Dodaj do ulubionych

goraczka i upal

22.06.13, 18:13
w ostatnich dniach kilkoro dzieci znajomych goraczkowalo ok 38-39 stopni i tak sie zastanawiam jak schladzac skutecznie dziecko gdy na dworze upal a w domu tez dosc cieplo u mnie srednio ok 20-25 stopni. pytanie nurtujace o mlodsza ma wysokie ryzyko drgawek goraczkowych wiez zawsze wole zapobiegac
Obserwuj wątek
    • amanda2008 Re: goraczka i upal 22.06.13, 18:52
      Ja bym stawiała na nie schłodzenie tylko bezpieczne wyjście na dwór, smaruj je balsamem i do tego syropy uodparniające.
      • aniaurszula Re: goraczka i upal 23.06.13, 23:07
        jakos nie wyobrazam sobie dziecka goraczka na podworku przy 30 stopniach w cieniu a mamy takie zacienione miejsca na podworku i czesto z nich korzystamy w upalne dni, wsyropki uodparniajace nie wierze i nie wiem jak maja pomoc gdy dziecko goraczkuje.
    • eliszka25 Re: goraczka i upal 22.06.13, 20:35
      bardzo dobrze temperature obnizaja zimne oklady na lydki. jak dziecko da, to mozna robic tez chlodne oklady na brzuszek. jesli maluch oprocz goraczki jest zywotny, to najlepiej wlac do baseniku czy wanny chlodnej wody (2-3 stopnie zimniejsza niz temperatura ciala) i niech siedzi do oporu. co jakis czas mozna dolewac zimniejszej wody, zeby stopniowo obnizac temperature.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka