Dodaj do ulubionych

badania przed ciążą

IP: *.play-internet.pl 21.05.13, 13:35
Witam, gdzie najszybciej można zrobić komplet badań przed zajściem w ciążę? Najlepiej na kasę chorych. Czy za te badania się płaci? Czy trzeba mieć skierowanie od lekarza rodzinnego na badania?
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: badania przed ciążą IP: *.play-internet.pl 21.05.13, 14:03
      Najszybciej to na kase chorych to napewno nie zrobisz.Musisz mieć skierowanie od lekarza ginekologa -więc trzeba czekac. Prywatnie zrobisz wszędzie, w każdej przychodni
    • Gość: mama Re: badania przed ciążą IP: *.cnow.pl 21.05.13, 16:06
      a jaki badania robi sie przed ciaza?
      • Gość: julka Re: badania przed ciążą IP: *.centertel.pl 21.05.13, 16:25
        Rozumiem że nie byłaś jeszcze w ciąży. Myślę że zrób sobie porostu morfologie, tarczycę TSH, badanie cytologiczne i tyle wystarczy. Kup kwas foliowy i zacznij łykać zanim zaczniesz się starać o dzidziusia. Dokładniejsze badania robi się po poronieniach min. na toksoplazmozę, cytomegalię, poziom hormonów (np. prolaktyna, progesteron), Hbs itd. nie ma sensu wydawać pieniążków bo raczej badania będziesz musiała zrobić na własny koszt. Na nfz lekarz takie badania zleca dopiero po 3 poronieniu albo gdy pacjentka ma trudności z zajściem w ciąże. Poza tym jak już będziesz w ciąży to lekarz sam będzie zlecał ci badania (morfologia, badanie moczu, różyczka toksoplazmoza itd.)-więc nie ma sensu teraz się kosztować. No chyba że masz jakieś problemy z zajściem w ciąże bądź zdrowotne to wtedy zrób sobie badania.Życzę powodzenia.
        • Gość: misia Re: badania przed ciążą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.13, 18:04
          nie zgodzę się z poprzedniczką bo prolaktynę i progesteron należy zbadac od razu żeby zapobiec ewentualnym poronieniom.toksoplazmoza i różyczka to obowiązek jeśli nie przed ciążą to jak już w niej będziesz.do tego jeszcze glukoza.
          • Gość: Maja Re: badania przed ciążą IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 22:22
            Ja bym jeszcze zrobiła USG narządu rodnego i piersi. W miarę możliwości finansowych im więcej badań tym lepiej. Będziesz spokojniejsza o zdrowie swoje i dziecka. Nie rozumiem po co z szczegółowymi badaniami czekać do poronienia - może pomogą właśnie zapobiec?
            • Gość: ja Re: badania przed ciążą IP: *.play-internet.pl 22.05.13, 11:36
              Julka chyba nie wiesz co mówisz. Zgodzę sie ze bardziej wszczególowe badania robi się jeśli występują jakieś komplikacje, poronienia.Ale badanie toksoplazmozy, cytomegalii, różyczkę robi się na począku ciąży, warto zrobić USG narządu rodnego. Przed to właśnie morfologia i łykanie kwasu foliowego i te USG. Ogólnie zalecam wizytę u gina przed staraniami wtedy pokieruje co sie i kiedy robi.
              A i w ciązy robi się też badania na HIV i stopień czystości pochwy ale to już w trakcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka