Dodaj do ulubionych

Wielki pożar w Metal-Techu

IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 00:59
Obserwuj wątek
    • Gość: afn Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 01:03
      wlaśnie spłoneła cała hala ocynkowni, z kilometra widać ogień. Trochę ludzi straciło stanowiska pracy...
    • Gość: kkk Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 01:32
      Nie znam się na tym za bardzo, ale hala jest (była) stalowa, cynk się raczej nie pali, elementy do cynkowania też się metalowe, więc co się tam paliło?
      Może ktoś zna jakieś szczegóły?
      • Gość: 1234 Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 06:50
        Rozpuszczalniki, osprzęt, maszyny, stanowiska do rozbiórki samochodów, które były obok, dach blaszany się stopił praktycznie. Było co się palić.
        • Gość: ... Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 09:25
          Nie ma co rozpaczać,ubezpieczenie jest ....
          • Gość: j Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 10:16
            Ale ty jesteś inteligentny. Słowo daję. Ubezpieczenie jest, ale 100 osób straci pracę. Nie ma co rozpaczać naprawdę. Brawo.
          • Gość: gosc Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 21.06.12, 12:08
            Jak by tobie spaliłby sie dom to tez bys tak mówił wielki cwaniaku.
      • Gość: Acadaptor Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.xdsl.centertel.pl 21.06.12, 09:56
        Praktycznie wszystko sie da spalic kwestia temperatury.
        • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 11:03
          ale czy to jest prawdą, czy tylko ktoś sobie robi głupi żart.
          ubezpieczenie ubezpieczeniem ale szkoda ludzi którzy tam pracowali bo zanim odbudują (o ile tak się stanie) to nie będą mieli pracy a nasz ciechanowski rynek jest jaki jest
          • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 21.06.12, 11:06
            prawda
            • Gość: addhoc Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 11:45
              ...nie rozumiem...ale to wina pożaru, że ludzie stracą pracę? Czy naszych pseudobiznesmenów, którzy kosztem ludzi nabijają sobie kieszenie?
              Poza tym super zabezpieczony zakład od żywiołu.
              • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 11:54
                aleś ty głąb kapuściany, przyjdź z mamą to może ci wytłumaczy o co chodzi hehe.naprawdę żenada
                • Gość: kio Pierwsze szczegóły IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.06.12, 11:56
                  www.ciechtivi.pl/wielki-pozar-w-metaltechu/
                  • Gość: tiaaa Re: Pierwsze szczegóły IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:22
                    a w radiu cisza od samego rana ,jakby sie nic nie stalo ...
                  • Gość: metal Re: Pierwsze szczegóły IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 12:28
                    Cynkownia to serce metaltechu, bez niej może funkcjonować większa część zakładu.
                  • Gość: metal Re: Pierwsze szczegóły IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 12:34
                    Cynkownia to serce metaltechu, bez niej nie może funkcjonować większa część zakładu.
                  • a_samo_a Re: Pierwsze szczegóły 21.06.12, 12:37
                    Niewątpliwie wielkie nieszczęście. Dobrze,że nikt nie odniósł obrażeń, ani nie stracił życia.
                    Przeczytałem jednak opis na ciechtivi i odnoszę wrażenie, że coś dobrze było nie tak z konstrukcją hali. Wygląda na to, że styropian zamiast gasnąć dalej rozprzestrzeniał ogień, a skąd dopływ tlenu? Dziwne. Czyżby wadliwa konstrukcja i do tego materiał bez właściwych atestów?
                    Może się okazać, że ubezpieczyciel odmówi wypłaty odszkodowania.

Osobiście, budując halę, w której będą prowadzone procesy gorące używałbym płyty warstwowej z rdzeniem z wełny mineralnej, ale ja się na tym nie znam.

P.S. Ze dwa lata temu w Metaltechu Straż Pożarna prowadziła duże ćwiczenia, czy nikt nie zwrócił wtedy uwagi na zagrożenie, które się teraz ujawniło?
                • Gość: addhoc Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 14:15
                  Faktycznie yntelygent z ciebie żenujący...cóż poradzić...
                  • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 15:08
                    widać żeś tłumok. jeśli nie będzie miejsca pracy (cała hala się spaliła ) to ileś osób (myślę ze ok 100 może trochę mniej) straci pracę -nie będzie dla nich miejsc zresztą są to osoby wykwalifikowane w danej branży i raczej żadne przesunięcia nic nie dadzą bo tyle gdzieś upchnąć to nie jest proste zadanie. dopóki hali nie odbudują to albo tych ludzi pozwalniają albo odeślą na bezpłatny urlop.(i z czego będą żyli)ot tyle na ten temat ale chyba trochę ciężko ci pomyśleć nie? za trudne zadanie i główka zaczyna boleć yntelygencie hehe
                    więcej z tobą dyskutować nie będę nara
                    • Gość: addhoc Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 18:59
                      Gdybyś się tak nie pienił to byś zrozumiał mój wywód ale uważasz, żeś taki mądry to sobie myśl dalej...
                      Gdy interesem zarządza człowiek z perspektywami na rozwój firmy i jako tako dba o stabilność zatrudnienia i zadowolenie pracowników to po pożarze nie pojawiałyby się obawy o zwolnienia.
                      Ja bym tych pracowników przesunął do innej pracy lub na inne stanowiska i nie pozbawiałbym ich chleba. Dziś ludzi wyzyskuje się na różne sposoby bo pełno jest cwaniaków, którzy w swoich oczach są "biznesmenami" i dorabiają się krzywdą tych ludzi.
                      Nie wiem dokłądnie jakim szefostwem są właściciele "Metaltechu" ale po strukturze zatrudnienia widzę, że ktoś jednak narzucił system kadrowy z lat 80-tych.
                      • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 21:54
                        ja się niby pienię, zdaję ci się, ale naprawdę twoje myślenie jest fascynujące. od kiedy pracodawca myśli żeby 50- 150 (nie wiem ile osób pracuje-pracowało na tej hali) miało pracę w takiej chwili. nie bronię tutaj pracodawców Metaltechu bo pewnie są jak i inni prywaciarze -jak najszybciej się dorobić cudzym kosztem, ale jest to zupełnie inna sytuacja. Gdzie przesuniesz ok 100 osób,jeśli są oni wykwalifikowani w jednej dziedzinie (nie b ędę przytaczać przykładów bo nie znam się na specyfice tego zakładu) ale zdaję sobie sprawę że może być to trudne zanim ktoś sie nauczy jakiejś "fuchy" to trochę czasu minie i będzie musiał pracować pod czyimś okiem a nie sądzę żeby pracodawcy wyrazili na to zgodę
                        • Gość: . Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.205.93.79.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.12, 23:11
                          Są tacy którzy się niczego przez całe życie nie nauczyli za to biorą wysokie emerytury.
                          Zostań prywaciarzem, burżujem, zgniłym kapitalistą, a może dostrzeżesz drugą stronę medalu.
              • Gość: rolnik Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.12, 07:00
                głupich nie sieją
            • Gość: xd Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 11.07.12, 21:30
              A ja tam kiedyś pracowałem i już wtedy wiedziałem , ze to się tak skończy . Pseudo biznesmeni
              pobudowali zakład po kosztach wiec nie ma się co dziwić . Mi została alergia po oparach z kwasu . Odczulam się do dziś , a minęło już ze 2 lata jak tam nie pracuje .
              Pozdrowienia .
    • Gość: Wojciech Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: 195.117.122.* 21.06.12, 12:54
      Witam

Moze jakies zdjecia ktoś ma
      Wojciech
      • Gość: agent nie-tomek Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:58
        mam fotki, a z tego co pamiętam, a byłem przy budowie to zbiorniki z kwasem sie stopiły, a i wanna z cynkiem pewnie już zimna, więc nie do użytku. Będa musieli cynkowac w Wyszkowie, a pracowników szkoda, bo całkiem fajni ludzie.
        • Gość: ... Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 14:37
          Wielkie halo tak jakby to był pIerwszy pożar w METALTECHU,przekonacie się ,że jeszcze w te wakacje stanie hala,a pracownicy nie mają się co martwić-zakład dostanie pieniądze na ratowanie miejsc pracy itp itd...i już w tym głowa Właścicieli-jak ktoś wyżej napisał to serce zakładu i bez tego Metaltech zrobił by GOOD BYE...
          • Gość: pozdro Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 14:44
            ale nie którzy są mądrzy.ciekawe jakby ktoś z was stracił prace.poco te wypowiedzi jak nikt pewnie z was nie widział cynkowni od srodka.
            • Gość: JACO Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 21.06.12, 15:32
              A stracił już ktoś?Polak to potrafi siać zamęt,nikt nie ma zamiaru nikogo zwalniać po to,żeby za 2 miechy znów przyjmować,cynkownia musi istnieć i będzie,bo bez niej KAPUT!!!
          • Gość: . Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.30.27.60.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.12, 14:50
            W tej chwili trwa usuwanie cynku z kadzi. Hala to pikuś w porównaniu z wannami do trawienia i stratami w instalacji elektrycznej.
            • Gość: agent nie-tomek Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.12, 18:37
              raczej opcja z błyskawiczną odbudową odpada, bo tak naprawdę trzeba pobudowac od nowa cały obiekt. Nie podejrzewam, że nadzór budowlany zezwoli na korzystanie z suwnic opartych na słupach wygrzanych w pożarze. A samo zamówienie nowych wanien to ok 1 roku.
      • Gość: MrJimbek Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.12, 17:15
        Nie za dużo ale dla ciekawskich zawsze coś:)

youtu.be/B_rpPqAjroE
        • Gość:   Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 18:59
          Niepalność styropianu jest mocno przereklamowana no ale jest tani w produkcji trzeba go promować. Czy strażacy maja na wyposażeni pirometr radiacyjny lub kamery termowizyjne? Z takim sprzętem wykrycie źródła ognia w płycie warstwowej jest możliwe.
          • Gość: rakformaldehyd Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 11.07.12, 16:30
            Styropian jest materiałem samo gasnącym mówią o tym stosowne przepisy europejskie , a wełna rakotwórczym o czym również mówią przepisy, zawiera m.in formaldehydy które przez IARC- Międzynarodową Organizacją Badań nad Rakiem przy WHO- Światowej Organizacji Zdrowia zaliczone zostały do substancji najbardziej rakotwórczych. Firma Knauf np. reklamując swą wełnę Ecco twierdzi, że jako jedyna na rynku dostarcza wełnę, która nie uwalnia niebezpiecznych substancji do pomieszczeń. Jaki izolator wybrać?, ja nie mam żadnego problemu

• a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 11.07.12, 18:02
              "Styropian jest materiałem samo gasnącym mówią o tym stosowne przepisy europejskie"

Widocznie, ten w Metaltechu nie czytał "przepisów europejskich", bo nie tylko nie chciał sam zgasnąć, to jeszcze nie dawał się ugasić.
              Z tym formaldehydem, to mnie po prostu rozbawiłeś. Tak się bowiem dziwnie składa, że jakieś 60% mieszkań w Polsce nie spełnia norm odnośnie formaldehydu. Poza tym, w mnieście Ciechanowie, dzięki domowemu "recyclingowi" śmieci często czuć zapaszek formaldehydu.
    • Gość: ak Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: 80.51.252.* 21.06.12, 20:23
      Mam pytania-Czy jest tam ochrona,czy są patrole,czy pożar opanował zaklad błyskawicznie(niemożliwe) ?
      • beauty.andrzej Re: Wielki pożar w Metal-Techu 21.06.12, 20:49
        W tej hali ludzie pracowali na trzy zmiany
        • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 21.06.12, 23:04
          jest ochrona, są patrole - ogień rozprzestrzenił się błyskawicznie - od stacji transformatorowej na całą halę w oka mgnieniu
          • Gość: .... Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.12, 12:09
            i dla tych wszystkich pieniaczy i mądrali na bramie pojawił się napis "zakład nieczynny do odwołania" .od kiedy pracodawca ma obowiązek martwić się o pracowników w takiej sytuacji o to czy będą mieli co do garnka włożyć, to jest ich dobra wola.
            dodam że nie jestem pracodawcą a zwykłym pracownikiem i mój były pracodawca nie patrzył na moją sytuację osobistą tytko mnie zwolnił więc z własnego doświadczenia wiem że ich nie interesuje czy ktoś będzie np miał za co zapłacić za mieszkanie. i wkurza mnie to że ktoś pisze że pracodawca powinien zrobić przesunięcia itp bo nie musi to jest tylko jego dobra wola a większość takiej woli nie posiada
            nie mniej jednak życzę aby jednak w tym przypadku dla pracowników skończyło się to dobrze i za niedługo wrócą do pracy
            • Gość:   Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.12, 13:25
              Zwolnienia grupowe

Jeżeli rozwiązanie umowy o pracę następuje na mocy porozumienia stron, ale:

jego przyczyna nie dotyczy pracownika, np. powodem są trudności ekonomiczne pracodawcy, reorganizacja, zmiany produkcyjne, zniszczenie miejsca pracy przez pożar, i
              pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników,

wówczas zwolnionemu w tym trybie pracownikowi należeć się będzie odprawa na podstawie ustawy z 13.3.2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, zwana ustawą o zwolnieniach grupowych (Dz.U. Nr 90, poz. 844).

• Gość: ,,, Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.play-internet.pl 22.06.12, 13:51
                jasne -odprawa ale zapomniałeś/aś dodać ze to będzie chyba tylko na 3 miechy jeśli dobrze się orientuję a co dalej, pytanie ile osób znajdzie pracę i w całym tym wypadku to jest najgorsze
                • Gość: FAbryka Forda Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 22.06.12, 16:07
                  Mysle ze nie jest to wygodna ani mila sytuacja zarowno dla wlascicieli jak i pracownikow. Trzeba zrozumiec kazda ze stron ... Metaltech dysponuje duuuzo hala w Plonsku moze tam zorganizuja cynkownie???
                  • Gość: bryka fiorda Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.181.9.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.06.12, 17:10
                    A jakiż to problem? Kubełek z cynkiem i pod nim palnik...
              • a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 08.07.12, 14:57
                Jak tam sprawy pracownicze? Doszły mnie niepokojące wieści o działaniach właścicieli zakładu. Może ktoś potwierdzić?
                • Gość: ja Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: 213.199.253.* 08.07.12, 15:40
                  kombinują jak to w metal techu chcą zwolnić część ludzi ale tak aby nie dostali odpraw, tak właśnie firma odwdzięcza się za ciężką pracę w bardzo trudnych warunkach dla mnie to skandal no ale lepiej zaoszczędzić pare złotych kosztem swoich pracowników
                  • Gość: z Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.12, 16:28
                    pewnie byli ubezpeczeni na dużą sumę, to pokryje przynajmniej część strat
                    • a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 08.07.12, 16:49
                      Zdziwiłbym się, gdyby zakład ubezpieczeń wypłacił jakiekolwiek odszkodowanie.
                      Moim zdaniem powoła się na przyczynienie się do szkody przez osobę ubezpieczoną (rażące niedbalstwo).
                  • a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 08.07.12, 16:46
                    Czyżby oznaczało to, że starają się naginać prawo, aby uniknąć zwolnień grupowych?
                    • Gość: D Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.12, 23:06
                      Pan redaktor szuka kabli czy informacji ?

Re: Wielki pożar w Metal-Techu
                      a_samo_a 08.07.12, 16:46 Odpowiedz
                      Czyżby oznaczało to, że starają się naginać prawo, aby uniknąć zwolnień grupowych?
                      • a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 12.07.12, 23:09
                        "Pan redaktor szuka kabli czy informacji ? "

Czy chodzi ci o te kable, co były porządnie zamoczone?
                • Gość: maciuś Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 11.07.12, 22:48
                  redukcja etatów i redukcja premii... coraz gorzej.
                  • Gość: pracownik Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 12.07.12, 06:03
                    A to w tym obozie pracy są premie??? No tak- pensja najniższa krajowa do tego pare zł. premi i ludzie zadowoleni.

A ubezpieczyciel tak czy siak to odszkodowanie musi wypłacić to jest na zasadzie AC. Tylko oczywiście jak zwykle Piaseccaki i ich ludzie śpią i myslą jak wydymać pracownika, który w ich zakładzie tracił zdrowie.

• Gość: abc Re: Wielki pożar w Metal-Techu IP: *.centertel.pl 12.07.12, 22:36
                      Nie ma obowiązku wypłaty, czy jeśli masz AC i spowodujesz wypadek jadąc pod wpływem alkoholu to dostaniesz odszkodowanie?????? NA PEWNO NIE!!! Więc i tu nie jest pewne w 100%
                    • a_samo_a Re: Wielki pożar w Metal-Techu 12.07.12, 23:12
                      "A ubezpieczyciel tak czy siak to odszkodowanie musi wypłacić to jest na zasadzie AC. "
                      Nie musi. OWU zawierają całkiem długi wykaz, kiedy nie musi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka