Dodaj do ulubionych

Używajmy lewego pasa

05.06.14, 19:07
Krótkie info: jeżeli są dwa pasy w jednym kierunku, są korki, musimy zatrzymać się na środku skrzyżowania- używamy dwóch pasów (mowa o syt. przy hali pułtuskiej). Oczywiście zawsze znajdzie się cham, który nas nie wpuści, a jazda na zamek kojarzy mu się jedynie z bolesnymi praktykami seksualnymi... Radzę przeprowadzić jednak eksperyment i skorzystać z lewego pasa, a na drugi dzień stać jak młotek na środku skrzyżowania z ulicą woj. polskiego i policzyć sobie czas jazdy.
Pytanie dla asów z tatarskiej, którzy jadą 40km/h lewym pasem w kierunku orła (zapewne tylko dlatego, bo skręcają później w lewo) i uniemożliwiają wyprzedzanie (do tego ten pas służy- TAK!! to może być nowość dla niektórych). Czy jak jedziecie np 7ką do warszawy to też jedziecie ciągle lewym pasem bo na wjeździe do warszawy skręcacie w lewo na wisłostradę? Pozdrawiam korkujących jak i tych, którzy rozumieją podstawowe zasady ruchu drogowego
Obserwuj wątek
    • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 05.06.14, 19:12
      Aaaa!! Ruszanie ze świateł - skrzyżowanie Pułtuskiej z armii krajowej. Jak niektórzy jeszcze pamiętają z nauki jazdy - światło zielone sygnalizuje możliwość jazdy, a nie WRZUCENIE BIEGU i dopiero ruszenie (btw. chyba z samego sprzęgła niektórzy ruszają bo czasem 3 samochody przejadą na jednym zielonym, no już się tak nie bójcie o te swoje sprzęgła i dwumasy :) trochę obrotów nie zaszkodzi). Szczególnie na takich skrzyżowaniach jak to, gdzie przejeżdża bardzo mało samochodów na zielonym ważne jest w miarę sprawne ruszenie. Czasem warto spojrzeć w lusterko wsteczne i zobaczyć ile samochodów stoi za nami i czeka na przejazd. Nie jesteśmy sami
      • Gość: xy Re: Używajmy lewego pasa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 19:42
        idea może i słuszna, ale ogólny ton powyższych wypowiedzi sprawia, że chyba specjalnie będę zmieniał biegi na zielonym....
        • Gość: .... Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 20:40
          ciechanlove ma sto procent racji, ale nie ma mocnego, żeby wymyślić, jak ludzi zmusić do racjonalnych zachowań :(
          jak się nie ślimaczą na zielonym, to rwą na siłę na żółtym a potem zablokowane skrzyżowanie np. w rynku
          • Gość: super_boy do xy IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 20:56
            Właśnie przez takich "ciechamowiaków" jak "xy" mamy to co mamy. Na zielonym zjadą 3 auta bo pierwszy kasztan szuka biegów albo urządza sobie lanserską wózkę po mieście. Przecież on stoi pierwszy więc jest królem!!! Może lepiej nie zmieniaj biegów. Lepiej wyjdź i zepchnij auto ze skrzyżowania :) Będzie i lans i na pewno będziesz jedynym, który je opuścił.
            • Gość: xy Re: do xy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 23:15
              Czy ja cię obrażam? Ciechanowianinie....
            • ciechanlove Re: do xy 06.06.14, 09:55
              @super_boy i widzisz, abstrahując od tematu. Jak w tym kraju ma być dobrze? Jeden przyzna-idea słuszna, ale cie nie lubię to na złość ci zrobię i będę ruszał jak chcę ( w końcu jestem panem świata i nikt nie będzie mi mówił jak mam jeździć)...Wie, że byłoby to dobre dla wszystkich, ale z wrodzonej/nabytej zawiści ruszy łaskawie zostawiając cię na na czerwonym. Ale gdy w lusterku zobaczy jak się oddala, a ty stoisz-banan na twarzy- 'widziałeś śwagier?! niech se ch&&*( stoi HE HE ' No nic. Patrząc po wypowiedziach w tym wątku trzeba brać po prostu poprawkę na takich ludzi i się nie denerwować
    • Gość: x Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 20:54
      Tatarska czy Armii Krajowej to nie eksperesówka, tam się jeździ 50 na godzinę...
      • Gość: sołtys Re: Używajmy lewego pasa IP: *.xdsl.centertel.pl 05.06.14, 21:02
        Przeca wpierw trza bez komórkę pogaworzyć a dopiro zejrzęć co na drodze.Kto ta komórka wymyślił, niech się w piekle łobróci.Hej!
        • Gość: a Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 21:05
          jak się zapala zielone to gdyby wszyscy automatycznie ruszali razem z ze zmianą światła to by przejeżdżało o połowę więcej samochodów. A nic mnie tak nie wkurza jak fakt, gdy widzę jak światło zapała się na zielono a ja ruszam z miejsca po 15 sekundach i dojeżdżam znowu do czerwonego.....
      • Gość: super_boy Re: Używajmy lewego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 21:10
        W Polsce obowiązuje ruch prawostronny więc kierowca jest zobowiązany to jazdy po wymienionej powyżej stronie. Prawo jazdy to chyba większość dostała za koszyk jajek.
        • Gość: Adaś Re: Używajmy lewego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.14, 21:41
          Światła na wiadukt. Aż prosi się jazda na zamek. Jest o wiele lepiej niż na początku tego bałaganu.
          Ludzie zauważyli korzyści z jazdy na zamek. Lecz nie wszyscy.Są jeszcze cwaniacy którzy jadąc od PKP na wiadukt nawet nie wrzucą kierunku,aby ktoś przypadkiem im się nie wciął z przeciwka.
          Przodują w tym mistrzowie kierownicy z PKS i ZKM.
          I jeszcze jedno-dorwę gnoja z BMW który jadąc za mną od mostu 3 Maja na wiadukt wyprzedzał mnie na wariata z prawej strony.
          • Gość: RR Re: Używajmy lewego pasa IP: 213.199.253.* 05.06.14, 22:27
            To zobacz jaki znak stoi przy wiezdzie na wiadukt od Tatarskiej ......... Ci co jadą skręcają od PKS na wiadukt i jadą prawym pasem mają pierszeństwo
            • Gość:   Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 23:19
              Co mi tam znak jeśli jest sygnalizacja? Już było wałkowane wiele razy - zmieniający pas ruchu (wjeżdżający na pas, właczający się do ruchu w danym kierunku) musi ustąpić pierszeństwa jadacym tym pasem. Ten kawałek pasa był dobry kiedy były strzałki teraz jest na nic. Wszelkie pasy nie kończace się skrzyżowaniem zawsze powoduja u niedouczonych kłopoty z interpretacja pierszeństwa i w związku z tym nie powinno ich być. Gdyby ci z prawego mieli mieć pierszeństwo to prawy pas przechodził by w oznakowaniu poziomym w pas ruchu na wiadukcie a lewy miałby linię warunkowego zatrzymania. Kiedyś bardzo dawno temu gazeta zaproponowała dorobienie strzałek do jazdy prosto na pasach dla skrętów i o ile przy zjeździe z wiaduktu ma to sems to przy wjeździe nie.
              • Gość: gogo Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 23:34
                Nie wiem jak na zamek ma być szybciej? Chyba cwaniakom by zamiast być 30 na końcu jest się pierwszym.
                • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 09:39
                  @gogo - jestem za tym, żeby ludziom z takim podejściem i nie potrafiącym zrozumieć tak logicznej sprawy zabierać prawo jazdy i prawo wyborcze. Przykro mi, ale jeśli ciężko Ci zrozumieć, że jeśli masz korek długośći 100 metrów (przy założeniu, że wszyscy stoją na prawym pasie), a używając lewego pasa zajmowałby on 50m (połowa na lewym, połowa na prawym)... to równie dobrze możesz i nie rozumieć do czego służy kierunkowskaz, albo te 3 światła zmieniające kolor co kilkanaście sekund
    • Gość: GG Re: Używajmy lewego pasa IP: 213.199.253.* 05.06.14, 22:28
      Czy jedziesz wewnętrznym czy zewnętrznym pasem obowiązuje Cię prędkość do 50 km /h więc czego się rzucasz. Jak sam zdawałeś za jaja to się doucz
      • Gość: gogo Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.14, 23:44
        Przez lejek więcej i szybciej wody nie wypłynie,choćby nie wiem jakby chciał ten lejek wodą napełniać.
      • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 09:47
        @GG - rozumiem, że jesteś policjantem i stoisz na straży przestrzegania prędkości. Jak jedziesz tatarską lewym pasem 50km/h to wszystko jest w porządku bo przecież nie można szybciej jechać?? lewy pas służy do wyprzedzania, a idąc twoim tokiem rozumowania, że dopuszczalna jest 50 i wszyscy tak jeżdżą-nie wyprzedzasz samochodu, który jedzie obok ciebie z tą samą prędkością. Tak więc stojąc na straży przestrzegania przepisów skupiając się jedynie na prędkości łamiesz inny przepis..
        • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 09:55
          Konkretnie poprosze jaki przepis łamię!!??
          • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 10:04
            a Ty kolego jesteś użytkownikiem GG? Piszesz w 1 osobie. Przyznajesz się do łamania przepisów, czy nie wiesz kiedy stosować "ę" a kiedy "e"? Strzelam, że to drugie. Trafiłem? :)
            • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 10:10
              Alez ty madry jestes!! Cwaniaczku zza monitora!! A z matury z jez polskiego to pewnie 6 miałes!! Tak samo jak jestes ekspertem od przepisów ruchu drogowego:)))
              • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 10:16
                Nie miałem matury jeszcze ...
                • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 10:20
                  Widać!! A tak dla twojej wiadomości kierowca jadacy lewym pasem 50km/h łamie tylko jeden przepis a mianowicie art 16pkt 2 PRD jesli cos wogóle ci to mówi!!
                  • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 11:27
                    Widzisz, sam sobie odpowiedziałeś na wcześniejsze pytanie. Nie było tak trudno
                    • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 11:56
                      Za to tobie było bardzo trudno! Bo czasami trzeba znac odowiedź a nie tylko pisac bzdedy! I tak dla twojej wiedzy to wykroczenie z tego artykułu jest tylko wykroczeniem formalnym a nie skutkowym wiec policjant co najwyzej moze mnie za nie pouczyć wiec reszte dopowiedz sobie sam!!!
                      • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 13:20
                        Dzięki za info dla mojej wiedzy :) Uwaga dopowiadam sobie sam: Stoisz 20 min w korku, NIE UŻYWASZ lewego pasa do zmniejszenia długości korku o długość swojego samochodu, który ma uszkodzone prawe drzwi (!!!! pewnie wciąłeś się komuś z lewego pasa i Cie nie puścił i było BUM. Stąd ten pomysł z OC - sprytnie :D ). UŻYWASZ ZA TO lewego pasa, który służy do wyprzedzania i nie zjedziesz komuś kto chciałby cię wyprzedzić i na dodatek tak cenisz swój i tych za tobą czas, że z chęcią się zatrzymasz i porozmawiasz z policjantem nt. pouczenia dot. lewego pasa. Tylko ja tu widzę sprzeczności? NO ale... to moje dopowiedzenie. Mam nadzieję, że tak nie jest, jeśli jest- współczuje tobie... no i sobie, bo w końcu będę musiał jechać za tobą PRAWYM pasem na tatarskiej i patrzeć od czasu do czasu na te nieszczęsne prawe tylne drzwi ;) Powodzenia w szukaniu ofiary z OC !:)
                        • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 19:28
                          Ale ty pieprzysz!!! Temat typowy dla ciechanowskich "znafcóf " wszystkiego! Typowe trzepanie piany z którego nic nie wynika ale najwazniejsze ze "ciechanlove" ma ostatnie zdanie! Dziecinada i zero oparcia o obowiazujece przepisy w ruchu drogowym! Szkoda słow!
    • Gość: xxx Re: Używajmy lewego pasa IP: *.opera-mini.net 06.06.14, 07:16
      Po pierwsze suwak a nie zamek.. po drugie chodzilo ci chyba o skrzyzowanie Pultuskiej z W.P. a nie A.K., po trzecie,nie porownoj paru metrow dwupasmowki w srodku miasta z droga do Warszawy. W Warszawie tez jezdzi sie tylko prawym jak masz 3 pasy ruchu?
      • Gość: xxx Re: Używajmy lewego pasa IP: *.opera-mini.net 06.06.14, 07:18
        porównuj mialo byc
        • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 08:15
          Drodzy znawcy tematu! Słynny suwak jak o nim piszecie to rozwiazanie które ma pozwalać na w miare płynny ruch w sytuacjach gdy nagle nastepuje zamkniecie jednego pasa ruchu np. kolozja wypadek czy tez remont na drodze wynikły nagle bez mozliwości dodatkowej sygnalizacji czy tez znaków. A u nas jest tak ze wszyscy od miesiecy albo i lat wiedza ze dany pas kończy sie za 200-300metrów ale dalej nim ciagna bo jest coś takiego co nazywaja suwakiem w sposobie jazdy! To nie jest przepis i to nie jest nakaz ze ja mam jakiemus cwaniakowi ustepowac miejsca bo jemu sie skończył pas a ja 20 min stałem w korku aby przejechać. I zapraszam wszystkich chcacych wcisnąc sie na mój pas cwaniaczków z Ciechanowa to przyjamniej z ich OC naprawie sobie prawe tylne drzwi, bo pojazdy z obca rejestracja wpuszcze bez problemu bo nie musza znać Ciechanowa! I tyle w temacie cwaniaczki i znawcy przepisów ruchu drogowego!
          • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 10:28
            Kierowca ma 100% racji,
            • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 11:31
              @kasia, a dokładniej w czym ?
              • Gość: gość Re: Używajmy lewego pasa IP: *.tktelekom.pl 06.06.14, 11:59
                Wcześniej wspomniałeś o tym że jadąc na suwak masz 50m korka, zaś przy jednym pasie 100m. I to jest twój argument - to teraz trochę pomyśl i policz jaka przepustowość mają światła na Pułtuskiej z Armii Krajowej. I co ci wyjdzie??? Jeśli wszyscy będą jechać dwoma pasami na suwak - to i tak będą stać tyle samo czasu - bowiem światła przepuszczają np: 15 samochodów. Poczytaj co znaczy jazda na suwak!!! I jakie ma zastosowanie akurat w naszym ciechanowskim przypadku!
                • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 12:31
                  po pierwsze- nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi kolego, jazda na suwak na skrzyżowaniu pułtuskiej z armii krajowej? Mówiłem o sytuacji przy MacJacku. Dwa- nie zgadzam się z tym, że lepiej stać w 100 m korku niż w 50 m na dwóch pasach. Jak już mówiłem dzięki temu nie będziesz musiał stać na środku skrzyżowania i blokować innym przejazdu na wcześniejszym skrzyżowaniu. Podam przykład: - wjeżdżam z W.P. na pułtuską w stronę szpitala i chcę skręcić za Irenką w prawo. Teraz tak: cały prawy pas stoi, lewy jest pusty. Samochody stoją na środku skrzyżowania (bo po co wjechać na lewy i zrobić ludziom miejsce?) Gdyby używać tych dwóch pasów może miałbym możliwość zająć pas prawy, z którego chciałbym skręcić. A tak- wjeżdżam na lewy ,blokuje go, bo czekam aż ktoś mnie wpuści i w efekcie z lewego pasa skręcam w prawo. Pozdrawiam
          • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 11:45
            Przeczytaj post kierowcy, istota jazdy na suwak jest zupelnie inna niz podany przez Ciebie przyklad z ul pultuska
            • Gość: h-20przypomina Re: Używajmy lewego pasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.14, 12:11
              szanowni kierowcy miasta Ciechanów.przepisy stanowią, że kierowca może wjechać na skrzyżowanie kiedy ma pewność, że przeznie przejadzie nawet jeśli ma zielone światło.bezmyślne blokowania skrzyżowania utrudnia ruch i budzi zbędne emocje.
              • Gość:   Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 12:42
                Jazda lewym pasem też już była wałkowana na tym forum i wszystko zawsze sprowadza się do jednego - "wy macie jeździć prawym żebym ja mógł pruć 70-80 lewym". Ale to "wy jadąc lewym 50 łamiecie prawo" :P.
                Jeśli chodzi o kończace się pasy to zawsze znajdzie się ktoś kto potrzebuje nowej maski czy chłodnicy więc zajeżdżać śmiało :).
                • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 12:59
                  Nie mamy prawa wjezdzac na skrzyzowanie jesli nie mamy mozliwosci opuszczenia/zjechania z niego, proste
                • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 13:01
                  Cytujesz, ale nie wiem kogo.Na pewno nie mnie. Martwisz się o kogoś, że będzie jechał 70 lewym, a ty przepisowo 50 prawym i dlatego wolisz jechać 50tka lewym pasem? Co za altruizm ! Odejmują za to punkty ?? ;)
                  O zajeżdżaniu drogi komuś kto jedzie prawym pasem nie było mowy, tylko o kulturalnej jeździe- jeden z prawej, drugi w lewej,trzeci z prawej itd....Mam wrażenie, że nie rozumiesz o czym dyskusja.
                  • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 13:42
                    Jazda na suwak może jedynie skrócić długosc korka ale nie czas przejazdu, wybierajac lewy pas zawsze ktos się nad Tobą zlituje i bedziesz szybszy w omawianej sytuacji zalozycielu wątku
                    • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 13:56
                      w tej sytuacji- oczywiście się zgadzamy, bo o czasie decydują światła, które są 200 m dalej i sprawne ruszanie kierowców. Ale jeśli może skrócić długość korka to dlaczego z tego nie korzystać? Dzięki temu kierowca chcąc skręcić w 11 pułku od strony 17 stycznia nie będzie musiał stać w korku już przy starostwie na przykład;)
                      • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 14:04
                        Ale przeciez zaczyna się za chwilę pas tylko dla skręcających w 11-pulku
                        • ciechanlove Re: Używajmy lewego pasa 06.06.14, 14:10
                          Tym bardziej kierowca, który chce tam jechać się denerwuje, bo mógłby pojechać płynnie bez stania przy starostwie, gdyby korek był trochę krótszy. Oczywiście to tylko taki przykład dla zobrazowania
                      • Gość: Nie Re: Używajmy lewego pasa IP: *.cnow.pl 06.06.14, 14:16
                        Ile masz lat prawo jazdy?
                        • Gość: kasia Re: Używajmy lewego pasa IP: *.play-internet.pl 06.06.14, 14:25
                          Ale kogo pytasz
                          • Gość:   Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.14, 15:26
                            Ktoś strasznie dał d... z planowaniem tam gdzie stoi Optymista i blok na skrzyżowaniu AK z Pułtuską tam mogły by być (do czasu zbudowania prawdziwej obwodnicy) 3 pasy nawet pas do skrętu w prawo z pominięciem ronda. Dalej też nie lepiej 2 pasy mogły by być aż do rmarketu w polu. I co 100 metrów światła pracujące absolutnie niezależnie lub zsynchronizowane 2 czerwone fale w obie strony. A przepraszam czerwone fale w obie strony już są :D.
                            • Gość: lenin Re: Używajmy lewego pasa IP: *.centertel.pl 07.06.14, 20:12
                              Może tak ciechanlove stanie z kimś drugim i zaczną nakierowywać auta z pomyslem jaki mają.Tylko w praktyce jest to do sprawdzenia.

Jedynym rozwiązaniem by przyspieszyć ruch byłoby odmierzanie czasu na sygnalizatorach z pokazaniem z jaka predkoscia możesz jechac by było plynnie.
                              Polecam pod rozwagę radnym.
                          • Gość: Nie Re: Używajmy lewego pasa IP: *.cnow.pl 06.06.14, 19:29
                            ciechanlove pytam
          • Gość: ja Re: Używajmy lewego pasa IP: *.dynamic.chello.pl 06.06.14, 17:54
            RACJA!
          • Gość: Przedstawiciel Re: Używajmy lewego pasa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.14, 13:37
            To Ty jakis miejscowy kierowca z bombowca jestes. Jedz sobie do Torunia i przejedz sie starym mostem w godzinach szczytu, albo do Szczecina. Tam stoja takie ladne znaki z napisem i obrazkiem o zalecanej zasadzie ruchu, gdy lewy pas sie konczy,w Toruniu jest nawet info o uprzejmosci na drodze. Zrozum czlowieku, ze przy duzym korku, gdzie jest duzo swiatel na jakims odcinku lepiej zeby dwa pasy byly zajete, a nie zeby samochody na zielonym musialy stac, bo nie ma miejsca z przodu. To tylko jedna z korzysci suwaka przy konczacym sie pasie.
    • Gość: ALMEX sp. zo.o. Re: Używajmy lewego pasa IP: *.static.chello.pl 07.06.14, 22:10
      Do pseudoznawców ruchu drogowego!

W terenie zabudowanym nie ma obowiązku jazdy prawym pasem (nie ma
      zdefiniowanego pasa do wyprzedzania - jazdy szybszej). Wg własnych potrzeb
      jedziesz tym pasem, który ci bardziej odpowiada - a wyprzedzać możesz zarówno
      prawym, jak i lewym pasem. A jak czytam butne wypowiedzi "wybitnych"
      fachowców od przepisów drogowych - to nie dziwię się, że tak często spotykam
      na drodze, tak wielu debili motoryzacyjnych.
      Z życzeniami olśnienia,
      • Gość: moto Re: Używajmy lewego pasa IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.14, 16:30
        jest obowiązek jazdy możliwie blisko prawej krawędzi bez względu na obszar.
      • Gość: klamixy Re: Używajmy lewego pasa IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.14, 19:21
        Almex, zanim coś napiszesz co poczytaj trochę. wyzywasz innych a sam nie masz pojęcia o przepisach. Wg własnych potrzeb to możesz wybrać sobie pasek do spodni.
        • Gość: zygmunt Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 19:52
          Do mistrzów jazdy lewym pasem 50km/h informuję:

Kodeks Drogowy
          Rzdział 3: Ruch pojazdów
          Oddział 1: Zasady ogólne
          Art. 16.
          1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
          2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
          3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
          4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

• Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 21:22
            "zygmunt" Ameryki nie odkryłes, czytaj watek zanim coś napiszesz, pisałem o tym już dwa dni temu:)))
            • Gość: Zygmunt Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 22:45
              Niestety mimo iż wspomniałeś o nim dwa dni temu dalej napisałeś nieprawdę.
              To nie jest wykroczenie formalne tylko porządkowe. Z resztą co to wykroczenie formalne?
              Poza tym policjant MOŻE Cię za nie pouczyć ale NIE MUSI. Gdy nie będzie musiał dostaniesz mandat w kwocie 20-500 zł.
              • Gość: kierowca Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 22:55
                No widzisz "Zygmunt" musze Cie douczyc! 1/ Wykroczenie formalne to po prostu wykroczenie bezskutkowe, i niestosowanie sie do art16pkt2 PRD jest własnie wykroczeniem formalnym 2/ wykroczenie porzadkowe to wykroczenie skutkowe czyli podlegajace karze. Masz jeszcze jakies pytania?
                • Gość: qqa Re: Używajmy lewego pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.14, 00:40
                  Kilka dni temu jechałem do szpitala z dzieckiem bardzo mi się spieszylo, a tu PAN z Citroëna jadąc lewym pasem wpadl na to ze mi się spieszy i nie mogę go wyprzedzić bo obok jechała "L"ama, specjalnie jechał 45km/h lewym pasem. Krew mi się gotowala.
                  W końcu zjechal bo myślał że już go nie wyprzedzę, ale jak warjat zaryzykowalem. Ktoś z boku pomyśli że jestem debil albo delikatnie mówiąc pirat i mandat mi się należy, ale takiego qtasa z cytroena powinno się przetrzasnąc drzwiami. Po mieście jeżdżą tłuki które nie wiedzą do czego służą dwa pasy, wydaje się im że powinni zajmować ten pas który jest dla nich wygodniejszy...
          • Gość: ALMEX sp. z o.o. Re: Używajmy lewego pasa IP: *.static.chello.pl 09.06.14, 13:49
            TAK, szanowni oponenci, "znawcy" kodeksu drogowego - w Polsce obowiązuje ruch
            prawostronny (a m.in. Anglii lewo-:), ze wszelkimi dodatkowymi związanymi z tym
            kwestiami ... , ale w TERENIE ZABUDOWANYM masz prawo poruszać się tym pasem,
            który odpowiada "celowi" (kierunkowi) twojej jazdy. Jeżeli w najbliższym czasie
            masz zamiar skrętu w lewo, zawrócić (lub dopuszczasz taką możliwość) możesz
            spokojnie jechać lewym pasem - a samochody jadące szybciej mogą wyprzedzać cię
            z prawej strony. A tym wszystkim "cudownm" kierowcom: trąbiącym, wymachującym,
            migającym życzę odrobiny kultury i rozsądku.
            • Gość: moto Re: Używajmy lewego pasa IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.14, 18:32
              teren zabudowany nie ma tu najmniejszego znaczenia. Równie dobrze poza terenem zabudowanym żeby zmienić kierunek jazdy trzeba często opuścić prawy pas coby zająć właściwy. Jest to ściśle związane z brakiem możliwości jazdy prawym pasem bo do wykonania skrętu w lewo służy inny pas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka