Dodaj do ulubionych

Absolwenci IV LO

• Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 10.07.06, 10:02
      Aksjomacie - obudź się :-) up
      • martiqa Re: Absolwenci IV LO 10.07.06, 21:57
        Koriolan z tego co pamiętam lubiliście się z panią Ś od historii hihi;-) i nie
        zapomnę jak pani Z (ta od maty)wpisała Ci w rubryce NIEOBECNOŚĆ na różowo F co
        oznaczło FOTOGRAFIA bo któryś z nauczycieli Cię zwolnił NA FOTOGRAFOWANIE hihih
        bo nasza pani od matematyki miała cały zestaw kolorowych długopisów i każdy
        kolorek oznaczał coś innego(jakby nie mogła wpisać poprostu,że Cię nie ma).A
        jeśli chodzio naszych chłopców...fajni byliście:-)i było wesoło z
        Wami!!!!!!!!!!!Pozdrawiam
        • koriolan Re: Absolwenci IV LO 10.07.06, 23:30
          Kurcze, martiqa, tego z panią Z i jej różowym długopisem nie pamietam... ale
          nie wykluczam że sie wydarzyło, nie takie powody zwolnień z lekcji sie
          wymyślało np. czyszczenie akwarium u pani M., schodził na tym cały dzień hi, hi
      • Gość: A.C. Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:50
        Czy cos wiesz na temat Aksjomatu ? Czy znasz obecne losy ?

• jagienka06 Re: Absolwenci IV LO 01.09.06, 22:12
          Jak pewnie wiesz skład tego zespołu zmieniał się dość często więc nie wiem o
          czyje losy pytasz;-) wiem, że co najmniej dwóch ze składu 1990-92 nie ma nic
          wspólnego z muzyką (jeden ma chyba firmę poligraficzną) a trzeci pracował w
          radiu ale nie wiem czy nadal to robi. Może jednak odezwie się któryś z nich?
          Albo może odezwie się wcześniejszy skład...? np. Kuba albo Jasiu? Pozdrawiam.
    • Gość: absolwentka Re: Absolwenci IV LO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.07.06, 00:51
      To i ja się wpiszę. Pozdrawiam klasę IVa, matura 1996
    • Gość: Tomasz Re: Absolwenci IV LO IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 11.07.06, 02:16
      matura 84 było super.
      Może się spotkamy na zjeździe.
      Dla młodszych koleżanek i kolegów pewno nie pamiętacie mundurków i zakazu
      chodzenia w dżinsach .
      Super było za dyr.Kwiecinskiego
      • Gość: Marta Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 10:28
        A pamiętacie panią M. od historii??? Jakoś w '98 odeszła na rentę chyba (albo
        emeryturę). Ojej, jak ja się bałam historii. MASAKRA!!!
    • Gość: sowa Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 13:25
      a czy ktos z maturzystów 96 jest na tym forum? to juz 10 lat jak pisalismy
      mature, ale numer, jak ten czas szybko leci! moze jakis zlocik zrobimy?
      • martiqa Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 15:10
        Koriolan siedziałam na macie w pierwszej ławce;-)stąd wiem co nasza kochana
        pani Z miała w zestwie. hihiJeżeli chodzi w wymyślanie ucieczek,zwolnień z
        lekcji itp chyba nikt nie pobił kolegi MT,który przez te 4 lata uśmiercił kilka
        razy babcię,kilka razy zatrzasnął się w windzie...a pamiętacie panią od chemii??
        echhh to były czasy:-)))))))))))
        • koriolan Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 16:12
          Tak...Pani N od chemii i jej nieodłączny zeszyt z programem lekcji... kiedyś
          ktoś go schował i nie było lekcji...
          • Gość: Ania Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 20:51
            Rany jak Wy dużo pamiętacie...Ja niewiele, choć pamiętam na lekcji geografii
            naszą mapę z podopisywanymi miejscowościami od nazwiska naszego kolegi, no i
            pytanie o to, gdzie znajdują się złoża soli. Moja odpowiedź - Inowrocław
            wywołała dziwne śmiechy :))A potem nasz podpis na zdjęciu z III klasy - "To ino
            my" już nikogo nie dziwił :)) Zmieniając temat na nieco smutniejszy - pani N.
            juz nie żyje :(, więc dajmy spokój jej zeszytowi...
    • zgredek_ojejku Re: Absolwenci IV LO 11.07.06, 15:51
      Ha! Matura rocznik 97 i klasa A

serdeczne pozdrowienia :)
    • Gość: M.G. Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 12.07.06, 19:37
      Matura 91'...czyżby naprawdę nikt z tego rocznika tutaj nie zaglądał....
    • Gość: Pati Re: Absolwenci IV LO IP: *.man.czest.pl 12.07.06, 20:09
      Matura 98 , wych. Ewa Kwiatecka pozdrawiam wszystkich:)
      • Gość: Karina Re: Absolwenci IV LO IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 21.07.06, 14:31
        Hej, ja rowniez pozdrawiam wszystkich maturzystow 98 ! Szczegolnie IV f i p.
        Ewe Kwiatecka !!
        • Gość: Pati Impreza klasowa!!?? IP: *.man.czest.pl 27.07.06, 17:40
          IVf p. Kwiatecka,Karina Sz.?? :) jeśli to Ty odezwij się. I wszyscy inni
          zainteresowani. Może jakąś imprezkę klasową zrobimy? :)
          • Gość: Karina Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 10.08.06, 10:30
            Dokładnie !!:)) Karina Sz !!:) A Ty, Patrycja brunetka czy blondynka..?:)
            (oczywiscie w czasach LO - bo teraz moze byc roznie..:)
            • Gość: Pati Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.man.czest.pl 17.08.06, 15:04
              Brunetka:) i tak już zostanie:) Masz z kimś kontakt? I co myślisz o imprezie?
              • Gość: Karina Re: Impreza klasowa!!?? IP: *.hcz.com.pl / *.hcz.com.pl 18.08.06, 07:21
                Co do imprezy, to mozna cos wykombinowac..tylko ze mam kontakt tylko z 2
                osobami: Krzysiem M i Kinga D.. Reszty nie widzialam praktycznie od matury..
    • Gość: KRIS Re: Absolwenci IV LO IP: 62.29.160.* 14.07.06, 05:59
      HEJ ZNACIE TAKĄ DZIEWCZYNE O IMIENIU IZA PODAJRZE J...K MATURA 1995
      WYCHOWAWCZYNI GLADZYSZ KLUCZYŃSKA - ZAKOCHAŁEM SIĘ I TRZYMA MNIE DO TEJ PORY
      • martiqa Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 07:57
        hhihih KRIS Iza jest męzatką,ma dziecko...więc chyba za późno,mogłeś się starać
        11 lat temu;-) hihihiiiii
        • Gość: KRIS Re: Absolwenci IV LO IP: 62.29.160.* 14.07.06, 20:17
          MĄŻ DZIECKO SPODZIEWAŁEM SIE TEGO ALE TO MNIE NIE ZRAŻA A 11 LAT TEMU OD RAZU
          PO MATURZE WYJECHAŁEM DO NOWEJ ZELANDI I TAM SOBIE TROCHĘ MIESZKAŁEM AŻ W KOŃCU
          WRÓCIŁEM I OD ROKU CZASU SIEDZĘ 6 MIES. W WA-WIE I 6 NA SUWALSZCZYZNIE I
          UWAŻAM ŻE TU NA RAZIE PODOBA MI SIĘ NAJBARDZIEJ - KROTKIE STRESZCZENIE MOJEGO
          ŻYCIA A TERAZ POWIEDZCIE MI JAK "JĄ" ZNALEŹĆ TĄ WSPANIAŁA JEDYNĄ IZĘ
          • Gość: MG Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 18.07.06, 22:06
            A rocznik 91 nadal śpi.....szkoda....
        • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 14:00
          absolwenci.sieniu.webd.pl
          Tam znajdziecie wszystko o Sienkiewiczu
          • Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 19.07.06, 19:16
            to już wiemy, ale ja nie chcę informacji o Sienkiewiczu tylko chciałabym TUTAJ
            poczytać wypowiedzi absolwentów. A polskiego uczyła mnie p. Kurbiel. To był
            dopiero odlot! Nic tylko Mickiewicz i cytaty. Pozdrawiam.
            • Gość: Aga Re: Absolwenci IV LO IP: *.pl 20.07.06, 15:53
              Czekałam, kto w końcu wspomni p.Kurbiel. Mnie też ona uczyła. Odlot, to mało
              powiedziane. Cytaty, cytaty, cytaty...........
              • piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 20.07.06, 20:44
                ...te wspomnienia są na stronie absolwentów. Niestety 'odlot' prof. Kurbiel
                polegał nie tylko na miłości do cytatów !
                Piotr Mikołajewski
                • Gość: Jacek Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:07
                  Zgadzam się - polski z p. Kurbiel to dopiero była jazda....heh
                  Pozdrawiam wszystkich absolwentów 2000 - IV - "d" bodajże ale pamięć już nie ta
                  więc pewny nie jestem...:) (profil biol/chem)
                  • Gość: Iga Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.06, 23:04
                    Biol-chem serdecznie dziękuje!!!Pozdro
        • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 00:05
          absolwenci.sieniu.webd.pl\Za stronie znajdzieicie wszyssko o sobie...zapraszamy
          doredagowania strny.
      • koriolan Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 17:51
        Kurcze, co za wyznania po latach... Niezle Cie trzyma bracie, 11 lat...Bardzo
        fajnie rozwija sie ten wątek absolwentów, nie ma co!
        • martiqa Re: Absolwenci IV LO 14.07.06, 21:18
          Koriolan rozwija się NASZ WĄTEK KLASOWY tutaj hihihih.Kris spotkałam Izę w
          zeszłym roku,uczy w szkole chyba chemii,albo biologii,ale w której nie
          wiem..Poszukaj może w rodzinnej miejscowości-znasz nazwisko,jeśli chodziłeś do
          naszej klasy to wiesz gdzie Iza mieszkała:-),może rodzice dadzą Ci namiary!
          Pozdrawiam i oczekuję na dalsze relacje z Twoich poszukiwań;-)
          • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 00:08

Z tych wpisanych historii powstały by wspaniałe anegdoty. Myslę , że warto
            skontaktować sie mailem z autorem strony i anegdotki te ukazałyby sie na
            stronie. Na maila autora strony można dodać każda ilość zdjęć i natychmiast
            zaraz sa dodawane.
            • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 12:29
              Przyupominam adres strony absolwentów : www.absolwenci.sieniu.webd.pl
            • koriolan Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 13:13
              prf. Cieslak dodal informacje o tym forum na stronie absolwentów:
              Absolwenci o LO Sienkiewicza na Forum " Gazety "
              Dodany 14.07.2006 23:58:46 przez: Cieślak Aleksander

Ciekawy powstał wątek na forum Gazety Wyborczej dotyczący absolwentów naszej
              szkoły. Jest w tej chwili około 100 wpisów. Lektura jest dośc ciekawa,
              świadcząca o sporym zainteresowaniu absolewntów historia swojej szkoły.
      • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 23:48
        www. absolwenci.sieniu.webd.pl
        To jest strona !!! wpisujecie sie . !!!
    • Gość: matura '87 Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 16.07.06, 00:28
      Dlaczego tak mało wpisów absolwentów lat 80- tych? Ostatnich
      lat "fartuchów" "marynarek" "związanych sznurówkami włosów". To były ciekawe
      czasy. Na studniówkę faceci nie mogli przyjść z kimś z zewnątrz, tylko z
      koleżanką z klasy. Są nauczyciele z wychowawcą na czele (nie chcę podawać
      nazwisk)których bardzo źle wspominam, ponieważ nie oceniali nas po
      osiągnięciach, ale wegług własnego uznania (dotyczyło to też matury). I byłam
      bardzo zaskoczona, gdy się dowiedziałam, że dzieci "starej" kadry przejęły
      teraz ster w IV LO. Szkoda - tradycja - charakterystyczna dyscyplina zniknęła.
      I jeszcze jedno w "naszą klasę" nikt nie wierzył (z wychowawcą na czele) a z
      tego co wiem ludzie ukończyli rózne kierunki studiów - od WSP (wtedy nie było
      się tak łatwo tam dostać)poprzez AWF, medycynę ... Szkoda Panie Michale, że nie
      wierzył Pan w nas...
    • Gość: jane924 Re: Absolwenci IV LO IP: 80.54.173.* 16.07.06, 01:06
      rowniez wpisze sie na ta liste mimo ze sentymentu narazie brak...moze przyjdzie
      poznij...klimat szkoly rzeczywiscie byl niezastapiony ale mnie zrazila
      niezintegrowana kiepska klasa i mało przyjemny wychowawca-chodzaca
      doskonałość,skrupulatnosc,zakochana w sobie i swoich obowiazkach p.olga.w:/
      • piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 09:34
        ...sentyment przychodzi z czasem. Wraz z nim przychodzą glębsze obserwacje -
        głównie dotyczą one poziomu ciała pedagogicznego. Było ono niewytłumaczalnie
        zróżnicowane. Obok nauczycieli bardzo solidnych (np.Przesłański, Mach, Zajdler,
        Drewniak, Hantz, Hawro,Machejko, Chwalba) - były miernoty które nie powinny
        nigdy pracować jako nauczyciele. Co gorsze nie było mechanizmów, które by je
        eliminowały z pracy w IV LO. Przyznje, że bardzo smutne było utracenie przez IV
        LO pierwszeństwa wsród miejskich liceów. Dokonało się to niestety w czasach
        mojej nauki w Sienkiewiczu (1975-1979) - wyprzedziło nas wtedy liceum im.
        Findera (obecnie Norwida), bardzo sprawnie kierowane przez dyr. Hawro - męża
        naszej prof. od biologii. Dlaczego ? - Sądzę, że największą rolę odegrało tu
        utrzymywanie w szkole nadmiernego balastu słabych nauczycieli (balastu
        powiększonego "importem" bardzo słabej kadry nauczycielskiej z LO Broniewskiego
        (nauka fizyki przez "prof." Kukier, która nie potrafiła nawet wyraźnie mówić -
        była szokiem dla tych, których wcześniej uczył fizyki prof.Przesłański !!!) Z
        niejasnych dla mnie przyczyn autokratyczny (w mojej ocenie jadnak bardzo
        zasłużony dla Sienkiwicza) dyr. Kwieciński nie używał swej władzy by pozbyć się
        ze szkoły bardzo słabych nauczycieli. Nie najlepszym rozwiązaniem było też
        postawienie na sportowy profil szkoły. Niestety niektórzy uczniowie uważali, że
        trening ciała zwalnia z solidnej nauki. A co gorza - dyr. Kwieciński nie był
        dostatecznie konsekwentny w eliminacji takiego rozumowania - bo bardzo zależało
        mu na sportowych sukcesach szkoły. Uważam, że to jego błąd - znacznie większy
        niż wszelkie inne jaki można mu zarzucić. Jak sądzę, odejście dyr.
        Kwiecińskiego ze szkoły spowodowało skokowe osłabienie dyscypliny co ma w
        każedj szkole znaczenie nie tylko dlatego, że dyrektor dyscyplinuje uczniów, a
        bardziej dlatego, że dyrektor dyscyplinuje nauczycieli - w tym upatruje silny
        spadek poziomu szkoły na tle innych szkół jaki dokonał się w dalszych latach.
        Wielka szkoda i strata dla uczniów szkoły ! Dziś Sienkiewicz jest tylko w
        połowie stawki liceów województwa.
        Ciekaw jestem Waszych opinii w tej sprawie !
        ps. Moją "wychowawczynią" , która w trzeciej klasie chciała mnie wyrzucić ze
        szkoły (mino, że na świadectwie końcowym z klasy drugiej miałem tylko jedną
        czwórkę - a reszta to samy piątki)była p. Kuś. Pominę drastyczne ilustracje
        poziomu jej osobowości, czy jej "wiedzy" historycznej - czy ktoś zna je dalsze
        (po 1979) losy ? - Czy znalazł się ktoś, kto odsunął ją od "uczenia" ? - Dajcie
        znać.
        Pozdrawiam - Piotr Mikołajewski (absolwent 1979)
        • meg76 Re: Absolwenci IV LO 16.07.06, 23:39
          Mnie pani Kuś uczyła przez jeden semestr w 1992 roku. Całkowicie zgadzam się z
          pana wypowiedzią. Jedyne co utkwiło mi w głowie z lekcj pani profesor, to
          namiętnie opowiadane historie o jej psie.
        • Gość: Paweł matura'97 Re: Absolwenci IV LO IP: *.clarkconnect.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:49
          Witaj Piotrze,

mam podobne spostrzeżenia co do zróżnicowania kadry kształcącej mimo, że jestem
          absolwentem rocznika ’97. Za moich czasów dyrektorem był p. Marian Jaszewski
          (podobno nadal), który też nie miał zbyt wiele samozaparcia aby eliminować „mało
          ambitnych” członków Grona Pedagogicznego. O dyr. Kwiecińskim wiele słyszałem
          gdyż część mojej rodziny to również absolwenci Sienkiewicza.
          Efektem miernego dobierania kadry jest spadek jakości kształcenia a co za tym
          idzie i spadek w rankingach. W następstwie tego i coroczny spadek ‘jakości’
          absolwentów. Przepraszam wszystkich, którzy czują się urażeni, ale niestety taka
          jest rzeczywistość. Najlepsi idą do najlepszych szkół, gorsi do nieco gorszych
          itd. (czasami jest to zachwiane jedynie przez ‘koniunkturalną’ popularność
          szkoły wśród młodzieży). Nie znam obecnej sytuacji, ale z różnych źródeł wiem,
          że Sienkiewicz już nie uchodzi za kuźnię talentów (a szkoda). Choć z drugiej
          strony cóż się dziwić, do szkoły mimo wszystko przyciągają nauczyciele i
          atmosfera, jaką potrafią stworzyć, a tu obecnie jest jak jest.
          Oczywiście zawsze znajdą się wybitni jak prof. Jagielski (chemia), który uchodzi
          w moim przekonaniu za wzór nauczyciela, który nie tylko skupia się na przekazie
          wiedzy, ale również na wpojeniu życiowych wartości, prof. Jaszewska, która na
          pewno na matematyce i jej nauczaniu zna się doskonale (mimo, że czasami w
          odczuciach wielu metodami drastycznymi) czy Frau Górska z uporem maniaka
          wpajająca nam miłość do j.niemieckiego.
          Na drugim biegunie są ci, którzy powodują, że mamy mieszane uczucie wspominając
          tę szkołę, jak wspomniana na forum pani BG (niewiele wyniosłem z geografii
          korzystając z jawnej preferencji mej płci), pani BM (biologia, a podobno jeszcze
          wcześniej Prace Ręczne)czy pani M (historia, imienia nie pamiętam a to chyba już
          mówi samo za siebie), którzy niewiele wnieśli do mojego życia -
          • piotrm20 Re: Absolwenci IV LO 17.07.06, 07:49
            ...wydaje mi się, że 'rozszyfrowuje' 'wybitnych pedagofów': pani G od geografii
            i pani M od historii - w moich latach, też były 'wybitne'. Pozdrawiam - Piotr M.
          • Gość: Piotr Mikołajewski Re: Absolwenci IV LO IP: *.devs.futuro.pl 17.07.06, 20:32
            ...Pani G od geografii - jeden jedyny raz przez 4 lata w IV liceum...
            zdrzemnąłem się - było to w klasie maturalnej na... fakultecie z georgafii
            prowadzonym przez panią G. Chyba to zauważyła bo wywołała mnie do odpowiedzi.
            ...Pani M od historii. Nie miałem z nią zajęć, ale wiem o niej sporo od kolegi
            Romka, który z historii był super - bo... sam się jej uczył (obecnie wykładowca
            na Uniwersytecie Śląskim)i od kolegi Janusza (obecnie zasłużonego dla
            częstochowskiego muzealnictwa)- jego Pani M uczyła wychowania obywatelskiego do
            którego była gruba, solidna, bardzo nadęta (typowo gierkowska) książka. Kolega
            Janusz nie zaopatrzył się jednak w ten obowiazkowy podręcznik - mimo ponagleń
            Pani M. Za kolejnym razem pytany czemu dalej nie ma podręcznika odparł pani M
            wprost:"Pani Profesor - a po co ? - przecież za parę lat i tak w Polsce ustrój
            się zmieni i nauka z tego podręcznika będzie nieaktualna!" Trzeba było mieć
            wiele odwagi by tak odpowiedzieć nauczycielce w roku szkolnym 1977/1978. Ale co
            ciekawe - pani M... pominęła to milczeniem. Nie dlatego, że była 'dzielną
            patriotką' tylko dlatego, że była psychicznie słaba i nie wiedziła co ma z tą
            sytuacją zrobić !
        • Gość: Daisy Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:31
          Sz. panie Piotrze
          nie mam za wiele czasu aby z Panem polemizować w wielu watkach. Zaspokoje
          jedynie Pana ciekawość i zgodze sie w tej sprawie calkowicie: p. Kus uczyla
          mnie historii w latach 80-tych (wtedy skonczylam IV LO). Jej poziom nauczania
          ulegal ciaglej degradacji, wiec z historii po skonczeniu liceum nie wiedzialam
          prawie nic. lekcje z nia to byla istna starta czasu. Mysle, ze dotrwala do
          czasu swojej emerytury w szkole i tyle. Pozdrawiam!
    • Gość: joł Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 16.07.06, 19:17
      Pani Kuś też "uczyła" mnie historii. Patrząc na to po dwudziestu paru latach
      nie wierzę, że taki nauczyciel mógł się utrzymać w LO. W zasadzie wiedzieliśmy
      wszystko o psie tej Pani, natomiast z historii .... Nie kojarzę tylko na jakiej
      zasadzie byliśmy oceniani. Zgadzam się z przedmówcą co do dobrych, nawet bardzo
      dobrych nauczycieli.
    • Gość: shogun Re: Absolwenci IV LO IP: 212.87.244.* 17.07.06, 09:01
      Hej

Pamiętacie jak miała na nazwisko Agnieszka,taka wysoka blond modelka ,było o
      niej kiedyś w TV.

Pozdro dla wszystkich absolwentów
      • Gość: Luiza Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 21:17
        Piszecie tu moi drodzy sporo o pozostawiającym wiele do życzenia poziomie
        nauczania w Sieniu. Ale niestety i poziom jaki reprezentowali sobą uczniowie
        też się pogarszał w miarę upływu lat. Dochodziły nas słuchy, że za pieniądze co
        zamożniejszych rodziców uczniów (sumy o charakterze dotacji oczywiście)
        wyremontowano łazienki i toalety w szkole, a w zamian za to uczniowie ci nie
        musieli się bać o swoje dalsze, szkolne losy. Opowiadano mi również sytuację, w
        której jedna z uczennic szkoły, dość znana w Cz-wie, ze względu na ojca -
        businessmana wjechała do klasy na rolkach, a po jakiś 20 minutach stwierdziła,
        że jej się nudzi i wyjechała z klasy z powrotem na korytarz :)))
        • Gość: Paweł Re: Absolwenci IV LO IP: *.clarkconnect.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 22:29
          Niestety to prawda, żenujące ale prawda.
        • Gość: Piotr Mikołajewski Re: Absolwenci IV LO IP: *.devs.futuro.pl 18.07.06, 00:01
          Wypowiedź Luizy jest niezwykle zasmucająca. Choć musze przyznać, że w połowie
          lat 70-tych kursowała pomiędzy uczniami plotka o następującej sytuacji: po
          niezdanej przez jedną z uczennic maturze z j.polskiego - jej rodzice przyszli
          do ówczesnego polonisty z prośbą o 'pomoc', żeby 'to jakoś załatwić' - ten im
          ponoć wprost odparł: "to DOPIERO TERAZ Państwo do mnie przychodzą." Nie mam
          podstaw do oceny prawdziwości tej plotki.
          Problem żenujących zachowań uczniów i nauczycieli istniał i pozostanie. Kwestią
          jest jego skala. Przytoczony przez Luizę przykład ze sponsorowaniem remontu -
          jest szokujący i jestem pewien, że np. w czasach dyrekcji p. Kwiecińskiego
          byłby asolutnie niemożliwy !
          Poddaje też wszystkim Czytelnikom pod rozwagę myśl taką: w szkole domiujące
          znaczenie mają zachowania nauczycieli, a nie uczniów. Te pierwsze są
          wzorcotwórcze, ci drudzy (świadomie lub nie) poszukuja wzorców.
          Pozdrawiam.
          • Gość: M Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.06, 22:38
            Rowniez jestem absolwentka IV LO - tegoroczna. Mile wspominam 3 lata spedzone w sieniu, choc tak jak wiele osob na tym forum mam zastrzezenia co do niektorych nauczycieli. Pani N od geografii, pani B - nauczycielki chemii, czy pani M, ktora uczyla mnie historii. Dziwnym trafem gdy w polowie roku szkolnego odeszla na urlop macierzynski z nowa nauczycielka historii mialam oceny o 2 stopnie wyzsze... Jednak chyba w kazdej szkole zdarzaja sie takie przypadki. mimo wszystko nie zaluje 3ch lat spedzonych w sieniu:)
    • Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 18.07.06, 23:32
      Matura '92. Czy nikt z tych roczników tu nie zagląda? Mnie uczyła biologii p.
      Hawro. Pamiętam jak zrobiła koleżance awanturę z fajerwerkami za delikatny
      makijaż. Podobnie było na rosyjskim - uczyła wtedy p. Zaskórska, teraz się
      przekwalifikowała na niemiecki o ile dobrze pamiętam. Koleżanka miała
      pomalowane paznokcie, dostała ochrzan i tłumaczyła się, że to dlatego, że gra w
      jakimś przedstawieniu, chyba Królewnę Śnieżkę. Ciekawe co by te panie teraz
      powiedziały widząc jak się ubierają i jak wyglądają niektóre uczennice.
      Pozdrawiam.
    • Gość: bella Re: Absolwenci IV LO IP: *.strefa.com / *.profiline.pl 19.07.06, 01:01
      Z Panią Zaskórską miałam lekcje przez pół roku (matura 1987). W klasie
      maturalnej chciałyśmy z koleżanką być "nowoczesne" - założyłyśmy swetry koloru
      (chyba kremowego) i nie założyłyśmy fartuchów. Efekt - pały z j. rosyjskiego
      oraz problemy z wychowawcą. Jak opowiadam historie z tamtych lat mojej 11
      letniej córce, to stawia "oczy w słup". Ale nie żałuję tych lat, tamtej
      dyscypliny - to miało swój urok. A co najważniejsze - nie każdy mógł uczyć się
      w IV LO. Teraz ... nie chcę oceniać, krytykować , ponieważ nie wiem, jaka kadra
      tam pracuje. Zaskoczyło mnie natomiast to, że (usłuszane w Al. NMP)IV LO to
      szkoła ludzi z "Grabówki",ludzi "dzianych". Mam nadzieję, że to bzdury, chociaż
      twierdzę, że na całą atmosferę tej szkoły "pracowali" przede wszystkim
      wymagający (przynajmniej większość) nauczyciele. Wiem, że wielu z Nich już tam
      nie pracuje i wraz z nimi odeszło to, co najlepsze.
      • Gość: m Re: Absolwenci IV LO IP: *.prenet.pl 19.07.06, 16:23
        W maju opuscilam te szkole i nie zgodze sie z opinia, ze jest to "szkola dla
        ludzi dzianych". Wlasnie w Sienkiewiczu liczyla sie osobowosc, to jaki jestes,
        a nie co posiadasz.
    • Gość: ...oprs... Re: Absolwenci IV LO IP: 80.51.57.* 19.07.06, 16:47
      Ja skończyłem Sienkiewicza w tym roku i ogolnie wspominam go bardzo dobrze :)
      Co do nauczycieli to osobą którą będę najgorzej wspominał jest pani RB(chemia).
      Z przykrością muszę stwierdzić, że ta Pani nic nie uczy, a jak juz jej się tego
      podejmie robić to często zdarzają się jej błędy (potwierdzaja to podręczniki z
      których nie uzywa sie u tej Pani). Nawet raz przyłapałem ją na fałszowaniu
      mojej pracy (zamazała mi dobra odpowiedz). Oceny stawia z kapelusza, czesto
      same 1 i 2. Az przykro, że takie osoby sa nauczycielami, ale jak mają plecy w
      kuratorium...
      • Gość: CA Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:44
        Autor strony czeka na zdjęcia, anegdoty, ciekawe hostorie. Wszystko to trafi na
        strone absolwentów.
    • Gość: Seba Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:56
      Pozdrowienia dla maturzystów rocznika 96. Sczególnie klasy F i prof.
      Baranowskiej.
    • Gość: jagienka Re: Absolwenci IV LO IP: *.net.pl / *.realestate.net.pl 27.07.06, 17:35
      ja wiem, ze wakacje, ale może jednak ktoś coś napisze.Pozdrawiam :-)
      • Gość: robusj Re: Absolwenci IV LO IP: *.chello.pl 29.07.06, 22:37
        Mimo, że wakacje to piszę. Matura '87 klasa IVC.
        • Gość: kamil Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 00:52
          matura 2004, klasa IV i...
          • Gość: Nika Re: Absolwenci IV LO IP: *.21.pl / *.21.pl 12.08.06, 21:54
            od pani De :) ja też :) matura 2004, pozdrawiam :)
    • Gość: mk Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 15:10
      Czy naprawdę tak tu mało absolwentów?
      • koriolan Re: Absolwenci IV LO 08.08.06, 16:56
        wakacje, coz sie dziwic absolwenci odpoczywaja :)
    • 2olo2 Re: Absolwenci IV LO 08.08.06, 22:28
      Najlepsze LO - w czerweca zjazd - odliczmy sie na nim !!
    • Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:43
      Nie ma to jak prof. J. od chemii, slizgal sie po sali i w ciagu jednej lekcji
      byl w stanie powiedziec kilkadziesiat razy slowo "prawda", raz mial spodnie
      podarte w kroku i na dodatek rozlozyl nogi tak, ze nie sposob bylo tego nie
      zauwazyc :D Pani N. od geografii, postrach uczniow bez identyfikatorow i
      numerkow do szatni (od razu byli odpytywani), pani Zajdler od matematyki -
      wspaniala kobieta, znakomicie przekazywala wiedze (chociaz czasami siala
      postrach jak ktos przepisywal cos z tablicy w trakcie gdy ona cos tlumaczyla -
      nie dziwie sie kobiecie, chciala, zeby wszyscy wszystko zrozumieli). Pan C. od
      PO, dziewczynom z wiekszym dekoltem i krotsza spodniczka dawal wyzsze stopnie.
      Nie zapomne klasowek u niego, wystarczylo kupic mu kawe, paczka i gazete i sie
      tym zajmowal, a ludzie sciagali ile wlezie. Jak od czasu do czasu wstawal, zeby
      to niby popilnowac nas, to kartki ze sciagami tak szelescialy w sali, ze szok.
      No i oczywiscie pan prof. M. "Misiu", przez pierwszych kilka lekcji z nim nie
      moglismy sie opanowac i caly czas sie smialismy z jego... smiechu. On myslac,
      ze powiedzial cos zabawnego jeszcze wiecej sie usmiechal, a my tym bardziej
      wybuchalismy smiechem. I jeszcze prof. od plastyki (chyba C.) podobno lubil
      uczennice bardziej niz powinien i to jego "Prosim?" ;-) Od niem. taka smieszna
      pani, ktora niedlugo uczyla, co chwile biegala do kibelka ;D
      Ogolnie, fajne czasy ;-)
      Pozdrawiam absolwentow z '01.
      • Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.06, 13:45
        Adn. do prof. M. "Misiu" - prof. od polskiego ;-)
        • Gość: Anna Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.06, 18:42
          Matura '99 pozdrawiam wszystkich serdeczni mimo wakacji.
          Z tego,co wiem to mają się szykować zmiany w kadrze.Obiło mi się o uszy,że
          prof.J.od chemi już na emeryturze..
          • piotrm20 czy robimy Konkurs absolwetów ? 10.08.06, 19:45
            Napiszcie co sądzicie o przeprowadzeniu na tym forum konkursu absolwentów na
            najbardziej ekstremalne (pozytywne lub negatywne) wspomnienie z nauki w IV LO ?
            Nasza oficjalna strona absolwentów (pozdrawiam prof. Cieślaka, którego niedawno
            miałem okazję osobiście poznać i ponownie gratuluję mu pracy dokumentalisty
            naszej szkoły) niech pozostanie tak jak jest - nieco wyciszona na niektóre
            nasze skrajne uwagi i obserwacje. To forum jest znacznie swobodniejsze i
            dobrze. Jeśli poprzecie mój pomysł - to może warto zastanowcić się nad
            podstawowymi zasadami. Nagrodą będzie oczywiście wspólny drink na czerwcowym
            zjeździe absolwentów. Ale nie o tym tu myślę - proponuję zasadę następującą: -
            konkurs rozgrywamy w dwu kategoriach:
            JAWNA - piszemy o osobach, które wymieniamy z nazwiska, ale sami też się
            podpisujemy nazwiskiem;
            ANONIMOWA - piszemy o osobach, które wymieniamy tylko inicjałem, a sami
            podpisujemy się podobnie.
            - napiszcie co o tym sądzicie ?
            Ja zgłaszam udział w konkursie "jawnym" - zamierzam Wam opisać to co moja
            wychowawczyni miała wspólnego z wełną znaną dziś z "politycznych beretów".
            Piotr Mikołajewski (absolwent 1979)

• meg76 Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 11.08.06, 11:08
              Myślę, że to świetny pomysł i że chętnych do wzięcie udziału w konkursie będzie
              wielu.
              • martiqa Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 11.08.06, 21:55
                Fajny konkurs:),trzeba poszperać w pamięci/koriolan i ania z mojej klasy co
                możemy ciekawego napisać???
                • Gość: Uczennica Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? IP: *.brnt.cable.ntl.com 12.08.06, 00:31
                  A klasa IV g, matura 93'????
                • koriolan Re: czy robimy Konkurs absolwetów ? 14.08.06, 00:22
                  To moze byc ciekawe ale chyba raczej w tej czesci "niejawnej" :). proponuje
                  kontakt w tej sparwie na maila, moze cos sie nam ciekawego przypomni. Moj adres
                  koriolan@gazeta.pl
    • Gość: barilla Re: Absolwenci IV LO IP: *.europe.hp.net 17.08.06, 10:33
      a czy ktos kojarzy pana od polskiego Zbigniew M? Uczy on jeszcze? Byl co prawda
      troche smieszny ale to jeden z solidniejszych nauczycieli z jakimi zetknelam
      sie w sieniu :). pozdrawiam - matura 99
      • Gość: zocha Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.06, 19:52
        To własnie o nim pisałam wcześniej... pamiętny profesor od polskiego Zbigniew
        M., pseudonim "Misiu" :D "Troszkę" zabawny, to za mało powiedziane. On jest tak
        śmieszny, że najbardziej poważny człowiek nie jest w stanie zachować kamienną
        twarz u niego na lekcji ;-)
    • Gość: g Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 00:51
      Misiu uczy nadal i nadal jest zabawny
      • koriolan Re: Absolwenci IV LO 02.09.06, 14:31
        Ja zaś wspominam z "rozrzewnieniem" Panią L. od polskiego..... to byl
        ktos...Potrafiła postawić koledze P. bodaże 13 ndst! I to jej chore
        zainteresowanie Mickiewiczem...boże.. ale fajnie było jednak siedziec u niej w
        ostatniej ławce! Może tak coś na jej temat?
        • Gość: Nika Re: Absolwenci IV LO IP: 195.189.52.* 02.09.06, 17:33
          Pozdrawiam absolwentów 2002 a w szczególności klasę IV g prof. M. Górskiej. Czy
          ya Pani jeszcze uczy?
        • Gość: Matz Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 18:07
          Oj tak Koriolan.
          Powiem Wam, że mam zajefajne wpomnienia z tamtych czasów, a dodatkowo miałem tę
          przyjemność, że w trakcie studió pojawiłem się na praktykach w naszej szkole.
          To dopiero było przeżycie - stanąć z drugiej strony barykady.
          To były najlepsze czasy w moim życiu, pozdrawiam raz jeszcze wszystkich matura
          94.
          • martiqa Re: Absolwenci IV LO 04.09.06, 13:47
            Koriolan ja siedziałam na lekcjach u pani L. w pierwszej ławce zaraz koło jej
            biurka.Mnie ona zaisteresowała swoim przedmiotem,bo studiowałam
            fil.polską:),może właśnie dlatego,że byłam zmuszona jej słuchać hihihi zartuję
            oczywiście!!!Mickiewiczem się interesowała do przesady,bo nawet jej synowie
            noszą ZNAMIENNE IMIONA:ADAM,KONRAD(jak to mówiła"tylko nie od KONRADA
            WALLENRODA tylko od KONRADA Z III CZ.DZIADÓW").Tych pałek kolegi P. nie
            pamiętam,ale pamiętam jak ogladaliśmy "W IMIĘ RÓŻY" i jak zbliżała się
            erotyczna scenka to się ewakuowała,ale Wy nasi dzielni chłopcy oczywiście
            włączyliście STOP i bidulka schowała głowę w gazetę,jak wróciła:-)))))))))
            • Gość: Ania Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 14:50
              Doprawdy rozczula mnie ten wątek. Chyba Cię rozszyfrowałam Martiqo!Siedziałaś
              obok blondynki z długimi, prostymi włosami :)))? A pamiętacie wycieczkę
              zagramaniczną :)))) i panią M., której zacząła pikać kieszeń przy bramce w
              supermarkecie, bo zjadła batonik wędrując po sklepie i zapomniała, że jest na
              nim kod??Zaraz doskoczył do niej jakiś wielgachny Murzyn, a ona wysypywała po
              kolei z torebki jakieś zeschłe liście, trawki, chrabąszcze itp. Umierałam ze
              śmiechu...
              • martiqa Re: Absolwenci IV LO 05.09.06, 16:59
                "IMIĘ RÓŻY"miało być:),przepraszam za przejzyczenie tak to ja siedziaam kolo
                tej blondi-sama zreszta bylam blondyna,a Ciebie Aniu trudno mi rozszyfrowac bo
                bylo Was zbyt duzo w naszej klasie,jesli masz ochote napisz na gazetowego
                maila,pozdrawiam
                • martiqa Re: Absolwenci IV LO 25.09.06, 11:27
                  PUK PUK CO TU TAKA CISZA:(
            • koriolan Re: Absolwenci IV LO 30.09.06, 12:29
              Oczywiście ze pamietam ten film hihi, tam jest taka scena z taka "dziewka ze
              wsi" pamietam jak pani L sie peszyla.... A pamietacie jak Frau P. peszyla sie
              zawsze komentarzami kolegow K.D i P.J ? Hihi to byly dopiero dyskusje, bedna
              Frau wkurzala sie na nicha to jeszce bardziej pobudzalo do tego typu
              tekstow.... A co do pani M. od biologi to pamietam jak potrafila wystawic ndst
              zanim kolega K.D zdazyl wstac do odpowiedzi i .. usprawiedliwic sie ze sie
              wlasnie nie przygotowal.... :)
              • martiqa Re: Absolwenci IV LO 01.10.06, 15:09
                Hihihi koriolan,ale później koledze K.D.sumując te jedynki wychodziła np 3 na
                koniec,bo pani M.baaaaarzo lubiła kolegę K,zresztą jak sobie przypominam cała
                męską część klasy miała podobnie oceny wystawiane;-)))).A pamiętacie panią K.i
                jej zwężone usteczka,jejku jak ja nienawidziłam angielskiego:(:(:(właśnie przez
                nią i przez to faworyzownie osób z naszej klasy,które miały cicie,wujków itp w
                naszej szkole.Dlatego też zdawałam maturę u Frau P.:-)
                • Gość: p-p Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.06, 10:23
                  dopiero teraz trafilam przypadkiem na watek o sieniu i rozkminilam ze martiqua i
                  kolorian (?) to moja klasa. przypomnieliscie mi wiele incydentow, o ktorych
                  zapomnialam - zwlaszcza w roli glownej z M.T. - nasza maskotka klasowa <lol>. ja
                  osobiscie b. milo wspominam wycieczke do kroscienka ;P i motyw z urna wyborcza z
                  wkladem ;. pozdrawiam drugiego p-p ktory nadal pozostaje my best friend oraz
                  wszystkich bardziej i mniej znajomych z IV LO
        • hankahsz Re: Absolwenci IV LO 30.10.06, 22:58
          Tak, pani L. była specyficzna, ale ja do tej pory pamiętam większość cytatów z
          romantyzmu... no i jeszcze była wielką wielbicielką Herberta...
          Serdecznie pozdrawiam IV A, matura 98
          Hania Sz (obecnie Kraków)
          • Gość: sienkiewiczak ze strony absolwentow IV LO - termin Zjazdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.06, 17:54
            Almanach Absolwentów IV L.O. im. H. Sienkiewicza w Częstochowie

Zebranie absolwentów 25.10.2006 r.

Autor: Cieślak Aleksander
            Data dodania: 25.10.2006 22:16:49

W dniu dzisiejszym na auli szkolnej odbyło sie zebranie organizacyjne w sprawie
            Zjazdu, który ma odbyć się 15 - 17 czerwca 2007 roku. Na spotkanie przyszło
            około 30 absolwentów. Wybrany został kilkuosobowy Komitet Organizacyjny.
            Wkrótce podamy dalsze szczegóły.
            Pierwsze spotkanie wybranej rady odbedzie sie 8 listopada.
          • Gość: Kasia J. Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 14:10
            Hania Sz. kopę lat :) Pozdrowienia dla Ciebie i wszystkich z naszej IV A.
    • milyalbonie Re: Absolwenci IV LO 19.11.06, 18:32
      to ja tez sie wpisuje
      • Gość: ABSOL Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:11
        czy pamięta ktoś z was, nieżyjącego już Jerzego Królicę??? Uczył fizyki, i był
        założycielem AKSJOMATU. Uczył do 91 r.
        • Gość: awik Re: Absolwenci IV LO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:30
          ja pamiętam- to mój tata. pozdrawiam wszystkich- matura 97' kl.IVG- odezwijcie się!
          • Gość: Ewa Re: Absolwenci IV LO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 19:18
            A czy ktoś pamięta prof. Kucharskiego od polskiego? Albo Bugaja od PO?
            Pozdrawiam rocznik matura 86
          • Gość: just Re: Absolwenci IV LO IP: 80.54.172.* 21.11.06, 22:45
            chodziliśmy razem do klasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka