IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.10, 20:45
Czy ktoś może orientuje się, czy w Ciechanowie istnieje harcerstwo? Coś tam można o nim usłyszeć, ale nie wiele. Bardzo chciałbym dowiedzieć się na ten temat coś więcej. W jakim miejscu, i ewentualnie w jakim wieku?
Obserwuj wątek
    • Gość: wyszukiwarek Re: zhr IP: *.chello.pl 16.04.10, 21:00

16cdh.zhr.pl/
      16cdh.zhr.pl/V2/
      www.mazowsze.zhr.pl/index.php?option=content&task=view&id=15&Itemid=34
      forum.gazeta.pl/forum/w,557,79534986,,Harcerze_w_Ciechanowie_.html?v=2
      1 minutę mi to zajęło... szybciej niż założyć kolejny temat na forum
      • Gość: ciechanowianin Re: zhr IP: 87.205.148.* 16.04.10, 21:37
        dziękuję, ale tam też zajrzeć potrafię. szkoda tylko, że to 2008 rok no i same jakieś dzieci w wieku 11 lat..
    • Gość: jkddk Re: zhr IP: 213.199.253.* 16.04.10, 21:02
      jeśli już, to ja polecam ZHP, które działa bodajże przy Farze na
      plebanii, bo w ZHR to dziadostwo.
      • Gość: random Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 22:05
        nie mam nic wspolnego z harcerstwem ale cos wiem na temat tego co sie dzieje w
        zhr. prawda jest taka ze w zhr srednia wieku jest oczywiscie nizsza niz w zhp,
        oscyluje pewnie kolo 12-13 lat, ale druzynowy zhr naprawde zadbal o to aby
        wyksztalcic w tych dzieciach pewne wartosci. slyszalem o przypadkach ze gdy
        harcerze sie dowiedzieli ze ktorys z ich kolegow z druzyny spozywal alkohol (co
        jest wbrew temu co przysiegali[o ile sie nie myle]) to organizowali spotkanie
        (PRZYPOMINAM ZE MOWIE o czlonkach druzyny, nie druzynowym) i rozmawiali z tym
        ktory zdradzil ich przekonania. po prostu uznali to za brak honoru, po czym taki
        harcerz sam rezygnowal ze sluzby w zhr, czul ze zawiodl. zaznaczam ze bylo kilka
        takich przypadkow. zrobilo to na mnie wrazenie. jak jest w zhp? nie wiem, ale z
        tego co sie orientuje to z kolei druzynowy zhp tez jest odpowiednim czlowiekiem
        do sprawowania tego 'stanowiska'. musze zaznaczyc tez ze druzynowy zhr jest
        bardzo zaangazowany w sprawy swojej druzyny. reasumujac - gdy patrze na to
        wszystko z boku to jestem wrecz dumny ze ktos potrafi zadbac o to wszystko i
        ktorej druzyny bys nie wybral/wybrala (przepraszam ze nie pamietam czy
        wypowiadam sie w stosunku do kobiety, czy do mezczyzny) to bedzie to dobra
        decyzja. kwestia gustu, ZHR / ZHP . moze warto zaglebic sie w historie obu druzyn...
        pozdrawiam
        • Gość: eheh Re: zhr IP: 213.199.253.* 16.04.10, 23:04
          Uśmiałam się ;). W ZHR nikt nie umie załatwiać żadnych problemów.
          Rządzi tam tylko opiekun i jego syn, a jeśli jedno dziecko
          wypowiedziało własne zdanie na ten temat to wyrzucono go z drużyny,
          więc proszę nie opowiadać, że umieją załatwiać konflikty.
    • Gość: mieszkaniec Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.10, 11:45
      coś więcej na ten temat?
      • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.04.10, 16:56
        Odpowiadając po kolei:

ciechanowianin

Zbiórki odbywają się najczęściej, w zależności od zastępu, w Soboty w godzinach
        między 12:00 - 18:00 i trwają około 1-2h.

Przeciętnie raz w miesiącu jest też weekendowy biwak.

Najwięcej osób jest w wieku od 4 klasy Szkoły Podstawowej do 1 klasy Gimnazjum.

Jedak do harcerstwa można dołączyć w każdym wieku.

Co do strony, niestety nie zawsze jestem w stanie znaleźć czas, żeby ją
        zaktualizować. Postaram się w najbliższym czasie opisać, co robiliśmy w
        ostatnich miesiącach.

Na więcej pytań odpowiem na gg:10224932 lub e-mailem bardonski@wp.pl

jkddk

Z moich rozmów z instruktorami ZHP wynika, że są oni bardziej liberalni w
        przestrzeganiu swojego Prawa. Nie przestrzegają zasady abstynencji, a źródłem
        wartości nie jest wiara chrześcijańska tylko wartości uniwersalne i europejskie.

Dlatego, nie ma w ich statucie zapisu, że instruktorem organizacji musi być
        osoba wyznająca wiarę chrześcijańską. A jest to w statucie ZHR.

Jeżeli ktoś nie wierzy moim słowom, proponuję przyjść na zbiórki obu organizacji
        i porównać atmosferę, jaka na nich panuje. A potem samemu zdecydować.

Nie chcę wypowiadać się na temat tego, co w Ciechanowskim ZHP się aktualnie
        dzieje i działo. To można sobie, jeżeli komuś zależy, znaleźć czy na tym forum,
        czy w starszych numerach miejskich gazet.

Jednak doceniam to, iż na swój sposób starają się wspierać młodzież, organizując
        im czas wolny i kształcąc w nich chociażby postawę patriotyczną czy naukę
        zaradności życiowej.

random

Bardzo dziękuje za miłe słowa. Mogę potwierdzić, że harcerze często sami
        rozwiązują takie problemy. Ponieważ im też zależy na poziomie danego zastępu jak
        i całej drużyny

Sam nie byłbym w stanie, a nawet nie chcę, kontrolować wszystkich harcerzy.
        Wystarczy, że zaufam zastępowym, którzy znają swoich harcerzy ze szkoły,
        podwórka i pierwsi zauważą niepokojące sygnały.

Często też osoby, które nie przestrzegają naszych zasad, same odchodzą.

Statystyka jest dosyć wyraźna, ponieważ na ponad 150 osób, które wstąpiły w
        szeregi ZHR, około 30 zostało czynnymi harcerzami.

Zgadzam się z wnioskiem. To kwestia tego, jaki światopogląd reprezentujemy.
        Jeżeli ktoś chce wychować swojego syna/córkę w duchu wiary chrześcijańskiej oraz
        Prawa Harcerskiego w dosłownym znaczeniu, zapraszam do ZHR.

Jeżeli jednak ktoś preferuje wartości uniwersalne / europejskie, a abstynencję
        chce traktować z przymrużeniem oka, ZHP jest dobrą decyzją.

eheh

Ja też chętnie chciałbym dowiedzieć się więcej na ten temat :-)

Nie wiem o kogo chodzi, jeżeli ujawni się z imienia i nazwiska to mogę podać
        powód takiej decyzji.

W harcerstwie nie ma miejsca na dyskusje z Prawem Harcerskim :-) . Jest ono
        niezmienne od 1909 roku (lub jak podają niektóre źródła 1910 roku).

Warunkiem przystąpienia do harcerstwa jest zaakceptowanie jego zasad. Jeżeli
        ktoś ich nie przestrzega, to nie odnajdzie się u nas.

Proszę nie siać dziwnych plotek, nikt nie opuścił drużyny za wypowiadanie
        własnego zdania. Zdarzają się przypadki, gdy ktoś nie przestrzega Prawa
        Harcerskiego i tylko wtedy muszę interweniować.

Zależy nam na stworzeniu czystego i zdrowego środowiska. W którym wszyscy są
        zgodni co do wyznawanych wartości. W przeciwnym przypadku mogło by dojść do
        demoralizacji naszej drużyny.

Rozumiem żal rodziców, którzy uważają swoje dzieci za idealne. Ale czasami
        trzeba spojrzeć prawdzie w oczy.

Więcej,

Czasami zdarza się, że ktoś trafi do ZHR przez przypadek, żeby tylko pojechać na
        fajny biwak, obóz lub przyjść na ciekawą grę, zbiórkę.

To rodzice wychowują, my tylko pomagamy. Mimo to jest u nas taka zasada,
        że jeżeli ktoś zostanie przyłapany na spożywaniu alkoholu, paleniu itp... to
        musi opuścić drużynę.

-----------------------------

1. Harcerz służy Bogu i Polsce i sumiennie spełnia swoje obowiązki.
        2. Na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy.
        3. Harcerz jest pożyteczny i niesie pomoc bliźnim.
        4. Harcerz w każdym widzi bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza.
        5. Harcerz postępuje po rycersku.
        6. Harcerz miłuje przyrodę i stara się ją poznać.
        7. Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym.
        8. Harcerz jest zawsze pogodny.
        9. Harcerz jest oszczędny i ofiarny.
        10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach, nie pali tytoniu i nie pije
        napojów
        alkoholowych.

Pozdrawiam!

Pwd. Marek Bardoński HO
        drużynowy 16 Ciechanowskiej Drużyny Harcerzy
        Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej
        • owieczkadolly Re: zhr 18.04.10, 20:53
          Czy są w waszej drużynie jacyś starsi harcerze bo może bym była zainteresowana? (;
        • Gość: druh ZHP Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.10, 20:22
          Witam, ja również jestem członkinią 14 WKMDH "Cordis"- muszę przyznać, że jest
          tu ciepła, w zasadzie rodzinna atmosfera (bez kłótni i wyzyskiwania władzy przez
          przełożonych) i wszystkie osoby, które uważają, że ZHP nie ma poszanowania dla
          harcerskich zasad- zapraszam na zbiórkę w salce przy kościele Farnym w każdy
          piątek o godzinie 17.30
          Zarówno nasi przełożeni jak i każdy z członków przestrzega obowiązujących nas
          zasad, dlatego Ci, którzy piszą te wszystkie bzdury powinni się zastanowić i
          wysłuchać tego, co ma do powiedzenia druga strona :)
          Teraz sprawa wart i pełnienia służb- ZHP jest na każdej warcie i swoje obowiązki
          wypełnia w sposób co najmniej zadowalający- co można było zauważyć również
          podczas pogrzebu pani senator Janiny Fetlińskiej- ZHR ograniczyło się do stania
          w kościele i spacerku wraz z tłumem na gostkowski cmentarz- a ZHP? Nasze czyny
          powinny mówić same za siebie- i tutaj nie potrzeba więcej uwag, bo harcerz
          powinien wiedzieć, kiedy należy przemilczeć pewne sprawy, ale kiedy patrzę na tą
          jawną niesprawiedliwość, to krew człowieka zalewa :)

Z ciepłymi pozdrowieniami i harcerskim CZUWAJ!
          druhna z "Cordis"
        • Gość: ja Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 21:02
          dh pwd pięknie druh wyartykułował prawo harcerskie 10 przykazań każdego harcerza
          czy dh je należycie przestrzega wypowiadając się w tak nie godziwy sposób o
          Związku który jest w Światowych strukturach Skautingu ma swoje długoletnie
          tradycje i programy wychowawcze a Wy co ? - zawłaszczyliście sobie wszystko bo
          co można stworzyć od 1981 r jak powstaliście :) - dlatego proszę abyś druhu
          przestrzegał tego prawa a zwłaszcza 4 i 5 jego punktu . Czuwaj i Służ ja
          • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 21:14
            Co do zawłaszczenia, to wy zawłaszczyliście sobie Krzyż Harcerski. A jeżeli
            uważacie, że ZHP kontynuował swoje tradycje w latach 1956-1989 to sami siebie
            ośmieszacie. A i ZHR powstał w 1989 roku
    • Gość: cozzhp Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 20.04.10, 14:33
      Z tego co przeczytałem to już mam obraz zhr :) a to może teraz wypowie się ktoś kto wie jak jest w zhp? W jakim wieku jest młodzież, kiedy odbywają się zbiórki, ile jest tam osób itp?
      pozdrawiam :)
      • Gość: Druh ZHP Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 23:17
        Witam
        Wiec chce powiedziec tak Jestem Harcerzem ZHP 14 WKMDH "Cordis" Jest tak ze druga druzyna z która wspólpracujemy (oczywiście ZHP) Chce wspomiec ze nie ładnie sie naguduje na ZHP lecz to braki kulturty.
        Nasz przedział wiekowy jest minimum od 1-2 gimnazjum nie mniej jest naprawde miło drużyna liczy teraz ok 15 osób. I wcale nie przymróza sie oka na alkochol i tym podobne sprawy wporównaniu do inych umiemy sie zachowac i dobrze sie prezetujemy ... hmmm zreszto zapraszam na zbiórke która odbywa sie w każdy piątek o godz 17,30 w plebani przy Parafi Farnej
        • Gość: Druh ZHP Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.10, 23:36
          A i jeszcze wracajac co do chrześcijaństwa To skoro ZHP nie jest związane z Kościołem to dlaczego jest na każdej warcie i w świeta ( Warta przy krzyżu KATYŃSKIM i pomniku JP II ) a niestety osób ZHR nie widac a jak juz sa to to maximum 3 osoby bez pełnego umundouwania i tylko czekaja na laury... Wiec zanim cos sie napisze trzeba troche opatrzec na swoje postepowania a nie oczerniac innych . Ponownie zapraszam na zbiórke
          • Gość: Anna Kijewska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 22.04.10, 21:05
            CZUWAJ..!! tu przyboczna 14 WKMDH CORDIS (ZHP) z Ciechanowa... tym co czytam jestem po prostu zbulwersowana..!! druhowie i druhny..!! co się z wami dzieje..?? gdzie harcerskie maniery..?? a jeśli ZHR ma coś do ZHP to zapraszamy serdecznie na zbiórkę może sobie coś wyjaśnimy na osobności a nie tak na forum publiczne co..?? ze niby ZHP pije alkohol i może co jeszcze..?? dh.Drużynowy ZHR`u jeśli masz dowody to je okaz i sądź jak masz godność a nie w ciemno tylko po to by nam z plamic reputacje.. dziękujemy Ci bardzo..!! a jeśli mówisz ze tak dbasz o swoich i w ogóle to gdzie byliście w warszawie gdy była msza za naszego prezydenta..?? ZHP jest tak samo jak i ZHR czy ZAWISZA..!! i proszę, jeśli masz coś do nas to ja serdecznie zapraszam.. i kadra z Ciechanowa sobie wyjaśni wszystko.. wstyd mi za Ciebie.. ze są jeszcze takie osoby jak Ty w harcerstwie.. na słowie harcerza polegaj jak na Zawiszy a Ty co sobą reprezentujesz..?? naprawdę brak mi słów.. :(

z harcerskim pozdrowieniem CZUWAJ..!!
            • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 00:59

Anno Kijewska!

Jeżeli uważasz, że wszyscy druhowie z waszego środowiska przestrzegają Prawa,
              to znaczy, że nie wiesz o nich wszystkiego. W rozmowach wśród dorosłych osób nie
              kryją nawet tego, że spożywanie alkoholu (przez instruktorów, ale osoby dorosłe)
              jest w pełni akceptowane.

Gratuluje Ci, jeżeli jesteś członkiem drużyny, która rzeczywiście trzyma się
              wartości harcerstwa przedwojennego. Ale wyjątek nie zawsze potwierdza regułę.
              Poznałem już wielu harcerzy z waszej organizacji na terenie Ciechanowa.
              Większość z nich (chociaż nie wszyscy) ma swobodne podejście do zasad harcerstwa.

Słowa potwierdzają się w praktyce, ale nie mam zamiaru udowadniać Ci, podając
              nazwiska, gdyż publiczne forum to nie jest odpowiednie miejsce. Jednak w
              momencie, gdy ktoś poszukuje właściwej dla siebie organizacji (a taki był temat
              tego wątku), powinien poznać prawdę. Której sami nie ukrywacie.

Pamiętaj, że Przyrzeczenie obowiązuje całe życie. Gdy ktoś nie przestrzega 10
              punktu Prawa, jednocześnie daje świadectwo swojego honoru. W takim przypadku
              ciężko jest mówić o wychowaniu, gdy słowa nie mają wartości.

Zarzucacie nam, że "w niewystarczający sposób" bierzemy udział w życiu
              Kościoła. Że było nas 3 ( mimo, iż było nas 12 osób, co można zobaczyć nawet na
              zdjęciach w gazecie)

Twierdzicie, że nie braliśmy udziału w służbie (mimo, iż razem z wami robiliśmy
              szpaler w kościele, czuwaliśmy nad porządkiem i spokojem podczas całej
              uroczystości, pomagaliśmy w odbieraniu i noszeniu kwiatów do samochodu,
              pełniliśmy wartę przy bramie itd....)

Mówicie, że byliśmy nie do końca umundurowani (u nas mundur jest symbolem
              zdanej Próby Harcerza, poświadczeniem, że dana osoba zasłużyła sobie na noszenie
              go, oznacza pewną wartość i zdobycie go trwa około 3 miesięcy)

Uważacie, że powinniśmy być na Mszy Św. za duszę ś. p. Prezydenta RP Lecha
              Kaczyńskiego. Zgadzam się z tym, i ZHR jak i delegacja z naszej drużyny
              uczestniczyła w niej. Nie cała drużyna, gdyż nie jesteśmy w stanie jechać
              wszyscy wszędzie. Szczególnie w obliczu tak wielkiej katastrofy.

Gdybym szedł waszym tokiem rozumowania, zapytałbym się, gdzie byliście podczas
              pogrzebu jednego z waszych (podkreślam waszych – ZHP) instruktorów w Przasnyszu?
              My byliśmy i pełniliśmy służbę jako jedyni reprezentując Ciechanów. I takich
              przykładów jest bardzo dużo.

Naprawdę nie zrozumiałe jest to dla mnie i piszę o tym tylko dlatego, iż
              kłamstwo z ust harcerza jest ciężkie do zaakceptowania przeze mnie. My pełnimy
              służbę całym życiem, każdego dnia dając przykład jak żyć.

Nie robimy i nie musimy robić nic na pokaz. Może dlatego ciężko jest nam
              uzyskać dotacje od miasta czy innych sponsorów, bo to co robimy nie jest
              efektowne a efektywne. Dlatego jeszcze dużo czasu upłynie, zanim uda nam się
              zdobyć pieniądze na mundury.

W przeciwieństwie do ZHP, w ZHR wszystkie funkcje pełnione są nieodpłatnie.
              Pozyskiwanie dotacji wymaga sporej ilości czasu, a mając ograniczony czas,
              lepiej zająć się prawdziwą pracą – zbiórkami, biwakami itp...

Natomiast co do weryfikacji moich wypowiedzi, łatwo można to zrobić czytając
              statuty obu organizacji oraz porównując Prawo Harcerskie ZHR z Prawem Harcerskim ZHP

Nie potępiam waszej organizacji, ponieważ robicie dużo dobrego. Ale nie
              nazywajmy harcerstwem tego co nim nie jest.

Pozdrawiam!
              Pwd. Marek Bardoński HO
              Drużynowy 16 Ciechanowskiej Drużyny Harcerzy
              • Gość: abc Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.10, 02:02
                Kolego. Przepraszam ,że się wtrącam do waszej dyskusji, ale coś mi się zdaje że taką wymianą "argumentów" nie zachęcicie młodzieży do działania w waszej orgnizacji. Nie przenoście złych wzorców dorosłych
                do życia w harcerstwie /mówię tu o insynuacji i pomówieniu/,a takie odniosłem wrażenie czytając Twój pierwszy post w części dotyczącej zhp. Ich odpowiedź ,której też nie pochwalam była konsekwencją Twojego postu. Rozumię że nie chcesz się otaczać byle kim, tylko żebyś w tej drużynie nie został sam. Kończąc życzę Wam żebyście umieli razem wspołdziałać dla dobra dzieciaków i nie czerpali wzorców z życia dorosłych, gdzie trwa ciągła nawalanka polityczna, a wszelkie problemy umieli rozwiązywać dyskretnie bez niepotrzebnego zacietrzewienia. Pozdrawiam
              • Gość: zorro Re: zhr IP: *.tktelekom.pl 23.04.10, 16:04
                spoko
              • rurku-91 Re: ZHP 28.04.10, 23:46
                Witam, Jestem dh Aleksandra Dzięgielewska.
                Zupełnie nie rozumiem o co tyle hałasu. Druhu, mówi druh że ZHP nie przestrzega Prawa Harcerskiego, bardo chętnie zobaczę na to dowody i wymienię poglądy na ten temat. Jeśli jednak ktoś pyta się o rzeczy związane z wyborem czy ZHP czy ZHR powinniśmy przedstawiać prawdę. Nie zgodzę się z tym, że ZHP łamie 10 prawo, a jeśli już to są to nieliczni i gdybym tylko chciała to mogłabym udowodnić, że tacy harcerze są także w ZHR. Nie będę jednak zniżać się do tego poziomu bo tu nie o to chodzi. Było pytanie, wystarczyła krótka odpowiedź o działalności i na tym powinno się zakończyć. Jednak to co zrobił druh świadczy źle jedynie o druhu. Na pogrzebie Pani Fetlińskiej umieliśmy się zjednoczyć i pomagać razem, nikt nie parzył czy stoi przy osobie z ZHP czy z ZHR bo nie było to ważne. Harcerz z harcerzem tworzy rodzinę. Każdy każdemu jest bratem lub siostrą, powinniśmy się nawzajem wspierać a nie walczyć ze sobą. Jestem OBURZONA tym co przeczytałam i nalegałabym na spotkanie jak najszybsze i wytłumaczenie sobie pewnych spraw. Takie zachowanie jakie Druh zaprezentował jest niegodne harcerza. Osądzać innych można dopiero wtedy jak najpierw oceni się siebie.
                A teraz informacja dla osoby, która pytała o harcerstwo.
                Jestem z 14 WKMDH CORDIS. Drużyna działa przy Kościele Farnym. Sam fakt mówi o tym, że jesteśmy blisko Kościoła. Pełniliśmy wartę przy pomniku Jana Pawła II, w Święta Wielkanocne przy grobie Pańskim, Krzyżu Katyńskim, obrzędach żałobnych ś.p. pary prezydenckiej oraz na pogrzebie Pani Senator Fetlińskiej. Zbiórki mamy w każdy piątek o godzinie 17:30. Jesteśmy drużyną medyczną więc dużą uwagę zwracamy na sprawy medyczne. Serdecznie zapraszam na zbiórkę w imieniu swoim, drużynowej Olgi Dąbrowskiej i przybocznej Anny Kijewskiej oraz reszty drużyny.

Czuwaj
          • Gość: zhp bzdura IP: 109.243.186.* 25.04.10, 22:00
            Za każdym razem kiedy uczestniczę w uroczystościach kościelnych i
            państwowych najczęściej widuje tam ZHP nie wiem jaki jest problem ale z tego co
            zaobserwowałem to ZHR widziałem tylko 3 razy.
    • Gość: dkdkcfghkf Re: zhr IP: 213.199.253.* 23.04.10, 14:39
      harcerz Marek to ciacho
      • Gość: Agnieszka Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 16:10
        Organizacja ZHR w Ciechanowie jest mi znana ,mam do niej wysokie uznanie. Młodzież jest kulturalna, relacje między nimi są również dobre. Wartości takie jak ,,Bóg Honor Ojczyzna",są dla nich prawdziwym drogowskazem.jeżeli ktoś się pragnie doskonalić i rozwijać w sobie szlachetne wartości to naprawdę polecam ZHR. Napewno będzie to dobra decyzja ,która zaowocuje w przyszłości.Pozdrawiam zainteresowanych !
        • Gość: Marcin Rzeczkowski Re: zhr IP: *.tktelekom.pl 23.04.10, 16:16
          Ja jestem w ZHR i pochwalam Pani wypowiedź.
          Ludzie dużo się zmieniają pełniąc służbę w ZHR.
          • Gość: Agnieszka Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 16:31
            Dziękuję!
            • maciek_zagroba Re: zhr 23.04.10, 21:09
              Pozwolę się wtrącić jako harcerz ZHP w spoczynku;)
              Zawsze z dyskusjach o harcerstwie bawi mnie "chwyt" jaki stosują osoby należące
              do ZHR... Chodzi mi o ciągłe powtarzanie: "wracamy do przedwojennych tradycji!"
              Ślicznie to brzmi ale czy jest prawdziwe...?

Przed wojną istniało co? ZHP

Podczas II Wojny Światowej walczyli jacy harcerze? ZHP

No ale po wojnie zmienił się ustrój a ZHP nie zmieniając nazwy coraz bardziej
              stawało się zależne od panującej władzy choć też nie do końca ale tak się
              ludziom zaczęło kojarzyć... No i w tym miejscu ZHR miało sens istnienia jako
              alternatywa dla "czerwonego" ZHP. Ale powstało dopiero w 1989 roku! W tym samym
              roku ZHP zmieniło Prawo Harcerskie powracając do Prawa sprzed wojny!

Pozwolę sobie zacytować dh. Marka:
              "Natomiast co do weryfikacji moich wypowiedzi, łatwo można to zrobić czytając
              statuty obu organizacji oraz porównując Prawo Harcerskie ZHR z Prawem Harcerskim
              ZHP"

A więc porównajmy Prawa Harcerskie obu organizacji:

Prawo Harcerskie Związku Harcerstwa Rzeczypospolitej:

1. Harcerz służy Bogu i Polsce i sumiennie spełnia swoje obowiązki.
              7. Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom i wszystkim swoim przełożonym.
              10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach, nie pali tytoniu i nie pije
              napojów alkoholowych.

Prawo Harcerskie Związku Harcerstwa Polskiego:

1. Harcerz sumiennie spełnia swoje obowiązki wynikające z Przyrzeczenia
              Harcerskiego.
              7. Harcerz jest karny i posłuszny rodzicom oraz wszystkim swoim przełożonym.
              10. Harcerz jest czysty w myśli, w mowie i uczynkach; nie pali tytoniu i nie
              pije napojów alkoholowych

Jaka różnica? Punkt 1...? Nie!

Prawo ZHR mówi że: "Harcerz służy Bogu i Polsce i sumiennie spełnia swoje
              obowiązki."
              a ZHP: "Harcerz sumiennie spełnia swoje obowiązki wynikające z PRZYRZECZENIA
              HARCERSKIEGO."
              A co mówi Przyrzeczenie Harcerskie?

"Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc
              bliźnim i być posłusznym Prawu harcerskiemu."

Jaki z tego wniosek?
              PRAWO ZHP MÓWI TO SAMO CO PRAWO ZHR

Dla dobra Harcerstwa powinniście się połączyć wracając całkowicie do założeń
              Harcerstwa II RP!

… więc wybór nazwy jest raczej oczywisty;)

Pozdrawiam!
              • Gość: Anna Kijewska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 21:50
                ja już dawno chciałam współpracy z ZHR z Ciechanowa <tym bardziej, że harcerstwo
                w Ciechanowie zanika>, bo gdy widzę na różnych wyjazdach jak ze sobą
                współpracują to aż miło i nie psuje im opinii tak ja oni nam.. my im nic nie
                zawiniliśmy i nie zrobiliśmy nic żeby nas tak potraktowano.. tak samo służymy
                Polsce jak i Bogu lecz nie zabraniamy młodzieży z innym wyznaniem wiary
                uczestniczyć u nas i się rozwijać dalej..

CZUWAJ..!!
                • Gość: basia Re: zhr IP: 213.199.253.* 23.04.10, 22:08
                  No cóż, właśnie owa wymiana zdań oraz własne informacje utwierdziły
                  mnie w tym, że kiedy tylko moje dziecko podrośnie, to z
                  przyjemnością zapiszę je do ZHP. Pozdrawiam i cieszę się, że właśnie
                  w tym harcerstwie są takie osoby jak Ania, które potrafią
                  kulturalnie i bez obrażania walczyć o opinię, a postawa Marka jest
                  dla mnie wręcz żałosna i na pewno nie godna harcerza.
                  • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 22:58
                    Więc odpowiadając po kolei (przepraszam, ale nie jestem w stanie odpowiadać na
                    bieżąco)

abc

Wymiana argumentów na celu jedynie wskazanie różnic między organizacjami. A że w
                    ZHP niestety jest jak jest – nic na to nie poradzę.

Trzymanie tego w tajemnicy naprawdę nie pomoże w niczym, a ludzie powinni
                    rozumieć, że ZHP i ZHR to jednak co innego, i inne są zasady w obu organizacjach.

Bo niestety działania ZHP rzutują na nas negatywnie. Nie możemy pogodzić się z
                    ogólnym poglądem, iż harcerze nie przestrzegają Prawa Harcerskiego.

W mojej wypowiedzi nie ma żadnych insynuacji. Prezentuje podejście do Prawa
                    Harcerskiego kilku instruktorów ZHP z którymi rozmawiałem i którzy byli zgodni:
                    harcerz może pić alkohol po zbiórce, byle nie za dużo.

Tej sprawy nie da się załatwić inaczej, ponieważ przy niezgodności założeń nie
                    da się dojść do wspólnych wniosków. My traktujemy dosłownie zapis : Harcerz nie
                    spożywa napojów alkoholowych. Ani na sylwestrze ani na weselu ani symbolicznie.

Zgadzam się, iż nie powinno to być publicznie roztrząsane. Ale w momencie gdy
                    różnice są wyraźne, należy je obiektywnie przedstawić.

Agnieszka

Dziękuje za wsparcie. Staramy się trzymać poziom, może dla niektórych zbyt
                    brutalnie i stanowczo. Ale dzięki temu są efekty. Istnieje środowisko, które
                    jest zdrowe i zdrowiem może zarażać innych.

Nasz trzon stanowią osoby, co do których postawy nie ma większych zastrzeżeń.
                    Dzięki temu możemy pomóc większej liczbie osób, niż gdyby ZHR był budowany na
                    osobach wątpliwych, których byłoby nam szkoda.

Trzeba pomóc każdemu, ale nie każdy może zostać zastępowym czy instruktorem. I
                    nie można kierować się tutaj jakimiś sympatiami, współczuciem.

Marcin

Również dziękuje za twoją wypowiedź. Myślę, że zgodzisz się ze mną, ponieważ sam
                    doświadczyłeś na jakiej zasadzie działa harcerstwo.

Maciek Zagroba

Więc sam przyznałeś, że ZHP się zdemoralizowało i dlatego powstał ZHR.

Cały czas ZHP nie odbudowało się moralnie, ponieważ pozostały te same osoby,
                    które za czasów komunizmu służyły władzy. Zmieniły tylko konstytucję na bardziej
                    pasującą do wolnej Polski.

Ludzie nie zmieniają się nagle w ciągu 1 sekundy. Chyba, że skrajni oportuniści,
                    którzy służą temu co jest silniejszy. Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia
                    samodzielnie.

Prawo harcerskie różni się drobnym szczegółem – tym że u nas na pierwszy miejscu
                    jest Pan Bóg. A w ZHP nie ma Go wogóle.

Oficjalna wykładnia przyrzeczenia ZHP

"PEŁNIĆ SŁUŻBĘ BOGU, który stanowi uosobienie najwyższych ideałów, takich jak
                    miłość, prawda, dobro, sprawiedliwość, wolność, piękno, przyjaźń i braterstwo,
                    wiara, nadzieja. Ideały te łączą wszystkich ludzi dobrej woli, niezależnie od
                    pochodzenia, narodowości, wyznania, wywodzą się z norm moralnych opartych na
                    uniwersalnych, etycznych i kulturowych tradycjach chrześcijaństwa. "

Przy czym nie ma co się sugerować słowem "chrześcijaństwa", tylko związkiem
                    "kulturowe tradycje chrześcijaństwa" które znaczy wogóle co innego.

A więc Bóg dla ZHP to tylko nośne hasło /uosobienie/ a nie Osoba.

Połączyć można się tylko wtedy, gdy dąży się do tego samego celu. Naszym celem
                    jest wychowanie na chrześcijanina, patriotę i osobę zaradną życiowo.

Celem ZHP jest wychowanie na zaradnego życiowo człowieka, który jest
                    niezależny od pochodzenia, narodowości, wyznania

My wychowujemy na człowieka związanego z Bogiem i Polską, ZHP na niezależnego
                    od Boga i Polski.

Dlatego proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.

Anna Kijewska

Myślałem, że wystarczająco długo rozmawialiśmy już dzisiaj.

Wnioski z naszej rozmowy są takie:

są drużyny które dążą do ideałów ZHR w Ciechanowie (ale nie wszystkie / wszyscy)
                    korzystacie z metody ZHP (tzn. Każdy może być harcerzem o ile chce, nie ważne
                    czy przestrzega Prawa czy nie; Czy wierzy w Boga czy nie. Czy pije sobie
                    prywatnie czy nie)

Sama przyznałaś, że mogły się zdarzyć przypadki, iż ktoś sobie prywatnie (po
                    zbiórce, nie w mundurze, po osiągnięciu pełnoletności) wypił.

Dla nas takie coś jest jednoznaczne ze złamaniem Prawa Harcerskiego. Dla was nie
                    ma w tym nic złego. Tu się różnimy.

Dlatego w tej sprawie będziemy jeszcze rozmawiać. Mam nadzieję, że dojdziemy do
                    porozumienia i wspólnie wyjaśnimy tę sytuacje.

Basia = jkddk

Na prawdę przykro mi. Przykro mi, iż w taki dziwny sposób podjęła Pani próbę
                    walki z ZHR z powodów ambicjonalnych.

Pani poprzedni post: „jeśli już, to ja polecam ZHP, które działa bodajże przy
                    Farze na
                    plebanii, bo w ZHR to dziadostwo.”

Proszę na przyszłość pamiętać o zmianie numeru IP

Pozdrawiam!
                    Pwd. Marek Bardoński HO
                    Drużynowy 16 Ciechanowskiej Drużyny Harcerzy

• Gość: basia Re: zhr IP: 213.199.253.* 23.04.10, 23:08
                      Mój drogi, nie mam powodów, żeby wypowiadać się dwa razy pod tym
                      tematem i, jak to okresliłeś, walczyć z ZHR. Co do nr IP to pół
                      Ciechanowa może potwierdzić, że klienci firmy Matcom mają taki sam
                      nr IP :). Poza tym, gdybym naprawdę chciała w jakiś sposób Ci
                      zaszkodzić to wierz mi, zrobiłabym to w inny sposób. Pozdrawiam.
                    • Gość: Wędkarz Re: zhr IP: *.com 23.04.10, 23:31
                      Byłem w tamtym roku na Mazurach z kolegami i zetknąłem się na przystani z drużyną harcerzy z Warszawy. Drużynowy 16 lat prowadził pogawędkę ze swoją drużyną i w pewnym momencie zdjął mundur i czapkę i zapalił papierosa, jak przypetował to z powrotem założył. Potem się uśmiałem jak powiedział, że zrobił to by nie skalać munduru. Taka to była lekcja. To byli harcerze ZHP.
                      PS. To tak jakby ksiądz przed wejściem do baby do łóżka zdjął sutanne żeby nie złamać celibatu.
                      • Gość: Anna Kijewska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 13:37
                        to już nie moja wina ze inne drożyny tak robią.. u mnie w drożynie gdy by ktoś
                        tak zrobił od razu by wyleciał.. ja wiem, jest prawo trzeba go przestrzegać,
                        lecz nie rozumiem czemu inni mówią ze w Ciechanowie tez tak jest skoro tego nikt
                        nie widział tylko biorą przykład z innych drużyn z poza Ciechanowa.. to jest
                        naprawdę niemiłe, jeśli ktoś ocenia nas po zachowaniu innych.. moja drużyna
                        jest młoda i nikogo jeszcze na takim czymś nie złapałam ani w innych drużynach w
                        których byłam... hi ja już mam dość tej konferencji bo dla mnie harcerstwo jest
                        jedno.. i nie jest żadne gorsze ani lepsze.. dalej się pogrążajcie w tych
                        dyskusjach..

nie będę już się denerwować bez żadnej potrzeby.. ja wiem jaka jest moja drużyna
                        najlepiej i będę tego zdania bronic, a jeśli się komuś nie podoba to zapraszam
                        do mnie na zbiórkę i wyjaśnić to może osobiście jak to na kulturalnego obywatela
                        przystaje..

CZUWAJ..!!
                        • Gość: Anna Kijewska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 13:46
                          a zresztą o czym tu gadać.. pytanie było czy są jakieś drużyny harcerskie w
                          Ciechanowie czy jakoś tak.. to proszę was wypowiadać się na temat a nie gdzie
                          kto coś zrobił.. bo tak samo jak i ZHP i ZHR nie wszyscy przestrzegają swoich
                          praw i nie mowie o Ciechanowie tylko o kraju.. zawsze znajdzie się jakiś
                          odłamek i nie nanoście tego na nasze drużyny z Ciechanowa...

z góry dziękuje...
                          • Gość: zorro Re: zhr IP: *.tktelekom.pl 25.04.10, 19:50
                            JA i tak polecam zhr .;D
                            • Gość: Ola Re: zhr haha IP: 109.243.186.* 25.04.10, 22:06
                              Ja osobiście polecam ZHP.=]
                    • rurku-91 Re: zhr 02.05.10, 01:06
                      Druhu, nie rozumiem jednej rzeczy, jakie zasady nas dzielą? Prawo Harcerskie jest najważniejsze a to mamy takie samo. My nie chcemy walczyć, jesteście harcerzami, więc naszymi braćmi bądź siostrami. Prawo Harcerskie wyraźnie mówi, że za brata uważamy każdego innego harcerza. I jedna i druga organizacja ma na celu dobro Państwa oraz jedna tak jak i druga grupa jest blisko Kościoła.

CZUWAJ!!!
      • Gość: dkdkcfghkf Re: zhr IP: 213.199.253.* 25.04.10, 21:15
        i ten laptop <3333
        • Gość: RC Re: zhr IP: *.static.cloud-ips.com 26.04.10, 14:45
          ZHR lepszy!
          • Gość: A43 Re: zhr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.10, 10:26
            A gdzie są zbiórki ZHR?
            • Gość: Olga Dąbrowska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 14:03
              Drogi Marku,
              z tej strony drużynowa 14 WKMDH CORDIS. Bardzo się cieszę, że Twoja jak to nazywasz organizacja skupia tak wspaniałą młodzież, powiedz mi tylko jako drużynowy drużyny ZHR w Ciechanowie jak możesz dawać taki przykład swoim podopiecznym.?
              -Harcerz w każdym widzi bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza.!
              Tak mówi 4 punkt prawa harcerskiego zarówno jak i ZHP tak i ZHR.! więc dlaczego bezpodstawnie oskarżasz swoich braci czyli Harcerzy związku Harcerstwa Polskiego. Skoro jesteście jak to mówisz tak wierzący to bym chciała zwrócić Twoją uwagę na to co mówi Biblia: "Zaprawdę powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili", więc jeśli nas szkalujecie, plamicie nasz honor i to co robimy na łamach gazeta.pl czy tego nie czynicie Bogu, któremu tak jesteście oddani.. w statucie ZHP być może nie ma wzmianki o tym, że każdy instruktor musi być wyznania katolickiego, ale powiem Ci, że nie jesteśmy poganami i również wierzymy w Boga i Jemu składamy przyrzeczenie słowami "Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłusznym/posłuszną Prawu Harcerskiemu".

mam nadzieję, że zaprzestaniemy tej wymianie zdań i skupimy się na rzeczach ważnych, czyi współpracy Harcerskiej.. Jej początek zauważyłam na uroczystościach pożegnalnych Senator pani Janiny Fetlińskiej za co wam serdecznie dziękujemy.. życzymy wam sukcesów na Harcerskim szlaku.
              Z Harcerskim pozdrowieniem CZUWAJ Pwd. Sam. Olga Dąbrowska.

P.S. Wszystkich gimnazjalistów jak i uczniów Szkół średnich zapraszamy na zbiórki CORDIS`a w piątki o godz.17.30 na plebanii parafii FARNEJ. Drużyna jest o profilu medycznym.

propozycja dla drużyny Marka- możemy zorganizować kurs pierwszej pomocy, w którym wezmą udział moi harcerze jak i harcerze Twojej drużyny.
              • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.04.10, 18:31
                Droga Anno Kijewska i Olgo Dąbrowska!

Podkreślam po raz kolejny. Swoją wypowiedź oparłem na rozmowach z innymi
                instruktorami i z Tobą Anno osobiście. Sama przyznałaś, że nie wszyscy harcerze
                ZHP przestrzegają Prawa Harcerskiego.

A co ważniejsze, nikt na to nie reaguje wśród waszych przełożonych. Dlatego nie
                można pozostać obojętnym wobec tego faktu. Nie zależy mi w żadnym wypadku na
                niszczeniu reputacji ZHP, bo chętnych do ZHR jest naprawdę dużo. Mówię to z
                szacunku do rodziców.

Przykład daje myślę dobry - czasami trzeba wybrać między prawdą a organizacją.
                Wybrałem prawdę i nie żałuję wyboru. Osoba która nie przestrzega Prawa
                Harcerskiego nie jest dla mnie harcerzem. I nie chcę takiej osoby określać.

Co do cytatu z Bibli. Czasami nie każdy jest w stanie docenić tego, co ktoś inny
                robi dla niego. Nie oczekuję, że podziękujecie mi za to, iż przedstawiam wasze
                podejście do sprawy. Być może moje posty skłonią was do jakiś działań

Jeżeli chodzi o nieprzestrzeganie Prawa Harcerskiego, radzę zastanowić się nad 2
                punktem i uważnie spojrzeć na zdjęcia z 5 i 7 strony Tygodnika Ciechanowskiego.

W przypadku przyrzeczenia proszę przeczytać moją wypowiedź kilka wpisów wyżej i
                ewentualnie odnieść się do niej. Powtarzanie głupot w kółko raczej nie sprawi,
                że ktoś w nie uwierzy.

Jeżeli chodzi o współpracę dt. kursu pierwszej pomocy - myślę, że to ciekawy
                pomysł, na pewno warty rozważenia. Proszę o jakieś szczegóły lub jakikolwiek
                kontakt na mój e-mail : bardonski@wp.pl

PS. Harcerze ZHR spotykają się na zbiórkach odpowiednio (w Piątki / Soboty):

Zastęp Orliki - okolice SP4 / św. Tekla / św. Biskupów Męczenników Płockich
                Zastęp Jastrzębie - okolice SP5 / św. Piotr
                Zastęp drużyny Glaucus - okolice SP7 / św. Matki Boskiej Fatimskiej
                Zastęp Czarne Wilki - okolice SSP / św. Piotr
                Zastęp Ułani / Galaktyczni - okolice szkoły w Sochocinie
                oraz w trakcie tworzenia są zastępy w Regiminie oraz w okolicach SP3

Zbiórki odbywają się także różnych innych miejscach, ponieważ nasze zbiórki są
                najczęściej w ciekawych miejscach, wartych do odwiedzenia z uwagi na walory
                przyrodnicze, estetyczne, patriotyczne czy historyczne.

Czuwaj!
                Pozdrawiam!
                pwd. Marek Bardoński HO
                drużynowy 16 Ciechanowskiej Drużyny Harcerzy ZHR
                • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 18:52
                  Widać musi być Was z ZHR dużo więcej, skoro macie tyle zastępów
                  Gratuluję, zrobiliście dużo pracy w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
                  a ZHP coraz mniej. I poziom coraz wyższy. Dobra robota!
                  • Gość: Oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 19:26
                    Chcę tylko zauważyć że są to same zastępy. Jesli mam wymieniać zastęy z drużyn
                    ZHP to są to
                    Desant
                    Lilijki
                    Snalubma
                    Białe Orły
                    Bieszczadzkie anioły
                    Medicus
                    powstańczaki.
                    Ludzi dajcie spokój temu tematowi. Ileż można pisać. Jeśli masz coś nam do
                    powiedzenia to mniej jaja i przyjdź na zbiórkę i nam to powiedz a nie mądry
                    jesteś i piszesz coś w necie.... przykre... Osobiście na własne oczy widziałam
                    jak ZHR tak nieskalany pije alkohol i pali papierosy... Nawet nie wiesz jaka
                    jest nasza metodyka więc nie wypowiadaj się na tematy Absolutnie Ci nieznane. Z
                    tego co wiem w Mławie macie swoim przełożonych i możesz się spodziewać mojego
                    telefonu do Dh Komendanta. Zrobimy spotkanie i wtedy może będziesz miał coś do
                    powiedzenia przy swoich i naszych przełożonych. A jeśli nie zaprzestaniesz tych
                    oszczerstw to spotkamy się na drodze prawnej.
                    • maciek_zagroba Re: zhr 28.04.10, 19:32
                      Białe Orły to zastęp? Jakiej drużyny? Bo jeszcze 3 lata temu Białe Orły były 8
                      Drużyną Harcerską... Coś się pozmieniało?
                    • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 20:11
                      I tak nie przekonasz mnie do ZHP, bo w ZHR zastępy są na pewno większe bo
                      działają w całym mieście i nie tylko. A wy ograniczacie się do jednej harcówki w
                      Farze i pewnie dyskryminujecie osoby z innych parafii (już nie mówiąc o terenach
                      wiejskich). Wstyd.
                      • Gość: Oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 20:41
                        Nie wiesz nawet jakie są u nas i ile liczą osób więc jak się możesz wypowiadać
                        na ten temat??
                • Gość: Oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 20:43
                  I skoro Marek podaje zastępy w innych miejscowościach to proszę policzyć ile
                  drużyn i ilu harcerzy jest w Mławie. A to przecież nasz Hufiec...
                  • Gość: Gość Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 20:45
                    ''W każdym z zastępów jest około 5 osób.'' to informacja o ilości osób ze strony
                    internetowej Drużyny Dh Marka. Więc drogi Adamie policz ile osób liczą wszystkie
                    a później nas oceniaj.
                  • Gość: kmkm Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 20:47
                    daj spokój Oliwka....to przecież Gwardia Kardynalska!!!!!
                    • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 20:54
                      Gdzie Mława a gdzie Ciechanów...
                      no to 8 * 5 = 40
                      a u Was ile jest osób ? tylko szczerze.
                      Oliwko musisz pogodzić się ze zwycięstwem ZHR!
                      Zapraszam wszystkich do ZHR.
                      • Gość: oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 21:08
                        Z jakim zwycięstwem... widzę właśnie na czym wam tak naprawdę zależy.. żeby być
                        lepszym od ZHP, nie znacie nas jako ludzi a macie o nas za tyle do powiedzenia..
                        żal mi was-jako harcerzy i jako ludzi.. u nas jedna drużyna liczy 20 osób.. więc
                        bez porównania... ale nie o liczbę ale o jakość chodzi.. działajcie a nam dajcie
                        spokój...
                      • Gość: Oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 21:11
                        A Dh Marek wypisał 5 zastępów po pięć osób.. co daje 25 osób a nie 40... eh....
                        • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 21:18
                          Samych zastępów męskich jest 5 + 2 powstające. U ZHR jest rozdział na chłopaków
                          i dziewczyny. A do tego jeszcze wchodzi kadra...
                          • Gość: Oliwka Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 21:19
                            Co daję 25 osób jakby nie było.. no cóż Adamie chyba jakieś kompleksy masz skoro
                            tak bardzo Ci na ilości zależy...
                            • Gość: Adam Re: zhr IP: 204.124.182.* 28.04.10, 21:26
                              To ilu jest u was chłopaków wieku do 15 lat?
                              A tak w ogóle to raczej twoje wypowiedzi i reszty ZHP wyglądają na pełne
                              kompleksów.
                              • cerem Re: zhr 28.04.10, 21:29
                                Proszę nie używać forum do rozmów prywatnych. Będę zmuszony usunąć
                                wątek.
                                • Gość: Jarek Re: zhr IP: *.onlinehome-server.info 28.04.10, 21:43
                                  Proszę nie deptać trawników bo usunę trawniki. Bardzo ciekawe ostrzeżenie cerem.
                                  Temat bardzo ciekawy i proszę o nieusuwanie go. Jestem ciekawy odpowiedzi dh. Marka
                                • maciek_zagroba Re: zhr 28.04.10, 21:51
                                  @Adam napisał:
                                  "Co do zawłaszczenia, to wy zawłaszczyliście sobie Krzyż Harcerski. A jeżeli
                                  uważacie, że ZHP kontynuował swoje tradycje w latach 1956-1989 to sami siebie
                                  ośmieszacie."

Zachęcam do przeczytania książki "Gawęda o ciechanowskim harcerstwie" dh.
                                  Remigiusza Nawakowskiego wydanej w 90 rocznicę ciechanowskiego harcerstwa;)
                                  A poza tym może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie dot. Białych Orłów?;D
                                  • Gość: Anna Kijewska Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 22:03
                                    a ja bardzo proszę o namiary do Adama... nie będę tego załatwiać w ten sposób..

a co do ZHR to sprawa w najbliższym czasie będzie rozwiązana..

w ogóle to jaki wy dajecie przykład.. liczyć nie umie a się wydziera
                                    najgłośniej.. powiedziałam Ci Adam.. daj namiary, spotkamy się i osobiście to
                                    załatwimy a nie jak dzieci po 10 lat przez internet.. to nie jest kulturalne
                                    zachowanie..

żal... brak słów... widzę, że ZHR zero kultury.. do nikogo... smutne to
                                    jest bardzo...niezły dajecie przykład..
                                    • Gość: Matka harcerza ZHR Re: zhr IP: 208.53.138.* 28.04.10, 23:37
                                      Rok temu zapisałam syna do ZHR i bardzo jestem im wdzięczna.
                                      Sama kiedyś należałam do ZHP i mam o nim złe zdanie. Ta krytyka ZHP
                                      w tym wątku to jest delikatnie powiedzane, ale nie chcę podawać
                                      konkretnych przykładów gdyż druchna Oliwka już grozi sądem a będzie
                                      mi trudno udowodnić fakty sprzed 20 lat albo obecne słyszane od
                                      znajomych.
                                      Kiedy zapisywałam syna do ZHR ok. rok temu miałam z nim problemy bo
                                      wdał się w nieciekawe towarzystwo z drugiego podwórka a nawet jak
                                      siedział w domu miał problemy z lekcjami, ciągle był rozdrażniony.
                                      Teraz, choć biega prawie codziennie na zbiórki podciągnął się z
                                      nauką, wraca ze zbiórki zziajany ale zrelaksowany wesoły i chętnie
                                      bierze się za lekcje, i w co mi trudno uwierzyć - przestał urzywać
                                      wulgarnych słów.
                                      • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 08:17
                                        Ale dlaczego Pani przywołuje przykłady sprzed 20 lat?? W ZHP są nowi ludzie, nie
                                        Ci sami którzy pełnili służbę za Pani czasów. Eh.. że wy nie potraficie przyznać
                                        racji zarówno ZHP jak i ZHR, kazda organizacja ma swoje cele, ZHP również
                                        wychowuje, w dodatku tych którzy nie wierzą, pokazujemy im drogę do Boga,
                                        jeździmy na Oaze modlitwy, wieszkość naszych harcerzy należy do Oazy i do
                                        zespołu mzycznego który gra co niedziela w koście, naszym Kapelanem jest
                                        instruktor ZHR, dobrze że on nie jest taki jak wy... potrafi z nami pracować i
                                        widzi że nie jesteśmy tacy jak nas opisujecie. Marek mógł normalnie odpowiedzieć
                                        na zadane na samym początku pytanie a nie wyzywać ZHP od pijaków itp... bo nas
                                        po prostu nie zna.. a to ze gdzieś w Warszawie rozmawiał z Harcerska ZHP która
                                        mówiła że piła, to ja mogę powiedzieć że ZHR z przasnysza również nie
                                        przestrzega prawa. Pili Alkohol na strzelance ASG, był tam również nasz harcerz...
                                        • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 09:55
                                          ja tez potwierdzam fakt iż ZHR mniemany, który przestrzega tak bardzo swoich
                                          praw, drużyna z Przasnysza bez żadnych zahamowań piła alkohol i jeszcze się
                                          chwaląc ze jest z ZHR...

na szczęście już niedługo sprawa będzie rozwiązana..

powodzenia..!
                                      • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 10:50
                                        pani rozumowanie mnie powala.. tak.. 20 lat temu mnie jeszcze na świecie nie
                                        było.. tak to była na pewno moja drużyna, która taka jest nadal.. no nie mogę
                                        :/ nie no na 100% to byli moi harcerze..!! hahaha..!!
                                        • Gość: Kuba M. Re: zhr IP: 204.124.182.* 29.04.10, 11:51
                                          Mimo iż mineło 20 lat, nie wiele się zmieniło. ZHR wystąpił z ZHP ponieważ w ZHP
                                          panowało przyzwolenie na łamanie Prawa i tak jest cały czas. a w ZHR tego nie
                                          ma. Dlatego jestem w ZHR od dawna już i nie zmienie go. W ZHP zawsze będzie
                                          najlepiej.
                                          • Gość: Adam Jasiński Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:48
                                            Nigdy nie dojdziecie do porozumienia; ta wymiana argumentów jest z góry skazana
                                            na porażkę (bo oszczerstwa/pomówienia lub wyciąganie brudów można nazwać
                                            porażką). Róbcie swoje! Myślę ze odpowiedź na zadane pytanie w pierwszym poście
                                            tego wątku już padła. Zdecydowanie na lepsze wyjdzie gdy zarówno jedni, jak i
                                            drudzy skupią się na wykonywaniu swoich obowiązków. Pozdrawiam
                                            • Gość: Matka harcerza ZHR Re: zhr IP: 208.53.138.* 29.04.10, 15:14

Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl
                                              Gość: ZHP 29.04.10, 08:17
                                              ,, ...to ja mogę powiedzieć że ZHR z przasnysza również nie
                                              przestrzega prawa. Pili Alkohol na strzelance ASG, był tam również
                                              nasz harcerz... ''

,, ...Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl
                                              Gość: ZHP 29.04.10, 09:55 Odpowiedz ja tez potwierdzam fakt iż
                                              ZHR mniemany, który przestrzega tak bardzo swoich
                                              praw, drużyna z Przasnysza bez żadnych zahamowań piła alkohol i
                                              jeszcze się
                                              chwaląc ze jest z ZHR... ''

Czy powyższe ,,fakty'' jakaś druchna potwierdzi czy może to
                                              oszczerstwa jakiegoś dowcipnisia wyssane z palca?
                                              Proszę o więcej szczegółów. Na najbliższym zebraniu rodziców ZHR
                                              sprawę poruszę o ile jest w tym ziarno prawdy.
                                              • Gość: kolezanka Re: zhr IP: 213.199.253.* 29.04.10, 21:48
                                                No cóż, ja śmiało mogę powiedzieć, że mam w klasie (gimnazjum nr 4)
                                                dwójkę chłopaków, którzy baaardzo niechętnie wspominają czasy w
                                                ZHR.
                                                • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.04.10, 22:34

Postaram się odnieść do wszystkich problemów i nie zapomnieć o nikim:

Adamie i Oliwko!
                                                  Wiem, że walczycie o poparcie dla swoich organizacji. Nie trzeba jednak robić
                                                  tego w tak agresywny sposób. Myślę, że każdy sam zdecyduje, a informacji ma już
                                                  wiele zarówno ode mnie jak i od instruktorów ZHP.
                                                  W większości spraw się zgadzamy i akceptujemy swoje różnice. Jednak są one
                                                  widoczne, dlatego każdy sam powinien zdecydować, czy woli liberalne ZHP czy
                                                  konserwatywne ZHR. Ja mogę ze swojej strony dodać tylko, że od swoich ideałów
                                                  nigdy nie odejdę i będę podejmował działania, gdy tylko dowiem się o łamaniu ich
                                                  w innych drużynach.
                                                  Użytkowniku o pseudonimie „ja”!
                                                  ZHR powstał jako organizacja w 1989 roku, myślę że to literówka. Ale już od
                                                  końca II wojny światowej zaczęły tworzyć się tajne organizacje, które nie
                                                  zgadzały się na warunki „czerwonego harcerstwa”.
                                                  Owszem, ZHP jest w strukturach światowego scoutingu, a ZHR nie, ponieważ może
                                                  być tylko jedna organizacja z danego kraju. Jednak scouting a harcerstwo to
                                                  różne rzeczy. Harcerstwo łączy scouting z Bogiem i Ojczyzną. Scouting sam w
                                                  sobie to tylko system małych grup i działalność na świeżym terenie (w skrócie).
                                                  Natomiast sam związek ZHP jako związek powoli „zaczyna się unowocześniać”.
                                                  Ponieważ już widzę groźby prawne, nie będę tego tematu rozwijał.
                                                  maciek_zagroba!
                                                  Książki nie czytałem, z przyjemnością przeczytam o ile uda mi się ją odnaleźć.
                                                  Jednak prawdopodobnie nie zmieni ona mojego podejścia do komunizmu.
                                                  Drużyn ZHP nie kojarzę niestety i nie jestem w stanie pomóc.
                                                  Matko harcerza ZHR!
                                                  Dziękuje za wsparcie. Bardzo przyjemnie się czyta takie wypowiedzi, ponieważ
                                                  dają one poczucie wartościowości pracy, którą wykonujemy. Właśnie taki jest cel
                                                  harcerstwa i tak powinien wyglądać cały wątek na forum. Niestety, rzeczywistość
                                                  jest jaka jest i nic na to nie poradzę.
                                                  Mogę udawać, że problemu nie ma. I mieć spokój, prowadzić drużynę. Ale taka
                                                  działalność pozbawiona jest sensu. Jak mam nauczyć harcerzy szczerości, jeżeli
                                                  sam będę „krył” inne osoby, podające się za harcerzy, a będące tylko skautami.
                                                  Wiem, że to nie jest dobra promocja harcerstwa. Ale nie o to mi chodzi. Wolę
                                                  mieć 5 prawdziwych, szczerych i oddanych temu co robią harcerzy, niż 30 którzy
                                                  tylko udają.
                                                  Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa!
                                                  Aleksandro Dzięgielewska!
                                                  Znam Ciebie już parę lat i wiem, że jesteś osobą która traktuje Prawo
                                                  Harcerskie na poważnie. Wybrałaś ZHP i jak sama piszesz widzisz, że nie wszyscy
                                                  przestrzegają u was Prawa Harcerskiego.
                                                  Nie traktuj mojej wypowiedzi jako ataku na ZHP. Cały czas podkreślam, że po
                                                  prostu są między nami różnice ideowe i nic na to nie poradzimy. Na siłę ani my
                                                  nie będziemy się „europeizować” ani Wy „chrystianizować”. I nie powiesz mi, że
                                                  organizacja wychowuje na chrześcijan, jeżeli instruktorami mogą w niej być osoby
                                                  innych wyznań – np. buddyści.
                                                  Ja siebie oceniam cały czas i znam swoje wady i zalety. Jestem abstynentem w
                                                  100%, zarówno od alkoholu jak i od papierosów. Co może potwierdzić cała moja
                                                  klasa czy drużyna. Leniwym też raczej nikt mnie nie nazwie, bo odniosłem już
                                                  spore sukcesy naukowe czy harcerskie.
                                                  Mam wiele wad nad którymi pracuję, jednak żadna z nich nie koliduje z pracą
                                                  instruktorską. Natomiast rzeczy do których sami się przyznajecie są
                                                  dyskwalifikujące niektórych z Was jako instruktorów. Przynajmniej w naszej
                                                  organizacji.
                                                  Do spotkania dążę cały czas i czekam na e-maila od kogoś z Was, najlepiej z
                                                  telefonem żebym mógł po prostu zadzwonić.
                                                  Ogólnie sprawa ZHR w Przasnyszu.
                                                  Z moich informacji wynika, że obecnie nie istnieje żadna drużyna ZHR w
                                                  Przasnyszu. Mieliśmy biwak w Przasnyskim Aeroklubie i nie udało nam się ich
                                                  odnaleźć. Więc nawet jeżeli by takie coś miało miejsce, zostało już odpowiednio
                                                  załatwione.
                                                  Zawsze może zdarzyć się taka sytuacja, ale w ZHR jest to od razu wyjaśniane. I
                                                  jak widać tak było i w Przasnyszu.
                                                  Jednak jeżeli się mylę, i drużyna nadal tam istnieje, proszę o jak najwięcej
                                                  informacji na mojego e-maila: bardonski@wp.pl – sprawę jak najszybciej wyjaśnię.
                                                  I dopilnuje aby informacje zostały zweryfikowane, a odpowiednie konsekwencje
                                                  wyciągnięte.
                                                  Koleżanko!
                                                  Wiele osób, które były przyłapane na alkoholu, papierosach czy innych
                                                  wykroczeniach będzie w ten sposób wspominać ZHR. Taka jest natura trzymania
                                                  dyscypliny. Nigdy ten co odchodzi (samodzielnie czy nie) z drużyny z takiego
                                                  powodu nie będzie jej miło wspominał. A już takich osób znalazłaby się ponad
                                                  setka. Naprawdę w dzisiejszych czasach mało który gimnazjalista jest abstynentem.

Na życie patrzmy z optymizmem. Bo zawsze prawda zwycięża i tak samo jest wśród
                                                  ciechanowskich harcerzy. Wszelkie problemy są w trakcie rozwiązywania, niedługo
                                                  zaproszę instruktorów Ciechanowskiego ZHP na rozmowę i myślę, że wspólnie
                                                  wyciągniemy jakieś wnioski.
                                                  Harcerstwo w ostatnich miesiącach bardzo silnie rozwinęło się w Ciechanowie. I
                                                  to jest najważniejsze. Wszelkie problemy postaramy się rozwiązać już podczas
                                                  szczerej rozmowy. I myślę, że będzie ona konstruktywna.
                                                  Dziękuje za wszystkie wypowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji o harcerstwie,
                                                  jednak już o sprawach bardziej przyjemnych.

Pozdrawiam!
                                                  Pwd. Marek Bardoński HO
                                                  Drużynowy 16 Ciechanowskiej Drużyny
                                                  • Gość: kolo Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 23:13
                                                    Gratulacje Harcerze!!Wracacie mi wiarę i nadzieje,a najważniejsze
                                                    optymizm,którego tak potrzeba nam wszystkim.Poczytałem z zaciekawieniem Wasz
                                                    wątek i jst to najbardziej merytoryczna i na poziomie wymiana zdań.Nigdy nie
                                                    byłem Harcerzem,ale jeżeli umiecie tak kulturalnie się różnić to gratuluję.Tak
                                                    trzymajcie.Pozdrawiam .A innych wątków nie czytajcie,żebyście się nie zarazili
                                                    bylejakościa.podziwiam Was.Pozdrawiam jeszcze raz.
                                                  • Gość: Adrian Re: zhr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.10, 11:25
                                                    A co najczęściej robicie na zbiórkach?
                                                  • maciek_zagroba Re: zhr 30.04.10, 14:01
                                                    @Marek Bardoński napisał:
                                                    Jednak prawdopodobnie nie zmieni ona mojego podejścia do komunizmu.
                                                    Chyba źle mnie zrozumiałeś;) Właśnie na podstawie tej książki jak i wspomnień
                                                    harcerzy z tamtych burzliwych lat możesz się przekonać że nie całe Harcerstwo
                                                    było czerwone i ściśle związane w komuną i że nie odstępowało od Prawa
                                                    Harcerskiego. I nie myśl że popieram komunę bo tak nie jest!
                                                    Więc jeśli będziesz czytał tą książkę to rób to uważnie i oceniaj jej treść
                                                    obiektywnie!;)
                                                    Pozdrawiam!
                                                    Maciek
                                                  • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 11:06
                                                    Różne rzeczy się u nas dzieją.. w ten weekend mamy szkolenie medyczne z
                                                    Maltańską służbą medyczną. W lipcu będziemy organizować Festiwal Młodych. info
                                                    dla Marka /poczytaj sobie o tym festiwalu-sam fakt że moja drużyna go ogranizuje
                                                    świadczy że wierzymy w Boga, ponieważ to festiwal religijny/ Jutro tj 3-go maja
                                                    będziemy pełnić wartę na placu Kościuszki.

Co do zbiórek teraz rozpoczęły się zbiórki medyczne-udzielanie pierwszej pomocy,
                                                    symulację itp...

Przygotowujemy się do tegorocznego Rajdu Wisła w Płocku.
                                              • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.10, 11:35
                                                o może pani wieżyc ze tak jest wszędzie...!!! ZHR tez nie przestrzega swoich
                                                praw..!!! i taka jest prawda..!! ale najlepszą obroną jest atak, dlatego ZHR
                                                nas atakuje..!! tyle co mam do powiedzenia..!!
                                                • Gość: Marcin Rzeczkowski Re: zhr IP: *.tktelekom.pl 01.05.10, 14:06
                                                  My was w żaden sposób nie atakujemy a jeżeli tak ,to nie specjalnie.
                                                  • Gość: Andrzej --- IP: *.w86-195.abo.wanadoo.fr 01.05.10, 15:38
                                                    Ja też jestem ciekawy co robicie na zbiórkach. Zawsze myślałem o harcerstwie
                                                • Gość: Matka harcerza ZHR Re: zhr IP: 208.53.138.* 01.05.10, 17:15
                                                  Niestety widzę że dziś dyskusja w tym wątku się skończyła. Okazało się że
                                                  Strona ZHP lub ktoś kto się podszywa
                                                  ,, IP: *.adsl.inetia.pl
                                                  Gość: ZHP 29.04.10, 09:55 ''
                                                  kłamie. Wiem bo gdy poprosiłam o więcej szczegółów
                                                  forum.gazeta.pl/forum/w,557,110163972,110749926,Re_zhr.html
                                                  nie podał ich tylko zaczął rzucać kolejne oszczercze sugestie, przystąpił
                                                  do plucia.
                                                  Jeszcze raz proszę ,,Gościa'' podpisującego się ,,ZHP'' o więcej
                                                  szczegółów np. Nazwa drużyny, data, rodzaj alkocholu, okoliczności czy
                                                  rysopis tych harcerzy.Jeżeli ,,Gość ZHP'' nie poda dodatkowych szczegółów,
                                                  tak żeby można się było do nich odnieść i zweryfikować, będzie to dowód
                                                  jego wrogości do polskiej młodzieży skupionej w ZHR.
                                                  • Gość: Olek Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 11:01
                                                    A może Pani poda info dotyczące picia przez naszych harcerzy alkoholu?? Bo Marek
                                                    też tylko rzuca oskarżenia a nic konkretnego nie powie... jeśli chce się pani
                                                    bawić w detektywa to na własną rękę.. Śmieszne.. rysopis harcerzy...
                                                  • Gość: ZHP Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 11:20
                                                    a co mi tu będzie Pani mówiła co ja mam robić..!! może jak bym się znała na
                                                    trunkach to i bym powiedziała..!! nie znam się tak jak pani ze zaraz będę
                                                    nazwami wymieniać..!! a nie chce tez chłopakom robić niepotrzebnych
                                                    problemów..!! i nie będę rzucać nazwiskami.>!! nie będę się zniżać do WASZEGO
                                                    poziomu..!! dziękuje..!!

a co do Religi.. naszym kapelanem drużyny jest harcerz ZHR i kto tu nie umie
                                                    współpracować..!!?? komu teraz łyso..??
                                                  • Gość: ROMEK Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 11:45
                                                    a ja osobiście byłam sprawdzić otoczenie ZHR jak działają i w ogóle..! to co się okazuje..?? ZHR prawie nic nie działa w kościele Sw.Piotr...!! dostali miejsce do spotkań czyt.harcówkę, a w święta wielkanocne nie pełnili żadnej warty..!! a tacy religijni..?? pfff..>!! zachowaniem tez nie błyszczycie.!! dofinansowania os proboszcza dostajecie a na nas mówicie ze to my kasę zgarniamy..?? na wszystko sami musimy pracować..!! nikt nam nic nie daje..!! działamy w kościele tyle ile możemy..!! w FARZE wielki czwartek warta była, wielki piątek..?? tez..!! cala sobota od rana ludzie z koszyczkami chodzili i staliśmy i cała noc przy grobie warte pełniliśmy, po całej nocy byliśmy o 6 rano na rezurekcjach..!! ale to my nie jesteśmy katoliccy..?? co..?? bo chyba się przesłyszałam..!!??

a pani wyżej chciała żeby się nie podpisywać ZHP to proszę..!!

i nasze działania nie są na pokaz...!! to ze jesteśmy na warcie to jest tylko i wyłącznie nasz obowiązek i poczucie ze chcemy to robić bo jesteśmy HARCERZAMI..!!! tak dokładnie..!! a ludzie jeśli nie wiece jaka jest prawda to głupot nie piszcie dobra..?? bo inteligencjo nie błyszczycie w ten sposób..!! tylko w naszych oczach się ośmieszacie..!! bo ważne jaka jest prawda i ze najważniejsze dla nas osoby ją znają.>!! a ktoś kto się nie udziela w życiu ZHP to może sobie nagadać..!!

POZDRO dla was...!!!

P.S. nie będę chamska, ale przypominam, ze ZHR nie przestrzega swoich praw..!! i najlepsza obrona jest atak, oni tego użyli, żeby zakryć swoje wady a nas splamić..!!

ZHP RZĄDZI..!! tylko tyle powiem.. i pozdrawiam mamuśkę..!! która tak dzielnie broni..!! mnie ZHP wyciągnęło z niejednego problemu i opresji za co jestem wdzięczna.. dzięki ZHP żyje..!!..!! POZDRO..!! ;P
                                                  • Gość: :) Re: zhr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 21:29
                                                    Droga "Matko harcerza ZHR"!
                                                    alkoholu piszemy przez samo "h" :)
                                                    prosta rzecz a rzuca cień na autentyczność i intencję Twoich wypowiedzi :)

ściskam cieplutko!
                                                  • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.05.10, 22:26

Dzisiaj, po uroczystościach, spotkałem się z Olgą Dąbrowską, drużynową CORDIS-a.

Jeżeli ktoś odniósł wrażenie, że moje wypowiedzi dotyczą jej drużyny - nie taka
                                                    była moja intencja.

Chciałem jedynie pokazać różnice między ZHP i ZHR, ale w ZHP zdania jednak są
                                                    podzielone.

Po rozmowie mam bardzo pozytywne nastawienie do jej drużyny. Olga prowadzi
                                                    drużynę zgodnie z chrześcijańskim systemem wartości, więc tak samo jak my
                                                    realizuje idee przedwojennego harcerstwa.

W ramach sprostowania mogę powiedzieć więc, że są drużyny ZHP, które
                                                    reprezentują wysoki poziom i z którymi można współpracować.

Życzę natomiast sobie i wszystkim harcerzom, żeby moje dotychczasowe
                                                    doświadczenia z ZHP były jedynie przypadkiem i nieszczęśliwym zbiegiem
                                                    okoliczności.

Jeżeli też ktoś źle zrozumiał moje wypowiedzi - są one oparte wyłącznie na
                                                    rozmowach z instruktorami oraz interpretacji statutu. Nie widziałem osobiście
                                                    przypadków łamania Prawa Harcerskiego przez Ciechanowskie Środowisko ZHP.

Jedynie słyszałem takie relacje od innych harcerzy, tak ZHR jak i ZHP oraz wielu
                                                    ludzi zupełnie nie związanych z harcerstwem.

Dzisiaj dowiedziałem się, że są osoby w ZHP, które chcą walczyć z tymi
                                                    problemami i dlatego jestem pełen optymizmu, iż niedługo nie będą one występować

ZHP jest bardziej liberalne. Ale mam nadzieję, że nie aż do takiego stopnia.
                                                    Jeżeli będą się zdarzały przypadki łamania Prawa, będziemy interweniować na
                                                    bieżąco.

Moją jedyną intencją jest dobro harcerstwa.

Nie wiem jeszcze jak wygląda sytuacja w FENIKSIE, będę chciał spotkać się z ich
                                                    drużynowym po zakończeniu matur.

Pozdrawiam!
                                                    pwd. Marek Bardoński HO
                                              • Gość: ROMEK Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 11:54
                                                a i DRUHNA pisze się przez samo H....!! to tak tylko tyle, jeśli pani syn nie
                                                poinformował pani o tym...

POZDRAWIAM...!!

z Harcerskim pozdrowieniem CZUWAJ..!!! :D
                                                • Gość: Marek Bardoński Re: zhr IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.05.10, 17:21
                                                  maciek_zagroba:
                                                  Istniało harcerstwo, które nie było związane z komuną. Po wojnie wszyscy
                                                  członkowie „podziemia” stworzyli ZHR, z wyjątkiem małej grupy osób, które
                                                  uważały, że będą naprawiać ZHP od środka. Jednak nie udało im się tego zrobić.

Polecam zapoznać się z sytuacją przed powstaniem styczniowym. Istniała tam też
                                                  organizacja „białych koszul”, która uważała, że należy powstanie przeprowadzić w
                                                  bliżej nieokreślonej przyszłości.

To jest analogiczna sytuacja. Próbowali, ale się nie udało, czego skutkiem jest
                                                  obecna postawa ZHP, a efektem rozbicie organizacyjne.

Andrzej:
                                                  Na zbiórkach najczęściej uczymy się technik harcerskich (obsługa busoli,
                                                  znajomość szyfrów i węzłów, pierwsza pomoc, znaki topograficzne i patrolowe,
                                                  rozpalanie ognisk, budowanie szałasów, rozpoznawanie zwierząt i roślin,
                                                  gotowanie w warunkach polowych, musztra i wiele innych rzeczy)

Gramy w różne gry wykorzystujące powyższe techniki – podchody, INO (chodzenie z
                                                  mapą po punktach), tzw. biegi (pokonywanie trasy na której rozmieszczone są
                                                  zadania do wykonania), zwiady (wykonywanie zadań polegających na znalezieniu
                                                  informacji o okolicy) itp...

rurku-91:
                                                  Nie znasz naszego Prawa widocznie, ponieważ różnią się one i to już w pierwszym
                                                  punkcie.

Służycie wszystkim ojczyznom tak samo i jesteście blisko każdego kościoła czy
                                                  wyznania, ale nie macie sprecyzowanej idei, wartości i celu waszej pracy.
                                                  Próbujecie wychowywać na osobę uniwersalną, która tak samo jest oddana każdej
                                                  religii i każdemu państwu.

Olek:
                                                  Dowodów nie trzeba.

Są głosy, które mówią, że nawet w mundurze czy przy młodszych harcerzach nie
                                                  przestrzegacie prawa. Ale moja wypowiedź w żaden sposób tego nie dotyczy

Jedynie zwracam uwagę na to, że uważacie, iż harcerz po zbiórce, prywatnie może
                                                  spożywać alkohol, gdy jest pełnoletni. Ja nie zarzucam Wam, że robicie to
                                                  podczas zbiórki.

ROMEK = ZHP (nie jestem niestety w stanie określić płci):

Na początku proszę się uspokoić, bo ogromna ilość wykrzykników wskazuje na duże
                                                  zdenerwowanie.

A denerwują się tylko osoby, które mają coś na sumieniu

„Sam fakt że moja drużyna go ogranizuje
                                                  świadczy że wierzymy w Boga, ponieważ to festiwal religijny”

Jeżeli dla Was sama pomoc w organizacji festiwalu religijnego świadczy, że
                                                  jesteście wierzący, to gratuluje Wam poziomu waszej wiary! :-)

„kapelanem drużyny jest harcerz ZHR”

Nie jest to prawdą. Żaden z księży na terenie Ciechanowa nie jest instruktorem
                                                  ZHR, a to raczej mało prawdopodobne żeby był harcerzem .

Jest to jakaś dziwna plotka.

ZHR nawet dzisiaj był na Mszy Św. W kościele Św. Piotra, byliśmy podczas
                                                  Wielkanocy kilka razy

Zbieranie pieniędzy w biedronce nie jest pracą tylko zwykłym żebractwem.
                                                  Omawialiśmy ten temat w naszym okręgu i takie działania zostały u nas zakazane,
                                                  żeby nie plamić munduru.

Widać, dla Was nie ma to znaczenia.

Pozdrawiam i cały czas czekam na e-mail z jakiś telefonem kontaktowym, chcę się
                                                  z Wami spotkać!

Pwd. Marek Bardoński HO
                                                  • Gość: ROMEK..!! Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 02.05.10, 19:08
                                                    ale Ty mnie irytujesz..!! masakra..!! zastanów się czasami nad tym co chcesz
                                                    napisać ok..?? :/ ze ja mam coś na sumieniu..?? odezwał się ten co ma
                                                    życie idealne i się nie denerwuje nigdy..:/ weź skończ dziecino i się ogarnij
                                                    dobra..!!

a co do piotra to publicznie się nawet wysłowić nie umiesz..!! POZDRO>..!!
                                                  • Gość: Marcin Rzeczkowski Re: zhr IP: *.tktelekom.pl 02.05.10, 21:13
                                                    Olek
                                                    Mama harcerza ZHR (nie wiem czyja ale to nie ważne)pierwsza poprosiła o
                                                    informacje dotyczące drużyny w Przasnyszu. Nie odpowiedziałeś na tą prośbę a
                                                    zadałeś inną. Więc wychodzi na to ,że coś jest nie tak jeśli obrażacie ZHR
                                                    którego tam nie ma.
                                                  • maciek_zagroba Re: zhr 03.05.10, 21:03
                                                    Druhu Marku trochę się rozpędziłeś...
                                                    Służycie wszystkim ojczyznom tak samo

która tak samo jest oddana każdej
                                                    religii i każdemu państwu

Tak dla przypomnienia:

1 punkt PH:
                                                    Harcerz sumiennie spełnia swoje obowiązki wynikające z Przyrzeczenia harcerskiego.

Przyrzeczenie harcerskie

"Mam szczerą wolę całym życiem pełnić służbę Bogu i Polsce, nieść chętną pomoc bliźnim i być posłusznym Prawu harcerskiemu."

Więc nie służymy wszystkim ojczyznom i każdemu państwu tylko POLSCE

Czuwaj!
                                                  • Gość: Matka harcerza ZHR Re: zhr IP: 208.53.138.* 04.05.10, 09:38
                                                    zhr IP: *.adsl.inetia.pl
                                                    Gość: ciechanowianin 16.04.10, 20:45 Odpowiedz
                                                    Czy ktoś może orientuje ...

Gość: ROMEK 02.05.10, 11:45 Odpowiedz
                                                    ... a ja osobiście byłam sprawdzić otoczenie ZHR ...
                                                    ... co..?? bo chyba się przesłyszałam..!!?? ...
                                                    ... a pani wyżej chciała żeby się nie podpisywać ZHP to
                                                    proszę..!! ...

Gość: ZHP 01.05.10, 11:35 Odpowiedz
                                                    o może pani wieżyc ze tak jest wszędzie...!!! ZHR tez nie
                                                    przestrzega swoich
                                                    praw..!!! i taka jest prawda..!! ale najlepszą obroną jest atak,
                                                    dlatego ZHR
                                                    nas atakuje..!! tyle co mam do powiedzenia..!!

Podsumowując przypuszczam że w jednej z drużyn ZHP coś złego się
                                                    dzieje i jedno z druhów (o bliżej nieokreślonej płci lub
                                                    orientacji ) powodowane zawiścią i frustracją, założyło ten wątek,
                                                    by zaatakować wzorową drużynę ZHR. Ten chaotyczny atak, plątanie się
                                                    w oszczerstwach to, moim zdaniem, czytając między wierszami, wołanie
                                                    o pomoc osoby cierpiącej. Przydałaby się profesjonalna pomoc.
                                                  • telewizjakomorkowa Re: zhr 04.05.10, 12:50
                                                    Harcerze ZHP i ZHR razem podczas wczorajszych uroczystości.
                                                    Zdjęcia i filmy:

forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=354
                                                  • Gość: ciechanowianin Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 20:50
                                                    nie rozumiem po co te przypuszczenia, gdyż z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ten wątek został założony przeze mnie.nie należę ani do zhp, ani zhr
                                                    jeśli to nie wystarczy muszę napisać, iż IP w NETII jest zmienne.

• Gość: ROMEK Re: zhr IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.10, 22:36
                                                    widać, że to pani potrzebuje pomocy..!! i to natychmiast..!! :// wiłam o
                                                    pomoc..!? oj jeszcze by się pani zdziwiła, że żadnej pomocy nigdy nie
                                                    potrzebuje zawsze radze sobie SAMA...!! a gdy by pani się orientowała kto w ZHP
                                                    ma jakie ksywki to by nie robiło dla pani to większego problemu..!! wiec proszę
                                                    niech pani tu ludzi nie denerwuje, gdyż pani wypowiedzi są tylko potwierdzeniem,
                                                    że nie ma pani nic ciekawego już do napisania, tylko masło maślane i myśli
                                                    panie, że jest fajna..?? pisząc w kółko to samo i tylko mnie denerwuje..??
                                                    pani wie najmniej, wiec się pani nie wypowiada... i mowie to z pełną kulturą
                                                    wobec starszej osoby mimo, że mało lat nie mam..!!!

CZUWAJ..!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka