Gość: ... IP: 80.54.171.* 22.01.07, 23:44 Gdzie w Częstochowie pukala policja do drzwi?? dzilnice, ulice Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruś Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 23:58 na pewno chodzą i sprawdzają, a ten artykuł jest jedynie po to, żeby uśpić czujność Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 00:13 no nareszcie Gazeto, lepiej później niż wcale Odpowiedz Link Zgłoś
pirulo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:21 Ci co się bawią w stróży prawa najlepiej robią Microsoftowi :) A Ci niby, że się odcinają od sprawy a tak naprawde zacierają ręce... ciekawy artykuł na temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pewex Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:06 właśnie że niekoniecznie, używasz komputera do worda mejla internetu filmu mp3, to taki użytkownik może się zastanowić nad linuxem, wcale to nie oznacza że pobiegnie kupić windowsa, bo efekt może być odwrotny, niby microsoft doraźnych profitów z posiadacza nielegalnego widnowsa nie ma, ale ma wzomcenie dzięki temu jako producent systemu, bo nawet gdyby tylko 50% windowsów było legalnych a reszta nielegalna, to te 70% komputerów na których windows jest jedyną platformą systemową nawet gdyby połowa tego nie była legalna daje olbrzymią przewagę nad konkurencją,ponieważ oprogramowanie nadal będzie głównie wychodziło na windowsa a zatem instytucje/firmy będą go stosowały i kupowały, profitów zapewne jest więcej, oczywiście że linux jest ale jest fajny do momentu w którym nie chcesz doinstalować nowego oprogramoanie, apt-get'y, yum'y, rpm'y, tar'y, a uchowaj by nie zgineła Ci lib-so-1-coś tam, doceniam jest coraz lepiej ale droga jeszcze daleka Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Przecież piraci mieszkają na statkach, 23.01.07, 11:18 ewentualnie na bezludnych wyspach... "Policja: Nie wchodzimy do mieszkań piratów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Melanhol Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.ds.pg.gda.pl 23.01.07, 11:40 Tu nie chodzi nawet o samego windowsa. Windowsa można jeszcze kupić zawsze kupić, po za tym żaden linux go nie zastąpi (w prostocie oczywiście) - ja bym tu widział bardziej zagrożenie dla office'a. Zamiast wydawać 500zł ludzie zaczną instalować open-office'a. Na linuxa przerzuci się może 1% ludności. Ale na open-office myślę, że nawet większość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adrian Dzisiaj rano zabrano mi z domu komputer IP: *.aster.pl 24.01.07, 15:02 artykul to bzdura . Chodza po mieszkaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:56 Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Linuksa używam od blisko 10 lat i śledzę jego rozwuj (sam zajmuję się rozwojem kilku projektów). Stosowanie dystrybucji w wersji stabilnej + apt-get, yum itp sprawia że nie musisz martwić się o jakieś libsocostam. Dzięki mnie na linuksa (Ubuntu/Debian) przesiadło się kilkadziesiąt (może ponad 100) osób i jakoś żadna z nich nie ma problemu który przedstawiasz. Proponuję przyjżeć się bliżej systemowi zarzadzania oprogramowaniem wbudowanym w windows (a w zasadzie temu jak bardzo czegoś takiego tam brakuje). Linux jeszcze nie dojrzał do tego by wygrać na desktopie z windowsem - tego nie ukrywam, ale w kwestii którą poruszyłeś windows akurat przegrywa (i.e. Synaptic). To czym windows wygrywa to zwalnianie uzyszkodnika z myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 13:00 Pewnie zaraz ktoś zarzuci popełnienie błedu ortograficznego więc poprawiam: "rozwój" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ortograf Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 13:28 Piszemy przyjrzeć :P Ale mimo to szacuneczek za rozwoj oprogramowania open-source ;-) Good work! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MATEUSZ Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 16:48 U MNIE DZISIAJ BYLI I NIC NIE ZNALEZLI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Marusia Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:11 w którym ze sklepów komputerowych pracujesz??dużo xp wam zostało na półeczce?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MS A propos Visty - nie sadze, zeby rzucono sie na IP: 81.171.165.* 23.01.07, 09:35 Viste. Moim zdaniem sklepy spokojnie moga jeszcze dlugo trzymac XP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blahblahblah1 Re: A propos Visty - nie sadze, zeby rzucono sie IP: *.pro.lama.net.pl 23.01.07, 10:02 Analiza kosztów systemu ochrony treści Windows Vista byte.livenet.pl/?page_id=819 Przeczytajcie chociaż pierwsze 2-3 strony. Vista ze swoim DRM to porażka. malutki cytat z tego tekstu: "Żadna z kart AGP czy PCI-E, którą możesz dziś kupić w sklepach nie obsługuje HDCP […] Jeśli właśnie wydałeś 1000 dolarów na parę Radeonów X1900 XT zakładając, że będziesz mógł bez przeszkód odtwarzać filmy HD-DVD czy Blue-Ray w rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto […] Jeżeli wydałeś jedyne 1500 dolarów na zestaw dwóch 512-megowych 7800GTX by odtwarzać na nich filmy HD-DVD czy Blue-Ray w rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto." "Jednocześnie z manipulacją portami na zasadzie “wszystko albo nic”, Vista wymaga żeby każdy interfejs zdolny transmitować dane wysokiej jakości automatycznie pogarszał jego jakość gdy tylko pojawią się na nim chronione dane. Osiąga się to z wykorzystaniem tak zwanego “dusiciela”, który najpierw powoduje obniżenie jakości sygnału aby potem cyfrowo go “ulepszyć”, powodując tym samym sporą stratę w jego jakości. Jeżeli na przykład używacie nowego, wysokiej klasy monitora LCD podłączonego do złącza DVI i pojawi się na nim chroniony przekaz, to obraz jaki ujrzycie będzie - jak to ujmuje specyfikacja - “nieco zamglony”, trochę jak na 10-letnim monitorze CRT kupionym na wyprzedaży za dwa dolary[1]." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misio HDCP - to nieprawda co napisałes IP: 82.177.11.* 23.01.07, 13:32 > Żadna z kart AGP czy PCI-E, którą możesz dziś kupić w sklepach nie obsługuje > HDCP To nie prawda: www.komputronik.pl/pelny.php?id=35185 > Jeżeli na przykład używacie nowego, wysokiej klasy > monitora LCD podłączonego do złącza DVI i pojawi się na nim chroniony przekaz, > to obraz jaki ujrzycie będzie - jak to ujmuje specyfikacja - “nieco zamgl > ony Też nie prawda: www.komputronik.pl/pelny.php?id=28848 Np. ten monitor (kupiłem już jakiś czas temu) obsługuje HDCP przez DVI. Reasumując: - Prawda, że Vista wymaga HDCP do obługi obrazu HD - Prawda, że może wymagać to kupna nowego sprzętu zgodnego z tym standardem - Nie prawda, ze takiego sprzętu niema albo jest bardzo drogi. Jest i czasem stanie się powszechny i tani. Inna sprawa, że sam nie jestem fanem HDCP ale chciałem wyprostować ewidętną nieprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hirondelle Re: HDCP - to nieprawda co napisałes IP: *.aster.pl 23.01.07, 18:05 ewidentną. nieprawdę. misiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expertum credere p Drogiu Misiu, IP: *.mysmart.ie 25.01.07, 00:11 Zapewniam Cię jako człowiek mający praktyczny kontakt z technologią w tym także z HD i BlueRay'em że w ogólnych zarysach gostek ma rację. Video HD będzie wymagało tzw DRM a nie tylko zgodnośći ze standartem. A sposób w jaki NGN czy Paramount upewni się że jesteś osobą która zapłaciła za prawo do oglądania filmu będzie polegał na łączeniu się z serwerem dajmy na to w Kalifirnii, który to serwer odblokuje Ci możliwość picia piwa przed ekranem na któ¶ym jest film w standarcie HD. pozdrawiam AJS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dramez Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:23 Gość portalu: do Marusia napisał(a): > w którym ze sklepów komputerowych pracujesz??dużo xp wam zostało na półeczce?? Nie wiem jak w dużych sklepach, ale w małych nie trzyma się XPeków w zmasowanej ilości na półce. Więc nie opowiadajcie bzdur że to sklepikarze chcą się pozbyć towaru, który de facto sprowadza się bardziej na zamówienie. Fakt - obroty dzięki sprzedaży XP wzrosły - natomiast jakby nie było jak ktoś nie chcę wydawać kasy na XP może zainstalować sobie linux'a. Na stanie zawsze trzymałem, trzymam i trzymać będę góra kilka egzemplarzy. A skoro policja nie przyznaje się do akcji to konkluzję są oczywiste - po domach chodzą oszuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:41 gdyby chodzili i sprawdzali to by się lazar przyznała dlatego że wtedy by wybuchła panika na skale masową a tutaj przecierz chodzi żeby jak najwięcej ludzi miało orginały co nie, a nie ile kompów policja zabierze:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 08:15 zainstalujcie sobie Linuxa :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:16 co do pracowników sklepów komputerowych to krótka hisoryjka:kiedyś znajomy który pracuje w pewnym znanym sklepie z komputerami instalował mi komputer,zapłaciłam za wszystko,byłam zupełnie wtedy "zielona" i.....po pewnym czasie okazało się że mam lewego windowsa!koleś prawdziwego pewnie opchnął sobie!teraz nie mam ani rachunku ani faktury, bo jakis czas temu to było.Wiem ,to trochę opowieść z innej beczki,ale pokazuje,jacy ludzie napędzają tą panikę.Strzeżcie się pewnego pana z X komu....!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nd Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 217.153.246.* 23.01.07, 09:41 a zapłaciłaś za Windowsa? był doliczony do zestawu? bo jeśli nie to znajomy zrobił Ci przysługę możliwe że .... niedźwiedzią:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:55 jasne że tak,tylko kasę dałam mu do ręki i kompa sam kupował,dlatego że wtedy policzyli mu ,że to niby dla niego...cóż,moja głupota i łatwowierność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pete Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:06 wiem o kim tu mowa,o tym psycholu o imieniu K.... ,czyż nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:22 tak to ten sam,rozhisteryzowany psychol śliniący się na każdą babę jaką widzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pc Kochaniutka a czy aby kupilas Windowsa???? IP: 81.219.145.* 23.01.07, 10:37 teraz jak się kupuje składaka sklepy internetowe sprzedają je z juz zainstalowanym Windowsem - oczywiście pirackim. Skoro jestes "zielona" pewnie nawet nie kupiłać Windowsa a sklep z "grzeczności" Ci go zainstalował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.elsat.net.pl 23.01.07, 09:47 A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście lat za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować mu komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:53 Jasne; w kraju gdzie ludzie zarabiają po kilkaset złotych chcesz zmusić ich do kupna systemu za miesięczną pensję? Oczywiście mogą nie kupować, ale wtedy zostaniemy w średniowieczu jeszcze na kilkanaście lat. I to o samym sytemie mowa - bez wspominania o takim np msoffice. Oczywiscie można nie mieć msoffice - szkoda tylko, że na oficjalnych stronach różnych urzędów wiszą do pobrania np. pliki xls.... Gdyby nie było tych kilku lat powszechnego piractwa, to dzisiejsi trzydziestolatkowie nie potrafiliby obsługiwać komputerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.gwardii.osi.pl 23.01.07, 10:23 jesli zarabiaja po kilkaset zlotych to skad q..wa maja na komputer i stale lacze he? to jest staly i beznadziejnie glupi argument. jak ich nie stac n winde to niech nie uzywaja kompa albo niech poswieca troche czasu i opanuja linuxa. to nie bieda tylko pier...lone nierobstwo polakow. a co do pensji po kilkaset zlotych to wszyscy o nich gadaja a jeszcze kogos kto tyle zarabia nie spotkalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:47 Stałe łącze to już sobie sam wymyśliłeś. A komputer mogą mieć z róźnych źródeł - dostać na komunię, dostać używany. Albo nawet i kupić. Mało to rodzin, które utzrymują się z 1500 pln mając np 3 dzieci? Winda xp(nie OEM!!!) to koszt ca 1500 pln właśnie. I co - mają nie mieć kompa? Chcesz mieć naród e-analfabetów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:09 no on chce, bo on ma pieniądze i co go to obchodzi, on jest zdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:29 żal mi Was ludzie... nie mam pieniędzy na film/płytę CD to nie kupuję, bo mnie nie stać... i nie ściągam z Internetu, "bo mnie nie stać"! Używanie "piratów" to tak, jakby powiedzieć "Buchnąłem komuś samochód - bo nie mam pieniędzy na swój". Nie stać mnie, to nie mam i albo staram się odkładać (a wtedy frajda z zakupu, że się ma w końcu to "coś") albo uśmiecham się do rodziny mówiąc "Mam jutro urodziny, wiesz co chciałbym dostać?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maldoror Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.man.czest.pl 23.01.07, 13:22 Do AA - ale akurat muzy krorej ja slucham nie ma w Czestochowie. Bylem sto razy pytac o Angels of Agony, czeskie dIsharmony, Sol Invictus, Sigoilo XX, The Grinders, Endure, Poesie Noire i nie maja. czest te totalne alternatywne rzeczy z krtegu ebm/gothic/darl folk nie maja w Polsce dystrybucji. Jak soboe sluchasz komercyjnej papki to mozesz kupic bez problemu. Podobnie z filmami: nieosiagalne sa ruski Ostrov, dziela Tarkowskiego (np fenomenalny Stalker) - wiec co masz zrobic? Jestes zmuszony przerzucic sie na komercyjne smieci w stylu Tylko mnie kochaj i inne takie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bravo!!!!!!!!!!!!! Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:20 też słucham niekomercynego housu i dupa-nie ma w sklepach,mało tego,jeden kawałek potrafi być remixowany nawet w 20 wersjach i co,mam każdą kupić????a niby po cholerę(zakladając że w ogóle to dostanę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoyoy do Maldoror IP: *.apus-net.pl 26.01.07, 23:00 Gość portalu: Maldoror napisał(a): > Do AA - ale akurat muzy krorej ja slucham nie ma w Czestochowie. Bylem sto razy > > pytac o Angels of Agony, czeskie dIsharmony, Sol Invictus, Sigoilo XX, The > Grinders, Endure, Poesie Noire i nie maja. czest te totalne alternatywne rzeczy > > z krtegu ebm/gothic/darl folk nie maja w Polsce dystrybucji. Jak soboe > sluchasz komercyjnej papki to mozesz kupic bez problemu. Podobnie z filmami: > nieosiagalne sa ruski Ostrov, dziela Tarkowskiego (np fenomenalny Stalker) - > wiec co masz zrobic? Jestes zmuszony przerzucic sie na komercyjne smieci w > stylu Tylko mnie kochaj i inne takie jest sklep internetowy polski, tam na pewno jest Sol Invictus, jesli jest endura czy challange of honour to SI tez jest ;) niepamietam niestety adersu ale jak chcesz to poszperam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 67.159.5.* 23.01.07, 13:40 A mnie jest żal matołów, którzy dali sobie wmówić, że powielanie jest kradzieżą. Tymczasem wytwórnie filmowe i muzyczne pomimo rzekomych kosmicznych strat mają się doskonale. Każdy myślący człowiek widzi, że nieodpłatne rozpowszechnianie pirackich kopii jest raczej formą promocji a nie żadnym zagrożeniem dla producentów. Niestety zaślepieni chciwością producenci zamiast cieszyć się z sukcesu ciągle knują jak by narzucić Internetowi totalną inwigilację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 16:02 zachwycają mnie ludzie, którzy namolnie porównują lewe programy z kradzieżą auta- poronione porównanie. Auta kradnie się świadomie i dla konkretnych zysków- filmy ściąga się, ale w większości nie dla zysków. Porównaj lepiej do kradzieży jedzenia lub ubrania- jak nie ma to, niech nie żre i goły chodzi!- taki masz tok myślenia. Twoje gadanie jest fajne, ale jak ktoś ma uczciwe zarobki- tymczasem swoją gadką sprzyjasz temu aby ceny filmów i płyt w Polsce były na takim poziomie jakie są. Może Ty masz potrzebę kupić jedną płytkę i zbierać na nią 2 miesiące- jak ktoś chce mieć więcej to niestety w tym pięknym kraju nie ma na to szans. W Wielkiej Brytanii można kupić płyty klasyków rocka po 5 funtów- dla Anglika to koszt bułki z kawą. Odpowiedz Link Zgłoś
ryba_82 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:51 No to właśnie spotkałeś. Ja zarabiam nieco poniżej 700 zł, moja żona ma niecałe 800. Jesteśmy oboje "świeżo" po studiach. A co do oprogramowania - piracenie np. M$ Office w warunkach domowych jest bez sensu - jest darmowa, legalna i pełnosprawna alternatywa - OpenOffice, otwiera tez dokumenty M$ Office. A jeśli chcesz tylko czytać dokumenty M$ Office, bez edycji to są darmowe przeglądarki dokumentów, np Word Viewer, itp. A co do Windowsa - jest darmowy Linux (np. Ubuntu.pl), zupełnie wystarcza w domu, zapewniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:08 www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=13032 Oto szczyt hipokryzji. Bill Gates, szef Microsoftu, ściga użytkowników za piractwo komputerowe. Sam jednak przyznaje, że ogląda filmy, które nielegalnie ściąga z internetu. I w dodatku nie widzi w tym nic zdrożnego! Jeśli ktoś nie czerpie z piractwa żadnych zysków, a jedynie ogląda filmy w domu, to nie jest żadnym złodziejem - twierdzi Gates. Przyznał się dziennikarzom "Wall Street Journal", że sam uwielbia zassać najnowsze hollywoodzkie superprodukcje i oglądać je spokojnie w domu. To - delikatnie mówiąc - kontrowersyjna postawa. Przecież firma Microsoft robi wszystko, aby dopaść każdego, kto nielegalnie skopiuje którykolwiek z ich programów. Za kopiowanie produktów Microsoftu grożą surowe grzywny, a tu sam szef koncernu zachęca do ściągania filmów z sieci. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lpt1 Re: Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: *.chello.pl 23.01.07, 11:13 > www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=13032 A jak napisza, ze B.G polecial na ksiezyc to tez uwierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reksio Re: Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: 80.54.173.* 23.01.07, 12:28 Warto jest też wiedzieć jak "wielki" Bill doszedł do tego co ma. Poczytajcie trochę o tym jak "sam wynalazł" DOS i pierwsze okienka. Niezły kombinator, ciekawe czy nie ma polskich korzeni ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:22 Gość: teo 23.01.07, 09:53 Oczywiscie można nie mieć msoffice - szkoda tylko, że na oficjalnych stronach różnych urzędów wiszą do pobrania np. pliki xls.... obecnie wymogiem jest format OpenDocument - jednym słowem taki urząd co zamieszcza tylko i wyłącznie xls i doc łamie prawo . Gość: ja 23.01.07, 10:23 jesli zarabiaja po kilkaset zlotych to skad q..wa maja na komputer i stale lacze he? zapożyczają się w banku żeby ich dzieci nie musiały grać w chińczyka na stole i liczyć na palcach . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ramcezjusz Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:43 Gość portalu: gość napisał(a): > zapożyczają się w banku żeby ich dzieci nie musiały grać w chińczyka na stole i > liczyć na palcach . gdyby nie bali się więzienia sam komputer też najchętniej by podpieprzyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:55 kupilam uzywanego,starego grata,ktory ledwo ciagnie bo potrzebowalam do pisania pracy magisterskiej,przy okazji zamontowalam internet za 30zl w sieci osiedlowej,a zarabiam 946zl brutto,wiec nie pindol ze jestem nierobem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 15:54 A ja ciągle spotykam się z tym samym głupim stwierdzeniem- nie masz na legalne programy a masz na komputer. Otóż, misiu drogi- czemu zakładasz, że wielu ma takie stałe łącze? czemu zakładasz, że mają nowe kompy (można kupić starsze dużo taniej). Z twoim rozumowaniem, dziś w Polsce posługiwaniem się kompem to byłaby rzadka umiejętność, bo oprogramowanie może kosztować drugie tyle co komp. Chcesz nas wpędzić w XIX wiek? Linux wciąż nie jest tak funkcjonalnym i łatwym systemem jak Windows- a większość ludzi chce jedynie użytkowac komputer i nie jest pasjonatem wgłębiania się w tajniki systemów operacyjnych (nawet Windowsa)- póki Linux nie stanie się w miarę prosty i "do wszystkiego" w jednej dystrybucji to nie ma szans z Windowsem- to tak jakby wymagać, aby ludzie używali maszyny do pisania. I uwierz mi, wielu zarabia po 800-1000 złotych z czego większość idzie na opłacenie mieszkania i jedzenie. A dla twórców softu prosta rada- Polska jest w UE, ale nie ma tutaj pensji UE- jeśli chcą więcej zarabiać, niech obniżą nieco ceny a będą mieć większe zyski- takie są prawa rynku i trzeba się do nich przystosować a szczucie policji na ludzi tylko im zaszkodzi. Ja sam na kompie mam same programy darmowe lub opensourco'we- na legale mnie nie stać, gdyby wiele z nich było tańsze to chętnie bym kupił- i ja bym był zadowolony i producent bo miałby zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Precz z idiotami Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.mgt.pl 23.01.07, 19:37 A nie pomyslales, ze mozna wziac kompa na raty? A, racja. Zapomnialem, wg Ciebie nie da sie i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do muzyka Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:57 dożywocie w ogóle albo kara śmierci od razu:)))są ważniejsze sprawy w naszym kraju niz to,że ktoś w domu ma lewego windowsa i ściąga muzę dla swojego własnego użytku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.eranet.pl 23.01.07, 09:59 Popieram! Haha, albo np ucinanie dloni- tez "adekwatna" kara... Muzyk - nie kompromituj sie czlowieku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptr Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 10:18 Ściąganie muzyki i filmów nie jest w naszym kraju nielegalne, panie muzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojak Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 80.48.254.* 23.01.07, 10:38 Gość portalu: muzyk napisał(a): > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście la > t > za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła > kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować m > u > komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat! A niby dlaczego muzyk nie płaci podatku od wykorzystywania nut, a ja mam płacić za to, że ułożył je w jakiś rządek? A tekściarz nie płaci za wykorzystanie alfabetu. A ty nie placisz za to że czytasz to, co ja tu ułożyłem. To kiego grzyba ja mam placić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisior chyba Ci się procesor przegrzał... IP: 81.219.145.* 23.01.07, 10:42 po kilkanaście lat??? A ile lat z jazdę na gapę?? Sory, ale gdyby ceny były rozsądne to klientów byłoby więcej. Owszem, jest to kradzież, ale jak można placić dużą kasę za programy z niczym nieuzadadnionymi cenami??? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:51 > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - > po kilkanaście lat za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. Ta jasne... może lepiej dożywocie, albo od razu KS? Niewątpliwie powinno się pilnować oprogramowania w firmach oraz ścigać prawdziwych piratów, czyli tych, którzy na tym zarabiają. Ale całą resztę? Po co? Legalny system większość kupuje razem z komputerem - tutaj wystarczy pilnować sklepów i zachęcać do posiadania legali (np. poprzez aktualizacje). MS najwyraźniej czuje, że taka antypiracka akcja po prostu im się nie opłaca - swoją popularność Windows zawdzięcza m.in. nielegalnym kopiom, dzięki którym ludzie się do systemu przyzwyczaili. A co do muzyki i filmów - khem, jaka kradzież? Żeby była kradzież musi być szkoda. Ogromna większość tych, co ściągają nigdy by za to coś nie zapłaciła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:11 > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście la > t > za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła > kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować m > u > komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat! Zwykłą kradzieżą to są ceny tego wszystkiego imbecylu, Ty się zastanów czy nie czas odwiedzić lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moher75 Głos programisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:27 Gość portalu: muzyk napisał(a): > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście la > t > za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła > kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować m > u > komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat! Jako programista żyjący ze swojego fachu powiem Ci szczerze, że cena oprogramowania u polskich/europejskich dystrybutorów to kradzież. Taki np. Borland - sprzedaje w USA produkt za 3000$ w Europie za 3000eur+VAT !!! Za różnicę w cenie wyjedziesz z rodziną na niezłe wczasy w ciepłych krajach. Proponuję najlepsze rozwiązanie kwestii pirackich Windowsów - licencja za 50zł brutto... BTW - Piractwo do pewnego stopnia jest również formą promocji własnego produktu - Microsoft mógł dawno wylansować rozwiązania uniemożliwiające piractwo - choćby zabezpieczenia hardwareowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojak Re: Głos programisty IP: 80.48.254.* 23.01.07, 11:33 Gość portalu: Moher75 napisał(a): > > Proponuję najlepsze rozwiązanie kwestii pirackich Windowsów - licencja za > 50zł brutto... Jestem ZA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snali Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 23.01.07, 14:38 Hehehe, muzyk ma pewnie sam legalny soft :D Już widze jak wydaje kilkaset baksów na prosty programik do muzy ... Pachnie mi tu coś hipokryzją :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gf Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.aster.pl 08.02.07, 20:08 jestes po..y to ze ty jestes bogaty to nie ozancza ze kazdy musi wydawac kase na windowsa za 1500 zl jak moze sobe to oszczedzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo A ta winda z MM to pewnie OEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:48 Jakaś dziwna sprawa z tymi oemowymi wersjami. Zważywszy na treść licencji to pewnie wielu z tych , którzy kupili taką windę dalej są "nielegalni" - ale cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misiek Re: A ta winda z MM to pewnie OEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:57 Z tego co wiem, to można kupić sobie samego OEMa mając już komputer od jakiegoś czasu, zainstalować go i wszystko jest legalne. Nowe licencje OEM pozwalają na taki zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teo Ze strony ms - oem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:12 Oprogramowanie w wersji OEM przeznaczone jest do preinstalacji na nowych komputerach przez producentów systemów. Na opakowaniu oprogramowania OEM widnieje napis informujący, że produkt ten przeznaczony jest wyłącznie dla firm produkujących lub montujących komputery PC i serwery. Nieotwarte opakowania oprogramowania OEM mogą być dystrybuowane do innych producentów systemów, jednak nie mogą być przekazywane użytkownikom. Otwarcie opakowania przez użytkownika oznacza, że to użytkownik akceptuje warunki licencji producenta systemów OEM Microsoft i powinien preinstalować produkt przy użyciu narzędzi OPK, zapewnić pomoc techniczną i spełnić jeszcze kilka innych wymagań, do realizacji których nie ma odpowiednich umiejętności i wiedzy technicznej producenta systemów. Wyjątkiem od tej reguły jest przypadek, gdy użytkownik końcowy samodzielnie montuje własny komputer PC. W takim wypadku użytkownik końcowy jest uznawany za producenta systemów w rozumieniu licencji producenta systemów OEM Microsoft. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Ludzie ciągle wierzą w zabobony i plotki :P IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 09:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elaela nakrecacie koniunkture sklepom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:56 ta sama historia miala miejsce na Śląsku; ludzie na podstawie plotek masowo wykupywali windowsy; nie było żadnych kontroli, ale jakas szajka przebrana za "trójce" policjanci i przedstawicil prokuratury nakładali kary pieniężne i konfiskowali sprzęt. Naiwni ludzie bez sprawdzania ich wiarygodności oddawali sami sprzęt i nawet płacili kase. Zaniepokojona tym procederem policja wysłała w końcu kilka patroli do sprawdzenia sprawy i wydala oświadczenie, ze nie ma żadnych nalotów i ludzie mają nie wpuszczać oszustów do domów. Znajomy gliniarz z PG powiedział mi, ze cala sprawa jest nakrecana przez sklepy komputerowe, które chcą się pozbyc starych systemów windows przed wprowadzeniem w lutym nowego, więc ludzie nie panikujcie i myślcie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tojak Re: nakrecacie koniunkture sklepom IP: 80.48.254.* 23.01.07, 10:42 Gość portalu: elaela napisał(a): > ta sama historia miala miejsce na Śląsku; ludzie na podstawie plotek masowo > wykupywali windowsy; nie było żadnych kontroli, ale jakas szajka przebrana > za "trójce" policjanci i przedstawicil prokuratury nakładali kary pieniężne i > konfiskowali sprzęt. Naiwni ludzie bez sprawdzania ich wiarygodności oddawali > sami sprzęt i nawet płacili kase. Zaniepokojona tym procederem policja ... Nie wiem jak było na Śląsku. U nas (Galicja) było to samo i miejscowy komendant Policji w lokalnej prasie potwierdził fakt zarówno kontroli trójek (policjant, prokurator, ZAIKS), jak i rekwirowania sprzętu. Więc to nie jest bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GoscPortalu napisałem o tym tutaj: IP: *.chello.pl 23.01.07, 10:06 Przykro mówić ale na forum Gazety buszuje w najlepsze taki motłoch że aż odechciewa się wszystkiego. Napisałem o tym wątek na pl.comp.www groups.google.com/group/pl.comp.www/browse_frm/thread/45baea448abff1fd/e49fde5f4de21d44#e49fde5f4de21d44 Jeśli ktoś ma ochotę podyskutować to zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papawel Re: napisałem o tym tutaj: IP: 81.210.111.* 24.01.07, 10:46 > Przykro mówić ale na forum Gazety buszuje w najlepsze taki motłoch że aż > odechciewa się wszystkiego. no co ty, z motłochem będziesz dyskutował ... Odpowiedz Link Zgłoś
ryckus Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:07 O to chodzi abyśmy siedzieli i trzęśli się ze strachu jak za okupacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:21 Mam to w d.... . Pracuję na linuksie . Z początku było ciężko teraz po roku jestem gość,to rozwiązanie polecam każdemu ,tylko trochę chęci na naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy linux OK - tylko co z programami ? IP: *.010-17-6f736c10.cust.bredband.no 23.01.07, 10:38 Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa. Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie . Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec. Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movie factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa. A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ? Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aid Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: 80.54.62.* 23.01.07, 10:57 Gość portalu: andy napisał(a): > Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa. > Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie . > Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec. > Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movi > e > factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka > innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa. To co podałeś wyżej to kilka tysiecy złotych, więc nie marudź, że nie stać cię na windows za 350zł (no, 650 za prof.). Poza tym, nie wierzę, że z takim oprogramowaniem pracujesz na komputerze za tysiąc złotych :) Niestety producenci oprogramowania (poza oprogramowaniem finansowym i naukowym) mają w d..ie użytkowników mniej popularnych systemów. Niestety. Skoro oni mają w d...ie mnie, to ja mam ich także i za linuksowe programy (komercyjne jak np. VMWare, czy Main Author) zapłaciłem, a za windowsowe (min. AutoCAD) nie. > A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ? > Pozdrawiam wszystkich Są, wiele z nich za darmo. Na dodatek system jest mniej podatny na zagrożenia ataków i spyware (zarówno ze względu na architekturę jak i model pracy nieco inny). System jest bardziej wymagający od użytkownika, ale dzięki temu, że poświęcisz trochę czasu na poznanie go, nie jesteś komputerowym analfabetą jak jakieś 95% użytkowników windows. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.010-17-6f736c10.cust.bredband.no 23.01.07, 11:47 nie twierdzilem, ze nie stac mnie na originalnego windowsa ( mam i uzywam ); komputer tez kosztowal kilkanascie tysiecy. Moja uwaga dotyczyla tylko malej dostepnosci programow uzytkowych dla nieco bardziej wymagajacych ( czy bardziej zaawansowanych ). Szkoda , ze tak jest, jak napisalem sam chetnie bym pouczyl sie troche i zmienil system ale .... Pewnie jest wiecej takich jak ja i moze za jakis czas cos sie zmieni. Dziekuje za odzew ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wylogowany :/ Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:23 na platformie linuxowej moga oczywiscie dzialac wszystkie programy windowsowe, jest kilka emulatorow ktore sluza wlasnie do tego, alby pod linuxem chodzily windowsowe programy, ja uzywam programu wini - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: linux OK - tylko co z programami ? 23.01.07, 12:46 Gość portalu: wylogowany :/ napisał(a): > na platformie linuxowej moga oczywiscie dzialac wszystkie programy windowsowe, > jest kilka emulatorow ktore sluza wlasnie do tego, alby pod linuxem chodzily > windowsowe programy, ja uzywam programu wini - polecam. *********************************** Nie omawiamy sprawy uruchomienia pojedynczego programiku, ale całej gamy programów pod windows. Tworzenie środowiska windowsowego w linuksie jest już tylko sztuką dla sztuki i trąci podejściem: na złość babci odmrożę sobie uszy. Spotkałem się z sugestią, jakoby nielegalny Word uruchomiony w emulatorze jest mniej piracki od tego uruchomianego w windows, co jest oczywistą bzdurą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszek Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.gdynia.mm.pl 23.01.07, 14:14 Obecnie emulacja środowiska Win pod Linux to nie jakaś "prowizorka" tylko w pełni _profesjonalne_ rozwiązanie na którym pracują m.in. największe studia animacji na świecie (typu Disney, DreamWorks czy Pixar - te nazwy chyba coś Ci mówią?). To właśnie te komercyjne firmy sponsorują intensywny rozwój w/w emulatorów (patrz np. rubryka "Studio users" na www.cinepaint.org/ ) aby następnie korzystać z np. Photoshopa pod Linuxem na _profesjonalnych_ stacjach graficznych. To _nie_ jest "sztuka dla sztuki" - tylko wysokowydajne rozwiązanie dla najbardziej wymagających (firmy o których mowa naprawdę stać na legalne Windowsy - oni po prostu wybrali to co dla nich najlepsze, a _nie_ najtańśze)! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stalker Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 12:05 A proszę bardzo Kino, Jahshaka i Cinelerra (64 bit + multiprocessor - pse zajrzeć na stronę dystrybucji Ubuntu lub www.heroinewarrior.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YaBol Zapomnij o Win i Linuxie, spróbuj OS X firmy Apple IP: *.as.kn.pl 24.01.07, 23:48 > Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa. Z tym nie ma problemu. Pozatym bez przesady, Linux okienkowy jest bardzo podobny w obsłudze do Windowsa. Przeciętny przesiadkowicz nie musi się wogóle uczyć. Ściągnij wersję live CD, odpal i pobaw się. Zobaczysz czy ci odpowiada. > Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie . Z internetu? Faktem jest, że pod linuksa brakuje profesjonalnych komercyjnych programów, chociażby ze stajni Adobe. Owszem, są odpowiedniki, jednak nie oferują wszystkich możliwości takich jak produkty Adobe. Trochę jeszcze im brakuje. > Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec. > Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movie > factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka > innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa. Jeżeli poważnie chcesz zajmować się produkcją wideo, to sprzedaj całe w/w dziadostwo i kup Maka z OS X, oraz do tego pakiet Final Cut Studio: www.apple.com/finalcutstudio/ Lepszego pakietu w tym segmencie nie ma. AfterEffects jest też na Maka, więc jak jesteś bardzo przywiązany/nie wystarczy ci Motion/Shake, to możesz popytać o crossgrade. Ba, za niewielkie pieniądze można kupić pakiet iLife który spełni oczekiwania najbardziej wymagających amatorów, a nawet wystarczy niektórym "profesjonalistom" ;) > A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ? Antywirusowy nie jest niepotrzebny, bo na OS X nie ma ani jednego wirusa! ;) Antyszpiegowskei chyba nie istnieją, bo też nie mają zastosowania. Firewall masz wbudowany w system, możesz też zainstalować jeden z darmowych. O zaletach samego systemu nie będę się wypowiadał, wystarczy poczytać/pooglądać: www.apple.com/macosx/ W skrócie: oferuje mniej więcej to co obecnie Vista. Na wiosnę ma wyjść nowa wersja "10.5 Leopard", w którym można się spodziewać rewelacyjnych rozwiązań m.in. Time Machine [backup danych]. Ja już nie mogę się doczekać, po premierze natychmiast lecę do sklepu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tar Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:41 Ja też ....pracuję na linuchu już cztery lata...nie mam zamiaru płacić haraczu ms Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takijeden Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:49 W Radomiu na dzielnicy Glinice mojemu bratu zabrano komputer oraz wszystkie nosnkiki danych. Przyszly 2 osoby, prokorator oraz policjant. A jak do niego doszli? Poprzez anonse kupil "oryginalna" gre za niewielkie pieniadze, a policja doszla do dealera, ktory mial adresy i dane swoich klientow. Sprawa w sadzie za 1,5 miesiaca. Pozdrawiam i przestrzegam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 16:22 Prokurator z policjantem? Od kiedy to prokuratorzy chodzą z policjantami po mieszkaniach? Dziwne, że nie było jeszcze sędziego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:01 tak, legitymują, i skąd jakiś dzieciak ma wiedzieć, co miałby zobaczyć u takiego kontrolera, wchodzi typ do domu, straszy dzieciaka to go wpuszcza, czy to będzie policjant, czy przebieraniec. a jak wygląda nakaz sądu? ja nie wiem, więc, pewnie jakikolwiek dokument, podpisany przez kogokolwiek byłby dla mnie wiarygodny (bo jaki by nie był?) ..., bezsensu to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 212.87.238.* 23.01.07, 11:40 To ja w takmim razie otwieram sklep z tylko oprogramowaniem komputerowym :)) Terraz wiem na czym zarobic najwieksza kase :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmmmmmmmm brakuje najwazniejszego w artykule IP: *.telprojekt.pl 23.01.07, 11:44 czy mozna nie wpuscic policjanta bez nakazu do mieszkania jesli juz otworzylismy drzwi i pokazal na legitymacje? czy jesli nie dajemy znaku zycia policja moze bez nakazu wejsc do domu sila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... A może to plotka naszych providerów? IP: *.gre.pl 23.01.07, 12:09 Przecież gość, który jest dostawcą internetu musi zapewnić prędkość łącza przewidzianą w umowie. A co zrobić, jak różne "bearszary" i "getrajty" rozpychają się do granic nieprzyzwoitości? Rzucić plotkę, że chodzą po domach i kontrolują? Przynajmniej katalogi z udostępnianymi plikami znacznie się odchudzą. Tym bardziej, że tak naprawdę to karalne jest nie tyle ściąganie, co właśnie udostępnianie (ściągnąć wiele komercyjnej muzyki można ze Strefy WP za darmo, czy serwisów troszkępłatnych, np. z Interii). Może to jest metoda na zastraszenie internautów i przynajmniej w jedną stronę odblokowanie zapchanych łącz? Jak by to powiedział Janek Pośpieszalski - o tym też warto rozmawiać :D Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala V i v a t nierządna IV RP 23.01.07, 12:15 i umiarkowanie sprawiedliwa ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K2 ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki heehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:20 jednak miałem rację, a henryczek cze-wa tyle razy na forum tłumaczył a wy go nie słuchaliście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:28 a co do sciągania muzy:jak ktoś słucha Rubika,Bajm itp to niech zagina do sklepu i kupuje,ale jak ktoś słucha mało komercyjnej muzy lub ściąga z netu sety,których nie ma na płytach(do swojego użytku tylko)to co?a może by tak zająć się dziurami w drogach,kieszonkowcami,zapijaczonymi rodzicami,łapówkarzami,aferzystami itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hangman Re: ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki he IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:58 nawet jeśli na razie nie sprawdzają, to nie znaczy, że kiedyś nie zaczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAKU Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 15:52 HIHYIH Z TYMI KONTROLAMI TO JEST JAK Z YETI WSZYSCY WIEDZĄ ŻE JEST ALE NIKT GO NIE WIDZIAŁ DOBREJ ZABAWY ZYCZE. Odpowiedz Link Zgłoś
henryczek-czewa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 16:22 Gość portalu: :))) napisał(a): > a co do sciągania muzy:jak ktoś słucha Rubika,Bajm itp to niech zagina do > sklepu i kupuje,ale jak ktoś słucha mało komercyjnej muzy lub ściąga z netu > sety,których nie ma na płytach(do swojego użytku tylko)to co?a może by tak > zająć się dziurami w drogach,kieszonkowcami,zapijaczonymi > rodzicami,łapówkarzami,aferzystami itp. dokładnie, niektórzy tego nie rozumieją. Dlatego ja jestem za tym aby wymiana plików byla jak najbardziej legalna do domowego uzytku, jestem za tym aby od abonamentu za internet odprowadzać na recz twórców (i tylko ich recz, a nie wytwórni) określoną kwotę, np 10-15 zł miesięcznie (co w połączeniu z podatkiem jaki sobie zabierają od czystych nośników stanowiło by znakomitą rekompensatę). Śmieszą mnie wywody o kradzieży własności intelektualnej, gdy w sklepie taniej można kupic kasetę niż płytę, a przecież plytka jest tanszym nośnikiem. Więc raz własność intelektualna warta jest 15 zł w przypadku kasety, a w przypadku cd 39 - to jest absurd i z absurdem powinno sie walczyć. Nigdy nie wyeliminuje sie tzw "piractwa", bo wtedy policjant stać by musiał także przy każdym punkcie ksero, odprowadzać wypożyczone z wypożyczalni filmy na dvd razem z klientem i pilnować by ich nie kopiował. Takich przypadków można by wiele więcej wymienić Co do oprogramowania, moim zdaniem, recepta jest prosta - ktoś cywilizuje "linuksa", sprzedając go w przystępnej cenie z gamą programów i instruckją obsługi. To monopol jest problemem na rynku oprogramowania, przede wszystkim systemów operacyjnych, więc przydałaby się na tym rynku konkurencja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Studenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:15 każdy mówi o legalności oprogramowania, a nawet uczelnie zmuszaja do korzystania z nielegalnych źródeł, niestety są takie rzeczy których nie da się zrobic w godzinach zajęć i trzeba w domu przykładem jest delphi: zeby zaliczyć trzeba zrobić projekt, a aplikacja jest dość kosztowna, dlatego moim zdaniem trzeba sie zastanowic co sie od nas wymaga, bo jeśli bedziemy musieli dodatkowo za to płacić to ja dziekuje za takie rozwiązania. Przykładów jest wiele : banery we flashu, plakaty reklamowe. Prawda jest taka ze nie stac każdego na kupienie sobie dodatkowo oprogramowania,a szczególnie studentów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jr Re: Studenci IP: *.is.net.pl 26.01.07, 11:42 e no ten tego delphi jest darmowe, wystarczy rejestracja i mozna sciagnac za free (oczywiscie przypadku wykorzystania niekomercjalnego (chyba ze komercjalne tez jest damorwe nie wiem nie obchodzilo mnie to) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edzio Skarpeciarz Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:54 To kto ma teraz mój komputer? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.gorzow.mm.pl 23.01.07, 18:32 Jestem jedną z ofiar takiej wizyty policji. Miałem jakieś cztery wersje, nawet nie wiem po co, ale w 2001 nikt o takich akcjach nie mówił. Sam Microsoft wycenił się na 12.000 zł (wszystko po jednej kopii, a większości nawet nigdy nie zainstalowałem). Jednak wystąpiłem do kancelarii, która ich reprezentuje z prośbą o odstąpienie od roszczeń z tytułu praw autorskich i wyrazili na to zgodę. Jestem im za to bardzo wdzięczny, dlatego musiałem kupić oryginalną płytkę. I tak jesteście teraz w lepszej sytuacji niż to było 5 lat temu, bo macie np wersje legalizacyjne i inne tego typu akcje. Ja kupiłem w sklepie internetowym oryginalnego Windows XP professionala za niecałe 500 zł, a do tego mam uaktualnienie do visty. Aha żeby nie było, że jestem niby podstawiny czy tego typu bzdety, to niedowiatkom mogę podesłać oryginalne pełnomocnictwo ze Stanów do reprezentowania Microsofu na terenie Polski w zakresie praw autorskich dla kancelarii oraz odpowiedz kancelarii. Jeśli chodzi o linuxa to też trochę na nim siedziałem. Owszem jeśli chodzi o internet to chodzi super. Jednak zeby to wszystko jako tako działało to trzeba poinstalować wtyczki, sterowniki i tego typu bzdety (a to wymaga sporo czasu nawet dla kogoś kto coś kuma). Sama instalacja Javy zajęła mi cały wieczór. Odpowiedniki np gadu-gadu pod linuxa to w większości jakieś gó.. (nie pamiętam już, w którym ale nie mogłem usunąć archiwum - na forach dostałem informację, że nie ma takiej możliwości itp.). Owszem są wersje linuxa, które posiadają wszystko co potrzeba, ale za to trzeba już zabulić (jest java, obsuga gier z windy itp.) i to ponad 100 zł (winde xp home można kupić za 250 zł). Tak więc w praktyce linux nie jest free dla kogoś kto jest początkujący, albo nie ma na niego czasu. A do tego trzeba się jeszcze ciągle zastanawiać, czy jakaś gra z windy pójdzie czy nie, szukać programów pod linuxa, które mają taką czy inną funkcję, przewalać dziesiątki forów. JAK KTOŚ MA DUŻO CZASU NA TAKIE RZECZY ALBO MA SERWER TO POLECAM LINUXA, JAK KTOŚ CENI WYGODĘ NIECH KUPI WINDĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.gre.pl 24.01.07, 11:44 Piszesz: > Jeśli chodzi o linuxa to też trochę na nim siedziałem. Owszem jeśli chodzi o > internet to chodzi super. Jednak zeby to wszystko jako tako działało to trzeba > poinstalować wtyczki, sterowniki i tego typu bzdety (a to wymaga sporo czasu > nawet dla kogoś kto coś kuma). Sama instalacja Javy zajęła mi cały wieczór. > Odpowiedniki np gadu-gadu pod linuxa to w większości jakieś gó.. (nie pamiętam > już, w którym ale nie mogłem usunąć archiwum - na forach dostałem informację, > że nie ma takiej możliwości itp.). Owszem są wersje linuxa, które posiadają > wszystko co potrzeba, ale za to trzeba już zabulić (jest java, obsuga gier z > windy itp.) i to ponad 100 zł (winde xp home można kupić za 250 zł). > Otóż oświadczam ci, że o linuxie nie masz zielonego pojęcia. Tak to może było kiedyś, kiedy samemu kompilowało się jądra. Teraz praktycznie wszystko jest zawarte w kernelu i instalacja linuxa jest praktycznie automatyczna. Służą do tego odpowiednie programy. Również aktualizacje są przeprowadzane praktycznie bez jakiegokolwiek zaangażowania umysłowego autora. Czy wiesz, co to jest np. "urpmi" w Mandrivie, albo YaST w Suse? No to sobie popatrz - pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Yast10.png I nie strasz ludzi pogladami z czasów procesora intel 286. To naprawdę już nie ten linux. A jak teraz wyglada np. Kadu to zobacz sobie na ich stronie - www.kadu.net/w/Strona_g%C5%82%C3%B3wna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm do jasiu... Re: Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.07, 21:43 Zdążyłem sprawdzić tylko Mandrive 2007. Jeśli chodzi ci niby o te pakiety rmp, które niby są gotowymi do zainstalowania i nie trzeba ich kompilować to powiem ci tak. Pakiety rmp są pod konkretne dystrybucje, ale żeby to zrobić to trzeba znaleść odpowiednią wersję. Czyli tak jak pisałem trzeba janpierw ją odszujać. Jak już ją masz to okazuje się, że do jej zainstalowania potrzebujesz jakiś tam bibliotek itd. i tak można stracić pare godzin. Wiem co to jest instalowanie takich niby gotowców, bo jak miałem jeszcze cierpliowść to to robiłem z powodzeniem. Jak uważasz że wszystko leci z automatu to zainstaluj np jave przez "aktualizuj" czy coś w tym stylu (to też mi się udało, ale wymagało paru zabiegów) lub sterowniki z obsługą radeona 7200 w 3d (to niestety nie, bo nie chciało mi się studiować kulkudziesięciu stron z jakiegoś forum). Proszę bardzo nadająca się do użytku Mandriva Linux Powerpack 2007 GOLD kosztuje 139 lub 159 zł mandrivastore.pl/?show=pwp_2007 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... a o urpmi słyszałeś? IP: *.gre.pl 24.01.07, 22:51 Co do jawy - był kiedyś chyba błąd w rpm, ale z instalatora (plik "bin") instalowała się bez kłopotów. Chyba nawet to było łatwiejsze. Pozostałe problemy w mandrivie rozwiązuje właśnie urpmi! I nie wiem czemu upierasz się przy wersji komercyjnej, zamiast wersji free (do sciągnięcia za darmo z serwera, albo za 5 zł z allegro) Przecież komercyjne aplikacje możesz sobie dokupić. Czego twoim zdaniem nie ma w free, a jest w komercyjnej, że warto kupić taką wersję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm do jasiu... Re: a o urpmi słyszałeś? IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.07, 10:11 Nie pisałem jako ekspert od linuxa tylko jako osoba, która z windowsa chciałaby przejść na niego. Przekazałem tylko moje spostrzeżenia po zainstalowaniu Mandrivy 2007. Jeśli chodzi o wersje komercyjne to posiadają między innymi: 1) sterowniki do neostrady - w darmowej wersji ich instalacja graniczy z cudem (spostrzeżenie po ilości tematów zamieszczenych na forach) 2) obsługa i lepsze wykrywanie sterowników (prawdopodobie wykryłby mojego radeona 7200 i obsługiwałby 3d pulpit) 3) komercyjny emulator cenegi do obsługi programów napisanych pod windowsa 4) zainastalowana java i inne dodatki pozwalające od razu na przeglądanie praktycznie każdej strony (co mogłoby zachęcić wielu zaczynających zabawę z linuxem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandaryna Re: Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:21 Tylko nie zuważyliście jednej rzecy ze LINUX to jest wielka jedna dziura, wszytko opiera sie najądrze, ja tylko czekam na trojany i wirusy atakujace LINUXA. WIn ma lepsze zabezpieczenia a poniewaz jest bardziej popularny to częściej jest atakowany. Nieprawda jest ze LINUX jest stabilniejszy i bezpieczniejszy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Manaryno - skąd twoja wiedza na temat linuxa? IP: *.gre.pl 26.01.07, 09:49 Bo chyba sama nie rozumiesz, o czym piszesz. Kernel (no dobrze, jądro) występuje w każdym systemie operacyjnym, tyle, że w linuxach możesz dokładnie obejrzeć sobie jak on został napisany (robią to tysiące ludzi), a jak ci się coś nie podoba, to naprawić błąd! W linuksie nie masz tradycyjnych wirusów, bo tam każdy plik ma swojego właściciela i pliki zarezerwowane dla roota (administratora - te systemowe) może tylko ten użytkownik modyfikować. Właśnie dlatego wszystkie banki pracują na linuksie. A windows ze swoimi tajemnicami - jest jaki jest. Szkoda, że ludzie, którzy podobnie jak ty nie mają zielonego pojęcia o temacie, usiłują wymyślać takie teksty, jakimi ty nas zaszczyciłać. No cóż - jeśli ktos ci takich bajek nagadał to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
malarz2 Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 18:31 Ludzie poczytajcie konstytucję i będziecie wiedzieć że żaden glina nie może wejśc do domu tylko na podstawie myśli "ma komputer - ma nielegalny soft". Owszem policja sprawdza kompy przy okazji innych spraw. Ale ktoś słusznie zauważył - że ta sprawa wygląda jak YETI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agares Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 195.116.81.* 23.01.07, 19:34 Dla mnie to tez jest chorę. Niech policcja zajmie się najpierw tymi którzy na tym zarabiają krocię. Byłem na giełdzie elektronicznej we Wrocku i ogrom tego co tam się dzieje mnie zszokował. 75% osób chandlującyc tam to piraci z filmami, grami i muzyką. Co niedziela jest ich tam mnustwo.W innych miastach też tak pewnie jest. NIech zajmą się tymi osobami, a nie kimś kto ściągnie sobie płytę, a oprogramowanie ma nielegalne bo w wielu sklepach oferują ci przy zakupie kompa zainstalowanie nielegalnego windowsa za niewielką opłatą. A propos jeśli już zatrzymają kogoś, to większość z tym osób są to pewnie młodzi ludzie, którzy nie mają żadnych dochodów, więc co im mogą zrobić w więzieniu ich nie zamkną, a kary i tak nie zapłacą bo nie będą mieli z czego,a sprawa się przedawni więc nie widzę sensu takich zatrzymań w większości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 212.87.241.* 23.01.07, 20:06 chandlujac mnustwo ;/ ... firefox ma opcję sprawdzania "pisofni" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.mgt.pl 23.01.07, 20:10 W Wawie jest to samo. Panowie policjanci i z BSA. Przejdźcie się (po cywilnemu) po giełdzie kompowej przy Batorego. Szyld przy wejściu głosi: "Handel piratami jest zakazany". I co? I nic. Idziesz alejką (niektórzy są strasznie nachalni). "Gry, programy, filmy. Same nowosci na PC i PS". "Może jakiś filmik?" A jak mówisz, że nie, to słyszysz: "Frajer". Da się działac na OS'ach, ale trzeba najpierw chciec poszukac, a nie płakac: "Nie stac mnie na program, a nie chcę zamiennika, to spiratuję". Jest takie powiedzenie: "Dla chcącego nie ma nic trudnego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tanas Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 21:15 no w końcu coś ście o tym napisali bo juz połowa miasta wpadła w panike Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mila Ale masz zapłon Mamoń.Od tygodni już o tym wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 09:45 .Hahahahahaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Statystyki Wykrywalności IP: 62.233.164.* 24.01.07, 10:51 a może pensje im zacznie Microsoft płacić za te wyniki? www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XxX Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:43 Na pewno północ oraz okolice Stradom-Dzbów !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:52 UWAGA!!! Jesli policja przyjdzie do waszych mieszkan i wam cos udowdnia to nie mozecie pozwolic im na zabranie waszych komputerow jedyne co moga zabrac to dysk twardy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:21 Twardy to ty masz łeb.....NIE MA ZADNYCH NALOTOW sa oficjalne potwierdzenia policji i microsoft polska!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:21 Gó.. prawda. Juz wszystkie wsie dookola przeczesali i wchodza praktycznie do wszytskich którzy maja internet. Mam potwierdzone dane ze nalot robili w : Działoszynie, Popowie, Zawadach, Ostrowach, Kłobucku, Poraju. Przywalali spore kary za nielegalne oprogramowanie i sciagane na dysk filmy i MP3. I wchodzili głownie do domow prywatnych. Chodzą w trojke: policjant, prokurator i informatyk, a jak ktos ich nie chce wpuscic to prokurator wypisuje nakaz i sprawa zalatwiona. Najsmiesniejsze jest to ze np. klobucka policja nic o tym nie wie, wiec nie wiem skad maja pzowolenie na takie dzialania. jesli chodzi o Cz-we, to nie wiem w jakich dzielnicach sieją spustoszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 213.199.204.* 27.01.07, 10:35 Nie gadaj głupot. Jestem z Kłobucka i żadnych nalotów nie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taa? Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 01:11 ...jak coś mogą udowodnić, to -mogą- zabrać, tj. zabezpieczyć komputer jako narzędzie popełnienia przestępstwa na poczet odszkodowań. Patrole z BSA faktycznie są. Tyle że przechadzają się po firmach. Naloty na prywatne mieszkania też są, tyle że -jak ktoś przytomnie zauważył- przy podejrzeniu -poważnego- naruszania prawa (...masowa produkcja i dystrybucja lewych płytek, na ten przykład), a nie jak popadnie. Ale plotka i panika robią swoje. Odpowiedz Link Zgłoś