Dodaj do ulubionych

Microsoft Excel- POMOCY :)

IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:08
Mam prośbe, czy mozecie mi podać jaką stronę gdzie byłyby podstawy Excela, nie
miałam z tym programem jeszcze styczności, a muszę zrobić wykresy do pracy
licencjackiej...no i muszę sie nauczyć je robić, dziękuje z góry za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: jot Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: 195.116.81.* 23.04.06, 18:13
      1. Otwórz www.GOOGLE.pl
      2. Wpisz: Excel
      3. czytaj i szukaj
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:15
        tak zrobiłam, i niczego nie znalazłam, dlatego miałam nadzieje, że ktoś mi poda,
        ale dzięki za odpowiedź na mojego posta :)
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:28
        Przepraszam, zwracam honor :) Ja wcześniej wpisałam Microsoft Excel i niczego
        nie znalazłam, a gdy wpisałam Excel to znalazłam interesujące mnie stronę,
        bardzo dziekuje :)
    • segel Re: Microsoft Excel- POMOCY :) 23.04.06, 18:29
      Podaj e-mail wyślę Ci co nieco o tworzeniu wykresów.
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:39
        moskitio@yahoo.com
        • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:41
          dziękuje, bo szczerze mówiąc powoli tracę cierpliwość :/
    • Gość: dr Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.pcz.czest.pl 23.04.06, 18:37
      Post wygląda na prowokację :-) Czyżby nie było podstaw excela na studiach ?
      Przecież w tym robią wykresy do sprawozdań wszyscy studenci.
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 18:41
        Niestety to nie jest prowokacja, moja nauka obsługi komputera na studiach
        zakończyła się na Word-ie, a potem to już były programy takie jak subiekt, czy
        rachmistrz, z excela były jedne zajęcia , na których mnie nie było :)
        • Gość: maturzysta Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: 85.195.119.* 23.04.06, 18:55
          ??? To były studia, czy kurs dla księgowych ? żart jakiś ? 1 zajęcia z excela ?,
          pewnie do tego wykład, tzn. wyświetlanie na rzutniku helpa ?
          Nie obrażaj się, to nie twoja wina że nie znasz tego, ale uczelni.
          Sorry że zapytam, ale jaka to uczelnia i jaki kierunek.
          Wybieram się na studia w tym roku, i wolałbym wiedzieć którą szkołe omijać.
          Planuję coś związane z zarządzaniem lub ekonomią, ale chciałbym się nauczyć jak
          najwięcej.
          • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 19:07
            Szczerze mówiąc, to trochę głupio mi sie teraz zrobiło i wolałabym nie podawać
            ani nazwy uczelni ani kierunku, ale chyba nie nowością jest informacja, że
            poziom nauczania obsługi komputera i języków w szkołach publicznych jest raczej
            niska, przynajmniej w większości, nie obrażając nikogo.
            • Gość: ? Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:28
              A w szkole sredniej to co robilas na zajeciach z TI? Przeciez wykresy w excelu
              to podstawy, ktore w kazdej szkole na lekcjach nauczyciel MUSI zrobic.
              • Gość: dr Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.pcz.czest.pl 23.04.06, 21:40
                Zwróć uwagę, że dziewczyna kończy licencjat, a więc liceum ukończyła kilka lat
                temu. Wtedy był inny program, informatyki było mniej. mogła więc nie mieć ani
                worda ani excela w szkole średniej. Poza tym mogło nie być wtedy pracowni
                komputerowej w szkole. Poza tym napisała, że Excel był na zajęciach na studiach,
                1 godzina !. A więc, jeżeli excel był, a jak wiadomo jest również w szkole
                średniej, to jaki jest poziom na tej uczelni na której studiowała ?. Poniżej
                obecnego poziomu liceum ?. Jeżeli kończy licencjat i nie zna excela w stopniu
                elementarnym to o czymś to świadczy. I bynajmniej nie o Niej.
                • Gość: ? Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.06, 21:45
                  Nie bylo innej podstawy programowej. Nowa podstawa wejdzie nie wczesniej niz za
                  2 lata. Jesli nie nauczyla sie podstaw arkusza kalkulacyjnego w liceum/technikum
                  to sama jest sobie winna, bo w programie studiow na wiekszosci kierunkow nie ma
                  dublowania podstaw z liceum.
                  • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 21:52
                    Jak to sama jestem sobie winna, czy ja wybierałam niekompetentną
                    nauczycielkę????? Weź się zastanów co Ty mówisz, nie ja odpowiadam za niski
                    pozim kształcenia w liceum czy na studiach!! A na studiach powtórzyli dokładnie
                    te same zajęcia z Worda, które miałam w liceum,bo większość osób z mojej grupy
                    nie miała praktycznie do czynienia z komputerem, nie mówiąc już o programach!!
                    Nieważne...
              • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 21:45
                W liceum...miałam "świetną" nauczycielkę, która o komputerze wiedziała niewiele
                więcej niż my-uczniowie, przerabialiśmy Dos i Worda, przy czym gdy była zajęta
                graliśmy w Mario...W sumie wszystko co wiem o komputerach i ich obsłudze
                nauczyłam się sama, metodą prób i błędów...z excelem będzie tak samo, jest mi
                potrzebny to się nauczę jego obsługi, potrzebowałam tylko materiałów.
                • Gość: dr do ?, odpowiedź. IP: *.pcz.czest.pl 23.04.06, 22:26
                  Sam pracuję na uczelni i wiem z jakim przygotowaniem przychodzą ludzie po liceum
                  lub technikum. Poza tym znam nauczycielki które uczą informatyki. Owszem.
                  Skończyły WSP a potem podyplomówki z informatyki do awansu (bo to było
                  najłatwiejsze , a poza tym dla nauczycieli informatyki są godziny), ale nie
                  studia dzienne informatyczne. Rzadko która z nich potrafi w excelu zrobić coś
                  więcej niż dodawanie kolumn. Jak się powiesi windows, albo trzeba skonfigurować
                  sieć w szkole bo coś się wysypało to biegają i szukają pomocy po znajomych.
                  Podstawa programowa podstawą programową, a to co się robi to inna sprawa. Muszą
                  się zgadzać tylko wpisy tematów w dzienniku.
                  Przeglądałem ostatnio prace dyplomowe z takich studiów podyplomowych z
                  informatyki. 95% to prezentacje w PP. Znajoma nauczycielka ( uczy fizyki i
                  informatyki ) zrobiła oczy jak spodeczki, jak pokazałem jej że można w PP
                  osadzić animacje.
                  Na dyplom prezentacja w PP, i to ma być potwierdzenie kwalifikacji do nauczania
                  informatyki w szkole. Dobre sobie. Ale dyplomowanego ma.
                  Są na szczęście też wyjątki od tej reguły, ale nieliczne.
                  • Gość: dr Re: do ?, odpowiedź. IP: *.pcz.czest.pl 23.04.06, 22:34
                    Ale na pocieszenie dodam, że z matematyki poziom też jest rewelacyjny. Na
                    pewnych zajęciach nikt z grupy nie potrafił przeliczyć stopni na radiany. :-)
                    Czasami mam super ubaw jak widzę, co umieją studenci z matematyki. Na tym tle
                    informatyka nie wychodzi jeszcze najgorzej. Przynajmniej umieją obsługiwać w
                    wordzie kombinancję klawiszy CTRL-C, CTRL-V. :-).
                • dawidowk Potrzebująca - odbierz maila! 24.04.06, 09:35
                  Potrzebująca - odbierz maila!
          • Gość: maturzysta Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: 85.195.119.* 23.04.06, 19:15
            Z domeny wynika że to Politechnika Częstochowska. Mógłby to być ewentualnie
            akademik. Dobrze zgadłem ?. Poza tym po pozostałych programach które miałaś na
            studiach stawiam na wydział zarządzania.
            • Gość: XXX Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.06, 22:20
              Podstawowa rzecz, na pozostałych wydziałach politechniki nie robi się studiów
              licencjackich, tylko inzynierskie. Jeżeli to studia licencjackie, to kierunki
              humanistyczne, więc na takich informatyki robi sie niewiele albo nawet wcale.
    • singielek1 Re: Microsoft Excel- POMOCY :) 23.04.06, 18:55
      Zajrzyj do skrzynki,

Pozdrawiam,
      Sgk1
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 23.04.06, 19:03
        Tak, już mam , dziękuje
    • Gość: ślusorz Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.sanetja.pl 24.04.06, 00:17
      W POMOCY Excela jest co nieco o tworzeniu wykresów! ;-)
    • Gość: Andy Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.04.06, 09:14
      A może korepetycje indywidualne ?:)
      • Gość: potrzebująca Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.man.czest.pl 24.04.06, 09:55
        dziękuje bardzo, ale dam już sobie rade sama :)
        • Gość: gosc Re: Microsoft Excel- POMOCY :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.06, 10:06
          Moim zdaniem nawet jesli to studentka kierunkow humanistycznych to nic jej nie
          tlumaczy przed brakiem obslugi podstawowych programow. W dzisiejszych czasach
          do kazdego zawodu jest potrzebna obsluga komputera, nawet po kierunkach
          humanistycznych. W koncu dziewczyna pisze licencjat, a wiec ma za soba prawie 3
          lata studiow, wiec powinna (jesli juz nie zna excela w podstawach) potrafic isc
          do biblioteki znalezc odpowiednia literature, czy tez znalezc informacje na
          internecie, albo po prostu przeczytac helpa w programie, a nie zganiac tutaj na
          niski poziom nauczania. Nie na kazdym kierunku humanistycznym jest informatyka,
          ale to nie oznacza, ze matematyczki, polonistki itp. nie beda obslugiwaly
          komputera. Na kierunkach scislych tez nie ma wielu przedmiotow humanistycznych,
          co nie oznacza, ze Ci studenci nie potrafia napisac pracy mgr, bo znaja slabo
          polski itp. Poza tym studia nie polegaja tylko na chodzeniu na zajecia ale
          takze na poglebianiu swojej nauki w domu, na samodzielnym przyswajaniu wiedzy.
        • segel Re: Microsoft Excel- POMOCY :) 24.04.06, 13:27
          Dopiero teraz przeczytałam wszystkie wpisy, widzę, że forumowicze nie zostawili Cię bez pomocy. Jeśli miałabyś jakiś problem po przeanalizowaniu wiadomości, jakie otrzymałaś napisz na mój adres. Jeśli będę umiała coś doradzić to chętnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka