Dodaj do ulubionych

Zamek a Smoleńsk

IP: *.chello.pl 14.04.10, 18:19
W katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem zginął p. Tomasz Merta - wiceminister kultury i sztuki oraz Generalany Konserwator Zabytów - gorący zwolennik uchronienia zamku przed destrukcyjnymi działaniami politycznych cwaniaków oraz aktualnego użytkownika (czyli Muzeum Szlachty Mazowieckiej). Czy kolejny GKZ pójdzie w jego ślady i nasz zamek jednak ocaleje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Renata Rast Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 18:42
      W katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem zginął p. Tomasz Merta - wiceminister kultury i sztuki oraz Generalany Konserwator Zabytów - gorący zwolennik zachowania zamku w trwałej rozsypującej się coraz bardziej ruinie. Zginął człowiek. Jest mi z tego powodu bardzo żal. Ale życie toczy się dalej. Może zasiądzie tam ktoś rozsądny, kto nie będzie słuchał bezsensownych protestów, pozwoli na drugie życie naszego zamku i nasz zamek ocaleje? Ja wierzę, że jeśli o zamek chodzi - wreszcie idzie ku dobremu.
      • Gość: gus Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 18:51
        zgadzam się z Renatą. lata czekałem, żeby w zamku coś zaczęło się dziać. nie boję się zmian. Tomasza Merty szkoda, jak każdego człowieka, śmierć miał tragiczną. współczuję bardzo rodzinie. ale proszę nie wykorzystywać tej śmierci w sprawie zamku. naprawdę nie wypada.
        • Gość: Smutek Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.chello.pl 14.04.10, 20:20
          A to ciekawe! Co jedno z drugim ma wspólnego? Przez tyle lat zakopani w muzeum urzędnicy nic nie robili a teraz zaczną jak duża kasa spadnie z unijnego nieba? A za pieniadze na etat to nie było łaska? To za co im przez lata płaciliśmy pensje? Za trzymanie się stołków i chronienie własnych pleców przed zmianami personalnymi?

Planowany nowotwór Ośrodek Badania Kultur Pogranicza to co jest? Jakieś kolejne nowe miejsce do przewalania kasy przez I.B., A.K., M.P. i M.Z.?
          • Gość: Renata Rast Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 20:30
            mam wrażenie Smutku, że ogóle nie wiesz co piszesz. Nie masz zielonego pojęcia o temacie. "Przez tyle lat zakopani w muzeum
            > urzędnicy nic nie robili ", - ciekawe dlaczego, nie wiesz? bo ja wiem, miedzy innymi dlatego, ze z powodu cofnięcia pozwolenia na budowę przez wysokiego urzędnika przepadły pieniądze.... a za pensję?
            proponowałeś swoją? (jeśli znalazłbyś na to paragraf)
            • Gość: Smutek Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.chello.pl 14.04.10, 21:35
              Wiem co pisze i to bardzo dobrze wiem. PRZED przekręconym konkursem co robili w sprawie konserwacji murów po ich zdewastowaniu przez PKZ? Co robili po tym przekręcie? Widzieli jak rosną samosiejki i to dobrze. Dla efektu były, nieprawdaż? Chcieli tylko BUDOWAĆ a nie konserwować powierzonego zabytku. Do tego nie potrzeba skoku na unijną kasę. O tym własnie piszę.

Mam nadzieję, że obrońcy zamku znają dużo języków i sie skutecznie dogadają z urzędnikami unijnymi by się wycofali z niefortunnej decyzji.

Oraz nadzieję, że nowy konserwator będzie myślącym gościem i także nie będzie (jak jego poprzednik) podnóżkiem wojewódzkich polityczków z PSL i PO.
              • Gość: A Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:46
                Zmień nick. 'Smutek' nie pasuje w takich dniach do takich tekstów. Shame on you.
                • Gość: Gość Re: Zamek a Smoleńsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 22:01
                  Jeśli wiesz, że to był przekręt (konkurs) i nie zgłosiłeś do prokuratury to popełniłeś przestępstwo. Potwierdzasz tylko, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Nie znasz tematu, nie zabieraj głosu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka