Dodaj do ulubionych

Anemia - skąd?

06.03.12, 15:20
No właśnie. Syn je dużo i zdrowo.
Np. wczoraj: duża kromka pełnoziarnistego chleba obtoczona w jajku i usmażona, jabłko, 150 g jogurtu, wołowina z makaronem i ogórkiem kiszonym, kanapka pełnoziarnista z serem żółtym i druga z rybką z puszki, 150 ml mleka...
Waży 14 kg przy wzroście 100. W czerwcu kończy 4 lata.
Poniżej normy ma żelazo i wielkość krwinki. Ferrytyny nie badałam, ale przy podobnych wynikach jak teraz, ferrytynę miał również poniżej normy.
Czy możliwa jest anemia ot tak, bez powodu w postaci choroby lub alergii? Bo ja już wyprosiłam u lekarki skierowanie do poradni w kierunku wykluczenia celiakii.
Obserwuj wątek
    • anetchen2306 Re: Anemia - skąd? 06.03.12, 17:39
      ... a do tych posilkow bogatych w zelazo serwujesz mu jako popitke mleko lub jogurt?
      • rulsanka Re: Anemia - skąd? 06.03.12, 20:29
        Staram się nie. Raczej sok. Młody jest fanem soku z czerwonych winogron i głównie to pije.
        Już nawet do omletu nie daję żółtego sera, choć wcześniej lubiliśmy omlet z brokułem/zielonym groszkiem i żółtym serem.
    • vjann Re: Anemia - skąd? 06.03.12, 17:46
      może je za mało warzyw?
      • rulsanka Re: Anemia - skąd? 06.03.12, 20:32
        Raczej sporo, choć ostatnio zorientowałam się, że w przedszkolu surówka jest w ilości łyżeczki. Młody jak ma możliwość, to spokojnie zje 200g surówki z buraków, marchewki, kiszonej kapusty, cykorii. I w domu dbam by zjadł tyle ile potrzebuje.
        Generalnie nie jest fanem mięsa, ale trochę je - uważam, że wystarczająco.
        • vjann Re: Anemia - skąd? 07.03.12, 21:37
          no to ja nie wiem....
    • semi-dolce Re: Anemia - skąd? 07.03.12, 23:27
      Żelazo z roślin wchłania się bardzo słabo, duzo duzo słabiej niz żelazo z mięsa i jaj. Mięso czerwone, zwłaszcza wołowina oraz wątróbka, są najbogatsze w żelazo. Może powinnas zwiekszyć ich udział w diecie dziecka. Przy anemii warto przebadać także poziom kwasu foliowego i witaminy b12 we krwi.
    • e-kasia27 Re: Anemia - skąd? 08.03.12, 07:48
      Alergia, jak najbardziej może być przyczyną anemii, jeśli dziecko cały czas je alergeny.

Niedokrwistość stwierdza się u 16% alergików, podwyższone limfocyty u 10%, podwyższone leukocyty u 5%, podwyższone eozynofile u 11% alergików.

Parametry krwi wracają do normy po około trzech miesiącach ścisłej diety eliminującej alergeny.

Główną przyczyną niedokrwistości jest uczulenie na mleko krowie, cielęcinę i wołowinę, ale mogą też być inne alergeny.
    • budzik11 Re: Anemia - skąd? 08.03.12, 08:28
      Mój syn miał anemię przez pasożyty (lamblie). Innym powodem może być zespół złego wchłaniania, albo celiakia.
    • bianna Re: Anemia - skąd? 08.03.12, 09:02
      Zrób badanie na pasożyty - owsiki, lamblie plus candida.
      • doti_2 Re: Anemia - skąd? 08.03.12, 10:53
        niestety powtarzające się anemie przy właściwym odżywianiu to temat rzeka dla diagnosty i wyzwanie dla rodzica.
        Wydaje mi się że przy powracającym problemie jest to raczej zadanie dla hematologa a nie pediatry. Chyba ze masz jakiegoś zapalonego i chętnego do diagnostyki bo w mojej przychodni większość zgoniła by na brak mięsa w diecie i przepisała doraźnie Ferrum.

Oprócz tego co napisały poprzedniczki dopisze, iż mieliśmy w rodzinie przypadek że to śledziona z jakichś powodów zżerała hemoglobinę. Skończyło się usunięciem śledziony, skończyły się anemie, pierwotna przyczyna niestety nie odnaleziona po 5 latach ciągania po lekarzach w kraju i za granicą.
    • frestre Re: Anemia - skąd? 08.03.12, 10:21
      pediatra przy anemii dała skierowanie na badania w kierunki pasożytów

także dieta wysokożelazowa podana z witaminą C
      np wątróbka wołowa (najwięcej żelaza) mieso cielęce, królik, wołowina + czerwona papryka, brokuły, suszone morele (bio, bez siarki) itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka