Dodaj do ulubionych

II Aleja bez samochodów

IP: *.gre.pl 16.03.07, 20:34
To będzie trudne.

Natomiast najłatwiej byłoby zamknąć pierwszą aleję od Placu Daszyńskiego, do
Piłsudskiego. Praktycznie rolę alei przejęły by ulice Katedralna i
Garibaldiego. Obie ulice jako jednokierunkowe doskonale się do tego nadają.
Obserwuj wątek
    • Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.icis.pcz.pl 16.03.07, 20:47
      Prawda jest prosta - trzeba sie na cos wrescie zdecydowac i jakis kawalek Aleji
      wreszcie zamknac dla samochodow. Zamkniecie I Alei tez ma swoje zalety, tyle
      tylko ze malo co tam na razie jest - praktycznie nie ma tam nic ciekawego.
      • kubiss Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 21:09
        Budowa ulic w Częstochowie nie pozwala na bezkonfliktowe zamykanie jakichkolwiek
        ciągów komunikacyjnych .
        Jakąkolwiek aleje magistrat zamknie dla ruchu spowoduje to poważne utrudnienia w
        komunikacji .

Panie Profesorze !
        Nie jest sztuką coś zamknąć .
        Lecz żeby zamknąć to trzeba by wybudować inną drogę o tej samej lub większej
        przepustowości .
        A takiej możliwości nie ma , gdyż żaden świętej pamięci urbanista wcześniej nie
        planował zamknięcia choćby jednej alei !
        Zamknięcie alei nie uatrakcyjni w niczym naszego wyludniającego się miasta .
        Zamknięta aleja nie będzie przypominać rynku , nie będzie akwaparkiem czy
        galerią :-)
        Odnoszę wrażenie że ktoś na siłę chce pokazać że coś się w tym mieście zmienia
        na dobre lecz to tylko pozory .
        W Częstochowie wszystko robi się wstecz ! ..... Kubiś
        • Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.icis.pcz.pl 16.03.07, 21:19
          NIe zgadzam sie z kolega zdecydowanie - juz teraz podczas remontu bylo widac ze
          zamkniecie III Alei dla samochodow nie jest zadna katastrofa. Ludzie sie jakos
          przyzyczaili i ruch w III Alei byl "cieniutki".

A Czestochowie deptak jest bardzo potrzebny - jak kazdemu miastu.
          Zreszta wystarczy popatrzec jak po remoncie zmienila sie III Aleja - ruch
          pieszych tam zdecydowanie wzrosl i juz od momentu rozpoczecia remontu powstaly
          3 nowe ciekawe lokale (co prawda jeden sie zamknal, bo wlasciciele sie pobili
          zaraz po otwarciu).

Dodam ze wlasnie w II Alei ropoczyna sie w kwietniu budowa nowej Galerii, a
          sladem tuz obok I Alei i Starego Rynku powstanie wielka Galeria na Wyspie. To
          tez zdecydowanie zmieni oblicze Centrum Czestochowy i trzeba z tego skorzystac
          i przygotowac sie do tego.

Pozdrawiam,
        • ja_corka Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 21:34
          Poruszalam juz ten temat, gdy byla dyskusja.
          Uwazam, ze Red. Haladyj ma racje.
          Zamkniecie IIAleii to dobre rozwiazanie dla miasta jesli chodzi o zrobienie
          deptaka z prawdziwego zdarzenia.
          Wlasnie tutaj jest najwiekszy ruch kazdego dnia od rana do wieczora.
          Przystanki autobusowe, Pedzace samochody i co rusz pasy dla pieszych powoduja
          tlok w alejach.
          Wejscie na ryneczek w piatek i sobote to tez niezla gimnastyka.
          Wirtualny opis zamknietej II Aleii bardzo mi sie podoba.
          Nie wiem tylko czy i kiedy ktos madry u wladzy wezmie sie za realizacje takiej
          oipcji.

Zamkniecie III Aleii to poioniony pomysl.
          Poza niewielka grupa mieszkancow III Aleii, troche mlodziezy wracajacej z
          Lic.Plastycznego i z Lic. Sienk. jacys mieszkancy w niedziele wracajacy z JG
          CALY ROK tym SLICZNYM NIEROWNYM DUPTAKIEM NIKT nie chodzi i Zadne zycie sie tu
          nie toczy.

A miasto ma byc DLA CZESTOCHOWIAN, a nie dla pielgrzymow, ktorzy robia najazd
          pare razy w roku i Aleje im wisza i powiewaja, gdyz paulini juz sie dobrze
          zabezpieczaja zeby marna zlotowka nie splynela dla miasta.

Argumenty ze dopiero bedzie COS.....to bajki.
          Nikt nie wyciagnie patnikow z poza terenow JG,

Czestochowa to ma byc
          DOBRE MIASTO......ale dla MIESZKANCOW
          bo to oni tu zyja caly rok.
          • Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.icis.pcz.pl 16.03.07, 21:43
            Jestem czesto w III Alei i widze tutaj nie raz i nie dwa istne tlumy ludzi.

Nie interesuje mnie skad sie oni biora - wazne ze sa. To sa fakty, ktore mozna
            sprawdzic. I wlasnie w III Alei najdluzej trwa nocne zycie ze wszystkich czesci
            calych Aleji. Dostrzegli to wlasciciele lokali ktorzu tutaj zaczeli lokowac
            nowe kawiarnie czy puby.

Tak na marginesie to komuna zrobila wszystko zeby oddzielic miasto od JG, to
            tamta wladza dazyla aby z III Alei uczynic strefe zakazana. W duzym stopniu jej
            sie to udalo. Ale juz widac ze to sie zmienia, bo taki podzial byl nienaturalny
            i szkodliwy dla Czestochowy.
            • Gość: DzikiPiesDingo Re: II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 11:45
              myśle że rozumowanie - jest życie nocne-> są lokale powinno przebiegać w drugą strone, bo jako takie życie jest dlatego ze sa lokale i nie odwrotnei.
              • Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.icis.pcz.pl 17.03.07, 13:42
                To nie takie proste - gdzie indziej tez sa lokale, ale nie ma zadnego nocnego
                zycia.

Reasumujac: lokale sa w wielu miejscach, ale to czy sa dluzej czynne czy nie
                zalezy od klientow - czy wola siedziec w domciu, czy tez chce sie im spedzic
                wieczor poza domem.
                • Gość: strach na wróble Re: II Aleja bez samochodów IP: *.realestate.net.pl 17.03.07, 18:13
                  Gość portalu: xx napisał(a):

> To nie takie proste - gdzie indziej tez sa lokale, ale nie ma zadnego nocnego
                  > zycia.

Np. na Biznes Centrum? Ciężko tam znaleźć miejsce siedzące w weekend a trafić
                  tam to wielka sztuka jeśli się nie wie gdzie szukać.
                  Nie wspominając o ul. Dekabrystów gdzie swego czasu wiele się działo.

Z czasem i III Aleja zapełni się lokalami i zapełni się ludźmi.
          • Gość: Axl Dodam że Aleje są teraz męczące dla wszystkich IP: 80.48.49.* 16.03.07, 22:37
            Dodam że Aleje są teraz męczące dla wszystkich. Dla pieszych, którzy mają
            problemy z przejściem na drugą stronę itp. i dla kierowców, którzy non stop
            muszę stawać przed pasami i światłami.Rozdzielić jednych od drugich i będzie
            ok. Ktoś dobrze napisał, że zamknięto prawie 3 Aleję i nikt nie narzeka,
            kierowcy sobie radzą a piesi mają swobodę.
            • Gość: xx Re: Dodam że Aleje są teraz męczące dla wszystkic IP: *.icis.pcz.pl 17.03.07, 13:44
              No no - to chyba pierwszy przypadek na tym forum gdy sie zgazdamy :)))

Pozdrawiam,
              • Gość: Axl Re: Dodam że Aleje są teraz męczące dla wszystkic IP: 80.48.49.* 17.03.07, 19:03
                Też się cieszę :-)
        • Gość: Axl Kubiś, pleciesz trzy po trzy IP: 80.48.49.* 16.03.07, 22:32
          Facet mądrze pisał w artykule, to Ty nie dorosłeś do tego wszystkiego
      • ulisses_czwa Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 21:39
        Myślę, ze słowo autora artykułu niebawem stanie się ciałem. Ustalono już warunki brzegowe dla pozostałych dwóch alej oraz placów Daszyńskiego i Biegańskiego.
        Według wstepnej koncepcji z ruchu zostanie wyłaczony fragment II Alei - od ul. Kościuszki/Wolności do ul. Piłsudskiego albo w druga stronę stronę od ul. Kościuszki/Wolności do ul.Śląskiej. Niestety nie mogę tego sprecyzowac wg. której wersji, bo nie pamiętam dokładnie na tą chwilę. Wiem natomiast, że taki deptak w II Alei został nakreślony. Co do placów, to będą podlegały dowolnej interpretacji architektów - nie wykluczono nawet możliwość lokalizacji parkingu podziemnego pod pl. Biegańskiego.
        Pozdrawiam
        • Gość: marek parking pod Biegańskiego musi być!!! IP: 212.87.240.* 17.03.07, 22:41
          "nie wykluczono parkingu"? Ja myśle, że to powinno być główne założenie,
          obojętnie który kawałek alei będziemy zamykać dla aut. Do deptaku trzeba
          dojechać. Wszędzxie na zachodzie tak jest. Są wzory, jedźcie włodarze miasta na
          wizje do Niemiec.
          • Gość: smerf Re: parking pod Biegańskiego musi być!!! IP: *.realestate.net.pl 17.03.07, 23:55
            W III Alei jest piekny teren na którym stoi "Cepelia" moze komuś sprzedać kto
            wybuduje po opracowaniu wcześniej planu urbanistycznego coś co bedzie
            centrotwórcze słuzyło wszystkim a nie tylko garstce.
            Przecież pólnocna pierzeja III Alei w tym miejscu to istne badziewie a
            szczególnie te "wspaniałe piramidki" uwiecznione na zdjeciach Ulissesa. Można
            w tym miejscu uzyskać przestrzeń na wystawy, miejsca parkingowe, apartamenty
            mieszkalne, powierzchnie biurowe i utrzymujac wysokość zabudowy inne miejsce
            niż obecne dno. Dojazd od Racławickiej. Itd.
            • Gość: killy Re: parking pod Biegańskiego musi być!!! IP: *.realestate.net.pl 18.03.07, 00:12
              >> "wspaniałe piramidki" uwiecznione na zdjeciach Ulissesa
              wiele osób widziało, prawdziwy majstersztyk! I nawet znam miejsce gdzie te fotki są :P Podziele sie adeesem do foto z "piramidą" :P Do tego jakie mocne przesłanie w nie zawarte hehehe
              www.forumczestochowa.pl/album_pic.php?pic_id=451
              • Gość: killy ponownie :) Re: parking pod Biegańskiego musi być!!! IP: *.realestate.net.pl 18.03.07, 00:14
                k.u.r.n.a nie wchodzi, no to se wskoczcie na www.forumczestochowa.pl i do albumu na górze w menu. Tam jest
                • Gość: smerf Re: Piramidy i "Cepelia" IP: *.realestate.net.pl 18.03.07, 00:30
                  dzięki, na skróty:
                  www.forumczestochowa.pl/album_pic.php?pic_id=451
                  • Gość: Lesio Re: Piramidy i "Cepelia" IP: *.bloklan.org 18.03.07, 02:40
                    taaa...
                    "Nie posiadasz uprawnień"
                  • ulisses_czwa Re: Piramidy i "Cepelia" 18.03.07, 11:13
                    Zdjęcia nie wrzucicie z forum "na skróty", bo jesteście zalogowani i nastepny nie wejdzie na ten link, bo nie ma uprawnień.
                    Poniżej foto dostepne z innego serwera

img174.imageshack.us/img174/3052/albumpicdq0.jpg
    • Gość: xkx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.org 16.03.07, 21:39
      Bez przebudowy Kopernika Waszyngtona oraz budowy wiaduktu na przedłużeniu
      Sobieskiego co zapewne dodatkwo sopowoduje koniecznośc przeniesienia gdzies
      dworaca PKS i budowy przedłuzenia Racławickiej myslenie o zamknieciu gzego
      kolwiek niema sensu. Najpierw niech powstanie alternatywa dla al. NMP potem
      mozna myslec o jej zamykaniu.
    • Gość: bb Re: II Aleja bez samochodów IP: 80.54.168.* 16.03.07, 21:42
      Przedstawiony w artykule pomysł nie jest pozbawiony sensu, podoba mi się, nie
      wiedzieć czemu najwięcej dotychczas uwagi wszyscy poświęcają trzeciej alei, a
      przecież właśnie pierwsza i druga są tymi najbardziej uczęszczanymi
      i "obciążonymi" przechodniami.
      • 42-200czestochowa Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 22:55
        Nie ma takiego mostu w Częstochowie jak "most Frankego" - tę nazwę autor uparcie lansuje w swoich artykułach z nadzieją, że częstochowianie się z nią oswoją i uznają za własną.

Osobiście wolałbym, by autor rozwodząc się nad zaletą zaprezentowanej koncepcji otwarcie, bez owijania w bawełnę powiedział, że za deptakiem w II Alei przemawia planowana budowa Galerii. Ale, jak sądzę przyjdzie na to jeszcze czas.
        • ulisses_czwa Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 23:08
          Wiem 42-200, że Tobie nie odpowiada nazwa "most Frankego", natomiast ja z góry nie skreslałbym jej. Ma troche uzasadnień, przez co nie mozna stwierdzić, ze jest bezpodstawna... Dla przykładu - na barierki przeniesiono motyw z kamienicy Frankego - stylizowane inicjały "AF", nieopodal jest wymieniona wczesniej kamienica. Ponadto w wielu miastach Polski - i nie tylko - takie sprawy jak nazewnictwo mostów, czy nawet wiaduktów uporzadkowano (bo w tym przypadku jest to wiadukt). Dlaczego zatem "most", a nie "wiadukt"? Przecież przebiega nad torami kolejowymi... Są jednak takie przypadki, że niektórych nazwy są nietypowe np. ul. Dobrego Urobku (bodajże Katowice lub któres ze ślaskich miast), ul. Podwale (Wrocław), Ul. Długi Targ (Gdańsk)... Czasami warto użyć oryginalnej nazwy, aby się wyróżnić...
          Mnie osobiście nazwa "most Frankego" się podoba i ma swoje uzasadnienie o czym pisałem wczesniej, ale to temat na zupełnie inną dyskusję... Teraz rozmawiamy o funkcji Alei... ;)
          Pozdrawiam
          • 42-200czestochowa Re: II Aleja bez samochodów 16.03.07, 23:38
            Witaj.
            O tym , ze nie jestem zwolennikiem nazwy Most Frankego pisałem już wcześniej.
            Dla mnie jest to wiadukt i taką nazwą posługuje się moje otoczenia - o czym również pisałem.
            Bez urazy, ale argument że inicjały, że kamienica po sąsiedzku wcale mnie nie przekonują. Założenie Alei poczynił niejaki Bernhard- to nie była pierwsza lepsza ulica tylko symbol (łącznik) dwóch organizmów - stąd w mojej ocenie nazwą uhonorowac należałoby właśnie jej projektanta. Bo Aleje to swoista ikona Częstochowy. I nawiązując to sygnalizowanego przez Ciebie poszukiwania nazw oryginalnych - spełnia ten warunek i nawiązuje chronologii historycznej miasta

Nie nazwa mi się jednak "nie podoba". Jeśli częstochowianie wybiorą ją demokratycznie uznam ją. Nie podoba mi się obserwowany mechanizm lansowania "jedynie słusznej" nazwy. Być może komuś wisi taki sposób urabiania opinii publicznej - mnie jak widać nie. Stąd mój głos.

W nawiązaniu do Twojego napomnienia, że dyskusja jest o funkcji II Alei.
            Przecież jasno się wyraziłem. Gwóźdź programu stanowi zaistnienie Galerii Częstochowa a pozostała część artykułu to tylko tło-taki sobie szum medialny.
            I to wokół Galerii kręci się i będzie kręcił w najbliższym czasie cały ten zgiełk.

pozdrawiam
            42-200Częstochowa
            • ulisses_czwa Re: II Aleja bez samochodów 17.03.07, 00:55
              > O tym , ze nie jestem zwolennikiem nazwy Most Frankego pisałem już wcześniej.
              > Dla mnie jest to wiadukt i taką nazwą posługuje się moje otoczenia - o czym
              > również pisałem.

Doskonale pamiętałem Twój głos sprzeciwu, dlatego nie byłem zdziwiony.

> Bez urazy, ale argument że inicjały, że kamienica po sąsiedzku wcale mnie nie
              > przekonują. Założenie Alei poczynił niejaki Bernhard- to nie była pierwsza
              > lepsza ulica tylko symbol (łącznik) dwóch organizmów - stąd w mojej ocenie
              > nazwą uhonorowac należałoby właśnie jej projektanta.

Oczywiście, że bez urazy. Ciesze się, ze jesli masz inne zdanie to potrafisz podać konkretną, konkurencyjną nazwe. Rozumiem zatem, ze optujesz za "wiadukt Bernharda"...
              Również jest dla mnie do przyjęcia, także dobrze uzasadnione... Tylko nazwa w moim odczuciu trochę mniej medialna w porównaniu do "mostu Frankego" ;)

> Nie podoba mi się obserwowany mechanizm lansowania "jedynie słusznej" nazwy.

A co gdyby autor pisał "wiadukt Bernharda"? Rozumiem, że już łaskiwiej byś patrzał... Zapewne zaprzeczysz dla zasady ;)

> W nawiązaniu do Twojego napomnienia, że dyskusja jest o funkcji II Alei.

Ale ja nie napominam Cię... Zasugerowałem tylko, ze temat może być na zupełnie inny wątek, więc nazwy tutaj nie ma sensu ciągnąć w nieskończonośc

> Gwóźdź programu stanowi zaistnienie Galerii Częstochowa a pozostała część
              > artykułu to tylko tło-taki sobie szum medialny.
              > I to wokół Galerii kręci się i będzie kręcił w najbliższym czasie cały ten
              > zgiełk.

Chciałbym zauwazyć, ze o zamknięciu II Alei i zrobieniu pasażu pieszego w tym miejscu Tomasz Haładyj mówił już wtedy, gdy nam się nawet nie śniła w głowach jakakolwiek przebudowa Merkurego, a co dopiero budowa Galerii...
              Co to faktu, że wielki szum medialny powstanie wokół budowy Galerii Czestochowa, to masz absolutną rację. O tym będzie się mówiło duzo, gdyż wiele osób czekało z niecierpliwością, aż ktoś w końcu zrobi porządek z tym blaszakiem w centrum... Juz nie wspominając o tym, ze inwestycje o wartości 20 mln E w Czestochowie nie są na porządku dziennym... Do tego dochodzi wyznaczenie warunków brzegowych głównej arterii miasta i moim zdaniem artykuł zupełnie uzasadniony - czyli dobrze podjęta dyskusja. Podobna sytuacja miałaby miejsce, gdyby burzono Puchatka i stawiano w jego miejsce pierzeję kamieniczek... Wóczas wiele artykułów poświęconoby temu tematowi...
              Pozdrawiam (i kończe temat nazwy ;), może w innym wątku jeszcze kiedyś to pociągniemy)
    • Gość: JA Częstochowa do zamkniecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 21:59
      • kubiss Re: Częstochowa do zamkniecia 16.03.07, 22:38
        Napiszę jeszcze raz.
        Nie przeszkadza mi zamknięcie alei dla ruchu samochodowego.
        Lecz wymaga to diametralnej przebudowy ruchu samochodowego w mieście .
        Trzeba przebudować ul.Racławicką i inne ulice które powinny gwarantować taką
        samą przepustowość .
        Częstochowa na zamknięciu alei wcale nie skorzysta .
        Niedawno było tyle hałasu że koniecznie trzeba wyremontować stary rynek za
        Puchatkiem .
        Rynek wyremontowano . Wygląda pięknie z tymi latarniami .
        Jest nawet piękna restauracja w starym stylu :-)
        I poza lodowiskiem i giełdą staroci nic się na tym rynku nie dzieje .
        Bezruch , pustka i stagnacja .
        Podobie będzie z Alejami .
        Mieszkańcy nic na zamknięciu alei nie zyskają !
        Aleje będą zamknięte żeby pokazać mieszkańcom że coś sie w mieście robi .
        To najprostrzy i najtańszy sposób udawania że coś sie pozytywnego dzieje .
        Strategiczna inwestycja w powiecie częstochowskim :-)

Po remoncie trzeciej alei przydałyby się klapy do kanałów z herbem naszego
        miasta ..... :-)

• Gość: xkx Re: Częstochowa do zamkniecia IP: *.org 17.03.07, 00:05
          Przecież to jasne iż bez inwestycji drogowych i wyprowadzenie tranzytu z alei
          niema szans na ich zamkniecie. Przecież ograniczenie tylko ograniczenie ruchu w
          III alei spowodowało korkowanie sie okolicznych ulic (Pułaskiego, Ślaskiej czy
          Sobieskiego). Wole nawet nie mysleć co bedzie jesli jeszcze ruch wrosnie). A
          dla III alei jest jeszcze alternatywa. Dla II alei alternatywa w zasadzie jest
          tylko al. JP II ona już sie korkuje w godzinach szczytu dalsze jej dociązenie
          spowoduje całkowity obłed komunikacyjny. Niestety przez środek naszego miasta
          idzie tranzyt.
        • Gość: messi25 Re: Częstochowa do zamkniecia IP: *.man.czest.pl 17.03.07, 00:08
          Mam pytanie do ulissesa :)

Jeśli już wspomniałeś o przetargu na place Biegańskiego i Daszyńskiego to
          zastanawia mnie jedno: mianowicie co jest obszarem placu ? Biorąc pod rozwagę
          np. plac Biegańskiego czy mówimy również o obszarze od byłego już budynku UM na
          ul. Racławickiej ? Czy obszar wokół kościoła św. Jakuba też będzie
          remontowany ? i w końcu czy ten idiotyczny murek odgradzający tenże kościół
          zniknie lub zostanie zamieniony na ławeczki tudzież cały dotychczasowy pas
          zieleni wokół zostanie zastąpiony kostką jak na całym placu identyczną z 3.
          aleją a wejscie do kościoła będzie "z marszu" ? Opcja ostatnia wg mnie byłaby
          najciekawsza. Wiem że to pewnie będzie zależeć od projektu ale może masz jakies
          ogólne zarysy tych planów ?

Pozdrawiam
          Messi
          • ulisses_czwa Re: Częstochowa do zamkniecia 17.03.07, 01:24
            > zastanawia mnie jedno: mianowicie co jest obszarem placu ?

Teoretycznie (uwzględniając historię) pl. Biegańskiego to fragment od Ratusza (południowa część placu) do Koscioła św. Jakuba (północna część placu). W praktyce przyjeło się, że jest to fragment od Ratusza do zatoczki autobusowej. Jaki będzie zakres? Tego jeszcze nie wiem. Jak będe miał informację, to z pewnością podam. Jesli chodzi o murek, to o ile się nie mylę jest własnością parafii p.w. Św. Jakuba i nie sądze, aby został wyburzony - nawet jesli przebudową objęty zostanie tak wielki teren (w co watpię)
    • Gość: mieszkaniec centru Re: II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 08:10
      Ja się calkowicie z tym zgadzam II aleja powinna zostac wykluczona z ruchu samochodowego.Plany III to jest porazka maksymalna. Jak zwykle u nas projektanci nie maja poltu i fantazji. Ale dla miasta i klerów najważniejsza jest kasa z tzw. pielgrzymów wiekszosc pseudo, ktorzy brudza i smieca!Dlaczego w Kielcach , ktore wygladalo jak zadupie 10 lat temu teraz wyglada pieknie. Kwestia DOBREGO PLANU, ale widac u nas dalej nikt nie mysli. Brak mi słow!
    • Gość: jacek ale przytyk ze stadionem :) IP: 212.244.68.* 17.03.07, 08:18
      Dobre :) Stadion wyremontowalismy za swoje pieniądze nie za unijne.Wrona to
      cienias i przydupas nie potrafi zrobić nic konkretnego.
      Władza musi mieć priorytety heheheheheh
      • Gość: Jan Re: ale przytyk ze stadionem :) IP: 217.153.246.* 17.03.07, 09:44
        mieszkam w naszym mieście od urodzenia tj. ponad 50 lat.W różnych dzielnicach,
        czasem 8 lat, czasem krócej. I bywając w innych dużych miastach Polski uważam,
        że bardzo dobrze byłoby całkowicie zamknąć ruch aut w Alejach.Pozostawić tylko
        MPK jako wyłączność. A co do zakorkowania się miasta. Zamknięcie dla ruchu
        wymusi na kierowcach szukanie alternatywnego przejazdu. I wcale nie trzeba
        przebudowywać ul. Racławicką czy Waszyngtona.Po co? Trochę ruchu na piechotę
        jeszcze nikomu nie zaszkodziło.Plac Biegańskiego? A poco parenaście lat temu
        wyburzono kamienicę zamykającą ul.Nowowiejskiego przy Waszyngtona? Poto by
        jeszcze większy ruch i więcej spalin było w samym centrum naszego miasta. A
        zamiast tego już wtedy trzeba było myśleć perspektywicznie i zacząć drobne
        kroczki prowadzące do całkowitego wyeliminowania ruchu z centrum miasta.Trzeba
        skupić się na kilku priorytetach a nie na wojowaniu z całym ruchem kołowym w
        mieście.Przebudowa ul.Sobieskiego i wiadukt, zrobić to szybko i dobrze, nie
        tanio i bylejak.Już będzie odciążenie dla ruchu w centrum.Skoro jak niektórzy
        twierdzą musi być ruch kołowy w Alejach to poco była rozbudowa ul.Jana
        PawłaII ? Czy tylko poto by całkowicie odciąć Tysiąclecie od centrum? Ten kto
        wytyczył taki "tranzyt" praktycznie przez środek miasta dla mnie jest chorym
        architektem bez jakiejkolwiek wyobrażni na przyszłość.Każdy zdrowo i normalnie
        myślący człowiek zdaje sobie sprawę z tego że aut z roku na rok przybywa a ten
        co to projektował nie pomyślał? I tak jest z każdą sytuacją dotyczącą ruchu
        drogowego. Władze naszego miasta powinny konsekwentnie dążyć do odciążenia
        Częstochowy z ruchu tranzytowego i żądać od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych
        inwestowania i realizowania obwodnic a nie do rozwiązań tymczasowych.
        • kubiss Myśl przewodnia władz miejskich 17.03.07, 10:18
          Zróbmy tak żeby nie było niczego ..... :)
        • Gość: jgedlHGSD Re: ale przytyk ze stadionem :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 15:47
          DROGI PANIE JANIE, ARCHITEKCI NIE MAJą
        • Gość: jgedlHGSD Re: ale przytyk ze stadionem :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:04
          DROGI PANIE JANIE, ARCHITEKCI NIE MAJą nic współnego z tyczeniem i organizacją
          ruchu samochodowego w mieście, przetarg na aleje organizował Zarząd Dróg i aleje
          potraktowano jak drogę a nie jako przestrzeń publiczną, żeby wyeliminować ruch z
          alei, trzeba zapewnić pożliwość przejazdu alternatywnego, a nie jakoś to będzie.
          Aby było możliwe zorganizowanie ruchu alternatywnego (obsługującego), należy
          wykonać dwa "przejścia-przejazdu" przez tory, po północnej i południowej stronie.
          Pod placami Biegańskiego i Daszyńskiego należy wykonać parkingi, wtedy byłaby
          możliwość wyprowadzenia ruchu samochodowego z alei, wzdłóż alei mogłaby
          funkcjonować komunikacja zbiorowa, tyle że innego rodzaju, małe autobusy
          zasilane gazem, elektryczne, ciche jeździłyby wahadłowo wzdłóż alei.
          • Gość: smerf Re: najpierw plan potem realizacja IP: *.realestate.net.pl 17.03.07, 22:35
            Niestety mają. Były konkursy, jest studium i jest jeden wielki bałagan. Tu
            zamknąć, tam otworzyc tu udrożnic Ci mieszkańcy przeszkadzją itd. tylko w tym
            wszystkim brak jednej koncepcji, która byłaby realizowana od A do Z. /Nie mozna
            zamknąc II Alei od wiaduktu bo przecież wyjazd z galerii ma byc przed
            wiaduktem/. Ruch pieszy w II Aleii spowodowany jest m.in. ilością przystanków
            komunikacji miejskiej autobuswej, do której, naród nieświadomy wyboru, podąża.
            Zmiana ich lokalizacji zmieni preferencje. No i oczywiście najpierw alternatywa
            czyli nowe połączenia W-E a potem reorganizacja. Ale do tego trzeba decyzji,
            pieniędzy, chęci, umiejętności, woli, itd.
    • Gość: jaś II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 10:36
      "...w II Alei nie da się zrobić deptaku..." - a może deptaka?
      • Gość: Yózek Re: II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 10:51
        Najłatwiej byłoby zaczac budowę w szczerym polu od podstaw, wtedy można by
        zrobic wszystko co dusza zapragnie ;) Niestety jest jak jest i wiadomo że
        przebudowy są wiele droższe i uciążliwe i trzeba pokombinowac tylko żeby nie
        przekombinowac.
    • mateusz_gorka Re: II Aleja bez samochodów 17.03.07, 11:45
      Pomysł wydaje się być bardzo dobrym, ale istnieje szereg wątpliwości:
      - czy miasto jest przygotowane pod względem projektowym (wyłączenie jest dużym
      przedsięwzięciem, które wymaga szeregu konsultacji)- wątpię, aby magistrat
      posiadał takowe dokumenty.
      - czy i jak przemyślano dojazd mieszkańców i właścicieli sklepów - jest to
      istotne, ponieważ jestem przekonany, że jeśli będą wydawane pozwolenia na
      przejazd Alejami, to okaże się, że takie pozwolenie "da się załatwić"

Generalnie pomysły magistratu bardzo mi się podobają (parking podziemny, tunele,
      przebudowy itd...) Problemem jest fakt, że przez ostatnie lata nie została
      przygotowana nawet dokumentacja techniczna. Mam nadzieję, że wyłączenie 3A nie
      odbędzie się na wzór zamontowania sygnalizacji świetlnej na wiadukcie i zostanie
      poprzedzone jakimiś symulacjami. Jeśli Aleje zostaną wyłączone przy zachowaniu
      stanu istniejącego to nie wróżę niczego dobrego właścicielom lokali
      gastronomicznych, biur, gabinetów. Dodatkowe utrudnienia spotkają także uczniów
      szkół zlokalizowanych w 3A.
      Na marginesie dodam, że przez obecne utrudnienia niektórzy właściciele
      restauracji w 3A biorą kredyty na zapłatę czynszu - nie wiem zatem czy wizje
      Profesora dotyczące rozwoju tej formy działalności gospodarczej przy
      jednoczesnym uwzględnieniu zakazu ruchu kołowego są słuszne.
      • Gość: Paula Re: II Aleja bez samochodów IP: 80.48.49.* 17.03.07, 12:51
        Dlaczego temat krąży wokól Aleji? Autor artykułu wspominał tez o braku rynky w
        mieście, a przeciez częstochowa ma rynek, stary rynek, tylko trzeba go
        wyeksponować, pokazać. Jego modernizacja (wybrukowanie) tez chyba była
        wykonywana z jakimś zamierzeniem. Ja proponuję wyburzyc DH Puchatek, który nie
        tylko architektonicznie nie pasuje do starej częsci miasta ale równiez dlatego
        ze lata świetności ma juz za sobą, a istniejąca tam punkty sprzedązy przenieśc
        do nowo powstałych galerii handlowych.
        • segel Re: II Aleja bez samochodów 17.03.07, 12:57
          Tak, artykuły dla rolników do galerii handlowych, dobry pomysł.
    • Gość: mm II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 12:57
      myślę że to b. ciekawy pomysł, ale przy obecnych władzach miasta nie do
      realizacji , dlaczego ? - jest zbyt śmiały jak na małomiasteczkowy format p.
      Wrony, bojącego się śmiałych decyzji na które to miasto czeka od wielu lat
      • Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:01
        Jestem za zamknieciem II Aleji jak najszybciej Ostatecznosci tylko jednej nitki
        jezdni:)
    • koronel160 II Aleja bez samochodów 17.03.07, 13:41
      Calkiem Ciekawy glos pana redaktora.
      I w gruncie rzeczy rowniez sluszny. Wylaczenie z ruchu II Alei pomiedzy ulicami
      Wolnosci oraz Kilinskiego/Slaska nie powodowaloby tak duzych ograniczen w ruchu,
      jakie moglyby zostac spowodowane przez inne rozwiazania.
      Do decydentow: Prosze koniecznie wytyczyc sciezke rowerowa!!!
      Niedawno tlumaczono sie na lamach GW, ze 15 lat temu przy przebudowie wielu ulic
      nikt nie przewidzial ze bedzie boom na rowery. Nie chcemy takie tlumaczenia. To
      jest oczywiste ze ten boom musi przyjsc, wczesniej czy pozniej, ale chodzi
      przede wszystkim o nasze bezpieczenstwo!
      Nie ma sie co dziwic ze jest u nas stosunkowo malo rowerzystow, czy rolkowcow.
      Kazdy boi sie o wlasne zycie. O ile przyjemniej byloby jezdzic zarowno
      rowerzystom jak i samym kierowcom, kiedy dodatkowo do ulicy zrobiona byla
      sciezka rowerowa. Jesli juz nie da sie jej zrobic od podstaw to nalezy ja
      wytyczyc z jezdni!
    • Gość: Norbert Re: II Aleja bez samochodów IP: *.uni.lodz.pl 17.03.07, 14:07
      Uważam że naszej władzy brakuje polotu, odwagi iśmaiłej wizji centrum naszego miasta, trendy na świecie śa takie żeby wyrzucać auta i ruch kołowyz centrum miasta, powinno byc tak według mnie że cała Aleja NMP wraz ze starym rynkiem mogłaby byc wyłączona z ruchu, wówczas można by było rzec że mamy centrum z prawdziwego zdarzenia którego weile polskich a może i nie tylko polskich miast zwyczajnie by nam zazdrościło. Dorzuciłbym do tego jeszcze porządne zajęcie się rynkiem wieluśkim na którym też by można jakoś ograniczyc ruch kołowy albo wręcz zamknąc dla ruchu kołowego i wówczas Częstochowa miałaby dwa wspaniałe tetniące życiem dwa centra- prawdziwe rynki, natomiast Aleja byłaby wspaniałym długim deptakiem pozbawionym spalin w centrum, do tego potrzeba porządnego planu, konsekwentengo działania , zbudowania parkingów, tunelów czy dróg objazdowych np. sobieskiego bis, dobrym pomysłem byłoby też zbudowanie tunelu dla tramwajów i schowanie ich w centrum pod ziemie, aby nie psuły krajobrazu ale to wszystko to tylko marzenia, obecnej władzy nie stac na tak radykalne posunięcia, a bardzo szkoda, naprawde potencłaj tego miasta jest ogromny ale działan niestety odważnych działań tak jak kiedys wyznaczenie naszej Aleji w szczerym polu, brak
      • Gość: Gosc Re: Do Norberta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 14:40
        Uważam że Częstochowa już ma "Tętniący życiem stary rynek gdzie jest pełno
        imprez młodziezowych i kulturalnych.Codziennie przewijają się tam dziesiątki
        tysięcy ludzi spragnionych jakichś fajnych wydarzeń.
        Stary rynek to dusza miasta.
        • Gość: driver jestem za zamknieciem i zrobieniem mega deptaka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.03.07, 14:46
          Zamknac i zrobic jakis zaj***sty deptak.ANP powinny byc luksusowym
          deptakiem,zeby przyciagnac jeszcze wiecej turystow z calego swiata.
    • Gość: jasiu... Owszem, można zamknąć II aleję, ale to nie łatwe IP: *.gre.pl 17.03.07, 15:57
      Po pierwsze wszędzie, gdzie zamyka się ulice, czy place istnieją alternatywne
      drogi przejazdu. Dla Krakowa jest to pętla ulic: Św. Gertrudy, Podzamcze,
      Straszewskiego, Podwale, Dunajewskiego, Basztowa, Westerplatte. Zamiast Dużą
      Pętlą można skrócić sobie przejazd Dominikańską i Franciszkańską. Od tej pętli
      skierowane są uliczki w stronę rynku. Tymi uliczkami można np. dowieźć towar do
      sklepów.

W miastach, które mają historycznie uwarunkowany rynek, a najlepszym przykładem
      oprócz starego Krakowa może być np. dużo mniejszy Kalisz. Wokół rynku bardzo
      łatwo wyodrębnić ulice, które w przypadku jego zamknięcia będą stanowiły
      zaplecze komunikacyjne.

Bez zapewnienia przelotowosci podwórek, tak by dojazd był możliwy od ulic
      Tuwima, przebitej do Wolności i Racławickiej, przebitej do Kościuszki, zamykanie
      II alei na odcinku Wolności - Śląska mija się zupełnie z celem. Najpierw trzeba
      przeanalizować w jaki sposób wyrzucić z tego miejsca autobusy i pojazdy
      zaopatrzenia. Ustawianie znaku "zakaz ruchu" z tabliczką - nie dotyczy
      zaopatrzenia, komunikacji miejskiej i ruchu lokalnego mija się zupełnie z celem.

Zamykanie wcześniejszego odcinka również, aczkolwiek jest to uzasadnione ruchem
      tam obowiązującym jest jeszcze trudniejsze. Szkoda, że w UM nie pracuje żaden
      urbanista, który potrafiłby wytłumaczyć, że musi istnieć możliwość objechania
      dokoła zamkniętych obszarów miasta. I nie może (odległości) być to alternatywa -
      Jasnogórska, Waszyngtona. Nie pamiętając o tej podstawowej zasadzie czeka nas
      komunikacyjny paraliż, albo pseudozamkniecie ruchu, przy pozostawieniu wjazdu
      dla większości pojazdów.

Fakt - zamykanie centralnych obszarów miast jest modne, ale takie decyzje muszą
      mieć sens. Najważniejsze jest, żeby takie decyzje były uzasadnione i
      przemyślane. Bo jeśli w miesiąc po decyzji, uprawnionych do ruchu na terenie
      zamknietych Alei będzie tyle samo, co dzisiaj, to po co się tym zajmować?

Zamknięcie odcinka Wiadukt-Wolności jest niemożliwe, bo w jaki sposób (nawet,
      jeśli założymy możliwość objazdu poprzez Ryneczek) wyprowadzimy ruch na północ i
      zachód? Przez Lelewela? Można, tylko jak od Lelewela zaopatrywać lokale,
      znajdujące się na północnej ścianie Alei?

Alejami? - no przecież tam ruchu miało nie być!
      • Gość: tom Re: Owszem, można zamknąć II aleję, ale to nie ła IP: *.czestochowa.agora.pl 19.03.07, 11:59
        Dojazd od tyłu do wszystkich posesji NIE JEST WCALE WARUNKIEM KONIECZNYM
        zamknięcia Alej. Gdyby tak było, w żadnym mieście polskim i zachodnim nie
        zrobiono by deptaku - bo wówczas musiano by wyburzyć wszystko, co znajduje się
        na tyłach zamkniętej dla ruchu ulicy (zabudowa centrów jest na ogół gęstsza niż
        w Cz-wie). Należy tylko odpowiednio zorganizować wjazd samochodów uprawnionych:
        porę dostaw do sklepów ograniczyć np. do godz. 10 rano. Egzekucję przepisów
        mogą zapewnić słupki, które automatycznie wpuszczane są w jezdnię, gdy
        podjeżdża uprawnione auto - z zaopatrzeniem bądź mieszkańca chcącego dojechać
        na swoje podwórko (sterowanie pilotem, dokładnie tak jak jest na wielu
        posesjach).
        Takie rozwiązania są znane i stosowane - jeśli ktoś jeździ po świecie, to się
        na pewno z nimi spotkał.
        • Gość: jasiu... Proponujesz Aleje tylko "przymknąć"? IP: *.gre.pl 19.03.07, 12:18
          W Alejach znajduje sie wiele mieszkań i firm, do których ludzie muszą jakoś
          dojechać i to o każdej porze dnia i nocy. Pracują w różnych porach i stąd nie
          można im zamknąć możliwości wyjazdu.

Gdybyś miał choć "zielone pojęcie" o organizacji ruchu w miastach, to
          wiedziałbyś, że podstawowym warunkiem wyłączenia obszaru z ruchu jest
          zapewnienie możliwości wzglednie bliskiego objechania tegoż obszaru dokoła! Tak
          jest w przypadku wszystkich zamkniętych obszarów miejskich nie tylko w Polsce,
          ale na świecie. W przypadku Częstochowy, poprzez brak wiaduktu na południe od
          Alei jest to obecnie warunek nie do spełnienia. Również wiadukty w przedłużeniu
          ulic Sobieskiego (planowany) i Jana Pawła są za daleko, żeby taką funkcję spełniać.

Policz sobie iloma ulicami można dojechać do płyty starego rynku w Krakowie.
          Policz sobie - ile ulic służyło by za dojazd i miejsce parkowania dla osób,
          które miałyby interes w Alejach.

O tym wszystkim wie każdy urbanista i jedynym problemem Częstochowy jest, że
          miasto nie zatrudnia nawet jednego przedstawiciela tegoż zawodu. Prawdziwego
          urbanisty, a nie przyuczonych absolwentów przypadkowych szkół, czy ludzi, którym
          się tylko wydaje że znają się na urządzaniu miasta.

Dalej powtarzam - najpierw dokładny plan, a później decyzja. I plan stworzony
          przez fachowców, a nie ludzi z "klucza". Organizacja miasta, to nie organizacja
          pikniku i tutaj pomylić się nie można.
          • Gość: tom Re: Proponujesz Aleje tylko "przymknąć"? IP: *.czestochowa.agora.pl 20.03.07, 11:12
            Przykład Krakowa jest chybiony: przez wiele lat rzeczywiście można było
            objechać stare miasto wokół plant. Ale to się skończyło parę dobrych lat temu.
            Tzw. I obwodnica korkowała się, wiec zdecydowano, że wprawdzie można na nią
            wjechać, ale przy najbliższym skrzyżowaniu trzeba z niej zjechać (czyli w koło
            może jechać tylko komunikacja miejska). To oznbacza, że będąc w jednym punkcie
            I obwodnicy chcąc przejechać na drugą stronę starego miasta, trzeba cofnąc się
            aż do tzw. II obwodnicy (aleje Trzech Wieszczow, ul. Dietla). Tak więc nasza
            al. Jana Pawla II wcale nie jest za daleko. Problemem jest brak wiaduktu na
            Sobieskiego, ale to nie dotyczy odcinka II Alei od Wolności do Biegana
      • Gość: ehh Re: Owszem, można zamknąć II aleję, ale to nie ła IP: *.as.kn.pl 19.03.07, 15:24
        Ehh jasiu jasiu :)
        Starczy zmienić przyzwyczajenia ludzi :)
        Po co kolo się musi pchać pod sam dom czy pracę?
        Będzie miał swoje miejsce parkingowe 2-3min od domu i mu starczy.
        W zamian dostanie ciszę i spokój, mniej spalin i tlekoczących aut :)

Podajesz przykład Krakowa. A zobacz Wrocław. Miasto się roziwja, a zamyka coraz
        to więcej ulic w centrum. Tworzone są deptaki, nawet w miejscach mało
        uczęszczanych przez ludzi :) Wjazd w strefę mają tylko ci co muszą. A i tak w
        pozostałe ulice się kierowcy nie pchają na siłę, więc jest na nich spokojnie a i
        można sobie tam zaparkować.
    • Gość: Mistral Re: II Aleja bez samochodów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.07, 02:20
      No wiec i ja dorzuce swoje trzy grosze zamknac Aleje na odcinku od Konkielow do
      Kilinskiego . Nabudowac dlugi tunel miedzy Konkielow i Walami Dwernickiego tam
      gdzie obecnie jest "wawoz PKP" i ryneczek ktory uleglby likwidacji i w to
      miejsce wybudowac wielka hale handlowa w eleganckim frontem do Alei, w jednej
      linii z pozostalymi budynkami.Podobny manewr zrobic po drugiej stronie miedzy
      Merkurym a Pilsudskiego rowniez nabudowac tunel i wypelnic puste miejsce czyms
      atrakcyjnym np.kasyno albo jakies bardziej ekskluzywne centrum handlowe.
      • rador_b Re: II Aleja bez samochodów 18.03.07, 07:23
        Mam pomysł, czytam od pewnego czasu o tym co zrobić z ta aleją, tamtą aleją jak
        rozwiązać problem korków, gdzie co wybudować. Proponuje zrobienie konkursy na
        Częstochowe marzeń. Polegał by on na tym aby czytelnicy zaprojektowali np. w
        grze Smicity taką Częstochowę jaką chcieli by mieć, a następnie podano by te
        projekty ocenie np. na forum. Kto wie może zrodziły by sie nawet pomysły do
        zrealizowania.
    • Gość: chlop no furmonce Re: II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 09:41
      Zamgnonć cale miosto.
    • Gość: Leon II Aleja bez samochodów IP: 212.87.240.* 18.03.07, 10:09
      A dlaczego nie zamknąć pierwszej i drugiej alei naraz niż robić to na raty.Co do
      trzeciej alei to racja ona nigdy nie będzie tętniła życiem.
    • Gość: Maxymilian II Aleja bez samochodów IP: *.iop.pcz.czest.pl 18.03.07, 10:39
      Może najlepiej zamknąć wszystkie ulice w tej "metropolii" i wtedy będzie spokój.
    • Gość: Mimi II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 11:00
      pewnie.. jakby to było pięknie.. tylko oczywiście ci ,którzy mieszkaja w
      pobliżu i ten ruch zastępczy skupi sie pod ich nosem nie będą z tego zadowoleni
      i maja rację.. bo te chude uliczki z kiepską nawieżchnią tego nie udzwigną a i
      życie okolicznych mieszkańców stanie się udręką... żeby załatwić najprostszą
      sprawę trzeba będzie biegać do centrum z odległych ulic gdzie przeniesie się
      komunikacja miejska.. a miejsca parkingowe..? przeciez gdzieś to auto trzeba
      zostawić zanim sie pójdzie na piechotę to tego eldorado w centrum..prawda..?
    • Gość: dax Re: II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 13:13
      dobra dobra... zamknąć można ale parkingi muszą być żeby można było jakoś dostać
      sie do sklepu, baknu. Nie moze być tak że trzeba bedzie całe aleje przejść żeby
      sie gdzieś dostać bo 30min karta parkingowa nie starczy...Na ulicach coraz
      więcej jest samochodów, trzeba to jakoś rozładować po sprytnie umiejscowionych
      parkingach
      • kubiss Miasto na zamknięciu alei nic nie zyska ! 18.03.07, 13:31
        Właśnie tak będzie .
        Jeżeli kiedyś zamkną chociaż dwie aleje to Częstochowa utonie w korkach .
        Puszczą ruch bocznymi ciasnymi ulicami które nie były nigdy przeznaczone do
        takiego natężenia ruchu .
        O budowie parkingów możesz sobie zapomnieć .
        Zobacz ile czasu polskie ekipy remontują jedną aleję :-)
        Do tego była sprzyjająca zima .
        Częstochowa nigdy nie będzie Krakowem !
        Częstochowa nie potrzebuje zamykać ruchu samochodowego w alejach .
        Miasto na wyłączeniu centrum z ruchu nie zyska na atrakcyjności !

Wyłączenie Alei z ruchu to najprostszy sposób pokazania że niby coś się w
        mieście zmienia na lepsze ..... :-)

• kubiss Re: Miasto na zamknięciu alei nic nie zyska ! 18.03.07, 13:33
          Już widzę jak fajnie nowe autobusy przegubowe będą się "Łamać" na tych zakrętach
          ..... ;-)
          • por1 Re: Miasto na zamknięciu alei nic nie zyska ! 19.03.07, 14:19
            Autobusem nie trzeba podjeżdzac pod sam dom czy sklep.Kto mieszka w centrum
            zna te problemy.Są one takie same w każdym mieście.A prawie w każdym jest
            uliczka z zamkniętym ruchem.Mam nadzieję ,że teren ze starą Cepelią zostanie
            zrównany i powstaną tam ciekawe obiekty nie tylko architektonicznie. Może
            udałoby sie wówczas na tyłach wybudować jakiś parking piętrowo- podziemny?
    • Gość: stano II Aleja bez samochodów IP: *.chello.pl 19.03.07, 19:10
      "Od zawsze" deptakiem Częstochowy" była II Aleja. Tego nie trzeba uzasadniać.
      Jaka II Aleja jest, każdy widzi.
      III Aleja ze to w zasadzie dojście do Jasnej Góry. Jeżeli tzw. "decydenci" mają
      wizję tylko w III Alei, to są to zapewne napływe wykształciuchy, którzy nie
      mają pojęcia o mieście. Chodzi chyba tylko o pokazuchę.
      III Aleja miała swoje 5 minut w latach 50-tych (tereny od Alei do
      Jasnogórskiej). Tak mogło zostać.
      Niestety "decydenci" z kompleksem prowincjusza, uznali, że wystawa rolnicza nie
      pasuje do miasta.(Obecnie wystawę-targi organizuje chyba zapobiegliwy Poznań).
      Następcy "decydentów" w Alejach zafundowali by może jakieś wieżowce.
      Z sentymentu czytam od czasu do czasu Czestochowskie forum.
      Jakikolwiek temat jest poruszany, głownie od młodej dziatwy, daje się odczuć
      silne i głęboko zakorzenione poczucie bycia gorszym, prowincjonalnym.
      Takiej drugiej ulicy jak Aleje NMP nie ma w całej Polsce i kązde miasto może
      jej pozazdrość.
      Podobną ulicę (na większą skalę) ma tylko .........Paryż.

• Gość: xx Re: II Aleja bez samochodów IP: 213.199.192.* 20.03.07, 10:25
        Aleje sa super - z tym sie zgadzam.

O tzw. wyksztalciuchach dyskutowac nie zamierzam - w ten sam sposob probowala
        postepowac komuna za czasow Stalina, bo pozniej nawet komuna byla madrzejsza.

Nie ma co przeciwstawaic jedenj Alei kontra drugiej.

Ja tylko powiem ze pomysl z III Aleja jako tylko dojsciem do JG bylby zabojczy
        dla naszego miasta - posmiertne zwyciestwo komuny, ktora nawet tunel wybudowala
        zeby odgrodzic ja od Czewy.
    • Gość: TomekH List otwarty do Redakcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:24
      Od soboty kiedy po raz pierwszy przeczytałem ten artykuł starałem się opanować
      emocje - mamy poniedziałek - a mnie nadal udeża adrenalina za każdym razem kiedy
      przypomnę sobie ile bzdur on zawiera i jak wiele szkody czynią "przemyślenia"
      Pana Tomasza Haładyja.

Od razu zaznaczam - nie znam autora, nie jest to "wycieczka osobista" w jego
      kierunku - a szczere oburzenie ową publikacją.

W artykule mamy do czynienia z wyraźną sugestią, że "publiczna przestrzeń", czy
      "rynek" którego nam brakuje powinien wiązać się z... handlem. Ręce i nogi
      opadają. Nie wiem czy nie zauważyli państwo, że polskie "rynki", które tętnią
      CODZIENNYM (tak tak! od poniedziałku do niedzieli - od poranka do późnej nocy!)
      życiem w wielu miastach nie mają NIC wspólnego z działalnością handlową!

Kto chodzi na zakupy na RYNEK we Wrocławiu, Krakowie czy Poznaniu? Tam nie ma
      sklepów! Obszary te nie spełniają funkcji handlowej! Chociaż pewnym nadużyciem
      jest powiedzieć, że nie ma sklepów - są - z pamiątkami dla turystów, oraz pewne
      POJEDYNCZE wyjątki (jak Empik we Wrocławiu). Kto natomiast miał okazję przebywać
      w tych miastach dłuższy czas wie, że nawet w godzinach dopołudniowych są one
      pełne ludzi - nie tylko turystów. Kobiety z dziećmi spotykają się aby
      poplotkować, przedsiębiorcy i przedstawiciele różnej maści zawodów spotykają się
      na śniadaniach/obiadach, studenci oblegają kawiarnie spotykając się przed
      zajęciami i wspominając wydarzenia dnia wczorajszego - i wiele, wiele innych!
      I to właśnie takiej przestrzeni brakuje naszemu miastu. Brakuje przestrzeni
      publicznej - wolnej od hałasu, kojącej - z przyjemnym widokiem na ikonę
      Częstochowy, a nie handlowej w której tysiące spieszących się osób mogłoby
      biegać od sklepu do sklepu bez patrzenia na cokolwiek. Taka przestrzeń to
      miejsce gdzie każdy może usiąść, spotkać się z drugim człowiekiem, w ciszy i
      spokoju, w otoczeniu wyremontowanych kamienic i stylowych latarni, z widokiem na
      monumentalne świadectwo wiary Polaków poprzednich stuleci.

Zakupy? To jest dla państwa "życiem"?
      Wrocław ma Bielany, Galerię Dominikańską i ulicę Świdnicką. Poznań Stary Browar,
      ulicę Półwiejską i Plazę. A jednak nie one są wizytówką tych miast.

Najbardziej boli jednak to, że utrwalacie w mieszkańcach tak charakterystyczną
      już dla nas skłonność do ciągłego narzekania i niezadowolenia. Tym samym
      stajecie się współwinni prowincjonalnego myślenia - bądź tym myśleniem po prostu
      się zaraziliście.

Kiedy po latach projektowania, rozmawiania, braku pieniędzy i bezczynności
      miasto zaczyna się ożywiać, coraz więcej budynków jest remontowanych, a III
      Aleja nabiera stylowego kształtu Wy piszecie, że to nic nie da, że nadal będzie
      źle i że cały ten remont i wyłączenie ruchu to "mit". Już moja żona - rodowita
      Poznanianka - która mieszka tu od zaledwie trzech lat, ma w sobie więcej
      patriotyzmu lokalnego i pozytywnych odczuć co do Częstochowy niż państwo.

Gazeta jest instytucją która miałaby szansę wesprzeć proces zmiany mentalności -
      a tymczasem pogłębia złe nawyki. Chyba w każdym innym mieście - w momencie
      realizacji tak istotnej dla centrum inwestycji redaktorzy przede wszystkim
      podkreśliliby dobre strony, manifestowali dumę i wsparcie dla miasta w zmianach
      (oczywiście zawsze są uwagi krytyczne, wskazówki co mogłoby być lepiej, co
      poszlo nie tak) tym samym dająć mieszkańcom poczucie, że ich miasto to miejsce w
      którym coś się dzieje i z którego również mogą być dumni.
      Tymczasem MODNIE jest mówić jaka to czestochowa jest beznadziejna i wieś. Nie
      bez przyczyny użyłem słowa moda - ponieważ złe opinie na temat miasta wydają
      również mieszkańcy nie mający o zmianach w nim zachodzących zielonego pojęcia -
      wiedzą jednak, że tylko taka opinia spotka się z powszechnym poklaskiem. Jak ma
      być inaczej skoro w gazecie mogą przeczytać tylko o tym jak to jest źle, jak
      bierzące inwestycje są bezsensowne i w ogóle najlepiej zamknąć to miasto.

Chociaż miałem możliwość wyprowadzki do Poznania, Wrocławia czy Krakowa
      pozostałem tutaj - bo kocham to miasto. Coraz częściej jednak żałuję tej
      decyzji. Nie przez wielkość Częstochowy czy powolne inwestycje - a przez
      mieszkańców. A teraz również przez państwa redakcję. Wstyd...
      • Gość: Tomek H uderza rzecz jasna - to z emocji :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 19:28
      • por1 Re: List otwarty do Redakcji 20.03.07, 09:56
        Nie widze w tym artykule nic destrukcyjnego, a wręcz przeciwnie,a te
        emocje ,które wywołał redaktor pokazują ile pomysłów mamy w jednej
        sprawie.Lepiej podyskutowac przed pracami,aby potem nie trzeba bylo ich
        wstrzymywać.Ale zgadzam sie z p.Tomkiem ,ze prace rozpoczete trzeba
        kontynuowac, doprowadzić do finalu III Aleję.Przetestować te rozwiązania w
        trakcie jej użytkowania. I zabrać sie za II, a w koncu i I.Spokojnie ,po kolei
        a efekt będzie widoczny.Chodzi o to aby podczas sporow i dyskusji nie
        zastopowano prac.Bo nigdy sie nie doczekamy tych zmian, tak potrzebnym nie
        tylko częstochowianom
    • Gość: gazeciara II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 23:11
      dlaczego zaczynacie wszystko od tyłu. zróbcie najpierw odpowiednie objazdy, a
      dopiero potem modernizujcie Aleje. Wszystkie siły powinny być skoncentrowane na
      przedłużeniu ul Sobieskiego. Wy zaś robicie tak jakby w mieszkaniu położyć
      parkiet, a potem tynkować ściany.
    • barwalo1 II Aleja bez samochodów 28.03.07, 07:52
      Trudno bedzie władzom naszego miasta podjąć decyzję moim prywatnym zdaniem
      największy sens mialoby zamkniecie 2 Aleji /banki sklepy.itp. ale znając zasady
      dzialania p Wrony zostanie bez aprobaty mieszkańcow naszego miasta zamknieta 3
      Aleja, wybrancy narodu z Jasnej G nie mogą scierpiec ile kaski mim ucieka a
      parking z tyłu Jasnej G pusty
    • Gość: niezadowolona II Aleja bez samochodów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:54
      wszystko ok, tylko niech ktoś najpierw wyłaczy msze z Jasnej Gory ryczaca z
      głośników w całych alejach, wczoraj po 19 szłam z koleżanka II Aleją i po
      prostu nie dało sie wytrzymać, słowa nie można zamienić ze soba , jeśli to ma
      być miejsce dla czestochowian na spacery i wypicie kawy w ulicznym ogródku to
      bardzo wątpie żeby było to możliwe z msza i kościelnymi śpiewami w tle
      KTO WPADŁ NA TAK IDIOTYCZNY POMYSŁ ???? rozumiem 15 sierpnia , ale w normalny
      dzień ???
      • Gość: Kol Re: II Aleja bez samochodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 08:59
        hehe żyjemy w poj....ym mieście to tak jest...niedługo w całej cz-wie zamontują głośniki i będzie msza od rana do wieczora napierniczać <lol2> po co inwestować w cokolwiek innego wystarczy nas "wzbogacać duchowo" ;)
    • Gość: Czarek Częstochowski "Rynek" IP: *.autocom.pl 04.04.07, 03:21
      Przecież Częstochowa ma, a właściwie miała Rynek, na którym były sukiennice i
      ratusz. Tak, mowa o poczciwym Starym Rynku, gdzie niestety teraz strach iść
      wieczorem, a po dawnych zabudowaniach pozostały tylko obrysy na bruku...
      To jest kolejna, moim zdaniem, dobra propozycja dla Częstochowy. Może to i
      wizjonerskie i mało realistyczne, ale osobiście nie płakałbym po "Puchatku".
      Ten wstrętny komunistyczny relikt przeszłości tylko szpeci centrum tego
      pięknego miasta. Z chęcią wymazałbym go z krajobrazu, a na zarzuty utraty
      miejsc pracy powiem jedno - przejmie je powstająca galeria. Nie mówię
      oczywiście o odbudowie sukiennic czy dawnego ratusza, bo to byłoby absurdalne.
      Ale stworzenie całkiem dużego placu, z mnóstwem ogródków byłoby wspaniałe.
      Jedno z moich marzeń o Częstochowie - wyłączanie ruchu samochodowego z Alej już
      się spełnia. Może i to, w którym pragnę przywrócenia miastu wspaniałego rynku
      kiedyś stanie się rzeczywistością...
      • Gość: eee Re: Częstochowski "Rynek" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 09:07
        Zostawcie ten bulwar w spokoju .Zamkniecie odcinek 3 Aleji i juz widac ze nie
        ma tam spacerujacych ,no moze w niedziele jak jest ciepło .Przeciez do
        spacerowania został stworzony włsnie ten srodkowy pas, komu potrzebne sa az 3
        pasy do chodzeni????Ludzie 3 Aleja juz wymarła !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka