anka2102 15.02.06, 11:42 jak powinien wygladac prawidłowy zryz u takiego 2 letniego dziecka?czy po zamnknięciu buzi górne i dolne jedynki - dwójki powinny sie stykać ze soba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiek161 Re: zgryz 15.02.06, 18:23 Zgodnie z opinią stomatologa górne jedynki maja zachodzić za dolne. Mnie też to nurtowało,więc spytałam. Pzodrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
s.ivona Re: zgryz 15.02.06, 19:42 no wlasnie - gorne jedynki maja zachodzic na dolne a u nas jest niestety odwrotnie(( Dolne jedynki wysuniete sa do przodu i wychodza przed gorne. bylam juz u ortodonty i wlasciwie niwiele poroadzila. ot, zeby zagryzac dolne zeby i przyjsc za rok czy u kogos bylo podobnie w tym wieku (syn ma 20m)? i co z tego wyszlo? Odpowiedz Link Zgłoś
dentystka2 Re: zgryz 15.02.06, 20:10 A co dziecko ssie? Smoczek? Kciuk? Jezyk? Sepleni? Siekacze gorne i dolne powinne zdecydowanie ze soba kontaktowac w tym wieku. jesli tego nie robia, to wskazuje to na obecnosc jakiejs przeszkody: wlasnie smoczka, palca lub ssania czy wargi (tak, tak, dzieci potrafia ssac rozne rzeczy). Proponuje zdecydowanie odstawic smoczki, czy to uspokajacze, czy butelki, oraz kontakt z ortodonta, ktory skontroluje zgryz i ewentualnie zleci odpowiednie leczenie, ktore w tym wieku i w takich wadach, jaka opisujesz jest stosunkowo proste i niedrogie (stosuje sie - oprocz eliminacji przyczyny - tak zwana plytke przedsionkowa, ktora wyglada jak plastikowy "smoczek"). Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: zgryz 15.02.06, 21:15 moze to być też wada wrodzona-mój syn był bez smoczka,10 miesiecy na piersi,nie ssał kciuka i w wieku 5 lat dalej ma dolne ząbki wysuniete do przodu,jest pod opieka ortodonty,ale leczenie na razie bezskuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: zgryz 16.02.06, 08:26 Nie przejmuj się, jak będzie starszy to będzie nosił aparat ortodontyczny i wszystko się naprawi. Moja siostra tak miała, i jako 7 letnie dziecko nosiła aparat taki na moc, był w jednej części, wsadzało się go do buzi i spała całą noc w nim. Efekt ma bardzo ładny zgryz w dodatku naprostował jej wszystkie zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolek11 Re: zgryz 16.02.06, 10:03 Mój mały ma 22 m-ce i też dolne wysunięte. Przy okazji zapytam się lekarza. SSie tylko smoka w nocy, do niedawna pił tylko soczki z butelki, ale od tygodnia tylko z niekapka. Uważam, ze to rodzinne po moim tacie. Jak sie da, to będe leczyła, jak nie to widocznie taka Jego uroda. Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: zgryz 16.02.06, 10:21 leczyć sie da i to nawet u tak małego dziecka,tylko jest problem czy dziecko bedzie chciało,ortdonta zalecił dla mojego syna taki specjalny"czepiec",który mocno obejmuje główkę i ściska szczękę,młody powinien to nosić podczas jedzenia- ale nie chce bo to jest cholernie niewygodne i jak będzie starszy będzie miał aparat Odpowiedz Link Zgłoś
aniald1 Re: zgryz 16.02.06, 10:46 U nas na bilansie dwulatka pediatra stwierdziła, że Julka ma zgryz otwarty (zęby dolne i górne nie stykają się). U Julki akurat bardziej są wysuniete górne zęby. Byłam z Nią u ortodonty - pani doktor stwierdziła, że w tym wieku dziecko powinno mieć zgryz zamknięty (ząbki się stykają), dostałam płytkę przedsionkową ale Julka nie chce jej nosić (co zresztą lekarz przewidział). Mamy zgłosić się za jakiś czas jak już dziecko bedzie chciało współpracować z lekarzem. Pozdrawiam Ania i moje Słoneczko - Julka (15.07.2003) )))) Odpowiedz Link Zgłoś