Dodaj do ulubionych

Swieze niusy

07.12.05, 00:09

Ku edukacji waszych zasciankowych umyslow:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3050489.html
www.gazetaprawna.pl/dzialy/28.html?numer=1600&dok=1600.28.419.2.14.1.0.1.htm
Obserwuj wątek
    • rosa_el Re: Swieze niusy 07.12.05, 09:48
      ol4.... swego czasu słyszałem wypowiedz kogos z kierownictwa waszego PUP i wg.
      mnie tak niskie bezrobocie jest glownie skutkiem "NATYCHMIASTOWEGO WYKRESLANIA
      z listy, osob ktore sie nie stawily w podanym terminie i nie maja
      usprawiedliwienia"... W Elblągu niestety tak nie jest i dlatego mamy oficjalnie
      az 21% bezrobicie... No i to Elblag przoduje w dynamice spadku bezrobocia w
      wojewodztwie :P

Jesli chodzi o SSE to powiedz mi realnie... Ilu olsztynian jezdzi do Malwy do
      fabryki LG ???? Robia z ludzi balona, a Ty sie na to nabierasz ?? Rownie dobrze
      mozna podpisac pod to spadek bezrobocia w Elblagu ;))

P.S
      Zasciankowy to moze jest Twoj sasiad, bo na bank nie my !
      • francuz_el Re: Swieze niusy 07.12.05, 15:27
        Do LG w Mławie jeżdżą ludzie z całego regionu i już szybciej z Mazowsza, jak z
        Olsztyna. A w Elblągu już zostało tylko 21%? Mocno spada to bezrobocie, jakoś
        tak szybko :-)
        • Gość: pR0SiAczek Re: Swieze niusy IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.12.05, 16:29
          tak szybko jak liczba mieszkancow... :( czy PUP w olsztynkowie juz placi za
          przyjazd do ich miescinki i wynajem lepianki? poinformuj mnie wybitnie
          uzdolniony ol4
    • Gość: pR0SiAczek Re: Swieze niusy IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.12.05, 16:35
      hahaha, mlawa sie popisujesz?? praca dla ludzi z mazowieckiego, brawo
      olsztynkow!!! oby tak dalej... ta inwestycja powinna byc ulokowana w okol
      Elblaga (najlepiej tez na samej granicy tyle ze z pomorskim) - wiekszosc kadry
      sredniego szczebla to ABSOLWENCI politechniki gdanskiej... strefa pod mlawa to
      wybitny dowod na DEBILIZM ktory opanowal lepetyny Wladcow Regionu... ale coz
      pupilek warszawy musi splacac dlugi za poparcie przez wawe monopolu olsztynkowa
      w folwarku :(
    • generallo Re: Swieze niusy 07.12.05, 16:49
      poczytaj lepiej to;

www.wm.pl/index.php?ct=motoryzacja&id=793891
      • ol4 Re: Swieze niusy 07.12.05, 21:08
        eh ludzie brakuje wam wiedzy, wiec o czym tu mowa...
        Wszedzie sie skresla bezrobotnego gdy nie stawia sie po zasilek w terminie - bo
        najprawdopodobniej pracuje wtedy na czarno.
        Co do reszty nie chce mi sie komentowac, czytajcie prase i literature,
        przynajmniej tyle moge zrobic dla poprawienia waszej oglady ekonomicznej :)
        • Gość: afik Re: Swieze niusy IP: 81.15.226.* 07.12.05, 21:30
          Twoje wypowiedzi sa przesiąknięte buta i arogancją w stosunku do
          nas ,elblążan,ale coz,jest to typowe dla ludzi twojego pokroju.Jezeli ta SSE
          tak szybko sie rozwija,to niech do licha zainwestuje tez w elbląska
          podstrefę,ale to chyba niemozliwe ,przykre ale prawdziwe.
        • Gość: pR0SiAczek Re: Swieze niusy IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.12.05, 21:51
          oglady ekonomicznej? a gdzie zdobyles te cenna wiedze ekonomiczna, dzieki
          ktorej masz wybitnie jednokierunkowy sposob oceny faktow "ekonomicznych"?? raz
          przez pryzmat makro, raz mikro, raz polityki gospodarczej, raz polityki
          niegospodarczej, raz logistyki... kaszanka "ekonomiczna" prosto z Prasy...
          ekonomia w takim wydaniu jest jak liczenie jabluszek w zerowce (jesli ktos nie
          pamieta to WMAWIA SIE CO BYSTRZEJSZYM DZIECIAKOM ZE DZIELENIA NIE MA, BO TERAZ
          UCZA ICH DODAWANIA I JABLKA/KASZTANOW/PILEK SIE NIE DZIELI! - drobiazg ze te
          jablka to tylko namacalne odzwierciedlenie wirtualnych operacji matematycznych)
          • Gość: pR0SiAczek Re: Swieze niusy IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.12.05, 22:08
            pozwole sobie Ciebie oswiecic tym razem, ze ekonomia to nie jest jakas
            odosobniona dziedzina zycia, tak jak gospodarki nie wolno rozpatrywac (poza
            teoretyzowaniem wg zasady "ceteris paribus"). zycie jest zlozone, stosunki
            gospodarcze rowniez, zalezne od wielu czynnikow nominalnie daleko
            pozagospodarczych. starasz sie ciagle udowodnic swoja wyzszosc jako
            olsztyniaka - szczegolnie jesli chodzi o wiedze i gospodarke - podajac jako
            uzasadnienie fakty, ktorych nie sposob podwazyc (bezrobocie). Nie zadajesz
            sobie natomiast trudu by zrozumiec skad sie takie wskazniki biora. Co na nie
            wplywa i z jaka sila dokonuje oddzialywania. Jakie zlozone procesy, ktorych
            zrodlo moze wykraczac daleko poza dane miasto czy region, poza aktualny
            horyzont czasowy, ktorych konsekwencje moga dlugo pozostac uspione, powoduja ze
            sytuacja jest taka a nie inna? ja nie podwazam potencjalu olsztyna, ja
            SPRZECIWIAM SIE NIEUZASADNIONEMU UBLIZANIU ELBLAGOWI I ELBLAZANOM, staram sie
            pokazac - co jest wyjatkowo trudne zwazajac na fakt jak pyszny jestes - ze to o
            czym piszesz to pochodna dzialan rowniez olsztynskich Wladz Wojewodztwa.
            pochodna PolitykiMetropolizacjiMiasteczka, ktora z zalem musze uznac za
            skuteczna. Pisze o zalu bo ta Polityka wywiera niezmiernie niekorzystny wplyw
            na Nasze miasto jak i caly region, za ktory odpowiedzialnosc przyjal olsztyn.
            Stolecznosc to nie tylko prawa ale i obowiazki, Wladza to nie tylko prawa to
            tez obowiazki. Niestety w tym wojewodztwie pozostaje to tylko moim zyczeniem...
            Nie oznacza to w zadnym wypadku ze nalezy porzucic olsztynskie na rzecz
            3miasta. Nigdy! Nawet jesli zalozymy ze Elblag to wioseczka, to NADAL JEST
            DRUGIM MIASTEM W WOJEWODZTWIE, DRUGIM PO STOLICY OSRODKIEM GOSPODARCZYM, DRUGIM
            POTENCJALEM, do ktorego rzeczywistym miasteczkom i wioskom z Regionu rownie
            daleko co olsztynowi do poziomu poznania. Czego oczekuje zatem? Naleznego
            traktowania. Czy to tak wiele dla Monopolisty? Czy to tak wiele dla Ciebie? Czy
            to moze jest trudne do zrozumienia nadal?
            • ol4 Re: Swieze niusy 08.12.05, 00:14
              prosiaczek - gratuluje ze wzniosles sie na taki poziom , niedostepny niestety
              dla biednego alfika :) to ulatwi dyskurs
              powiem tak - nie mam ambicji poznawczo-badawczych jesli chodzi o Elblag. Chce
              tylko aby niektorzy z Was zrozumieli ze Olsztyn jest silniejszym osrodkiem
              gospodarczym. A ze przyczyny sa zlozone,,, coz zycie.
              A ze Elblag to miasto nr 2. to popieram i moge sie pod tym podpisac.
              I nikt tu nie ubliza , to chyba raczej wy ciagle wysuwacie brzydkie epitety.
              • generallo Re: Swieze niusy 08.12.05, 12:27
                ol4 napisał:

> prosiaczek - gratuluje ze wzniosles sie na taki poziom , niedostepny
                niestety
                > dla biednego alfika :) to ulatwi dyskurs
                > powiem tak - nie mam ambicji poznawczo-badawczych jesli chodzi o Elblag. Chce
                > tylko aby niektorzy z Was zrozumieli ze Olsztyn jest silniejszym osrodkiem
                > gospodarczym. A ze przyczyny sa zlozone,,, coz zycie.
                > A ze Elblag to miasto nr 2. to popieram i moge sie pod tym podpisac.
                > I nikt tu nie ubliza , to chyba raczej wy ciagle wysuwacie brzydkie epitety.

weź mnie nie rozśmieszaj kolego z olsztynkowa,
                lepiej byś zajął się kwestią przejazdu przez twoje
                koszmarne miasto :(
                nawet jest sonda na portalu;
                www.w-m.pl

jeśli poczyutasz newsy z Olsztyna
                to się dowiesz o czym mówię ;)
                • ol4 Re: Swieze niusy 08.12.05, 14:53
                  to wasza odpowiedz na kazdy konkretny argument, oczywiscie najłatwiej
                  przejechac przez mala wioske
                  • Gość: pR0SiAczek troszke wiecej szacunku? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.12.05, 17:26
                    najpierw piszesz ze "...Elblag to miasto nr 2..." a nastepnie "...najłatwiej
                    przejechac przez mala wioske..." ehhh, szkoda :(

dla Twojej wiadomosci: ja sie nigdzie nie wznosze. musze sie znizac do poziomu
                    narzucanego przes "Was" za normalny na Naszym forum (przyznaje sie do tego).

milo bedzie jesli bedziemy mogli rzeczowo dyskutowac na tematy WAZNE
                    (bezrobocie, edukacja) nie w kontekscie BLUZG I OPLUWANIA SIE WZAJEMNEGO badz
                    WYWYZSZANIA PRZEZ PONIZANIE.

zanim zabierzesz glos POROWNUJAC Elblag i Olsztyn, badz chwalac przewage
                    Twojego miasta, zechciej znalezc ambicje na poznanie miasta o ktorym NIE WIESZ
                    ZBYT WIELE (choc wypowiadasz sie tak pewnie i bezkrytycznie jakbys mieszkal pol
                    zycia w Elb i pol zycia w ols). tak sie sklada ze ja znam Elblag, olsztyn oraz
                    kilka innych miast w polsce. gdybym takiej wiedzy nie posiadal siedzialbym
                    cicho do czasu jej zdobycia (najlepiej z autopsji). prosze nie odbieraj tego
                    jako pouczanie - pisze w jaki sposob ja bym sie zachowal. Ty rob co uwazasz za
                    sluszne.
                    • matko74 Re: troszke wiecej szacunku? 08.12.05, 17:34
                      pROSiAczku, spodobało mi się to, co napisałeś, bo ja też chciałbym z naszymi
                      adwersażami uprawiać rzeczową rozmowę i wymianę punktó widzenia, a nie
                      prześcigania się na oszczerstwa i bluźnierstwa
                      • rosa_el Re: troszke wiecej szacunku? 08.12.05, 17:45
                        matko74... problem pojawie sie tylko w tym, ze nie ma specjalnie z kim rzeczowo
                        rozmawiac... ol4 chyba przezywa czasem jakies chwile uniesienia i idzie sie z
                        nim jakos rzeczowo porozumiec ;)) Ale przypomne o pewnej pani o nicku "agnes"...
                        Na kazde pytanie jakie bylo jej zadawane odpowiadala nie na temat, a przy okazji
                        "obracala kota ogonem" piszac jacy to my nie jestesmy...
                        • Gość: pR0SiAczek Re: troszke wiecej szacunku? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.12.05, 17:56
                          tez nie rozumiesz do konca... problem w tym ze Oni wyjasniaja na rozne sposoby
                          ze sa Lepsi, a my na swoje sposoby wyjasniamy dlaczego sa/nie sa lepsi. do
                          wielu z Nas nie dociera ze olsztyn jest ok. 25-35% "potezniejszym gospodarczo-
                          demograficznie" miastem (jesli mozna tak matematycznie to ujac), tak jak do
                          wielu z Nich nie dociera ze w duzej mierze jest to efekt
                          PolitykiMetropolizacjaPrzezCentralizacje prowadzonej od 199x roku... bo o tym
                          ze bedzie reforma mowiono wczesniej, olsztyniacy sie przygotowali do tego
                          dobrze. tego przygotowania im gratuluje i zazdroszcze, natomiasty sprzeciwiam
                          sie temu do czego sie przygotowali :( nie dociera do Nich jeszcze jedna
                          kluczowa kwestia: Elblag jest rowniez "poteznym miastem" szczegolnie w
                          kontekscie tego nedznego wojewodztwa.
                          • Gość: pR0SiAczek Re: troszke wiecej szacunku? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.12.05, 18:03
                            przepraszam za uzycie niefortunne stwierdzen Oni i Nich.
                            Oni oraz olsztyniacy to politycy olsztynscy.
                            piszac Nich mam na mysli osoby piszace pod roznymi nickami na Naszym forum w
                            imieniu mieszkancow olsztyna.
                            i jeszcze jedno male wyjasnienie by uprzedzic zarzuty. oczywiscie ze CALA
                            PRZEWAGA olsztyna nie wziela sie z Wojewodzkosci i PolitykiMetropolizacji, bo
                            od ponad 20 lat byl on silniejszy gospodarczo (dlaczego to osobny temat - choc
                            z checia przywolywany), tyle ze ta dysproporcja od 7 lat narasta wlasnie za
                            sprawa wspomnianej Polityki.
                  • generallo a jednak... 08.12.05, 21:49
                    ol4 napisał:

> to wasza odpowiedz na kazdy konkretny argument, oczywiscie najłatwiej
                    > przejechac przez mala wioske

czyli jednak przyznajesz,
                    że Olsztynkowo to wioska ;)
              • Gość: alfik Re: Swieze niusy IP: 81.15.226.* 08.12.05, 15:39
                Co masz do mojego poziomu,ja napisalem ogolnikowo,a pROSiaczek rozwinął,chyba
                bardzo mnie nie lubisz.
        • rosa_el Re: Swieze niusy 08.12.05, 13:03
          ol4.. byles kiedys zarejestrowany w PUP Elbląg ?? Jesli nie to nie zabieraj
          glosu w tej sprawie ok ? Ja mialem ta "przyjemnosc" byc przez kilka miesiecy na
          lasce PUP i to co sie tam dzielo z podpisywaniem listy to byla kpina... Ludzie
          przychodzili 2-3 dni przed/po terminie i nie bylo konsekwencji w zwiazku z
          tym... na pytania dlaczego dzis, a nie w dniu ktory im wyznaczyl PUP padala
          odpowiedz "bo dzis mi pasuje, a wtedy nie"... I sprawa byla zamknieta...
          • ol4 Re: Swieze niusy 08.12.05, 14:53
            e to okradacie Panstwo? oszukujecie PUP? bardzo ładnie
            • rosa_el Re: Swieze niusy 08.12.05, 15:45
              Eee ?? Co ma oszukiwanie PUPu do okradania państwa ?? Nie kazdy, ktory jest w
              nim zarejestrowany ma prawo do zasilku !! Nie wiesz tego ?? To ja "taki
              zasciankowy" to wiem, a Ty nie wiesz ??? behehehe....
              • ol4 Re: Swieze niusy 08.12.05, 21:04
                to ma do tego ze jesli nie masz do czegosc prawa a to bierzesz to kradniesz
                • Gość: pR0SiAczek Re: Swieze niusy IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.12.05, 23:18
                  ol4: on nie pisze o ludziach ktorzy okradaja kraj (jak rencisti, lewi L4owcy,
                  falszywi przedsiebiorcy), tylko o tych ktorzy ze wzgledu na dlugotrwaly
                  charakter bezrobocia nie dosataja zlotowki nawet, a nadal sa na liscie osob bez
                  pracy. tak mi sie wydaje bynajmniej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka