little_town 10.10.06, 00:27 Rozpoczęły się prace przy budowie ronda na skrzyżowaniu Kasprzaka/Płonskiej/Sońskiej. Nie mogę znaleść tego tematu ale była na forum rozmowa o propozycjach nazwy dla ronda :) Macie jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawloskarawlos1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 01:09 Może "rondo giełdy" w końcu jej też się coś należy!! Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 10:27 małe pytanie, czy wszystko musi mieć swoja nazwę?? . Nie wystarczy rondo pt. rondo ? Był juz kabaret z nazwaniem basenu....jak gdyby tych basenów u nas było bez liku..... Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 11:07 Skoro będą już dwa ronda ;) Niejaki Jortex proponował kiedyś nazwę "Wesołówka" bo w XIX wieku była tam wioska o takiej nazwie :P Odpowiedz Link Zgłoś
kaj15 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 11:33 W połowie pażdziernika zaczynać roboty ? Po co tam rondo? Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Po co tam rondo? 10.10.06, 14:35 Zeby prezydent zdażyl przeciąć wstęgę przed wyborami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stah5678 Re: Po co tam rondo? 13.10.06, 15:55 Niech i tak będzie, że przetnie przed wyborami. Giełda w Ciechanowie jest od kilkunastu lat, korki również. Droga jest wpjewódzka, więc tym większy sukces prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 31.10.06, 19:27 [PHK1] ciechanowiance,woophy-nikt z was niezgadł,wystarczy że sie oderwę na kilka minut od pracy i już jestem w świecie gdzie króluje dusza człowieka taka bezimienna istota bez ciała,tylko jej myśli są zapisywane na jakimś dysku servera.Ale wracając do meritum 'nazwa ronda'może jest juzjakis ranking w UM lub CC Odpowiedz Link Zgłoś
karamboll Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 18:34 Moja propozycja na nazwę nowego ronda: "Rondo Prezydenckie" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 10.10.06, 21:51 [phk1] proponuje chociaz plany rozbudowy sa juz napewno pozatwierdzane ,ale niech to bybyla wizytowka Ciechanowa od strony wjazdu z Warszawy.Cos okazalego i zapierajace dech w piersi.nazwa rondo jak bedzie zrobione,to pomysle Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 11.10.06, 12:13 Proponuję na środek ronda przenieść pomnik św. Piotra z Warszawskiej - będzie efektownie i ciechanowsko :) Odpowiedz Link Zgłoś
fever18 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 11.10.06, 22:47 "kiełbaska przedwyborcza" będzie pasować jak ulał :D Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 12.10.06, 22:04 [PucHateK1] propozycja moja jest merytorycznie uzasadniona ,tylko ze zmianą ulicy KASPRZAKA od razu nazwa tego ronda. a mamy dodatkowo kilka ulic o niezłej reputacji ich jegomosci.nawet zmiana tabliczek ,pieczatek to nie powod by to oleawac po tylu latach od konca komunizmu lub realnego socjalizmu Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 09:41 zmienić nazwe ul. kasprzaka?- oczywiście, przywrócić starą czyli Płonska, dlaczego za komuny radni skrócili Płonska to już tajemnica ich i archiwum Rady Miasta . Może Czas Ciechanowa wytropi wnioskodawcę???? Odpowiedz Link Zgłoś
clint_eastwood Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 10:22 Ale zdaje się, że Kasprzak to lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
t_rex Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 11:40 nie o nowego patrona ulicy mi chodzi a osens dzielenia ulicy wylotowej na dwie. Idąc dalej, możnaby jeszcze paru patronów płonską uszczęścliwić... pozdrowienia , ciekawych tematów życzę i wieku czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Konkurs na nazwę w Czasie Ciechanowa 13.10.06, 15:41 Widać że redaktorzy Czasu Ciechanowa czytaja forum GW ;) Podchwycili pomysł i wraz z UM proponują mini-konkurs na nazwę ronda. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 19:03 [PHK1] wolałbym być pierwszym wnioskodawcą,który proponuje RONDO im.IRENEUSZA PALINSKIEGO, a jeśli Kasprzak to lekarz to chyba to część prawdy,w W-wie tez jedna z głownych ulic też Kasprzaka jest lub była z wieloma zakladami pracy które kiedyś były sztandarami tamtego systemu,więc ten lekarz kasprzak to ....? Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 19:35 Lekarzem był Marcin ale KaCprzak a nie Kasprzak :D Jak ktoś nie lubi socjalistów-rewolucjonistów można zmienić jedną literkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 22:51 [phk1] w tym momencie to akurat nie wiedziałem jakie jego tam było wykształcenie ka.przaka,ale jednak socjalisty.kiedyś tam pisałem w sprawie Marcelego Nowotki,że wielka nośna idea tamtych lat stała się karykaturą w następnych pokoleniach i defacto skierowana przeciwko klasie robotniczej więc i ci prekursorzy niech tam raczej w encyklopedi figuruja juz tylko a ie na ulicach miast little_town napisał: > Lekarzem był Marcin ale KaCprzak a nie Kasprzak :D Jak ktoś nie lubi socjalistó > w-rewolucjonistów można zmienić jedną literkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
flyguy71 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 13.10.06, 23:00 Rondo czy też inny kawałek działalności "naszej" władzy powinien być nazywany w taki sposób, żeby była możliwość zmiany nazwy co 4 lata ze względu na preferencje. Wtedy podatnicy muszą zmieniać wszelkie dokumenty, płaćić skarbówce i innym "dziadom". TANIE PAŃSTWO UBER ALLES!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 14.10.06, 23:16 [phk1] sa takie wyjatki od reguły ze ulice i dzielnice to numerki! NP;NOWY YORK Odpowiedz Link Zgłoś
yayatoure Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 14.10.06, 23:21 I pewnie nowe rondo powinno zostać nazwane Rondem phk JEDEN. Będzie miało swój numerek. :-DD Odpowiedz Link Zgłoś
qklik Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 16.10.06, 20:27 Popieram głos, by nazwac nowe rondo im. Ireneusza Palińskiego Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 18.10.06, 20:16 Mój dziadek podsunął pomysł nieco ponurej nazwy: "Ofiar obozu pracy" bo podczas okupacji był nieopdal obóz (dziś tam stoi pamiątkowa tablica), przetrzymywani tam Polacy m.in budowali dzielnicę "Bloki", ul. Sienkiewicza, pracowali przy rozbiórce w dzilenicy żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 14:52 Przecież ten obiekt miał mieć nazwę: "Rondo Warszawskie" z leżenia na wylotach (przez Płońsk i Nasielsk) na stolicę państwa. Bardziej neutralnej nazwy, do przyjęcia dla wszystkich, nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 15:02 W sumie racja, tylko już jest ulica Warszawska... PS. Przeczytane na innym forum: "Rondo im. giełdy samochodowej" :D Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 15:07 Idąc za cisem kolejna propozycje. Rondo im. Polmozbytu Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 15:41 [phk1] czy wy trzej z otatnich wypowiedzi nie mozecie isc do piaskownicy pobawić się łopatkami i łyżeczkami i kubełkami ? Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 15:43 A czy ty gburze nie możesz raz odebrać czyjejś wypowiedzi na wesoło? Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 18:51 Specjalnie dla osób pozbawionych poczucia humoru, nowe propozycje: (nie moje, zebrane z innego forum) Rondo im. Skrzyżowania Rondo im. Przemysława Edgara Gosiewskiego Rondo im. Lenina Rondo im. Czterech pancernych i psa Rondo im. Czarodziejki z Księżyca Rondo im. MacGyvera Rondo im. Kotwicy Budżetowej Rondo im. Zabitych w filmach Stevena Seagala Rondo im. Szafy Lesiaka Rondo im. Luke'a Skylwarkera Rondo im. Dody Elektrody Rondo im. Moherowych Beretów Rondo im. Waldemara Wardzińskiego Rondo im. Romana Giertycha Rondo im. IV Rzeczypospolitej Rondo im. Osamy bin Ladena Rondo im. Kofana Anana i inne... Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 20:10 qrde... no to teraz mamy problem. Wszystkie te propozycje sa tak wartościowe, że chyba powinniśmy pomyślec gdzie te ronda pobudować tak żeby każdą propozycję wykożystać ;-p. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 21:24 [phk1] ach muj dislektiku ,myślę ,że na jakieś rondo by jeszcze się znalazło miejsce w tym mieście.Jest to tak DEBILNIE-PROSTACKIE rozwiązanie drogowe,że aż dziw,że z takim trudem to się buduje i taką pompą.Ktoś kto jeżdzi po POLSCE,MAZOWSZU,zauważy jak wiele rond wybudowano by ograniczyć do minimum wypadki śmiertelne.np.jadąc do W-wy od strony Nasielska prze zaporą,przed zalewem.... są ronda a obok krzyże i znicze z poprzednich tragicznych wypadków nie.gej napisał: > qrde... no to teraz mamy problem. > Wszystkie te propozycje sa tak wartościowe, że chyba powinniśmy pomyślec gdzie > te ronda pobudować tak żeby każdą propozycję wykożystać ;-p. Odpowiedz Link Zgłoś
zz63 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 12.11.06, 10:42 dody elektrody i kubusia puczatka Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 02.12.06, 19:40 [phk1] może ktoś wie jak ratusz wyobrażał sobie budowę ronda ,gdyby zima zła zawitała w trakcie rozpoczecia i rozgrzebania ronda i korków? może ktoś wie jak to z tą figurką będzie dalej w środku skrzyżowania? Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 02.12.06, 22:57 Rondo niemal gotowe a figurka zgodnie z zapowiedziami znalazła się tam gdzie jej miejsce czyli obok ronda a nie na środku wysepki :) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 03.12.06, 17:51 [phk1-małe miastewczko-:)] aż tydzień temu byłem na giełdzie,a dziś faktycznie FIGURKA stoi tak jak piszesz.No ale druga część pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 03.12.06, 21:21 Otóż ratusz nic sobie nie wyobrażał bo remont to działka generalnej dyrekcji dróg krajowych i autostrad a miasto finansowało tylko przesuniecie w/w figurki. Rozpoczynanie takich robót późną jesienią jest chyba polską specjalnością, takie rzeczy powinno się robić w lecie. Ale cieszmy sie że nie mamy jak w stolicy gdzie przygotowywany od 3 lat remont Krakowskiego Przemieścia utknął w miejscu bo drogowcy nie przewidzieli ciepłej zimy i nie przygotowali dokumentacji na czas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 03.12.06, 22:33 [PHK1-LITTLE] śmieszą mnie te EKSTERYTORIALNE części ,że to ich, a tamto nasze,ale niech tam będzie,jak nie może być inaczej.Tylko figurka CIECHANOWSKA? śmieszne bardzo.A poważnie to kiedyś czytałem,że to wynika ze ze środków które dostają w takim głupawym czasie jak jesień/zima sroga,bo tak funkcjonuje budzet 3 i 4 RP siłą bezwładu po PRLu jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 20.12.06, 19:14 [PHK1] jak tam roboty ? bo vice obiecała przed świetami prezencik mieszkańcom. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 20.12.06, 23:12 No i jest. skończone włąśnie dziś :) tylko nazwy nie ma a przypomnę ze CC wspólnie z UM wymyślił konkurs na nazwe... ciekawe co z tego wyniknie... :P Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 21.12.06, 12:17 [phk1-magik] Już dziś zrobili ot tak sobie przed czasem-:)? To bravo a nawet duże brawa jeśli od A do Z bez poprawek będzie. Stawiałem na rondo I.Palińskiego,ale nie pisałem ani do UM ani CC Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 22.12.06, 21:16 Rondo jak rondo. tutaj praca wydaje się zakończoa , ino prace "kosmetyczne zostały". Zastanówmy się lepiej nad nazwą... Odpowiedz Link Zgłoś
h8me4ever Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 22.12.06, 22:23 Witam - jestem "nowy" czytam wątki na forum po koleji (tzn. od najwyższego). Poznaję Forumiczów. Na parę nicków mam już zdanie. Pozwolę sobie coś w danym wątku zaproponować: może Rondo? :-) Ale w Ciechanowie podobno już jedno jest :- ) Bądzie się pewnie mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 19:39 [PHK1] no nie tak ostro do Gbura! Doprecyzowanie tych waszych postów przekonuje mnie,że nie oceniłem waszego humorku.Myślałem ,że rozmawiamy poważnie na temat tego ronda by godnie kogoś UCHONOROWAć do konca CONAJMNIEJ XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.10.06, 19:40 phk1 napisał: > [PHK1] no nie tak ostro do Gbura! Doprecyzowanie tych waszych postów przekonuje > mnie,że nie oceniłem waszego humorku.Myślałem ,że rozmawiamy poważnie na temat > tego ronda by godnie kogoś UHONOROWAć do konca CONAJMNIEJ XXI wieku Odpowiedz Link Zgłoś
yayatoure Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 22.10.06, 01:09 Najważniejsze, że rondo powstaje. Ważne i potrzebne rondo (szczególnie w soboty). Powstaje ono dzięki osobistemu zaangażowaniu Posła na Sejm RP Aleksandra Soplińskiego (PSL). A nazwa jest mniej ważna. Może to być np. "Rondo Ciechana" albo "Rondo Królowej Bony". Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 22.10.06, 19:33 [phk1] coś czuję ,że może to być rondo im.SW.PIOTRA. Odpowiedz Link Zgłoś
ciechanowianka Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 30.10.06, 19:45 Tak się zastanawiam phk1 czytając różne wątki na forum że zawsze masz cos do powiedzenia.Nie spędzasz za dużo czasu przed komputerem?? Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 30.10.06, 20:47 Może jest w wieku emerytalnym albo ma pracę z dotępem do Netu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
little_town Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 02.11.06, 14:34 Dziś zaczęli kłaść krawężniki, powoli wyłania się nowy układ ulic w tym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
malvina16 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 07.11.06, 18:52 rondo Dody Elektrody !!!! super ,podoba mi sie Twoje poczucie humoru Woophy,czarujące. Odpowiedz Link Zgłoś
stah5678 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 11.11.06, 08:44 Popieram RONDO DODY Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 11.11.06, 19:53 [phk1] a rondo MIASTO NIENAWIśCI,NIETOLERANCJI/KRZYWEGO RYJA/ZAśCIANKOWOśCI....też smieszne czy przesadzam? czy czarujące inaczej?też super czy już mniej? malvina16 napisała: > rondo Dody Elektrody !!!! super ,podoba mi sie Twoje poczucie humoru > Woophy,czarujące. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 11.11.06, 12:52 [phk1] po rondzie DODY nazywali by nas w Polsce 'BURAKI'.Juz spieprzyli robotę jak tam w środku figurka zostanie na stałe.Nie namawiam do likwidacji ale raczej miejsce tej figurki i tysięcy jej podobnych jest przy drodze Odpowiedz Link Zgłoś
phkl Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 22.12.06, 23:50 Niech to będzie rono gąski to moze nam pis lotnisko pobuduje Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 18.01.07, 21:12 [phk1] rondo ma jakąs nazwę wreszcie? a i ten KASPRZAK,już nie taki pewny na 100% by nas na stolicę prowadził w 2007roku,a przy okazji mamy osiedle genersalismusa Swierczewskiego co sie kulom nie kłaniał? bo w centrali u TUSKA trzeba sie będzie Platfusom tłumaczyc z takiej postaci ten Ciechanów? Od dziś lustrujemy ulice i osiedla nasi platformersi drugiej kadencji-:) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.01.07, 08:41 A Kaczorom to sie nie trzeba tłumaczyć ze Świerczewskiego? Myślę, że często i gęsto. Bardziej niż kolegom partyjnym z PO. P.S. Puchatku co żeś ty się tak na te PO tak uwziął? Czyżby jakieś kompleksy? Ja bym Ciebie o takie rzeczy nie POdejrzewał <hehe>:) ale to już się nudne staje. Popadasz w rutynę chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.01.07, 08:43 Swoją drogą to ze zniecierpliwieniem czekam na nadanie rondu nazwy, bo nawet nie wiem przez co przejeżdżam przynajmniej dwa razy dziennie... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.01.07, 12:56 [phk1-magik] oczywiście ,że 'Kaczorom' z sejmiku wojewódzkiego kiedyś tam będą się tłumaczyć,bo to chluby żadnemu miastu nie przynosi. Rutyna powiadasz? a ja czuję ,że chciałbyś mi zamknąć usta-:)? pisz i broń chłopaków z platformy -:) Ten jeden procent niezadowolonych z PO właściwie jest-:) to im POmogę reprezentować na tym forum tych inaczej myslących o POzytkach płynących z władzy Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 19.01.07, 19:11 nie bronię chłopaków z PO i nie mam z nimi żadnych interesów. Za cienki w uszach jestem... A że sympatyzuję ? Kogo to obchodzi ? Ja dostrzegam pozytywy zarówno ze strony PO jęsli chodzi o politykę "taka jaką w TV widzimy", ale ze strony PIS też widze pozytywy, np. dzisiejsza sprawa z PZPN, działania i konsekwencja działań pana. min. Lipca. O działanie Ziobry, itd. A ust nie mam zamiaru Ci zamykać. Twoja sprawa co piszesz i zapędów cenzorskich nie mam, choć dostrzegam w Tobie coraz więcej zacietrzewienia i niepotrzebnej frustracji. Wyluzuj chłopie ;) Nikt Cię nie chce skrzywdzić. To było offtopic. No a co z tym rondem ? Dzisiaj CC też nie pisze co z konkursem? TC wogóle o nim nie poinformował. Będzie RONDO BEZ IMIENIA ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Rondo Wesołówka 26.01.07, 18:29 Uprzejmie informuję, iż 22.01.2007r. do RM w Ciechanowie wpłynął wniosek-inicjatywa lokalnej społeczności, aby nowemu rondu nadać historyczną nazwę "Wesołówka". Więcej na ten temat (wraz z kopią pisma) w linku poniżej: arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=236 :) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 21:22 Grzegorz jeśli to m.in. Twój pomysł, to gratuluję pomysłów...serio. Bardziej idiotycznej nazwy nie mogło być... Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 21:29 A dlaczego nikt nie wpadł na piomysł RONDO im. IRENEUSZA PALIŃSKIEGO ? Aż tylu tych sportowców było zasłuzonych w Ciechanowie? Odpowiedz Link Zgłoś
jortex Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 21:44 A dlaczego zaraz "idiotyczna"? To tak jakby stwierdzić, że Śmiecin, czy Szczurzyn to idiotyczne nazwy bo "źle się kojarzą". Tyle, że są to nazwy historyczne istniejące przez kilkaset lat. Wesołówka istniała wprawdzie trochę krócej, ale sam się zdziwiłem, że niektórzy starsi (zasiedziali) mieszkańcy tych okolic jeszcze dzisiaj tak to miejsce nazywają! Nawet "dziwne" nazwy, ale świadczące o naszej lokalnej tożsamości należy utrwalać. Zaś wszelkie wątpliwości można wyjaśnić skromną tablicą informacyjną - dlaczego rondo (o ile zostanie tak nazwane - Rada Miasta wcale nie musi tego uchwalić) nazywa się akurat Wesołówka. Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 22:19 Nie bardzo rozumiem oburzenia... "Wesołówka" - podejrzewam, że pochodzi od jakiegoś Wesołowskiego. Nie widze w tym kompletnie nic dziwnego, ani tym bardziej śmiesznego. No ale jeśli wstydzimy się nazwy "Śmiecin" i wymyślamy jakieś "Zachody" to proponuję nazwać rondo "Południowy-Wschód". Albo Handesleben, żeby łatwo nam było wymówić... A tak poza tym, jest kilka przykładów, że nie warto wykorzeniać historycznych nazw. Ciechanowianie nadal mówią Rynek zamiast Plac Jana Pawła II czy Rondo zamiast Rondo Meudon. W Warszawie natomiast wciąż bardziej popularne jest Rondo Babka niż Rondo Zgrupowania AK Radosław. Przemyśl to... Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 22:31 OK. Tyle że Rondo Meudon nie jest nazywane Meudon, tylko dlatego, że nikt si enie interesuje miastami partnerskimi Ciechanowa. taka prawda. Pytanie do Jortex: Drogi Grzegorzu! Czy poparłbyś inicjatywę, która chciałaby nazwać rondo im. Ireneusza Palińskiego. Uargumentuj swoją wypowiedź. Ja bym poparł. 1. Jest(był) to chyba najbardziej zasłużony sportowiec z regionu Ciechanowskiego. 2. Nazwy ulic, placy itd., zazwyczaj mają nazwy znanych postaci. 3. Po prostu wolę ciechanowski sport od historii. Wolę przeszłość "niedawną" od tej, gdzie wieś BIELIN była nazywana BIELINO [kiedy to było ?] Odpowiedz Link Zgłoś
flyguy71 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 22:42 nadawanie czegokolwiek nazwiskami osób jest "be" - za moment zmieni się koniunktura i okaże się "cuś nie halo" - chociaż w sumie zmienianie nazw ma cel - trzeba np. dokumenty wymienić itp. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:Wesoły Waldek 26.01.07, 22:55 [phk1] jak żyję sto lat -:) oczywiście licząc kilkoro nas z rodzinki to pierwszy raz słyszymy taką nazwę WESOłóWKA. Prima aprislis za 90dni? Jak juz to może historycznie zabrzmieć RóWMIEż WESOłY WALDEK podobny szyk literek i wydżwiek-:) Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo Wesołówka 26.01.07, 23:49 U Ciebie to się tylko "koniunkturazminia". A mi sie wydaje, że akurat ANI "WESOŁÓWKA", ani "im. IRENEUSZA PALIŃSKIEGO" nie podchodzą pod obecną koniunkturę. A jesli chcesz się dopatrywać wszędzie polityki, to prosze bardzo. Maciek Paprocki Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 09:16 ...hm, jest piękny ranek, i co? A no, nazwać ten dzień !Fajna ta nazwa i faktycznie była osada ,,Wesołówka''- I TYLE. Zostawcie w spokoju dawne czasy budujcie PRZYSZŁOŚĆ tego miasta. Tablica , proszę bardzo - TEN TEREN TO DAWNIEJ OSADA CZY WIEŚ - Wesołówka - ,,Na boga''LUDZIE co komu do ronda - jest i tyle , po co zaraz nazywać! Proszę bardzo, chcecie , to Tych co się podpisali pod tym ,,dokumentem''przemeldujmy do ,,wsi Wesołówka'' i będzie w Ciechanowie spokój ze zwykłym rondem . A tak na marginesie, dobrze że jest - wreszcie jest... Zamiast stawiać ,,pomnik ronda'' to zbudujcie hospicjum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 09:50 Tylko że nie da się zbudować przyszłości bez poszanowania przeszłości. Skutki takiej polityki można było wielokrotnie zaobserwować w XX wieku. "Zamiast stawiać ,,pomnik ronda'' to zbudujcie hospicjum" Zbudujmy też hospicjum zamiast stawiać pomnik Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 10:19 ...no i zaczepiają , FAJNIE... żeby było JASNE, też przecież jestem ZA poszanowaniem przeszłości , ale nie za demonizowaniem przeszłości - widzę, że czytać to Pan umie ale ze zrozumieniem trochę inaczej... No a porównanie upamiętnienia Jana Pawła II - to się Panu ,,wypsknęło''- CHYBA, tu właśnie ,,lepperyzacja'' naszego społeczeństwa WYCHODZI . Niby tacy Katolicy? Patrioci ? A...?! Tak ?! Proszę ...JESTEM - ZA - I POMNIKIEM I HOSPICJUM I POSZANOWANIEM PRZESZŁOŚCI ... Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 10:19 ...no i zaczepiają , FAJNIE... żeby było JASNE, też przecież jestem ZA poszanowaniem przeszłości , ale nie za demonizowaniem przeszłości - widzę, że czytać to Pan umie ale ze zrozumieniem trochę inaczej... No a porównanie upamiętnienia Jana Pawła II - to się Panu ,,wypsknęło''- CHYBA, tu właśnie ,,lepperyzacja'' naszego społeczeństwa WYCHODZI . Niby tacy Katolicy? Patrioci ? A...?! Tak ?! Proszę ...JESTEM - ZA - I POMNIKIEM I HOSPICJUM I POSZANOWANIEM PRZESZŁOŚCI ... Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 10:09 A wg mnie Rondo Meudon nie jest nazywane Meudon, bo: 1. Wiele osób ma problemy z wymówieniem tej nazwy 2. Po co mówić "Rondo Meudon" skoro można szybciej i krócej "Rondo", a i tak wiadomo o co chodzi 3. Wiele osób nawet nie wie, że obecnie jest to Rondo Meudon. Kiedyś było to po prostu Rondo i nawet nie słyszeli o żadnej zmianie. Zastanawiam się tylko nad celowością takiej zmiany nazwy. Poza tym tablice z napisem "Rondo Meudon" zasłaniają pomnik Ikara i Dedala. Troche bez sensu. Jeśli mogę, to też odpowiem na postawione przez Ciebie pytanie. Ja bym nie poparł nazwania ronda im. Ireneusza Palińskiego. Przede wszystkim dlatego, że dużo bardziej podoba mi się pomysł Rondo Wesołówka. Ale poza tym: 1. Jest to jeszcze dość świeża historia. Kto wie, czy za kilka lat nikt nie wyciągnie skądś jakiejś teczki, które ostatnio tak intensywnie niszczą życie wielu osobom (oczywiście to pytanie jest czysto hipotetyczne!) Chodzi mi po prostu o to, że musi jednak upłynąć trochę czasu, i dopiero z pewnej perspektywy czasowej powinniśmy oceniać zasłużone postacie. 2. Nazwy ulic i placy mają nazwy znanych postaci dopiero od początków XX wieku, a zwłaszcza od okresu PRL-u. Wystarczy spojrzeć na przedwojenną mapę Ciechanowa. Jest tylko kilka wyjątków (np. Plac Kościuszki), a poza tym ulice nazywane były inaczej. W okresie PRL-u z kolei wiele ulic zostało przemianowanych (np. Szkolna na Kopernika, Małgorzacka na Marcelego Nowotki itp.) 3. Niektórych bardziej interesuje sport, innych historia. Osobiście jestem jednak zwolennikiem zostawiania historycznych nazw na ulicach, a np. nie miałbym nic przeciwko żeby hala sportowa nosiła imię ktoregoś z wybitnych sportowców ciechanowskich. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marekzalewski0 Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 10:30 ... I WRESZCIE jakiś głos rozsądku - nie do końca, ale zawsze to coś - dlaczego ,,Ktoś'' się uparł, żeby koniecznie rondo - zwykłe rondo - jakoś nazywać - a tak na marginesie ,,Ikar'' to tylko rzeźba a nie zaraz POMNIK , a tablice okropne, zgoda. Ech, widzę że można się jakoś dogadać bez tych ,,wtyczek'' czyli ,,13tego DNA''.Hala sportowa - im. tego a tego - to ma sens.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
prezerwator2 Re: Rondo bez nazwy 27.01.07, 13:49 Proponuję nie nazywać nowego ronda i zdjąć nazwę ze starego (podobnie jak kwestię "miast partnerskich", które tylko marnują podatki). Ulicom nadawać nazwy neutralne (na propozycje mieszkających przy nim ludzi)- roślin itp. Można pójść też dalej i zdjąć nazwy typu "Kasprzaka" z południowej części ulicy Płońskiej (Pan Kaczorowski zdaje się o tym wspominał). Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Rondo bez nazwy 27.01.07, 16:19 [phk1] ms- myślę,że dobrnęliśmy czasów ,że w wolnym kraju ,można nazwać rondo im.Ireneusza Palińskiego ,jeśli ma przeszłość o której coś enigmatycznie wspomniałeś to wybór będzie bardziej problematyczny,ale będzie wiadomo ,że wiemy i godzimy się na jego patronat. Marek Zalewski za dużo wątków plecie niepotrzebnie w tym temaciku.Nie da się -:) Wesółowka? 95% mieszkańców nie zna tej nazwy,jest dość prostacka i mało nośna. Podobne dziwne nazwy typu 'OSTATNI GROSZ'ZBORNIAK też funkcjonują wsród starszej częsci tego miasta. Jak znam inne miasta to rondo ma raczej nazwy własne,jest to element architektury godny nazwania i warto uhonorować tego sportowca jak i uhonorowano wielu sportowców w skali kraju. Marek Szyperski też mógłby zabrać głos bo zapewne czyta to forum i też był inicjatorem nadania nazwy.Więc czyje głosy ważniejsze ? prezervator tylko w społeczeństwach wielkomiejskich amerykańskich ten typ myślenia by murzyni,latynosi,biali nie mieli pretensji o nazwy ulic Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo bez nazwy 27.01.07, 16:32 Ok. mozęmy zrobic referendum. Tylko co z tego? Na referendum przyjdzie może 10% mieszkańców. I bedzie wstyd, nic więcej. Pytanie kto ma decydować o nazwie? Marek Zalewski? Maciek Paprocki? Marek szyperski? czy moze ktoś z Urzędu Miasta? Mi chodził otylko o top, ze UM & CC ogłosiły konkurs. I co? I cisza. Panie Marku(Zalewski)! Są nazwy ulic, placy, rozumiem że na rondzie nikt domu stawiać nie będzie. chodzi o SYMBOL, oddanie czci nieżyjącemu już i zaslużonemu mieszkańcowi naszego miasta. Gdyby nie było I. Palińskiego nie byłoby problemu. Mogłaby być "wesołówka". Chodzi mi tylk oi wyłącznie o symbol. A teksty o teczkach to, wybaczcie panowie, ale nie czas i miejsce, a i okazja niespecjalna. Paliński to nie Waryński, żeby go lustrować. Nie zznam przeszłości I. Palińskiego, bo w tym nie siedze, ale wydaje mi się, że "teczkogra" w tym momencie jest... nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo bez nazwy 27.01.07, 16:33 Przepraszam za błędy, ale troszkę się spieszę...- studniówka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ms18 Re: Rondo bez nazwy 27.01.07, 16:50 I widzisz. Jednak nie zrozumiałeś o co chodziło w moim poście, skoro czepiasz się poruszonych przeze mnie teczek... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Rondo z nazwiskiem Wielkim 27.01.07, 17:08 [phk1] www.olimpijski.pl/294_582.html Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re: Rondo z nazwiskiem Wielkim 28.01.07, 19:35 Chciałoby się powiedzieć: " No i...?" Moim zdaniem jak najbardziej zasłużona postać. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re: Rondo Wesołówka 27.01.07, 16:47 jortex zawsze kibicowaęm Twoim pomysłom ale ten jest naprawde fatalny. A założe się, że częśc z tych podpisów znalazła by sie równie dobrze pod każdym innym pomysłem. Mam nadzieje, że nikt Twojego pomysłu nie potraktuje poważnie i że ronso nie bedzie sie nazywało wesołówka. Przestań żyć ciągle przeszością. My też tworzymy przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1jeden Re:[Randevu] 05.02.07, 15:44 [phk1] coś cieniutko w CC o plebiscycie na nazwę panie Marku Szyperski? Niby napisane, a jakoby nic nie wiadowmo do tej pory o innych propozycjach? Tylko 10ciu ma pomysł? czy to grupa trzymająca nazwy-:) Jak inna grupa trzymająca wyzwań architektonicznych 21wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re:[Randevu] 09.03.07, 16:29 Jak donosi CC rondo ma być "Solidarności" co załatwiło lobby lokalnych działaczy "S". Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:hahahihi 09.03.07, 19:42 [phk1]swoje odrębne zdanie oczywiście napiszę,a mało ciekawa ta propozycja Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:hahahihi 09.03.07, 23:56 [phk1] zdanie odrebne na temat nazwy proponowanej przez działaczy czasciechanowa.pl/forum/posting.php?mode=editpost&p=3724 Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:lobby?układzik? 11.04.07, 09:38 [phk1] wg.KK z TC chwila moment bezimienne niedokończone jeszcze rondo zamieni się w pięknie brzmiące rondo Solidarności ciekawe czy pisane tak jak Solidarnosc w kolorze czarnym dowolną czcionką typu np.arial,comic,courier...microsoft,times czy specjalnie tą z tamtych lat cyrylicą o ile to element graficzny nie płatny i nie zastrzeżony.Ciekawe kogo zaproszą Wałesę czy Gwiazdę czy dezerterów z Zomo? Mam pytanie do Marka Szyperskiego i UM po co promował zgłaszanie nazw skoro z perspektywy czasu ani razu nie podał alternatywnych nazw,wygląda to na to że układ i układzik i tak wie lepiej co ma zrobić,a pytanie się społeczeństwa to zasłona dymna.W kontekście zamku widac to również. A jeden młody Jerzy Olszewski tamtych lat promuje jedno a drugi najstarszy Jerzy Olszewski promuje drugie,HIHIHI ciekawa zbieżność imion i nazwisk,i jaka wspaniała klamra. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:lobby?układzik? 11.04.07, 10:54 A ja chcę "Wesołówkę"! Cytując jednego z Solidarnościowych ciechanowskich działaczy: "Zależy jakiej Solidarności...Solidarność '80?" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
szyperski.marek Re:lobby?układzik? 11.04.07, 16:11 Bo drogi phk1, nikt nie raczył żadnej propozycji przedstawić.... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:lobby?układzik? 11.04.07, 19:17 [phk1] po tak miłym przywitaniu PucHatKa przez red.Marka Sz.czuję w tym jakiś podstęp-:) 1/a to listem poleconym należało tylko ? 2/a z tego forum,a dyskusja w gronie radnych ,a na łamach prasy? 3/a gdzie promocja w kolejnych miesiacach pomysłu ? 4/a dodatkowo wklejam tekst jak zapracowanym osobom nie chce sie czytać ------------------------------------------------------------------------------ Konkurs na nazwę w Czasie Ciechanowa little_town 13.10.06, 15:41 + odpowiedz Widać że redaktorzy Czasu Ciechanowa czytaja forum GW ;) Podchwycili pomysł i wraz z UM proponują mini-konkurs na nazwę ronda. ------------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:a co ze starym Rondem? 13.04.07, 19:14 [phk1] europa nas nie lubi i to okrutnie,moze czas na mały rewanż z naszej strony? Nasze rondo MEDUON może należy juz zlustrować i nadać mu inną nazwę bo znalazłem taki tekst --- - Musimy powiedzieć "nie" narastającej fali homofobii, dyskryminacji i nietolerancji w Polsce - ogłosił deputowany parlamentu Flandrii (jednego z regionów Belgii). Parlamentarzysta zaproponował, żeby w proteście przeciw polskiej homofobii flamandzcy ministrowie mieli zakaz wizyt w Polsce. - Wypowiedzi przedstawicieli polskiego rządu skierowane przeciwko homoseksualistom są formą homofobii - uzasadniał swój wniosek Jan Roegiers z lewicowego bloku SP.A/Spirit. Jego zdaniem zakaz wizyt ministrów w Polsce będzie wyraźnym sygnałem dla polskich władz, że homofobiczne wypowiedzi są niedopuszczalne. - Jest ważne, by Flandria jasno dała znać, że nie zgadza się z taką polityką - mówił parlamentarzysta. Projekt rezolucji wzywa do rezygnacji z wizyty w Polsce w szczególności odpowiadającego m.in. za kontakty zagraniczne Flandrii ministra Geerta Bourgeois. Minister zapowiedział, że pod koniec roku wybiera się do Warszawy. - Taka wizyta mogłaby zostać zinterpretowana jako poparcie dla polskiego rządu, co byłoby niedopuszczalne - uważa Roegiers. Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:a co ze starym Rondem? 13.04.07, 21:20 Meudon to chyba gdzieś pod Paryżem, nie? a Paryż jest we Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re:a co ze starym Rondem? 13.04.07, 23:27 Przecież wszyscy wiedzą że każdy Francuz to gej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:a co ze starym Rondem? 14.04.07, 19:25 [phk1] oczywiście jest to pewien rodzaj prowokacji na tym wczorajszym poście, może kiedyś temat wróci w innej postaci-to miasto to nie tak daleko od tej Flandrii jednak a i mentalność tamtego ludu "Wykształconego Inaczej" podobna-:) 1/dlaczego tylko to jedno miasto ma taki zaszczyt w Ciechanowie w nazwie, a może oni czuć bedą wstyd ,że z miastem z Polski coś ich łączy,...itp,itd 3/miasta partnerskie? mało na stronach internetowych UM czegoś więcej,jakie korzyści z tego,ile tych wizyt,miłe to akcenty i może tylko AKCENTY 4/Flandria,Belgia,pedofile- słynne i głośne już porwania i morderstwa dziewczynek [sprawa ditru i nie tylko jego jak narazie],GWAłCONE prostytutki? 5/to jest taki rodzaj odwracania uwagi od swoich problemów rzucając obelgi na inne nacje.Ciekawe kto czuje z was,że tak jest w Polsce jak piszą tamte wieśMCki-:) nie w podrzędnej lokalnej gazetce ,ale na forum europarlamentu. 6/jako ciekawostke podam że niedawno były w Belgii starcia POLICJI ze STRAZAKAMI rzecz niespotykana w cywilizowanym świecie,niezdązyłem linku uchwycic na onecie bo był tak krótko,a tego dnia pisalem o NOWYM KOMENDANCIE Policji i Strażakach Małeconieco-:) i czasciechanowa.pl/forum/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:a co ze starym Rondem? 14.04.07, 19:32 [phk1] Moze partie lewicowe lub "prawicowe inaczej" zaproszą ich do Ciechanowa? Panie Prezydencie WARDZINSKI panie prezydencie STRYCZYNSKI czy ponad podziałami jeśli możecie zaproście ich dla dobra wizerunku Polski do Ciechanowa ------------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
nie.gej Re:a co ze starym Rondem? 14.04.07, 20:00 "oczywiście jest to pewien rodzaj prowokacji na tym wczorajszym poście" Pisze się "w poście" a nie "na poście" PacHoŁku. > 1/dlaczego tylko to jedno miasto ma taki zaszczyt w Ciechanowie w nazwie, > a może oni czuć bedą wstyd ,że z miastem z Polski coś ich łączy,...itp,itd Jeżeli się nie dowiedzią, że tu mieszkasz to wstydy nie będzie bo jak narazie to tylko Ty PacHoŁku jesteś zakałą naszego miasteczka. 3/miasta partnerskie? mało na stronach internetowych UM czegoś więcej,jakie > korzyści z tego,ile tych wizyt,miłe to akcenty i może tylko AKCENTY Korzyści są bardzo wymierne (patrz np. wymiana ucznów ciechanowskich szkół) ale ty jesteś zbyt wielkim ignorantem abo to dostrzeć. > 4/Flandria,Belgia,pedofile- słynne i głośne już porwania i morderstwa > dziewczynek [sprawa ditru i nie tylko jego jak narazie],GWAłCONE prostytutki? W Ciechanowie jest PacHoŁek. W Polsce dwa kartofle. tylko co z tego wynika? BTW. Możesz nam powiedzieć co o Tobie myśli rodzina? Przyjaciele? Czy nigdy nikt nie próbował nauczyć Cię jezyka Polskiego? Jak mniewam w Polsce mieszkasz od dosyć długiega czasu. Taki mały ten Twój rozumiek? Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re:poszło gładko 07.06.07, 14:19 [phk1] ostatnio TC jakis najlepiej doinformowany,chodzi na sesje i wie co na następnych za pasztety radni upieką. No i mamy 31maja rondo o nazwie SOLIDARNOsc zgodnie z wola ludu ,a lud reprezentowany był przez wybraną elytę robotniczo-inteligencką,bo chłopów już nie ma po 1989. PODAM może namiary na Lecha W może przyjedzie www.mojageneracja.pl/1980 obiecywał innemu ludowi to kiedyś Odpowiedz Link Zgłoś
magik1985 Re:poszło gładko 07.06.07, 17:28 Sesje Rady Miasta odbywają się w czwartek a Czas Ciechanowa w Czwartek wychodzi do druku...;) po prostu nie zdążyliśmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phk1 Re:poszło gładko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.07, 19:14 [phk1] jedynym rozwiązeniem jest byscie cos ze swoja strona www.czasciechanowa pokombinowali ,ze jestescie jak superexpres,a nie dorożka z 19wieku. Bierzcie przykład z wydań internetowych ogólnopolskich gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re w Płocku można inaczej 30.08.07, 16:02 [phk1] nasze szemrane władze same sobie sterem i żeglarzem, sami sie popieraja ,sami się promują sami siebie nagradzają. W Płocku niedługo oddany zostanie do uzytku piękny most i poczytajcie jak tam się odbywa dialog z lokalną społecznoscią miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4440965.html Odpowiedz Link Zgłoś
www.microsoft.com Re:a co ze starym Rondem? 14.04.07, 06:35 Musisz też zbojkotować miłość francuską. A o oglądaniu ligi mistrzów zapomnij całkowicie. Wszak szefem UEFA jest Michel Platini. I broń Boże jakiekolwiek zakupy w championie! Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 14.04.07, 20:54 [phk1-nie,gej.flyguy.gucio] jeszcze za uzywanie jezyka polskiego w jakiejkolwiek formie zniekształconej nie wsadzają i nierepresjonuja Kaczyńscy oprócz tego forum jak wyzej nie.gej,flyguj,gucio-:) Odpowiedz Link Zgłoś
chendorus_perveri Re: Budują nowe rondo ;) Jak będzie się nazywać? 14.04.07, 23:46 .....kochasz...... Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: rondo 04.05.07, 22:27 [phk1] • Re: Stan Wojenny w Ciechanowie IP: 213.199.253.* Gość: ciech 14.12.05, 22:19 + odpowiedz W ciechamówku była śmieszna opozycja i śmieszne esbeczki. Jedni i drudzy przekonani o swojej ważności. Znałem i znam nadal kilku z obu stron dawnej barykady i śmieję się wspominając niektóre ówczesne zdarzenia. Najciekawsze jest jak obecnie wszyscy eksponują swoją rolę. Sami bohaterowie ..... A z czasu stanu wojennego najsilniejszym moim wspomieniem jest obraz baru "Łydynia" w krzywej hali, przy obecnym placu Piłsudskiego. Siedzieli sobie obok menele i zomowcy z bronią i w mundurach polowych i chlali piwo (do każdej butelki była zakąska - najczęściej stojąca od rana obok okienka ziuupa). Inne sprawy powoli ulatują mi z pamięci. Może dlatego, że na trzeźwo ciężko było to wszystko "rozgryźć"?! Pozdro dla młodych badaczy historii regionalnej! Odpowiedz Link Zgłoś