Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 10.07.06, 10:02 Aksjomacie - obudź się :-) up Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 10.07.06, 21:57 Koriolan z tego co pamiętam lubiliście się z panią Ś od historii hihi;-) i nie zapomnę jak pani Z (ta od maty)wpisała Ci w rubryce NIEOBECNOŚĆ na różowo F co oznaczło FOTOGRAFIA bo któryś z nauczycieli Cię zwolnił NA FOTOGRAFOWANIE hihih bo nasza pani od matematyki miała cały zestaw kolorowych długopisów i każdy kolorek oznaczał coś innego(jakby nie mogła wpisać poprostu,że Cię nie ma).A jeśli chodzio naszych chłopców...fajni byliście:-)i było wesoło z Wami!!!!!!!!!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 10.07.06, 23:30 Kurcze, martiqa, tego z panią Z i jej różowym długopisem nie pamietam... ale nie wykluczam że sie wydarzyło, nie takie powody zwolnień z lekcji sie wymyślało np. czyszczenie akwarium u pani M., schodził na tym cały dzień hi, hi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.C. Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:50 Czy cos wiesz na temat Aksjomatu ? Czy znasz obecne losy ? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka06 Re: Absolwenci IV LO 01.09.06, 22:12 Jak pewnie wiesz skład tego zespołu zmieniał się dość często więc nie wiem o czyje losy pytasz;-) wiem, że co najmniej dwóch ze składu 1990-92 nie ma nic wspólnego z muzyką (jeden ma chyba firmę poligraficzną) a trzeci pracował w radiu ale nie wiem czy nadal to robi. Może jednak odezwie się któryś z nich? Albo może odezwie się wcześniejszy skład...? np. Kuba albo Jasiu? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: Absolwenci IV LO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 00:51 To i ja się wpiszę. Pozdrawiam klasę IVa, matura 1996 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Absolwenci IV LO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 02:16 matura 84 było super. Może się spotkamy na zjeździe. Dla młodszych koleżanek i kolegów pewno nie pamiętacie mundurków i zakazu chodzenia w dżinsach . Super było za dyr.Kwiecinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:28 A pamiętacie panią M. od historii??? Jakoś w '98 odeszła na rentę chyba (albo emeryturę). Ojej, jak ja się bałam historii. MASAKRA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sowa Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:25 a czy ktos z maturzystów 96 jest na tym forum? to juz 10 lat jak pisalismy mature, ale numer, jak ten czas szybko leci! moze jakis zlocik zrobimy? Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 15:10 Koriolan siedziałam na macie w pierwszej ławce;-)stąd wiem co nasza kochana pani Z miała w zestwie. hihiJeżeli chodzi w wymyślanie ucieczek,zwolnień z lekcji itp chyba nikt nie pobił kolegi MT,który przez te 4 lata uśmiercił kilka razy babcię,kilka razy zatrzasnął się w windzie...a pamiętacie panią od chemii?? echhh to były czasy:-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 16:12 Tak...Pani N od chemii i jej nieodłączny zeszyt z programem lekcji... kiedyś ktoś go schował i nie było lekcji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:51 Rany jak Wy dużo pamiętacie...Ja niewiele, choć pamiętam na lekcji geografii naszą mapę z podopisywanymi miejscowościami od nazwiska naszego kolegi, no i pytanie o to, gdzie znajdują się złoża soli. Moja odpowiedź - Inowrocław wywołała dziwne śmiechy :))A potem nasz podpis na zdjęciu z III klasy - "To ino my" już nikogo nie dziwił :)) Zmieniając temat na nieco smutniejszy - pani N. juz nie żyje :(, więc dajmy spokój jej zeszytowi... Odpowiedz Link Zgłoś
zgredek_ojejku Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 15:51 Ha! Matura rocznik 97 i klasa A serdeczne pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.G. Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 12.07.06, 19:37 Matura 91'...czyżby naprawdę nikt z tego rocznika tutaj nie zaglądał.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Absolwenci IV LO IP: *.man.czest.pl 12.07.06, 20:09 Matura 98 , wych. Ewa Kwiatecka pozdrawiam wszystkich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Absolwenci IV LO IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 21.07.06, 14:31 Hej, ja rowniez pozdrawiam wszystkich maturzystow 98 ! Szczegolnie IV f i p. Ewe Kwiatecka !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Impreza klasowa!!?? IP: *.man.czest.pl 27.07.06, 17:40 IVf p. Kwiatecka,Karina Sz.?? :) jeśli to Ty odezwij się. I wszyscy inni zainteresowani. Może jakąś imprezkę klasową zrobimy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 10.08.06, 10:30 Dokładnie !!:)) Karina Sz !!:) A Ty, Patrycja brunetka czy blondynka..?:) (oczywiscie w czasach LO - bo teraz moze byc roznie..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.man.czest.pl 17.08.06, 15:04 Brunetka:) i tak już zostanie:) Masz z kimś kontakt? I co myślisz o imprezie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karina Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 18.08.06, 07:21 Co do imprezy, to mozna cos wykombinowac..tylko ze mam kontakt tylko z 2 osobami: Krzysiem M i Kinga D.. Reszty nie widzialam praktycznie od matury.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRIS Re: Absolwenci IV LO IP: 62.29.160.* 14.07.06, 05:59 HEJ ZNACIE TAKĄ DZIEWCZYNE O IMIENIU IZA PODAJRZE J...K MATURA 1995 WYCHOWAWCZYNI GLADZYSZ KLUCZYŃSKA - ZAKOCHAŁEM SIĘ I TRZYMA MNIE DO TEJ PORY Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 07:57 hhihih KRIS Iza jest męzatką,ma dziecko...więc chyba za późno,mogłeś się starać 11 lat temu;-) hihihiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRIS Re: Absolwenci IV LO IP: 62.29.160.* 14.07.06, 20:17 MĄŻ DZIECKO SPODZIEWAŁEM SIE TEGO ALE TO MNIE NIE ZRAŻA A 11 LAT TEMU OD RAZU PO MATURZE WYJECHAŁEM DO NOWEJ ZELANDI I TAM SOBIE TROCHĘ MIESZKAŁEM AŻ W KOŃCU WRÓCIŁEM I OD ROKU CZASU SIEDZĘ 6 MIES. W WA-WIE I 6 NA SUWALSZCZYZNIE I UWAŻAM ŻE TU NA RAZIE PODOBA MI SIĘ NAJBARDZIEJ - KROTKIE STRESZCZENIE MOJEGO ŻYCIA A TERAZ POWIEDZCIE MI JAK "JĄ" ZNALEŹĆ TĄ WSPANIAŁA JEDYNĄ IZĘ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MG Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 18.07.06, 22:06 A rocznik 91 nadal śpi.....szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:00 absolwenci.sieniu.webd.pl Tam znajdziecie wszystko o Sienkiewiczu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 19.07.06, 19:16 to już wiemy, ale ja nie chcę informacji o Sienkiewiczu tylko chciałabym TUTAJ poczytać wypowiedzi absolwentów. A polskiego uczyła mnie p. Kurbiel. To był dopiero odlot! Nic tylko Mickiewicz i cytaty. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Absolwenci IV LO IP: *.pl 20.07.06, 15:53 Czekałam, kto w końcu wspomni p.Kurbiel. Mnie też ona uczyła. Odlot, to mało powiedziane. Cytaty, cytaty, cytaty........... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 20.07.06, 20:44 ...te wspomnienia są na stronie absolwentów. Niestety 'odlot' prof. Kurbiel polegał nie tylko na miłości do cytatów ! Piotr Mikołajewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:07 Zgadzam się - polski z p. Kurbiel to dopiero była jazda....heh Pozdrawiam wszystkich absolwentów 2000 - IV - "d" bodajże ale pamięć już nie ta więc pewny nie jestem...:) (profil biol/chem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:04 Biol-chem serdecznie dziękuje!!!Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 00:05 absolwenci.sieniu.webd.pl\Za stronie znajdzieicie wszyssko o sobie...zapraszamy doredagowania strny. Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 17:51 Kurcze, co za wyznania po latach... Niezle Cie trzyma bracie, 11 lat...Bardzo fajnie rozwija sie ten wątek absolwentów, nie ma co! Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 21:18 Koriolan rozwija się NASZ WĄTEK KLASOWY tutaj hihihih.Kris spotkałam Izę w zeszłym roku,uczy w szkole chyba chemii,albo biologii,ale w której nie wiem..Poszukaj może w rodzinnej miejscowości-znasz nazwisko,jeśli chodziłeś do naszej klasy to wiesz gdzie Iza mieszkała:-),może rodzice dadzą Ci namiary! Pozdrawiam i oczekuję na dalsze relacje z Twoich poszukiwań;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 00:08 Z tych wpisanych historii powstały by wspaniałe anegdoty. Myslę , że warto skontaktować sie mailem z autorem strony i anegdotki te ukazałyby sie na stronie. Na maila autora strony można dodać każda ilość zdjęć i natychmiast zaraz sa dodawane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:29 Przyupominam adres strony absolwentów : www.absolwenci.sieniu.webd.pl Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 13:13 prf. Cieslak dodal informacje o tym forum na stronie absolwentów: Absolwenci o LO Sienkiewicza na Forum " Gazety " Dodany 14.07.2006 23:58:46 przez: Cieślak Aleksander Ciekawy powstał wątek na forum Gazety Wyborczej dotyczący absolwentów naszej szkoły. Jest w tej chwili około 100 wpisów. Lektura jest dośc ciekawa, świadcząca o sporym zainteresowaniu absolewntów historia swojej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:48 www. absolwenci.sieniu.webd.pl To jest strona !!! wpisujecie sie . !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matura '87 Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 16.07.06, 00:28 Dlaczego tak mało wpisów absolwentów lat 80- tych? Ostatnich lat "fartuchów" "marynarek" "związanych sznurówkami włosów". To były ciekawe czasy. Na studniówkę faceci nie mogli przyjść z kimś z zewnątrz, tylko z koleżanką z klasy. Są nauczyciele z wychowawcą na czele (nie chcę podawać nazwisk)których bardzo źle wspominam, ponieważ nie oceniali nas po osiągnięciach, ale wegług własnego uznania (dotyczyło to też matury). I byłam bardzo zaskoczona, gdy się dowiedziałam, że dzieci "starej" kadry przejęły teraz ster w IV LO. Szkoda - tradycja - charakterystyczna dyscyplina zniknęła. I jeszcze jedno w "naszą klasę" nikt nie wierzył (z wychowawcą na czele) a z tego co wiem ludzie ukończyli rózne kierunki studiów - od WSP (wtedy nie było się tak łatwo tam dostać)poprzez AWF, medycynę ... Szkoda Panie Michale, że nie wierzył Pan w nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jane924 Re: Absolwenci IV LO IP: 80.54.173.* 16.07.06, 01:06 rowniez wpisze sie na ta liste mimo ze sentymentu narazie brak...moze przyjdzie poznij...klimat szkoly rzeczywiscie byl niezastapiony ale mnie zrazila niezintegrowana kiepska klasa i mało przyjemny wychowawca-chodzaca doskonałość,skrupulatnosc,zakochana w sobie i swoich obowiazkach p.olga.w:/ Odpowiedz Link Zgłoś
piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 09:34 ...sentyment przychodzi z czasem. Wraz z nim przychodzą glębsze obserwacje - głównie dotyczą one poziomu ciała pedagogicznego. Było ono niewytłumaczalnie zróżnicowane. Obok nauczycieli bardzo solidnych (np.Przesłański, Mach, Zajdler, Drewniak, Hantz, Hawro,Machejko, Chwalba) - były miernoty które nie powinny nigdy pracować jako nauczyciele. Co gorsze nie było mechanizmów, które by je eliminowały z pracy w IV LO. Przyznje, że bardzo smutne było utracenie przez IV LO pierwszeństwa wsród miejskich liceów. Dokonało się to niestety w czasach mojej nauki w Sienkiewiczu (1975-1979) - wyprzedziło nas wtedy liceum im. Findera (obecnie Norwida), bardzo sprawnie kierowane przez dyr. Hawro - męża naszej prof. od biologii. Dlaczego ? - Sądzę, że największą rolę odegrało tu utrzymywanie w szkole nadmiernego balastu słabych nauczycieli (balastu powiększonego "importem" bardzo słabej kadry nauczycielskiej z LO Broniewskiego (nauka fizyki przez "prof." Kukier, która nie potrafiła nawet wyraźnie mówić - była szokiem dla tych, których wcześniej uczył fizyki prof.Przesłański !!!) Z niejasnych dla mnie przyczyn autokratyczny (w mojej ocenie jadnak bardzo zasłużony dla Sienkiwicza) dyr. Kwieciński nie używał swej władzy by pozbyć się ze szkoły bardzo słabych nauczycieli. Nie najlepszym rozwiązaniem było też postawienie na sportowy profil szkoły. Niestety niektórzy uczniowie uważali, że trening ciała zwalnia z solidnej nauki. A co gorza - dyr. Kwieciński nie był dostatecznie konsekwentny w eliminacji takiego rozumowania - bo bardzo zależało mu na sportowych sukcesach szkoły. Uważam, że to jego błąd - znacznie większy niż wszelkie inne jaki można mu zarzucić. Jak sądzę, odejście dyr. Kwiecińskiego ze szkoły spowodowało skokowe osłabienie dyscypliny co ma w każedj szkole znaczenie nie tylko dlatego, że dyrektor dyscyplinuje uczniów, a bardziej dlatego, że dyrektor dyscyplinuje nauczycieli - w tym upatruje silny spadek poziomu szkoły na tle innych szkół jaki dokonał się w dalszych latach. Wielka szkoda i strata dla uczniów szkoły ! Dziś Sienkiewicz jest tylko w połowie stawki liceów województwa. Ciekaw jestem Waszych opinii w tej sprawie ! ps. Moją "wychowawczynią" , która w trzeciej klasie chciała mnie wyrzucić ze szkoły (mino, że na świadectwie końcowym z klasy drugiej miałem tylko jedną czwórkę - a reszta to samy piątki)była p. Kuś. Pominę drastyczne ilustracje poziomu jej osobowości, czy jej "wiedzy" historycznej - czy ktoś zna je dalsze (po 1979) losy ? - Czy znalazł się ktoś, kto odsunął ją od "uczenia" ? - Dajcie znać. Pozdrawiam - Piotr Mikołajewski (absolwent 1979) Odpowiedz Link Zgłoś
meg76 Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 23:39 Mnie pani Kuś uczyła przez jeden semestr w 1992 roku. Całkowicie zgadzam się z pana wypowiedzią. Jedyne co utkwiło mi w głowie z lekcj pani profesor, to namiętnie opowiadane historie o jej psie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł matura'97 Re: Absolwenci IV LO IP: *.clarkconnect.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:49 Witaj Piotrze, mam podobne spostrzeżenia co do zróżnicowania kadry kształcącej mimo, że jestem absolwentem rocznika ’97. Za moich czasów dyrektorem był p. Marian Jaszewski (podobno nadal), który też nie miał zbyt wiele samozaparcia aby eliminować „mało ambitnych” członków Grona Pedagogicznego. O dyr. Kwiecińskim wiele słyszałem gdyż część mojej rodziny to również absolwenci Sienkiewicza. Efektem miernego dobierania kadry jest spadek jakości kształcenia a co za tym idzie i spadek w rankingach. W następstwie tego i coroczny spadek ‘jakości’ absolwentów. Przepraszam wszystkich, którzy czują się urażeni, ale niestety taka jest rzeczywistość. Najlepsi idą do najlepszych szkół, gorsi do nieco gorszych itd. (czasami jest to zachwiane jedynie przez ‘koniunkturalną’ popularność szkoły wśród młodzieży). Nie znam obecnej sytuacji, ale z różnych źródeł wiem, że Sienkiewicz już nie uchodzi za kuźnię talentów (a szkoda). Choć z drugiej strony cóż się dziwić, do szkoły mimo wszystko przyciągają nauczyciele i atmosfera, jaką potrafią stworzyć, a tu obecnie jest jak jest. Oczywiście zawsze znajdą się wybitni jak prof. Jagielski (chemia), który uchodzi w moim przekonaniu za wzór nauczyciela, który nie tylko skupia się na przekazie wiedzy, ale również na wpojeniu życiowych wartości, prof. Jaszewska, która na pewno na matematyce i jej nauczaniu zna się doskonale (mimo, że czasami w odczuciach wielu metodami drastycznymi) czy Frau Górska z uporem maniaka wpajająca nam miłość do j.niemieckiego. Na drugim biegunie są ci, którzy powodują, że mamy mieszane uczucie wspominając tę szkołę, jak wspomniana na forum pani BG (niewiele wyniosłem z geografii korzystając z jawnej preferencji mej płci), pani BM (biologia, a podobno jeszcze wcześniej Prace Ręczne)czy pani M (historia, imienia nie pamiętam a to chyba już mówi samo za siebie), którzy niewiele wnieśli do mojego życia - Odpowiedz Link Zgłoś
piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 17.07.06, 07:49 ...wydaje mi się, że 'rozszyfrowuje' 'wybitnych pedagofów': pani G od geografii i pani M od historii - w moich latach, też były 'wybitne'. Pozdrawiam - Piotr M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Mikołajewski Re: Absolwenci IV LO IP: *.devs.futuro.pl 17.07.06, 20:32 ...Pani G od geografii - jeden jedyny raz przez 4 lata w IV liceum... zdrzemnąłem się - było to w klasie maturalnej na... fakultecie z georgafii prowadzonym przez panią G. Chyba to zauważyła bo wywołała mnie do odpowiedzi. ...Pani M od historii. Nie miałem z nią zajęć, ale wiem o niej sporo od kolegi Romka, który z historii był super - bo... sam się jej uczył (obecnie wykładowca na Uniwersytecie Śląskim)i od kolegi Janusza (obecnie zasłużonego dla częstochowskiego muzealnictwa)- jego Pani M uczyła wychowania obywatelskiego do którego była gruba, solidna, bardzo nadęta (typowo gierkowska) książka. Kolega Janusz nie zaopatrzył się jednak w ten obowiazkowy podręcznik - mimo ponagleń Pani M. Za kolejnym razem pytany czemu dalej nie ma podręcznika odparł pani M wprost:"Pani Profesor - a po co ? - przecież za parę lat i tak w Polsce ustrój się zmieni i nauka z tego podręcznika będzie nieaktualna!" Trzeba było mieć wiele odwagi by tak odpowiedzieć nauczycielce w roku szkolnym 1977/1978. Ale co ciekawe - pani M... pominęła to milczeniem. Nie dlatego, że była 'dzielną patriotką' tylko dlatego, że była psychicznie słaba i nie wiedziła co ma z tą sytuacją zrobić ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daisy Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:31 Sz. panie Piotrze nie mam za wiele czasu aby z Panem polemizować w wielu watkach. Zaspokoje jedynie Pana ciekawość i zgodze sie w tej sprawie calkowicie: p. Kus uczyla mnie historii w latach 80-tych (wtedy skonczylam IV LO). Jej poziom nauczania ulegal ciaglej degradacji, wiec z historii po skonczeniu liceum nie wiedzialam prawie nic. lekcje z nia to byla istna starta czasu. Mysle, ze dotrwala do czasu swojej emerytury w szkole i tyle. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joł Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 16.07.06, 19:17 Pani Kuś też "uczyła" mnie historii. Patrząc na to po dwudziestu paru latach nie wierzę, że taki nauczyciel mógł się utrzymać w LO. W zasadzie wiedzieliśmy wszystko o psie tej Pani, natomiast z historii .... Nie kojarzę tylko na jakiej zasadzie byliśmy oceniani. Zgadzam się z przedmówcą co do dobrych, nawet bardzo dobrych nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shogun Re: Absolwenci IV LO IP: 212.87.244.* 17.07.06, 09:01 Hej Pamiętacie jak miała na nazwisko Agnieszka,taka wysoka blond modelka ,było o niej kiedyś w TV. Pozdro dla wszystkich absolwentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luiza Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:17 Piszecie tu moi drodzy sporo o pozostawiającym wiele do życzenia poziomie nauczania w Sieniu. Ale niestety i poziom jaki reprezentowali sobą uczniowie też się pogarszał w miarę upływu lat. Dochodziły nas słuchy, że za pieniądze co zamożniejszych rodziców uczniów (sumy o charakterze dotacji oczywiście) wyremontowano łazienki i toalety w szkole, a w zamian za to uczniowie ci nie musieli się bać o swoje dalsze, szkolne losy. Opowiadano mi również sytuację, w której jedna z uczennic szkoły, dość znana w Cz-wie, ze względu na ojca - businessmana wjechała do klasy na rolkach, a po jakiś 20 minutach stwierdziła, że jej się nudzi i wyjechała z klasy z powrotem na korytarz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Absolwenci IV LO IP: *.clarkconnect.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:29 Niestety to prawda, żenujące ale prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Mikołajewski Re: Absolwenci IV LO IP: *.devs.futuro.pl 18.07.06, 00:01 Wypowiedź Luizy jest niezwykle zasmucająca. Choć musze przyznać, że w połowie lat 70-tych kursowała pomiędzy uczniami plotka o następującej sytuacji: po niezdanej przez jedną z uczennic maturze z j.polskiego - jej rodzice przyszli do ówczesnego polonisty z prośbą o 'pomoc', żeby 'to jakoś załatwić' - ten im ponoć wprost odparł: "to DOPIERO TERAZ Państwo do mnie przychodzą." Nie mam podstaw do oceny prawdziwości tej plotki. Problem żenujących zachowań uczniów i nauczycieli istniał i pozostanie. Kwestią jest jego skala. Przytoczony przez Luizę przykład ze sponsorowaniem remontu - jest szokujący i jestem pewien, że np. w czasach dyrekcji p. Kwiecińskiego byłby asolutnie niemożliwy ! Poddaje też wszystkim Czytelnikom pod rozwagę myśl taką: w szkole domiujące znaczenie mają zachowania nauczycieli, a nie uczniów. Te pierwsze są wzorcotwórcze, ci drudzy (świadomie lub nie) poszukuja wzorców. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:38 Rowniez jestem absolwentka IV LO - tegoroczna. Mile wspominam 3 lata spedzone w sieniu, choc tak jak wiele osob na tym forum mam zastrzezenia co do niektorych nauczycieli. Pani N od geografii, pani B - nauczycielki chemii, czy pani M, ktora uczyla mnie historii. Dziwnym trafem gdy w polowie roku szkolnego odeszla na urlop macierzynski z nowa nauczycielka historii mialam oceny o 2 stopnie wyzsze... Jednak chyba w kazdej szkole zdarzaja sie takie przypadki. mimo wszystko nie zaluje 3ch lat spedzonych w sieniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 18.07.06, 23:32 Matura '92. Czy nikt z tych roczników tu nie zagląda? Mnie uczyła biologii p. Hawro. Pamiętam jak zrobiła koleżance awanturę z fajerwerkami za delikatny makijaż. Podobnie było na rosyjskim - uczyła wtedy p. Zaskórska, teraz się przekwalifikowała na niemiecki o ile dobrze pamiętam. Koleżanka miała pomalowane paznokcie, dostała ochrzan i tłumaczyła się, że to dlatego, że gra w jakimś przedstawieniu, chyba Królewnę Śnieżkę. Ciekawe co by te panie teraz powiedziały widząc jak się ubierają i jak wyglądają niektóre uczennice. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 19.07.06, 01:01 Z Panią Zaskórską miałam lekcje przez pół roku (matura 1987). W klasie maturalnej chciałyśmy z koleżanką być "nowoczesne" - założyłyśmy swetry koloru (chyba kremowego) i nie założyłyśmy fartuchów. Efekt - pały z j. rosyjskiego oraz problemy z wychowawcą. Jak opowiadam historie z tamtych lat mojej 11 letniej córce, to stawia "oczy w słup". Ale nie żałuję tych lat, tamtej dyscypliny - to miało swój urok. A co najważniejsze - nie każdy mógł uczyć się w IV LO. Teraz ... nie chcę oceniać, krytykować , ponieważ nie wiem, jaka kadra tam pracuje. Zaskoczyło mnie natomiast to, że (usłuszane w Al. NMP)IV LO to szkoła ludzi z "Grabówki",ludzi "dzianych". Mam nadzieję, że to bzdury, chociaż twierdzę, że na całą atmosferę tej szkoły "pracowali" przede wszystkim wymagający (przynajmniej większość) nauczyciele. Wiem, że wielu z Nich już tam nie pracuje i wraz z nimi odeszło to, co najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 19.07.06, 16:23 W maju opuscilam te szkole i nie zgodze sie z opinia, ze jest to "szkola dla ludzi dzianych". Wlasnie w Sienkiewiczu liczyla sie osobowosc, to jaki jestes, a nie co posiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...oprs... Re: Absolwenci IV LO IP: 80.51.57.* 19.07.06, 16:47 Ja skończyłem Sienkiewicza w tym roku i ogolnie wspominam go bardzo dobrze :) Co do nauczycieli to osobą którą będę najgorzej wspominał jest pani RB(chemia). Z przykrością muszę stwierdzić, że ta Pani nic nie uczy, a jak juz jej się tego podejmie robić to często zdarzają się jej błędy (potwierdzaja to podręczniki z których nie uzywa sie u tej Pani). Nawet raz przyłapałem ją na fałszowaniu mojej pracy (zamazała mi dobra odpowiedz). Oceny stawia z kapelusza, czesto same 1 i 2. Az przykro, że takie osoby sa nauczycielami, ale jak mają plecy w kuratorium... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:44 Autor strony czeka na zdjęcia, anegdoty, ciekawe hostorie. Wszystko to trafi na strone absolwentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:56 Pozdrowienia dla maturzystów rocznika 96. Sczególnie klasy F i prof. Baranowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 27.07.06, 17:35 ja wiem, ze wakacje, ale może jednak ktoś coś napisze.Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robusj Re: Absolwenci IV LO IP: *.chello.pl 29.07.06, 22:37 Mimo, że wakacje to piszę. Matura '87 klasa IVC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 00:52 matura 2004, klasa IV i... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Absolwenci IV LO IP: *.21.pl / *.21.pl 12.08.06, 21:54 od pani De :) ja też :) matura 2004, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:10 Czy naprawdę tak tu mało absolwentów? Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 08.08.06, 16:56 wakacje, coz sie dziwic absolwenci odpoczywaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
2olo2 Re: Absolwenci IV LO 08.08.06, 22:28 Najlepsze LO - w czerweca zjazd - odliczmy sie na nim !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:43 Nie ma to jak prof. J. od chemii, slizgal sie po sali i w ciagu jednej lekcji byl w stanie powiedziec kilkadziesiat razy slowo "prawda", raz mial spodnie podarte w kroku i na dodatek rozlozyl nogi tak, ze nie sposob bylo tego nie zauwazyc :D Pani N. od geografii, postrach uczniow bez identyfikatorow i numerkow do szatni (od razu byli odpytywani), pani Zajdler od matematyki - wspaniala kobieta, znakomicie przekazywala wiedze (chociaz czasami siala postrach jak ktos przepisywal cos z tablicy w trakcie gdy ona cos tlumaczyla - nie dziwie sie kobiecie, chciala, zeby wszyscy wszystko zrozumieli). Pan C. od PO, dziewczynom z wiekszym dekoltem i krotsza spodniczka dawal wyzsze stopnie. Nie zapomne klasowek u niego, wystarczylo kupic mu kawe, paczka i gazete i sie tym zajmowal, a ludzie sciagali ile wlezie. Jak od czasu do czasu wstawal, zeby to niby popilnowac nas, to kartki ze sciagami tak szelescialy w sali, ze szok. No i oczywiscie pan prof. M. "Misiu", przez pierwszych kilka lekcji z nim nie moglismy sie opanowac i caly czas sie smialismy z jego... smiechu. On myslac, ze powiedzial cos zabawnego jeszcze wiecej sie usmiechal, a my tym bardziej wybuchalismy smiechem. I jeszcze prof. od plastyki (chyba C.) podobno lubil uczennice bardziej niz powinien i to jego "Prosim?" ;-) Od niem. taka smieszna pani, ktora niedlugo uczyla, co chwile biegala do kibelka ;D Ogolnie, fajne czasy ;-) Pozdrawiam absolwentow z '01. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:45 Adn. do prof. M. "Misiu" - prof. od polskiego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 18:42 Matura '99 pozdrawiam wszystkich serdeczni mimo wakacji. Z tego,co wiem to mają się szykować zmiany w kadrze.Obiło mi się o uszy,że prof.J.od chemi już na emeryturze.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrm20 czy robimy Konkurs absolwetów ? 10.08.06, 19:45 Napiszcie co sądzicie o przeprowadzeniu na tym forum konkursu absolwentów na najbardziej ekstremalne (pozytywne lub negatywne) wspomnienie z nauki w IV LO ? Nasza oficjalna strona absolwentów (pozdrawiam prof. Cieślaka, którego niedawno miałem okazję osobiście poznać i ponownie gratuluję mu pracy dokumentalisty naszej szkoły) niech pozostanie tak jak jest - nieco wyciszona na niektóre nasze skrajne uwagi i obserwacje. To forum jest znacznie swobodniejsze i dobrze. Jeśli poprzecie mój pomysł - to może warto zastanowcić się nad podstawowymi zasadami. Nagrodą będzie oczywiście wspólny drink na czerwcowym zjeździe absolwentów. Ale nie o tym tu myślę - proponuję zasadę następującą: - konkurs rozgrywamy w dwu kategoriach: JAWNA - piszemy o osobach, które wymieniamy z nazwiska, ale sami też się podpisujemy nazwiskiem; ANONIMOWA - piszemy o osobach, które wymieniamy tylko inicjałem, a sami podpisujemy się podobnie. - napiszcie co o tym sądzicie ? Ja zgłaszam udział w konkursie "jawnym" - zamierzam Wam opisać to co moja wychowawczyni miała wspólnego z wełną znaną dziś z "politycznych beretów". Piotr Mikołajewski (absolwent 1979) Odpowiedz Link Zgłoś
meg76 Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 11.08.06, 11:08 Myślę, że to świetny pomysł i że chętnych do wzięcie udziału w konkursie będzie wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 11.08.06, 21:55 Fajny konkurs:),trzeba poszperać w pamięci/koriolan i ania z mojej klasy co możemy ciekawego napisać??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.06, 00:31 A klasa IV g, matura 93'???? Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 14.08.06, 00:22 To moze byc ciekawe ale chyba raczej w tej czesci "niejawnej" :). proponuje kontakt w tej sparwie na maila, moze cos sie nam ciekawego przypomni. Moj adres koriolan@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barilla Re: Absolwenci IV LO IP: *.europe.hp.net 17.08.06, 10:33 a czy ktos kojarzy pana od polskiego Zbigniew M? Uczy on jeszcze? Byl co prawda troche smieszny ale to jeden z solidniejszych nauczycieli z jakimi zetknelam sie w sieniu :). pozdrawiam - matura 99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 19:52 To własnie o nim pisałam wcześniej... pamiętny profesor od polskiego Zbigniew M., pseudonim "Misiu" :D "Troszkę" zabawny, to za mało powiedziane. On jest tak śmieszny, że najbardziej poważny człowiek nie jest w stanie zachować kamienną twarz u niego na lekcji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:51 Misiu uczy nadal i nadal jest zabawny Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 02.09.06, 14:31 Ja zaś wspominam z "rozrzewnieniem" Panią L. od polskiego..... to byl ktos...Potrafiła postawić koledze P. bodaże 13 ndst! I to jej chore zainteresowanie Mickiewiczem...boże.. ale fajnie było jednak siedziec u niej w ostatniej ławce! Może tak coś na jej temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: Absolwenci IV LO IP: 195.189.52.* 02.09.06, 17:33 Pozdrawiam absolwentów 2002 a w szczególności klasę IV g prof. M. Górskiej. Czy ya Pani jeszcze uczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matz Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:07 Oj tak Koriolan. Powiem Wam, że mam zajefajne wpomnienia z tamtych czasów, a dodatkowo miałem tę przyjemność, że w trakcie studió pojawiłem się na praktykach w naszej szkole. To dopiero było przeżycie - stanąć z drugiej strony barykady. To były najlepsze czasy w moim życiu, pozdrawiam raz jeszcze wszystkich matura 94. Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 04.09.06, 13:47 Koriolan ja siedziałam na lekcjach u pani L. w pierwszej ławce zaraz koło jej biurka.Mnie ona zaisteresowała swoim przedmiotem,bo studiowałam fil.polską:),może właśnie dlatego,że byłam zmuszona jej słuchać hihihi zartuję oczywiście!!!Mickiewiczem się interesowała do przesady,bo nawet jej synowie noszą ZNAMIENNE IMIONA:ADAM,KONRAD(jak to mówiła"tylko nie od KONRADA WALLENRODA tylko od KONRADA Z III CZ.DZIADÓW").Tych pałek kolegi P. nie pamiętam,ale pamiętam jak ogladaliśmy "W IMIĘ RÓŻY" i jak zbliżała się erotyczna scenka to się ewakuowała,ale Wy nasi dzielni chłopcy oczywiście włączyliście STOP i bidulka schowała głowę w gazetę,jak wróciła:-))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:50 Doprawdy rozczula mnie ten wątek. Chyba Cię rozszyfrowałam Martiqo!Siedziałaś obok blondynki z długimi, prostymi włosami :)))? A pamiętacie wycieczkę zagramaniczną :)))) i panią M., której zacząła pikać kieszeń przy bramce w supermarkecie, bo zjadła batonik wędrując po sklepie i zapomniała, że jest na nim kod??Zaraz doskoczył do niej jakiś wielgachny Murzyn, a ona wysypywała po kolei z torebki jakieś zeschłe liście, trawki, chrabąszcze itp. Umierałam ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 05.09.06, 16:59 "IMIĘ RÓŻY"miało być:),przepraszam za przejzyczenie tak to ja siedziaam kolo tej blondi-sama zreszta bylam blondyna,a Ciebie Aniu trudno mi rozszyfrowac bo bylo Was zbyt duzo w naszej klasie,jesli masz ochote napisz na gazetowego maila,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koriolan Re: Absolwenci IV LO 30.09.06, 12:29 Oczywiście ze pamietam ten film hihi, tam jest taka scena z taka "dziewka ze wsi" pamietam jak pani L sie peszyla.... A pamietacie jak Frau P. peszyla sie zawsze komentarzami kolegow K.D i P.J ? Hihi to byly dopiero dyskusje, bedna Frau wkurzala sie na nicha to jeszce bardziej pobudzalo do tego typu tekstow.... A co do pani M. od biologi to pamietam jak potrafila wystawic ndst zanim kolega K.D zdazyl wstac do odpowiedzi i .. usprawiedliwic sie ze sie wlasnie nie przygotowal.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
martiqa Re: Absolwenci IV LO 01.10.06, 15:09 Hihihi koriolan,ale później koledze K.D.sumując te jedynki wychodziła np 3 na koniec,bo pani M.baaaaarzo lubiła kolegę K,zresztą jak sobie przypominam cała męską część klasy miała podobnie oceny wystawiane;-)))).A pamiętacie panią K.i jej zwężone usteczka,jejku jak ja nienawidziłam angielskiego:(:(:(właśnie przez nią i przez to faworyzownie osób z naszej klasy,które miały cicie,wujków itp w naszej szkole.Dlatego też zdawałam maturę u Frau P.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p-p Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:23 dopiero teraz trafilam przypadkiem na watek o sieniu i rozkminilam ze martiqua i kolorian (?) to moja klasa. przypomnieliscie mi wiele incydentow, o ktorych zapomnialam - zwlaszcza w roli glownej z M.T. - nasza maskotka klasowa <lol>. ja osobiscie b. milo wspominam wycieczke do kroscienka ;P i motyw z urna wyborcza z wkladem ;. pozdrawiam drugiego p-p ktory nadal pozostaje my best friend oraz wszystkich bardziej i mniej znajomych z IV LO Odpowiedz Link Zgłoś
hankahsz Re: Absolwenci IV LO 30.10.06, 22:58 Tak, pani L. była specyficzna, ale ja do tej pory pamiętam większość cytatów z romantyzmu... no i jeszcze była wielką wielbicielką Herberta... Serdecznie pozdrawiam IV A, matura 98 Hania Sz (obecnie Kraków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sienkiewiczak ze strony absolwentow IV LO - termin Zjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 17:54 Almanach Absolwentów IV L.O. im. H. Sienkiewicza w Częstochowie Zebranie absolwentów 25.10.2006 r. Autor: Cieślak Aleksander Data dodania: 25.10.2006 22:16:49 W dniu dzisiejszym na auli szkolnej odbyło sie zebranie organizacyjne w sprawie Zjazdu, który ma odbyć się 15 - 17 czerwca 2007 roku. Na spotkanie przyszło około 30 absolwentów. Wybrany został kilkuosobowy Komitet Organizacyjny. Wkrótce podamy dalsze szczegóły. Pierwsze spotkanie wybranej rady odbedzie sie 8 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia J. Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:10 Hania Sz. kopę lat :) Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich z naszej IV A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABSOL Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:11 czy pamięta ktoś z was, nieżyjącego już Jerzego Królicę??? Uczył fizyki, i był założycielem AKSJOMATU. Uczył do 91 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awik Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:30 ja pamiętam- to mój tata. pozdrawiam wszystkich- matura 97' kl.IVG- odezwijcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:18 A czy ktoś pamięta prof. Kucharskiego od polskiego? Albo Bugaja od PO? Pozdrawiam rocznik matura 86 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: Absolwenci IV LO IP: 80.54.172.* 21.11.06, 22:45 chodziliśmy razem do klasy Odpowiedz Link Zgłoś