Dodaj do ulubionych

Dzień Żołnierza

15.08.15, 13:03
Wczoraj miałem okazję być Na Kulach, gdzie jak zapewne władzom Częstochowy, jakiejś KOMENDZIE UZUPEŁNIEŃ z ulicy LEGIONÓW !!!!!! różnym organizacjom tzw PATRIOTYCZNYM wiadomo jest CMENTARZ WOJSKOWY żołnierzy poległych w I i II Wojny Światowej.

I na tym WOJSKOWYM CMENTARZU śladu nie ma po jakiejś celebrze światecznej.
Syf jest jak ....normalnie. O skoszeniu zeschłej trawy nawet nie ma co marzyć. Jakieś choragiewki w barwach narodowych? ZAPOMNIJ.
Jednym słowem tradycyjny syf kiła na mogiłach.

Ja nawet nie mam wielkich pretensji do proboszcza, który lump był jest i do końca będzie i ma cmentarz głęboko w zadzie.
Ale pretensje mam do WŁADZ MIASTA RADNYCH i PARTII POLITYCZNYCH wszelkiej maści CO z GĄB
WYLEWA SIĘ IM OJCZYZNA, PATRIOTYZM i PODOBNE PIERDOŁY.

BEZMÓZGOWIE TO czy LENISTWO ????
A może najłatwiej dupska ruszyć pod pomnik MARSZAŁKA i wieniec połozyć przy oklaskach gawiedzi???

Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 17:13
      A bo to kolego Pluciński, wicie, rozumicie:
      Pod pomniczek to i blisko i nie spoci się człek za nadto a na Kule to już kawałek trza by przejść.
      Tym czasem upał na dworze niemożebny więc wicie, rozumicie.......!
      Poza tym z tym patriotyzmem i katolicyzmem u naszego społeczeństwa jest jak z
      przynależnością partyjną za czasów słusznie minionych.
      Mówiono o takich "członkach" że oni jak te rzodkiewki:
      Z wierzchu czerwone a w środku białe.
      Do dziś zmieniło się niewiele.
      Na gębach bóg, honor. ojczyzna a chodzi o kasę, - misiu.
      Znaczy, tow. sekretarza zastąpił proboszcz ..........i tyle.
      A szacunek należny tym, którzy za możliwość wypowiadania się bez obaw o życie i swobodę praw , - oddali to, co mieli najcenniejsze............jaja sobie robisz?!
      Kogo dziś Ci ludzie obchodzą?!
      Może, gdyby od tego zależał wybór na fotel.........znaczy do koryta, - aaa ! - to co innego.
      Uginali by się od wieńców i wiązanek.A i kościelnej wierchuszki by nie zabrakło a być może było by ich nawet więcej aniżeli tych w garniturach.

Oczywiście Pluciński, chwała Wam za ujęcie się za tymi, którzy już sami za swoim wstawić się nie mogą. Jednak czy to coś da?! - śmiem wątpić. A to z powodów o których wcześniej wspomniałem.
      Pozdrawiam, Dyzio

• taniarada Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 18:42
        Można pisać ,że wszystkie zło to od proboszcza kościoła Św.Zygmunta.I sprawa ucicha.A monitoring i straż miejska to druga cisza.Raz już podpalono kaplicę i drugi raz sataniści wymalowali swoje symbole. Śledczym nie udało się znaleźć sprawców sprofanowania kaplicy na cmentarzu Kule w Częstochowie. Na murach świątyni pojawiły się hasła i rysunki nawołujące do mordowania chrześcijan oraz symbole uznawane za satanistyczne.Kaduka prawem jest ,że nawet ci co sprzedają kwiaty i świeczki wiedzą kto lata po zmroku na cmentarzu.Sam zgłaszałem straży miejskiej bo tam mają posterunek i też cisza.Można powiedzieć ,że te sprawy z wami się łączą .Bo sami nawołujecie do tępienia katolików i paru innych osiołków z gazety GW.Pisząc dalej Święto Wojska Polskiego nijak się ma do pochowanych i zamordowanych żołnierzy leżących na cmentarzach .Ale trzeba ci pluto honor oddać ,że o tym pamiętasz.Bo nasi rządzący nędzarze złożyli by kwiaty na grobach żołnierzy radzieckich .

Czytaj więcej: www.dziennikzachodni.pl/artykul/4994854,zabic-chrzescijan-kaplica-sprofanowana-satanisci-na-wolnosci-zdjecia-cmentarz-kule,id,t.html
        • storima Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 19:00
          taniarada napisał(a):
          > Bo nasi rządzący nędzarze złożyli by kwiaty na grobach żołnierzy
          > radzieckich .

Pewnych rzeczy się nie wytłumaczy. Nie wyjaśni się komuś ze ci żołnierze, najczęściej prości ludzie byli tworami nieludzkiej polityki i kreacji homo sovieticus przez Stalina.

Dla przypomnienia:

Pamięć o poległych 16 stycznia

GW Częstochowa MJS 17-01-2006

W 62. rocznicę wkroczenia wojsk radzieckich do Częstochowy prezydent Tadeusz Wrona oraz przewodniczący Rady Miasta Ryszard Szczuka złożyli kwiaty i zapalili znicze pod pomnikiem poświęconym żołnierzom Armii Czerwonej na cmentarzu Kule. Rosjanie spoczywają tam w 84 mogiłach zbiorowych i 222 pojedynczych grobach. W 62. rocznicę wkroczenia wojsk radzieckich do Częstochowy prezydent Tadeusz Wrona oraz przewodniczący Rady Miasta Ryszard Szczuka złożyli kwiaty i zapalili znicze pod pomnikiem poświęconym żołnie

I słusznie.
          • taniarada Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 19:31
            Dla przypomnienia:

Pamięć o poległych 16 stycznia

GW Częstochowa MJS 17-01-2006
            storima napisał:
            W 62. rocznicę wkroczenia wojsk radzieckich do Częstochowy prezydent Tadeusz Wrona oraz przewodniczący Rady Miasta Ryszard Szczuka złożyli kwiaty i zapalili znicze pod pomnikiem poświęconym żołnierzom Armii Czerwonej na cmentarzu Kule. Rosjanie spoczywają tam w 84 mogiłach zbiorowych i 222 pojedynczych grobach. W 62. rocznicę wkroczenia wojsk radzieckich do Częstochowy prezydent Tadeusz Wrona oraz przewodniczący Rady Miasta Ryszard Szczuka złożyli kwiaty i zapalili znicze pod pomnikiem poświęconym żołnie
            i słusznie.Słusznie .Ale to był rocznica wkroczenia Sowietów do Częstochowy.A nie Święto Wojska Polskiego kojarzonego z pochówkiem .Bohaterski Chochriakow.Wraz z armią do Częstochowy wkroczyło NKWD .Powstała Komenda wojskowa .Żołnierze radzieccy dokonali wiele rabunków i gwałtów .Szacuje cię ,że pobyt Rosjan w naszym mieście to 52 mln złotych .A pensja wtedy wynosiła 700 zł.Bochenek chleba na czarnym rynku to 60 zł.Nie liczę bólu ,cierpień i morderstw .Znienawidzony sierp i młot.
            • taniarada Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 19:53
              Pisząc dalej .Częstochowianie w ten mroźny styczniowy dzień ,ściskali i cieszyli się z wolności .Nie wiedzieli co niesie nowa władza .Świadkiem wyzwalania Częstochowy był wówczas 11 letni Marek Hłasko .Po latach we swojej książce " Piękni dwudziestoletni opisał gwałty na polskich kobietach.Scena przemarszu Armii Radzieckiej przez Częstochowę została zapisana w utworze Hłaski "Olbrzym .I nigdy nie opublikowana .A warto poczytać.
              • storima Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 20:12
                > z z armią do Częstochowy wkroczyło NKWD .Powstała Komenda wojskowa .Żołnierze r
                > adzieccy dokonali wiele rabunków i gwałtów .

Nie będę się rozpisywał.

Znam historie.
                Zna ja rowniez były prezydent Wrona,
                z Twojej opcji politycznej.
                Wiec pamięć oddaje nie tylko:

"> Bo nasi rządzący nędzarze złożyli by kwiaty na grobach żołnierzy
                > radzieckich . "

Pewnych rzeczy niektórym osobom nie wyjaśnisz i tak to zostawię.
                • taniarada Re: Dzień Żołnierza 15.08.15, 20:55
                  storima napisał: Moją opcją nie jest PIS , jestem tylko zwolennikiem tej partii.Nie jest wyrocznią w moim życiu .Dużo czytałem na temat Hłaski .Ciekawe ,czy znasz ten artykuł? www.stanislawczyk.pl/ksiazki/milosnegry/milosnegry_024-43.pdf
                  • storima Re: Dzień Żołnierza 16.08.15, 09:27
                    taniarada napisał(a):
                    >Ciekawe ,czy znasz ten artykuł?

Barbara Stanisławczyk, Miłosne gry Marka Hłaski.
                    Czytałem tę książkę.
                  • storima Re: Dzień Żołnierza 27.08.15, 14:35
                    taniarada napisał(a):

Tadusz Wrona, były prezydent Częstochowy, nie reprezentował PiS.

Plączesz fakty, zaczynam wątpić czy wiesz kim był Jan Paweł II.

Tym bardziej ze namiętnie zbezczeszczasz Jego pamięć, wylewając Twe wymioty rasizmu, homofobii i wszelkiej agresji. Czynisz to kradnąc teksty ze skrajnie prawicowych portali, wklejając tu ten jad, nienawiść----zaprzeczenie katolicyzmu.
                    W dodatku podpisujesz te bluzgi jako swoje.
                    Do tego dochodzą Twoje oryginalne "popisy" nienawiści i rasistowskiego rynsztoku.
                    Wczoraj pisałem:
                    zajęty jesteś wyłącznie Twym pajacowatym bełkotem.
                    Tak już od ponad 10. lat pod zmiennymi nickami, na Forum Częstochowa.
                    To jest chore.
                    Coraz bardziej.
                    I to widać: tu i w archiwach.

• pluto37 Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 13:11
      Kogoś musiało ruszyć sumienie, bo niedawno na wojskowym cmentarzu zrobiono sianokosy.
      Szkoda, że nikt nie wpadł na pomysł, żeby obłamany betonowy krzyż na jednej z mogił wymienić, albo chociaż "dokleić" przy pomocy odrobiny zaprawy.

Całej wojskowej nekropolii przydałby się solidny remont i bardziej przystająca do naszych czasów architektura.
      • dyziek_o Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 15:12
        A Ty Pluciński jak to dziecko we mgle!
        Czy cmentarz przynosi jakieś dochody?!
        Albo posprzątanie nekropolii spowoduje, ze słupki poparcia komuś wzrosną?1
        Nie.
        A zapłacić za sprzątanie trzeba.
        Za naprawę krzyża też.
        Czas, gdy wiara w czynie społecznym papierki zbierała i kwiatki sadziła, przy okazji
        imprezy "konsolidacyjne" urządzawszy, - minęły.
        Na kościół/ proboszcza - jak sam wspomniałeś, liczyć próżno.
        Poszedł ktoś więc na łatwiznę, - zatrudnienie chłopa z kosiarką = 5zł/h więc koszt znikomy
        a taki Pluta pewnie zauważy.............co się sprawdziło.
        Spróbuj teraz coś komuś zarzucić.........!
        Większość społeczeństwa i tak tego nie zauważy więc problem niewielki.
        A będziesz dłużej hałas na forum robił, - napisze taki "taniocha" żeś oszołom więc zastanawiam się,
        czy w ogóle warto...............?!
        Osobiście uważam, że warto ale to ja tak mam.
        Ilu takich ..........pewnie niewielu.
        A remont powinien przeprowadzić ten, pod czyim zarządem cmentarz się znajduje i kto czerpie zysk z tego.
        I to powinno być egzekwowane z żelazną konsekwencją.
        Znaczy, - proboszcz w tiurmu jeśli tylko coś nie gra..................o!
        Dyzio.
        • pluto37 Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 20:24
          dyziek_o napisał:

> A Ty Pluciński jak to dziecko we mgle!
          > Czy cmentarz przynosi jakieś dochody?!
          -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Wiem. Ale jak pisałem już kiedyś ja jestem z ....Częstochowy i lubię to miasto.
          A także uważam, że o cmentarze [szczególnie wojskowe] należy dbać.

> A będziesz dłużej hałas na forum robił, - napisze taki "taniocha" żeś oszołom
          > więc zastanawiam się,
          > czy w ogóle warto...............?!
          Dyźku Szanowny!
          Brutalnie powiem, że to co tandeta objawi to znaczy tyle samo co wydala. Trza jedynie nie wdepnąć.
          > Osobiście uważam, że warto ale to ja tak mam.
          > Ilu takich ..........pewnie niewielu.
          Bo trza siać choć pola nasze marne..... jak w Piśmie u starożytnych hebrajczyków napisano:):)
          > A remont powinien przeprowadzić ten, pod czyim zarządem cmentarz się znajduj
          > e i kto czerpie zysk z tego.
          > I to powinno być egzekwowane z żelazną konsekwencją.
          > Znaczy, - proboszcz w tiurmu jeśli tylko coś nie gra..................o!
          ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
          Jest jeszcze jedno wyjście które można zrobić bez wsadzania proboszcza do lochu.
          Wpisać wojskowe kwatery do rejestru zabytków i wtedy z kasy miejskiej można wysupłać gotowiznę na taki cel.
          A jak wielebny będzie miał wątpia to Miasto zawsze może przypomnieć mu jak wyglądał obszarowo cmentarz Kule za czasów carskich.
          Trza tylko chcieć.

Podobnie powinno się wpisać cmentarną zieleń jako zabytkowy zespół przyrody prawnie chroniony.

I trzeba o to pyszczyć do władz Miasta i radnych.
          Jacek Krawczyk - radny kiedyś ganiał z aparatem i pyszczył, ze bruki na Berka paskudnie położono.
          On wprawdzie z Rakowa, ale mógłby coś w tej materii powojować ku chwale miasta i partii:):)
          • storima Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 20:34
            pluto37 napisał:
            > dyziek_o napisał:
            > > A będziesz dłużej hałas na forum robił, - napisze taki "taniocha"

Szokujące.
            I przykre.
            Nie wiem jak to dalej skomentować.

• taniarada Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 15:33
        Nie pochlebiaj sobie pluto .Uroczystości w Częstochowie z okazji wybuchu II wojny światowej. Najpierw hołd na cmentarzu Kule. I z tej okazji posprzątano .A ten drugi dyzma to głupi jak but z lewej .Pieprzy jak najęty .Nic nie wie o kosztach wywózki śmieci i utrzymania cmentarza.Dał chociaż złotówkę jak była kwesta na ratowanie zapomnianych i pięknych starych nagrobków.Odpowiem za niego nie.O groby swoich rodzin dbamy sami .A o resztę zadbają przed świętem zmarłych .Dopiero się rok szkolny zaczął i drużyny harcerskie wyruszą na cmentarze zapomnianych bohaterów i żołnierzy .Myślę wytłumaczyłem łopatologicznie zwłaszcza dyzmie.
        • storima Re: Dzień Żołnierza 02.09.15, 22:46
          pluto37 napisał:
          > dyziek_o napisał:
          > > A będziesz dłużej hałas na forum robił, - napisze taki "taniocha"

Jasne.
          Trzeba zamilczeć.
          Pozwolić Mu terroryzować.
          Niech oszczerstwa, hipokryzja i jad zawładną nie tylko tym forum
          ale wnętrzem, sercem i duchem każdego kto tu pisze!

• taniarada Re: Dzień Żołnierza 12.10.16, 20:55
            storima napisał:

> pluto37 napisał:
            > > dyziek_o napisał:
            > > > A będziesz dłużej hałas na forum robił, - napisze taki "taniocha"
            >
            > Jasne.
            > Trzeba zamilczeć.
            > Pozwolić Mu terroryzować.
            > Niech oszczerstwa, hipokryzja i jad zawładną nie tylko tym forum
            > ale wnętrzem, sercem i duchem każdego kto tu pisze!
            >
            > Straszne .Oj ja chyba oszaleję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka