Dodaj do ulubionych

szkarlatyna

27.02.12, 14:02
Mam bardzo ważne pytanie: myślałam, że wiem (prawie) wszystko na temat tej choroby, a teraz uświadomiłam sobie, że nie wiem do kiedy chore już dziecko zaraża innych? szukam takiej informacji i nic nie ma. Moja córka zachorowała i muszę wiedzieć jak długo sama może być potencjalnym zagrożeniem? Pewnie złapała w przedszkolu bo tam najłatwiej zarazić się paciorkowcami... Będę wdzięczna jeśli ktoś mi odpowie.
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: szkarlatyna 27.02.12, 15:54
      "Chory maluch zaraża osoby ze swojego otoczenia już na 24 godziny przed wystąpieniem objawów i przez dwa tygodnie po zniknięciu wysypki. Dlatego trzeba go izolować od innych dzieci jeszcze 14 dni
      po chorobie, chociaż nie ma już wysypki i czuje się dobrze."

Taką informację znalazłam ale z tego co mi mówiła p.doktor to jak dziecko zaczyna przyjmować antybiotyk to już nie zaraża.Wiec teraz już sama nie wiem.
    • anetchen2306 Re: szkarlatyna 27.02.12, 17:35
      Zarowno syn(12 lat) jak i corka (4 lata) przechodzili szkarlatyne (i to wcale nie rownoczesnie! nia zarazili siebie nawzajem).
      Bylismy u lekarza, test na streptokoki pozytywny (starszy syn mial tylko potworny bol gardla i stan podgoraczkowy, nie mal zadnej wysypki!), penicylina na 10 dni. Do szkoly mogl powrocic na 3 dzien od ustapienia objawow (nie mylic z trzecim dniem zazywania antybiotyku), tak zalecil nam lekarz i takie oswiadczenie widnialo na atescie wydanym przez lekarza dla celow szkolnych (infekcja steptokokowa podlega obowiazkowi zgloszenia w szkole a szkola zada od ucznia przedstawienia atestu lekarskiego). Z corka bylo podobnie: na 3-4 dzien bez objawow (i tez nie miala wysypki, tylko bol gardla i wysoka temperature) poszla do przedszkola. Oczywiscie antybiotyk zazywali obydwoje do konca, tzn. 10 dni (starszy 2 razy dziennie, mlodsza 3 razy dziennie, za to nizsza dawke).
    • obasic Re: szkarlatyna 27.02.12, 19:35
      Jeśli bierze antybiotyk to wydaje się że po jego zakończeniu nie może juz zarażać.

A szkarlatyna bez antybiotyku to pewnie zaraża jeszcze dość długo, choć w obecnej medycynie antybiotyk się stosuje w tym przypadku pewnie zawsze.
      • schiraz Re: szkarlatyna 27.02.12, 19:43
        Na ateście od mojego lekarza widniało, że dziecko może wrócić w szeregi uczniów po upływie kuracji antybiotykowej. Równo po 10 dniach antybiotyku, chyba, że rodzice lubią fundować swoim dzieciom choroby nerek, serca lub stawów.
    • david-jonas Re: szkarlatyna 27.02.12, 19:50
      Nam lekarz powiedzial ze musi uplynac 48 godzin od podania pierwszej dawki antybiotyku i wtedy moze isc do przedszkola bo nie zarazy.mysmy tak postapili i wszystko bylo ok.A szkarlatyne przechodzilismy w tamtym roku.
    • memphis90 Re: szkarlatyna 27.02.12, 20:22
      24-48 h od rozpoczęcia przyjmowania antybiotyku.
      • betty842 Re: szkarlatyna 27.02.12, 21:46
        memphis90 napisała:

> 24-48 h od rozpoczęcia przyjmowania antybiotyku.

No chyba dokładnie tak.Napisałam że od rozpoczęcia antybiotykoterapii nie zaraża ale pewnie jest tak,że musi upłynąć conajmniej te 24h żeby antybiotyki zaczęły działać.A co do powyższych postów gdzie jest napisane,ze dopiero po kuracji antybiotykowej dziecko może iść do szkoły.Tak,zgodzę się ale chyba nie dlatego,ze wczesniej zaraża tylko dlatego,że organizm jest osłabiony wiec lepiej jak dziecko zostanie w domu.
        • joanna.pio Re: szkarlatyna 28.02.12, 18:51
          wg książki z zakresu epidemilogii - po 24h od podania penicyliny przestaje zarażać - o ile lek dobrze dobrany i dawka właściwa.
    • viki711 Re: szkarlatyna 27.02.12, 22:11
      czy po szkarlatynie zawsze łuszczy się skóra z dłoni bądź nóżek?
      • betty842 Re: szkarlatyna 28.02.12, 17:07
        viki711 napisała:

> czy po szkarlatynie zawsze łuszczy się skóra z dłoni bądź nóżek?

Nie zawsze.Mój miał wysypke przy szkarlatynie ale skóra mu sie nie łuszczyła wcale.Może dlatego ze wszytkie objawy szkarlatyny miał lekkie.
    • david-jonas Re: szkarlatyna 28.02.12, 18:48
      Nie nie zawsze sie luszczy skora. Moi znajomi nie wiedzieli wogole ze ich syn mial szkarlatyne.Dostal lekkiej wysypki i brak apetytu przez pare dni.Nie szla z nim do lekarza,myslala ze to jakas wirusowka. Po dwoch tygodniach powiekszyly mu sie wezly chlonne a jakis tydzien temu zaczela mu sie zluszczac skora z dloni.No i dopiero wlasnie teraz stwierdzilismy ze to musiala byc szkarlatyna.Nie wiem jakie moga byc taraz komplikacje gdyz nie byla leczona antybiotykiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka