Gość: Agata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 15:06 Słyszeliście może czy w okolicy jest jakaś pani-szeptucha? Bardzo chciałabym skontaktować się z tą osobą. Wiem, że dużo jest szeptunek na Podlasiu, jednak to trochę daleko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: abdullah Szeptuchy IP: *.centertel.pl 02.03.08, 15:14 Jakżesz to? Toć to ciemnota i zabobon. W XXI wieku żyjemy w centrum cywilizowanej Europy, w chrześcijańskiej, katolickeij Polsce. Przecież to niezgodne z nauką Kościoła. Jestem zaskoczony i zaniepokojony, że takie coś jeszcze funkcjonuje w naszym kraju. Szukasz pomocy? Są od tego specjaliści, lekarze, psycholodzy i duchowni. Mnie pozostaje Ciebie serdecznie pozdrowić i życzyć miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 16:12 Nawet nie wiem kto to taki .Panie abdullah nie mówi sie (i nie pisze) toć to!!!!!!Ciechanowianin rodowity?czy ze wsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abdullah Re: Szeptuchy IP: *.centertel.pl 02.03.08, 16:22 Szanowna "warszawianko", dziekuję najmocniej za zwrócenie mi uwagi, że używam słowa >>toć<<. Używanie słów poprawnych acz nieco anachronicznych nie oznacza nieznajomości polskiej ortografii. Cieszy mnie puryzm językowy panujący na tym forum i wśród szanownych forumowiczów. Pytanie o pochodzenie oraz nick wskazuje na jakieś kompleksy związane z pochodzeniem, miejscem zamieszkania czy urodzenia? Odpowiem, mieszkańcem Ciechanowa jestem ale sie w tym mieście nie urodziłem. A Szptuchy to czarownice z Podlasia, czasem warto samodzielnie skorzystać z www.google.pl i wpisać "szeptucha". Pozdrawiam serdecznie i życzę Pani "warszawiance" miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 16:27 I nie nawzajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 17:00 O szeptuchach -owiane to jest tajemnicą, tajemnice są przekazywane z matki na córkę ,wnuczkę /choć nie każda córka wnuczka będzie miała tę wrodzoną skłonność / "prawdziwe" szeptuchy nie zdradzą nikomu swojej mocy / ponoć po zdradzeniu mocy osobie "obcej" szeptucha traci swoją moc/ Odpowiedz Link Zgłoś
makkormik Re: Szeptuchy 02.03.08, 18:17 Przepraszam za off-topa, ale Szanowana "warszawianka", to pewnie juz ze 3 "miechy" wynajmuje pokój na stancji, gdzieś pod Warszawą, ale oczywiście rodowita z Niej "warszawianka" od siedmiu boleści. Żałosna jesteś... Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 19:47 za to ze mam taki nic jestem zalosna? ty jestes zalosny .nie napisalam rodowita warszawianka pawianie ,zobacz jaki ty masz zalosny nick frajerze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makkormik Re: Szeptuchy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 21:29 ja Ciebie nie obrazam, ale coz, Twoja wypowiedz swiadczy o Tobie, dziewczynko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.08, 19:22 Tak tak nie obrażasz nic a nic i to że jak napisałeś że żałosna jestem to jest miły komplement :)))))))ty pewnie nigdy nie tylko zawsze ktoś,tak?Mało bystry jesteś i króciutką pamięć masz.Właśnie obrażasz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Szeptuchy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.04.14, 07:13 Ziwne pytanie, jak można pytać czy ciechanowianin rodowity czy ze wsi skoro to jedno i to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XEN Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.14, 14:22 Statystyczny mieszkaniec ciechanowa pochodzi w pierwszysm pokoleniu z podciechanowskiej farmy przenno-buraczanej i mieszka w miejscu gdzie 30 lat temu rosły buraki. Nazywanie tego miastem to eufemizm :D. Jeszcze kilka lat i mieszczanie w pierwszym pokoleniu przejdą na emerytury, przeprowadzą się na szlacheckie zaścianki i Ciechanów skurczy się do rozmiarów Gołymina :D. Satatystyczny mieszkaniec Ciechanowa w 2 pokoleniu garuje w gimbazie :D. Mam znajomych w Bełchatowie - to też miasto wielkiego rozkwitu za komuny a teraz sami emeryci. Właściciele mieszkań (siedzący na zachodzie) dopłacają najemcom za opiekę zamiast brać od nich kasę :). To nasza smutna przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Szeptuchy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.08, 16:59 Dzięki za pozdro i wzajemnie. Nie potrzebuję jej pomocy. Piszę pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.08, 17:10 Szeptuchy to tak jak u nas wróżki kabalarki tarocistki itp.Napewno nie czarownice.Szeptucha szepcze co było jest i będzie.Na Mazowszu mało znane .Czytam inne posty i zauważyłam że abdullah zwraca uwagę że sie pisze nie na temat a sam tematu raczej sie nie trzyma . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.14, 20:01 Moja ciotka była szeptuchą , miała 2 córki moja młodsza siostra przyniosła wszy -ciotka posadziła ja na zydlu założyła biały ręcznik na kart zgasiła światło i odprawiła swoje "czary" po chwili gdy zapaliło się światło na ręczniku było z 50 szt wesz /przed oczami mam jeszcze widok czerwonych od krwi odwłoków tych insektów/ niektóre były wielkie jak ruskie czołgi/ tak się miło w mojej okolicy o dorodnych wszach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpiący Re: Szeptuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.14, 03:34 Nie wypowiadaj się na tym forum Aniu, bo stracisz swoją moc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: Szeptuchy IP: *.play-internet.pl 02.04.14, 13:46 Witam serdecznie, Jestem w trakcie tworzenia swojej pracy magisterskiej wieńczącej moje studia kulturoznawcze, dlatego zwracam się do Was z gorącą prośbą o pomoc w jej ukończeniu. Tematem mojej pracy są Szeptuchy, skupiam się głównie na samych hmm… rytuałach związanych z ich działalnością i tu potrzebuję Waszej pomocy, która polegała będzie na wypełnieniu krótkiej ankiety. Nawet jeśli nie wiecie co to Szeptucha ani nigdy o czymś „takim” nie słyszeliście, proszę uzupełnijcie ankietę, bo to też dużo mi powie. Byłabym dozgonnie wdzięczna jeśli przesłalibyście ową ankietę dalej w świat, do znajomych, czy rodziny. Im więcej odpowiedzi tym lepszy ogląd na sytuację będę miała i tym sposobem moja praca będzie bardziej zaangażowana i wiarygodna. Z góry dziękuję za pomoc! Kamila. Link do ankiety: www.interankiety.pl/interankieta/2a46c561c192e66cc567e4214e913b1a.xml Odpowiedz Link Zgłoś