Dodaj do ulubionych

PWSZ zasłużona dla Ciechanowa

IP: 82.192.79.* 06.01.12, 11:44
Tygodnik Ciechanowski wyjątkowo skąpo opisał uhonorowanie przez Radę Miasta
„Medalem za Zasługi dla Ciechanowa” szkoły profesora Kolasy (30 wierszy razem z tytułem, podpisem zdjęcia i sygnaturą autora). Zabrakło chociażby zdawkowego wymienienia tychże zasług. Wspomniano jedynie, że to „za wkład w rozwój miasta”.
Śpieszę nadrobić zaległości

* PWSZ rozsławia Ciechanów tym, że będzie pierwszą uczelnią państwową, w której rektor sprawował swoją funkcję nieprzerwanie 10 lat. Obecnie jest to rekord w skali kraju a kto wie czy poprzeczka nie zostanie ustawiona wyżej.

* PWSZ rozsławi Ciechanów tym, że potrafi skutecznie wnioskować o Złote Medale Prezydenta RP przyznawane po 30 latach pracy w Służbie Państwa już po 9 latach pracy w PWSZ.
Jak ktoś zna inne zasługi to śmiało, proszę dopisać.
Obserwuj wątek
    • Gość: belfer smiechu warte IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 13:34
      Tak się składa że mam wątpliwa przyjemność się tam uczyć.
      Jeżeli ktoś ma zawód i potrzeba mu papieru do pracy to jest ok a inaczej to następna fabryka bezrobotnych z bożej łaski fachowców.
      Nie mam pojęcia co za samobójca przyjmnie do pracy kogoś kto legitymuje się jedynie wiedzą tam zdobytą. Tak jak sławetny Pułtusk gdzie doktorat z Politologii zrobił Pan Poseł Biedroń który zapytany w radio co to jest prezydium seniorów odpowiada - zebranie najstarszych wiekiem posłów..
      Śmieszne ? Nie ponieważ obok bezrobotnych licencjatów w naszym regionie będzie banda bezrobotnych inżynierków po Bóg wie czym..
      Warsztaty które kształciły kiedyś tam fachowców po zawodówce i technikum robiły więcej dobrego niż to coś.
      Dziękuję reformie edukacji że stado ludzi które kiedyś dzięki sitku w postaci egzaminów trafiało do zawodówek teraz mienią się inżynierami ze średnim po pseudoliceach z pseudomaturą.
      Tak jak powiedziałem do zdobycia tak zwanego papieru ok, do zdobycia wiedzy nie.
      Strzeżcie się pracodawcy ludzi po tej uczelni.
      • Gość: phi-hihi Re: smiechu warte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 13:45
        No to z ciebie też kiep.
      • Gość: aaa Re: smiechu warte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.12, 14:28
        nie przesadzaj!!! to po co sam tam się uczysz.... skoro jesteś taki mądry i wybitny czemu od razu nie poszedłeś na jakiś Uniwersytet??
        Tak się złożyło że ja kończyłam licencjat w tej szkole, a magisterkę w jednej z szkół warszawskich, znajdującej się w rankingu bardzo wysoko. I to co miałam przerobione w PWSZ w Ciechanowie praktycznie powtarzało sie na mgr... Uważam, że to zależy od indywidualnego podejścia do nauki... W większości szkół jest podobnie, a PWSZ nie uważam za szkoły, która niczego nie uczy. Jednak trzeba mieć trochę wewnętrznej mobilizacji do zdobywania wiedzy, bo nikt nikogo do tego nie zmusi. A osoby z wielkim szczęściem, umiejętnością "wciskania kitu" i ściągania kończą nie tylko takie małe szkoły wyższe, ale również wysokiej rangi Uniwersytety.
        A z pracą to też wiadomo jak teraz jest... Choćby skończył najlepszą szkołę bez znajomości ciężko... Nie to się liczy, tylko znajomości....
        • Gość: cudak prawda IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.12, 20:01
          obok sławetnego pułtuska nasza ciechanowska szkołą staje się równie sławna w tym samym sensie.
          Kolega wyżej ci napisał jasno, jak masz fach w ręku nie wyuczony w tej przesławnej szkółce ale przez jego wykonywanie i nagle potrzebny ci papier to szkoła jak w sam raz :-)
          Jednak jeżeli pracodawca bierze z niej świeżego inżyniera to panie mniej go w swojej opiece......
    • Gość: 46 Re: PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: 82.192.79.* 12.01.12, 08:12
      Tu nie chodzi o poziom nauczania w ciechanowskiej PWSZ – ocena tegoż jest rzeczą, jak widać po wpisach, względną. Na przykład Perspektywy, w swojej klasyfikacji, lokują PWSZ pana Kolasy gdzieś w połowie trzeciej dziesiątki szkół tego typu.
      Wątek traktuje o zasługach dla Ciechanowa PWSZ jako instytucji gdyż media tych zasług nie wymieniły. Może ktoś je zna.
    • Gość: 46 PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: *.justdns.ru 13.04.12, 22:52
      * PWSZ rozsławi Ciechanów tym, że studenci którzy studiują na wydziale Informatyki dyplomy zdobędą prawdopodobnie na Wydział Ekonomii i Inżynierii. Zjawisko to Kanclerz nazywa to "kolasacją" wydziałów.

Szukam dalej.
      • Gość: 46 Re: PWSZ - peleton odjech IP: 82.192.79.* 05.06.12, 23:02
        Pod koniec 2011 r. radni miejscy wyróżnili PWSZ pana Kolasy.
        tc.ciechanow.pl/aktualnosc-9592-pwsz_zasluzona_dla_ciechanowa.html
        „Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Ciechanowie w 10-lecie istnienia uhonorowana została medalem „Za Zasługi dla Ciechanowa”.
        Medal uczelni – za wkład w rozwój miasta - przyznała kapituła złożona z przewodniczącego Rady Miejskiej, jej wiceprzewodniczącego, najmłodszego i najstarszego radnego oraz prezydenta miasta. „
        Pytałem się o konkrety i nie uzyskałem odpowiedzi na forum.
        Dodam kolejne zasługi szkoły pana Kolasy
        W rankingu Wyższych Szkół Zawodowychza rok 2011 prowadzonym corocznie przez fundację Perspektywy (www.perspektywy.pl) szkoła pana Kolasy nie załapała się do grupy 72 szkół tego typu. Jak widać szef i jego wice oraz najstarszy, najmłodszy z Rady Miejskiej z prezydentem na dokładkę to nie najlepsze jury. Ale niech tam, cieszmy się że możemy nagrodzić państwową szkołę „Wyższą” skoro szanowna kapituła tak postanowiła .Przynajmniej ludzie mają gdzie zarabiać. No i budynek okazały.
    • Gość: studentki Re: PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: *.ibd.gtsenergis.pl 08.06.12, 14:03
      A ja studiuję na pielęgniarstwie w tej szkole i kompletnie nie zgadzam się z opiniami że niczego tu nie uczą! Nasza wiedza w pełni pokrywa się z wiedzą z innych wyższych szkół , do tego na praktykach w konfrontacji z innymi studentami mamy o wiele większe zdolności niż oni. ps: jak ktoś chce przypiąć łatkę to i uniwersytetowi ją przypnie!
      • Gość: 46 Re: PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: 82.192.79.* 13.06.12, 10:46
        To nie jest tak, że "niczego nie uczą". Akurat pielęgniarstwo i WOZ PWSZ był i jest jej najlepszym wydziałem. Reszta "nie może" się rozwinąć pomijając dawne KO które zawsze było niszowe.
        Pan Kolasa i władze ciechanowskiej PWSZ twierdzą że mają świetną uczelnię - tylko dlaczego nie chcą tego zweryfikować. Perspektywy nie wymieniają w rankingu szkoły pana Kolasy od kilku lat a przecież kiedyś Kolasa chętnie się chwalił tymże rankingiem - był wtedy na 6 miejscu tzn w połowie stawki 12 ocenionych uczelni (bodajże 1996).

Na stronie PWSZ jest info o spotkaniu 31.V w Saloniku w którym wzieli udział "pracownicy uczelni, przedstawiciele wladz parlamentarnych, samorzadowych i rzadowych, reprezentanci organizacji spolecznych, przyjaciele Rektora. "
        i dalej
        "glos zabrali: Rektor elekt doc. dr Leszek Zygner, wiceprezydent Ciechanowa Ewa Gladysz, wlasciciel browaru "Ciechan" Marek Jakubiak oraz Honorowa Obywatelka Ciechanowa prof. dr hab. Bibiana Mossakowska." To dziwne, lecz ani słowa nie wydusili z siebie nie wymienieni z nazwiska przedstawiciele wladz parlamentarnychi rzadowych natomiast nie wiedzieć czemu ważniejszy był głos właściciela browaru (panie Jakubiak bez urazy). Ale może Kolasie piwo Ciechan smakuje. Mnie w każdym razie bardzo .

Jeżeli wierzymy na słowo - to proszę do mnie mówić "mistrzu" mam świetne osiągnięcia w pchnięciu kulą porównywalne do Majewskiego, wręcz rewelacyjne, a wiersze piszę mniej więcej takie jak Szymborska.

Studentko - poczytaj inne moje wątki o PWSZ np. "czy Kolasa zniszczy PWSZ"
        • Gość: abc Re: PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.12, 11:49
          Czytając niektóre komentarze muszę wtrącić tu swoje trzy grosze odnośnie poziomu absolwentów Wydziału Inżynierii, gdyż mam tu pewną wiedzę. Ktoś tu wcześniej napisał - "uchowaj nas Panie przed nimi" - coś w tym rodzaju. Mam z tymi absolwentami do czynienia w jednym z zakładów i muszę z wielką satysfakcją stwierdzić, że chłopcy się bardzo dobrze rozwijają z wiedzą nabytą na tej uczelni. Sam skończyłem Politechnikę Warszawską i z tej perspektywy mogę ich ocenić, pamiętając, że są "tylko" inżynierami po licencjacie bez tytułu magistra. Wypadałoby więc w tym kontekście użyć sformufowania - uchowaj nas Panie przed ludżmi, którzy diabli wiedzą z jakiego powodu mogą zrobić komuś krzywdę, puszczając beztrosko w obieg publiczny fałszywe opinie. Tak się dzieje, że nawet po prestiżowych studiach absolwent z celującymi stopniami na dyplomie może być głąbem w zderzeniu z praktycznym zastosowaniem wiedzy wyniesionej z tych uczelni. I często tak się zdarza. Więc więcej wyrozumiałości przydałoby się w ocenie tej uczelni, z której powinniśmy być jako ciechanowiacy dumni i ją wspierać dobym słowem. Jeśli ktoś oczekuje, że z tej uczelni będą wychodzić same asy na poziomie Harwardu czy Oxfordu, to niestety coś tu nie w porządku z jego rozumowaniem.
          • Gość: 46 Re: PWSZ zasłużona dla Ciechanowa IP: 82.192.79.* 25.06.12, 13:37
            Mam odmienne zdanie na temat poziomu Wydziału Inżynierii niż przedmówca. Ale załóżmy na CHWILĘ, że Wydział Inżynierii PWSZ jest dobrym wydziałem w tej szkole.
            Ale w takim razie dlaczego: (i tu pytania)
            - pomimo niedoborów inżynierów na rynku pracy uległ on „kolasacji”?
            - pomimo aż 1000 zł stypendiów na kierunki zamawiane przez ministerstwo brak chętnych do studiowania na tym wydziale?
            - Wydział Inżynierii otrzymywał oceny warunkowe i negatywne za poziom i jakość kształcenia, tudzież za braki kadrowe od Państwowej Komisji Akredytacyjnej?
            - w budynku na Głowackiego budowanego dla Instytutu Inżynierii mieszczą się obecnie aż 3 wydziały szkoły pana Kolasy? Z planowanego od lat „wydziału rolnictwa” nadal nic nie wychodzi i „wydział” ten funkcjonował w ramach Wydziału Inżynierii. Potencjalny „właściciel” budynku, czyli wydział Inżynierii (wraz z „kadrowym” rolniczym) wcale nie był największym użytkownikiem budynku przed „kolasacją”.
            - przekazana przez miasto w 2005 r nieczynna oczyszczalnia ścieków cukrowni nie stała się „poligonem badawczym” dla studentów Wydziału Inżynierii?
            -w składach komisji egzaminacyjnych na wydziale Inżynierii podstawowym i niezastąpionym członkiem jest kanclerz uczelni Wójcik. Czyżby dorabiał jako magister wykładowca.
            -w skład komisji egzaminacyjnych, jako jedyni z tytułem dr i wyżej, wchodzą tylko promotorzy prac (zob. wątek „Stel strzela w stopę Kolasy”) . Czyżby znowu braki kadrowe.
            To na razie tyle.
            Założyłem na wstępie na CHWILĘ, że wydział Inżynierii był dobrym wydziałem. Ta CHWILA już dawno minęła i nie pomoże tu nagradzanie na siłę dziekana Wydziału Inżynierii Złotym Medalem za Zasługi w Służbie Państwa. Notabene, po „kolasacji” były dziekan wydziału Inżynierii nie załapał się nawet na stanowisko „pro-dziekana” wydz. Inżynierii i Ekonomii (czy odwrotnie Ekon. i Inż.).

Powyższe, w zasadzie powinno pojawić się w wątku „PWSZ pytania bez odpowiedzi.”. To, że kilku łebskich chłopaków umie sobie dobrze radzić POMIMO ukończenia wydziału Inżynierii świadczy tylko o ich zainteresowaniu, umiejętnościach, zaradności i inteligencji a nie o poziomie kształcenia na wydziale Inżynierii. Równie dobrze można dowodzić że nauczyli się sami a na wydziale pana Kolasy poznali tylko tytuły podręczników akademickich i orientacyjnie sekwencję przedmiotów. Szkoda że nie poszli dalej na studia magisterskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka