Dodaj do ulubionych

Nie ma zmasowanego ataku na piratów

IP: 80.54.171.* 22.01.07, 23:44
Gdzie w Częstochowie pukala policja do drzwi?? dzilnice, ulice
Obserwuj wątek
    • Gość: Maruś Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.07, 23:58
      na pewno chodzą i sprawdzają, a ten artykuł jest jedynie po to, żeby uśpić czujność
      • henryczek-czewa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 00:13
        no nareszcie Gazeto, lepiej później niż wcale
        • pirulo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:21
          Ci co się bawią w stróży prawa najlepiej robią Microsoftowi :) A Ci niby, że się
          odcinają od sprawy a tak naprawde zacierają ręce...
          ciekawy artykuł na temat
          • Gość: Pewex Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:06
            właśnie że niekoniecznie, używasz komputera do worda mejla internetu filmu mp3, to taki użytkownik może się zastanowić nad linuxem, wcale to nie oznacza że pobiegnie kupić windowsa, bo efekt może być odwrotny, niby microsoft doraźnych profitów z posiadacza nielegalnego widnowsa nie ma, ale ma wzomcenie dzięki temu jako producent systemu, bo nawet gdyby tylko 50% windowsów było legalnych a reszta nielegalna, to te 70% komputerów na których windows jest jedyną platformą systemową nawet gdyby połowa tego nie była legalna daje olbrzymią przewagę nad konkurencją,ponieważ oprogramowanie nadal będzie głównie wychodziło na windowsa a zatem instytucje/firmy będą go stosowały i kupowały, profitów zapewne jest więcej, oczywiście że linux jest ale jest fajny do momentu w którym nie chcesz doinstalować nowego oprogramoanie, apt-get'y, yum'y, rpm'y, tar'y, a uchowaj by nie zgineła Ci lib-so-1-coś tam, doceniam jest coraz lepiej ale droga jeszcze daleka
            • znajomy_jennifer_lopez Przecież piraci mieszkają na statkach, 23.01.07, 11:18
              ewentualnie na bezludnych wyspach...

"Policja: Nie wchodzimy do mieszkań piratów"
            • Gość: Melanhol Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.ds.pg.gda.pl 23.01.07, 11:40
              Tu nie chodzi nawet o samego windowsa. Windowsa można jeszcze kupić zawsze kupić, po za tym żaden linux go nie zastąpi (w prostocie oczywiście) - ja bym tu widział bardziej zagrożenie dla office'a. Zamiast wydawać 500zł ludzie zaczną instalować open-office'a. Na linuxa przerzuci się może 1% ludności. Ale na open-office myślę, że nawet większość.
              • Gość: adrian Dzisiaj rano zabrano mi z domu komputer IP: *.aster.pl 24.01.07, 15:02
                artykul to bzdura . Chodza po mieszkaniach
            • Gość: DK Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:56
              Chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz. Linuksa używam od blisko 10 lat i śledzę
              jego rozwuj (sam zajmuję się rozwojem kilku projektów). Stosowanie dystrybucji w
              wersji stabilnej + apt-get, yum itp sprawia że nie musisz martwić się o jakieś
              libsocostam. Dzięki mnie na linuksa (Ubuntu/Debian) przesiadło się kilkadziesiąt
              (może ponad 100) osób i jakoś żadna z nich nie ma problemu który przedstawiasz.
              Proponuję przyjżeć się bliżej systemowi zarzadzania oprogramowaniem wbudowanym w
              windows (a w zasadzie temu jak bardzo czegoś takiego tam brakuje).
              Linux jeszcze nie dojrzał do tego by wygrać na desktopie z windowsem - tego nie
              ukrywam, ale w kwestii którą poruszyłeś windows akurat przegrywa (i.e.
              Synaptic). To czym windows wygrywa to zwalnianie uzyszkodnika z myślenia.
              • Gość: DK Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 13:00
                Pewnie zaraz ktoś zarzuci popełnienie błedu ortograficznego więc poprawiam: "rozwój"
                • Gość: Ortograf Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 13:28
                  Piszemy przyjrzeć :P
                  Ale mimo to szacuneczek za rozwoj oprogramowania open-source ;-)
                  Good work!
              • Gość: MATEUSZ Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 16:48
                U MNIE DZISIAJ BYLI I NIC NIE ZNALEZLI
      • Gość: do Marusia Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:11
        w którym ze sklepów komputerowych pracujesz??dużo xp wam zostało na półeczce??
        • Gość: MS A propos Visty - nie sadze, zeby rzucono sie na IP: 81.171.165.* 23.01.07, 09:35
          Viste. Moim zdaniem sklepy spokojnie moga jeszcze dlugo trzymac XP.
          • Gość: blahblahblah1 Re: A propos Visty - nie sadze, zeby rzucono sie IP: *.pro.lama.net.pl 23.01.07, 10:02
            Analiza kosztów systemu ochrony treści Windows Vista
            byte.livenet.pl/?page_id=819
            Przeczytajcie chociaż pierwsze 2-3 strony. Vista ze swoim DRM to porażka.

malutki cytat z tego tekstu:
            "Żadna z kart AGP czy PCI-E, którą możesz dziś kupić w sklepach nie obsługuje
            HDCP […] Jeśli właśnie wydałeś 1000 dolarów na parę Radeonów X1900 XT
            zakładając, że będziesz mógł bez przeszkód odtwarzać filmy HD-DVD czy Blue-Ray w
            rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś pieniądze w błoto […] Jeżeli
            wydałeś jedyne 1500 dolarów na zestaw dwóch 512-megowych 7800GTX by odtwarzać na
            nich filmy HD-DVD czy Blue-Ray w rozdzielczości 1920×1080, to właśnie wyrzuciłeś
            pieniądze w błoto."

"Jednocześnie z manipulacją portami na zasadzie “wszystko albo nic”, Vista
            wymaga żeby każdy interfejs zdolny transmitować dane wysokiej jakości
            automatycznie pogarszał jego jakość gdy tylko pojawią się na nim chronione dane.
            Osiąga się to z wykorzystaniem tak zwanego “dusiciela”, który najpierw powoduje
            obniżenie jakości sygnału aby potem cyfrowo go “ulepszyć”, powodując tym samym
            sporą stratę w jego jakości. Jeżeli na przykład używacie nowego, wysokiej klasy
            monitora LCD podłączonego do złącza DVI i pojawi się na nim chroniony przekaz,
            to obraz jaki ujrzycie będzie - jak to ujmuje specyfikacja - “nieco zamglony”,
            trochę jak na 10-letnim monitorze CRT kupionym na wyprzedaży za dwa dolary[1]."
            • Gość: Misio HDCP - to nieprawda co napisałes IP: 82.177.11.* 23.01.07, 13:32
              > Żadna z kart AGP czy PCI-E, którą możesz dziś kupić w sklepach nie obsługuje
              > HDCP

To nie prawda:
              www.komputronik.pl/pelny.php?id=35185
              > Jeżeli na przykład używacie nowego, wysokiej klasy
              > monitora LCD podłączonego do złącza DVI i pojawi się na nim chroniony przekaz,
              > to obraz jaki ujrzycie będzie - jak to ujmuje specyfikacja - “nieco zamgl
              > ony

Też nie prawda:
              www.komputronik.pl/pelny.php?id=28848
              Np. ten monitor (kupiłem już jakiś czas temu) obsługuje HDCP przez DVI.

Reasumując:
              - Prawda, że Vista wymaga HDCP do obługi obrazu HD
              - Prawda, że może wymagać to kupna nowego sprzętu zgodnego z tym standardem
              - Nie prawda, ze takiego sprzętu niema albo jest bardzo drogi. Jest i czasem
              stanie się powszechny i tani.

Inna sprawa, że sam nie jestem fanem HDCP ale chciałem wyprostować ewidętną
              nieprawdę.
              • Gość: hirondelle Re: HDCP - to nieprawda co napisałes IP: *.aster.pl 23.01.07, 18:05
                ewidentną. nieprawdę. misiu.
              • Gość: expertum credere p Drogiu Misiu, IP: *.mysmart.ie 25.01.07, 00:11
                Zapewniam Cię jako człowiek mający praktyczny kontakt z technologią w tym także
                z HD i BlueRay'em że w ogólnych zarysach gostek ma rację. Video HD będzie
                wymagało tzw DRM a nie tylko zgodnośći ze standartem. A sposób w jaki NGN czy
                Paramount upewni się że jesteś osobą która zapłaciła za prawo do oglądania filmu
                będzie polegał na łączeniu się z serwerem dajmy na to w Kalifirnii, który to
                serwer odblokuje Ci możliwość picia piwa przed ekranem na któ¶ym jest film w
                standarcie HD.

pozdrawiam

AJS
        • Gość: dramez Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:23
          Gość portalu: do Marusia napisał(a):

> w którym ze sklepów komputerowych pracujesz??dużo xp wam zostało na półeczce??

Nie wiem jak w dużych sklepach, ale w małych nie trzyma się XPeków w zmasowanej
          ilości na półce. Więc nie opowiadajcie bzdur że to sklepikarze chcą się pozbyć
          towaru, który de facto sprowadza się bardziej na zamówienie. Fakt - obroty
          dzięki sprzedaży XP wzrosły - natomiast jakby nie było jak ktoś nie chcę wydawać
          kasy na XP może zainstalować sobie linux'a. Na stanie zawsze trzymałem, trzymam
          i trzymać będę góra kilka egzemplarzy. A skoro policja nie przyznaje się do
          akcji to konkluzję są oczywiste - po domach chodzą oszuści.
      • Gość: K2 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:41
        gdyby chodzili i sprawdzali to by się lazar przyznała dlatego że wtedy by wybuchła panika na skale masową a tutaj przecierz chodzi żeby jak najwięcej ludzi miało orginały co nie, a nie ile kompów policja zabierze:D
    • Gość: gosc Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 08:15
      zainstalujcie sobie Linuxa :P
      • Gość: :) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:16
        co do pracowników sklepów komputerowych to krótka hisoryjka:kiedyś znajomy
        który pracuje w pewnym znanym sklepie z komputerami instalował mi
        komputer,zapłaciłam za wszystko,byłam zupełnie wtedy "zielona" i.....po pewnym
        czasie okazało się że mam lewego windowsa!koleś prawdziwego pewnie opchnął
        sobie!teraz nie mam ani rachunku ani faktury, bo jakis czas temu to
        było.Wiem ,to trochę opowieść z innej beczki,ale pokazuje,jacy ludzie napędzają
        tą panikę.Strzeżcie się pewnego pana z X komu....!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: nd Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 217.153.246.* 23.01.07, 09:41
          a zapłaciłaś za Windowsa?
          był doliczony do zestawu?
          bo jeśli nie to znajomy zrobił Ci przysługę
          możliwe że .... niedźwiedzią:)
          • Gość: ;) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:55
            jasne że tak,tylko kasę dałam mu do ręki i kompa sam kupował,dlatego że wtedy
            policzyli mu ,że to niby dla niego...cóż,moja głupota i łatwowierność.
            • Gość: pete Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:06
              wiem o kim tu mowa,o tym psycholu o imieniu K.... ,czyż nie??
              • Gość: bin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:22
                tak to ten sam,rozhisteryzowany psychol śliniący się na każdą babę jaką widzi
        • Gość: pc Kochaniutka a czy aby kupilas Windowsa???? IP: 81.219.145.* 23.01.07, 10:37
          teraz jak się kupuje składaka sklepy internetowe sprzedają je z juz
          zainstalowanym Windowsem - oczywiście pirackim. Skoro jestes "zielona" pewnie
          nawet nie kupiłać Windowsa a sklep z "grzeczności" Ci go zainstalował...
    • Gość: muzyk Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.elsat.net.pl 23.01.07, 09:47
      A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście lat
      za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła
      kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie
      pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować mu
      komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat!
      • Gość: teo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:53
        Jasne; w kraju gdzie ludzie zarabiają po kilkaset złotych chcesz zmusić ich do
        kupna systemu za miesięczną pensję? Oczywiście mogą nie kupować, ale wtedy
        zostaniemy w średniowieczu jeszcze na kilkanaście lat. I to o samym sytemie
        mowa - bez wspominania o takim np msoffice. Oczywiscie można nie mieć msoffice -
        szkoda tylko, że na oficjalnych stronach różnych urzędów wiszą do pobrania np.
        pliki xls....
        Gdyby nie było tych kilku lat powszechnego piractwa, to dzisiejsi
        trzydziestolatkowie nie potrafiliby obsługiwać komputerów.
        • Gość: ja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.gwardii.osi.pl 23.01.07, 10:23
          jesli zarabiaja po kilkaset zlotych to skad q..wa maja na komputer i stale
          lacze he? to jest staly i beznadziejnie glupi argument. jak ich nie stac n
          winde to niech nie uzywaja kompa albo niech poswieca troche czasu i opanuja
          linuxa. to nie bieda tylko pier...lone nierobstwo polakow. a co do pensji po
          kilkaset zlotych to wszyscy o nich gadaja a jeszcze kogos kto tyle zarabia nie
          spotkalem
          • Gość: teo Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:47
            Stałe łącze to już sobie sam wymyśliłeś. A komputer mogą mieć z róźnych źródeł -
            dostać na komunię, dostać używany. Albo nawet i kupić. Mało to rodzin, które
            utzrymują się z 1500 pln mając np 3 dzieci? Winda xp(nie OEM!!!) to koszt ca
            1500 pln właśnie. I co - mają nie mieć kompa? Chcesz mieć naród e-analfabetów?
            • Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:09
              no on chce, bo on ma pieniądze i co go to obchodzi, on jest zdrowy
              • Gość: aa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:29
                żal mi Was ludzie... nie mam pieniędzy na film/płytę CD to nie kupuję, bo mnie
                nie stać... i nie ściągam z Internetu, "bo mnie nie stać"!
                Używanie "piratów" to tak, jakby powiedzieć "Buchnąłem komuś samochód - bo nie
                mam pieniędzy na swój".

Nie stać mnie, to nie mam i albo staram się odkładać (a wtedy frajda z zakupu,
                że się ma w końcu to "coś") albo uśmiecham się do rodziny mówiąc "Mam jutro
                urodziny, wiesz co chciałbym dostać?"
                • Gość: Maldoror Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.man.czest.pl 23.01.07, 13:22
                  Do AA - ale akurat muzy krorej ja slucham nie ma w Czestochowie. Bylem sto razy
                  pytac o Angels of Agony, czeskie dIsharmony, Sol Invictus, Sigoilo XX, The
                  Grinders, Endure, Poesie Noire i nie maja. czest te totalne alternatywne rzeczy
                  z krtegu ebm/gothic/darl folk nie maja w Polsce dystrybucji. Jak soboe
                  sluchasz komercyjnej papki to mozesz kupic bez problemu. Podobnie z filmami:
                  nieosiagalne sa ruski Ostrov, dziela Tarkowskiego (np fenomenalny Stalker) -
                  wiec co masz zrobic? Jestes zmuszony przerzucic sie na komercyjne smieci w
                  stylu Tylko mnie kochaj i inne takie
                  • Gość: bravo!!!!!!!!!!!!! Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:20
                    też słucham niekomercynego housu i dupa-nie ma w sklepach,mało tego,jeden
                    kawałek potrafi być remixowany nawet w 20 wersjach i co,mam każdą kupić????a
                    niby po cholerę(zakladając że w ogóle to dostanę)
                  • Gość: yoyoy do Maldoror IP: *.apus-net.pl 26.01.07, 23:00
                    Gość portalu: Maldoror napisał(a):

> Do AA - ale akurat muzy krorej ja slucham nie ma w Czestochowie. Bylem sto
                    razy
                    >
                    > pytac o Angels of Agony, czeskie dIsharmony, Sol Invictus, Sigoilo XX, The
                    > Grinders, Endure, Poesie Noire i nie maja. czest te totalne alternatywne
                    rzeczy
                    >
                    > z krtegu ebm/gothic/darl folk nie maja w Polsce dystrybucji. Jak soboe
                    > sluchasz komercyjnej papki to mozesz kupic bez problemu. Podobnie z filmami:
                    > nieosiagalne sa ruski Ostrov, dziela Tarkowskiego (np fenomenalny Stalker) -
                    > wiec co masz zrobic? Jestes zmuszony przerzucic sie na komercyjne smieci w
                    > stylu Tylko mnie kochaj i inne takie

jest sklep internetowy polski, tam na pewno jest Sol Invictus, jesli jest
                    endura czy challange of honour to SI tez jest ;) niepamietam niestety adersu
                    ale jak chcesz to poszperam ;)
                • Gość: 666 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 67.159.5.* 23.01.07, 13:40
                  A mnie jest żal matołów, którzy dali sobie wmówić, że powielanie jest kradzieżą.
                  Tymczasem wytwórnie filmowe i muzyczne pomimo rzekomych kosmicznych strat mają
                  się doskonale. Każdy myślący człowiek widzi, że nieodpłatne rozpowszechnianie
                  pirackich kopii jest raczej formą promocji a nie żadnym zagrożeniem dla
                  producentów. Niestety zaślepieni chciwością producenci zamiast cieszyć się z
                  sukcesu ciągle knują jak by narzucić Internetowi totalną inwigilację.
                • Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 16:02
                  zachwycają mnie ludzie, którzy namolnie porównują lewe programy z kradzieżą
                  auta- poronione porównanie. Auta kradnie się świadomie i dla konkretnych zysków-
                  filmy ściąga się, ale w większości nie dla zysków. Porównaj lepiej do kradzieży
                  jedzenia lub ubrania- jak nie ma to, niech nie żre i goły chodzi!- taki masz tok
                  myślenia. Twoje gadanie jest fajne, ale jak ktoś ma uczciwe zarobki- tymczasem
                  swoją gadką sprzyjasz temu aby ceny filmów i płyt w Polsce były na takim
                  poziomie jakie są. Może Ty masz potrzebę kupić jedną płytkę i zbierać na nią 2
                  miesiące- jak ktoś chce mieć więcej to niestety w tym pięknym kraju nie ma na to
                  szans. W Wielkiej Brytanii można kupić płyty klasyków rocka po 5 funtów- dla
                  Anglika to koszt bułki z kawą.
          • ryba_82 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:51
            No to właśnie spotkałeś. Ja zarabiam nieco poniżej 700 zł, moja żona ma niecałe
            800. Jesteśmy oboje "świeżo" po studiach.
            A co do oprogramowania - piracenie np. M$ Office w warunkach domowych jest bez
            sensu - jest darmowa, legalna i pełnosprawna alternatywa - OpenOffice, otwiera
            tez dokumenty M$ Office. A jeśli chcesz tylko czytać dokumenty M$ Office, bez
            edycji to są darmowe przeglądarki dokumentów, np Word Viewer, itp.
            A co do Windowsa - jest darmowy Linux (np. Ubuntu.pl), zupełnie wystarcza w
            domu, zapewniam.
          • Gość: teo Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:08
            www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=13032
            Oto szczyt hipokryzji. Bill Gates, szef Microsoftu, ściga użytkowników za
            piractwo komputerowe. Sam jednak przyznaje, że ogląda filmy, które nielegalnie
            ściąga z internetu. I w dodatku nie widzi w tym nic zdrożnego!

Jeśli ktoś nie czerpie z piractwa żadnych zysków, a jedynie ogląda filmy w
            domu, to nie jest żadnym złodziejem - twierdzi Gates. Przyznał się
            dziennikarzom "Wall Street Journal", że sam uwielbia zassać najnowsze
            hollywoodzkie superprodukcje i oglądać je spokojnie w domu.

To - delikatnie mówiąc - kontrowersyjna postawa. Przecież firma Microsoft robi
            wszystko, aby dopaść każdego, kto nielegalnie skopiuje którykolwiek z ich
            programów. Za kopiowanie produktów Microsoftu grożą surowe grzywny, a tu sam
            szef koncernu zachęca do ściągania filmów z sieci. Paranoja.
            • Gość: Lpt1 Re: Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: *.chello.pl 23.01.07, 11:13
              > www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=13032

A jak napisza, ze B.G polecial na ksiezyc to tez uwierzysz?
            • Gość: reksio Re: Właśnie przeczytane w Dzienniku :) LOL IP: 80.54.173.* 23.01.07, 12:28
              Warto jest też wiedzieć jak "wielki" Bill doszedł do tego co ma. Poczytajcie trochę o tym jak "sam wynalazł" DOS i pierwsze okienka. Niezły kombinator, ciekawe czy nie ma polskich korzeni ? :)
          • Gość: gość Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:22
            Gość: teo 23.01.07, 09:53
            Oczywiscie można nie mieć msoffice - szkoda tylko, że na oficjalnych stronach
            różnych urzędów wiszą do pobrania np. pliki xls....

obecnie wymogiem jest format OpenDocument - jednym słowem taki urząd co
            zamieszcza tylko i wyłącznie xls i doc łamie prawo .

Gość: ja 23.01.07, 10:23
            jesli zarabiaja po kilkaset zlotych to skad q..wa maja na komputer i stale lacze he?

zapożyczają się w banku żeby ich dzieci nie musiały grać w chińczyka na stole i
            liczyć na palcach .
            • Gość: Ramcezjusz Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:43
              Gość portalu: gość napisał(a):

> zapożyczają się w banku żeby ich dzieci nie musiały grać w chińczyka na stole i
              > liczyć na palcach .

gdyby nie bali się więzienia sam komputer też najchętniej by podpieprzyli
          • Gość: Gosc Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:55
            kupilam uzywanego,starego grata,ktory ledwo ciagnie bo potrzebowalam do pisania
            pracy magisterskiej,przy okazji zamontowalam internet za 30zl w sieci
            osiedlowej,a zarabiam 946zl brutto,wiec nie pindol ze jestem nierobem
          • Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 15:54
            A ja ciągle spotykam się z tym samym głupim stwierdzeniem- nie masz na legalne
            programy a masz na komputer. Otóż, misiu drogi- czemu zakładasz, że wielu ma
            takie stałe łącze? czemu zakładasz, że mają nowe kompy (można kupić starsze dużo
            taniej). Z twoim rozumowaniem, dziś w Polsce posługiwaniem się kompem to byłaby
            rzadka umiejętność, bo oprogramowanie może kosztować drugie tyle co komp. Chcesz
            nas wpędzić w XIX wiek? Linux wciąż nie jest tak funkcjonalnym i łatwym systemem
            jak Windows- a większość ludzi chce jedynie użytkowac komputer i nie jest
            pasjonatem wgłębiania się w tajniki systemów operacyjnych (nawet Windowsa)- póki
            Linux nie stanie się w miarę prosty i "do wszystkiego" w jednej dystrybucji to
            nie ma szans z Windowsem- to tak jakby wymagać, aby ludzie używali maszyny do
            pisania. I uwierz mi, wielu zarabia po 800-1000 złotych z czego większość idzie
            na opłacenie mieszkania i jedzenie. A dla twórców softu prosta rada- Polska jest
            w UE, ale nie ma tutaj pensji UE- jeśli chcą więcej zarabiać, niech obniżą nieco
            ceny a będą mieć większe zyski- takie są prawa rynku i trzeba się do nich
            przystosować a szczucie policji na ludzi tylko im zaszkodzi. Ja sam na kompie
            mam same programy darmowe lub opensourco'we- na legale mnie nie stać, gdyby
            wiele z nich było tańsze to chętnie bym kupił- i ja bym był zadowolony i
            producent bo miałby zysk.
          • Gość: Precz z idiotami Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.mgt.pl 23.01.07, 19:37
            A nie pomyslales, ze mozna wziac kompa na raty? A, racja. Zapomnialem, wg Ciebie
            nie da sie i koniec.
      • Gość: do muzyka Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:57
        dożywocie w ogóle albo kara śmierci od razu:)))są ważniejsze sprawy w naszym
        kraju niz to,że ktoś w domu ma lewego windowsa i ściąga muzę dla swojego
        własnego użytku
        • Gość: matja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.eranet.pl 23.01.07, 09:59
          Popieram! Haha, albo np ucinanie dloni- tez "adekwatna" kara...
          Muzyk - nie kompromituj sie czlowieku!!!
      • Gość: Ptr Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 10:18
        Ściąganie muzyki i filmów nie jest w naszym kraju nielegalne, panie muzyk.
      • Gość: tojak Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 80.48.254.* 23.01.07, 10:38
        Gość portalu: muzyk napisał(a):

> A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście
        la
        > t
        > za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd. To przecież jest zwykła
        > kradzież, do tego na skalę masową i w warunkach recydywy. Zatem skąd takie
        > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować
        m
        > u
        > komputer, skoro może w więzieniu spędzić najbliższe kilkanaście lat!

A niby dlaczego muzyk nie płaci podatku od wykorzystywania nut, a ja mam płacić
        za to, że ułożył je w jakiś rządek?
        A tekściarz nie płaci za wykorzystanie alfabetu.
        A ty nie placisz za to że czytasz to, co ja tu ułożyłem.
        To kiego grzyba ja mam placić?
      • Gość: pisior chyba Ci się procesor przegrzał... IP: 81.219.145.* 23.01.07, 10:42
        po kilkanaście lat??? A ile lat z jazdę na gapę?? Sory, ale gdyby ceny były
        rozsądne to klientów byłoby więcej. Owszem, jest to kradzież, ale jak można
        placić dużą kasę za programy z niczym nieuzadadnionymi cenami???
      • xtrin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:51
        > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki -
        > po kilkanaście lat za nielegalne oprogramowanie, muzykę, filmy itd.

Ta jasne... może lepiej dożywocie, albo od razu KS?
        Niewątpliwie powinno się pilnować oprogramowania w firmach oraz ścigać
        prawdziwych piratów, czyli tych, którzy na tym zarabiają.
        Ale całą resztę? Po co? Legalny system większość kupuje razem z komputerem -
        tutaj wystarczy pilnować sklepów i zachęcać do posiadania legali (np. poprzez
        aktualizacje). MS najwyraźniej czuje, że taka antypiracka akcja po prostu im się
        nie opłaca - swoją popularność Windows zawdzięcza m.in. nielegalnym kopiom,
        dzięki którym ludzie się do systemu przyzwyczaili.
        A co do muzyki i filmów - khem, jaka kradzież? Żeby była kradzież musi być
        szkoda. Ogromna większość tych, co ściągają nigdy by za to coś nie zapłaciła.
      • Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:11
        > A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście la
        > t
        > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować m
        > u

Zwykłą kradzieżą to są ceny tego wszystkiego imbecylu, Ty się zastanów czy nie
        czas odwiedzić lekarza
      • Gość: Moher75 Głos programisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 11:27
        Gość portalu: muzyk napisał(a):

> A powinni się za to wziąć, powinny być bardzo surowe wyroki - po kilkanaście
        la
        > t
        > pobłażanie? Może wtedy użytkownik zastanowiłby się, czy w ogóle warto kupować
        m
        > u

Jako programista żyjący ze swojego fachu powiem Ci szczerze, że cena
        oprogramowania u polskich/europejskich dystrybutorów to kradzież.
        Taki np. Borland - sprzedaje w USA produkt za 3000$ w Europie za 3000eur+VAT !!!
        Za różnicę w cenie wyjedziesz z rodziną na niezłe wczasy w ciepłych krajach.

Proponuję najlepsze rozwiązanie kwestii pirackich Windowsów - licencja za 50zł
        brutto...
        BTW - Piractwo do pewnego stopnia jest również formą promocji własnego
        produktu - Microsoft mógł dawno wylansować rozwiązania uniemożliwiające
        piractwo - choćby zabezpieczenia hardwareowe
        • Gość: tojak Re: Głos programisty IP: 80.48.254.* 23.01.07, 11:33
          Gość portalu: Moher75 napisał(a):
          >
          > Proponuję najlepsze rozwiązanie kwestii pirackich Windowsów - licencja za
          > 50zł brutto...

Jestem ZA!!!!!!
      • Gość: snali Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 23.01.07, 14:38
        Hehehe, muzyk ma pewnie sam legalny soft :D Już widze jak wydaje kilkaset
        baksów na prosty programik do muzy ...
        Pachnie mi tu coś hipokryzją :)
      • Gość: gf Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.aster.pl 08.02.07, 20:08
        jestes po..y to ze ty jestes bogaty to nie ozancza ze kazdy musi wydawac
        kase na windowsa za 1500 zl jak moze sobe to oszczedzic
    • Gość: teo A ta winda z MM to pewnie OEM? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:48
      Jakaś dziwna sprawa z tymi oemowymi wersjami. Zważywszy na treść licencji to
      pewnie wielu z tych , którzy kupili taką windę dalej są "nielegalni" - ale cóż.
      • Gość: Misiek Re: A ta winda z MM to pewnie OEM? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:57
        Z tego co wiem, to można kupić sobie samego OEMa mając już komputer od jakiegoś
        czasu, zainstalować go i wszystko jest legalne. Nowe licencje OEM pozwalają na
        taki zabieg.
        • Gość: teo Ze strony ms - oem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:12
          Oprogramowanie w wersji OEM przeznaczone jest do preinstalacji na nowych
          komputerach przez producentów systemów. Na opakowaniu oprogramowania OEM
          widnieje napis informujący, że produkt ten przeznaczony jest wyłącznie dla firm
          produkujących lub montujących komputery PC i serwery. Nieotwarte opakowania
          oprogramowania OEM mogą być dystrybuowane do innych producentów systemów,
          jednak nie mogą być przekazywane użytkownikom. Otwarcie opakowania przez
          użytkownika oznacza, że to użytkownik akceptuje warunki licencji producenta
          systemów OEM Microsoft i powinien preinstalować produkt przy użyciu narzędzi
          OPK, zapewnić pomoc techniczną i spełnić jeszcze kilka innych wymagań, do
          realizacji których nie ma odpowiednich umiejętności i wiedzy technicznej
          producenta systemów. Wyjątkiem od tej reguły jest przypadek, gdy użytkownik
          końcowy samodzielnie montuje własny komputer PC. W takim wypadku użytkownik
          końcowy jest uznawany za producenta systemów w rozumieniu licencji producenta
          systemów OEM Microsoft.
    • Gość: - Ludzie ciągle wierzą w zabobony i plotki :P IP: *.acn.waw.pl 23.01.07, 09:54
    • Gość: elaela nakrecacie koniunkture sklepom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 09:56
      ta sama historia miala miejsce na Śląsku; ludzie na podstawie plotek masowo
      wykupywali windowsy; nie było żadnych kontroli, ale jakas szajka przebrana
      za "trójce" policjanci i przedstawicil prokuratury nakładali kary pieniężne i
      konfiskowali sprzęt. Naiwni ludzie bez sprawdzania ich wiarygodności oddawali
      sami sprzęt i nawet płacili kase. Zaniepokojona tym procederem policja wysłała
      w końcu kilka patroli do sprawdzenia sprawy i wydala oświadczenie, ze nie ma
      żadnych nalotów i ludzie mają nie wpuszczać oszustów do domów. Znajomy gliniarz
      z PG powiedział mi, ze cala sprawa jest nakrecana przez sklepy komputerowe,
      które chcą się pozbyc starych systemów windows przed wprowadzeniem w lutym
      nowego, więc ludzie nie panikujcie i myślcie!
      • Gość: tojak Re: nakrecacie koniunkture sklepom IP: 80.48.254.* 23.01.07, 10:42
        Gość portalu: elaela napisał(a):

> ta sama historia miala miejsce na Śląsku; ludzie na podstawie plotek masowo
        > wykupywali windowsy; nie było żadnych kontroli, ale jakas szajka przebrana
        > za "trójce" policjanci i przedstawicil prokuratury nakładali kary pieniężne i
        > konfiskowali sprzęt. Naiwni ludzie bez sprawdzania ich wiarygodności oddawali
        > sami sprzęt i nawet płacili kase. Zaniepokojona tym procederem policja ...

Nie wiem jak było na Śląsku. U nas (Galicja) było to samo i miejscowy komendant
        Policji w lokalnej prasie potwierdził fakt zarówno kontroli trójek (policjant,
        prokurator, ZAIKS), jak i rekwirowania sprzętu. Więc to nie jest bezpodstawne.
    • Gość: GoscPortalu napisałem o tym tutaj: IP: *.chello.pl 23.01.07, 10:06
      Przykro mówić ale na forum Gazety buszuje w najlepsze taki motłoch że aż
      odechciewa się wszystkiego.

Napisałem o tym wątek na pl.comp.www
      groups.google.com/group/pl.comp.www/browse_frm/thread/45baea448abff1fd/e49fde5f4de21d44#e49fde5f4de21d44
      Jeśli ktoś ma ochotę podyskutować to zapraszam.
      • Gość: papawel Re: napisałem o tym tutaj: IP: 81.210.111.* 24.01.07, 10:46
        > Przykro mówić ale na forum Gazety buszuje w najlepsze taki motłoch że aż
        > odechciewa się wszystkiego.

no co ty, z motłochem będziesz dyskutował ...
    • ryckus Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 10:07
      O to chodzi abyśmy siedzieli i trzęśli się ze strachu jak za okupacji
    • Gość: jasiek Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:21
      Mam to w d.... . Pracuję na linuksie . Z początku było ciężko teraz po roku
      jestem gość,to rozwiązanie polecam każdemu ,tylko trochę chęci na naukę.
      • Gość: andy linux OK - tylko co z programami ? IP: *.010-17-6f736c10.cust.bredband.no 23.01.07, 10:38
        Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa.
        Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie .
        Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec.
        Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movie
        factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka
        innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa.
        A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ?
        Pozdrawiam wszystkich
        • Gość: aid Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: 80.54.62.* 23.01.07, 10:57
          Gość portalu: andy napisał(a):
          > Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa.
          > Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie .
          > Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec.
          > Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movi
          > e
          > factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka
          > innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa.
          To co podałeś wyżej to kilka tysiecy złotych, więc nie marudź, że nie stać cię
          na windows za 350zł (no, 650 za prof.). Poza tym, nie wierzę, że z takim
          oprogramowaniem pracujesz na komputerze za tysiąc złotych :)

Niestety producenci oprogramowania (poza oprogramowaniem finansowym i naukowym)
          mają w d..ie użytkowników mniej popularnych systemów. Niestety. Skoro oni mają w
          d...ie mnie, to ja mam ich także i za linuksowe programy (komercyjne jak np.
          VMWare, czy Main Author) zapłaciłem, a za windowsowe (min. AutoCAD) nie.

> A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ?
          > Pozdrawiam wszystkich
          Są, wiele z nich za darmo. Na dodatek system jest mniej podatny na zagrożenia
          ataków i spyware (zarówno ze względu na architekturę jak i model pracy nieco
          inny). System jest bardziej wymagający od użytkownika, ale dzięki temu, że
          poświęcisz trochę czasu na poznanie go, nie jesteś komputerowym analfabetą jak
          jakieś 95% użytkowników windows.
          • Gość: andy Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.010-17-6f736c10.cust.bredband.no 23.01.07, 11:47
            nie twierdzilem, ze nie stac mnie na originalnego windowsa ( mam i uzywam );
            komputer tez kosztowal kilkanascie tysiecy.
            Moja uwaga dotyczyla tylko malej dostepnosci programow uzytkowych dla nieco
            bardziej wymagajacych ( czy bardziej zaawansowanych ). Szkoda , ze tak jest,
            jak napisalem sam chetnie bym pouczyl sie troche i zmienil system ale ....
            Pewnie jest wiecej takich jak ja i moze za jakis czas cos sie zmieni.
            Dziekuje za odzew !
            • Gość: wylogowany :/ Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:23
              na platformie linuxowej moga oczywiscie dzialac wszystkie programy windowsowe,
              jest kilka emulatorow ktore sluza wlasnie do tego, alby pod linuxem chodzily
              windowsowe programy, ja uzywam programu wini - polecam.
              • maruda.r Re: linux OK - tylko co z programami ? 23.01.07, 12:46
                Gość portalu: wylogowany :/ napisał(a):

> na platformie linuxowej moga oczywiscie dzialac wszystkie programy windowsowe,
                > jest kilka emulatorow ktore sluza wlasnie do tego, alby pod linuxem chodzily
                > windowsowe programy, ja uzywam programu wini - polecam.

Nie omawiamy sprawy uruchomienia pojedynczego programiku, ale całej gamy
                programów pod windows. Tworzenie środowiska windowsowego w linuksie jest już
                tylko sztuką dla sztuki i trąci podejściem: na złość babci odmrożę sobie uszy.

Spotkałem się z sugestią, jakoby nielegalny Word uruchomiony w emulatorze jest
                mniej piracki od tego uruchomianego w windows, co jest oczywistą bzdurą.

• Gość: myszek Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.gdynia.mm.pl 23.01.07, 14:14
                  Obecnie emulacja środowiska Win pod Linux to nie jakaś "prowizorka" tylko w
                  pełni _profesjonalne_ rozwiązanie na którym pracują m.in. największe studia
                  animacji na świecie (typu Disney, DreamWorks czy Pixar - te nazwy chyba coś Ci
                  mówią?). To właśnie te komercyjne firmy sponsorują intensywny rozwój w/w
                  emulatorów (patrz np. rubryka "Studio users" na www.cinepaint.org/ ) aby
                  następnie korzystać z np. Photoshopa pod Linuxem na _profesjonalnych_ stacjach
                  graficznych. To _nie_ jest "sztuka dla sztuki" - tylko wysokowydajne rozwiązanie
                  dla najbardziej wymagających (firmy o których mowa naprawdę stać na legalne
                  Windowsy - oni po prostu wybrali to co dla nich najlepsze, a _nie_ najtańśze)!

Pozdr.
        • Gość: stalker Re: linux OK - tylko co z programami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 12:05
          A proszę bardzo Kino, Jahshaka i Cinelerra (64 bit + multiprocessor - pse
          zajrzeć na stronę dystrybucji Ubuntu lub www.heroinewarrior.com
        • Gość: YaBol Zapomnij o Win i Linuxie, spróbuj OS X firmy Apple IP: *.as.kn.pl 24.01.07, 23:48
          > Masz na pewno racje. Sam poswiecilbym chetnie czas na nauke linuksa.

Z tym nie ma problemu. Pozatym bez przesady, Linux okienkowy jest bardzo podobny w obsłudze do
          Windowsa. Przeciętny przesiadkowicz nie musi się wogóle uczyć. Ściągnij wersję live CD, odpal i pobaw
          się. Zobaczysz czy ci odpowiada.

> Problem tylko skad wziac dobre oprogramowanie .

Z internetu? Faktem jest, że pod linuksa brakuje profesjonalnych komercyjnych programów, chociażby
          ze stajni Adobe. Owszem, są odpowiedniki, jednak nie oferują wszystkich możliwości takich jak
          produkty Adobe. Trochę jeszcze im brakuje.

> Zajmuje sie duzo montazem video i obrobka zdjec.
          > Posiadam legalnie kupione programy ( Ulead media studio 7 pro, Cool 3d,DVD movie
          > factory 5 pluss, Adobe after effect, RAWshooter, Morpheus foto morpher, i kilka
          > innych ) . Niestety nie slyszalem o odpowiednikach do linuxa.

Jeżeli poważnie chcesz zajmować się produkcją wideo, to sprzedaj całe w/w dziadostwo i kup Maka z
          OS X, oraz do tego pakiet Final Cut Studio: www.apple.com/finalcutstudio/
          Lepszego pakietu w tym segmencie nie ma. AfterEffects jest też na Maka, więc jak jesteś bardzo
          przywiązany/nie wystarczy ci Motion/Shake, to możesz popytać o crossgrade. Ba, za niewielkie
          pieniądze można kupić pakiet iLife który spełni oczekiwania najbardziej wymagających amatorów, a
          nawet wystarczy niektórym "profesjonalistom" ;)

> A co z programami antyszpiegowskimi i antyspamowymi? Firewall i inne ?

Antywirusowy nie jest niepotrzebny, bo na OS X nie ma ani jednego wirusa! ;) Antyszpiegowskei chyba
          nie istnieją, bo też nie mają zastosowania. Firewall masz wbudowany w system, możesz też
          zainstalować jeden z darmowych. O zaletach samego systemu nie będę się wypowiadał, wystarczy
          poczytać/pooglądać: www.apple.com/macosx/ W skrócie: oferuje mniej więcej to co obecnie
          Vista. Na wiosnę ma wyjść nowa wersja "10.5 Leopard", w którym można się spodziewać rewelacyjnych
          rozwiązań m.in. Time Machine [backup danych]. Ja już nie mogę się doczekać, po premierze
          natychmiast lecę do sklepu :)
      • Gość: tar Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:41
        Ja też ....pracuję na linuchu już cztery lata...nie mam zamiaru płacić haraczu ms
    • Gość: takijeden Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 10:49
      W Radomiu na dzielnicy Glinice mojemu bratu zabrano komputer oraz wszystkie
      nosnkiki danych. Przyszly 2 osoby, prokorator oraz policjant. A jak do niego
      doszli? Poprzez anonse kupil "oryginalna" gre za niewielkie pieniadze, a policja
      doszla do dealera, ktory mial adresy i dane swoich klientow. Sprawa w sadzie za
      1,5 miesiaca. Pozdrawiam i przestrzegam
      • Gość: keks Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.tvtom.pl 23.01.07, 16:22
        Prokurator z policjantem? Od kiedy to prokuratorzy chodzą z policjantami po
        mieszkaniach? Dziwne, że nie było jeszcze sędziego...
    • Gość: 4g63 Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 157.25.9.* 23.01.07, 11:01
      tak, legitymują, i skąd jakiś dzieciak ma wiedzieć, co miałby zobaczyć u takiego
      kontrolera, wchodzi typ do domu, straszy dzieciaka to go wpuszcza, czy to będzie
      policjant, czy przebieraniec. a jak wygląda nakaz sądu? ja nie wiem, więc,
      pewnie jakikolwiek dokument, podpisany przez kogokolwiek byłby dla mnie
      wiarygodny (bo jaki by nie był?) ..., bezsensu to wszystko.
    • Gość: Tomek Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 212.87.238.* 23.01.07, 11:40
      To ja w takmim razie otwieram sklep z tylko oprogramowaniem komputerowym :))
      Terraz wiem na czym zarobic najwieksza kase :))
    • Gość: hmmmmmmmmm brakuje najwazniejszego w artykule IP: *.telprojekt.pl 23.01.07, 11:44
      czy mozna nie wpuscic policjanta bez nakazu do mieszkania jesli juz otworzylismy drzwi i pokazal na legitymacje?
      czy jesli nie dajemy znaku zycia policja moze bez nakazu wejsc do domu sila?
    • Gość: jasiu... A może to plotka naszych providerów? IP: *.gre.pl 23.01.07, 12:09
      Przecież gość, który jest dostawcą internetu musi zapewnić prędkość łącza
      przewidzianą w umowie.

A co zrobić, jak różne "bearszary" i "getrajty" rozpychają się do granic
      nieprzyzwoitości?

Rzucić plotkę, że chodzą po domach i kontrolują?

Przynajmniej katalogi z udostępnianymi plikami znacznie się odchudzą. Tym
      bardziej, że tak naprawdę to karalne jest nie tyle ściąganie, co właśnie
      udostępnianie (ściągnąć wiele komercyjnej muzyki można ze Strefy WP za darmo,
      czy serwisów troszkępłatnych, np. z Interii). Może to jest metoda na
      zastraszenie internautów i przynajmniej w jedną stronę odblokowanie zapchanych
      łącz? Jak by to powiedział Janek Pośpieszalski - o tym też warto rozmawiać :D
    • piskoala V i v a t nierządna IV RP 23.01.07, 12:15

i umiarkowanie sprawiedliwa

----
      viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL
    • Gość: K2 ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki heehhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 12:20
      jednak miałem rację, a henryczek cze-wa tyle razy na forum tłumaczył a wy go nie słuchaliście:)
      • Gość: :))) Re: ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:28
        a co do sciągania muzy:jak ktoś słucha Rubika,Bajm itp to niech zagina do
        sklepu i kupuje,ale jak ktoś słucha mało komercyjnej muzy lub ściąga z netu
        sety,których nie ma na płytach(do swojego użytku tylko)to co?a może by tak
        zająć się dziurami w drogach,kieszonkowcami,zapijaczonymi
        rodzicami,łapówkarzami,aferzystami itp.
        • Gość: hangman Re: ale xp-się sprzedaje:) jak świeże bułeczki he IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 14:58
          nawet jeśli na razie nie sprawdzają, to nie znaczy, że kiedyś nie zaczną
    • Gość: JAKU Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 15:52
      HIHYIH Z TYMI KONTROLAMI TO JEST JAK Z YETI WSZYSCY WIEDZĄ ŻE JEST ALE NIKT GO
      NIE WIDZIAŁ DOBREJ ZABAWY ZYCZE.
      • henryczek-czewa Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 16:22
        Gość portalu: :))) napisał(a):

> a co do sciągania muzy:jak ktoś słucha Rubika,Bajm itp to niech zagina do
        > sklepu i kupuje,ale jak ktoś słucha mało komercyjnej muzy lub ściąga z netu
        > sety,których nie ma na płytach(do swojego użytku tylko)to co?a może by tak
        > zająć się dziurami w drogach,kieszonkowcami,zapijaczonymi
        > rodzicami,łapówkarzami,aferzystami itp.

dokładnie, niektórzy tego nie rozumieją. Dlatego ja jestem za tym aby wymiana plików byla jak najbardziej legalna do domowego uzytku, jestem za tym aby od abonamentu za internet odprowadzać na recz twórców (i tylko ich recz, a nie wytwórni) określoną kwotę, np 10-15 zł miesięcznie (co w połączeniu z podatkiem jaki sobie zabierają od czystych nośników stanowiło by znakomitą rekompensatę). Śmieszą mnie wywody o kradzieży własności intelektualnej, gdy w sklepie taniej można kupic kasetę niż płytę, a przecież plytka jest tanszym nośnikiem. Więc raz własność intelektualna warta jest 15 zł w przypadku kasety, a w przypadku cd 39 - to jest absurd i z absurdem powinno sie walczyć. Nigdy nie wyeliminuje sie tzw "piractwa", bo wtedy policjant stać by musiał także przy każdym punkcie ksero, odprowadzać wypożyczone z wypożyczalni filmy na dvd razem z klientem i pilnować by ich nie kopiował. Takich przypadków można by wiele więcej wymienić

Co do oprogramowania, moim zdaniem, recepta jest prosta - ktoś cywilizuje "linuksa", sprzedając go w przystępnej cenie z gamą programów i instruckją obsługi. To monopol jest problemem na rynku oprogramowania, przede wszystkim systemów operacyjnych, więc przydałaby się na tym rynku konkurencja.
        • Gość: Studentka Studenci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:15
          każdy mówi o legalności oprogramowania, a nawet uczelnie zmuszaja do
          korzystania z nielegalnych źródeł, niestety są takie rzeczy których nie da się
          zrobic w godzinach zajęć i trzeba w domu przykładem jest delphi: zeby zaliczyć
          trzeba zrobić projekt, a aplikacja jest dość kosztowna, dlatego moim zdaniem
          trzeba sie zastanowic co sie od nas wymaga, bo jeśli bedziemy musieli dodatkowo
          za to płacić to ja dziekuje za takie rozwiązania. Przykładów jest wiele :
          banery we flashu, plakaty reklamowe. Prawda jest taka ze nie stac każdego na
          kupienie sobie dodatkowo oprogramowania,a szczególnie studentów!!!
          • Gość: jr Re: Studenci IP: *.is.net.pl 26.01.07, 11:42
            e no ten tego delphi jest darmowe, wystarczy rejestracja i mozna sciagnac za
            free (oczywiscie przypadku wykorzystania niekomercjalnego (chyba ze komercjalne
            tez jest damorwe nie wiem nie obchodzilo mnie to)
    • Gość: Edzio Skarpeciarz Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 16:54
      To kto ma teraz mój komputer?
      • Gość: MM Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.gorzow.mm.pl 23.01.07, 18:32
        Jestem jedną z ofiar takiej wizyty policji. Miałem jakieś cztery wersje, nawet
        nie wiem po co, ale w 2001 nikt o takich akcjach nie mówił. Sam Microsoft
        wycenił się na 12.000 zł (wszystko po jednej kopii, a większości nawet nigdy
        nie zainstalowałem). Jednak wystąpiłem do kancelarii, która ich reprezentuje z
        prośbą o odstąpienie od roszczeń z tytułu praw autorskich i wyrazili na to
        zgodę. Jestem im za to bardzo wdzięczny, dlatego musiałem kupić oryginalną
        płytkę. I tak jesteście teraz w lepszej sytuacji niż to było 5 lat temu, bo
        macie np wersje legalizacyjne i inne tego typu akcje. Ja kupiłem w sklepie
        internetowym oryginalnego Windows XP professionala za niecałe 500 zł, a do tego
        mam uaktualnienie do visty. Aha żeby nie było, że jestem niby podstawiny czy
        tego typu bzdety, to niedowiatkom mogę podesłać oryginalne pełnomocnictwo ze
        Stanów do reprezentowania Microsofu na terenie Polski w zakresie praw
        autorskich dla kancelarii oraz odpowiedz kancelarii.
        Jeśli chodzi o linuxa to też trochę na nim siedziałem. Owszem jeśli chodzi o
        internet to chodzi super. Jednak zeby to wszystko jako tako działało to trzeba
        poinstalować wtyczki, sterowniki i tego typu bzdety (a to wymaga sporo czasu
        nawet dla kogoś kto coś kuma). Sama instalacja Javy zajęła mi cały wieczór.
        Odpowiedniki np gadu-gadu pod linuxa to w większości jakieś gó.. (nie pamiętam
        już, w którym ale nie mogłem usunąć archiwum - na forach dostałem informację,
        że nie ma takiej możliwości itp.). Owszem są wersje linuxa, które posiadają
        wszystko co potrzeba, ale za to trzeba już zabulić (jest java, obsuga gier z
        windy itp.) i to ponad 100 zł (winde xp home można kupić za 250 zł). Tak więc w
        praktyce linux nie jest free dla kogoś kto jest początkujący, albo nie ma na
        niego czasu. A do tego trzeba się jeszcze ciągle zastanawiać, czy jakaś gra z
        windy pójdzie czy nie, szukać programów pod linuxa, które mają taką czy inną
        funkcję, przewalać dziesiątki forów. JAK KTOŚ MA DUŻO CZASU NA TAKIE RZECZY
        ALBO MA SERWER TO POLECAM LINUXA, JAK KTOŚ CENI WYGODĘ NIECH KUPI WINDĘ.
        • Gość: jasiu... Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.gre.pl 24.01.07, 11:44
          Piszesz:

> Jeśli chodzi o linuxa to też trochę na nim siedziałem. Owszem jeśli chodzi o
          > internet to chodzi super. Jednak zeby to wszystko jako tako działało to trzeba
          > poinstalować wtyczki, sterowniki i tego typu bzdety (a to wymaga sporo czasu
          > nawet dla kogoś kto coś kuma). Sama instalacja Javy zajęła mi cały wieczór.
          > Odpowiedniki np gadu-gadu pod linuxa to w większości jakieś gó.. (nie pamiętam
          > już, w którym ale nie mogłem usunąć archiwum - na forach dostałem informację,
          > że nie ma takiej możliwości itp.). Owszem są wersje linuxa, które posiadają
          > wszystko co potrzeba, ale za to trzeba już zabulić (jest java, obsuga gier z
          > windy itp.) i to ponad 100 zł (winde xp home można kupić za 250 zł).
          >

Otóż oświadczam ci, że o linuxie nie masz zielonego pojęcia. Tak to może było
          kiedyś, kiedy samemu kompilowało się jądra. Teraz praktycznie wszystko jest
          zawarte w kernelu i instalacja linuxa jest praktycznie automatyczna. Służą do
          tego odpowiednie programy. Również aktualizacje są przeprowadzane praktycznie
          bez jakiegokolwiek zaangażowania umysłowego autora. Czy wiesz, co to jest np.
          "urpmi" w Mandrivie, albo YaST w Suse? No to sobie popatrz -
          pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Yast10.png
          I nie strasz ludzi pogladami z czasów procesora intel 286. To naprawdę już nie
          ten linux. A jak teraz wyglada np. Kadu to zobacz sobie na ich stronie -
          www.kadu.net/w/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
          • Gość: mm do jasiu... Re: Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.gorzow.mm.pl 24.01.07, 21:43
            Zdążyłem sprawdzić tylko Mandrive 2007. Jeśli chodzi ci niby o te pakiety rmp,
            które niby są gotowymi do zainstalowania i nie trzeba ich kompilować to powiem
            ci tak. Pakiety rmp są pod konkretne dystrybucje, ale żeby to zrobić to trzeba
            znaleść odpowiednią wersję. Czyli tak jak pisałem trzeba janpierw ją odszujać.
            Jak już ją masz to okazuje się, że do jej zainstalowania potrzebujesz jakiś tam
            bibliotek itd. i tak można stracić pare godzin. Wiem co to jest instalowanie
            takich niby gotowców, bo jak miałem jeszcze cierpliowść to to robiłem z
            powodzeniem. Jak uważasz że wszystko leci z automatu to zainstaluj np jave
            przez "aktualizuj" czy coś w tym stylu (to też mi się udało, ale wymagało paru
            zabiegów) lub sterowniki z obsługą radeona 7200 w 3d (to niestety nie, bo nie
            chciało mi się studiować kulkudziesięciu stron z jakiegoś forum). Proszę bardzo
            nadająca się do użytku Mandriva Linux Powerpack 2007 GOLD kosztuje 139 lub 159
            mandrivastore.pl/?show=pwp_2007 .
            • Gość: jasiu... a o urpmi słyszałeś? IP: *.gre.pl 24.01.07, 22:51
              Co do jawy - był kiedyś chyba błąd w rpm, ale z instalatora (plik "bin")
              instalowała się bez kłopotów. Chyba nawet to było łatwiejsze.

Pozostałe problemy w mandrivie rozwiązuje właśnie urpmi! I nie wiem czemu
              upierasz się przy wersji komercyjnej, zamiast wersji free (do sciągnięcia za
              darmo z serwera, albo za 5 zł z allegro) Przecież komercyjne aplikacje możesz
              sobie dokupić. Czego twoim zdaniem nie ma w free, a jest w komercyjnej, że warto
              kupić taką wersję?
              • Gość: mm do jasiu... Re: a o urpmi słyszałeś? IP: *.gorzow.mm.pl 27.01.07, 10:11
                Nie pisałem jako ekspert od linuxa tylko jako osoba, która z windowsa chciałaby
                przejść na niego. Przekazałem tylko moje spostrzeżenia po zainstalowaniu
                Mandrivy 2007. Jeśli chodzi o wersje komercyjne to posiadają między innymi:
                1) sterowniki do neostrady - w darmowej wersji ich instalacja graniczy z cudem
                (spostrzeżenie po ilości tematów zamieszczenych na forach)
                2) obsługa i lepsze wykrywanie sterowników (prawdopodobie wykryłby mojego
                radeona 7200 i obsługiwałby 3d pulpit)
                3) komercyjny emulator cenegi do obsługi programów napisanych pod windowsa
                4) zainastalowana java i inne dodatki pozwalające od razu na przeglądanie
                praktycznie każdej strony (co mogłoby zachęcić wielu zaczynających zabawę z
                linuxem)

• Gość: Mandaryna Re: Kiedyś ty chłopie instalował linuxa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 19:21
            Tylko nie zuważyliście jednej rzecy ze LINUX to jest wielka jedna dziura,
            wszytko opiera sie najądrze, ja tylko czekam na trojany i wirusy atakujace
            LINUXA. WIn ma lepsze zabezpieczenia a poniewaz jest bardziej popularny to
            częściej jest atakowany. Nieprawda jest ze LINUX jest stabilniejszy i
            bezpieczniejszy !
            • Gość: jasiu... Manaryno - skąd twoja wiedza na temat linuxa? IP: *.gre.pl 26.01.07, 09:49
              Bo chyba sama nie rozumiesz, o czym piszesz. Kernel (no dobrze, jądro) występuje
              w każdym systemie operacyjnym, tyle, że w linuxach możesz dokładnie obejrzeć
              sobie jak on został napisany (robią to tysiące ludzi), a jak ci się coś nie
              podoba, to naprawić błąd!

W linuksie nie masz tradycyjnych wirusów, bo tam każdy plik ma swojego
              właściciela i pliki zarezerwowane dla roota (administratora - te systemowe)
              może tylko ten użytkownik modyfikować. Właśnie dlatego wszystkie banki pracują
              na linuksie.

A windows ze swoimi tajemnicami - jest jaki jest. Szkoda, że ludzie, którzy
              podobnie jak ty nie mają zielonego pojęcia o temacie, usiłują wymyślać takie
              teksty, jakimi ty nas zaszczyciłać. No cóż - jeśli ktos ci takich bajek nagadał
              to trudno.
    • malarz2 Nie ma zmasowanego ataku na piratów 23.01.07, 18:31
      Ludzie poczytajcie konstytucję i będziecie wiedzieć że żaden glina nie może
      wejśc do domu tylko na podstawie myśli "ma komputer - ma nielegalny soft".
      Owszem policja sprawdza kompy przy okazji innych spraw. Ale ktoś słusznie
      zauważył - że ta sprawa wygląda jak YETI.
      • Gość: Agares Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 195.116.81.* 23.01.07, 19:34
        Dla mnie to tez jest chorę. Niech policcja zajmie się najpierw tymi którzy na
        tym zarabiają krocię. Byłem na giełdzie elektronicznej we Wrocku i ogrom tego
        co tam się dzieje mnie zszokował. 75% osób chandlującyc tam to piraci z
        filmami, grami i muzyką. Co niedziela jest ich tam mnustwo.W innych miastach
        też tak pewnie jest. NIech zajmą się tymi osobami, a nie kimś kto ściągnie
        sobie płytę, a oprogramowanie ma nielegalne bo w wielu sklepach oferują ci przy
        zakupie kompa zainstalowanie nielegalnego windowsa za niewielką opłatą. A
        propos jeśli już zatrzymają kogoś, to większość z tym osób są to pewnie młodzi
        ludzie, którzy nie mają żadnych dochodów, więc co im mogą zrobić w więzieniu
        ich nie zamkną, a kary i tak nie zapłacą bo nie będą mieli z czego,a sprawa się
        przedawni więc nie widzę sensu takich zatrzymań w większości.
        • Gość: qqq Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 212.87.241.* 23.01.07, 20:06
          chandlujac
          mnustwo

;/
          ...
          firefox ma opcję sprawdzania "pisofni"
        • Gość: Jacek Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.mgt.pl 23.01.07, 20:10
          W Wawie jest to samo.
          Panowie policjanci i z BSA. Przejdźcie się (po cywilnemu) po giełdzie kompowej
          przy Batorego. Szyld przy wejściu głosi: "Handel piratami jest zakazany". I co?
          I nic.
          Idziesz alejką (niektórzy są strasznie nachalni).
          "Gry, programy, filmy. Same nowosci na PC i PS".
          "Może jakiś filmik?"
          A jak mówisz, że nie, to słyszysz:
          "Frajer".

Da się działac na OS'ach, ale trzeba najpierw chciec poszukac, a nie płakac:
          "Nie stac mnie na program, a nie chcę zamiennika, to spiratuję".
          Jest takie powiedzenie: "Dla chcącego nie ma nic trudnego".
    • Gość: tanas Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.07, 21:15
      no w końcu coś ście o tym napisali bo juz połowa miasta wpadła w panike
    • Gość: Mila Ale masz zapłon Mamoń.Od tygodni już o tym wiadomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 09:45
      .Hahahahahaaa
    • Gość: kami Statystyki Wykrywalności IP: 62.233.164.* 24.01.07, 10:51
      a może pensje im zacznie Microsoft płacić za te wyniki?

www.foto-tel.pl/
    • Gość: XxX Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:43
      Na pewno północ oraz okolice Stradom-Dzbów !!
    • Gość: Jarek Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:52
      UWAGA!!! Jesli policja przyjdzie do waszych mieszkan i wam cos udowdnia to nie
      mozecie pozwolic im na zabranie waszych komputerow jedyne co moga zabrac to dysk
      twardy .
      • Gość: ja Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:21
        Twardy to ty masz łeb.....NIE MA ZADNYCH NALOTOW sa oficjalne potwierdzenia
        policji i microsoft polska!!
        • Gość: Marcin Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 11:21
          Gó.. prawda. Juz wszystkie wsie dookola przeczesali i wchodza praktycznie do
          wszytskich którzy maja internet. Mam potwierdzone dane ze nalot robili w :
          Działoszynie, Popowie, Zawadach, Ostrowach, Kłobucku, Poraju. Przywalali spore
          kary za nielegalne oprogramowanie i sciagane na dysk filmy i MP3. I wchodzili
          głownie do domow prywatnych. Chodzą w trojke: policjant, prokurator i
          informatyk, a jak ktos ich nie chce wpuscic to prokurator wypisuje nakaz i
          sprawa zalatwiona. Najsmiesniejsze jest to ze np. klobucka policja nic o tym
          nie wie, wiec nie wiem skad maja pzowolenie na takie dzialania. jesli chodzi o
          Cz-we, to nie wiem w jakich dzielnicach sieją spustoszenie
          • Gość: :-) Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: 213.199.204.* 27.01.07, 10:35
            Nie gadaj głupot. Jestem z Kłobucka i żadnych nalotów nie było
      • Gość: taa? Re: Nie ma zmasowanego ataku na piratów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 01:11
        ...jak coś mogą udowodnić, to -mogą- zabrać, tj. zabezpieczyć komputer jako
        narzędzie popełnienia przestępstwa na poczet odszkodowań.

Patrole z BSA faktycznie są. Tyle że przechadzają się po firmach. Naloty na
        prywatne mieszkania też są, tyle że -jak ktoś przytomnie zauważył- przy
        podejrzeniu -poważnego- naruszania prawa (...masowa produkcja i dystrybucja
        lewych płytek, na ten przykład), a nie jak popadnie.

Ale plotka i panika robią swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka