02.02.11, 09:59
Od kiedy córka sie rozgadała ( jakis rok temu) zauważyłam, że zdarza jej się zająknąc- z tym, że były tygodnie kiedy nie jąkała się w ogóle i takie kiedy jakanie sie trochę nasilało. Od trzech dni jaka się tak , że nie jest w stanie powiedzieć prawie nic- wczoraj kiedy próbowała cos mi powiedzieć i zacięła sie na pierwszym słowie, powidziała: mamusiu , ja nie umiem mówić. Nic takiego nie wydarzyło się , rodzeństwo pojawiło się już 4 miesiące temu, jaka może być przyczyna? Czy już czas na logopedę?
Obserwuj wątek
    • mondovi Re: Jąkanie 02.02.11, 10:12
      w jakim wieku jest córka? Może to jąkanie fizjologiczne - ale najczęściej dzieci go nie dostrzegają. Mój syn jąkał się kilka miesięcy, około trzecich urodzin samo minęło nagle, tak jak przyszło. Charakterystyczne dla jaknia fizjologicznego jest "zacinanie" się na samogłoskach, powtarzanie sylab, któremu nie towarzyszą skurcze mięśni.
      www.ochoroba.pl/artykuly/1417-jakanie-jak-pomoc
      • agrafka781 Re: Jąkanie 02.02.11, 10:20
        Córka ma trzy lata- zacina się właśnie na samogłoskach.
        • mondovi Re: Jąkanie 02.02.11, 11:07
          wpisz sobie w google jąkanie fizjologiczne, dla spokoju idź to logopedy. Ważne jest, żeby dziecku nie zwracać uwagi na jąkanie, ale można na przykład powtórzyć po dziecku płynnie zdanie, które powiedziało. Mój syn miał etap, na którym autentycznie ciężko było go zrozumieć, jąkanie nasilało się szczególnie w stresie, czy też wieczorem, kiedy był zmęczony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka