Dodaj do ulubionych

Dodatkowa kasa dla radnych

01.01.12, 11:44
Zgodnie z prawem radnym przysługuje zwolnienie z pracy na czas udziału w organach samorządu terytorialnego, ale bez prawa do wynagrodzenia. Zwalniani oczywiście są, ale przynajmniej części z nich nikt kasy za to nie potrąca. Jednym z takich szczęśliwców jest radny Dąbrowski, wiceprzewodniczący Rady Miasta i Prezes SML-W "Mazowsze". Tłumaczy to tym, że dobrze reprezentuje Spółdzielnię w Radzie Miasta. Rada Nadzorcza popierając takie postępowanie w różnego rodzaju "stanowiskach" i "oświadczeniach", nie chce jednak (choć może) zalegalizować istniejącego stanu rzeczy poprzez przyjęcie odpowiedniej uchwały. Bo, nie daj Boże, jakiś członek zaskarżyłby ją do sądu i Pan Prezes stracił by dodatkowe fundusze. Co sądzicie - z prawnego i etycznego punktu widzenia - o takim postępowaniu?
Obserwuj wątek
    • Gość: brudny Harry Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.223.64.146.static.sl-net.pl 01.01.12, 12:32
      Etyka omija szerokim łukiem pana Dąbrowskiego, tak jak złodziej komisariat policji ;)
      • Gość: gość Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.12, 13:02
        Oj, zgadzam się, niestety. Wyjątkowo nieciekawy typ.
        • Gość: darek Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.183.224.71.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.01.12, 14:05
          darujcie sobie ten temat, ta sprawa dotyczy większości radnych albo i wszystkich w przypadku pracowników SM, to oni i tak nic nie robią.
    • Gość: gość Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.12, 15:44
      Pan Dąbrowski bardzo ,bardzo nieciekawy typ
      • Gość: ups beauty vel brudny chce zostać prezesem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 16:52
        widzę, że beauty harry vel brudny andrzej chce zostać prezesem zamiast dąbrowskiego więc zakłada mu "pochwalne" wątki w necie :P
        • Gość: q2wwq Re: beauty vel brudny chce zostać prezesem ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 17:35
          Radni nie powinni dostawac pieniedzy W OGOLE.
          • beauty.andrzej Re: beauty vel brudny chce zostać prezesem ... 01.01.12, 19:35
            Nie wiem, czy brudny Harry chce zostać prezesem. Ja na pewno nie mam takich ambicji. Chcę tylko mieszkać w normalnej Spółdzielni, gdzie rządzą fachowcy, a nie politykierzy i kłamcy i gdzie realizuje się interesy większości, a nie grupki zwolenników Prezesa. To takie dziwne?
          • beauty.andrzej Re: beauty vel brudny chce zostać prezesem ... 01.01.12, 19:41
            Gość portalu: q2wwq napisał(a):

> Radni nie powinni dostawac pieniedzy W OGOLE.
            Zgadzam się. Uważam, że uczciwym rozwiązaniem byłoby rekompensowanie pracodawcy kosztów, jakie ponosi z tytułu zwalniania radnego. A tak mamy sytuację, że dwóch radnych powiatowych (Tyszkiewicz i Kęsik) ze "społecznej" pracy w Radzie Powiatu uczynili sobie stałe i jedyne źródło utrzymania
            • Gość: z kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 19:49
              kęsik to już pracuje z nadania starosty w domu pomocy społecznej jako kaowiec.
              żeby było śmieszniej ciągle jest dyrektorem powiatowego domu kultury, tylko że na bezpłatnym urlopie. inaczej by nie mógł zachować stołka radnego powiatowego. komuś z was pracodawca poszedł kiedyś tak na rękę ?
              fiku myku i koalicja psl-pis ma zapewniony głos radnego z niby opozycji. hehe
              • beauty.andrzej Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym 01.01.12, 19:55
                Dzięki Z za informację. O tym kaowcu nie wiedziałem. A swoją drogą ten Morawski nie jest taki głupi, jak by się mogło wydawać
                • Gość: z Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.12, 19:58
                  ba, żeby on tak umiał zadbać o powiat jak o siebie ... niestety nie umie
                  • Gość: phi-lozof Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym IP: *.adsl.inetia.pl 01.01.12, 20:24
                    umie oj umie ... tylko nie chce :P
                    • Gość: BOBEK Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 09:37
                      Jeśli chodzi o Dąbrowskiego to trzy lata temu chciał go wysadzić z Prezesa pewien radny powiatowy a teraz chodzi ze spuszczoną głową .Dąbrowski nie jest taki zły facet .
                      • Gość: Pszemuś Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 09:49
                        Czy to chodzi o Tyszkiewicza ? Może dla niego szukają posadki bo innym już załatwili.
                        //No tak, gdzie teraz są ci prawi i sprawiedliwi jak Tyszkiewicz, Kęsik, Stachiewicz, Pawłowski, Fetliński i reszta, ze swoimi moralnymi kręgosłupami? Może tam gdzie Kęsikowi załatwiono posadkę, żeby dorobił na chleb. Gdzie ten wojujący ze starostą Tyszkiewicz bo jakoś tak cichuteńko teraz siedzi. A Stachiewicz na swojej posadce w starostwie. A i dołożyć trzeba panią Kaczorowską koleżankę posła. No panie Tyszkiewicz i Kęsik pasuje to wam jakoś teraz i nie kłóci się to wam z waszymi poglądami ? Jakoś wam twarzyczki poczerwieniały może ze wstydu ? //
                      • beauty.andrzej Re: kęsik to kaowiec,dyrektor i radny w jednym 02.01.12, 11:12
                        Gość portalu: BOBEK napisał(a):

> Jeśli chodzi o Dąbrowskiego to trzy lata temu chciał go wysadzić z
                        > Prezesa pewien radny powiatowy a teraz chodzi ze spuszczoną głową .Dąb
                        > rowski nie jest taki zły facet .
                        Zgadzam się. Dąbrowski nie jest zły. On jest bardzo zły
    • Gość: D1 Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 06:55
      Temat podwójnej kasy radnych ciekawy. To naganna praktyka. Czy tak robią oni wszyscy?
      • Gość: roman Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 07:24
        Racja. Radny w dniu kiedy jest sesja lub komisja w pracy powinien mieć wpisaną "N"-kę. Bez względu czy jest prezesem, dyrektorem czy też zwykłym pracownikiem. Nieobecność usprawiedliwiona.
        Tyle i aż tyle. Reszta jest milczeniem.
        • Gość: ratatuj Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 18:57
          Może lokalni dziennikarze powinni ich o to zapytać i sprawdzić? Ciekawe którzy kombinują? Może wszyscy? Tylko znajćcie takiego dziennikarza który się odważy!
          • Gość: z Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 20:06
            obawiam się, że wszyscy radni biorą normalną wypłatę bez potrącenia za dzień sesji :(
            radnym powinno się być społecznie. od razu część chętnych pazernych by odpadła z pożytkiem dla radyi dla nas w efekcie
            • Gość: kakos Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 20:21
              I tu się mylisz albo i nie. Jednostki podległe pod urząd Marszałkowski mają wytyczne na ten temat i (podobno) przestrzegają ich. Takich radnych napewno jest 1 w powiecie i 3 w mieście. Może więcej ale ci na bank. Ktoś powinien sprawdzić czy tego przestrzegają i sprawdzić pozostałych i podać ludziom do wiadomości. Pole do popisu dla redaktorów z TC, EC, CzC, KRC i portali internetowych!
              • Gość: phi-lozof Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 23:01
                nie podpuszczaj tylko dlatego że szukasz haka na któregoś radnego
                jeśli uważasz że prowadzisz swój portalik to sam się tym zajmij a nie wyręczasz się innymi
                a ja kilka postów wyżej pisałem o tym że się człowieczku prosty niczego nie nauczyłeś na przykładzie innych
                • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 04.01.12, 07:10
                  Gość portalu: phi-lozof napisał(a):

> nie podpuszczaj tylko dlatego że szukasz haka na któregoś radnego
                  > jeśli uważasz że prowadzisz swój portalik to sam się tym zajmij a nie wyręczasz
                  > się innymi
                  > a ja kilka postów wyżej pisałem o tym że się człowieczku prosty niczego nie nau
                  > czyłeś na przykładzie innych
                  Phi-lozofie, dzięki za dobre rady, ale wolę się uczyć na swoich błędach, niż na innych. Poza tym nie lubię być bezkarnie okradany i nie lubię jak złodzieje śmieją mi się w twarz
                  • Gość: endi Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 10:27
                    Ciechanowscy radni muszą zarabiac, bo ciężko pracują. Ostatnio wykonali kawał dobrej roboty odbierając Mazovii halę ciężarową i wyrzucając z niej Ośrodek Przygotowań Olimpijskich. Podobno przeszkadzała im spółka, która żywiła zawodników z ośrodka. Po wyrzuceniu ośrodka z hali spółka przestała istnieć, kilku pracowników poszło na bezrobocie. To ważne osiągnięcie radnych. Powinni dalej działaać, żeby likwidować spółki i zwiększać bezrobocie.
                    • Gość: kotmaalę Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 11:26
                      Bez demagogii, o spółke BEST ciechanwoscy radni dbają.
                • Gość: phi-liphin Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 18:59
                  Ty phi-lozofie z bożej łaski. Coś mi się wydaje że sam jesteś radnym, który bierze podwójną kaskę co? Przyznaj się łotrzyku.
                  Jestem za tym żeby media ujawniły którzy radni postępują uczciwie i etycznie a którzy nie. Ciekawe dlaczego phi-lozof jest przeciwny?
                  • Gość: alamakota Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 07:15
                    popieram przedmówce. Jeśli jest tak jak piszecie wyborcy powinni poznać prawde. Wiem że WSZYSCY dziennikarze ciechanowscy czytają to forum. Do roboty Panie i Panowie.
    • Gość: as Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.12, 07:51
      Ludzie o czym Wy piszecie, przecież nikt żaden pracodawca nie udzieli takich informacji, bo jest na to stosowna ustawa o ochronie danych, jak sobie wyobrazacie ze dziennikarz pojdzie do jakiegos dyrektora i przystawi mu pistolet do głowy zeby ten mu udzielił informacji?
      trzeba wiedzieć ze istnieje cos takiego jak prawo i nie piszę tego w obronie "wybrańców narodu" bo nie mam w tym zadnego interesu.
      A po drugie to co wam da taka informacja? Przecież wiadomo, że jesli tak było, jest to i będzie, ewentualny szum medialny minie i dalej to samo będzie.
      Takie jest moje zdanie w tym temacie, wyrażam je ale nie po to zeby z kimś sie spierać, kazdy ma prawo mieć własne zdanie w tym temacie. pozdrawiam wszystkich
      • Gość: alicja Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.12, 18:07
        Oj asie, według mnie masz interes w takim pisaniu, choć nie wiem jaki. Może dziennikarze powinni zapytać wprost radnych każdego z osobna? Niech się pochwalą jeśli mają czym. Branie podwójnej kasy nie jest ok i dziennikarze powinni się tym zająć.
        • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 05.01.12, 20:31
          Gość portalu: alicja napisał(a):

> Oj asie, według mnie masz interes w takim pisaniu, choć nie wiem jaki. Może dzi
          > ennikarze powinni zapytać wprost radnych każdego z osobna? Niech się pochwalą j
          > eśli mają czym. Branie podwójnej kasy nie jest ok i dziennikarze powinni się ty
          > m zająć.
          Zajmuę się, choć idzie jak po grudzie. Wszyscy nabrali wody w usta i uważają, że jest ok. Ale będę próbował dalej, powiercę dziury w paru brzuchach, obiecuję.
          • Gość: alicja Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 07:31
            Kancelaria Rady Miasta w Urzędzie Miasta ma namiary na radnych telefony, adresy i maile. Mi nie poda ale dziennikarzowi musi. Trzymam kciuki za ciebie i za odwagę dziennikarzy Tygodnika, Extra, Czasu, Radia i innych portali.
            • Gość: kol Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 08:48
              Wystarczy sesje i komisje zrobić po 16-tej i po problemie. Tak zrobiło wiele gmin.
              • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 06.01.12, 09:49
                Zgadza się, ale na to musiałoby zgodzić się Prezydium Rady, a w Prezydium zasiada m.in Pan Dąbrowski
          • Gość: Piotrek Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.205.3.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.01.12, 13:49
            Kim jest beauty.andrzej??? Co to za czlowiek, co tak zapowiada na tym forum te wiercenia w brzuchach różnych ludzi z urzędów?????Chyba strasznie pewny siebie czytelnik, bo z mediów nie znam dziennikarza o imieniu Andrzej...a czytam prasę lokalną i portale często......Kim jest beauty.andrzej???? Może Pan się przedstawi i powie coś o swoim dorobku dziennikarskim?????no zachęcam....
    • Gość: mieszkaniec Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 08:56
      To poważna sprawa, radni powinni świecić przykładem właściwych postaw. Sam jestem ciekawy jaka jest prawda i apeluję do dziennikarzy o wyjaśnienie tej kwestii oraz opisanie.
      • Gość: certa Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 13:11
        Najpierw wybieracie takich a nie innych radnych, a potem macie do nich jakieś pretensje i chcecie, żeby dziennikarze się radnych czepiali. A może nie tędy droga? Gdyby rząd był zdania, że radni mają nie brać diet i jednocześnie poborów - w ustawie znalazły by sie odpowiednie zapisy. Np. taki: rada miejska pytałaby pracodawcę, ile potrącił radnemu za nieobecność z racji udziału w sesji bądź w posiedzeniu komisji. I kwotę potrącenia by mu refundowała.
        A najlepiej to wybierać takich radnych, którzy wiedza o co chodzi w pracy rady, nie patrzą tylko włąsnych interesów i nie są pazerni na wysokie diety.
        • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 07.01.12, 14:36
          W zasadzie masz rację. Jednak, jak pisałem na początku, radni nie mają prawa do wynagrodzenia i otrzymują je po prostu za milczącą zgodą pracodawcy. Gdy jest to pracodawca prywatny - może to wzbudzać wątpliwości etyczne, ale pod względem prawnym jest ok. Każdy może robić co chce ze swoimi pieniędzmi. Inaczej jednak sprawa wygląda, gdy są to pieniądze określonej społeczności. Jeżeli taka metoda praktykowana jest bez zgody tej społeczności (członków Spółdzielni, mieszkańców miasta), to dla mnie jest to zwykła kradzież.
          • Gość: mieszkanka Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 17:10
            I może dlatego warto zapytać radnych, żeby nie generalizować i nikogo nie krzywdzić. Może jak w biblijnym mieście znajdzie się choć jeden sprawiedliwy. Nie rozumiem zaniechania dziennikarzy.
            • Gość: 1954a4 Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: 213.199.253.* 07.01.12, 18:25
              A ja bym wybierał radnych ,którzy nie pracują i nie mielibyście problemu.
              • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 07.01.12, 20:53
                Ale już takich mamy - zawodowych radnych, żyjących wyłącznie z diety
                • Gość: z Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 00:00
                  Tyszkiewicz - radny powiatowy żyje tylko z diety o ile wiem. swoją drogą kto nieudacznika albo lenia wybiera ... ja bym na takiego nie głosował
                  • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 08.01.12, 09:37
                    I ja też. Ale trzeba na niego uważać, bo jest bardzo wrażliwy na punkcie swojego honoru, Zaraz idzie do sądu, a ma wsparcie z nietypowej strony - klanu Zmudczyńskich
                    • Gość: phi-hihi Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.12, 09:46
                      Jak radni powiatowi tacy honorowi to pewnie dadzą jakieś datki na Naszą Orkiestrę jak to czyni pan A.Sopliński od lat :
                      Szanowni Państwo, jestem lekarzem, pracowałem na sprzęcie kupionym przez WOŚP. Proszę mi uwierzyć – w inkubatorach kupionych przez orkiestrę nie gnieździ się szatan. Tam leżą potrzebujące pomocy dzieci. Pompy insulinowe z naklejką WOŚP nie tłoczą wódki i narkotyków tylko zbawienną dla dzieci chorych na cukrzycę insulinę. Wyposażenie szpitali przez WOŚP w urządzenia niezbędne przy problemach onkologicznych, neonatologicznych, kardiologicznych, nefrologicznych, urologicznych, laryngologicznych czy obrażeniach powypadkowych nie służy do odprawiania czarnych mszy lub obrzędów sekciarskich, lecz do ratowania życia. Nie lękajmy się wspierać tego, z czego Polska może być dumna, tego co niesie tyle dobra, które cieszy i Boga i ludzi.
    • Gość: e-meal Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 19:24
      wygląda na to że nasi dziennikarze nie zainteresują się tematem, nie zapytają radnych czy postępują etycznie w tej sprawie. ciekawe dlaczego? odpowiedzcie dziennikarze choćby pod swoimi nickami. Przecież to głównie wy i radni udzielacie się na tym forum.
      • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 09.01.12, 21:06
        Zajmuję się. Zapraszam na www.goniecciechanowski.pl
        • Gość: taktak Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.tktelekom.pl 09.01.12, 22:14
          Panie daj Pan już spokój z tą spółdzielnią i radnymi, masz coś do nich to wal bezpośrednio wyjaśnij a nie zaśmiecasz forum tylko po to aby ludzie odwiedzali Twoją stronę czytając te pełne jadu teksty.
          Nie możesz się przebić na rynku ciechanowskim to walcz innymi metodami a nie tylko plucie , plucie i jeszcze raz plucie . Proponuję stworzyć stronę nie goniec ciechanowski lecz główny opluwacz ciechanowski.
          • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 10.01.12, 07:07
            Drogi Panie taktaku. Nie musi Pan czytać, ale powinien Pan zauważyć różnicę pomiędzy opluwaniem a piętnowaniem nieetycznych zachowań.
          • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 10.01.12, 07:29
            I jeszcze jedno, Drogi Panie taktaku. O tym co mam do prezesa i radnych mówię i piszę otwarcie od bardzo dawna. Jeżeli ma Pan problemy ze zrozumieniem czytanego tekstu, to winą proszę obarczać swoich polonistów, a nie mnie. A forum jest po to, aby każdy mógł wypowiedzieć swobodnie swoje zdanie. A może Panu marzy się powrót do komuny i cenzury? Wtedy to było dobrze. Morda w kubeł albo pójdziesz siedzieć, no nie?
            • Gość: doradca Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 11:13
              daj siępan wybrać do rady i będzie po problemie .inaczej z zawiści szlak pana trafi,a w najgorszym razie doastanie wrzodów żałądka i efekt może być taki sam.a swją szosą to wyborcy dali legitymację radnego panu d
    • Gość: sam Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 06:32
      Nasze lokalne "niezależne" gazetki ukazały się i nic. Ani słowa o podwójnej kasie radnych. Czy to Was naprawde nie interesuje drodzy Redaktorzy???? Radni dalej mogą to robić nie przeszkadza to wam? A czepiacie się każdego legalnego ruchu starosty?
      • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 12.01.12, 07:29
        Temat dotyczy także radnych powiatowych. A czy gazetki nic nie robią? www.goniecciechanowski.pl
        • Gość: kolejny nick Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 18:35
          Andrzej nie obraź się, ale link jaki podałeś do czegoś co robi kopiuj-wklej z wpisów internautów na forum trudno nazwać głosem mediów czy nawet "gazetką". Chodzi mi o 1 ligę na naszym podwórku - TC, Extra, Czas i KRC. Oni milczą i to milczenie jest wymowne. Na forum też nikt nie rusza tego tematu co świadczy że on ma zdechnąć. To potwierdza że na forum piszą tylko radni, dziennikarze i paru takich wariatów jak ty i ja. Tego wątku radni i dziennikarze nie ruszają bo śmierdzi. Czy znajdzie się choć jeden odważny w TC, Extra, Czasie lub KRC co zajmie się tematem izapyta radnych powiatu i miasta czy biorą urlopy bezpłatne albo wypoczynkowe na sesje??
          • Gość: ABCD Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.12, 08:16
            Radni często pracują w urzędach albo jednostkach, które dają reklamy do lokalnych mediów, Większość ich należy do partii władzy z którą media nie zadzierają. Gdyby jakiś dziennikarz chciałby napisać o tym politowania godnym procederze, pewno i tak by sie to nie ukazało. W tamtym roku coś zaczął red.Żagiel ale od razu temat umarł. Może red. Żagiel odgrzeje kotlet i zapyta się radnych? Prawdziwego mężczyzne poznaje się po tym jak kończy a nie jak zaczyna.
            • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 14.01.12, 09:07
              Redaktor Naiman też pisał do pewnego czasu o sprawie podzielników w Spółdzielni Mazowsze, a w pewnym momencie temat umarł. Czyżby Dąbrowski był aż tak mocny? Zobaczymy, Panie Panie radny. A odpowiadając poprzedniemu autorowi - rzeczywiście, mój portal to nie TC czy inna gazeta drukowana. Ale mam nad nimi jedną przewagę - jestem naprawdę od nikogo nie zależny. Poza tym jestem niesamowicie uparty i konsekwentny. Nie odpuszczę. A może znajdzie się jeszcze jakiś "wariat", który mi w tym pomoże?
    • Gość: Ossa Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 07:43
      Za tydzień następne sesje w powiecie i mieście.. znów dokona się co miesięczne zjawisko paranpormalne gdy większość radnych znajdzie się w dwóch miejscach na raz -na sesji i w pracy. Dostaną pieniążki w postaci pensyjki za pracę i dietki za sesję. Mówią że umiejętność bilokacji miał tylko św. Jan Bosko i hinduistyczni mistrzowie duchowi a tu masz - kilkadziesiąt ludzi na raz w małym Ciechanówku. trzeba temu nadać odpowiedni rozgłos!
      • Gość: Muńka Fanka Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.12, 22:16
        Taki radny to ma faaaaajnie. Też bym chciała. Dziennikarz też musi mieć faaaaajnie jak o tym nie chce pisać. Faaaaaajnie tak patrzeć jak przybywa i przybywa z tąd i z tamtąd naraz. Faaaaajny kraj miasto rajcy i dziennikarze faaaaaajni. "Jest super, jest super, więc o co mi chodzi?"
        • Gość: obserwator Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.146.78.145.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.01.12, 22:59
          A naaaajfaaajniej jest nie znać zasad ortografii i piiiiiiiiiiisaaaaaaaaaać do woli. Stąd i stamtąd. I mieć preeeeeeeeeeetensjeeeeeeeeeee do caaaaaaaaaaaałegooooooooo świata, że się uczyć nie chciało.
          • Gość: beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 13:59
            Obserwator, nie bądź taki zasadniczy. Ważny jest temat, a nie to, czy wypowiedź jest z błędami, czy nie. Znam wielu niezwykle światłych ludzi, którzy robią błędy w każdym niemal wyrazie. A że znaczna część radnych po prostu okrada swoich wyborców i pracodawców - pozostaje faktem. Jeżeli lubisz być okradany - twoja sprawa. Najlepiej nie zamykaj mieszkania na klucz i zostawiaj uchylone drzwi. Ktoś wreszcie się skusi. Nie zmuszaj jednak innych do takiego rodzaju masochizmu. A miejsce złodziei jest za kratkami, a nie na sali obrad Rady Miasta czy Powiatu!
            • Gość: mr Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 17:16

Panie beauty.andrzej,

Zasadniczo nic do Pana nie mam, robi Pan swoje i fajnie. Jednak rzucając hasła "okradać", czy "złodzieje" trzeba potrafić uwiarygodnić je w oczach czytelników, nie mówiąc o udowodnieniu takich zarzutów przed sądem. Także miałbym sporo do zarzucenia co niektórym, ale nie w taki sposób. W innym wypadku trzeba liczyć się z konsekwencjami, przed którymi nie uchroni legitymacja dziennikarska, zdezawuowana zresztą...

Pozdrawiam.
              • Gość: solo Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.tktelekom.pl 18.01.12, 19:04
                zgadzam się z przedmówcą, trochę Szanowny Panie Andrzeju za ostro, bo żeby używać takich stwierdzeń trzeba mieć niezbite dowody, a tak jest to traktowane jako oszczerstwo.Dziwię się że używa Pan słów "Złodzieje" bez konkretnych dowodów, może i tak jest ale trzeba mieć niezbite argumenty.Radzę się wycofać przynajmniej z tych słów, bo jeśli ktoś pozwie Pana do Sądu to pewne jak w banku, że się Pan nie wywinie. Walcz Pan , nagłaśniaj nieprawidłowości ale nie takimi metodami. Proszę pamiętać, że nawet ten który przyzna się do popełnienia przestepstwa do czasu skazania go przez Sąd jest domniemanie niewinny.
                • Gość: Han Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.centertel.pl 18.01.12, 22:31
                  Nie straszcie pana Andrzeja. Może i ostro napisał, ale postępowanie tych radnych jest mocno wątpliwe moralnie. I mamy prawo wiedzieć którzy to radni by na przyszłość oddzielić ziarno od plew. Stąd prośba do prawdziwych dziennikarzy: PO PROSTU ICH ZAPYTAJCIE CZY BIORĄ WOLNE ALBO URLOPY NA SESJE, CZY NIE I NAPISZCIE O TYM. TYLKO TYLE. TO WASZA ROLA.
              • Gość: beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 09:34
                Drogi Panie Radny. Biorę (w odróżnieniu od Pana) pełną odpowiedzialność za swoje słowa. To jest kradzież! Ciekawy jestem, z jakiego powodu moja legitymacja dziennikarska się zdewaluowała? To jest właśnie pomówienie, jedno z wielu, jakimi się Pan posługuje. Nadal "Goniec" jest wpisany do rejestru sądowego.
                • Gość: mr Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 17:49
                  Witam ponownie,

Na początek spieszę wyjaśnić, że radnym nie jestem. Podobnie jak Pan mogę zadeklarować pełną odpowiedzialność za swoje słowa, chociaż niezależnie od samej deklaracji i tak za nie odpowiadam z innych racji, czy mi się podoba, czy nie. Odnoszę natomiast wrażenie, że trochę w ciemno i na oślep Pan oskarżeniami - świadczy o tym choćby Pański post, na który teraz odpowiadam.
                  O ile cenię sobie Pańskie zaangażowanie w pewne problemy np. wszechwładztwa spółdzielni, czy TBS-u, gdyż naprawdę są istotne, to nie mogę się zgodzić na taki język i styl wypowiedzi przy nagłaśnianiu tych spraw. Takie wypowiedzi świadczą o braku stosownego dystansu, a także, co się będziemy oszukiwać, (bez urazy) braku dziennikarskiego warsztatu. Dlatego też pozwoliłem sobie napisać o zdezawuowaniu legitymacji dziennikarskiej, gdyż obecnie, nie stanowi większego problemu wejście w jej posiadanie. Podobnie zresztą jak zdobycie tytułu magistra. Stąd nie uważam swojej wypowiedzi za pomówienie Pańskiej osoby, a jedynie za subiektywne stwierdzenie pewnego ogólnego faktu - vide zachowanie "dziennikarzy/operatorów" wobec Pana pułkownika Mikołaja Przybyła.

Przechodząc do kradzieży, o której Pan wspomina, to formalnie ona kradzieżą nie jest. Słusznie w poście inicjującym wątek pisał Pan o podłożu etycznym takiego postępowania i moim zdaniem jedynie w takim kontekście można i trzeba rozmawiać.
                  Sprawy rozliczeń czasu pracy oraz jej efektywności są wewnętrznym, indywidualnym porozumieniem pracodawcy z pracownikiem. Ustawa o samorządzie gminnym w art. 25 ust. 3 wskazuje jedynie, że pracodawca obowiązany jest zwolnić radnego od pracy zawodowej w celu umożliwienia mu brania udziału w pracach organów gminy. Nie ma tam mowy o obligatoryjnym potrącaniu wynagrodzenia. Skąd Pan wie, że tych kilku godzin poświęcanych na sesje, radni nie odpracowują w jakiś inny sposób? Niepoważnie jest robić insynuacje bez pokrycia i dowodów, cierpi na tym Pańska wiarygodność.

Osobiście mogę się wypowiadać jedynie o tzw. etycznej stronie takiego postępowania. Nie uważam, iż nie należy się radnym dieta, gdyż funkcja ta nie sprowadza się jedynie do uczestnictwa w sesjach i komisjach raz w miesiącu. Natomiast wysokość diety odnosiłbym do efektywności, skuteczności i rzeczywistego wkładu pracy danego radnego. Błędem jest mierzenie jedna miarą tej pracy oraz ryczałtowy sposób wypłaty diety. Jeśli ktoś pracuje i widać efekty tej pracy to niech jego dieta wyniesie nawet 5000 zł, jeżeli ktoś się nie stara, a jego aktywność ogranicza się do biernego uczestnictwa w pracach rady, to i 500 zł będzie aż nadto.

Jako dziennikarzowi, życzę Panu więcej odporności na krytykę i odpowiedniego dystansu, których to Pan od innych wymaga.

Szczerze życzę sukcesów.
    • Gość: Tadeusz Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 09:47
      Moralizować to każdy głupi potrafi. a temat brzmi :
      //kęsik to już pracuje z nadania starosty w domu pomocy społecznej jako kaowiec.
      żeby było śmieszniej ciągle jest dyrektorem powiatowego domu kultury, tylko że na bezpłatnym urlopie. inaczej by nie mógł zachować stołka radnego powiatowego. komuś z was pracodawca poszedł kiedyś tak na rękę ?
      fiku myku i koalicja psl-pis ma zapewniony głos radnego z niby opozycji. hehe //
      • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 19.01.12, 18:06
        O kradzieży pisałem z pełną odpowiedzialnością, gdyż jeżeli prezes zarządu nie ma formalnego umocowania do pobierania wynagrodzenia za czas pracy w Radzie Miasta (uchwała Rady Nadzorczej), a w dodatku w dniu sesji nie ma go w pracy cały dzień, to nie ma prawa do wynagrodzenia. Nawet nienormowany czas pracy nie upoważnia do nie przychodzenia do pracy w ogóle. Poza tym proszę mi pokazać kierownika spółki komunalnej (czy nawet prywatnej firmy), który zdecyduje się z własnej inicjatywy potrącić radnemu wynagrodzenie. Ja bym nie zaryzykował, bo zwolnić radnego z pracy bym nie mógł (bez zgody Rady), a on zawsze znalazł by sposób, by mi zrobić "koło pióra".
        Co do samych diet, ewentualnie można by przyjąć proponowane przez Pana rozwiązanie, choć wydaje mi się, że już sam fakt bycia radnym stanowi pewien profit (nie koniecznie finansowy), natomiast uczciwiej by było rekompensować straty pracodawcy, który zwalnia radnego na sesje. Chciałbym jeszcze zauważyć, że radnym przysługuje zwolnienie na czas pracy w organach samorządu terytorialnego, a takim organem nie są komisje rady.
        Ktoś na tym forum napisał, że najuczciwiej by było, gdyby sesje rozpoczynały się o godz. 16. Wtedy nie byłoby problemu, a radni nie mieli by rozterek moralnych - zrezygnować z części pensji czy postępować wbrew prawu.
    • Gość: Vox Populi Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.12, 20:26
      Kochaniutki mr. Nie chodzi o literę prawa tylko o odpowiedź na proste pytanie - który radny bierze urlop bezpłatny lub wypoczynkowy na dzień sesji rady miasta/powiatu a który nie i żeby o tym dziennikarze poinformowali. Reszta dokona się w skrytości serc wyborców. Dla dziennikarzy to zbyt wiele. Więc może sami Wielmożni Radni oświadczą nam szarakom jak to jest w tej sprawie?
      • Gość: mr Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.12, 21:25

Dalej nie rozumiem jakie to ma znaczenie...
        • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 20.01.12, 19:40
          A takie, że jeden jest uczciwy, a drugi nie
          • Gość: belfer Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 12:35
            proste rozwiązanie - żadnej kasy dla radnych. niech do rady idą społecznicy, którzy nie liczą na dodatkową kaskę. jakość na pewno będzie lepsza
            • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 23.01.12, 12:14
              Zgadzam się, tylko kto się zgodzi na taką zmianę prawa? Jedyne wyjście, to przestać głosować na pazerniaków
    • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 04.02.12, 18:41
      W przyszłym tygodniu wszyscy radni miejscy i powiatowi, których miejsca pracy są powiązane z administracją państwową lub samorządową - dostaną mini-ankiety z pytaniem, czy pobierają wynagrodzenie w miejscu pracy za czas udziału w organach samorządu terytorialnego. Ciekawe, ilu odpowie.
      • Gość: il Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.12, 21:24
        ilu odpowie? pewnie wszyscy
        a ilu odpowie prawdę? co w trawie piszczy
    • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 24.02.12, 13:29
      No i jest efekt mojego moich nacisków w sprawie podwójnej kasy radnych. Od marca sesje Rady Miasta mają odbywać się po godzinach pracy.
      • Gość: aa Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.12, 21:01
        Wiem, że Pani Gajczyk Urszula jak była radną odpracowywała dzień kiedy szła na radę. Kto jeszcze?
        • Gość: wyborca Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 19:45
          no i pięknie.
      • Gość: fenicjanin Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.play-internet.pl 28.02.12, 07:43
        no i ktoś chyba "złamał pióro" panu redaktorowi Kraszewskiemu i już się nie dowiemy kto i jak oszukiwał z podwójnym uposażeniem....
        a tak dobrze pan redaktor się zapowiadał i psioczył na inne redakcje ... a tu taka wtopa....
        wsiąkł jak inni w szereg?
        • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 28.02.12, 08:24
          Nie, nie wsiąkłem, ale też nie psioczyłem na inne redakcje. Niestety, nie mogę na forum poinformować o efektach, bo moderator tak ustawił moje konto, że każda wypowiedź zawierająca nazwiska odznaczana jest jako spam. Za kilka dni, po otrzymaniu wszystkich oświadczeń radnych informacje na ten temat zamieszczę na moim portalu. Zapraszam
          • Gość: student Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 20:38
            PAnie Andrzeju, czy Pan jeszcze pomaga w pisaniu prac licencjackich? Bo potrzebuję pilnie, gdyby tak ktos niedrogo mi pomógł?
            • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 19.03.12, 21:33
              Gość portalu: student napisał(a):
              Przykro mi, ale mam dość głąbów, którzy nie znają nawet podstaw ortografii i pomagam w tej chwili wyłącznie doktorantom
              > PAnie Andrzeju, czy Pan jeszcze pomaga w pisaniu prac licencjackich? Bo potrzeb
              > uję pilnie, gdyby tak ktos niedrogo mi pomógł?
              • Gość: emma Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 10:41
                Przepraszam, czy to aby etyczne "pomagać" w pisaniu prac, ktore powinny być pisane samodzielnie? Wyszukuje pan etycznych przewin u radnych, a samemu to jak pan postępuje?
                • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 20.03.12, 12:07
                  Gość portalu: emma napisał(a):
                  Nie rozumiem, dlaczego "pomagać" jest w cudzysłowie oraz dlaczego nieetyczne byłoby zbieranie i przetwarzanie informacji? Istnieje taka pozycja w klasyfikacji działalności gospodarczej. Poza tym emmo, jak już chcesz kopnąć kogoś z podaniem jego imienia, to rób to z otwartą przyłbicą. Anonimowość w takiej sytuacji to zwykłe tchórzostwo, Panie Emmo.
                  > Przepraszam, czy to aby etyczne "pomagać" w pisaniu prac, ktore powinny być pis
                  > ane samodzielnie? Wyszukuje pan etycznych przewin u radnych, a samemu to jak p
                  > an postępuje?
                  • Gość: ii Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 17:45
                    Modli się pod figurą a diabła ma za skórą. Znamy takich sprawiedliwych.
    • Gość: polskiobywatel Re: czy radna powinna być wiceprzewodniczącą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 17:30
      www.wix.com/ankra21/goniecciechanowski#!__podwojna-kasa
      • Gość: aaale urwała! Re: czy radna powinna być wiceprzewodniczącą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.12, 20:19
        Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości. Abraham Lincoln.
        • Gość: ubawpopachy Re: czy radna powinna być wiceprzewodniczącą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 21:04
          co prawda to prawda...
          takie teksty wypisuje ta radna, że chyba zacznę przychodzić na sesje
          bo to lepsze niż kabaret w telewizji

aż dziw bierze że tacy ludzie kierują jednostkami samorządowymi
          • Gość: R. Dąb-Rozwadowski Re: czy radna powinna być Mecenasem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 21:45
            Dotychczasowa praktyka, dopuszcza prawo pracowników tzw. funkcyjnych do pobierania diet i wynagrodzenia. Takiej możliwości nie mają pracownicy tzw. szeregowi, zatrudnieni w określonych godzinach pracy, zobowiązani do wypracowania ustalonej dobowej normy czasu pracy. W związku z powyższym nie znajduję przeciwwskazań do pobierania wynagrodzenia oraz diet z tytułu uczestnictwa w pracach Rady Miasta Ciechanów.
            Co to ma być? Co to jest "dotychczasowa praktyka"? Co to ma być "pracownik tzw. funkcyjny" i "pracownik tzw. szeregowy"? Jakiś, qufa, nowy Kodeks Pracy? Jakiś tajny protokół do Ustawy o pracownikach samorządowych? Kosmos, żenada i Czeczenia!
            • beauty.andrzej Re: czy radna powinna być Mecenasem? 20.03.12, 07:13
              Całkowicie się z Panem zgadzam, choć sam miałbym ochotę użyć ostrzejszych określeń. Ale na Pana pytania odpowiedzi powinni udzielić Pani Radna Elżbieta Latko, Pan wiceprzewodniczący Rady Miasta Zdzisław Dąbrowski i kilkunastu innych, którzy nie raczyli odpowiedzieć na moje zapytania. Jeżeli chciałby Pan szerzej wypowiedzieć się na ten temat, ro zapraszam na łamy Cońca ciechanowskiego. Nie stosuję cenzury
              • organ_centralny Re: czy radni PO powinni milczeć? 20.03.12, 08:05
                Więc to tak Panie Dębie-Rozwadowski z PO. Szukacie kija na p. Latko! A ja pytam: Dlaczego nawet jeden (słownie: j-e-d-e-n) radny PO nie raczył odpowiedzieć na zapytanie dziennikarza o pobieranie podwójnej kasy? Co macie do ukrycia? I przewodniczacy rady miasta też daje taki przykład? Pani Latko przynajmniej odpowiedziała, może nieudolnie ale jednak! A wy? Głowy w piasek jak strusie. Jeśli Piękny Andrzej będzie mądry to wystąpi jako dziennikarz do zakładów pracy radnych, którzy nie odpowiedzieli, z zapytaniem czy w konkretnych dniach kiedy odbywały się sesje byli w pracy i pobrali wynagrodzenie. Radny może dziennikarza mieć tam gdzie słońce nie dochodzi. Ale urzędy i firmy państwowe obowiązuje chyba ustawa o dostępie do informacji publicznej? Wtedy szydło wyjdzie z worka!
                • Gość: f16 Re: czy radni PO powinni milczeć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 08:28
                  Dariuszu, nie idź tą drogą i popatrz na własne podwórko. Gdybyś wiedział, jakich masz życzliwych w swoim zakładzie pracy, jakie donosy i paszkwile ślą po różnych instytucjach... to byś się zdziwił. Bardzo.
                  • organ_centralny Re: czy radni PO powinni milczeć? 20.03.12, 12:07
                    Możesz cwaniaczku mnie nazywać Dariuszem, Kacprem, Melchiorem lub Baltazarem- obojętnie, możesz pisać o moim podwórku, ogródku pokoju i kuchni. to i tak nie zmylisz tropu i nie odwrócisz uwagi ludzkiej od waszego problemu Państwo Radni! Dlaczego nie odpowiedzieliście dziennikarzowi? Co ukrywacie? Czy można tak ignorować tych którzy was powybierali? MAMY PRAWO WIEDZIEĆ!
                    • beauty.andrzej Re: czy radni PO powinni milczeć? 20.03.12, 12:12
                      Dzięki za wsparcie, choć wątpię, czy to coś da. Coraz częściej spotykam się z przypadkami lekceważenia przez działaczy PO wszystkiego i wszystkich. Pan wiceprzewodniczący ma w nosie wykładnię prawa ustanowioną przez Sąd Apelacyjny i w praktyce nic mu nie można zrobić, bo Prokuratura dba o to, by mu włos nie spadł z głowy. Oni poprostu liczą, że do wyborów jeszcze sporo czasu, a jak zostanie tylko kilka miesięcy, to znów zaczną nam lizać pewne części ciała i urabiać co naiwniejszych
                • beauty.andrzej Re: czy radni PO powinni milczeć? 20.03.12, 12:03
                  Oj, chciałbym wystąpić, ale to nie jest już, niestety, informacja publiczna. Radni mają wyłącznie obowiązek składania oświadczeń majątkowych, o których weryfikację można wystąpić do Urzędu Skarbowego
                  • Gość: Simply Błędy pięknego andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:17
                    Przeczytalem twój artykuł i znalazłem błędy. Radny Robaczewski? Rabczewski. Wypadałoby znać nazwisko. On chyba nie jest zatrudniony w samorządowej instytucji. Podobnie radna Derbin, która prowadzi własny biznes.
                    Nie zgadzam się z tobą, że radna Latko nie ma racji. Pomijam fakt, że pisze mało składnie i ma problemy z interpunkcją, ale moim zdaniem ma słuszność, że nienormowany czas pracy umożliwia jej przebywanie na sesji. Dyrektorzy, kierownicy, szefowie wszelkiej maści nie pracują wyłącznie w sztywnych godzinach od 8.00 do 16.00. Normą jest branie papierów do domu, wyjazdy służbowe, spotkania, narady kończące się po południu lub wieczorem - to jest na porządku dziennym. Ci ludzie nie biorą pieniędzy za nadgodziny, jakie przysługują w takiej sytuacji innym pracownikom - ot, taki tryb roboty. Tak wygląda nienormowany czas pracy i nie ma co szukać dziury w całym.
                    Twoja prywatna krucjata przeciwko prezesowi spółdzielni stała się nudna. Moim zdaniem, jeżeli członkowie spółdzielni wybierają go na prezesa to oznacza, że dobrze ceniają jego pracę i aprobują postępowanie. Myślę, że jak każdy szef nie raz pracuje poza oficjalnymi godzinami pracy, a ty chandryczysz się o czas spędzony na sesji. Osobista niechęć tobą powoduje. Efekt jest taki, że wyszedłeś na małostkowego.
                    • beauty.andrzej Re: Błędy pięknego andrzeja 20.03.12, 14:07
                      Kolejna osoba zarzucająca mi prywatę. I masz rację - jako mieszkaniec Ciechanowa i członek Spółdzielni sprawy dotyczące zarówno miasta jak i spółdzielni odbieram jako własne, prywatne. Na tym chyba polega prywatny patriotyzm. Czy Prezesa wybierają członkowie Spółdzielni? Nie. Wybiera go Rada Nadzorcza. Czy Prezes jest kłamcą? Tak Czy łamie prawo? Tak. Czy są to Działania naganne? Tak. Czy jest coś nagannego w tym, że je piętnuję? Sam sobie odpowiedz.
                      Jeśli natomiast chodzi o Panią Latko - pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Nie za bardzo wierzę w przepracowanie urzędniczki instytucji powiatowej - a jeżeli już w pewnych okresach ma więcej pracy, to "odbije to sobie kiedy indziej. Natomiast sesje Rady Miasta nie mają nic wspólnego z jej działalnością zawodową i branie pieniędzy od pracodawcy za udział w nich jest moim zdaniem wysoce nieetyczny i nieuczciwy w stosunku do wyborców. My wybieraliśmy osoby, które swoje funkcje pełnić miały społeczne, a jedyną rekompensatą miały być właśnie diety.
                      • Gość: ups Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 18:15
                        Simply ci słusznie wytknął błędy, które dziennikarzowi (powiedzmy ...) nie przystoją a nawet słowem się o tym nie zająknąłeś ... szkoda, że belki we własnym oku nie widzisz. ja się też z tobą nie zgadzam, jego argumenty mnie przekonują
                        • Gość: gugle Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.180.186.132.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.12, 18:39
                          Może Piękniś Andrju pogada ze swoimi kolegami "dziennikarzami", którym podobno bardzo nie halo, że teraz po 16 (no to po prostu ZGROZA!) będą musieli pofatygować swoje szanowne... na sesje rady miejskiej. W powiecie po staremu, komuna rządzi:)
                      • Gość: piękny andrzeju Re: Błędy pięknego andrzeja IP: 80.50.127.* 20.03.12, 18:38
                        niegodny jestem ran twoich całować zadanych przez to pospólstwo.twój patriotyzm jest chyba genetyczny jak pewnego posła,a tym czasem żal i smutek ci coś ściska.głównego twojego oponenta wybrał lud i pamiętaj startuj w następnych wyborach i pokaż co potrafisz.rzuć swoich oponentów na kolana i uczyń lud tego miasta światłym doceniającym tylko takich jak ty
                        • beauty.andrzej Re: Błędy pięknego andrzeja 20.03.12, 18:52
                          Naprawdę wierzysz, że mojego głównego oponenta wybrał lud??? A mnie wprawdzie bardzo często pomawiano o intencje polityczne, ale po prostu polityka mnie nie interesuje. Wolę pisać o brudach i je prać, niż się w nich kąpać
                          • Gość: piękny andrzeju Re: Błędy pięknego andrzeja IP: 80.50.127.* 20.03.12, 19:08
                            jeżeli masz dowody,że to nie lud wiesz gdzie masz iść aby.narazie to co napisałeś w 1 zdaniu o czymś świadczy.pierz te gówna i żyj w ich oparach.każdy coś lubi jeden róże drugi jak mu nogi ....
                            • Gość: Mimsy Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 20:53
                              To w końcu przyznasz, że się pomyliłeś Andrzeju, czy nie? Omijasz temat, a moim zdaniem Simply trafnie ci wytknął to i owo. Chyba zbytnio jesteś sobą zachwycony :)
                              • Gość: gugle Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.181.28.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.03.12, 21:22
                                No wiadomo. Piękniś Andrju:)
                                Może kolega "dziennikarz" (ewentualnie inni "dziennikarze") zainteresowałby (zainteresowaliby) się tworzeniem pseudostanowisk przez PISOPESEL w starostwie? Ile setek tysięcy poszło na moherowo-zielone synekury? Ile dróg i chodników dałoby się za to zrobić? Ile podatnika będą kosztowały powiatowe podrygi przy Polonii? Przy wywołanej przez PISOPESEL awanturze o skrzyżowania? I dlaczego TC o tym teraz milczy? Dlaczego redaktora K.K. odsunięto od tych tematów i delegowano na odcinek jakże usłużnego redaktora R.N.? Dlaczego rada miasta milczy w kwestii sterowania przez pentagon z 17 stycznia "dziennikarzami"? Dlaczego? Kto za tym stoi? Warto pytać, warto rozmawiać? Może znajdzie się ciechanowski Pospieszaski? No, dalej, Piękny Panie, jest okazja się wykazać...
                                • Gość: z Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 21:58
                                  jakoś zamilkł. czemu, ach, czemu ?? temat nie dotyczy go osobiście. to nie warty zachodu ?
                                  ;)
                                  • Gość: zdziwiony Re: Błędy pięknego andrzeja IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 23:03
                                    Trochę obiektywizmu. TC pisał o tym wszystkim. Pewien nauczyciel fizyki mawiał, że trzeba się trzy razy zastanowić, zanim się coś powie. Trzy razy może zbytek, ale choć raz pewnie by się przydało.
                                    • Gość: dede Re: Błędy pięknego andrzeja IP: 37.30.23.* 21.03.12, 07:09
                                      A może trzeba umieć czytać? Bo ja czytam:
                                      "I dlaczego TC o tym teraz milczy? Dlaczego redaktora K.K. odsunięto od tych tematów i delegowano na odcinek jakże usłużnego redaktora R.N.?".
                                • beauty.andrzej Re: Błędy pięknego andrzeja 21.03.12, 21:55
                                  Drogi gugle. Zajmuję się kilkoma sprawami, a wierz mi, nie jestem omnibusem. Mam ograniczone możliwości czasowe i operacyjne. Czy poprzednie sprawy dotyczą mnie osobiście? Tak, oczywiście, w tym samym stopniu, co innych mieszkańców Ciechanowa, członków "Mazowsza" itp. Zresztą jeden z prominentnych radnych stwierdził nie dawno, że nie zadarłem chyba jeszcze tylko z Panem Bogiem i ... nie wiem, czy się nie mylił. Redaktora R.N. nie będę więcej kopał, już i tak jest na mnie obrażony, tak, jak chyba połowa redakcji TC.
                                  Inny powód, że na razie "odpuściłem" sobie starostwo, to przekonanie, że Ciechanów jest mi jednak bliższy niż powiat. Staram się interweniować w sprawach pozornie drobnych, ale jednak uciążliwych dla choćby niewielkiej grupy ludzi. I tego będę się trzymał. Będę występował w obronie tych, którzy przegrywają nie dlatego, że nie mają racji, ale dlatego, że nie mają kasy albo układów. I zawsze będę bronił przestrzegania prawa przez ludzi, którzy biorą za to publiczne pieniądze (i to nie tylko te z sektora finansów publicznych)
                    • beauty.andrzej Re: Błędy pięknego andrzeja 21.03.12, 20:29
                      Tak przyznaję się do błędu. Pan Rabczewski, nie Robaczewski. Literówka, ale przepraszam Pana Radnego. Jemu i Radnej Derbin wysłałem zapytania, gdyż w zeznaniu majątkowym nie zamieścili informacji o miejscu pracy, można więc domniemywać, że pracują w sektorze finansów publicznych, a przynajmniej nie można takiej okoliczności wykluczyć. Gdyby szanowali swoich wyborców, przesłaliby mi w jednym zdaniu wyjaśnienie i byłoby po sprawie. Natomiast jeśli chodzi o Panią Latko czy Pana Dąbrowskiego, podtrzymuję swoją opinię, że nawet jeżeli nie jest to działanie bezprawne, to na pewno jest nieetyczne. Ci Państwo mają dostatecznie wysokie wynagrodzenia, żeby - choćby dla uspokojenia wyborców i pokazania dobrej woli - zrezygnować z kilkudziesięciu złotych miesięcznie
    • Gość: lider Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 14:52
      Nie macie przekonania ,ze facet gra tu rolę ciechamowskiego Palikota, by było o nim głośno i bił pianę bez widocznych efektów jego działań? Może warto w ciszy zajać się jednym tematem , skończyc go i pochwalic się.
      Ośmieszył sie gdy wyskoczył z gońcem przed wyborami samorządowymi by wspomóc swoje ukochane PO a moze samemu się wypromować.
      forum.gazeta.pl/forum/w,557,119346612,,Nowa_gazeta_Goniec_Ciechanowski.html?v=2&wv.x=1
      Po głosach krytyki długo długo było o nim cicho a nawet nie zachowały się archiwalne pierwsze teksty. Ot taka to jego niezaleznosć,ze wstydzi sie tego co napisał kiedyś.
      • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 14.04.12, 15:52
        Drogi liderku. Masz rację, nie zachowały się teksty z wyborów, ale zapewniam cię, że wcale nie popierałem PO. Był tekst na temat Wardzińskiego, ale był też (bardzo krytyczny) na temat Dąbrowskiego. Były też całkiem życzliwe teksty na temat kandydatów lewicy. A że nie było życzliwych tekstów na temat PiS czy CBUW? No cóż, tam nie ma ludzi, na temat których można byłoby coś pozytywnego napisać. Przynajmniej ja tak uważam. Jeżeli masz odmienną opinię - twoja sprawa, ale to nie znaczy, że muszę się z tobą zgadzać. Nie wiem, ile masz lat, ale ja przeżyłem już czasy "jedynej słusznej drogi" i nie chciałbym ich powrotu. A tak na marginesie - myślę, że już w przyszłym tygodniu będę miał twoje dane i będę mógł złożyć pozew. Przekonasz się wtedy, że PiSiorów prawo też obowiązuje. I może nauczysz się szanować zdanie innych, nawet się z nim nie zgadzając.
        • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 14.04.12, 17:03
          Jeszcze wracając do twoich zarzutów, liderku, Goniec powstał nie po to, aby popierać PO. Bezpośrednie przyczyny to przekręty jednego z prominentnych radnych klubu PO i gazeta Wokół Ciechanowa wydawana przez rodzinę Zmudczyńskich. Kojarzysz to pisemko? Podejrzewam, że gdyby Zmudczyńska dorwała się do koryta w gminie wiejskiej Ciechanów to dzisiaj mieli byśmy pod nosem drugie wysypisko śmieci i setki śmieciarek z Warszawy przejeżdżających co dzień przez całe miasto. Tobie by to pewnie odpowiadało.
          • Gość: zosia Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.play-internet.pl 14.04.12, 17:23
            skończcie to pie...mento i do roboty! upada oświata, ludzie nie mają pracy, miasto umiera a wy macie tupet żeby zajmować się swoimi żałosnymi osobami.to jest żenujące.
          • Gość: lider Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 17:59
            Cieszy mnie slawa jaka spotka mnie w sadzie i tortury jakimi bede poddany byś usłyszał dobre słowo o sobie.
            Masz w sobie geny nienawisci co widac po straszeniu co drugiej osoby na tym forum.
            Kretyn,debil obys nie beknał za to na poczatek.

Łżesz jak bura suka o setkach smieciarek jezdzacych przez miasto.Co to znaczy podejrzewam? Nie masz pewnosci a zabierasz głos na tym na czym znasz się jak ślepa kura.
            Uwazaj bo postawia ci pomnik w Woli Pawłowskiej z puszek po piwie że swoim gońcem odgoniłeś zarazę .Może poszperasz cos na temat wysypiska jaki to deal i dla kogo?

>Podejrzewam, że gdyby Zmudczyńska dorwała się do koryta w gminie
            > wiejskiej Ciechanów to dzisiaj mieli byśmy pod nosem drugie wysypisko śmieci i
            > setki śmieciarek z Warszawy przejeżdżających co dzień przez całe miasto. Tobie
            > by to pewnie odpowiadało.
            • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 14.04.12, 20:21
              Wiesz co, posłucham twojej poprzedniczki. Szkoda czasu dla człowieka takiego jak ty, szkoda miejsca na tym forum. Do zobaczenia. Może jak wyskoczysz z kilku pensji, to zrozumiesz pewne sprawy.
              • Gość: embraier Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.12, 22:36
                co to za dziwny facet ten redaktor tej niby gazetki ?
                jak mozna byc redaktorem durnowatej strony i uwazac sie za dziennikarza.
                PO zróbcie z nim porzadek bo jak do tej pory to media drukowane, radio i TV są tymi waznymi.
                Media elektroniczne sa przez PO i wykładnie sądowe pomijane jako miejsce pracy oszołomów.
                • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 15.04.12, 08:05
                  Dzięki, embraier, za opinię. A w jakiż to sposób PO ma ze mną zrobić porządek? Zamknąć portal czy mnie? I jeżeli mnie tak ostro krytykujesz, to pochwal się swoimi osiągnięciami. A do czytania nikt cię nie zmusza.
                  • Gość: gośc Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 13:07
                    Droga jaką idzie redaktor gońca może pójść każdy który chce załatwić swoje prywatne porachunki z nielubianym politykiem. W sądzie rejestrujemy www..... i co ?
                    Możemy tak sobie hasać po urzędach ? Mamy już legitymację prasową ?
                    To jest chore co robi goniec.
                    To nie jest dziennikarstwo, to nie jest nawet gazeta internetowa .
                    • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 15.04.12, 20:06
                      Gość portalu: gośc napisał(a):

> Droga jaką idzie redaktor gońca może pójść każdy który chce załatwić swoje pryw
                      > atne porachunki z nielubianym politykiem. W sądzie rejestrujemy www..... i co ?
                      I coś robimy, coś, co uważamy za słuszne. A jakież to ja mam prywatne porachunki z jakimkolwiek politykiem? Są natomiast politycy, których nie lubię, nie akceptuję, uważam za zwykłych politykierów i karierowiczów i zrobię wszystko, aby takich ludzi wyrugować z polityki i odsunąć od publicznej kasy.
                      >
                      > Możemy tak sobie hasać po urzędach ? Mamy już legitymację prasową ?
                      Legitymacja prasowa w niczym nie pomaga i nic nie ułatwia. Hasać po urzędach każdy może, jest przecież ustawa o dostępie do informacji publicznej.
                      > To jest chore co robi goniec.
                      > To nie jest dziennikarstwo, to nie jest nawet gazeta internetowa .
                      To zrób coś lepszego, kto ci broni? A Gońca wcale nie musisz czytać
    • Gość: gos Re: Dodatkowa kasa dla radnych IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.12, 17:24
      A jeśli radni pracują tez poobiedzie to kiedy robić posiedzenia.Sprawdzić tych kiedy pobierali wynagrodzenia podczas sesji a jest to proste.Zwrócić zł.
      • beauty.andrzej Re: Dodatkowa kasa dla radnych 15.04.12, 20:08
        Gość portalu: gos napisał(a):

> A jeśli radni pracują tez poobiedzie to kiedy robić posiedzenia.Sprawdzić tych
        > kiedy pobierali wynagrodzenia podczas sesji a jest to proste.Zwrócić zł.
        Wręcz pozorom to wcale nie jest takie proste, jest ustawa o ochronie danych osobowych. Tylko sami radni mogą udzielić takich informacji - a większość z nich (szczególnie z PO) nie pali się do tego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka