Dodaj do ulubionych

noc bez pieluchy

14.01.12, 23:07
jak odpieluchowac dziecko w nocy?? wybudzac na siku czy czekac az pielucha bedzie sucha??i tez moja lubi mleczko na noc wypic i czasami cherbate ale dalam jej dzis sama wode ale tez dosc duzo wybiła kolo 21. Wczoraj była pierwsza noc bez pieluchy i nie ze sikała sie tez malo piła i dwa razy naczymana i do rana ok wiec nie wiem czy mam ja meczyc ja tam olał ale małą.Poradzcie coś prosze jak to u was czy taki 3,5 latek ma prawo sikac w nocy w pieluche jak miala 2 lata to w dzień poszło szybko i gładko poradzcie cos
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:14
      U nas wybudzanie nie pomoglo bo mlody w druga noc sie zbuntowal i nie usuadl na nocnik.
      Czekanie az pielucha bedzie sucha moze sie ciagnac w nieskonczonosc. Tez tak czekalismy i czekalibysmy pewnie nadal bo mlody jako prawie 3 latek budzil sie rano tak mokry ze az kapalo bo pampers przemakal, czesto juz w nocy budzil sie zalany a wcale na noc nie pil.
      Wkoncu rzucilam go na gleboka wode i nie zalozylam pampersa do spania. Postawilam nocnik kolo lozka, wytlumaczylam co i jak. Rezultat byl taki ze pierwsze 2 noce byly zasikane do lozka. Kolejne 2 noce byly w polowie zasikane do lozka a w polowie do nocnika bo jak czul ze zaczyna sikac to wstrzymywal i szybko wstawal i dokanczal na nocniku. I nastepne noce byly juz tylko na nocnik lub wytrzymywal do rana az sie obudzil, wtedy szedl sikac.
      Potem sporadycznie co jakis czas zdazalo sie popuszczenie do lozka albo posikanie sie ale zadko. Tak wiec rzucenie na gleboka wode u nas sie sprawdzilo i trwalo 4 dni.
      • aniaurszula Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 23:11
        koszmar nie wyobrazam sobie zalanego lozka , moja nie sikala w nocy praktycznie od ukonczenia 2 lat i 5 mcy ( 2-3 wpadki w stresujacej sytuacji gdy tata wyjechal do pracy i wiedzial ze znow go nie zobaczy dlugo) pieluche zakladalam do 3 lat momo ze rano sciagalam sucha lub w nocy wysadzalam, pieluchomajtki dobrze sie sprawdzily
    • aniaurszula Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:17
      jesli pielucha przez kilkanascie nocy jest sucha to jej nie zakladaj , ja slyszalam jak mala sie zaczynala wiercic to ja wysadzalam, w wieku twojej corki potrafila tez w nocy zawolac ze chce siku, miala postawiony nocnik przy lozeczku i zapalona mala lampke taka w kontakcie , czasem sama wstala i robila siku. pic dawalam tyle ile chciala to nie ma znaczenia moj brat mial problem z nocnym moczeniem , mama nie dawala mu pic i tak byly wpadki, a drugi pil litrami i budzila sie suchy
    • aasia77online Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:21
      od 1,5 roku jest bez pieluchy, a w nocy dalej potrzebuje? I co noc pielucha mokra?
      Jestem przeciwna wybudzaniu. Czekałam aż pielucha rano będzie sucha, ale to trwało może miesiąc. Jak zaczęła być sucha, przestałam nakładać. Oczywiście, że zdarzały się wpadki.
      NIgdy nie wybudzalam, chyba że przywędrowała w nocy do sypialni, wtedy pytałam , czasem chciała.
      Ale wieczorne picie możesz ograniczyć.
      • lexie007 Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:31
        tylko nie mowi ze to mleczko jeszcze pije w lozeczku z buteleczki????
        • aneczkaimarysia Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:37
          A jeśli tak to co zaraz mnie tu na żez wydacie jak chce to pije sa dzieci co maja 8 lat i pija znam takie ale z kubka tez potrafi wypic wiec sie nauczy, ale smoka juz nie bierze jak byś chciala wiedzieć
          • bbuziaczekk Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:52
            Fizjologicznie dzieci maja prawo do 3 lat sikac w pampersa. Bo do 3 lat niby rozwija sie fizjologia (tak nam tlumaczyl lekarz)
            Wiec moja propozycja jest taka jak pisalam wyzej. Nie zakladaj pampersa wogole juz na noc. Postaw nocnik kolo lozka, zostaw zapalona lampke nocna. Zaopatrz sie w zapasowe pizamy, posciel, kup podklad na materac i przed snem tlumacz ze jak bedzie chcial sikac to zeby sie obudzil, rozebral i usiadl na nocnik. 3,5 latek jest juz bardzo kumaty.
            Jak pisalam, nam to zajelo 2 dni, potem 2 dni byly juz prawie kontolowane a reszta juz poszla gladko.
            • silje78 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 19:10
              "> Fizjologicznie dzieci maja prawo do 3 lat sikac w pampersa. Bo do 3 lat niby ro
              > zwija sie fizjologia (tak nam tlumaczyl lekarz)"
              albo lekarz niedoedukowany (zmienić na innego), albo źle zrozumiałaś.
              dziecko ma prawo moczyć się w nocy do 6-go roku zycia. jest to czas do kiedy układ moczowy powinien nauczyć się wytrzymywać dłuższy czas bez oddawania moczu lub dawać sugnał do mózgu, że trzeba podnieść tyłek do wc bo ibaczej będzie kałuża.
              tak naprawdę dopiero w wieku 4-5 lat (pomijam ewidentne zaburzenia układu moczowego) warto zwrócić na to uwagę pediatrze, kótry pokieruje dalej rodzica. wcześniej nie ma to sensu. dziecko może niekontrolować oddawania moczu w nocy i nie ma w tym nic dziwnego.
              katowanie dziecko zasikanym łóżkiem przez kilka-kilkanaście nocy z rzędu to porażka rodzica, który uparł się, że ma być tak jak on chce, nie licząc się z dojrzałością organizmu dziecka.
          • lexie007 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 00:39
            Daje jej na noc butle mleka i sie pyta czy prawie 3,5 latka jest gotowa na spanie bez pieluchy!!!a to ze smoczka JUZ nie bierze to mam brawo bic?
          • silje78 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 11:39
            strasznie ciężko się czyta twoje posty...
            w temacie. picia nie ograniczaj, chyba, że mała się opija dla opijania. nie wyobrażam sobie sytuacji, że chce mi się pić, a ktoś mi zabrania bo ma taki kaprys, zwłaszcza, że w większości przypadków nie ma to wpływu na moczenie nocne.
            wybudzanie na siku to kiepski pomysł, wszak chodzi o to żeby organizm dziecka przełączył się na tryb nocny kiedy to mocz się zagęszcza i malec wytrzymuje bez sikania dłużej niż w nocy.
            jak organizm przyzwyczai się, że w nocy robi się siku to można się zapętlić i zrobić sobie pod górke. nie u każdego to działa, zdarzają się zaburzenia wydzielania wazopresyny, które mogą przekładać się na nocne problemy z trzymaniem moczu.
            ja mojej córce zakładałam pieluchomajtki jeszcze kilka miesięcy temu. co prawda w nocy nie sika odkąd miała z 1,5 roku, ale wpadki się zdarzały. problemem było to, że mała po zsikaniu nie budziła się i mokra spała do rana.
            tak więc wszystko zależy od egzemplarza jaki ci się trafił. synek szwagierki jak ma pieluszkę to przesypia noc bez sikania, bez pieluszki sika kilka razy. pewnie chłodniej w tyłek wink więc na razie mu odpuścili.
            3,5 roczne dziecko ma prawo się moczyć w nocy, nie zawsze układ moczowy jest, w tym wiku, dojrzały na tyle, że jest w stanie sobie poradzić z wstrzymaniem moczu przez całą noc.
          • pamplemousse1 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 12:52
            Ale jak dajesz dziecku butlę mleka przed snem to normalne, że będzie sikało.

Takiemu dużemu dziecku wystarczy normalna kolacja przed snem, a mleko niech wypije z kubka w ciągu dnia czy z rana. Sama sobie tworzysz problem.

• seblik098979 Re: noc bez pieluchy 11.08.13, 17:36
              Wcale nie musi tak być mój dostawał butle mleka na noc i nie sikał owszem zdarzało mu się 2-3 razy w miesiącu ale po dwóch, trzech miesiącach w ogóle przestał i zawsze pije na noc sporo i się nie zsikał zaczynał jak skończył 3 lata i 4 miesiące ale w dzień sikał do 3 lat zresztą i teraz mu się zdarza bo nie ma czasu jak się bawi ale to bardzo sporadyczne przypadki więc to nie jest powiedziane że jak nie dasz dziecku na noc pić to się nie posika.
            • mia_siochi Re: noc bez pieluchy 11.08.13, 17:47
              pamplemousse1 napisała:

> Ale jak dajesz dziecku butlę mleka przed snem to normalne, że będzie sikało.

E tam normalne. Mój wypija przed snem kubek wody a nie sika. Jak fizjolgicznie dziecko niegotowe to może pół dnia pić nie dawać a i tak zleje się do łóżka.
          • katriel Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 17:32
            > A jeśli tak to co zaraz mnie tu na żez wydacie
            A nic. Nie wydamy. Tylko spytamy, czy jej zęby potem myjesz.
            Bo jak nie myjesz, to czarno (dosłownie!) widzę ich przyszłość...
            (Swoją drogą: co to jest "żez"? Rzeź? Żer? Zez?)
    • bbuziaczekk Re: noc bez pieluchy 14.01.12, 23:53
      Mialo byc w osobie zenskiej a nie meskiej smile bo pisalam jako o chlopcu wink
    • mruwa9 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 00:28
      Rada otrzymana w poradni D: zrezygnowac z pieluchy po ok. 7 suchych nocach.
      Rezygnowanie z pieluchy, gdy rano jeszcze sa mokre, jest bez sensu i nie dziala. Wyrzucic rano zsikana pieluche to nie problem. Nocne pobudki, przebieranie poscieli, smrod przesikanego co noc lozka (podgumowane przescieradlo nie rozwiazuje problemu) i popsucie jakosci snu dziecka, bo to zadna budzic sie co noc w kaluzy - bez sensu. Takoz nocne wybudzanie i wysadzanie - pozbawienie snu jest silnym stresorem: po co fundowac wlasnemu dziecku takie tortury? Kiedy dorosnie do suchych nocy (co jest kwestia dojrzalosci neurologicznej i gospodarki hormonalnej) po prostu bez problemu zrezygnujecie z pieluchy. Do tego czasu szkoda meczyc dzieciaka i fundowac sobie niepotrzebna prace , o kosztach codziennego prania poscieli nie mowiac. Moje dzieci , choc odpieluchowane w dzien w wieku niespelna 2 lat, w nocy moczyly sie jeszcze do ok. 5 urodzin. Wyrosly. I sadze, ze nie byly wyjatkami.
      • bbuziaczekk Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 09:23
        Kiepska rada otrzymala w poradni smile bo moje dziecko dalej by musialo nosic pampka w nocy gdybym miala posluchac takiej porady smile

"Rezygnowanie z pieluchy gdy rano sa jeszcze mokre" jakos u mojego podzialalo i nauczyl sie w ciagu 2-4 dni a pampki rano byly przesikane, posciel i pizama i tak mokra

Wiec to wszystko zalezy od dziecka, ktora metoda sie sprawdzi na konkretnym przypadku
        • mruwa9 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 12:44
          dziecko kolezanki odpieluchowalo sie w wieku nieco ponad 2 lat. I w momencie odpieluchowalo sie calkowicie, tak w dzien, jak i w nocy. Moje- pisalam wyzej. proba zastosowania twojej metody (likwidujemy pieluche) spowodowala, ze co noc lozko bylo zsikane, a dziecko, ktore przedtem pieknie i spokojnie przesypialo noce, zaczelo sie budzic z placzem, bo sie zsikalo, bo bylo mu mokro, zimno i nieprzyjemnie. Smrod w pokoju, fura prania co rano i przeplakane noce - komu to sluzylo? Czym predzej wrocilismy do pieluch, ktorych spokojnie pozbylismy sie, gdy dzieci do tego dojrzaly. Wysadzanie w nocy dawalo ten sam efekt: nerwowy, niespokojny sen, bo przerwanie snu jest stresorem. Totalny bezsens i niepotrzebne znecanie sie nad dzieckiem.
    • lexie007 Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 00:42
      O sorry 4 latka'!! To jezeli wg ciebie nie ktore dzieci pija do 8 lat to ona ma jeszcze czas i na pieluche i na butle na noc ,wiec sie nie doluj hehe
    • syswia Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 01:28
      Ostatnie mleko/napoj podawaj najpozniej na pol godziny przed pora spania.
      Przed spaniem dziecko wysikaj i umyj mu zeby.
      I wtedy dopiero pomysl o odpieluchowaniu.
    • madzia1708 zużyj te pieluszki, co jeszcze masz 15.01.12, 14:08
      i koniec, po prostu nie nakładaj. jak sie przebudzi, to wysadzaj. nauczy się. najwyżej kilka razy zsika sie w łóżko, nic nie poradzisz
      • mruwa9 Re: zużyj te pieluszki, co jeszcze masz 15.01.12, 14:26
        madzia1708 napisała:

> i koniec, po prostu nie nakładaj. jak sie przebudzi, to wysadzaj. nauczy się. n
        > ajwyżej kilka razy zsika sie w łóżko, nic nie poradzisz

Albo kilkanascie..albo kilkadziesiat..albo kilkaset...
        • bbuziaczekk Re: zużyj te pieluszki, co jeszcze masz 15.01.12, 16:43
          Albo wogole sie nie zesika wink
          Jak sie kazdej metody nie wyprobuje to sie nie bedzie wiedzialo wink
          Mojemu dziecku ani tyci tyci krzywda sie nie stala z powodu pojscia spac bez pampka.
          Wytlumaczylismy ze dzisiaj pampka nie zakladamy, ze idzie spa bez bo jest juz duzy i bla bla bla, ze stawiamy nocnik kolo lozka.... wysluchal przytaknal i poszlo.....4 dni i pieknie sika na nocnik albo wytrzymuje, stresa przez to nie mial ze 2 razy sie posikal a 2 razy pol na pol. Dazyl do tego zeby jednak sie nie posikac. Mial ponad 2,5 roku wiec prawie rok mniej niz corka autorki watku, ktora juz jest na tyle kumata ze bez problemu zrozumie i zalapie.
          A to czy jej mama postawi na swoim czy nie zalezy tylko od niej. Bo znam mamusie ktorej 4 letnie dziecko chodzi caly dzien i cala noc w pampku, pije mleko z butli i ma smoczka......dlatego bo: mamusi jest go zal i nie potrafi zabrac.
          • madzia1708 no właśnie 17.01.12, 09:46
            może wcale się nie zsika, mój Krzysio nie ma jeszcze 2,5 roku a juz sam wstaje na siku lub wcale się nie budzi
            3,5 letnie dziecko nie powinno już używać pieluch
            co to jest za odpieluchowanie TYLKO w dzień. Jak odstawiamy pieluszki, to odstawiamy, a nie dziecku mieszamy w głowie, raz z pieluszką, a raz bez
            • male_a_cieszy Re: no właśnie 17.01.12, 18:24
              Zaskoczę Cię bo moje ponad 4 letnie dziecko nadal sika w nocy w pieluchy. Zrobiliśmy podstawowe badania i wyszło ok. więc jak nam poradził lekarz czekamy aż dojrzeje do tego i żadne przyśpieszanie, wysadzanie i itp nie pomoże. Młoda nie budzi się po zsikaniu i mogłaby spać zasikana do rana (próbowaliśmy bez pieluchy - po tygodniu powróciliśmy do pieluch), wybudzanie też u niej nie zdałoby rezultatu bo ona potrafiła się zsikać pięć minut po zaśnięciu (gdzie przed położeniem się do łóżka szła do wc).

I nie pisz takim autorytatywnym tonem (bo rozumiem, że nie jesteś specjalistą w tej dziedzinie) bo jak pisały niektóre mamy, dziecko ma prawo nawet do 5-6 roku życia sikać w nocy i jest to całkowicie normalne. To, że Twoje dziecko nie korzysta w nocy z pieluchy mimo, iż nie ma 2,5 lat to super, ale nie sugeruj innym, że coś z nimi albo ich dziećmi nie tak bo ich dzieci jeszcze sikają w nocy
              • madzia1708 zsikać się ma prawo oczywiście 17.01.12, 19:07
                ale czy to normalne zeby spało w pieluszce?
                po smierci mojego ojca zdarzało mi się zsikać w łóżko nawet jak miałam 8 lat, ale to nie znaczy, ze mama nakładała mi pieluchę na noc
                • male_a_cieszy Re: zsikać się ma prawo oczywiście 18.01.12, 10:42
                  Czyli jeżeli układ hormonalny dziecka nie produkuje jeszcze wystarczającej ilości hormonu zagęszczającego mocz to niech to dziecko śpi mokre bo przecież zakładanie pieluchy to obciach?
                • memphis90 Re: zsikać się ma prawo oczywiście 19.01.12, 20:03
                  > ale czy to normalne zeby spało w pieluszce?
                  Tak, normalne.
            • memphis90 Re: no właśnie 19.01.12, 20:02
              > 3,5 letnie dziecko nie powinno już używać pieluch
              A kto tak powiedział? Dziecko powinno używać pieluszek tak długo, jak tego potrzebuje. Nawet starszym dzieciom z patologicznym moczeniem nocnym zakłada się na noc pieluchomajtki, ponieważ obciążenie psychiczne wynikające z moczenia się w łóżko tylko potęgują objawy nocnego nietrzymania moczu. Zmuszanie niegotowego dziecka może wygenerować wtórnie problemy z moczeniem nocnym.

Jak odstawiamy pieluszki, to odsta
              > wiamy, a nie dziecku mieszamy w głowie, raz z pieluszką, a raz bez
              A jakie to mieszanie, jak w dzień się kontroluje bez problemu, a w nocy - śpi tak głęboko, że świadome kontrolowanie nie działa?
        • aniaurszula Re: zużyj te pieluszki, co jeszcze masz 15.01.12, 23:12
          przemoczone lozko i smrod w domu
          • madzia1708 jeżeli problemem jest podłożenie czegoś 17.01.12, 09:48
            i wypranie pościeli - to wybacz
            dla mnie to nie był żaden problem, nie mam przemoczonego łóżka ani smrodu w domu
            z takim mysleniem, to dziecko moze do podstawówki albo i dłużej szcz... w pieluchę

• bbuziaczekk Re: jeżeli problemem jest podłożenie czegoś 17.01.12, 19:33
              Skoro dziecko ma prawo do 6 lat czy tam 7 fizjologicznie nie byc gotowe i posikiwac sie do lozka to prosze bardzo mozecie 6-7 latkowi pieluchy zakladac zeby nie miec mokrego lozka i smrodu smilesmile ale sie usmialam!! paranoja. Juto to widze jak mamusia zaklada 6 latkowi pampersa bo fizjologicznie ma prawo sie posikiwac i mamusia nie chce miec smrodku w domu.

Jest takie cos jak podklad
              Jest takie cos jak pralka i proszek do wyprania przescieradel i poscieli.

Mojemu 3 latkowi raz na kilka tygodni dazy sie posikac do lozka....to znaczy ze mam mu zakladac pampersy spowrotem ??
              • aniaurszula Re: jeżeli problemem jest podłożenie czegoś 17.01.12, 19:43
                mokre lozko i smrod w domu dotyczy sikania co noc do lozka bo nie wierze ze tak nie jest, nie wyobrazam sobie aby w nocy wszystko wymieniac bo dziecko sie ze sikalo a znam taka osobe ktora tak robila przez kilka tygodni co noc bo twierdzila ze jest za cieplo na pieluche i nie wazne ze dziecko sikalo, naprawde nie wiem co to jest podklad i pralka i do czego sluzy ale to nie oto chodzi . moja nie sikala w nocy mniej wiecej od 2 lat ale pieluche zakladalam do 3 lat a potem juz bez i przeszlam bez mokrego lozka ale za to nad robila mi wymiotami miala problem zdrowotny i przecietnie raz w tygodniu wymiotowala zawsze ze snu , brudne bylo wszytko ona, ja ,posciel, dywan wiec nie chciala dodatkowo zeby bylo mokro.jeszcze jedno posikiwanie to nie sikanie co nocne nie zauwazylas roznicy
            • aniaurszula Re: jeżeli problemem jest podłożenie czegoś 17.01.12, 19:50
              dla mnie nie jest problemem pranie ale nie wyobrazam sobie aby dziecko w wieku 2-3 sikalo co noc do lozka bo nie chce mi sie zakladac pieluchy a jesli chodzi o starsze dzieci to jest taki problem zdrowotny jak nocne moczenie tylko niestety dosc wstydliwy i rodzice zamiast szukac pomocy czekaja az sam zniknie a dziecko w podstawowce jeszcze sie moczy ale to juz inna sprawa
              • madzia1708 ja sikałam na tle nerwowym 18.01.12, 08:54
                i chyba sie nie zrozumiałyśmy. Mi chodzi o tzw "wpadki", a nie sikanie co noc.
                • aniaurszula Re: ja sikałam na tle nerwowym 18.01.12, 21:13
                  przy wpadkach to skuteczne sa zabezpieczenia no i oczywiscie pranie ale polecanie mamie zeby dziecko sikalo do lozka i zeby czakala az sie samo nauczy wstawac to juz przesada dla mnie kilka kolejnych mokrych nocy znaczy ze dziecko ma spac w pieluszce i to nie zaleznie czy 2-3 letnie ale kazdy robi jak chce jego wybor. obecnie 14 mczna corka sygnalizuje kupke na nocnik czasem siku ale na spanie bez pieluchy musi poczekac ze dwa lata choc zapene do 2 lat zostanie od pieluchowana w dzien
                  • madzia1708 ja wcześnie zauwazylam 19.01.12, 09:05
                    ze Krzyś ma suchą pieluchę po nocy. Śpi bez pieluszki, wpadki były 2 póki co, także do zniesienia wink
                    • aniaurszula Re: ja wcześnie zauwazylam 19.01.12, 14:48
                      ja przy starszej jak zaobserwowalam dluzszy czas sucha pieluche po nocy a dotego zaczela mnie wolac jak chciala siku w nocy to juz nie zakladalam i przeszlismy bez wpadek, mam nadzieje ze z mlodsza bedzie tak samo
    • darolisek Re: noc bez pieluchy 15.01.12, 18:25
      Moja ma 2 lata i 9 miesięcy Jeszcze pół roku temu piła 300 ml mleka na noc i drugie tyle w nocy Po jakimś czasie przestała pić w nocy mleko i już bylo lepiej Czasami się budziła na sikanie a czasami pampers był mokry A w końcu nauczyłam ją picia mleczka godzinkę przed spaniem żeby się wysikać i sama sobie z czasem zmniejszyła ilość mleka na 180 i trzy miesiące temu skończyło się sikanie w pampersa Nie używamy już w ogóle pieluch bo w dzień odpieluchowana jak miała 20 miesięcy smile Także jedyna opcja to picie mleczka mniej i z godzinkę przed spaniem żeby się wysikała przed położeniem

https://www.suwaczki.com/tickers/l22n8u69sj9xxfy9.png
      • aneczkaimarysia Re: noc bez pieluchy 16.01.12, 10:07
        jak narazie to nie jest tragicznie mala dzisiaj wstała sucha wczoraj byla wpadka ale tylko troche ja mam cała paczke pieluch i jak narazie nie mam zamiaru załorzyc a pieluchy sprzedam
        • madzia1708 i tak trzymaj :) 17.01.12, 09:52
          trzeba było to zrobić rok temu wink
    • scarlet_s Re: noc bez pieluchy 16.01.12, 22:48
      Trzeba tłumaczyć dziecku, że musi wstać i zrobić. Oczywiście wiele zależy od dziecka.
      Moja najmłodsza odpieluchowała się błyskawicznie i zupełnie bezproblemowo. Przed 2 urodzinkami spała już bez pieluszki, bez wpadek. Początkowo pieluszka była na noc, ale mała robiła awantury i nie chciała zakładać. Ładnie się pilnuje. Na noc pije dużo, ale w nocy bez problemów, rzadko wstaje, zwykle trzyma do rana.
      • aneczkaimarysia Re: noc bez pieluchy 17.01.12, 10:26
        dziś wpadka byla ale sie nie przejmuje tym smile bo pila na noc i przed 2 w nocy byla juz zlana ale potem juz sie nie zesikala chociaz ja budzilam na siku
    • bablara Re: noc bez pieluchy 17.01.12, 16:03
      Moje dziecko jak mialo 2,8 roku , poszlo do przedszkola. Wymyslil sobie, ze jak ma nanoc pieluche to jest malym dzieckiem i nie musi chodzic do tego przedszkola. Efekt byl taki, ze za nic rano nie chciac zdjac pampersa. Dlatego po takiej akcji dziecko nie dostalo wiecej pieluch na noc. Owszem zasikalo sie kilkanascie razy w nocy. Zawsze miialam swieza pizame przy lozku. Poza tym podkladke nieprzemakalna na lozku, kilka dni i syn od kilku miesiecy nawet nie popusci w nocysmile
      • oliwka2009 Re: noc bez pieluchy 17.01.12, 21:34
        Moja miała 2 i pół roku jak spała bez pieluchy. Robiłam tak przed samym spaniem siku, jak się w nocy obudziła to nocnik stał i może w każdej chwili korzystać. Nigdy nie nasikała do łóżka do rana wytrzymuje. I lubi sobie wypić coś przed snem z kubka (oczywiście później myjemy zęby)
    • myelegans Re: noc bez pieluchy 18.01.12, 21:29
      Nie wysadzaj jej w nocy. Jakbys sie czula, gdyby Ciebie w srodku nocy ktos wybudzal i do toalety prowadzil? Cieszylabys sie?

Zaczekaj az bedzie miala 2 tygodnie sucha pieluche i wtedy sciagnij, tylko podloz nieprzemakalne przescieradlo.
      To jest poza swiadoma kontrola dziecka, to uklad hormonalny za to odpowiada i granica "normalnosci" jest bardzo szeroka.
      Moj syn mial pieluche zakladana na noc do 4.5lat, juz czytac umial i jeszcze mial pieluche zakladana, bo sie moczyl. Z pielucha sie rozstal, a i tak zdarzaly sie jeszcze wpadki przez nastepne pol roku. Gdybym sciagnela wczesniej to musialabym zmieniac posciel kilka razy w nocy, wtedy nikomu nie wyszloby to na dobre....
    • mama-ola Re: noc bez pieluchy 19.01.12, 10:40
      Ja bym nie zakładała jej pieluchy na noc. Oczywiście przedtem bym porozmawiała z córką, że nie zakładasz pieluchy, co jak i dlaczego.
      Daj ceratkę pod kocyk - jak się zesika, to pościel się wypierze, a materac uratuje.
      Z czasem wpadek będzie coraz mniej.
    • maiwlys Re: noc bez pieluchy 19.01.12, 22:36
      Gdzies uslyszalam, czy wyczytalam ze jak dziecko przez dwa tygodnie dzien po dniu budzi sie z sucha pielucha to jest gotowe na odpieluchowanie w nocy, zastosowalam sie do tej rady i spi bez pieluchy, budzi sie na siku. Na pewno nie daje jej herbaty, bo sama po sobie wiem, ze jak sie takiej na noc napije to sikam cala noc smile
    • drzewachmuryziemia Re: noc bez pieluchy 11.08.13, 21:54
      po 7 suchych nocach, wywaliłam pieluchę. Było to ok. 8 mies. temu i zdarzyło się dosłownie kilka wpadek. W nocy proszę by sie wysiusiał tylko jesli mocniej przebudzi sam z siebie.
      • drzewachmuryziemia Re: noc bez pieluchy 11.08.13, 22:00
        a i zeby było zabawniej pieluchy były suche zanim miał w ogóle ochotę odpieluchowac się nawet w dzien - wstawał z suchą i dopiero jak juz stał, sikał do niejwink
        • lilavile Re: noc bez pieluchy 14.08.13, 15:09
          Mój syn ma niecałe 4 latka. Cały czas do czerwca spał w pieluszce, gdyż była zawsze zasikana dlatego jej nie ściągałam. Od lipca postanowiłam nie zakładac mu pieluchy głównie ze względu na upały. Nie chciałam przepacać mu pupy. Ale niestety mój syn sika praktycznie co noc. Od półtora miesiąca, może ze dwa lub trzy razy się nie zsikał. On nie budzi się z płaczem, poprostu śpi dalej i tyle, rano jest zasikany, albo ma suchą śmierdząca piżamkę, co oznacza, że zsikał się np: o 2 w nocy a do rana mu zdążyła w upale wyschnąć ;/ hmmm. Z jednej strony wiem, że jest już duży, ale stwierdziłam, że jeśli do końca sierpnia nic się nie zmieni to wracamy do pieluch i szczerze to nie mam zbytniego stresa z tego powodu. Szkoda mi dziecka, po co ma spać zasikany, po to żebym mogła się pochwalić - Moje dziecko śpi bez pieluchy??? - głupota. Przyjdzie mam nadzieje taka pora, że będzie kontrolował nocne siusianie i tyle. A jeśli nie to pójdziemy do lekarza. Narazie wstaję co parę nocy jeśli mnie zawoła i zmieniam piżamki itp. Ja się męczę , on się męczy.
          Każde dziecko jest inne. W dzień wyrzuciłam pieluch gdy miał 18 miesięcy i tu nie było problemu, poza wpadkami, kiedy się bawił i nie miał czasu na siusiu jak każde dziecko. Synek jest super dzieciakiem. Nawija jak stary, super śpiewa i tańczy, kiedy miał niecałe 2 lata nauczył się jeżdzić na rowerze bez bocznych kółek - co szokowało przechodniów smile także po co się kłócicie. Natury nikt nie zmieni smile Pozdrawiam mamuśki
    • katriel Re: noc bez pieluchy 14.08.13, 16:03
      A co w tej sprawie ma do powiedzenia twoja córka? Z 3,5-latką można już pogadać.
      Chce spać w pieluszce czy bez? Jeśli chce spróbować bez, to chce żebyś ją budziła
      czy woli poczekać aż się sama obudzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka