wieczna_zuza 14.05.13, 19:38 Mamy duży ogród i dzieci w wieku 2 i 4 lata, sami też lubimy skakać Jaki rozmiar najlepiej kupić, z jakim obciążeniem, która najlepiej się sprawdziła? Może ktoś korzysta już któryś z rzędu sezon i podpowie na co zwrócić przy zakupie uwagę? Help Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beliska Re: Trampolina 14.05.13, 20:35 Drugi sezon mamy trampolinę 10ft. Moze poskakac dorosły, a dzieci szaleją. Dla pełnego komfortu jednak skoków dorosłej osoby przydałaby się większa 12, a lepiej 14 czy 15ft. Kupowałam jednak głównie z myślą o córce stąd 10ft. Zwracałam uwagę na solidny stelaż, mocowania odpowiednie, stabilną podstwę i co najwazniejsze chyba na siatkę wewnętrzną, by czasem stopa nie uderzyła o spręzyny, a głowa o stelaż. Trampolina ma piankowe zabezpieczenia wszędzie. W zasadzie tyle waznych kwestii przy trampolinie dla dzieci, a i dla dorosłych skaczących dla zabawy. Miałam chęc na trampolinę funtek, jednak stwierdziłam, ze dość droga, a nie było wiadomo, czy się przyjmie, więc kupiłam jakąś zwykłą, która spelniała w/w wymagania w stopniu mnie zadowalającym i sprawdza się bardzo dobrze jak na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Trampolina 14.05.13, 20:52 Tez mam dzieci w tym samym wieku a dokladnie 2,5 i 4,4 W tym roku teraz na wiosne kupilismy trampoline i uzytkujemy ja od miesiaca. Przedewszystkim kupuj trampoline z siatka wewnatrz. Czyli zeby sprezyny byly za siatka na zewnatrz a w srodku ma byc tylko kolo. Inaczej mozna sobie zrobic krzywde, zwlaszcza dzieci. Ja ci pokaze linka z allegro jaka my mamy. I jaki mamy rozmiar. Polecam ta trampoline w 100 % My mamy ta trampoline i ten wymiar 245 cm allegro.pl/trampolina-2013-245cm-2-gratisy-wartosc150zl-i3232831736.html Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Trampolina 17.05.13, 10:12 bbuziaczek, super ta trampolina, faktycznie noga nie wpadnie dzieciakowi w sprezyny ? Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Trampolina 17.05.13, 10:30 Nie wpadnie bo niby jak ? skoro sprezyny sa za siatka na zewnatrz. A pozatym na sprzezyny jest ta niebieska oslona. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Trampolina 17.05.13, 10:13 aha i jeszcze jedno masz przymocowana kotwami ? czy nie ma szans aby wiatr to zdmuchnał ? nie chciałabym mieć trampoliny w salonie przy wiekszych wiatrach Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Trampolina 17.05.13, 10:32 Nie mam przymocowanej. Wiatr napewno nie zdmuchnie bo przeciez to jest ciezkie !!! Stelaz jest aluminiowy. Cala trampolina wazy 50 kg. Chyba ze jakies tornado przeleci to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Trampolina 17.05.13, 10:42 wiatr (nie tornado) zdmuchnie, zalezy jak sie wiatr "ulozy", ale jest to jak najbardziej mozliwe, znajomym juz pare razy odleciala Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Trampolina 17.05.13, 10:48 A ile wazy ta ich trampolina ? jak nie wiesz to zapytaj z ciekawosci ? Bo jesli faktycznie 50 kg trampolina potrafi odleciec to moze jednak lepiej profilaktycznie wbic te kolki jakies dla swietego spokoju. Ale jakies to niemozliwe mi sie wydaje.......... Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Trampolina 17.05.13, 17:38 mikams75 napisała: > wiatr (nie tornado) zdmuchnie, zalezy jak sie wiatr "ulozy", ale jest to jak na > jbardziej mozliwe Dokładnie! Moim znajomym też ostatnio trampoline wiatr porwał i nawet przez płot przeleciała! Odpowiedz Link Zgłoś
magdagg2 Re: Trampolina 14.05.13, 20:55 a ja sie podepne z pytaniem technicznym, jaka wielkosc ma trampolina po zlozeniu?chce kupic ale caly czas sie zastanawiam czy po zlozeniu na zime bede miala gdzie trzymac. dzis widzialam w biedronce trampoline i ona byla calkiem ok jezeli chodzi o wymiar zlozonej, byla zapakowana w torbe i takie cos to ja bym miala gdzie trzymac - Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Trampolina 14.05.13, 20:54 kupilam na ll trampoline funfit i jest idealna Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Trampolina 14.05.13, 21:04 Najpewniejsza jest taka, którą można wkopać w ziemię - wtedy jest naprawdę stabilna. I tak, popieram, w środku tylko membrana i siatka, żadnych elementów konstrukcyjnych. Widzę trampoliny w ofercie promocyjnej hipermarketów. I chyba bym się bała taką mieć. Może jestem przesadnie ostrożna, ale wolałabym coś solidnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gizm0 Re: Trampolina 14.05.13, 21:52 Do trampoliny koniecznie kotwy do mocowania do ziemi. Np takie: www.dmuchane.pl/galerie/k/kotwa-zabezpieczajaca-do_2476.jpg kupowałam po 11zł\szt w castoramie. Zanim umocowałam trampolinę do ziemi, w czasie burzy poleciała do sąsiada... na szczęście nikomu nic nie zrobiła, wbiła się w konar drzewa ( dobrze, że nie w dom). Szczęśliwe też, nic się nie połamało i nie podarło. Troszkę powykrzywiało tylko. Tak więc kotwy to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Trampolina 16.05.13, 22:04 tez mi sie wydawalo z ekotwy sa potrzebne zanim nie kupilam trampoliny...porzadna trampolina to b.duzy ciezar...wiatr czy wichora tego nie ruszy...kotew nie trzeba Nie chce myslec co za bar=dziew kuoiliscie skoro wiatr to ruszyl...a moze przeszedl huragan II kupilam z siatka zewnetrzna, tez miala obiekcje ale naprawde ciezko aby dziecko wpadlo miedzy siatke czy nawet noga...poprostu porzadna trampolina i siatka sa tak polaczone ze jest to bezpieczne. O zadne sprezyny tez sie nie poobija bo sa one dobrze zabezpieczone etc III wkopywanie- (smiech) sorry Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Trampolina 16.05.13, 23:13 Moze tam gdzie mieszkasz są lekkie waterki, ale jednak w wielu miejscach wiatry wieja bardzo mocno, szczególnie na otwartych przestrzeniach, w górach i okolicach. Ja chce tez dzieciom zafundować trampoline, ale na razie nie mamy pomysłu jak ja zabezpieczyć. U sąsiadki kotwy nie wytrzymały i przy halnym trampolina poleciała na sąsiednią działkę do jeziorka. Poszła na złom. I nie był to żaden badziew. Tez dobrze, ze nie poleciała na dom, czy zaparkowane pod domem samochody. To nie są żadne huragany, w górach na wiosnę i jesienią zawsze są tak silne wiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Trampolina 17.05.13, 09:32 ile wazyla ta trampolina...no to kup te kotwy ( glebokie) i po klopocie Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Trampolina 17.05.13, 17:46 gato.domestico napisała: > ile wazyla ta trampolina... Ale to nie jest ważne ile ta trampolina ważyła! Znajomi mają tą samą trampolinę co my i wiatr im ją porwał,nawet przez płot przeleciała.Ale nie był to zwykły wiaterek tylko wichura,która łamała gałęzie.Z reguły nie ma tam silnych wiatrów ale raz taka wichura przeszła i trampolina odfrunęła.Nigdy nie wiadomo czy taka wichura u ciebie sie nie przydarzy. A jeśli chodzi o wagę naszej trampoliny to mniemam,że jest bardzo ciężka bo jak mój mąż ją kupował to musiał prosić o pomoc ochroniarza bo sam nie był w stanie unieść jej i załadowac na wózek.Tak wiec napewno waży wiecej niż 50kg.... Odpowiedz Link Zgłoś
gizm0 Re: Trampolina 17.05.13, 22:48 Moja waży ponad 70kg, poleciała jak piórko. I raczej zła nie jest, skoro się nic nie podarło i nic nie uszkodziło. Można ryzykować, pewnie, ale dobry podmuch od spodu i frunie. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Trampolina 18.05.13, 08:31 Oczywiście ze waga nieważna, trampolina ma taki kształt, który robi za żagiel jak dostanie podmuch od spodu. Tak jak pisałam, moja sąsiadka miała kotwy porządne, nie pomogły. U nas w obecnym miejscu zamieszkania jest jeszcze łatwiej o odfruniecie, mamy otwartą przestrzeń więc tymbardziej jest ryzyko. Chyba jedynym rozwiązaniem byłoby ja chować jak ma być wiatr. Rzecz w tym, ze te najsilniejsze wiatry są noca, pamietam jak nie raz w nocy wychodzilam na dwór pochować zabawki, zeby nie odfrunely. Nawet duży stol drewniany ogrodowy potrafiło wywrocic i przesunąć sporo dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Trampolina 16.05.13, 22:13 Drugi sezon mamy trampolinę FunFit 2,5m średnicy. Dzieciaki w wieku 3 i 8 lat, we dwie skaczą, ale trójka to już ciasno. Jeśli myślicie o wspólnym skakaniu, to wybieraj jak największą. Tą FunFit polecam bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Trampolina 16.05.13, 22:17 mam trampoline finfit 1,80...obawialam sie ze bedzie za mala, ale miescimy sie swobodnie na niej razem z synkiem Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Trampolina 17.05.13, 10:37 Nie wiem jakie macie trampoliny i jakie macie huragany ale nasza wazy 50 kg i jest caly stelaz aluminiowy i jakos nie moge sobie wyobrazic zeby zwykly wiatr (taki nie huragan czy tornado) porwalo trapoline !!! A jesli faktycznie sie boicie albo faktycznie jakies leciutkie te trampoliny macie albo wieja silne wiatry no to nie widze problemu zeby profilaktycznie wbic w ziemie jakies haki dlugie. Majatku to nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: Trampolina 17.05.13, 15:30 no wlasnie...moja 1,80m wazy ponad 70kg a jak sie naprawde boicie, kotwy to dla was niewystarczajace rozwiazanie to...pozostaje zrezygnowac z trampoliny Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: Trampolina 17.05.13, 17:58 My w zeszłym roku kupiliśmy trampominę w Biedronce i jesteśmy bardzo zadowoleni (z firmy Gardenic). Kuzynka ma tę samą już 3 sezon i naprawdę jest solidna.Siatka jest mocna-piszę to bo ktoś mi na forum zasugerował że ta trampolina ma tak lichą siatkę że po jednym sezonie jest porwana.Bzdura-u mnie ciągle skacze 3-4 dzieci (rozbrykanych chłopaków) i trampolna jest w stanie prawie idealnym.Prawie bo gabka/pianka na jednym słupku jest troche pęknięta ale to akurat jest normlane. A jeśli chodzi o pytanie na co zwrócić uwagę to tak jak już ktoś wyżej napisał:siatka wewnętrzna,potem- ilość nóg (im więcej tym trampolina stabilniejsza,my jeszcze dodatkowo mamy nogi wygięte na zawnątrz), no i obciązenie-najlepiej minimum 180kg. Już teraz reklamują trampolinę w Biedronce ale czy to jest ta sama którą my kupiliśmy w zeszłym rok? Nie wiem. My mamy z firmy Gardenic,średnica 305cm i obciązenie do 180kg. Jeśli chodzi o drabinkę-my mamy bo była w komplecie ale szczerze mówiąc lepsze byłyby schodki zrobione z jakiś deseczek bo małemu dziecku trudno sie po tej drabince schodzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
doti_2 Re: Trampolina 17.05.13, 22:49 mamy Gofit 457. To bardzo mocna trampolina, spory ma udźwig ale z dziećmi lepiej nie skakać bo różnica w wadze robi swoje i można im krzywdę zrobić. My sie po niej gonimy, turlamy, na niej czytamy (dorosły i 2 dzieci.) Sprężyny są gęste i maja na wierzchu grubą gąbkę w ochraniaczu, tak że dzieciaki po nich biegają (lat 5). Jedyna zastrzeżenie jakie mam to że dla lekkiego dziecka trampolina jest za sztywna, lepiej się skacze maluchom na tych najtańszych ze słabymi sprężynami, ale za to na nich trudno dorosłemu. Na tym rozmiarze spokojnie mieści się 3-4 dzieci, czy dorosły z 2-3 dzieci. W sumie na urodzinach to skakała chyba szóstka, ale to bardziej wygłupy były niż skakanie Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Trampolina 18.05.13, 12:56 Trampolina to świetny pomysł do zabawy, tylko bywa niebezpiecznie. Kolegi syn skakał sobie u znajomych z dziećmi starszymi o kilka lat i został mocno poturbowany przej jedne dziecko większych gabarytów. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Trampolina 18.05.13, 13:50 To nie wina trampoliny, tylko niewłaściwego użytkowania. Trudno mieć pretensję do roweru, że się z niego spadło, jak się zjeżdżało po schodach. Niektóre zabawki są jak Media Markt - dla rozsądnych Odpowiedz Link Zgłoś
sciluski Re: Trampolina 20.05.13, 15:27 Sasiedzi maja Gofit'a i sa zadowoleni, trampolina z tych solidniejszych. Co do wiatrów, nawet najlepsza przy silnym porywie wiatru zadziała, jak już ktoś wspominał, jak żagiel. Kotwy zabezpieczajace na pewno nie zaszkodza, ciekawe czy osłony na dół trampoliny nie zabezpieczyłyby przed takimi przykrymi niespodziankami? Tylko żeby nie dostał się pod nie duży poryw wiatru. Odpowiedz Link Zgłoś