Dodaj do ulubionych

DVB-T w Ciechanowie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.11, 23:08
Witam!
Czy ktoś bawi się już w DVB-T w Ciechanowie? Uruchomili multipleks w Sierpcu i jestem ciekaw czy da się złapać i na jakiej antenie. Nie mam telewizora w DVB-T bo sam bym sprawdził, a nie wiem czy warto inwestować w tuner.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Michau Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.11, 00:18
      Z Sierpca w Ciechanowie można odebrać tylko MUX-3 (k.35). MUX-2 nadaje na tym samym kanale co analogowy TVP1 w Ciechanowie (k.57), co w samym mieście uniemożliwia odbiór cyfrowego multipleksu z tej lokalizacji. Póki co pozostają próby z odbiorem MUX-2 z Raszyna (k.48).
      • Gość: telewidz Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.xdsl.centertel.pl 26.01.11, 16:47
        Zgadza się, póki co w Ciechanowie można odbierać tylko 6 programów nadawanych cyfrowo na kanale 48, natomiast programy TVP1,TVP2,TVPinfo, TVP Kultura i TVP Historia nadawane na kanale 55 nadawane są beznadziejnie nie można oglądać siła sygnału 8%
        • Gość: Żebro Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.11, 19:49
          Panowie, możecie w łopatologiczny sposób przedstawić co potrzebne jest żeby takowy sygnał odbierać i jak to wszystko ustawić?
          • Gość: Na zdrowy rozum Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 20:43
            Tu masz sporo informacji
            przelaczenie.eu/
    • Gość: gosc Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.11, 21:18
      w zime jak byl mroz to nawet ladnie z sierpca smigalo a teraz to tak jak wczesniej koledzy mowili ale jak chcesz kupic antene to ja kupilem w elbicie maja fajne antenki na podzespolach bosza polecam
      • Gość: telewidz Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.xdsl.centertel.pl 27.01.11, 21:52
        Ale o jaką antenę mam pytać? nie istotny producent, może być bosch tylko jakie oznaczenie lub nazwę ma mieć antena?
        • Gość: Michau Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.11, 22:35
          Ważne, żeby nie była to siatka tylko antena kierunkowa. Bardzo dobre robi televes, ale polski ATX 91 sprawdza się również nieźle.
    • Gość: Karol Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.opera-mini.net 11.01.14, 15:28
      Pozwalam sobie odświeżyć ten wątek żeby zadać trochę pokrewne pytanie - CZY W CIECHANOWIE DA SIĘ ODEBRAĆ RADIO W TECHNOLOGII DAB+ ? Do Płońska sygnał podobno dociera,a jak z Ciechanowem?
      • Gość: ajaja Re: DVB-T w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.14, 18:28
        Nie ma zasięgu nawet nie ma szansy na DXy bo technologia DAB+ używa wyższych częstotliwości niz UKF a przez to zasięg (mimo dużych mocy i cyfrowej transmisji) jest niższy. 1 lipca 2016 ma być uruchomiony Płock (lprawdopodobnie bliższa nam okalizacja Sierpc) wtedy będzie szansa odbiory na urządzeniach stacjonarnych z antena kierunkową.
        Nie ma za czym tęsknić bo jakość dźwieku ze wzgledu na dużą kompresję będzie słabsza niż aktualnych stacji UKF. W pierwszej fazie najprawdopodobniej bedzie mozna odbierać tylko rozgłośnie Polskiego radia. Wiele małych, lokalnych rozgłośni jeszcze przez kilkanaście lat nie przejdzie na cyfrę ze wzgledu na koszty. To spowoduje spore zamięszanie bo jedne stacje będą tylko na cyfrze inne tylko na analogu. Do 2020 kiedy planowane jest obięcie przez Polskie Radio zasięgiem całego kraju bedziemy mieć tak rozwiniętą sieć LTE, że łatwiej będzie słuchać radia przez internet choćby ze wzgledu na miliony dostępnych rozgłośni wobec kilkunastu dostępnych dla danego miejsca w obu technologiach oraz tylko kilku w DAB+. Chyba tylko jeśli sobie ktoś sprowadzi auto z radiem DAB+ (po którym płakał Niemiec jak sprzedawał) wybierze odbiór radia cyfrowego :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka