Dodaj do ulubionych

Piwo EB....ahhhh

IP: *.elblag.vectranet.pl 11.11.09, 19:07
Jestem młodym człowiekiem ale pamiętam jeszcze te butelki piwa EB, i to jak mi
ojciec dawał mi spróbować tej piany. Ostatnio na klatce w jednym z drzwiczek
takich od rur znalazłem kapselek od tego piwa trochę już miał lat
(spostrzeżenie po jego wyglądzie). I taka mnie refleksja przeszła że szkoda ze
już tego piwa na naszym rynku nie ma. Gdzie tak w ogólę te piwo było
produkowane w naszym browarze w ELBLĄGU czy w pobliskim BRANIEWIE? Bo na
kapselku widnieje herb Elbląga. Co sie teraz dzieje z tą marka piwa??, bo
słyszałem ze nadal produkują je w Elblągu ale wszystko idzie na eksport,
prawdopodobnie do Kaliningradu. I jeszcze jedno pytanie czy dużo się różni
smak tego dzisiejszego Specjala od tej znanej marki EB. A i jeszcze jedno
czemu po przejęciu naszego browaru przez grupę Żywiec przestano informować
społeczeństwo o miejscu wytwarzania tego piwa jedyne to piszą o grupie żywiec
browar w zywcu;/ Może tak nie wiem zamanifestować jakieś pisma pisać zeby
powrócić do tego piwa.
Obserwuj wątek
    • michal_el Re: Piwo EB....ahhhh 11.11.09, 20:24
      Obecnie pijąc EB z etykietami w różnych językach to aż mnie nosi kiedy
      nie widzę tam nazwy naszego miasta tylko Żywca:|
      • Gość: Rafał Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.11.09, 21:13
        Powiedzcie proszę, gdzie Wy kupujecie to piwo? Chętnie napiję się EB ponownie,
        ale w sklepach nie ma go przecież.
        • Gość: Jasiou Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.09, 23:20
          Faktycznie, jest cały czas w produkcji ale gdzie eksportują to nie mam
          pojęcia... Mam znajomego w browarze to jakiś czas temu dane mi było znowu
          spróbować chyba po 10 latach naszego EB :)
          Szkoda że Żywiec tak tłamsi nasze marki, nie rozumiem tego... skoro EB i Specjal
          są jego własnością, to jaką ma korzyść z ograniczania sprzedaży? Tak czy inaczej
          z tego co zauważyłem Specjal znowu powolutku rozwija skrzydła, bo coraz częściej
          można go dostać na południu ;)
          • Gość: georg Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.09, 00:21
            ciekawe jak dlugo jeszcze... wykoncza Specjala... a heineken zostawi w Polsce
            tylko 2 browary... w Zywcu i w Warce...
            • Gość: Ja Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.elblag.vectranet.pl 12.11.09, 12:18
              Na sezon ma się coś ruszyć ze specjalem... ogólnopolsko podobno ;p
              • Gość: olek Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 14:13
                oby... ale wydaje mi sie, ze to tylko gadanie... juz teraz wyprowadzane jes
                rozlewanie piwa z Polski (butelki typu PET - Warka i Tatra rozlewana jest w
                Serbii) znajomy spod Lezajska mowil, ze u nich glosno sie robi o zamknieciu
                browaru (co nie znaczy za zniknie piwo Lezajsk - bo je mozna lac np w Warce...)
                • Gość: 123 Re: Piwo EB....ahhhh IP: 89.174.178.* 13.11.09, 07:05
                  Piwo w butelkach PET - fuj...
                • Gość: ReQ Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.limes.com.pl 16.06.10, 23:37
                  Leżajsk?? piłem - bardzo dobre - bo świeże piłem. Skoro mają zamknąć to chyba
                  sam pojadę do tego Żywca i tych "decydentów" za jaja powieszę. - już dawno
                  przerzuciłem się na naszą lokalną markę "Żywe" i już nie daję wlewać w siebie
                  tych sików, robionych i nalewanych nie wiadomo gdzie - zostało tylko logo i nazwa.
    • Gość: wiem Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.isp.broadviewnet.net 12.11.09, 14:42
      EB mozna kupic w USA
      • Gość: Ja Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.elblag.vectranet.pl 12.11.09, 17:00
        Ta z warką i tatrą masz racje, chodzi bodajże o butelki 1,5 co tu nas nie mają w
        rozlewniach :D a co do tego specjala to podobno ma byc niepasteryzowana edycja
        na sezon i stąd ta kampania :)
    • Gość: mieszkaniec Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.elblag.vectranet.pl 12.11.09, 21:41
      A czy jak tera produkuja te piwo na eksoprt nadal widnieje na kapslu herb elblaga??
      • Gość: Ja Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.elblag.vectranet.pl 12.11.09, 22:08
        No pewnie że widnieje. Wszystko wygląda tak samo tylko zamiast Czas na Eb mamy
        Time for EB hehe :D
    • Gość: 123 Re: Piwo EB....ahhhh IP: 89.174.178.* 13.11.09, 07:07
      www.bdd.net/products/pl/eb_specjal.jpg
      • Gość: piwosz Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.09, 07:51
        Wszystko ładnie pięknie tylko jest jedno małe ale. EB produkowane dzisiaj na
        eksport w smaku bardziej przypomina popłuczyny produkowane przez Grupę Żywiec
        niż dawne EB z lat 90-tych.
        • mobydickzolsztyna Re: Piwo EB....ahhhh 18.11.09, 21:11
          Gość portalu: piwosz napisał(a):
          > EB produkowane dzisiaj na eksport w smaku bardziej
          > przypomina popłuczyny produkowane przez Grupę Żywiec
          > niż dawne EB z lat 90-tych.

Więc historia się powtarza. Ktoś tam kupił w latach 90-tych Żywca i z tego tradycyjnego polskiego "nr 1" zrobiła się ohyda.
          Przestałem je kupować i w tych właśnie latach zaczął się mój "romans" z EB, który się skończył rozstaniem (nie przez moje odejście!)

Świetny był ten smak.
          Łagodny, nie ostry, ale nie mdły - wyrazisty!
          Bardzo możliwe, że spece go zaliczali do jakichś "popularnych" bo z "australijskimi genami" (stąd ten kangur), ale było rzetelne, uczciwe.
          (może stad się wywodzi moja sympatia do Miasta na "E"?)

Byłem potem wściekły, że najpierw uległem silnej reklamie, promocji i zasłużenie przywykłem do niego - a w końcu bez wyjaśnienia - wcięło go i znikło.
          A ja jestem upartym "monogamistą" w każdej dziedzinie.

Mówicie, że gdzieś tam istnieje, ale sparszywiałe.
          Czyli, że nowi właściciele zrobili mu to samo, co przedtem samemu Żywcowi.
          Podobna sprawa, co ze wspaniałym kiedyś Wedlem.
    • Gość: mieszkaniec Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.elblag.vectranet.pl 05.12.09, 22:23
      demotywatory.pl/439127/POLSKA-lat-90 hehe nie pamietam tych butelek:d
      • Gość: as Re: Piwo EB....ahhhh IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.12.09, 13:37
        Bo za mlody jestes.
        • alfik45 Re: Piwo EB....ahhhh 06.12.09, 19:56
          Piwo EB,było niegdyś najlepszym piwem w Polsce,piszę to nie dla tego,ze jestem
          elblążaninem,ale że było numerem jeden,nie tylko przez reklamę i sponsorowanie
          drużyn piłkarskich,ale przede wszystkim-przez swój wspaniały smak.Nad tym
          smakiem pracowało bardzo wielu wytrawnych smakoszy piwa,polityka Grupy Żywiec
          wszystko to zaprzepaściła,ze względu na to,ze po prostu jest tylko filią
          heinekena,którego już dawno wyrzucono z Europy zachodniej, ze względu na
          machlojki finansowe.Ta firma zabrała nam również markę typu Porter i zaczęła
          produkować w Żywcu,następnie przeniosła ją do Cieszyna-browaru,który nie jest
          własnością heinekena,jaka jest jakość tego piwa?Pozostawiam to bez
          komentarza,czy na tym polega piwny biznes w Polsce?
          • elbinger1237 Do Alfika 07.12.09, 16:29
            Alfik, a przecież sama nazwa i marka była promocją dla Elbląga. A co zrobiły
            nasze władze, żeby walczyć czy wspomóc nasz browar? Nic!!!
            • Gość: Scott Re: Do Alfika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.10, 23:25
              HAHA Wy chyba nigdy dobrego piwa nie piliście albo nie pamiętacie smaku EB.
              Przecież był to zwykły sikacz. Owszem miał świetny marketing, super reklamy ale
              w smaku jest było i będzie dużo lepszych piw więc nie ma co płakać za EB
              • jaca5a Re: Do Alfika 03.03.10, 15:29
                A jakie to takie dobre piwa? Lech albo Żywiec?
                • Gość: Scott Re: Do Alfika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 16:21
                  Ani Lech ani Żywiec. Wszystkie te koncerniaki robione są na jedno kopyto. Zach
                  ęcam do picia Noteckiego, piw z Kormorana, Ambera, Fortuny i innych regionalnych
                  browarów. Ostatnio pojawiło się np. Warnijskie z Olsztyńskiego Kormorana,
                  świetne piwko. W ogóle to długo by wymieniać dobre piwa. I na pewno nie należało
                  do nich EB ani nie należą Lech czy Żywiec
                  • Gość: joanella29 Re: Do Alfika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.03.10, 19:27
                    heh zgadzam sie,EB było świetnie promowane, ale gdzież mu tam do
                    specjala, siuśki to były:) smak wcale niezły ale jak ktoś lubi pełny
                    i wyrazisty akcent w piwie to tam tego nie uświadczył:)
                    ja się uśmiecham do braniewa, było kiedyś takie piwko, albo jasne
                    pełne i ciemne pełne, ale to były czasy hen hen i jeszcze trochę:)
                    a również polecam amberka, podobno bez konserwantów, co do lecha to
                    nie rozumiem jak mężczyźni mogą bo pić - szczochy!
                    żywiec, kiedyś ok, teraz nie podchodzę, wybrałabym tylko w starciu z
                    tatrą, wojasem, harnasiem i tym podobnym barachłem...reasumując
                    pijam tylko specjala i jakieś piwka regionalne:)
                    nie płaczcie wiec za eb i módlcie się by nam specjalik jeszcze długo
                    towarzyszył:)
                    • jaca5a Re: Do Alfika 07.03.10, 13:19
                      Kwestia gustu. Kiedyś piłem EB teraz pije Specjala. Ale EB zawsze smakowało tak
                      samo dobrze. Specjal czasami nie nadaje się do picia. To nie to piwo co 8 lat temu.
                      • elbinger1237 Re: Do Alfika 08.03.10, 17:54
                        Pamiętam te bibki. Zawsze uważałem, że EB to dobre piwo, ale często nim
                        "gardziłem" bo chciałem pić coś co nie jest produkowane w mieście. Niestety
                        dostaliśmy cios w plecy w postaci likwidacji tego piwa w Polsce, a ja teraz nie
                        mogę sobie wybaczyć, ze w przeszłości nie piłem więcej tego piwa, gdy jeszcze
                        było na półkach. Ostatnio chyba w 2003. Nigdy bym nie pomysłał, że można tak
                        popularną markę skasować. Co za kraj...
                        • regres159 Re: Do Alfika 18.06.10, 16:19
                          Co za kraj?A co my,szarzy zjadacze chleba możemy?Gdyby miasto bardziej się
                          starało o utrzymanie tej marki,to na pewno by coś poskutkowało,a tak żywiec
                          wyparł swojego dawnego konkurenta,poprzez kupno elblaskiego browaru.
                          • Gość: EB Re: Do Alfika IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.06.10, 18:26
                            Uzasadnis swoja wypowiedz i powiedz prosze co miasto ma wspólnego z prywatną
                            marką prywatnej firmy??
                            • Gość: Ja Re: Do Alfika IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.06.10, 23:04
                              EB nie będzie sprzedawane w Polsce gdyż jest to marka premium i Grupa
                              Żywiec nie może sobie pozwolić na 2 konkurencyjne piwa ( Żywiec i EB
                              ) w jednym portfelu.
                              Co do samego EB - teraz jest inna receptura niż parę lat temu. Jedyne
                              dobre EB to było braniewskie w twist-off. Teraz EB jest na bazie
                              specjala , różni się tylko procesem filtracji/ Mało się go rozlewa w
                              Elblagu i wszystko idzie w większości do Rosji albo Niemiec ( lub na
                              tak zwane wewnętrzne cele )

• Gość: darek czy to o czym mówicie zawiera chmiel czy chemie ? IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.10, 21:26
                                bez chmielu jest to napój piwopodobny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka