpital, a potem nikt go już nie odtworzy... Angruszu. Społeczeństwo nie składa się z samych młodych, ogolonych na łyso chłoptasiów w szybkich samochodach i krótkoterminowych kontach oraz ich czarnych malowanek u boku. Większość stanowią ci, co do Katowic nie pojadą...
        • angrusz1 Re: zwidy mavericka 07.06.14, 09:40
          Maverick tak napisał :

"Pieniędzy ze składek jest tyle, ile pracujących, a tych coraz mniej, ceny wyższe, leki droższe, sprzęt nowocześniejszy."

Właśnie dlatego podskakiwanie lekarzy i żądanie wyższych pensji nie będzie tolerowane przez kolejną władzę . Młodzi też kończą studia i też chcą szybko zrobić specjalizację i mieć etat .
          Oni czekają tylko na to, żeby jakieś miejsce po " specjaliście " się zwolniło .
          I powoli będzie się zwalniać . Kolejna władza nie będzie robić rewolucji ale powoli pozbywać się tych " bojowych " lekarzy .

Poczekamy , to zobaczymy .

A nauczyciele mają korepetycje na zasadzie komercyjnej . Rodzic chce to płaci . Nie musi . W zdecydowanej większości to lenistwo samych uczniów jest przyczyną takiej skali korepetycji .
          Z leczeniem jest inaczej , bo do leczenie wymaga się sprzętu a on głównie jest w państwowych szpitalach .
          Nauczyciele nie porozumiewają się w skali 140 osób , bo nigdy i nigdzie nie ma takiej dużej szkoły .
          Nauczyciel, który za bardzo podskakuje, to jest zwalniany , ba !!! jakie zwolnienie , po prostu upływa termin umowy o pracę .
          Podobnie będzie i z lekarzami .
          • maverick9991 Re: zwidy angrusza 08.06.14, 08:30
            Ty może nie przeczytałeś tekstu porozumienia ani ubiegłorocznej ugody z dyrekcją? Nie ma tam żądań płacowych. W porozumieniu pewne punkty istnieją "na wypadek". Dzięki takim porozumieniom zawartym w innych miastach całe zespoły lecznicze maja poniekąd zagwarantowaną pracę. I co ? Inne placówki przekształcone w spółki się nie zawaliły po zawarciu umów z zespołami? Inna rzeczą jest, że chyba wszystkie przędą podobnie jak państwowe szpitale. Bo nakłady finansowe budżetu państwa są przynajmniej o połowę za małe w stosunku do innych rozwiniętych państw ( i nie mam tu na myśli Szwecji, Holandii czy Wielkiej Brytanii, bo tych możemy już nigdy nie dogonić, a przynajmniej w najbliższej przyszłości). Ale tego szybko nie zmienimy. Politycy nie maja pomysłu, angruszu, na zarządzanie upadająca ochroną zdrowia. Jedynym pomysłem jest powrót do komunistycznej myśli ekonomicznej w tej dziedzinie: " my udajemy, że płacimy, a oni udają, że pracują", to znaczy odebranie pracownikom ochrony zdrowia, a głównie lekarzom, wszystkich uzyskanych przez lata demokracji przywilejów płacowych. Dlatego społeczeństwo nieustannie napuszcza się na lekarzy. To powinno być karalne, ale izby lekarskie mają to gdzieś... Jeśli lekarzom odbierze się płace, to gremialnie wyjadą... Rząd chętnie powróciłby do żelaznej kurtyny, ale jej już nie ma... Trzeba zacząć myśleć, a z tym u rządzących jest kiepsko... A poza tym mógłbyś nam przestać ubliżać, albowiem lekarze nie "podskakują"... To określenie rodem z ustroju słusznie minionego. No i muszę cię zmartwić... Nikt nie czeka na miejsce po specjaliście... Miejsca są, tylko czekających nagle zabrakło... Średni wiek parkitkowego lekarza to ponad 50 lat... Za 10 lat, nie trzeba będzie nikogo brać w kamasze, bo zniknie z mapy tego szpitala wiele oddziałów... Najmłodszy ginekolog małby powyżej 50, gdyby nie przejęto specjalizanta z PCK, najmłodszy chirurg ogólny ma 40 lat, dziecięcy 47, anestezjolog 45... Ciesz się i ... podskakuj z radości! Twoja ewentualnie wreszcie wygrana partia nie będzie miała problemów, bo "partacze z partaczki" wymrą jak dinozaury... A nowi raczej za darmo nie przyjdą... Bo widzisz angruszu maverickowe pokolenie jest ostatnim pokoleniem wymierających ideowych frajerów... Co to nie chce ciebie leczyć zepsutym sprzętem... Ale inni może już zechcą...

No i na koniec... Korepetycje są komercyjne powiadasz? Rodzic chce to płaci i nic nikomu do tego? Jak Kali ukraść krowę to świetny i sprytny? Urzędy skarbowe zastanawiają się jak opodatkować prezenty komunijne i urodzinowe torty w szkołach podstawowych... Jesteś moralnym ignorantem? Nauczyciel moralnie może nie płacić podatków? Moje, drogi moralisto są opodatkowane wszystkie bez wyjątku. A może nauczycielom tez wprowadzimy kasy fiskalne? Nie ośmieszaj się! Ja płacę za nauczanie moich dzieci języków obcych. Jakoś do głowy mi nie przyszło zapodać do skarbówki, że nauczyciele moich dzieci okradają państwo. A jak ja podpisałem kontrakt, którego stawki opublikowano na stronie szpitala i płacę od tego podatek, to wszyscy wrzeszczą, że złodziej... Coś się chyba komuś po... najwyraźniej.
            • taniarada Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 08.06.14, 10:18
              Nie po to się szkoły kończyło ,specjalizacje ,kursy.By z plebsem się równać .Pępek świata w Polandii.Nie wzrusza ich cierpienie ,konanie ludzi .Piękna bajka to"Szpital w Leśnej Górze.Nie przestrzeganie etyki ,lekceważenie pacjentów .Tylko kasa się liczy.Żadnego dobrego specjalisty nie spotkasz w Częstochowie.Trzeba jechać na Śląsk.W Częstochowie szybciej umrzesz.Szpital na Parkitce moloch. Miał być dla mieszkańców Częstochowy i okolic przysłowiowym eldorado lecznictwa .Wszystko w jednym miejscu ,bez kolejek .Nowoczesne wyposażenie i miejsce do dojazdu.Zrobił się zwykłym grajdołem .Lekarze w Polsce to nie elita to sposób na życie ,pracę i pieniądze.
              • maverick9991 Re: Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 08.06.14, 17:33
                Chyba powinieneś poczytać sobie, ilu ludziom ten szpital uratował życie, choćby tylko w tym roku. Oraz ilu naprawdę wspaniałych specjalistów tu pracuje. Rocznie tylko w lecznictwie zamkniętym leczy się tutaj około 50 000 ludzi... Nie znasz wszystkich doktorów w Częstochowie, a zwłaszcza w "polandii". Nikt z moich bliskich znajomych i przyjaciół lekarzy nie uważa społeczeństwa gremialnie za plebs... To TY TANIARADO UPARCIE WKŁADASZ NAM W USTA TE BREDNIE!!! Skąd ty możesz wiedzieć, moralna pustoto, co czuję, gdy umiera mi pacjent? Co mnie wzrusza, a co nie? Mam to do jasnej chol...ery wypisane na pasku z pensją? Takie miernoty jak ty bez przerwy podrywają autorytet porządnym ludziom. Takie zero jak ty, wiecznie musi mieć jakiegoś wroga: Żyda, cyklistę czy wreszcie lekarza! Pędź no do tych Katowic leczyć się na nogi, bo na głowę to już stanowczo za późno!...
                • angrusz1 Re: Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 09.06.14, 08:03
                  Tak Maverick napisał :

" Takie miernoty jak ty bez przerwy podrywają autorytet porządnym ludziom. "

Taak,zapewne masz rację . Ale wśród tych 50.000 pacjentów nie ma tylko samych miernot . A opinia o Parkitce jest jaka jest .
                • n.u.d.a autorytet lekarza ;) 09.06.14, 10:41
                  :D Maverick, nikt na tym forum bardziej nie godzi w autorytet lekarza niż TY! :D :D :D ukazujesz swoimi wpisami to wszystko, o czym inni mówią.
                  • taniarada Re: autorytet lekarza ;) 09.06.14, 20:45
                    Mój idealny:1. jest zawsze miły, uśmiechniety, zyczliwy, empatyczny
                    2. z pokora godzi sie z faktem, że pacjent wie lepiej na jakie badania go
                    posłać i jakie leki mu wypisac
                    3. nie ma żadnego zycia osobistego, a jeśli ma to nie koliduje ono absolutnie
                    z potrzebami pacjentów
                    4. jest zawsze na każde zawołanie, nigdy nie odmawia wizyty domowej, zawsze
                    ma włączona komórkę
                    5. z pokorą uznaje fakt, ze jest niedouczonym konowałem
                    6. jednocześnie doskonale sie orientuje we wszystkich dziedzinach medycyny
                    7. nigdy nie ma do pacjenta o nic pretensji, nie krytykuje go, nie poucza,
                    nie udaje, że wie lepiej
                    8. rozumie, ze pacjent może być sfrustrowany sytuacja w SZ i losem swoich
                    składek i umie służyć jako worek treningowy
                    9.jeśli w NFZ skończyły się limity na refundację potrafi zapłacić za to z
                    własnej kieszeni
                    10. za swoją pracę nie pobiera wynagrodzenia, przeciwnie, cieszy się,że
                    pozwolono mu służyć społeczeństwu
                    • kzet69 Re: autorytet lekarza ;) 17.06.14, 23:16
                      A poza tym wszyscy zdrowi?
                • taniarada Re: Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 09.06.14, 17:44
                  Dzisiaj to przeczytałem co napisałem niedouczony doktorku z pianą na ustach .Melisa na uspokojenie dobrze działa .Wołków z tobą nie wypasałem.A szkołę też nie gorszą kończyłem.I mam więcej lat ,niż ty życia płaczku internetowy.Widać twoje wykształcenie po twojej mowie.I normalnie powinien ten wpis być usunięty .Skąd mogę wiedzieć jak umiera pacjent.Chowałem matkę ,teścia ,ojca to się napatrzyłem .A mamusia przed śmiercią zawsze mówiła :nie ruszaj gówna bo zacznie się smród .Miała rację.Żenada w tych ciężkich czasach ,że pazerność na kasę nie idzie w parze z jakością pracy.Coraz gorsza hołota pcha się na salony nie mając dom tego prawa.
                • sindagca Re: Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 09.06.14, 19:29
                  Mój ty smuteczku. ....... jestem wstrząśnięta. Pusty śmiech mnie ogarnął. Gdybym nie widziała co dzień tego co widzę to prawie bym uwierzyła i nawet się wzruszyła.
                  • taniarada Re: Coś śmierdzi nie wiesz gdzie Maverick9991? 09.06.14, 19:37
                    Zawód lekarza prawie humanistyczny .I powinni dążyć do szczęścia ,godności i swobodny rozwój człowieka ,pacjenta.Prawda to czy fałsz?
            • angrusz1 Re: zwidy mavericka 09.06.14, 07:41
              Maverick tak napisał :

" Bo nakłady finansowe budżetu państwa są przynajmniej o połowę za małe w stosunku do innych rozwiniętych państw ( i nie mam tu na myśli Szwecji, Holandii czy Wielkiej Brytanii, bo tych możemy już nigdy nie dogonić, a przynajmniej w najbliższej przyszłości). "

Taak, tutaj Maverick ma rację . Tylko , że ludziom , szczególnie starszym , wydaje się , że im wszystko się należy i to za darmo .

To media utwierdzają ludzi w takim przekonaniu .
            • angrusz1 Re: zwidy angrusza 09.06.14, 07:48
              Maverick tak napisał :
              " No i muszę cię zmartwić... Nikt nie czeka na miejsce po specjaliście... Miejsca są, tylko czekających nagle zabrakło... Średni wiek parkitkowego lekarza to ponad 50 lat..."

Może i jest stan jaki opisałeś ale wydaje mi się, że błędne wnioski wyciągasz .
              Ja wyciągam taki : lekarze - ci starci - tak są zwarci ( dzięki doświadczeniom z " tego porozumienia " ) , że nie dopuszczają młodych do pracy . Utrudniają specjalizację itd itp . Ci młodzi więc wolą wybierać inne miejsca pracy niż Częstochowę . Studentów na akademiach medycznych nie brakuje .
              • kzet69 Re: zwidy angrusza 17.06.14, 23:27
                Bredzisz na temat na który nie masz pojęcia, o ilości specjalizantów decyduje MZ (poprzez ilość rezydentur) i... zainteresowanie samych specjalizantów, na moim oddziale młodej krwi szukamy 7 lat, trafiła raz się dziewczyna , ale po 3 miesiącach wyjechała do GB, tam otworzyła specjalizację i po roku przysłała kartkę z wakacji w... Namibii i tyle w temacie leszczu.
                • pingpongsta Re: zwidy angrusza 18.06.14, 07:55
                  Lekarze stali się biznesmenami .
                  Nie mam nic do porozumienia ani ich zarobków .
                  Ale zaczynają pracę kiedy chcą , odsyłają ludzi do swoich prywatnych gabinetów a gdy brak im narzędzi leczą ludzi prywatnie na państwowym sprzęcie .
                  Bardzo chętnie przyjmują podarki i dają do zrozumienia że bez nich dalsze leczenie/porada może zakończyć się tu i teraz . Nie odpowiadają za swoje błędy lekarskie a część piję alkohol nawet w pracy . Stali się niemal bogami .
                  A może by tak zatrudnić zdolnych lekarzy z Białorusi i Ukrainy ?
            • angrusz1 Re: zwidy angrusza 09.06.14, 07:54
              Maverick tak pisze :

" Moje, drogi moralisto są opodatkowane wszystkie bez wyjątku. A może nauczycielom tez wprowadzimy kasy fiskalne? "

Może i twoje są ale nie jest to regułą .
              Nie próbuj wciskać kitu .

I nie zrozumiałeś jednak różnicy w sytuacji : leczenie wymaga często sprzętu i to drogiego a ten sprzęt nie jest w prywatnym gabinecie lekarza tylko w szpitalu . To ten sprzęt jest wykorzystywany przez lekarzy , żeby potem przyjmować pacjenta w prywatnym gabinecie już za pieniądze .

Ja , podkreślam ja osobiście , miałem taką sytuację, że pewien lekarz z Parkitki wyciął mi znamię ale zalecił po kilku dniach przyjść do jego gabinetu na zdjęcie szwów - już odpłatnie.
              Ten sam lekarz nie wykonał badania , które zlecił ( na piśmie ) mu inny lekarz . Sąd lekarski już osądził tego parkitkowego lekarza .
              To jest zbyt częste . Ludzie to widzą i oceniają .
              • angrusz1 Re: zwidy angrusza 09.06.14, 07:59
                I nie zrozumiałeś jednak różnicy w sytuacji : leczenie wymaga często sprzętu i to drogiego a ten sprzęt nie jest w prywatnym gabinecie lekarza tylko w szpitalu . To ten sprzęt jest wykorzystywany przez lekarzy , żeby potem przyjmować pacjenta w prywatnym gabinecie już za pieniądze .

Uczenie się w szkole nie wymaga ( prawie zawsze ) żadnego specjalistycznego sprzętu . Wiedza zależy głównie od samego ucznia od wkładu jego pracy . A na korepetycjach uczeń zostaje zmuszany do pracy - sam na sam z korepetytorem , chociaż i wtedy uczniowie zachowują się źle i kłamią w żywe oczy !! - i za to płacą rodzice . Ta wiedza nie jest na miarę życia lub śmierci .
                Zdrowie jednak jest .
                Nie widzisz tej różnicy ?
                Owszem nie jest moralne kiedy rodzice są zmuszani do udzielania korepetycji przez nauczyciela z tejże samej szkoły , co uczeń .
                A w szpitalach ?
                • taniarada Re: zwidy Mavericka 09.06.14, 17:55
                  Czy twoja etyka zawodowa idzie w parze z wykształceniem .I czy się kończy ,gdy pojawiają się pieniądze?
                  • maverick9991 Re: przyjaciele z boiska... 12.06.14, 21:34
                    Gdyby nasza kadra piłkarska była choć w połowie tak zaangażowana w dyskusje jak taniarada i angrusz, to bylibyśmy faworytami właśnie rozpoczętego Mundialu...Pomimo ewidentnych braków rozeznania w zasadach gry w piłkę nożną... Taniarado: czy zapytałeś o to może hydraulika, krawca, mechanika samochodowego, informatyka, itp. itd.? Etyka i moralność nie zależy od członkostwa w danym klubie... zależy od wpojonych zasad, najczęściej wpajanych w domu, ale też w szkole, w pracy... Jak komuś nie wpojono, to każde pieniądze go zdemoralizują... Większe bardziej... Ale jak wpojono, to wielkość kupki nie ma znaczenia... To takie proste... A wy walczycie tu ze mną, nie wiedzieć czemu, zupełnie mnie nie znając... A jedynie dlatego, że należę do określonej grupy zawodowej. To może moralne i etyczne? Nie twierdzę, że wszyscy lekarze są święci. Upadek zasad odbija się na całym społeczeństwie, wszystkich grupach zawodowych... Może zajmiecie się durnotą w polityce, a szczególnie, Ty, angruszu w szkolnictwie...
                    • maverick9991 Re: przyjaciele z boiska... 12.06.14, 21:38
                      To pacjenci sami wybierają prywatne gabinety. Ja też leczę w kilku miejscach prywatnie członków swojej rodziny. Nie ma tam żadnego szpitalnego sprzętu... Za rezonans wykonany prywatnie na prywatne skierowanie zapłaciłem prywatne pieniądze i jakoś nie obrzucam kalumniami lekarza, który mi w swoim gabinecie takie prywatne skierowanie wystawił... Leczył będzie też prywatnie, a operował w szpitalu, z którym ma na to prywatna umowę...
                      • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 12.06.14, 22:29
                        Nieetyczne jest kolego robienie z pieniędzy złotego runa .W tych ciężkich i nieuczciwych czasach.Przeżyłem w tym mieście już ponad półwieku i napatrzyłem się drugie tyle.Mam w swojej rodzinie lekarza ,więc jakiś umiar do tej sprawy jest.Lekarz polski powinien być nobilitowany .Dlaczego nie jest .Sam zadaj sobie odpowiedz .W tej sprawie powinno być wyciszenie .Ale tego nie ma ,bo sam podlewasz oliwy do ognia.Na tym forum nie znajdziesz elokwencji .
                    • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 12.06.14, 22:52
                      Maverick tak napisał :
                      " Upadek zasad odbija się na całym społeczeństwie, wszystkich grupach zawodowych..."

Taak, tutaj meverick ma rację .

Ale jednak nie słyszałem o żadnym porozumieniu 140 nauczycieli w sprawie zatrudnienia , podobnego do parkitnych lekarzy .

A i wśród lekarzy to także jakieś wyjątkowe działanie .

Stąd i krytyczne reakcje wśród wielu osób . A to tylko początek .
                      • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 12.06.14, 23:10
                        Upadek zasad najgłośniejszy ostatnio to w sądach ,prokuraturach ,w polityce i mediach.A największy manipulant ,który przebił TVN jest Piotr Kraśko.A dlaczego ,to sam każdy sobie odpowie.
                        • maverick9991 Re: przyjaciele z boiska... 14.06.14, 07:04
                          Złote runo... Ciekawe porównanie... Niestety, w moim domu nie wszystko podporządkowane jest wyprawie po kasę... Ale jeszcze się zastanowię. Może kiedyś... Pieniądze nie stoją też na komodzie i nie tworzą domowego ołtarza... Taka sytuacja ma miejsce raczej w kościele... Porozumienie nasze nie jest ewenementem w Polsce. Tylko jakoś tvn uwaga o tym zapomniała...
                          Nigdzie nie zebrało się 140 nauczycieli?... Jakiś czas temu, o wielu więcej niż 140 nauczycieli wywalczyło sobie Kartę Nauczyciela... Przyjaciele mavericka zarabiali wówczas znacznie więcej pieniędzy niż maverick za... dwa dni pracy w tygodniu... Jakoś nie pamiętał, abym twierdził, że popełniają przestępstwo... Raczej byłem zadowolony, że wreszcie zaczęli się szanować. A nauczyciele, podobnie jak lekarze, też są różni... Może nie chodzi tu o ratowanie życia? Ratowanie nie... ale o wypuszczanie tysięcy głąbów, którzy życia nie uratują, bo raczej na medycynę się nie dostaną... Nie wymienią też wyłącznika elektrycznego, itp... Mój angruszu, masz niezbywalny udział w kształceniu rzeszy kretynów... Sorry, taki klimat mamy?...
                          • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 14.06.14, 07:43
                            Maverick tak napisał :
                            " Mój angruszu, masz niezbywalny udział w kształceniu rzeszy kretynów... Sorry, taki klimat mamy?..."

Tak , mam ale chciałbym zauważyć , że wiedza ucznia - wg mnie - w 80 % zależy od pracy samego ucznia . Nauczyciel ma znacznie mniejszy wpływ na wiedzę ucznia .
                            Ale fakt , ze szkół wychodzi wiele kretynów , między innymi dlatego , że są naciski dyrektorów i wychowawców na to , aby tych kretynów promować do kolejnej klasy .

A co do Karty Nauczyciela , to uchwalano ją nie po tajnych porozumieniach za których złamanie groziły drastyczne kary .
                            Nie próbuj porównywać działalności związkowej z działalności kartelową .
                            • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 14.06.14, 09:32
                              Takie kształcenie dzieci ,jak rodziców chowanie.Nie zauważyłeś tego Maverick .Dziwne.I nie prawdą jest ,że lekarze zachowują się jak wilcze stado.Weszło nawet takie powiedzenie pazerny jak lekarz.Sam nie wiem dlaczego.Tak zwani skoczkowie.Skaczą z jednej pracy do drugiej.tu praktyka w ramach NFZ, tu dyżur w szpitalu"patrz na michę ,tu prywatna i jeszcze gdzieś w terenie konsultacje.Zaradni ludzie .Nie zganiajmy wszystkiego na klimat .Klimat zawsze można zmienić .Jak Wy ten klimat wspieracie.W tym kraju nic nie można zmienić ,bo stadne wilki pilnują swoich przywilejów .Widzę ,że lubisz wykrzyczeć swoje rację nie patrząc na innych i na realia życia .Prosiłem o wyciszenie .Ale dalej drążysz ten temat ."Z lekarzami jest jak z winem: im starsi, tym lepsi. Margaret Fuller "
                              • maverick9991 Re: przyjaciele z boiska... 17.06.14, 06:08
                                Moja rado! Gdyby lekarze pewnych specjalności nie "skakali" z poradni do poradni, to okres oczekiwania nie byłby 6 miesięcy, tylko dwa lata... np... Nie ma to nic wspólnego z wilczym stadem, tylko z dostępnością do ograniczonej ilości specjalistów... Takie jest zapotrzebowanie rynku. To nie jest pazerność lekarzy, tylko zwykłe ekonomiczne zapotrzebowanie... Często przy piwku dyskutujemy z kolegami, na temat, jak to nazwałeś, "naszej zaradności... Mam jedno wielkie marzenie: chciałbym być nieco mniej zaradny............................................... Cokolwiek to znaczy.................................................... Muszę ci donieść, że niestety, to nie ja pilnuję swoich przywilejów... Marzę o tym, żeby było tak, jak dawniej: kto chce, niech robi specjalizację, a potem niech to zweryfikuje rynek, pacjenci... Tylko minister nie chce zwiększyć ilości rezydentur, a na kształcenie się "z etatu", nie pozwalają zwykle dyrektorzy szpitali... Musisz skierować swą nienawiść w inną stronę... A na koniec, nie mam zamiaru się wyciszyć, bo tvn uwaga ubliżyła wielu bardzo przyzwoitym ludziom!!! Siemanko!
                                • n.u.d.a Re: przyjaciele z boiska... 17.06.14, 08:27
                                  macerick, a to kolejki nie wynikają z faktu braku kasy jak twierdzą lekarze a nie specjalistów?
                                  • wykress Re: teraz wszystko jasne! 17.06.14, 10:25
                                    n.u.d.a napisał(a):

> macerick, a to kolejki nie wynikają z faktu braku kasy jak twierdzą lekarze a n
                                    > ie specjalistów?

....a limity są po to, by nie przeciążać tej biednej garstki zaradnych fachowców!..... sie normalnie rozczuliłem :-))

maverick!!!
                                    .... gdyby nie limity to większość z Was miałaby pustki w swoich gabinetach! a przez wprowadzanie poza kolejką swoich(gabinetowych) pacjentów wydłużacie kolejkę jeszcze bardziej ...... ciekawe kiedy znajdzie sie ktoś odważny i przetnie to błędne koło???
                                    • taniarada Moloch się sypie 17.06.14, 10:36
                                      Coraz gorzej dla "Partaczki.Odbierają karetkę dla noworodków.Nie ma certyfikatu ISO.Super-moloch się sypie.
                                      • maverick9991 Re: Moloch się sypie 17.06.14, 20:43
                                        Powiedz no mi, taniutki, człowieku po przejściach i ze szkołą...Nie boli cię ta twoja głupota? Wedle statystyki, która miałem okazję dziś ujrzeć, karetka N przewiozła w ciągu 17 lat istnienia ponad 10 tysięcy dzieci... Dzięki tej działalności śmiertelność noworodków w regionie naszej koziej wólki zmniejszyła się 3-krotnie... Zresztą nie tylko noworodków. Ta kareta woziła też dzieci starsze( i pewnie wozi do tej pory), których nikt nie podjął się transportować. Cieszy cię to, że zaborca bierze wszystko? A może , skoro nasze doktory są takie do d...upy, to dzieci też są gorsze od śląskich i maja mniejsze prawo do życia?
                                        A ISO... Cóż... to nikomu niepotrzebny bajzel w celu sprawnego obrotu papierzyskami. A jaki jest obrót papierzyskami w Polsce , każdy widzi... Na ISO w tym kraju może zasługuje 10-15 firm. I... raczej żaden szpital.
                                        Taniutki nick, malutki rozumek...
                                        • taniarada Re: Moloch się sypie 17.06.14, 21:35
                                          maverick9991 napisał: Jarzysz jakieś tematy na tym forum ,czy tylko wypluwasz swój czarny ,pomazany obraz z rentgena.Karetka wróci zapewne .Ale coś się sypie ciągle i to nie wina NFZ lub Tuska .Człowieku z powiększonym ego po zjedzeniu darmowego obiadu w szpitalu i patrzenia się w LCD na mecze MŚ.Niezależny człowieku z zależną pensją .Spróbuj coś zmienić sam ,a nie polecaj lub zwalaj to na innych.Wszyscy źli tylko ja dobry .Nie po to się tyle lat uczyłem i robiłem specjalizacje ,by byle antki i hofmany mi tu podskakiwały .A wała jak Polska cała i szeroka.Nie wiem co ci tam ściska przeponę .Ale weź sobie na przeczyszczenie bisacodyl ,a na uspokojenie duszy dobre są dzieła Lenina.I serca.Tylko bez podtekstów .Bo znowu coś załapiesz.Znasz dobry człeku:-Czy jest Pan gotów stać na straży niepodległej Polski ?
                                          -Bezapelacyjnie, do samego końca…, mojego lub Jej.Nie pozdrawiam.
                            • kzet69 Re: przyjaciele z boiska... 17.06.14, 23:25
                              angrusz1 napisał:
                              hciałbym zauważyć , że wiedza ucznia - wg mnie - w 80 % zależy o
                              > d pracy samego ucznia

Cudownie Panie Gruszczyński, mentalność Kalego w pełnej krasie, ciekawe co by Pan powiedział, gdybym ja napisał: "powodzenie leczenia pacjenta - wg mnie - w 80 % zależy od pracy samego pacjenta"

I jeszcze jedno panie Gruszczyński, środowisko nauczycielskie jest o wiele bardziej skorumpowane od lekarskiego, nie znam ani jednego, powtarzam ANI JEDNEGO przypadku by nauczyciel odmówił przyjęcia kosztownego podarku od klasy na zakończenie roku ( a na przykład na moim oddziale każdy przyjmowany pacjent podpisuje oświadczenie, że próba wręczenia jakiegokolwiek podarunku rzeczowego bądź finansowego skończy się dla tegoż pacjenta bliskim kontaktem z prokuratorem), podobnie powszechna praktyka stało się zmuszanie dzieci do korepetycji, bo... nauczyciele z pełną premedytacją nie przerabiają pełnego programu nauczania, i przez wiele lat, żadne z moich dzieci, na żadnych korepetycjach nie dostało rachunku fiskalnego... więc Panie Gruszczyński najpierw belka w swoim oku a potem drzazga w oku sąsiada...
                              • taniarada Poganiał łotr drugiego 18.06.14, 08:24
                                W tych ciężkich czasach Polski S.A.jeden z drugim walczy o przywileje i koryta dla siebie.Jeden dupetek wypomina drugiemu swoje pieniądze.Opluwanie wszystkiego łącznie z kościołem .Nie patrząc na przebieg całej sprawy.Tak jak cała władza pokazuje arogancję i gdzie ma obywateli.Tak samo maverick nr 9991,który broni swojego j kawałka ziemi .Jak "Placówce Ślimak .Tylko nie mylić pojęcia.Maverick 9991 nie zna historii to i tak nie będzie wiedział.A po czym wnioskuję.Że taki łotr jak Jaruzelski znajduje uznanie i respekt w oczach mavericka .Wstyd dla niego i jego pochodzenia. <Tu pozwolę sobie wkleić jedną opinię:..jak będziecie szanowni lekarze z Parkitki szukać nowej pracy na śląsku<oby jak najdalej od nas> nie przyznawajcie się , że jestescie z cz-wy...bo to mówi samo za siebie.jesteście znani w całej Polsce...z wysokich cen, wysokich wymagań, niskiej kultury dla pacjenta i srednich umiejętnosci..może doczekam czasów gdzie tak jak np. w Centrum zdrowia Matki i dziecka w Warszawie od portierni, recepcji po przyjęcie przez Panie Prof. na każdym kroku człowiek czuje chęć niesienia pomocy dziecku .dziękuję
                                • kolter-nr Re: Poganiał łotr drugiego 18.06.14, 09:06
                                  taniarada napisał(a):

>Opluwanie wszystkiego łącznie z kościołem .

Powiedz no;jak mozna opluć coś co po uszy w plwocinach stoi ?
                                  • 1ot Re: Poganiał łotr drugiego 19.06.14, 21:34
                                    W czółko, czółko wystaje...

Ale się tu bagno zrobiło, raaany.
                              • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 18.06.14, 10:32
                                Kolejny odważny kzet69 , który lubi po nazwisku o kimś a sam chowa się za nickiem .
                                Porównywanie leczenia z uczeniem się jest dużym błędem i świadczy o głupocie piszącego .
                                Dalej o korupcji wśród nauczycieli - taak, ona jest i jest jej dużo i należy z nią walczyć ale to tylko twoje wyobrażenie - w takim gronie bywasz - że każdy nauczyciel dostaje prezenty na zakończenie roku . Są szkoły , gdzie uczniów nie stać na prezenty , ba !! nawet na kwiatki . A tak na marginesie ,z reguły ten kwiatek, który czasem dostawałem , był już zwiędły , kiedy dojeżdżałem do domu . Po oficjalnej akademii na zakończenie roku nauczyciele jeszcze zwykle mają spotkanie w swoim gronie np jedzą wspólnie obiad na stołówce a i potem muszą załatwić wiele spraw .
                                Skąd się takie kzety biorą ? 69 rok to takie pokolenie ?
                                • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 18.06.14, 10:48
                                  Tu większość nicków i cwaniaków ukrytych.Którzy się logują i plują, ile da przez swoje jamy gębowe.Po nazwisku to po pysku.Pokolenia umierają ,a wchodzą nowe.Jeszcze gorsze ,bardziej łapczywe.Pokolenie "brulionu .
                                  • maverick9991 Re: taniarada zakręcony 19.06.14, 09:51
                                    Coś ci się, misiu kolorowy, a taniutki, deczko pozajączkowało w tym PiS-iurnym opluwaniu.
                                    1/ Jak żyję obiadów darmowych nie pamiętam. Teraz są po 10,00 i 8,00 złotych. Do wyboru, przeważnie niezbyt wykwintne, nawet jak na te cenę...
                                    2/ Antek z Hoffmanem nie mają nic wspólnego z moja robotą. Albo inaczej: chciałbym, aby polityka nie wpływała na medycynę. Niech się wali i pali, tam na górze, a ja i moi pacjenci maja mieć spokój święty od przeróżnej maści debili politycznych. Martwi mnie, że każdy polityczny dupek uważa się za fachowca od mojej roboty!!!
                                    3/ Meczu jeszcze ani jednego nie obejrzałem. Taki niefart... Ale... co się odwlecze, to nie uciecze... na moim LCD, w mojej chałupie... i... nic ci do tego!!!
                                    4/ Robię, co mogę dla mojego szpitala i marzy mi się, aby inni : dyrektoriat, rada społeczna, właściciel marszałkowski, parlamentarzyści Ziemi Częstochowskiej, też wreszcie coś zrobili. Poza sprytną ucieczką od problemu i chowaniem się przed wyborcami...
                                    5/ Szanuję zmarłego generała Jaruzelskiego i być może nic tego już nie zmieni. trudny to do osadzenia człowiek z trudnych czasów. Zbierałem się do rozmowy z generałem. Ale tak się ochoczo zbierałem, że generał opuścił ten padół... Mea culpa... nie zapytałem o kilka rzeczy. A ciebie nie zastanawia, że wszyscy poważni opozycjoniści styropianowej przeszłości darzą Go szacunkiem? Dawno temu, gdy "major" Frydrych (pomarańczowa alternatywa) powrócił do macierzy napisał list otwarty do generała. Czytałem... Do tej pory pozostaje pod wrażeniem. Z innej perspektywy najwyraźniej widoczność nieco lepsza... Tak sobie myślę, że gdyby nie stan wojenny mielibyśmy tu obecną Ukrainę, tylko znacznie gorzej... Polsce wystarczy już cmentarzy i miejsc pamięci narodowej... Za to jestem mu wdzięczny... Potem odszedł... sam... Któryś z obecnych przywódców Polski wzniósłby ponad swoją pychę i próżność jak On?
                                    • taniarada Maverick trutniu 20.06.14, 11:54
                                      Czytałeś nietykietę .Etosów i epopei nikt nie czyta.I ja też nie mam zamiaru.Lekarze to nie są święte krowy i także ich działania często są obarczone nieprawidłowościami.Poseł PO napisał.I ja to potwierdzam. Hej.
                                • 1ot Re: przyjaciele z boiska... 19.06.14, 21:37
                                  Angrusz1, kzet to jeden z najmniej anonimowych forumowiczów, z tym chowaniem się za nickiem to kulą w płot trafiłeś.
                                  • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 19.06.14, 22:09
                                    1ot napisała:

> Angrusz1, kzet to jeden z najmniej anonimowych forumowiczów, z tym chowaniem si
                                    > ę za nickiem to kulą w płot trafiłeś.
                                    (Znaju to ten co wielbi Urbana .Drugi Jaruzelskiego.Czy lekarze już całkiem rozum stracili.Po szczeblach do kariery przez ZMS wchodziło .Nie nauka ,a chęć szczera .Rozumiem ,że można uwielbiać .Ale po co ogłaszać to całemu światu.
                                    • 1ot Re: przyjaciele z boiska... 19.06.14, 22:54
                                      W przeciwieństwie do Ciebie nie widzę w tym problemu, żeby każdy sobie swoje poglądy wyrażał.
                                      Po to forum.

Pardon za personalną wycieczkę, ale muszę zapytać. Tą interpunkcją próbujesz się wyróżnić, czy to niezamierzone?
                                      Bo mi się. Strasznie kiepsko. To ,czyta.
                                    • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 20.06.14, 11:31
                                      Jeden ( "to ten ") to wg tekstu angrusz1, czyli ja drugi to kzet .

Czy możesz zacytować moje wypowiedzi na temat Urbana , tego Urbana a szczególnie te wielbiące ?

Jak nie zrobisz tego szybko , to poczuj się jakbyś miała twarz oplutą .czujesz już tę przyjemność taniarado .
                                      • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 20.06.14, 11:43
                                        Tyle się uczyłeś a nie umiesz czytać ze zrozumieniem .Piszę o dwóch doktorkach .Kezt uwielbia Urbana ,maverick czci Jaruzelskiego.Już pisałem lekarze to nie elita.
                                        • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 20.06.14, 12:45
                                          Tak, rzeczywiście . Nie potrafię czytać ze zrozumieniem ... twoich tekstów .

Może spróbuj jaśniej następnym razem .
                                          • taniarada Re: przyjaciele z boiska... 20.06.14, 21:22
                                            Rozumiem ,że logopeda maverick ma problemy ze zrozumieniem wszystkiego łącznie z historią .Ale Ty Angruszu nie ogarniasz tego .Ja tylko nie mogę pojąć ,że senior pluto jedzie po Tobie jak po burej suce.A Ty zachowujesz sławetne milczenie.Układ zamknięty ,czy masochistyczne powiązania.Większość na tym forum ukrywa się pod różnymi nickami .I używa sobie.
                                            • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 21.06.14, 09:46
                                              Ano używają sobie . Ja już na to nie reaguję , bo takie są koszty publicznej dyskusji . Ale każdy pisze na własny rachunek . Inni też to oceniają , chociaż nie piszą na forum .
                                          • angrusz1 Ciekawy komentarz 07.07.14, 12:43
                                            pod artykułem na temat ochrony zdrowia w Wielkiej Brytanii , ichnim NFZ ( NHS ) :

"287 Jimski "Greedy Doctors"
                                            Yeah that's right! Do you know a hospital consultants salary is £40/hr at best (£20 after tax,NI and 15% pension). Thats £5 pounds an hour less than the technician that came to fix our washing machine or £20 less than a good plumber. When it comes to pay in banking the government is keen to tell us you must pay the best to get the best (RBS). We have the NHS we deserve "

Podobnie może i jest w Polsce , no oczywiście biorąc pod uwagę różnicę w zarobkach .
                                            • angrusz1 Re: Ciekawy komentarz 07.07.14, 13:38
                                              A tutaj inny :
                                              "When you think how much of NHS money is spent not on NHS nurses but 'contract nurses' as ibn 'The rates of pay for locum shifts are £25-£40 per/hour including holiday pay for Practice Nurses!' then you see where the money goes! Heaven knows how much the contracting firms are charging per hour."

Hmm, locum shift to chyba zmiana . Na godzinę takiego dyżuru 25 do 40 funtów . Tyle liczą sobie firmy kontraktujące za pracę pielęgniarki .
                                              • angrusz1 Re: Ciekawy komentarz 07.07.14, 13:41
                                                I następny :

"I promise you i would sing up for that system to stop be from being a burden on future generations, which is what the ageging population has become! "

Ale tutaj zwracam uwagę na końcowe zdanie . Ono mówi o tym , że wg piszącego starzejące społeczeństwo stało się ciężarem .

Czyli problem emerytur i ochrony zdrowia dla starszych osób stanowi i w Wielkiej Brytanii drażliwy temat . Część osób odczuwa to- i pisze publicznie - jako ciężar dla ... bogatej Wielkiej Brytanii .
                                                • angrusz1 Re: Ciekawy komentarz 07.07.14, 14:10
                                                  Kolejny komentarz tak bardzo zbieżny z polskimi realiami :

"

I work for the NHS and am disgusted with the amount of money wasted on 'preferred suppliers', which usually means adding an extra zero to the bill.

For example: one small toilet being decorated with new toilet and sink - £13,500.

Stop wasteful examples like this and there would be plenty of money."

Czyli kibel i umywalka za 13500 funtów ale od preferowanego dostawcy .
                                                  No i swoją dolę dostaje zamawiający ze strony szpitala .
                                                  • angrusz1 Re: Ciekawy komentarz 07.07.14, 14:17
                                                    I kolejna opinia :
                                                    "37. anthonygh
                                                    Maybe time to start making a charge on all those who need the NHS due to their lifestyle choices...
                                                    Why am I paying for their irresponsibility.?
                                                    =================================================
                                                    Quite right. Also make mountain climbers, rugby players, boxers, sailors, divers, cavers, parachutists, cyclists,etc, etc take out private insurance?? Right!"

To samo , co w Polsce . Dlaczego ja mam płacić za to , że pijak utracił zdrowie albo ćpun się zaćpał .
                                                  • angrusz1 Re: Ciekawy komentarz 07.07.14, 14:28
                                                    Na BBC pod artykułem o działaniu brytyjskiego NFZ ( NHS ) :
                                                    "Having worked in the US and the current NHS health systems, I plea to the UK public to hold onto the NHS for as long as you can.

Please try also to live your lives responsibly. Try a more fit regime in your lives. Reduce alcohol, fat & quit smoking if poss'. You're living longer. Investment in your lifestyle at a young age will help you later in life and helps the NHS survive for longer too."

To samo i w Polsce : chlać i kopcić mniej i żreć mniej już w młodym wieku a pomożemy i sobie i NFZ-owi .
                                  • angrusz1 Re: przyjaciele z boiska... 20.06.14, 11:06
                                    Ty może go znasz ja nie . Ale ja nie dążę do wykrycia jego nazwiska ani nie używam go .
                                    Dlaczego więc kzet to robi ?
                                    Ano taka jego moralność .
                                    • taniarada Maverick trutniu 24.06.14, 16:02
                                      Znowu nie dobrze się dzieje w szpitalu. Madowicza wyrzucają za pielęgniarki ,ale to wasza kasiasta mać go wyrzuciła.Coraz gorzej w państwie łotrów,
                                      • maverick9991 Re: taniusi trutniu 28.06.14, 19:57
                                        Na głupotę to jednak nie ma lekarstwa...
                                        • 59tomtom Re: taniusi trutniu 30.06.14, 08:25
                                          maverick9991 napisał:

> Na głupotę to jednak nie ma lekarstwa...

rozumiemy, że masz na myślą swą "trutniowatą" obesrołku osobę!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka