Dodaj do ulubionych

Porządna szkółka roślin

11.10.15, 01:38
Rzadko bywam w Ciechanowie, ale teraz będę w celu sprzątania grobów rodzinnych i przy okazji myślę o odwiedzeniu lokalnych szkółek. Mam 0,5 ha do zagospodarowania od A do Z. Podoba mi się ogród wokół szkółki w Sokołowku, przy drodze. Czy ktoś robił u nich ogród? Jest jeszcze niedaleko szkółka w Pęchcinie, też stara firma z tradycjami. Możecie coś polecić. Zalezy mi na ciekawej aranżacji i trzeba wykonać sporo prac ziemnych itp.
Obserwuj wątek
    • cie_chan Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 02:49
      Porządna powiadasz .. na Pęchcinie niestety drogo. Najtańsza bylina już dawno kosztowała 5 złotych więc jak bywam to tylko popatrzeć bo patrzeć jest na co. Według mnie najlepsza jest ta jadącą od Ciechanowa w stronę Płońska po prawej bo i asortyment bardzo duży i ceny przystępne nawet można powiedzieć że na połowę bo da się kupić coś na skalniak za 2-3 złote. Krzewy i pnącza zaczynają się od kilku złotych. Mają największy w okolicy wybór róż i jeżówek.
      • stary_doktor Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 15:50
        Jadąc od Ciechanowa do Płońska to wiem tylko o 1 szkółce i to po prawej stronie czyli tej w Sokołówku, o której piszę wcześniej. Po lewej to nie wiem, może podaj nazwę lub linka? Cena roślin to tylko część ceny, o wiele droższe jest wykonanie konkretnych prac.
        • stary_doktor Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 15:50
          Miało być po lewej, po prawej nic nie kojarzę? W jakiej miejscowości?
    • androj5 Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 13:56
      Tylko Pęchcin, długa tradycja poparta doskonałą wiedzą i profesjonalnym podejściem do tematu.
    • cie_chan Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 19:40
      Tradycja i wiedza godna szacunku ale to nie wszystko. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że tam, gdzie najdroższe są rośliny, projekt i realizacja będą najtańsze. Tym bardziej jeśli ktoś ma już ogród lub realizuje go we własnym zakresie cena roślin jest bardzo ważna.
      Na Kasprzaka za ostatnim rondem a przed stacją benzynową to jest Nużewo 55 ale wjazd z trasy Załuscy.
    • stary_doktor Re: Porządna szkółka roślin 11.10.15, 20:42
      Dzięki za namiar. Ze stronki wynika, że mają takie typowe rośliny, ale przejadę się i zobaczę co indywidualnie dałoby się uzgodnić. Mi przede wszystkim zależy na rozsądnym koncepcie - mam pewne koncepcje, ale muszę omówić to fachowcem, znajomości fachu, wykonaniu ukształtowania terenu, melioracji, ułożenia kamieni, znajomości gleby, wymianie części tej gleby, zapewnienia wydajnego systemu nawadniania - trzeba by to jakoś sterować zdalnie. Istotnym czynnikiem wpływającym na cenę są tu elementy wyposażenia, kostka, kamienie, płotki itp. Dopiero po tym wszystkim mówimy o roślinach, bo bez tych elementów nie ma co mówić o jakichkolwiek roślinach i jakimkolwiek ogrodzie. Paradoksalnie może okazać się, że jakaś duża firma z większego miasta może mi to wykonać korzystniej, bo wynegocjuje rabaty na sprzęt. no i oczywiście koszt pracy jest w tym wszystkim ważny i istotnie wpływa na cenę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka